Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

Juli 2010

 

Lördagen den 31 juli 2010
Idag har jag klippt gräsmattan-inte var det mycket gräs, men en faslig massa långa uppstickande grässtrån och ogräs i den torra mattan. Sen räfsade jag  efteråt och sen var min rygg kaputt.  Ingvar är fortfarande kass i alla muskler och orkar inte göra nånting- sover mycket  och har väldigt ont!
Men jag gjorde 32 köttfärsspett och placerade i frysen för kommande behov. Sen slängde jag mej framför datorn och släktforskade- Vilken last man haar lagt sej till med!!
seddena- sätena

Fredagen den 30 juli 2010

seddena


Idag har det varit mulet hela dan och ganska svalt-som en normal sommardag!
Lars-Inge och Ida kom för att hjälpa till med att ta ner vagnen från släpen och sen ställde vi den inomhus i bra förvar.
Sen ska den  borstas ,rengöras och linoljas, Skinndetaljerna ska smörjas in med läderfett och sen är vagnen redo för att stå på plats i porten. Jag har själv åkt i vagnen som liten, när jag fick följa med farmor och farfar på utflykter, På kvällen låg jag nerbäddad under fotsacken och hade ingen aning om hemfärden mitt i natten!
Julia och Tilda kom också på besök medan Susanne var på Boan och handlade färg till Matildas rum!

Jag höll på att baka kanelbullar, så det försvann några stycken ner i magen på töserna-men det är ju trevligt att de gillade dem!

Jonathan ska köra folkrace eller rally nu i tre dagar på Svampabanan, så Annette och Robin är och tittar på.!
Doris hörde av sej idag och ska nu vända näsan mot Österlen-Kanske kommer de på söndag! Kul att träffas, särskilt i år när det är 50 år sen vi gick på kartritningskurs tillsammans i Uppsala! En mycket rolig tid, som man aldrig glömmer!

skaglana -skaklarna-
(
två långa fint formade pinnar som man spände fast hästen  mellan, , framför en vagn!)

Torsdagen den 29 juli 2010
dagens dialektord:
skaglana
Idag har det varit molnigt och regnigt emellanåt
Har strukit skjortor och tröjor hela eftermiddan.

Ann-Christine ringde och ville att vi skulle hämta farfars gamla mer  än  100-åriga åkvagn, med två säten  i skinn och fotsacker både fram och bak.Som tur är hamnade vagnen hos Ann-Christine för 25 år sen, annars hade den väl legat på sophögen eller varit uppeldad nu, liksom allt annat som skulle ´´följa gården´´.

vi körde till Veberöd med bil och släp och körde upp den smäckra vagnen utan större ansträngningar på släpen. Sen spände vi fast vagnenmed spännband  och körde iväg. Men dessförinnan fikade vi på stora glassstrutar med kaffe hos Ann-Christine. Julia var också med och träffade Moa och Minna. De hade mycket att prata om, så de stannade hemma när vi andra lastade åkvagnen. Det tog nästan en hel timma att köra hemåt-Det hade regnat lite när vi kom hem!Men vagnen var väl inbunden i en presenning
Senare ikväll har jag varit inne i husförhörslängderna och forskat  om Ingar Esbjörnsdotter-mormors mormor.

Intressant, men tidsödande!

Om det mulnar i Kabusakroken,( i sydväst) så blir det ofelbart regn eller sträng åska på Österlen!

Onsdagen den 28 juli 2010
dagens dialektord:
molled i Kabusakrogen

Vermt och kvalmigt väder -idag måste jag till stranden
Åkte med Susanne , Matilda  och Julia till Knäbäcksstranden.
Det var Matilda som ville till en lugn och tom strand med inte så mycket folk!!!!! hon har längtat till Knäbäck hela sommaren.
Så fel, så fel. Hela stranden var smockfull med folk-överallt! Men det gick bra ändå-vi hittade en plats precis nedanför trappan och där slog vi oss ner ! Av med kläderna och i det klara  och något sånär varma vattnet!

