Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

Ann-Margrets Blogg/Dagbok
2009

Augusti 2009

Måndagen den 31 augusti 2009
Idag kom jag upp med tocken redan kl, halv åtta eftersom vi inte har nån klocka!
Handlade i Tomeilla och sen dukat, lagat borttnar till svamp och räkrullar och har gjort 20 st pannacotta!
Lars-Inge kom inom och föreslog att tvättmaskinen skulle flyttas upp i badrummet för att spara mina ben under vintern, och spara maskinen för fukta! Bra förslag tycker jag.
Julia kom efter skolan och fortsatte med sina många låtsaslekar

Söndagen den 30 augusti 2009.
Signe kom med tåget kl. 14.30.
Vi fikade och snackade och grejade till den stundande kräftskivan

Lördagen den 29 augusti 2009
fixade hela dan med räk o svamprulle, tunnbrödsrulle med potatis, rotfruktsgratäng och sallad!
På kvällen kom gästerna och sen åt vi kräftor och räkor mm till kl. 24.00.
 Sen plockade jag undan till kl. 01.00

Fredag den 28 augusti 2009
fORTFARANDE VARMT OCH NÄSTAN KVAVT I LUFTEN-MORGONKAFFE I TRÄDGÅRDEN-DEN BÄSTA MÅLTIDEN PÅ DAN, TYCKER JAG!
LÄSTE UT MISTRALS DOTTER. VÄLDIGT SPÄNNANDE OCH BRA BOK, SOM JAG KAN REKOMMENDERA-Hoppsan, så går det när man inte kollar skärmen!
Gustav kom inom när han lämnade tillbaks släpen-han hade lämnat tillbaks släpen för nu är takläggningen klar!
Han ska inte följa med till Bakken imorgon, men troligen ska alla de andra följa med-men inte Amanda eftersom hon ska till Liseberg, inbjuden av Tosselilla där hon har sommarjobbat. Det rör på sej-så man hänger inte med-Tur att man inte ska följa med till Bakken-där hade man väl snurrat till det bra i karusellen<

Idag har jag städat hela dan eftersom det blir kräftskiva här imorgon med  Gunnel, Stig, Gulli,Sixten, Ally, Ingemar, Siv, Sven ,
Det ska bli kul-jag hoppas att jag kan äta ett par kräftor i alla fall innan jag får anfall.
Ikväll har jag gjort bottnar till räkrullar och imorgon ska jag försöka mej på att göra pannacotta,
Nu har jag gjort måndagens hemsida klar och tänker fortsätta på tisdagen nu
Kolla in på måndagen
Besök från Schwäbischer/Stuttgarter Spielkreis


Torsdag den  27 augusti 2009
Grattis till den 20-åriga bondbröllopsdagen i Bollerup den 27 augusti 1989
Med på bilden är även Gustav

I dag har det varit ca 25-26 grader varmt så det blev lång frukost i trädgården i sällskap med Mistrals dotter.
Julia kom efter skolan och jag hjälpte Amanda sy in jeans,Handlat, strukit tvätt och slöat. Ingvar hämtade Ida i Tomelilla när han var på Stifab idag. Pratade med Ann-Christine en hel timme ikväll! Kul när systern hör av sej!
Läste i tidningen idag om politikern som kom spritpåverkad till fullmäktigemötet i Simrishamn, utan att bli avvisad. Politikerna står utanför drogpolicyn, som de själva har varit med om att bestämma om. Märkligt i högsta grad!
Österlens Folkdansgille får inte några pengar från Simrishamns kommun i aktivitetsbidrag om vi inte lämnar in en väldigt detaljerad drogpolicy!!!! Vad ska det stå i den???? Vi har under alla 35 åren aldrig någonsin haft någon medlem, som varit spritpåverkad på någon träning eller uppvisning eller  annan sammankomst som har anordnats av folkdansgillet. Visst har vi provat både vin och bier när vi haft våra utlandsutbyte, men aldrig så att någon ens varit i  närheten av någon drog eller spritpåverkan!
Därför tycker vi att det är lite fånigt att kommeamed en sådan pålaga nu efter alla år!
. Vi har diskuterat detta i föreningen och  alla tycker det hela verkar väldigt onödigt-men regler är regler, så visst ska vi lämna in vår noggrant utformade drogpolicy-men den gäller för alla i föreningen, utan undantag !

Vad ska vi nu svara våra ungdomar som är väldigt noga med att alla behandlas lika?<

Varför omfattas inte politikerna i kommunen?????


Den 26 augusti 2009
Åt frukost i trädgården idag. 24 grader varmt! Jag fastnade i en bok Mistrals dotter-spännande!
I eftermiddags räfsade jag gräsmattan och putsade till buskar och häckar, sen putsade jag fönster utvändigt på uterummet
Klippte till 4 dockkroppar och fortsatte att läsa Mistrals dotter.
Ikväll har jag lagat två par jeans som är Matildas och tittat på Vetenskapsmagasinet samt ett par deckare och läst Mistrals dotter. Alltså allmänt lat hela dan!

Tisdagen den 25 augusti 2009
Idag har jag varit på planeringsmöte i Skepparslöv hos Siv. Det var Stig och Siv och jag som planerade till en kurs som ska handla om 1800-talet.I SKÅNEDISTRIKTET AV FOLKDANSRINGEN , Den ska vara i Ö.Ingelstads församlingshem, Det blir olika danser från hela 1800-talet fram till 1920. siv berättar om allt som hände under 1800talet , som påverkade dräkter, danser och levndssätt. Vi brukar även ha tidsenlig mat, så det blir äggakaga, studerumpasö och äbblakaga och knydegille på kagor.
DET ÄR OMTYCKTA KURSER, eftersom de innehåller olika saker, inte bara dans!
Efteråt hämtade jag björnbär som Elna plockat till mej.
Ikväll har jag klippt dockkroppar, så nu har jag uppladdat inför kursen som ska börja den 3 sept,

MÅNDAG DEN  24 augusti 2009
Var hos Kerstin på fotvård på förmiddan. Klippte hela gräsmattan efter middagen. amanda kom för att skriva ut lite dokument på datorn.
På kvällen var jag på poolparty hos Ann med stickejuntan, men det blev inget bad eftersom temperaturen sjunkit till 12 grader. Vi åt kalkonfärsrullader med tillbehör och till efterrätt pannacotta med björnbär.

