Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken
Ann-Margrets blogg

Böcker                 Maltes stig

GammaldagsJul med Österlens Folkdansgille
 i  den 27 december 2012
,

 

Mars 2013

Påskdagen den 31 mars 2013
Idag äntligen sken solen , men det  7-grader inatt. Utställningen började kl. 10.00
Sen kom det en hel del besökare och många av dem köpte etsningar ,böcker, lotter och kort.Susanne och Josefine kom gående med Neo i vagnen i det fina vädret.Strax efter kom Julia,Rasmus och Frida cyklande . Julia fick betalt för tavlan som hon sålde idag.Sen kom en hel massa människor både körande och gående. Kul att så många vill komma !
Ikväll var vi hos Marianne och Lars-Inge och pickade ägg och åt en massa god  mat. Alla barnen var hemma. Vi sjöng för Ida som fyllde 21 år när de var i Egypten. Även Ida har sålt en tavla.
Efter maten spelade vi påskaspelet  och en omgång Yatsi.
Jag provade dräkten på Marianne för att se om livet passade, så det blir ju ingen överraskning den dan hon fyller år precis.

Olika sätt att picka ägg

Gustav och Nina pickar ägg utan att titta

 

Påskafton den 30 mars 2013
Inatt har det snöat riktigt mycket-vitt överallt igen-ut o skotta snö!
Det är verkligen inte många som är ute och kör idag, jag sitter här vid datorn i ateljen och skriver, emellanåt. Klockan är nu14.00 och det har hittills kommit endast 30 personer. Men det kommer kanske fler innan det är tid att stänga ikväll. kl. 18.00
Sen ska jag snabbt byta om för vi ska till Ingemar o Ally på påskafest ikväll allt enligt traditionen.Kom att tänka på att inatt övergår vi till sommartid-det skulle man inte kunna tro när man tittar ut! Alltså en timme mindre att sova! Det gillar jag inte alls!

Jo det kom fler i eftermiddags ca 150 st. bla kom Robin, Annette o Håkan och så kom Josefine med Neo i barnvagnen. Han tittade noga på alla mina tavlor men gillade mammas axel allra mest.


Ikväll var vi hos Ally o Ingemar och pickade ägg och åt en massa mat så man blev rent för mätt,
 men det är  roligt att va på fest.
Vi kom inte hem förrän kl halv två-sommartid så det var bums i säng direkt

Lång-Fredagen den 29 mars 2013
Ja idag är det dags-Utställningen öppnar kl. 10.00
Det har snöat inatt så OIngvar är ute och skottar, sågar bränne och sätter ner viindbollar. Han får hugga sej ner i marken eftersom den är hårt frusen. Jag förväntar mej ingenting  av dagen för det är nog många som inte vågar sej ut på vägarna.
Men jodå-plötsligt så ramla det in en hel del folk genom dörren. Julia o Rasmus kom uppgående strax efter middan och de fick hjälpa till med försäljningen när en hel buss från Klippans konstförening-30 st.kom på besök. Samtidigt kom det ca 20 st till så det var plötsligt trångt i ateljen. De som ville handla fick brått, för de hade bara 15-20 minuter på sej och på den tiden skulle de gå upp hit från vägen och sen tillbaka igen. Synd att bussturerna alltid har så knappt om tid, de hinner ju knappt titta runt. Eftersom jag har 55 hängande tavlor och minst lika många i grafikvagnarna plus kort och lite annat så blir det inte så många sekunder på varje bild.På efter middagen kom det förvånansvärt många med tanke på vädret, så det var väl ca 400 pers. här idag ändå!. Många kom efter besöket på Tjörnedala där jag har den här bilden.


Rymdvarelser
Kopparetsning 
Mot kvällen kom en lättklädd Gustav in genom dörren. Han hade sprungit från Hammenhög med nån sorts tåskor utan strumpor, men han höll ju värmen ändå. Sportig kille kan man säja.
Lite senare kom Marianne ,Lars. Inge,Erik o Johan på besök. De kom hem från Egypten igår så de var brunbrända allihop och lite trötta.
Ja så var långfredagsutställningen till ända och imorgon är det tid igen. När jag kom in ikväll kokte jag ägg och målade dem och sen åt vi kvällsmat och tittade på Let´s dance  och virkade på ett par babyskor.-djupt nersjunken i en fötölj.Men jag kom inte i säng förrän vid halvett tiden ändå! Gonatt!!

Skär-Torsdagen den 28 mars 2013
Inatt har det snöat igen, soomtur är så blåser det inte, så det går fint att köra på vägen.
Jag målade den där akvarellen med alla gässen, som jag har haft i huvet hela natten, så jag knappt kunnat sova- Men därför gick det snabbt att måla den, jag visste exakt hur jag skulle måla.
I förmiddags stod plötsligt Julia och Jonathan i dörren-de hade kört bil upp hit sa de. Det visade sej mycket riktigt att Jonathan klarade sitt körkortsprov igår och nu var de två ute på första bilturen. Trevligt!

De hade inte tid att äta middag, särskilt när de hörde att det stod stekt kalkonleverkorv på menyn, så de lovade komma tillbaka lite senare då de hade gjort sin visningsrunda till mamma,pappa,Håkan i Blentarp m.fl. Så de kom tillbaks på eftermiddan och åt våffflor.
I kväll har vi varit hos Susanne och alla töserna på äggapickning och mat.