Vattnet var så klart att Julia upptäckte flera fiskstim-usch vad läskigt tyckte hon-men fiskstimmen finns ju även i Borrby och Mälarhusen, när vattnet är så klart att man ser dem!
Jag badade 3 gånger med solbad däremellan! Jätteskönt
Om någon till äventyrs tror att vattnet är grönt i Knäbäck så kan jag upplysa om att det är träden som speglar sej i det!
Vattnet är ofärgat där som överallt annars! Det är faktiskt himlen och annan omgivning som ger färg åt vatten!Julia, mitt i ett fiskstim i Knäbäck!

Sen började molnen torna upp sej, så det blev dammsugning, och fönsterputsning när jag kom hem.
Flugorna har ju börjat  skriva sina visitkort på rutorna.  Tyll och lister framför dörrar och fönster ska väl stoppa en del av dem!
Sen blev det stekt sill till kvällsmat och jag kokt makrillen och har lagt resterna av den stekta sillen som ättiksinläggning.

Helen kom med en docka som behöver ansikte!
Annette jobbar i Löderup ikväll liksom imorgonkväll

kyssebär-körsbär


Tisdagen den 27 juli 2010
dagens dialektord:
 kyssebär
Idag fyller Susanne år
hipp hipp Hurra!-på din födelseda ida!Susanne jobbade hela dan, så det blev ett kort grattissamtal till hennes jobb!
Vädret var strålande fint-men ingen ville följa  med och bada-De oooooooooorkade inte!
Lena och jag gjorde istället en eftermiddagsutfärd till---- Olof Viktors kafe´och år var sin jättemacka med kräftstjärtar.
vi tittade i galleriet och handlade lite bröd och knäckebröd!
Sen körde vi till Kåseberga där vi handlade present till Susanne från hennes flickor- ett par tofflor i svart lack med klack och hälrem! Allt enligt beställning från döttrarna!Sista paret i rätt storlek!
vi tittade n i Argillaatelje´n där det blev affär på vackra keramikkoppar med fat och sist blev det ett besök i Als fiskaffär så klart-Lite  färsk sill och makrill kommer väl till pass. Sen hade klockan hunnit bli lite över 4 så det blev färd hemåt.

På kvällen körde Ingvar  och jag ner till Susanne, som egentligen inte skulle fira din födelsedag utan vänta till Julia fyller år i augusti,

Vi åt tillsammans med flickorna och sen tittade vi på Amandas studentfilm- en enligt min mening mycket bra film-men enligt Amanda så var den pinsam! Men alla vi andra tyckte den var kul!
När jag kom hem så hamnade jag mitt i släktforskningens husförhör-med farfars farfar !Det tog tid!!!
Nu är vi flera som forskar i bröderna Glad,Fröjd och Nöjds  äventyr i Simris på 1800talet!
jög-gök=sup

 

Måndagen den 26 juli 2010
dagens dialektord:

jög
Idag sken solen hela dan med lite vind så det var svalt och skönt

AnnChristine kom vid halv tiotiden och vi begav oss genst iväg på vår kyrkogårdsrunda. Vi besökte Ö.Herrestad  kyrkogård först där alla släktingar som bott på Ö.Herrestad 8 o9 senare nr 40 ligger begravna. De har alla kämpat för gårdens fotbestånd sedan 1600-talet-och nu finns ingenting kvar trots generationernas enorma slit och släp!
Sedan -Hammenhögs kyrkogård. vi fotograferadealla släktingarnas gravstenar för senare bearbetning. Sedan var vi inom hos kusin Kjell, där vi hämtade en stor låda med gamla fotoalbum.Sedan fortsatte vi till OlofViktors kafe´i Glemminge, där vi gottade oss i var sin stor kräftmacka med kaffe. Den som inte har sett  och provat en av kräftmackorna , ska absolut göra det-Helt otroligt goda. Lite gott bröd handlade vi också.
Sen fortsatte vi till Ö.Hoby, Ö.Nöbbelövs och Simris kyrkogårdar där vi också hittade en hel del släktingar. Kameran fram

Klick, klick. Sen fortsatte vi uppför Hallabacken och förbi Nytorp och ner till Brantevik på Nytorpsvägen, där vi tänkte ta en kopp kaffe på Norra Skolan där mor och alla hennes syskon har gått i skolan.-Men där var måndagsstängt , så vi avslutade rundan med att ta en glass vid hamnen i Simrishamn. En mycket givande runda! Vi hade väldigt trevligt med mycket snack om olika släktingars bravader och äventyr!