Emellan rätterna underhöll Jessica oss med sina tokiga historier, som handlade  träffsäkert om oss själva. Vi skarattade så vi höll på att kikna!
Men- när jag kom till slutet av pannacottan så fick jag ett fasligt anfall, så jag höll på att svimma-fick ringa efter Ingvar och åka hem, ta tablett som drämde till så att jag sov till kl. 3.00-Då vaknade jag och kände mej pigg igen!

Söndag den 23 augusti  2009
Idag var vi bjudna till Ingegerd och Bert på middag på deras terass. Vi åt Gazpachosoppa med rostat bröd och helstekt kotlett med grönsaker och världens godaste äppelkaka. Det var en trevlig eftermiddag!
När vi kom hem tog jag en cykletur ner till Susanne för att höra om någon ville följa med på en runda.
Josefine och Johan kom hem från en veckas semester i Turkiet . Det var en riktig värmebölja de kom ner till med 50 graders värme och 35 grader på nätterna och 35 grader i vattnet.Josefine höll på att drunkna, då en stor våg kom och slog över henne och tryckte ner henne i sanden och när hon just kom upp så kom ännu en våg och slog till henne. Då kom en turkisk pojke och fick tag i hennes arn och drog henne upp på stranden.Vilken tur!
Josefine hade fått två stora brännblåsor, stora som en hand , över bröstet och dessutom hade hon väldigt ont i det ena örat. Jag körde iväg henne till akuten i Simrishamn och där fick hon instruktioner om brännsårens skötsel och penicilinsalva som skulle droppas i örat. Det var inflammation i ytterörat!
Vi fikade sedan hos Susanne och flickorna och jag fick med mej en hel hög med jeans som spruckit lite här och var och som jag nu ska försöka sätta i lappar som inte syns!!!
Underligt mode-byxorna får gärna ha hål på knä och lår, men inte i ändan!
Har fortsatt på dockmaterialet ikväll. Det tar lång tid!!!

Lördag den 22 augusti 2009
Lars-Inge ringde och berättade att deras hundar antagligen skrämt ihjäl Eriks Dvärghönsatocke-och eftersom vi har den andre tuppen här-han som börjar gala kl. 04.00 på morgonen och som blev hitplacerad vid marknadstid eftersom han ständigt var i slagsmål med den nu döde tuppen på Larsgård.
Nu skulle han då äntligen få en ny roll i deras hönsagård-det gällde bara att få tag i honom.
Jag satte mej vid bordet i trädgården och började härma kuckelikulätet! Jodå efter några galningar så kom tuppen springande för att få en bit mat, precis som han brukar. Men oj vad han var på sin vakt.
Han kände nog på sej att nåt var på gång för så fort jag sträckte ner handen mot honom så hoppade han genast till sidan. Så kom då Lars-Inge o Erik för att ta honom med sej-men hur skulle vi fånga honom-Jo genom att lura in honom i uterummet och stänga dörrarna. Sen fångade Lars-Inge honom genom att slänga min tvättkorg över honom precis när han trodde ,att han skulle fly genom det stängda fönstret. så nu har han åter hamnat på Larsgård och kan känna sej som en tocke i en hönsagår!
På eftermiddan kom Julia och Matilda cyklande och vi körde till Simrishamn och köpte var sin glass och sen tog vi en tur till Vårhallens klippor. Där hoppade flickorna runt på stenarna allra längst ut på kanterna, långt ut i vattnet för att se hur långt de kunde gå utan att ramla i. Det var härligt väder-soligt och fint så vi strosade -hoppade runt där i ett par timmar.
På kvällen började jag klippa till dockmaterial eftersom jag ska ha kurs i att sy Emmadockor med början den 3 september. Det är väldigt många som vill sy, så det gäller att ha materialet klart. Det tar ganska lång tid att klippa ut dockorna, men det skulle ta alldeles för lång tid om deltagarna först ska rita och sen klippa till dockorna. Dessutom ska mönsterdelarna läggas i rätt riktning på det smala dubbla tyget. Det finns ett par olika modeller och även olika färger på tyget och sen ska det finnas hår och innerhuvud
 

 


så här ser dockan ut

Fredag den 21 augusti 2009
Åt frukost i trädgården, Erik kom för att lämna tillbaks släpen, som Gustav och han hämtat en byggnadsställning på. De ska montera den idag. Imorgon ska taket på affären i Hammenhög läggas om, så det gäller att det blir torrevär!
Sedan började det småregna och jag höll mej i uterummet hela dan  och städade och hängde upp elgirlanger och kräftmåne i taket till stundande kräftskivor.Det tar tid när kvingan ska opp på stege hela tiden och slänga över sladdar och koppla ström-allt sitter ju lämpligt placerat i 3 metershöjd ungefär-men jag klarade det till sist!

INGVAR TYCKER ATT DET ÄR TRAMS ATT SÄTTA UPP LJUS OCH DEKORATIONER, SÅ DÅ ÄR DET LIKA BRA ATT GÖRA SÅNT SJÄLV!
Sen har jag putsat alla fönster i vardagsrummet, men nu kan jag handskas rätt bra med svamp och skrapa-nyinköpt på Sjöbo Marknad för året, så det gick snabbt. Deet känns bra att bli av med all flugskit som fönsterrutorna varit dekorerade med!, Fixade varma räkmackor och tittade på Prinsen och jag i TV.Jag har alldeles kommit av mej med att sy på folkdräkter sen jag sydde varenda kväll i flera månader-men nu får jag ge mej på det igen för det är både Matilda och Jonathan som ska konfirmeras till nästa år och då ska de ha var sin särk och skjorta. Jag har börjat på broderiet på Matildas särk och på Jonathans har jag sytt ihop lite delar, så jag har börjat på båda, men det är mycket kvar att sy! nu börjar snart alla kurser också så jag får väl börja snart!