 

Den lille nye familjemedlemmen Neo var också där på siin första äggapickning-Jag tyckte förstås att det blev lite snålt med ägg till honom, men mat fick han i alla fall. Jag underhöll honom med Där sadd en katt ve den ene busken ve vajen, Du å ja å Anna, När ja vas liden o ja va ung, osse  Måndan ....förstås och han tittade först lite storögt på mej, men sen slumrade han till.

Onsdagen den 27 mars 2013
Idag har det varit soligt och fint väder och snön har börjat smälta undan rätt bra t.om så att det har bildats långa vatten rännilar längs vägen och det är ju ett bra tecken
Var inom en runda i stan idag och köpte papper för att trycka vernissagekorten. Sen var jag hos Simrisblommor och köpte påskliljor dels till kyrkogården -jag satte en på mormor o morfars grav-sen köpte jag ett par till farmor o farfars o mors o fars gravar. tidigare om åren har jag planterat massor av penseer till påsk, men det känns inte så roligt att sätta ut blommor när det fryser på nätterna.Så det får bli påskliljor inomhus istället.
Städat i badrummet och hallen.

Tisdagen den 26 mars 2013

Idag fyller Ida 21 år
GRATTIS, GRATTIS, GRATTIS


och min vän Doris i Västerås fyller också år
GRATTIS GRATTIS GRATTIS
Idag har jag lagat en del mat till middagar i påsk, bäst att förbereda så man slipper stå och laga mat mitt i konstveckan-det hinner jag bara inte,Jag har gjort 2 lasagner med köttfärs, 30 biffar och 45 köttfärsrullar.
Måndagen den 25 mars 2013
Idag har solen skinit från en klarblå himmel, plusgrader och snön håller på att smälta undan
Var en runda nere på Malmqvists El i middags, , snabbt inom hos Susanne som hade  haft nattgäster. Josse o Johan och Neo,som sov i vaggan inatt. Julia och Matilda var också hemma.Sen blev det påskhandel hos Häggs och hem för en kopp kaffe, kokade kaffe och tog med för folkdräktskursen ikväll i Ystad, ner till Gärsnäs för att fylla på bensin, handlade Mariabullar och sen iväg mot Tomelilla. Körde till databutiken , Bo Olssons och sen till Ystad, där jag köpte spets, garn och tittade på ny symaskin. Därefter blev det besök på Elgiganten, men de hade inte heller det lite tjockare pappret som jag jagade, for vidare till Tygtokig, där jag köpte brodyrtyg och till sist hamnade jag på Västervångskolan för folkdräktskursen.Kristina som syr en bred stopphålsöm på sin klut,Annette syr på sitt folkdräktsliv, Gun fick duskorna klara på sitt bugabån.Sen drack vi kaffe och åt Mariabullar trots att det är våffeldan ida!

Söndagen den 24 mars 3013
Tänk idag sken solen och hade det inte varit för densvaga vinden så hade man kunnat säja att det var vår i luften.
eftersom det är Våffeldagen imorgon så bjöd jag in till Våffelfika, med grädde och sylt i eftermiddags. Annette o Håkan, Jonathan o Madde, Amanda, Matilda o Julia kom upp och åt några våfflor. De andra hade alla förhinder. Det var kul att de andra kom i alla fall.
Jag brukar laga jens till flickorna och nu hade både Amanda o Julia byxor till avhämtning. Jeansen är visst inte så starka som de varit tidigare , men det är ju inte konstigt eftersom de stentvättas för att se slitna ut. Då tvättas de tillsammans med en massa stenar som skrubbar tyget ända tills det nästan går hål på dem och då är det inte konstigt att  de spricker både här och där.
Häromdan när Josse o Johan var här så skulle jag visa Josefine vad som menas med brodyrtyg. Jag visste att jag hade en gammal brodyrklänning nerstoppad i en låda och plockade fram den. Då kom ett minne för mej att far hade berättat att det var farmors dopklänning och att även far och hans syskon hade blivit döpta iden. Jag fotograferade klänningen idag, innan jag stoppade ner den i lådan igen.Jag fick för mej att sätta in bilden på Facebook och tänkte då plocka fram en bild som jag tyckte fanns i mitt huvud om farmor som häller farbror Rikard när han blir döpt. När jag letade bland korten, hittade jag kortet på mor,där hon håller mej en vecka gammal i en dopklänning. Gissa om jag blev förvånad då jag upptäckte att det var just den klänningen som jag hade på mej. Så då har både farmor, far och jag blivit döpta i den där klänningen! Men tråkigt nog så har jag missat att använda den till mina barn. Det beror på att mor sydde en fin dopklänning av min brudslöja och en broderad babyskjorta till Annette när hon skulle döpas och sen har Lars-Inge o Susanne också blivit döpta i den.

 Tänk vad en bild kan berätta mycket!


Har kämpat i flera timmar med skrivaren som inte ville skriva ut i dag, men det var inte så konstigt-jag hade klickan på pausknappen, men innan jag kom på det!

Sen skrev jag ut listorna till mina tavlor och även en prislista, så nu är det bara att sätta alla lappana på tavlorna! Men nu börjar det närma sej-bara ett par dar kvar tills allt ska vara klart!

Nu ska jag gå och lägga mej och läsa En roman av GW Persson. Jag har precis läst Greven av Monte Christo, men den är verkligen överreklamerad för att vara en s.k. klassiker. Hade jag inte sett filmerna så hade jag nog inte fattat ett dugg. Det var grevar, baroner och abbeer hit och dit och deras betjänter-nästan alla hade samma namn så de var svåra att skilja åt! Trög handling för det mesta-men rätt spännande på slutet. Nej jag har läst mycket bättre böcker. t-ex Millenniumromanerna eller Dan Browns böcker-där man knappt kan sluta att läsa !