På kvällen var det träning i Österleningabunken hos Lis. Vi har fått en hemlig uppvisning lite längre fram. Vi satt i trädgården och spelade och sjöng-solen sken och det var en riktigt härlig kväll! Annette och jag promenerade dit och hem-Annette -släpande på sin  nyckelharpa-gick kvickt och lätt- och jag som inte hade någon last stånkade på bra upför backen för att hinna med i svängarna.Men hem kom vi i alla fall!

Söndagen den 25 juli 2010
Idag var det kallt och blåsigt och lite regn, men senare på dagen så kom solen. Till slut blev det så bra att alla skulle till Kulla på kvällen. Då skjutsade vi som vanligt! Jag körde iväg med Annettes bil och Susanne och Lars-Inge fyllde sina bilar och sen bar det iväg!

Det var Scotts orkester. Fick veta när vi körde hem att Julia diggade orkesterledaren och fyllde sin mobil med bilder.
Hon köpte även en stor affisch som hon senare fick signerad av allihop. Dessutom fick hon posera tillsammans med orkestern-Gissa om hon var stolt!

Hämtningen skedde utan malörer och inte alls samma strul som förra veckan, då vi inte fick köra ända ner till dansplatsen!
Imorgon ska Ann-Christine komma för en rundtur på Österlen.
rabba-kålrot
 

Lördagen den 24 juli 2010
dagens dialektord

rabba
Idag kom då äntligen det utlovade regnet och temperaturen sjönk till 15 grader och det blåste en lätt vind. Nu går det att andas och husen kan bli lite svalare inomhus.

Jag bakade 50 wienerbröd och stoppade ner i frysen, handlade och läste i min bok, slöade och broderade på världens krångligaste mönster!

Julia och Jonathan var med Ingvar på loppmarknad i Kivik idag, där Julia bla. köpte en sittvagn-hon har bara 5-6 st innan, men samlar man så samlar man. Jonte hittade diverse småsaker till sin snickarboa.Nu övernattar de hos Susanne i natt och är redo för loppis i Brantevik imorgon!
Ikväll har vi ätit pizza i uterummet-den första gången som vi äter i uterummet-tidigare har vi suttit alla dagar i trädgården. Det har regnat hela dan och fortsätter ännu!

Doris har fått feber och ont i kroppen så de kommer lite senare i veckan.

yjse-yxa

Fredag den 23 juli 2010
dagens dialektord
yjse
(
konstigt!! datorn känner inte alls igen de här röda orden)

Idag var det mulet och lite svalare hela förmiddan. Riktigt skönt att sitta i trädgården, äta frukost, läsa och slöa.

Men sen var det väldigt lämpligt att städa upp efter alla de varma dagarna som man inte har orkat göra nånting.
Det blev lite trädgårdsarbete ochså, vilket var mycket välbehövligt

Sen kom solen och värmde upp igen så då var det bäst att sitta i skuggan och fika .

Julia kom för att tillsammans med Jonathan greja i vildträdgården där de har byggt upp en riktigt fin liten affär med egentillverkat staket och alla nällorna och skaukålen svischades bort i ett huj med skyffeljär,n räfsa och grensax.

De arbetade på ända tills det var grillning nere i grottan och sen fortsatte de med sitt arbete tills vi tog en glasstur in till hamnen i Simrishamn. Där var musik och mycket folk. Vi träffade kusin Kjell, som satt på en bänk.

Julia övernattar nu i Smens hus hos Annette. Robin åkte till Johan o Erik . Det var poolparty ikväll
Jag har tittat på Livvakterna och broderat på en krage under tiden-Bra med svenska filmer!Men jag hade sett filmen innan, men tålde att ses en gång till!