Torsdagen den 20 augusti 2009
25 grader varmt och kvalmigt i luften-Bäst att hålla sej inomhus- för varmt att sitta i solen eller hålla på med trädgården.
Istället gjorde jag 4 köttfärspajer  två stora och två mindre och stekte kycklinglår-Julia kom direkt från skolan och vi klädde hennes engelskböcker med omslagspapper. Kul med nya böcker! Det tyckte jag också när jag gick i skolan. Det var lite speciellt-Varför vet jag inte? , men det har hållit i sej  genom åren. Jag gillar böcker och kan inte förmå mej att slänga en bok. Jag har mängeder med böcker, men jag vet precis vilka böcker jag har och jag har läst allihop utom de senaste som jag har inhandlat på loppis i sommar-De får bli min vinterläsning!
Jonathan kom lite senare för att plocka lite plommon till imorgon då de skulle ut på äventyr i skolan!
Robin kom körande med mamma Annette. Han har börjat övningsköra och tog en tur hitupp för att backa och vända och få sej en glassbåt. Ikväll har jag klippt ner mängder med grenar utanför uterummet så att man kan komma fram utan att få grenarna i huvudet-Jag klipper ner och Ingvar bär bort grenarna -En rättvis fördelning tycker jag!
IKVÄLL HAR JAG GJORT BONDBRÖLLOPSHEMSIDAN HELT KLAR. DET BLEV 13 SIDOR
Bondbröllop
Jag blir sur, när jag hör på Radion, som de kan göra reklam för andra arrangemang med Sparbanken, Ystads Allehanda, Radio Aktive, Radio Österlen, Tomelilla,kommun,Ystads kommun som sponsorer-
Alltså Gratis Reklam för Halmrullning på Bollerup. och Taatoo i Ystad
Samma företag kunde inte ge en krona i sponsorpengar eller reklam till Bondbröllop på Bollerup
De hade inte pengar till sådana arrangemang????
Vadå! Är halmrullning  och militärmusik bättre kulturhistoria än bondbröllopet????
(Nu missunnar jag inte alls de nämnda föreningarna deras väl tilltagna sponsorpengar)
Jag fattar ingenting!!!!Trodde att pengarna även kunde fördelas till små helt ideella föreningar på Österlen
 med minimala tillgångar i kassan!
Men så tillhör jag också de dumma på Österlen!
 Eller är det så att om man jobbar ideellt så ska även allt vi visar upp för publik också vara helt Gratis?
Det är kanske inte lika fint?
Men det kvittar-
Vi hade iallafall jättekul  ,utan  de  ovannämnda sponsorerna och  Gratisannonser
och det är jag inte helt säker på att de andra hade!

Carl-Göran Svensson
Ingelstadkalkon
Simrishamns kommun

är de tre företag som var snälla och sponsrade vårt Utlandsutbyte och det tackar vi Hjärtligt för!


Onsdagen den 19 augusti 2009

Marianne och Lars-Inge har 20årig bröllopsdag idag!
Jonathan och Johan var här och åt äggakaga innan Johan skulle följa med familjen till Malmö
Har varit i Skåne Tranås på Rosenhagens för att köpa nåt vätbart till paret ,och handlat hem kräftor och räkor och lite annat smått och gott för kommande kräftskivor
C.Hammarbäck med fru var här och lämnade tillbaks  halvkluten och så fick jag en jättefin blomstergrupp
Har härjat i trädgården hela dagen, men är inte alls klar än-det finns massor som ska klippas ner, bäras bort och fixas till. Det är trevligt med trädgård, bara man slipper hålla på hela tiden med rengöring.Men när gräsmattan blir klippt så kan det se rätt hyfsat ut. Plommonen är mogna så det blir plommon hela dan-men det är gott!
Ikväll ska vi köra ner till Lars-Inges och uppvakta-men det blir en kort visit eftersom barnen ska gå i skolan imorgon.
Fortsätter väl med bröllopshemsidan när jag kommer hem!

Nu har vi + Julia ,varit hos Lars-Inge o Marianne och även Bea ock Per kKarna o Kristina var där. Vi fikade i uterummet, åt räkor och tårta.Ida blev yr och ramlade i ormbunksriset vid trappan när hon skulle sätta sej på en stol. Eftersom hon går på kryckor och har ont i hela kroppen , särskilt i armbågen och foten, så är det besvärligt att hoppa fram.
Tisdagen den 18 augusti 2009
Klippte ner massor av grenar i trädgården, vissna blommor,gjorde 5 hemsidor färdiga på kvällen
bondbröllop209  sid 1-5       bondbröllop2009 sid6-10 nya
Måndagen den 17 augusti 2009

IDAG HAR GUDRUN OCH JAG VARIT HOS HELGE OCH ORDNAT UPP BRÖLLOPSAFFÄRERNA

Han ska börja i skolan i Halmstad på torsdag och Harumi ska gå på svenskkurs, så vi ville ha allt klart för redovisning!
Helge och Harumi var mycket glada över sitt bröllop och vi är också nöjda med att allt gick så fint i lås från början till slut!
Jonathan och Leif har varit på besök i eftermiddag!

Nu ska jag baka rån och göra hemsidor- Det kommer att bli många sidor med så mycket bilder!
 