Lördagen den 23 mars 2013
Idag fyller Malte Nytorpe 83 år och
Moa Svalenius-Nilsson fyller 15 år
Grattis till er båda!Hurra hurra hurra!!
Idag snöade det lite imorse när jag körde ner till _Malmqvist El-
jag pryade i affären i förmiddags. Det har varit trevligt och jag hittade en hel del saker!
Plotsligt kom solen och allt blev ljust och fint.

Jag har ett bra förslag till Turistbyråerna på Österlen. Det är ju så poppis att anordna och sälja olika paket t.ex äppelcykel,trädgård,bussresor på Österlen.Men allt är ju på sommaren!
 Med tanke på att Österlen har 8 årstider:vinter,vårvinter,vår,försommar,sommar,eftersommar, höst,efterhöst,
så är det faktiskt lite underligt att inte satsa och erbjuda turisterna en upplevelse under alla årstider.

 Mitt förslag är att locka hit turister mitt i vintern eller på vårvintern. innan påsken!
Vinteräventyr på Österlen!
För att få det till ett riktigt Österlenäventyr så måste det vara kort varsel för deltagande.
Det gäller att passa på precis när väderlekstjänster varnar för snöoväder.
Då gäller det att samla ihop intresserade -helst med egen bil.
Sen skickar man ut alla på en rundtur på Österlens vägar , helst innan snöplogarna har gjort sitt.
 Tänk vilket äventyr detta kan bli.
Hela Österlen alldeles vit, himmelen i grå och blå nyanser, havet i uppror med höga vågor och ´´vida gäss´´ över hela havet,
Klippor som är helt täckta av isformationer , och storm som gör 1- grad till 10-grader.De som är mest äventyrliga skickas ut på småvägarna för att visa vad deras bil går för, genom att forcera snödrivorna-ett riktigt machojobb för både bil och karl.
 Om bilarna mot förmodan skulle fastna i en driva, så får man alldeles gratis gymträning genom att skotta sej lös ur drivorna och sen försöka ta sej tillbaka upp på vägen.
Sen kan man välja -antingen ta en språngmarsch i snödrivorna eller  ta en lång strandpromenad , helst med pålandsvind.
Som belöning får man sedan ta ett kallbad i en vak med uppvärmd bastu efteråt.
Alla som deltar får ett diplom och ett bevis på att man klarat av en riktig Österlenvinter , precis som alla österleningar gör varje dag under vissa perioder under vinterhalvåret. Men så kommer vårvintern och då kan solen lysa från en klarblå himmel,istapparna hänger långa från taken och smältvattnet rinner i strida strömmar  och snödroppar, vintergäck och julrosor blommar för fullt under snön , men sticker upp då och då för att lapa sol och plötsligt är våren på gång.

Tänk vilket  härligt äventyr -
och det kan i bästa fall vara alldeles GRATIS.-hotell eller rumskostnad tillkommer så klart

Nu närmar sej påsken och påskrundan med stora steg,
men nu är det försent att uppleva ovanstående äventyr för
 NU ÄR VÅREN PÅ GÅNG! Det vet jag alldeles säkert!
Men det gäller att boka in nästa års äventyr!

Fredagen den 22 mars 2012
Idag snöar det igen, men det går fint att köra ändå, men man blir ganska trött på det kalla vädret.
Snön är lätt och fin och inte så svår att forcera,dessutom går plogarna i ett sträck så att vägarna hålles öppna. Men idag är det drivbildning och fnyg på vägen mellan Gärsnäs och Hammenhög och
förmodligen ochså mellan Smedstorp och Hammenhög.
Ingvar var på besök hos Lars-Inges, han gick från stora vägen , ner till gården.
Idag har jag haft mattorna ute i snön på gården, det bästa sättet att fräscha upp ull och  ryamattor. De blir alldeles fina och rena eftersom frosten hjälper till att ta bort möged, när man hämtar upp mattan. Både farmor och mor praktiserade denna metod när det gäller att finstäda mattor. De ska naturligtvis inte bli våta.
Jag har sommarflyttat soffan i vaardagsrummet för snart är det vår och då ska jag kunna gå ut på terassen och sätta mej i solen och dricka kaffe. Det väntar jag på!
Skönt att ha det gjort nu när det bara är en vecka till påsk

Torsdagen den 21 mars 2013,
Idag snöar det igen och gården är täckt av nyfallen mjuk snö , som gick lätt att skotta bort.
 Skolbussarna inställda idag igen