Undrar nu om Doris och Börje har börjat köra till Skåne. Hon svarar inte på mailen-så de är nog på gång!
hossesockana-strumplästen

Torsdag den 22 juli 2010

dagens dialektord: hossesockana

Hett som baara den! 30 grader minst.

Skuggan i trädgården, frukost middag ,tidningar,broderi
Ikväll blev det lite svalare och jag höll till nere i vildträdgården och tittade på Annete o Jonathan när de städade snickarboden och flyttade in saker. Det blev riktigt fint med spegel o allt!

Vid 10tiden ikväll körde vi ner till Susanne och där samlades alla barn  med familjer och några till. Vi hade förning med oss i korgar och sen tågade vi sjungande bort ett kvarter för att gratulera Johan som fyller 25 år imorgon. Vi sjöng och hurrade och sen invaderade vi uteplatsen med 20 personer och Kuccki. Vi bjöd på glassbåtar, kladdekagor , kaffe och läsk. Det var 21 grader varmt så det var en härlig kväll. Johan blev överraskad, men Josefine visste om  att vi skulle komma .
sköul-skovel

Onsdag den 21 juli 2010
dagens dialektord: sköul
Idag-fortfarande varmt, men det är lite vind!
Jag band upp alla tomatplantorna som håller på att växa igenom taket. Jag har aldrig haft så fina tomatplantor med så många tomater som i år, så de trivs väl med värmen och solen. De behöver ju så klart massor av vatten.
Sen ringde jag upp datasupporten igen och det var en annan dialekt idag. En finlandssvensk-lite svår att förstå-
Han hade lite andra manöverdirektiv och sen fick jag sätta i den gröna operativskivan med reperationsmöjligheter.
Det skulle ta 20 minuter - 1 ½ timme-men det tog 3 timmar. Kl 15.00 var det bara 72 % körda och då skulle jag vara hos frisöen för en permanentning (omodernt tycker en del, men då har de aldrig haft spikrakt hår, som faller rakt ner precis där det vill)

Annette lovade att ringa supporten när det hela var klart på skärmen! Och hör och häpna! När jag kom hem med krulligt hår så berättade Annette att nu fungerar datorn igen!
Vilken tur! Helt Otroligt att jag slapp tömma hårddisken!
Så nu kan jag använda datorn igen!
Vi grillade kycklingben och korv i grillgrottan vid Smens hus ikväll!

Ikväll har det varit fotbollsträning för pågarna i Gyllebo
 och de landade här efteråt, Lars-Inge, Erik, Johan, Robin och Jonathan och Annette. De hjälpte till att äta upp de överblivna smörmadarna och sen tog vi lite glass efteråt.
nu har jag suttit vid datorn i snart 3 timmar så nu är det väl tid att knyta sej!
piasavvakåst-piasavakvast