Söndagen den 16 augusti 2009
Kom hem klockan 2 inatt och har sovit till kl, 10.00Jag började göra hemsida om bondbröllopet och har hunnit med tre av sidorna.Men först har jag ändrat storlek och upplösning på alla bilder så att de passar in på en hemsida. Här är länken:
Bondbröllop på Bollerup 2009

Klockan 17,00 bjöd Julia på 10årskalas och vi började med att leka.
Det blev stafett med ballonger runt huset,
stafett med pinnar mellan benen-Snoppleken
gömma och hämta skor
Pungboll- 1 boulekula i ett par strumpbyxor och en boll på marken.
Den ena strumpdelen bands runt midjan och i den andra stoppades en boll
och sen gällde det att med händerna på ryggen få fart på pungbollen
så att den knuffade fram bollen på marken. Två lag tävlade- Snacka om fantasi!
Även klubbis blev det lite senare.
Vi åt tacopaj med sallad och sen fick vi marängswiss till efterrätt-Gott-gottigottgott!
Sen var det tid att leka igen och då blev det kors- i- rakleken , viskleken och apelsinleken.

Det är kul att leka!
Synd om Ida som fick åka hem tidigare eftersom hon hade så ont i sin fot och även ont i huvudet!

Lördagen den 15 augusti 2009
Idag fyller Julia 10 år


Vi ringde och gratulerade henne på förmiddan och sedan körde jag ner för att filma lekarna som hon hade på sitt kalas för att få filmen  av bröllopsfesten slut. Hon hade en hel ´´drös´´ ungar i trädgården-alla utklädda till Astrid Lindgren figurer.Josefine och Johan reste till Turkiet på en veckas semester
På kvällen var vi alla bjudna till Bea och Per som firade sina födelsedagar tillsammans med Karin o Peter, så det blev 200 årskalas vi kom på. Även Julia, Gustav. Erik.Ida och Johan var medbjudna på kalaset. Vi var i Branteviks idrottsförenings klubbstuga med till ökning av ett stort tält där vi samlades och minglade. Sedan fick vi grillade kycklingfileér och varmrökta fläskskivor med potatissallad och sallad. Det var 150 gäster och 2 stora grillar som var fyllda och levererade skivorna direkt till faten. Österleningabunken uppvaktade med sång och musik och mitt väl förberedda tal kom aldrig upp, eftersom man nästan inte fick en syl i vädret-Stämningen var hög!
Sedan blev det dans mm och festen var väldans trevlig! julia blev hyllad med sång och hurra!

Fredagen den 14 augusti 2009
Har letat efter bilnycklarna , som försvann i onsdags då jag varit hos Gudrun. Jag har vänt upp och ned på allt, plockat fram allt på hyllor och känt igenom alla kläder-men inga nycklar. Sen satte jag mej ner och började tänka............
Kom då plötsligt på att jag hade städat undan på bordet och då satte jag ner en korg som brukar stå ovanpå i vanliga fall och si--- där låg nycklarna!!!Vilken tur!   Jag var redo att söka igenom sopsäcken!
Har satt ihop filmer från förra veckan  , men jag väntar ännu på bilder från alla andra! Jag tycker att de skulle ha tagit några kort!
Ikvällvar det tid att fira Julia! Hon fyller 10 år imorgon och vi brukar alltid att skjuta up raketer för alla som fyller 0 och 5. Detta gör vi kvällen före. Egentligen skulle vi göra detta kl.0.00 på natten, men eftersom vi då skulle väcka upp hela byn så blir det lite tidigare. Ikväll blev det kl 10.00. Vi hade med oss glass, och kakor, läsk,kaffe och raket och sen tog vi på oss tomteluvor allihop. Vi är ju några riktiga sommartomtar!Sen sjöng vi och hurrade för minstingen i familjen, som nu är 10 år! Vi fikade ute på terassen.

Torsdagen den 13 augusti 2009
Allt går numera i slow motion tycker jag! Plockade plommon och krusbär och gjorde en paj och bakade en plåt wienerbröd. Sen kom Lena för att gratulera mej eftersom hon inte kunde komma på min födelsedag eftersom hon var i flyttningstagen då.Vi satt och snackade hela eftermiddan och Lena som är tokig i kattor , kelade med vår lille källing. På kvällen blev vi bjudna på ensilades hos Fam Lars-Inge. Det var Gustav som plötsligt inte skulle till Gästis för att laga mat, som stod för menyn. Det var en sorts Tacorullar med fyllning av bl. a kyckling och till detta avocadosås. Det var jättegott och jag kunde äta det utan besvär. Sen tittade vi på film bl. a Bondbröllopsfilmen , som nu är klar!

Mycket bra blev den, men det var retfullt att tidningsfotograferna sprang runt i sina rosa och gula skjortor med färgglada schorts och tokiga hattar, mitt inne i bröllopsstassen av folkdräktsklädda deltagare. Alla hade bemödat sej om att allt skulle se gammaldags ut, såsom på 1800talet och då är det väldigt störande i en film när det plötsligt står  en färggrann modekille med kamera mitt i alltihop. Tänk om de varit så förutseende att de haft vita eller svarta kläder på sej!
Det måste vi berätta för dem-de kanske inte kan tänka sej in i situationerna! En sådan föreställning som vi hade med ett riktigt bröllop med vigsel förekommer ju inte mer än högst vart tjugonde år. Förresten så springer väl fotograferna inte omkring inne i kyrkorna mitt framför brudparet och fotograferar- eller framför musikkårerna när de gör sina marscher -- eller???

Men det är ju klart att man ska ju inte klaaaaga!
Klippte ner allt brräske på gården samt rosorna på framsidan och det finns jättemycket att klippa ner runt hela gården
Onsdagen den 12 augusti 2009
Fortfarande lite trött på morgonen! Åsa ringde och ville ha betalt för grisen på bröllopet och jag körde till Gudrun för att få underskrift på aktivitetsredovisningen  och så gick vi igenom kostnaderna för Tysklandsbesöket.och därefter körde jag in till fritidskontoret och lämnade blanketten
Lars-Inge-Erik och Johan kom för att plocka lite plommon och även Julia och Tilda kom cyklande: Vi fikade i trädgården.
Ikväll har jag tittat på Bröllopsfilmen, cyklat ner till Annette för att hjälpa till med ett nerrasat tält och gjort en film klar som handlar om den Långe Dansen
Klockan är halv två och jag tycker att jag har inte fått nåt uträttat idag!