Susanne och Julia kom för att hjälpa mej hänga tavlor, så nu är alla tavlor upphängda på plats inför långfredagen. Vi åt bruna bönor med stekt rökt sidfläsk-första gången för Julia, som tog om och åt en tallrik till.
Det var en himla tur att Susanne kunde klättra upp på bord och bänkar och hänga, putsa och torka av alla tavlorna. Förr har jag själv gjort detta på en kväll, men idag hade det tagit tre dar tror jag. Jag står bara nere på golvet och kommenderar hur de ska hänga och fluktar om de hänger rakt och jämnt.
I eftermiddags fortsatte jag att göra klart i ateljen. Alla etsningar som legat i press med vikter överst skulle ställas rätt i vagnarna,Sen sorterade jag in alla lösa etsningar på plats i sina lådor i årsordning.Det har blivit en hel del att hålla reda på under åren. Jag gör hellre en ny etsning och  mindre antal tryck av varje etsning  ,än en hel massa av varje plåt, Därför blir det fler att hålla reda på. Jag har ca 90 olika plåtar
. En hel del är förstås slut, men man ska  ändå veta hur många som är tryckta av varje sort  och hur  många man har kvar av varje och därför skriver jag in alla och räknar varje år.
En hel del är inte upptryckta i angivet antal ex och blir kanske aldrig tryckta heller-en fördel för de som köper så klart.
Sedan plockade jag undan alla onödiga saker som hamnat i ateljen, dammsugade och torkade golvet. Nu fattas det dukar, blommor och lite fix här och där. Sen ska allt prissättas och skyltar skrivas till varje tavla-Så jag är faktiskt inte alls klar!

Onsdagen den 20 mars 2013
Snö idag igen, skolbussarna inställda, trots att vägarna är klara att köra på.
Kiviksbussarna ger sej verkligen inte ut på vägarna i onödan. Bekvämt och bra???
Idag har jag kokt en stor gryta bruna bönor på önskemål av mannen i huset.Men man får röra hela tiden om man ska ha sådana bruna bönor som jag lärt mej koka-utan att använda redning. När bönorna börjar koka sönder får man inte späda med mer vatten-de blir tjocka av bönornas stärkelse.Mycket godare än att reda dem med mjöl och sen ska de va  rökt stekt sidfläsk till!!!
Gjoede sen klar min hemsida inför påsken
http://www.osterlenagar.se/osterlenagar/konstDen här bilden hängeer på Tjörnedala i påsk!
Rymdvarelser har jag kallat den, men först tyckte jag att det var likt gubbar, så jag tänkte döpa den till Snillen spankulerar.
Det var när jag  vände och vred på gåsaskroven , som jag tänkt göra hoppegäss av, som jag upptäckte den roliga formen och utseendet-men visst liknar det en utomjording eller???

Tisdagen den 19 mars 2013
Idag snöar det i alla fall men inte så som man har varnat om!
Skolbussarna är inställda
 i Simrishamns och Tomelilla kommuner, tågen går inte heller. Det är en hel del drivor på vägarna har jag hört i radion.
Jag tittade på reprisen Drömmen om landet-sista  gången. Där var Gunnel o Stig, Irene o Göran ,Annette o Lars och flera andra som jag kände igen. De hade fest i Tågarp, där en familj har bott under tiden det var inspelningar. Stig  sjöng sin favoritsång Fattig bonddräng , som han sjunger väldigt bra och Annette försökte blåsa i byahornet. De hade festat och spelat in en hel kväll, men sände hela 1 minut i TV.Jag pratade med Gunnel efteråt. När jag stod där med luren i hand tittade jag ut genom fönstret

och fick då se hur spindelväven täckte hörnen i hela fönstret!!!! Då bestämde jag mej för att göra en storstädning med fönsterputs och golvtorkning i rummet-så nu är jag trött och för en gångs skull så skriver jag här före kvällen.
Nu ska jag bara sidda!!!!!!!

Måndag den 18 mars 2013

Idag har det börjat blåsa nånting fabulöst och kallt är det så det viner om öronen
Jag ringde Tjörnedala och frågade om jag kunde komma med min tavla idag istället för imorgon och det gick bra-även andra kunde komma fick jag se på mailet lite senare. Så jag gav mej iväg till Tjörnedala via Simrishamn-letade efter silverspets, men hittade ingen.
Det stormade väldigt på havet-hade nästan lust att sätta mej ner och måla de häftiga vågorna, men jag hade inte mina färger och papper med mej. Jag lämnade tavlan-Rymdvarelser-och hämtade tidningar, lotter, skyltar och vinstlistor och körde sen till Tomelilla och Bo Olssons .
Jag behövde ett par ramar 40x50, som jag har sett där tidigare. Jag hittade även ramar i 50x50, som aldrig har funnits tidigare. Det passade mej perfekt eftersom jag gärna skär ner mina passpatouter till 50x50 istället för 50x70.Jag har beställt alla mina 50x50ramar hos Glasmästaren i Tomelilla nu i flera år till mer än dubbelt pris-men han ska ju leva han också.det är ju hantverk och säkert ett helt annat glas.
Ikväll var jag inbjuden till Hembygdsföreningens årsmöte i Tommarp för att prata om Påsk och Vårtraditioner. Det var ju väldigt passande väder-Fruktansvärd storm så att man knappt kunde öppna dörren till bilen och ännu värre var dörren in. Väderleken hade varnat för snö med därtill hörande trafikproblem. Det var därför inte så många som kom, men styrelse och några till ca 20 st var i alla fall på plats! Jag pratade lite , men tyckte att det var bättre att komma tillbaka en  annan gång. I vilket fall som helst så kom diskussionen igång om de gamla traditionerna , som ju alla varit med om en gång i tiden, men glömt bort. Sen drack vi kaffe innan vi körde hemåt. Det var faktiskt ingen snö och inga trafikproblem alls-Igårkväll sydde jag fast ett liv till en kjol baktill med en kedjesöm som dekoration-

Söndag den 17 mars 2013


Idag är Neo 1 månad gammal!
Idag har solen visat sej men oj så fruktansvärt kallt det har varit trots att det bar var-1 grad, men vinden har ökat på idag och nu hör jag hur det stormar ute kl. 23.00
Ikväll har vi haft folkdanstränning. vi har många uppvisningar på gång, så Annette har startat med specialträningarna. Vi ska dansa vid Majbålet i Hammenhög på Valborgsmässoafton,På Löderupshemmet, I Gladsax på Angorafarmen -2 uppvisningar, Midsommarafton- 3 uppvisningar och ev en kyrkokonsert
.
Det var 8 par som dansade ikväll och Marianne och Bert spelade fin musik till dansen. Jag var stand in i kväll, men tråkigt nog så har jag känning av min kraschade rygg, så jag kan inte hänga med i svängarna som jag alltid har gjort tidigare.
Men vadå? Det är ju många som inte ens kan gå i min ålder så det är inget att gnälla över. Jag hänger med ändå på uppvisningarna som fotograf och filmare och snackare!