tisdag den 20juli 2010
dagens dialektord:
piasavvakåst
varmt och äckligt i luften- men det gör ingenting.
Idag hinner jag inte ringa till datasupporten
 Idag är det stora smörmadadan och jag ska bre mackor allt enligt traditionen
 för att ta med mej ikväll på Kiviks Marknad. Vi har bestämt träff där klockan 19.00
Vi blir uppemot 20 personer
Annette kom upp redan tidigt och hjälpte till att bre smör . vi gjorde 30 sillamackor med ägg, sill, citron,tomat och kaviar
20 med skinka och sallad, 30 st med prickig korv, 20 ostmackor . Sen var det bara att packa ihop alltihop. Grillade kycklingben med bacon, smörmadana, dricka, kaffe, bord, dynor, stolar och duk.
Alltihop packade in i Pickupen och sen bar det iväg till Marknaden. vi parkerar alltid längst ner mot havet inne på marknadsplatsen . vi gick en liten runda först innan vi gick till bilen och samlingsplatsen.
 Alla kom på utsatt tid och sen satte vi igång att äta och dricka och utbyta marknadserfarenheter,
Alla barnbarnen var där utom Robin som var på en annan fest längre ner på stranden.
Gustav   hade fått snabb permis från sitt jobb
för att kunna tälta på marknaden och
 Erik var fri en vecka från det militära  och han lovade att hjälpa till att tömma hårddisken om det skulle behövas!
 Alla strömmade till från olika håll och hade med sina kompisar så skaran blev stor. Det är jättekul att allihop samlas så där. Visserligen är allt över på en timme för alla ska ju på var sitt håll och alla ska iväg ock åka karusell. Alla utom vi två till åldern komna. Den sista gången jag åkte karusell var SUPERLOOPEN och då trodde jag att min sista stund var kommen, särskilt när jag hängde upp och ner i flera minuter, då trodde jag att huvet skulle sprängas.
 Det är väl ungefär 15 år sen. Barnen hade fått biljetter över!!!! De ville då bjuda oss på en karusell, som de redan hade bestämt vilken det skulle vara! Man säjer ju inte nej till ett sånt erbjudande så klart!
Men när jag hängde där uppe så önskade jag att jag hade gjort det!
När resterna var inpackade i bilen så gjorde vi storrundan på marknaden . Man går och går och går och handlar lite här och där-en väska igen, lite knäckebröd, grillgaller,plastpåsar, en tjusig scarves, träffar många bekanta, står och snackar, trevliga människor som blir ett glatt återseende, glada pigga och roliga vänner,
sen kan man se motsatsen också bl.a en bleksiktig sur gubbe tämligen fetlagd,som tittade åt ett annat håll vid mötet för att slippa hälsa! och lika bra var det!
Roligare kan man ha än att lägga krut på såna!
Många folkdansvänner från hela Skåne träffar man på och det är alltid kul med en liten pratstund.

vid 10tiden hade vi fått nog av marknaden och då körde vi hemåt!

vingt å kroged- snett och krokigt
måndagen den 19 juli 2010
dagens dialektord:

vingt å kroged
Fortfarande hett redan på förmiddan, men idag måste jag ta itu med datorn.
Jag ringde upp Dell, där jag för 3½ år sen köpte min dator. Då fick jag veta att garantin gick ut i januari i år och nu måste jag betala för att få hjälp via telefonen. Betalningen måste ske på stubinen med kort. Jag betalade och så började guidningen med olika skivor och manövrar som skulle utföras. Första skivan  med operativsystemet gick inte och därför blev det en testskiva som skulle användas. Detta kunde ta mellan 40 minuter och 3 timmar. I med skivan och så började testet, Om det var något fel så skulle detta komma upp som meddelande på skärmen. Det var bara det att det tog 5 timmar innan testet var klart och då hade klockan hunnit bli kvart i fem. Jag ringde genast upp det speciella nummer som jag fick och möttes som vanligt av en telefonsvarare som malde på om hur bra Dell var och vilken fin service de hade och Tack för att du väntar -vi tar strax hand om dej! Om och om igen. Plötsligt tutade det upptaget! Klockan var fem! Slut för dagen!
Jag ringde upp den vanliga supporten, men tyvärr-de kunde inte ta hand om ´´utanförsupporten
.Stäng datorn och ring imorgon!
Du kan börja förhöra dej om någon som kan tömma hårddisken om du vill bevara det som är på den!
Förbannad blev jag!
Annette  och pågarna körde till Kiviks Marknad . Robin skulle tälta där och Annette och jonte gick en runda på marknaden. Jag cyklade en runda och körde sen till susanne för att skicka ett meddelande till de jag hade adress till för att meddela att jag inte var sjuk-mitt halsont har gått över!  utan det var datorn som var sjuk. flera ringde och undrade eftersom min blogg inte kom som vanligt och jag svarade inte på mejl mm

Jag fikade hos Susanne och flickorna !