Tisdagen den 11 augusti 2009

NU HAR VÄDRET BÖRJAT STRULA-LITE MER VIND OCH REGNSKURAR EMELLANÅT
Skriver Aktivitetslistorna klara och räknar ut  hur många gånger vi har  haft sammankomster under våren-det ska redovisas senast den 15 augusti.

PLOMMONEN HAR BÖRJAT ATT MOGNA OCH MER TVÄTT SKA TVÄTTAS

Jag köper en blomma och uppvaktar Rolf Blomqvist som fyller 75 år idag. Kör ut en bild av Morgonmarodören Stig-Rune Larsson(Julias och Tildas namn på dvärghönsatocken) som håller oss alla vkna från morgon till kväll och gör ett kort och sätter i blomman till Rolf.
Pratar med Ida i telefonen- Hon har väldigt ont i foten och har svårt att gå på kryckorna!
Susanne och Julia kommer för att plocka plommon och krusbär
Erik kommer på kvällen för att hämta bröllopsfilmen för att kunna sammanlänka alla bitarna som Ingvar A filmade med våra kameror

Måndagen den 10 augusti 2009

Vaknar av tuppen-slår på radion och ligger kvar i sängen! Jag känner mej som en urvriden lase!
Går upp och äter långsamt frukost

Kör till Bollerup för att återlämna nyckeln till Borgen och för slutbesiktning. Även gudrun kommer dit för att hämta sin vas. Vi får godkänt på städningen och det känns bra!
Orkar ingenting, men sätter mej vid datorn och börjar skicka iväg kort till alla medlemmarna. Jag har massor och deet är klart att man ska dela med sej. Fixar till alla 7 filmerna så att jag kan föra in dem i datorn och redigera!

Lägger alla kläder i tvättmaskinen och börjar städningen av köket och resten av huset
Tog en cykeltur ikväll -Ulriksbergsrundan
Söndagen den 9 aug. 2009
Idag är det sista dagen för våra tyska gäster och vi äter en sen frukost i trädgården. Vädret är lika fint idag som alla andra dagar ca 25 grader varmt och lugnt och soligt. Vi bestämmer oss för att föra till Simrishamn för att äta en glass vid hamnen, men tar en avstickare till mitt favoritställe-Vårhallen. Det är härligt att sitta på klipporna och njuta av solen och Werner och Marion tycker att det är helt fantastiskt-Varför har vi aldrig varit här förr?
Efter en rejäl glass i hamnkiosken kör vi hem och hämtar väskorna som redan är packade och köttfärspajen och drickat och kör den mer till Allaktivitetshuset i Gärsnäs.
Där samlas alla för att äta en avslutningsmåltid med överbliven grillad gris och rökt makrill och olika sallader och pajer.samt överbliven spettkaka
vi har dukat  i skuggan under kastanjerna  Alla blir proppmätta ännu en gång.
Sen blir det lite österlensång  och lite tysk sång och tacktal och till sist fär vi en inbjudan till Tamm/Stuttgart  om 2 år-2011 .
Ungdomarna  ville gärna att träffen blir nästa år, men våra blivande värdar har annat för sej nästa år, så det dröjer 2 år!
Men då kan vi planera och samla ihop pengar!
Så återsstår avskedet!
Efter en sista lek av ungdomarna samlas alla i en stor ring hand i hand och alla sjunger och nynnar Muss I denn.
 Sen blir det ett kramande och gråtande på allihop innan alla tar sej ut till den väntande bussen.Alla tombackar med vin och ölflaskor har stuvats in liksom alla resväskor
 Auf Wiedersehen!! Alla vinkar  så länge bussen synes. Klockan är 19.00
In i köket och diskar och alla stolar och bord ställs på plats , golvet sopas och dörrarna låses!
Utanför samlas alla och ingen vet vad vi ska hitta på ikväll-Vi är ju så vana  nu vid att göra nåt tillsammans
Alla kommer överens om att det har varit en mycket lyckad vecka-Allt har klaffat perfekt och alla har haft jättekul!

Lördagen den 8 augusti 2009
En hektisk dag är att vänta-frukost år vi halv elva och sen var det till att packa in i bilen vad som skulle med bl.a en stor havregrynstårta med kolasås och vispgrädde-knydegille på bröllopet, tavla med Bollerup , dröftatru,stora vintunnan, äggakaga, kageburk, trätallrikar, käppar, klut till Harumi,Susanne, och Anne Marie ,förkläde till Nina,programpärm, kamera, filmkamera, ja det gällde att inte glömma nånting. Sen var det bums på med dräkten-alla delar och så hämtade vi Marion o Werner och sen bar det iväg i ilfart till Bolerup-Jag hade nyckeln till borgen! Alla började samlas-men Ida kunde inte vara med och hon ville inte komma eftersom hon så gärna ville vara med och dansa! Hon som sytt  på sin drakt hela sommaren och så fick hon inte använda den, men hon hade svårt att trampa på foten-den värkte mycket-Tråkigt.
Tiden började bli knapp! Publiken började komma, men jag  och alla andra kunde konstatera att ingen enda kommunrepresentant från vare sej, Simrishamn, Tomelilla eller Ystad  hade kunnat offra sin tid på att komma dit
-inte ens från kulturfolket.
Med vad är väl ett Bondbröllop i Bollerup utfört av en liten ideel förening på Österlen mot en föreställning av det stora kulturfolket från huvudstaden, som vistas här några månader och förstår att ta för sej och kanske t.o.m kan betala för sej. Vad vet man vad som sig föregår i de stora sjöstäderna!
Inbjudan och information om bondbröllopet och Långe Dansen har skickats med jämna mellanrum till alla olika instanser inom kommunerna , med jämna mellanrum, men det är tydligen inte ´´ fint nog´´ eftersom ingen ens orkat skickat ett svar tillbaka!
Men det slår inte ner vårt goda humör och spelglädje. Nej nu är tiden inne! Klockan är två! Dragonerna från Ystad är på plats, Österlenspelmännen har stämt instrumenten och  Helge har kastats upp på hästen krampaktigt hållande i tömmarna med Gustav, Erik, Joel o Paul vid  båda sidorna Efterkommer hela tjocka släkten:
Här kommer referatet:
Bondbröllop på Bollerup 2009