Lördagen den 16 mars2013
Erik kom tidigt på morgonen för att hjälpa Ingvar att sätta in en dörr hos SpelKurt i Hammenhög
De kom tillbaka igen vid middagstid och Erik åt middag med oss-fiskgratäng med spenat och potatis.
Ikväll ringde Josefine och sa att de tänkte ta en promenad med Neo upp till oss för att diskutera dopklänning och titta på tyger mm. Neo blir 1 månad imorgon. Han växer och mår bra och kan hålla sina föräldrar sysselsatta hela natten! På dagen sover han gott och får väckas för att få mat.! Han är ju väldans lik sin mormorsmor.
Kul att de kommer och hälsar på oss!

Fredagen den 15 mars 2013
Kallt och snö idag igen!
Ingvar hämtade mina ramar hos Glasmästaren och jag satte mina etsningar in i ramarna
Ikväll var vi hos Siv och Sven nere i Gärsnäs tillsammans med Inga o Ingvar. Vi blev bjudna på en jättegod fisksoppa mm mm
Det blev mycket gamla minnen och allt annat snack- Vi kom inte hem förrän vid 24.00 tiden. En jättetrevlig kväll
.
Torsdagen den 14  mars 2013
Idag har det snöat igen -det var alldeles vitt på träd och buskar och det kom säkert 10 cm med snö, men det blåser inte och i eftermiddags blev det riktigt varmt-men sen snöade det igen och ikväll var det 8- grader
Ja har hittat lite ramar på ovanvåningen-alldeles ny som passade ett par av mina nya akvareller så det blev inramning och passepartoutskärning idag igen.
Jag ringde till fritidskontoret och frågade  vem som städade i Allaktivitetshuset-Ett städbolag! De gav mej verkligen inget hopp att hitta stövlarna!
Förra söndagen glömde jag mina stövlar i Allaktivitetshusets
 hall, försökte komma in en halvtimme efter, men då var det låst och sen körde jag ner på måndagen, men då var det ingen där. Jag tänkte att jag skulle vänta till på söndag, för de står så klart kvar, men tji fick jag! Det fanns en massa kläder kvarglömda men inte mina stövlar! De är helt enkelt stulna!! Eller kanske är det nån som lånat dem och inte vet vems det är??????
Fattar inte varför folk är så kvicka till att stjäla andras saker. Man kan inte skylla på barn i alla fall för stövlarna var stora 42-43 för att de är så lätta att dra på och av! Det är alltså någon vuxen som har tagit dem! Men vem??? Visst kan man kolla vilka som varit där under den veckan, och det fick jag också veta, men vilken nytta gör det! Ingen kommer att erkänna ändå!
Men om jag ser dem så känner jag igen dem för jag har ett speciellt kännetecken på dem!

Vid halvfyratiden körde jag till Gymmet och där var även Robin och Johan som tränade så mycket de orkade
Själv tar jag det väldigt försiktigt med tyngderna, men jag håller i alla fall igång minst en timme, sen duschar jag!

Ett litet besök i affären  på Malmqvist El blev det också! Provade folkdräktslivet på Marianne!
Sen var det folkdräktskurs på Tulpanen. Vi var inte så många, men det gick fint ändå! När vi skulle köra hemåt så hade vädret slagit om till frostgrader. Det var - 3 grader i Hammenhög, men på vägen till Gärsnäs sjönk temperaturen till -8 grader Brrrrrrrrrrrr

Onsdagen den 13 mars 2013
Idag har det varit lite soligt, men kallt och rått väder.
Susanne kom upp med Neo i barnvagnen, hon skulle avlasta Josefine eftersom hon inte sovit i natt, så då tog Susanne en promenad hit upp.
Sen lagade jag spenatstuvning med porscherade ägg och bacon till middag. Därefter målade jag ett par akvareller. Alla med samma tema som igår. Nu har jag skurit 4 passepartouter till akvarellerna.

--------------------------
Idag hörde jag på Radio Kristianstad om att facket har protesterat om de delade turerna för hemtjänstpersonalen. Det var ju på tiden-om det nu mot förmodan skulle göra nytta.
 Delade turer innebär att hemtjänstcheferna med socialnämnden i ryggen, kommenderar ut hemtjänstpersonalen att jobba
 först kl. 7.00 -ca 11.00-sen ska de ta obetald paus till kl. 16.00 och sen jobba till kl. 22.00 på kvällen utan övertidsbetalning.
För de som bor vid sidan om arbetsplatsen kan det kanske passa bättre eftersom de då kan gå hem en stund, men-- de kan ju inte känna sej lediga för dagen eftersom de ska iväg och jobba igen.
För alla de som jobbar i en annan by och måste köra bil dit, så blir det 4 turer istället för 2 och pausen blir inte heller så lång om man räknar bort körtiden

och nån körersättning betalas inte ut till hemtjänstpersonalen-det är bara cheferna som får körersättning.
Men nu är det ju så att de flesta som jobbar i hemtjänsten är kvinnor , en hel del av dom är ensamstående. De vill alla ha heltidsjobb för att kunna försörja sej och familjen.---eller så är det unga vikarier.
Det är just dessa som utnyttjas hårt av cheferna-eftersom de vet att de gärna vill behålla sitt jobb. Om de inte går med på de planerade tiderna så hotas de med att de då inte kan ha detta arbete eftersom de inte är flexibla.
Och vem av dem vågar protestera  eller anmäla denna utpressning??