paddekatt -pas de catre-pellekatt--schottis

Söndagen den 18 juli 2010

dagens dialektord: paddekatt-pellekatt
Idag fyller Gittan år! GRATTIS!
Försökte ringa och Gratulera-men hon svarade inte!
Sov länge! Startade datorn-Samma resultat!
Fortfarande ont i halsen och troligen lite feber! Satt mest och hängde i skuggan i trädgården!
Ikväll var det tid med Kulla igen för alla barn och barnbarn. Vi hade lovat att skjutsa dem som vanligt, men nu med två bilar.
Det var Perikles som skulle spela. Det var inga problem på ditvägen.Allt gick sin gilla gång och deet är alltid jättefint att köra den där vägen till Kulla-fin natur!
Kvällen fördrev jag med att brodra och titta på en trevlig film-men fortfarande ont i halsen!
Klockan  halv tolv begav vi oss iväg för att hämta ungarna! Men när vi kom till Rörum och strax in på Kullavägen blev vi stoppade-Ingen fick köra in för att hämta. Vi måste köra in på första parkeringen, Deet var bara taxi oxh bussar som fick köra in och alla de som körde med egna bilar från Kulla fick köra ut förstås. Jag frågade hur vi nu skulle meddela alla som vi skulle hämta, om att vi inte fick köra in-Svar´´ Det är inte vår sak!!!
Jag förslog att de kunde meddela detta i högtalarna från scenen: Svar: Jag står här och inget annat!!
Väldigt trevliga och tillmötesgående människor i Rörums IF om man får säja sin mening. Alla som kom ställde exakt samma frågor som jag gjorde-Samma svar-men inget gjordes.
 som tur var finns det ju mobiltelefoner-men tyvärr är det inte alla som kan ringa dit p.g.a. dålig täckning
Tänk om de kunde ropa ut informationen från högtalarna! Kan det vara så svårt-eller hade de kanske inte heller nån täckning!
Jag vet inte-Men det kan man kalla bobbigt!
Ingvar tog sej en promenad ner till Dansbanan och meddelade våra ungdomar om läget och berättade även för alla andra som inte fått veta anledningen till att de inte blev hämtade som de avtalat!
Sen kom de alla i en aldrig sinande rad, gående mellan privatbilarna och de fullastade taxibilarna.
Hur många som blev kvar på Kulla till dagen efter vet jag inte!
Vi kom i alla fall hem vid tvåtiden på natten!
trö-trampa

Lördagen den 17 juli 2010
dagens dialektord: trö
Varmt och kavlugnt-riktigt kvalmigt i luften.
Jag hade ont i halsen när jag skulle svälja-och jag som skulle på två fester idag! Jag tog en stark värktablett !

Provade att starta datorn-men nej! Det gick inte!

Det lindrade lite efter en stund, men jag kände att det inte var som det skulle!
Vi klädde oss för att köra till fest i Gylleboskogen på Sjörröds torp. Det var Inga och Ingvar som bjudit till fest.Vi körde efter Sven och Siv, som varit på en undersökningstur ett par dar innan så de hittade vägen. Rakt in i Gylleboskogen på en oändligt lång och fin slingrande skogsväg. Så plötligt ligger Sjörrödstorp där med stora rosenplanteringar,butik med kafé massor av trädgårdgrupper under parasoll och utan parasoll inramat av rosor. Mitt på gräsmattan var en stor dansbana uppbyggd och  i ett nygjort skjul i gammaldags stil  med tak och öppet framtill, var det dukat till fest för många personer. Det var riktigt mysigt att sitta under tak och titta på det plötsliga regnet som vräkte ner. Vi åt sprängd kyckling med tillbehör, glass och kaffe. Sen blev det dans på dansbanan till musik från datorskiva.En trevlig fesst på en härlig plats.
Jag blev inbjuden att vara med på Hantverksdag på nästa söndag!Ska ge svar senare!