Klockan fem var det tid för den stora bröllopsfesten i Borgen. Det var 150 personer som bänkaade sej vid långborden och stämningen var högt i tak hela kvällen.  Även Ida var med på kvällen och det var roligt att hon kunde vara med och trevligt att se att så många av ungdomarna hjälpte henne till rätta är hon behövde förflytta sej!
Det blev sånguppvaktningar och tal och visor och hot om filmvisning av svensexan mmmm
Eftermaten inleddes dansen med att spelmännen ställde sej på borgtrappan och spelade och alla 150 gästerna dansade Promenadpolonäs på borggården- En verkligt härlig syn! Unga och äldre dansade tillsammans och ingen ville sluta!Festen höll på till kloclan halv 2-2 på natten och Det var verkligen en riktigt rolig fest även för mej trots att jag inte var med och dansade så mycket eftersom mina ´´fydder´´ värkte!

Fredagen den  7 aug. 2009
Dan för dan och alla gästerna skulle åka med bussen till Ystad för att shoppa! Meningen vaar att hämta Helge och Harumi och hänga på dem skyltar med texten``DET ÄR VI SOM GIFTER OSS IMORGON PÅ BONDBRÖLLOP I BOLLERUP KL. 14.00´´ Fin reklam tänkte vi-men Helge sov så hårt att det inte gick att väcka honom-så den planen fick överges.
Under tiden som gästerna var i Ystad fixades det i alla värdhem med kläder, mat och program.
Ida fick åka iväg till doktorn och bli röntgad och de kunde konstatera att hon hade en spricka i foten och fick inte trampa på den:En lätt hjärnskakning kunde också konstateras och hon fick rådet att ta det lugnt--- och alltså kunde hon inte dansa trots tappra försök!Hon hoppades in i det sista att hon skulle kunna vara  med  och dansa imorgon trots allt!
Kl. 15.30 samlade alla för kaffe i Bollerup. Sen var det generalrepetion- med alla inblandade-Österlens Folkdansgille, brudpar, Schwäbischer/Stuttgart Spielkreis, prästfolket, ryttare, högtalemannen och vaktmästaren- Men o ve o fasa vilken röra. Ingen visste någonting överhuvudtaget-Allt hade tydligen försvunnit ur hjärnan och våra stackars tyska gäster, som skulle ha instruktion av oss stod som levande frågetecken.- Men efter många om och men  så kom vi igenom föreställningen.
Sen grillade vi kotletter, korv, kyckling och diverse andra läckerheter och hade trevligt tillsammans

Det dukades i borgen till 155 personer av festkommittén och ute på gräsmattan hade ungdomarna slagit till igen! De kastade sej över Harumi och klädde ut henne i rosa strumpor, gröna kläder mm och sen blev det roliga lekar och tävlingar  med alla ungdomarna , men sen planerade gänget att ta med henna till Simrishamn, men det smög sej-Helge o Harumi lurade dem och körde i full fart mot hemmet.

Werner ville göra ettt program på tyska så att de tyska dansarna skulle veta exakt vad som skulle göras imorgon och när vi kom hem satte vi oss i uterummet och fixade till ett program på tyska som Werner skrev ut på datorn. Klockan hann bli 1.30 på natta och jag gick till sängs kl. 3.00-Mycket ska fixas och packas in, som ännu inte blivit gjort! Gonatt

Torsdagen den 6 augusti 2009
Tidigt upp och packade ner frukost med förstärkning av kycklingben och revben och hämtade Marion o Werner  och körde till Gyllebosjön där vi åt frukost vid en lugn och fin strand-klockan var bara 10.00 på morgonen.
Jonathan o Robin skulle på sin farfars begravning kl. 11. 00 så de startade först på dressinerna
De första dressinåkarna startade kl 9.30 från St.Olof och väntades komma fram vid 10.15 tiden. Jag tog en runda med bilen för att hämta de som ev inte ville gå. De var alla redan framkomna , men jag fick då höra att det hänt en olycka på spåret. Jonathan och Johan som körde först körde
på en gren som låg tvärs över spåret.