Radio Kristianstad uppmanade de som jobbar med delade turer att ringa och berätta-
Då undrar jag: Tror ni verkligen att de anställda i hemtjänsten skulle våga ringa in och berätta om detta?
Nej det vågar de inte för då mister de det jobb som de har
! Därför tiger de-tyvärr-men man förstår dem!
Jag vet de som mist sitt jobb p.g.a att de är mörkrädda och vågar inte köra ut ensamma på landet !
När man berättar detta för folk så tror de inte att det kan vara sant!
Där kan man också se hur facket , som ska vara till hjälp för de anställda, sitter i knät på socialgubbarna!
Usch vad man kan reta upp sej!

När de ansvariga sen blir ställda mot väggen för att svara på ev anklagelser-så hasplar de ur sej nåt som aldrig har med saken att göra egentligen, de skyller på att det är brukarnas behov som ska tillgodoses! Mitt på dagen behövs ingen personal!
Detta är ett riktigt kvalificerat skitsnack! Tänk om personalen hade fått stanna mer än 5 minuter på varje ställe!
Till slut , när de inte kan försvara sej längre så skylls det på ```SEKRETESSEN``!!!
Vi kan inte gå in och kommentera enskilda fall.!!!!! Vadå enskilda fall????
Vem har sagt att de ska berätta om de enskilda personerna??
Sekretess i all ära, där det behövs, men sekretessen ska inte användas för att gömma sej bakom!!!!
----------------------------------------
Nej nu får jag sluta att reta upp mej för då får jag väl ligga sömnlös hela natten

Tisdagen den 12 mars 2013
Idag var det visserligen minusgrader, men solen sken och det var ingen storm-riktigt skönt i solen-
Ut med mattorna , dammsugaren fram.
Gick förbi ett akvarellpapper och det räckte för att även färgen kom fram och sen målade jag två akvareller som härjat runt i hjärnan länge och imorgon kommer jag nog göra fler. Det är ju så att precis som med en etsning så måste man med akvarellen , tänka före och när man väl har klart för sej hur det ska bli, så är en akvarell snabbt målad eftersom man måste måla medan pappret är fuktigt.
De första gåsaäggen har kommit in i äggkläckaren idag  i 37,7 grader-Solnedgången ikväll!
Ikväll har jag börjat sy på en kjol till en särk.-Det blir den sista särken till barnbarnen, som jag kommer att sy. Det är Julias  särk, som nu ska tillverkas.

Måndagen den 11 mars 2013
Kl. 01.00 i natt kom det en riktigt kraftig åskknall och sen en lika kraftig blixt och ännu en stark knall och sen slutade det plötsligt blåsa. Ock sen tog det till att snöa igen så imorse var allting vitt och marken täckt av minst 10 cm snöKallt var det också! Jag har varit i ateljen och putsat alla fönster innantill och torkade av lamporna.
Ikväll skulle vi haft folkdräktssömnad i Ystad, men jag ställde in kursen. Ikväll har jag sytt och tittat på TV- 


Söndagen den 10 mars 2013
Idag är det ännu kallare och det är även snö, -4 grader och kraftig blåst så det är säkrast att hålla sej inomhus.
JAG HAR BAKAT BULLAR SOM JAG SKA GÖRA FASTLAGSBULLAR AV TILL IKVÄLL, DÅ ÖSTERLENS FOLKDANSGILLE SKA HA ÅRSMÖTE-förra gången blev det inställt eftersom det var snöstorm.

Hittade den här länken på Facebook
Det är Hakon Svärd som spelar. Den mest populära orkestern att dansa till, på den tiden man tog till Slottsparken och dansade i slutet av 1950-talet.
Han spelade dragspel och trumpet på samma gång och så kunde han spela fiol med fiolen på ryggen. Han spelade nmycket tango och sjöng till, men ofta med egna texter t.ex. Du svarte zigenare-som stal mina höns.......,Han sjöng aldrig en hel text och bytte ofta låt mitt i alltihop, men så spelade han på gehör!

http://www.youtube.com/watch?v=6QcAJw0Zjv0

Ja nu har vi haft årsmöte och jag blev vald till orförande igen.....för 39 gången,
men har man inte förstånd att avsäga sej , så blir det så förstås. Men jag vet att det inte är så många som vill ta på sej ett ordförandeskap, men vi har ju Lis som vice ordförande, så kanske till nästa år......
Men det kom många nya förslag på aktiviteter och uppvisningar.
Vi är inbokade på 5-6 uppvisningar i sommar så det blir till att träna flitigt. Som tur är så har Annette lovat att hålla i träning och uppvisningar. Jag får väl hålla mej till kameran och snacket-men det gör jag gärna! Jag har inte så lätt för att dansa längre med min besvärliga rygg.Men snacka går ju lättare.
Efteråt var jag och tittade på mattprover i --Annettes kök och sen körde jag hem i -snöstorm!!!
Vad var det jag sa i eftermiddags-jo--man vet inte vad man kan råka ut för i Österlenväred.
_Det blåser och snöar för fullt ute