SOM VANLIGT NÄR DET ÄR NÅT TREVLIGT PÅ GÅNG SÅ SKA DET VARA PÅ TVÄRT.
Jag fick som födelsepresent av Stickejuntan en överraskningskväll ut i det blå, med avhämtning hemma på gården kl. 17.30
Naturligtvis samma dag-Idag!
Så jag fick lämna Ingas fest och köra hemåt! Med många glada tillrop om en fortsatt trevlig kväll och
Kör nu inte vilse i Gylleboskogen --så gjorde jag det! Körde vilse i Gylleboskogen. Istället för att svänga av åt vänster så körde jag rakt fram och upptäckte snart att det var inte samma väg som vi kom på! Men -alla vägar bär till Rom tänkte jag och fortsatte glatt på den inslagna vägen. Plötsligt fick jag syn på en kyrka som jag kände igen som Stiby och jodå-jag var uppe på Listarumsåsen och landade i Komstad. Jag som bara hade kört en liten sträcka, var snart hemma-mycket snabbare än beräknat. Alltså var detta den absolut närmsta vägen som jag förirrat mej in på!
In i duschen och på med nya kläder. Snart kom gänget och halade fram en flaska vin med tilltugg, som vi festade på.

vi hade privatchaufför!!
Sen körde Bengt runt oss på lite irrvägar för att förvilla mej.
Tåget blev det ju inte som de talat både vitt och brett om-men när vi började närma oss Glimmingehus så anade jag att vi skulle till Gislövs Stjärna.
Vi körde min gamla cykelstig till Stjärnan- den som vi alltid körde på varje lördagskväll när det var dans på sommaren på utedansbanan bland ekarna för 50 år sen!
Vad jättekul- Nu visste jag redan att det blev en trevlig kväll med flickorna och Adde Malmberg.
Först blev vi serverade mat med fläskfile´nypotatis, sås och grönsaker och öl och klockan 20.00 var det dags att sätta oss på våra platser framför scenen.
Sen satte Stå uparna igång och snacka. Det var tre st som inledde och vi låg dubbla av grin hela tiden. Efter pausen kom så Adde Malmberg  in på scen och han behövde bara säja ett par meningar så var det dags igen, Vi skrattade så vi fick ont i magen efteråt.Otroligt hur han kan få ihop de enklaste saker till att bli så himla roligt.Det var slut vid halv elvatiden, vi åt var sin glass medan vi väntade på bilen och sen åkte vi hem fortfarande skrattande av de roliga skämten.
Vilken trevlig Dag!
Ända till jag kom hem och startade datorn!!!
grina-skratta

Fredagen den 16 juli 2010
dagens dialektord:
grina

Varmt igen-men lite molnigt då och då!
Idag tänkte jag inbjuda barnen till grillning i trädgården. Först skulle vi grilla köttfärsspett och sedan spareribs eller köttfria ben som mor alltid sa. Det är revbenen på gris som köttet är bortskuret från, men så blir det ju lite kvar ändå och det är väldigt gott att grilla  med mycket krydda och sen slicka ben i det oändliga! Jag plockade ihop bord och stolar och placerade dem i rätt position för att få skugga.
Våra hyresgäster i huset måste resa hem p.g.a. familjeskäl och plötsligt var det full sysselsättning med flyttning av alla Annettes saker, sängkläder mm. för att de skulle komma i ro igen. Att bo på uterumsgolvet kan inte vara så kul. Det gick snabbt-på ett nix  Allt var på plats på mindre än en timme!

Lars-IngeJohan och Erik kom körande med en ny spis, en rostfri sak med varmluftsugn mm. De kastade ut min gamla spis och satte snabbt den nya på plats. Då pratade barnbarnen tillsammans och bestämde att de senare under kvällen skulle ta en badtur till Gyllebosjön och därför också meddela fam Susanne att de skulle ta med baddräkter. Då kom Lars-Inge på iden att grilla hemma i deras trädgård och sedan kunde alla bada i lugn och ro i deras nya pool. Sagt och bestämt- Maten packades in och så begav sej hela släkten ner till  Marianne oLars-Inges trädgård, där grillen redan stod och väntade.