 De klarade sej utan problem, men Robin och Ida som kom efter körde på en av grenbitarna som fastnat på spåret och deras dressin spårade ur och välte, så att Ida kom under dressinen. Hon slog i den ena armbågen, rev upp ett finger så att de blödde kraftigt och fick en smäll på benet och en i huvudet. Hon klagade över ont i foten och i huvet, men ville inte till doktor, så hon fick åka med mej ner till sjön, där alla fikade och badade-de flesta-en del kunde inte släppa dressinerna utan cyklade en runda till. kl. halv ett var det tid att cykla tillbaka och övriga åkte med bussen direkt till St. Olof. Josefine tog med min bil till Ingvar och så kunde även ajg åka med bussen. Vi hämtade dressinfararna som gillade dressinerna skarpt trots att de bar uppför på slutspurten.Sedan körde vi till Haväng där Gertrud Hägg mötte upp och berättade om dösen och Skepparsgårde, utgrävningarna och skogen på havets botten. Sedan blev det bad vid Havängsstranden.
På kvällen var det samling vid Havängs dansbana långt in i skogen. Vi träffade en butter gubbe på vägen som undrade om vi verkligen hade tillstånd att dansa på deras dansbana!!!! Jo det hade vi ! Gertrud bor faktiskt också där i sitt sommarhus och hon hade frågat både markägare och ordförande så allt var OK. Vi började med att äta rökt makrillfilé och nykokta potatis som snääa värdar hade skalat och kokt och asat med sej dit. Gertrud hade dukat till 80 pers. och vi åt och sjöng och sen kom instrumenten fram och deet blev dans på utebanan ända tills mörkret smög sej in. Även dimman smög på, men det var fullmåne och en alldeles stilla och ljummen kväll. Många av ungdomarna smög också-ner över ängarna mot stranden. Till slut blev dimman så tjock att de knappt hittade tillbaks- De lyssnade och hörde vår sång och hittade tillbaks på detta sätt.
En romantisk afton för ungdomarna kan man tänka sej!
En del av de äldre ungdomarna försvann till Hammenhög där de rövade bort Helge från flicka och svärföräldrar. De klädde ut honom i stringtrosor och annat smått o gott och skålade ``ein bisschen```med honom, så att han yrade till sej!
Flickorna hämtade Harumi och då hon fick syn på sin brudgum så blev hon smått chockad-Kanske sysslar man inte med sånt i Japan.Kvällen övergick i tidig morgon innan Helge kunde lägga sej!

Onsdagen den 5 augusti 2009
Dagen började med att vi åt frukost med Marion o Werner i trädgården och sedan middag-kasslergratäng med ostsås!

Det var klarblå himmel och 24 grader varmt när vi i folkdräkter åkte till _Hamnehögs Lantbruksmuseum, Där band jag med hjälp av många hjälpande händer en Majgilleskrans av daggkåpa, renfana, röllika, ek och små baldersbrå under tiden som schwaber och österleningar underhöll med sång och musik.
När kransen var klar hängde vi den på den fina majgillesstången som bars av Erik o Helge och sen av Tobias och Sebastian.

Vi dansade genom hela byn ner till Mathallen och tillbaks igen, Många Hammenhögsbor och turister tittade ut ur sina boningar och följde intresserat den mäktiga dansen som ringlade sej genom gatorna i en jättelång rumpa-minst 80 st deltog i dansen, som leddes av Cassandra, Julia och Jonathan som visade vägen och därefter kom 2 st Fanenswinger med tysk och svenska fanor och efter kom Den stora Majgilleskransen och Den österlenska Musiken med trumma, som höll takten så att alla kunde höra!

När vi kom tillbaks till Lantbruksmuseet så fikade vi först och sen bjöd Schwäbischer /Stuttgart Spielkreis på en fantastisk uppvisning med både sång och musik.
Kl 19.00 var det konsert i Stiby kyrka  där Schwäbischer /Stuttgart Spielkreis  och Österleningabunken underhöll med sång och musik. Våra gäster har en helt fantastisk kör och även olika musikgrupper.
Kyrkan bjöd på cider och kakor och sen for vi direkt till Allaktivitetshuset där vi hade knydegille, med många olika rätter.

Efter maten blev deet dans och jag bara stod rakt upp och förvånades över ungdomarnas energi- De dansade oavbrutet hela kvällen och ville knappt ha någon paus. De tiggde spelmännen att få dansa Hammerschmidtgesellen Landskrona, Väva och promenadpolonäs,Vi dansade hambo och flera andra danser och kvällen avslutades kl. 24.00 med Lårdansen,Karusellen och raketen.
Nu väntar en ny dag- Hoppas att den blir lika fin- Det blir dressincykling!

Tisdagen den 4 augusti 2009
Våra Gäster Marion och Werner kom upp ock åt frukost och sen körde Ingvar dem till bussen vid järnvägsstationen i Gärsnäs.

De skulle vandra mellan Sandammaren och Hagestads natureservat och sedan  skulle vi ha fika  där.Det var Per-Olof och Kerstin, som var guider för vandringen och sedan för hela dagen
 Eftersom jag har problem med ena foten så ville jag inte vandra hela vägen utan körde direkt till fikan. Jag åkte med Marianne ner, som skulle hämta Gustav till jobbet vid tretiden.

alla fikade och sen var det fritt för bad och lek till kl. 16.00. Jag badade, men det var nog inte mer än 20 grader varmt, så jag var bara i ca 20 minuter.Sen blev det lek på stranden av alla ungdomar. Vi började med Kasta aborre som vi höll på med ganska länge.Först blev Jonathan kastad och sen Cassandra och Julia och Johan och några av pojkarna från Tyskland.

Sen blev det     en lek där man ritar en ring och så ställer sej 2 lika starka sida mot sida vända åt var sitt håll och prvar krafterna tills någon trampar utanför ringen.Den leken blev väldans populär. Sedan blev det tävling med Romerska vagnar coh då är det två ´´hästar´´ och två vagnar och kusken står på ryggen på de båda vagnarna!.

Kl. 16.00 promenerade vi till Backåkraheden och våra gäster sjöng flera vackra sånger i många stämmor, innan vi gick upp på höjden för att titta på Backåkragården och den vidnderliga utsikten.
Vi gick nerför backen till Löderups Strandbad där Per-Olof och Kerstin och Marianne hade rest ett jättetält, med ljuslingor i taket och ordnat många bord in i det där alla ledigt fick plats. Vi åt grillade kalkonpinnar, som IngelstaKalkon hade sponsrat med halva priset.Sedan gick alla ner till´´playan´´ i Löderup. Där lekte vi nästan hela kvällen. Jättefint väder!