Lördagen den 9 mars 2013
Idag är det fruktansvärt kallt p.gr av att det blåser och är minusgrader
Förberedde en hjortstek
på förmiddan, med lök,basilikatomat, och mycket kryddor. Förstekte först i en stekgryta, men sen åkte allt in i ugnen-Det blev gott
Lars-Inge var här på förmiddan och kopplade in kläckavdelningen med termostater, kontakter och allt som hör till
. Ruvavdelningen är redan klar och på måndag ska de första äggen in i värmen.
Lars-Inge hade inte tid att vänta på middan, så det fick bli kaffe och mackor
istället.

Just när vi ätit middag kom Erik på besök. Han och Sandra hade
varit och hämtat ringarna i stan och de hade ätit middag där
och sen skulle Sandra jobba på Kockskagården med blommor och servering.
Erik satt en stund och pratade och sen skulle han ge sej åstad till Lund för att vara målvakt på en matsch i innebandy.

Jag gick ut en liten stund i ateljen för att putsa fönster och torka av lamporna.
Då öppnades dörren och Johan kom in och undrade om jag var hemma.

Josefine och Neo hade redan hittat in-.utan att jag märkte det.
 

Josefine skulle skicka tillbaka ett paket som hon köpt på internet, men det krävdes en Returlapp , som ska skrivas ut från nätet. Kontigt att det ska vara så invecklat att skicka tillbaks ett paket i retur! Företaget räknar väl med att kunderna ska tröttna på att leta och strula , och istället behålla varan. Det hela slutade med att de måste kontakta företaget per telefon på måndag-för så klart var det stängt på en lördag.Jag hann precis ta ett kort på Neo i bilstolen innan de gav sej iväg igen-på samma gång som Julia kom hit med Ingvar. Vi åt våfflor med Julia-Josse hade inte tid att stanna.
Vid halvsextiden ville Julia hem och det passade precis med att jag skjutsade för Annette och Håkan till en fest på Ådala.
Ikväll har vi tittat på Melodifestivalen och det var ju inte den låten som jag hoppades skulle vinna.´´´En riktig jävla schlager´´, för den var riktigt bra och så var det ju Tommy Körberg som sjöng!-men det var så klart redan bestämt vilken som skulle vinna av experterna.
Läste i Ystads Allehandas expertkritikerförståsigpåareartikel att det var bara mormorsmödrar och farmors faror
som skulle rösta på den gruppen-kanske var det rätt-men det är ju så att det nog inte är så många i vår ålder som lägger krut på att rösta även om vi´´ tycker´´.
Förresten så tycker jag att det är diskriminerande att inte räkna med oss över 55. Jag tror att jag ska anmäla det till diskrimineringsnämnden(det är väl så det heter)--så gör ju så många andra så fort någon har sagt nåt dumt i deras tycke!!!
 Nä det sier ja bara: Jag skulle ente gida!!!!
Under tiden sydde jag prickstickning på ett folkdräktsliv.
Vid 12-tiden hämtade jag Annette o Håkan igen och sen tittade jag på en långfilm när jag kom hem, så det blev en sen kväll eller natt!

Fredagen den 8 mars 2013
Idag har jag varit nere hos Marianne i affären och köpt dammsugarpåsar
och smidesstänger till mina skyltar. Textade en hel hög skyltar till korten.
Sedan skar jag fler passepartouter och har burit ut en hel del till ateljen på rätt plats.
 

Torsdagen den 7 mars 2013

Idag var det kallt och ruggit, mulet.
följde med Ingvar in till Jysk och inhandlade 2 stora plastboxar med lock, en för mina obrända lergökar och 1 för alla passepartoutbitar, som blivit över när jag skurit kartongerna. Sen har jag fixat och sorterat , ordnat i ateljen.
Johan gjorde en snabbvisit efter skolan för att hämta en flaska.
Gudrun kom för att titta på tavlor och sen  har jag vikt kort ,
 klippt ett folkdräktsliv och sytt ihop för hand eftersom min symaskin har pajat
-men folkdräkterna ska ju sys för hand och det tog inte så lång tid, fast det blev bara ett framdel till livstycket.

Onsdagen den 6 mars 2013

Idag har det varit den varmaste dagen hittills i år med strålande sol, så efter middan begav jag mej till Borrby Strand i sällskap med Johan. Vi tog en timmes promenad längs stranden. Johan var artig och gick i följe med mej som stannade med jämna mellanrum för att vila ryggen.Lite disigt i kanterna var det idag och massor av brun tång längs stranden, men vi skulle ju inte bada så det gjorde ingenting. Innan vi körde ner till stranden var jag inne och provade en prototyp på Marianne! Så nu vet jag!Någotsånär!!!
Ingvar var hos Josefine och blev klippt under tiden
När jag kom hem blev det lite målningsarbeten i ateljen .Bäst att fräscha upp lite, för tänk om alla besökare hade tittat lika mycket på bilderna som de undersöker ateljens uppbyggnad och tillstånd. Ja det är förstås inte alla som gör så-men en hel del!
 Därefter plockade jag ner alla flaskor och annat som ska kastas i uterummet-som skulle ha kastats för länge sen, men inte förrän nu har det varit lite värme där. Väck me allt skit!
Ikväll har jag bakat fint bröd och satt etsningar i passepartout. Nu blir det väl inte mer gjort ikväll, mer än det här och så ska jag fortsätta med konsthemsidan förstås!
!