Vi börjad emed dragkamp mellan Sverige och Tyskland och det blev först oavgjort, men den tredje gången vann di svenske, så det blir Österlens Folkdansgille som får ta äran . Sen blev det byxboll i 2 ringar och därefter plätt framför.
När alla var trötta på det var det en helt ny lek som vi utförde. Per-Erik hade tappat sin mobil i sanden och kunde inte hitta den , där vi hade sprungit hela tiden. Vi började leta överallt i sanden, men kom snart på att det var lönlöst, så någon kom på att vi kunde ställa oss allihop ca 50 st på en lång rad och gå skallgång med fötterna  efter  mobilen. många undrade säkert vad vi gjorde då 50 st asade benen eftersej och sprätte med foten. Men hör och häpna-Vi hittade mobilen på detta sätt. Så nu har vi en helt ny lek`` Leta mobil``. Sen blev det tävling mellan två lag i Romerka vagnar och sedan blev det Flå orm med två tävlande  lag. Jättekul att titta på. vi drog oss upp till stugan igen och drack kaffe och sen började Tyskarna sjunga sin fina härlia sånger,
vi sjöng växelvis i över en timme och sen var det tid att bege sej hemåt efter en jättetrevlig dag med våra vämmer!

 

Måndagen den 3 augusti 2009

Idag kom våra tyska gäster. De skulle komma kl. 16.00 till Torget i Hammenhög, men kom redan halv fyra och ingen var där för att möta dem.

Men de kunde ju ha ringt. Slutligen kom alla österleningar och så blev alla presenterade för varann, de vi inte kände sen tidigare. Det är mycket ungdomar med! Vi åkte hem med gästerna och de fick lite fika och de kunde duscha och klä om och så samlades alla på Nilssons loge i Hammenhög. Alla hade mat med sej så det blev ett stort knydegille med många olika sorters rätter, som alla åt med god aptit. Vi sjöng lite visor växelvis och som vanligt ryser det i kroppen när man hör de schwa´äbiska sångarna som sjunger i många olika stämmor och riktigt sköna visor. Det blev Välkomsthälsning med Bea som översatte direkt och vi fick en heldel vinflaskor som var från Michael Hermanns egen vintillverkning och en korg med schwäbiska specialiteter, blodkorv, maultauschen, Spätsle, Vin, päronbrännvin, en stor låda Ritzerchoklad,rökt skinka- allt i en fin korg
När alla ätit blev det dans . Vi fick upp nästan alla 80 på dansgolvet och alla roade sej i vår specialare Promenadpolonäs med många spex. Roligt att se att alla ungdomarna deltog i dansen utan invändningar och snabblärda är de också de små liven! Vi fortsatte med Väva Vadmal som  räckte till tre stora uppställningar och det var nästan en perfekt dans och sen fortsatte vi med Den Långe dansen för att träna stegen och det var samma sak där- efter en runda kunde alla dansa långdnsstegen. Sen gjorde vi en jättestor kadriljuppställning och dansade Landskronakadrilj med tjo och tjim. Otroligt att den fungerade! Yill sist blev det Åttatur med dansbyte av partner-Men då var alla så varma och trötta attt vi var tvungna att hålla paus.

Efter en stund blev det en tysk dansrunda med Laditå, Jägermarsch och en speciell klapppolka, som alla fick klappa i olika takt till. De som lärde sej snabbast var förstås ungdomarna! Vi elvatiden började många packa ihop sina grejer för att köra hem och då gjorde vi en avslutningaring där alla korsade sina händer med varann och så sjöng schwäberna en godnattsång som är mycket vacker.och till sist gjorde vi alla vår avslutning Godnatt sov gott imorgon skiner solen åter och så skildes vi åt efter att alla hade hjälpts åt att plocka undan på logen! Ett stort tack till Sven-Ingmar som vi fick låna logen av!

 

Söndagen den 2 augusti.2009
Jättefint väder, men tyvärr så hinner jag inte till havet i dag heller. Jag har strykit mina kläder, städat i badrum och hall
städat i köket och bytt vatten på vintunnan-nu håller den tätt.

NU ÄR VÅRA GÄSTER PÅ VÄG HIT. DE KOMMER MED FÄRJAN FRÅN TRELLEBORG KL. 16.00 i morgon
Ikväll var vi hos Inga o Ingvar tillsammans med Siv o Sven. Vi fick en smördegstoast med tomater och skaldjurssoppa som var väldigt god, med räkor och krabba i. Jag fick faktiskt lite känning av skaldjuren-kanske är skaldjur svårsmälta?? Hur ska det gå på alla stundande kräftskivor-Jag som är så glad för kräftor.vi hade en trevlig kväll med mycket snack om släkt och släktforskning och vem som är far till den och den-några namn kom vi inte på-vi har väl inträtt i senilåldern allihop skulle jag tro.
Nu fär jag hoppa i säng annars blir man väl som en lase i morgon. Nu blir det fest varenda kväll så det blir en hård, men förhoppningsvis rolig vecka med fint vär!
Lördagen den
1 AUGUSTI 2009

Fint väder, men hinner inte köra till havet.

Bäddar och städar i Lilla Huset så att det är klart till Marion och Werner Hermann som ska bo hos oss i en vecka, som våra gäster.

Ordnade alla papper in i en pärm som ska bli min följeslagare under kommande veckan. Där finns all information om besöket, alla program mm
Bakade 2 marmorerade tekakor och stoppade i frysen.

Tappade upp mjödet på 12  flaskor, klart att transporteras till Bollerup på fredag så det blir bondbröllop på Bollerup. Det ska vara istället för beskar, som förekom flitigt på 1800talet Mjödet är betydligt snällare och alkoholfritt-tror jag i alla fall. Annars blir det mest flädersaft som serveras som supar, men man vet aldrig vad folk har i lommeflaskorna förstås
Fixade till minkomihåglista.
Körde flickorna med familjer till Kulla och hämtade hem dem igen vid 24.00tiden i natt.
skickade ut reklam till sydnytt och Skånetipset på Radio Kristianstad. Ännu har ingen svarat. Jag tycker att det är dålig stil att inte svara på mejl.Om de nu inte är intresserade så kan de i alla fall skriva det tillbaks,