Tisdagen den 5 mars 2013
Idag var det strålande sol igen och jag fortsatte med städningen i ateljen  och även lite härinne. På eftermiddan ringde Josefine och sa att Julia och hon kom uppgående med Neo. De ville att jag också skulle ta mej en promenad ner för att möta dem och det gjorde jag så klart.De stannade en timme ungefär, men jag fick i alla fall tillfälle att hålla i Neo,och fotografera honom.


Ikväll har jag signerat och numrerat 20 ex av ´´Kom,ska du få en kram´´ Det tog ett par tre timmar innan jag fick dem klara!

Måndagen den 4 mars 2013
Hupp-mitt inatten kl. 04.00 vaknar jag och sätter mej upp i sängen:Jag har glömt att lägga papper i blöt till tryckningen
Upp ur sängen och leta rätt på pappershögen som jag sen spolade med varmt vatten, ett och ett i duschkabinen. Sen kan man bara hoppas att det räcker. Gick sen upp vid halv 9.00 , åt frukost , la papperna mella tidningar och ringde kiosken och kollade om färgpaketet hade kommit! Yes! Jag hastade ut i bilen och körde ner och hämtade låddan.Sen tryckte jag 20 ex -ett blev förstört.
av etsningen ´´Parningslek´´. Det gick lätt att torka den plåten och inget strulade. Sen blev det allmän rengöring av alla plåtar verktyg, rullar, spatlar, och färgplattor,bord, spis, tryckpress och mej själv-allt ska rengöras i lacknafta.
Ikväll har jag varit på Stickejunta hos Ann i Hammenhög-men vi stickade mest med munnen förstås- Ann bjöd på äggtoddey, kycklinggratäng och vin. Sen kollade vi på mönstret till små babykängor som vi ska virka nästa träff
. Ann demonstrerade sin stickmaskin, som hon hade fått en kursdag att lära sej hur man gör. Mycket intressant, men nej-jag ska inte lära mej det och röra ihop med allt annat. Men det står en gammal stickmaskin på loftet!!!!!
Sen blev det sång och till efterrätt fick vi marängtäckta persikor till efterrätt. Kul kväll!

Söndagen den 3 mars 2013

Idag var det sol och klart väder. Vi körde ner till Borrby strand och gick en långpromenad i det härliga solskenet vid vattenkante. Det var riktigt varmt därnere och väldigt bra att gå på den packade sanden.
På eftermiddan slängde jag ut alla dynor mm i ateljen och städade i soffan och ett par fönster. spindelväven åkte ut. Eftersom jag ännu inte har tryckt klart etsningarna så kunde jag inte städa överallt av Så här mycket attiraljer måste man tampas med under tryckningen och skitig blir man färgen

.
Ikväll blev det folkdansträning med nästan 6 par, Det blev lite repetioner på de gamla danserna nu innan vi sätter igång med midsommarprogrammet. Det är Annette som håller i dansen och Bert spelade. Det blev Schottis i turer, Norsk vals, svingedans, Ryssapolska, snurrebocken, Jämtpolska, Fryksdalsdans och några till.
På hemvägen körde jag iväg med Julia och Matilda till Josefine och Johan och jag var inom och kollade om Neo hade vuxit sedan jag sist såg honom. Han sov så jag kunde inte ta mått!
Ikväll har jag gjort hemsidor om mina nya etsningar, som jag lägger ut på internet om någon vecka då allt blir klart. Eftersom jag har märkt att en del sitter och kopierar av mina bilder och målar av dem som sina egna,
så är det inte nån mening att lägga ut hemsidan förrän precis före påsk!
Imorgon ska jag trycka den sista etsningen!

Lördagen den 2 mars 2013
Idag var det slut med det fina vädret-kallt o ruggigt och nu stormar det ute

Jag kokte kött o grönsakssoppa i dag till middag och den fick även Johan o Lars-Inge smaka på. De kom för att koppla in äggkläckningsmaskinen och nu fick de bukt med maskineriet så att termostaten stannar på det gradantal som vi har ställt in. Tydligen en konstig sorts termostat, men så har jag också tryckt och grejat med den så att den har väl blivit tossig..nu  fungerar den perfekt. Skönt !!!!!Ingvar hotade med att skjuta gässen o slå sönder äggkläckaren , när det inte fungerade-men jag tyckte att det var till att ta i!!!! Ja se karra!
I eftermiddags skrev jag nummer  och namn på alla etsningarna ´´ Hoppegås´´´Sen skar jag 10 passepatouter till de nya bladen.
Fotograferade dem och gjorde klart för nya vernissagekort med bild och text på datorn -Färdiga att skriva ut

Fredagen den 1 mars 2013
Solen skiner idag också, men snö på marken är det fortfarande!
Började dan med att lägga koppartryckspapperna mellan handdukar.Men det var ogjort arbete för färgen som jag beställt från Stockholm kommer inte fram förrän måndag, så jag får välsyssla med annat idag. Plockade ner jullamporna i ateljen-det var på tiden och så tvättade jag, städade sovrummet, handlade hos Häggs.

Julia och Susanne kom på besök och vi fikade på våfflor.

Ikväll har jag fixat till alla trycken med suddgummi och rivit kanter sen har jag signerat 0ch numrerat Rymdvarelser- 18 ex