Vi grillade och alla barnbarnen och Lars-Inge tog sej ett dopp i bassängen. Ida kunde inte vara med-hon låg på sitt rum och hade feber p.g.a. ont i halsen-typ halsfluss

Efter grillning och badning bjöd Marianne på kaffe och kakor
Vi körde inte hem förrän vid 12-tiden på natten-vilken härlig kväll! Nästa helt vindstilla och ljust var det också

När jag kom hem satte jag på datorn!
Ve och fasa! Den startade inte! Katastrof! Sov inte på natten!
markesattan-marknadsafton

Torsdagen den 15 juli 2010

dagens dialektord:

markesattan
Idag har det regnat på morgonen och hela förmiddan var lite molning och därmed svalare. Jag gjorde en inköpstur till Häggs i Gärsnäs och inhandlade diverse ingredienser och matvaror.bla kycklingben som jag lindade i bacon och stekte på braspannan i två omgångar-lagom till tisdag då jag har inbjudut alla barn och barnbarn  med fam till Kiviks Marknad. Jag brukar  ha med massor av smörmadar och så kycklingben, som jag vet att alla barnbarnen gillar. Sen fikar vi vid backkanten ner till havet-så det blir verkligen fin havsutsikt
I min frys låg 80  fläderblomklasar som Ingvar plockade i förra veckan. De gjorde jag till saft . Jag kokar upp socker och vatten och häller över blommorna  och skivade citroner och citronsyra! Det blir god saft av detta. Röran ska stå i 5 dagar och då silar man alltihop och saften är klar.

Ikväll har vi varit på Sjöbo Marknad. Vi kom dit vid 19.00-tiden och åkte hem igen kl. halv tio.

Vi startade med att äta vars en Lango med räkor, gräddfil, vitlök, kräftor och svart kaviar på en langobotten.

Sen delade vi på oss och drog fram mellan stånden rad upp och rad ner. Solen vaar väldigt irriterande när man gick på ena hållet, så därför har jag nu skaffat en solhatt. Den drog jag ner  för ögonen så jag slapp kisa hela tiden.

Jag inhandlade även en ny väska med tillhörande plånbok, papiljotter, flaskborste,målarpenslar, anteckningsböcker, sytråd, lädernålar och tapetserinålar för kommande kurser. Tyll till flugnät kunde man köpa för 20:- m  på dubbel bredd. Ja sen var det sluthandlat och klockan blev halvtio och tid att åka hemåt. Vi har festat på flottyrringar och körsbär och provat flädersaften då vi kom hem. nu sover alla i huset utom jag

Jonathan och jag har rensat min gamla väska och ordnat in alla kort, som man numera har. i den nya plånboken. Väskan verkar väldigt tom för tillfället, men jag brukar kunna fylla upp en väska ganska snabbt med diverse saker.

krycked, skricked o leabrydden-tänk så svårt att översätta till svenska
krycked är man när man har lite svårt att få igång lederna när man ska upp o gå-kryckig
skricked  är man när man känner sej lite allmänt sjuk  både här o där och då och då
leabrydden är detsamma som ledbruten
Tacka vet jag skånska-där behövs inte så många ord för att beskriva ett tillstånd!

Onsdagen den 14 juli 2010

dagens dialektord:

krycked, skricked o leabrydden
Kronprinsessan Viktoria fyller 33 år idag!
Idag var det 28-30 grader igen på förmiddan!

Robin och Annette ville åka till stranden och jag följde gärna med. Johan och Susanne, Matilda och Julia kom också  till skott!

Vi beslöt att åka till Mälarhusen eftersom det var så mycket tång i Borrby igår. Visserlligen är deet svårt att komma så nära med bilen vid Mälarhusen , men med duktiga bärare så gick det bra. Jag vill ju gärna ha med stol,dyna, parasoll och så matkorgarna förstås.

Det var massor med folk på stranden redan klockan halv tolv, men deet är bara att lägga sej rakt ner på en tom plätt och packa upp sitt pick och pack. Vi gick genast ner för att bada i det klara fina vattnet, men oj vad det var kallt-Det hade blivit rejält nerkylt av gårdagens vindar och regn-men visst badade vi fast det sved i skinnet. Jag badade till och med två omgångar. Verkligen skönt att kunna svalka sej riktigt!Vi var hemma ca 16.00 och då kom Josefine på besök. Jsefine är ju nyförlovad-Detta hände i helgen!
Ikväll åt vi i trädgården innan pojkarna åkte iväg med Lars-Inge och Johan till fotbollsträning i Gyllebo!

Vi har blivit rejält solbrända på stranden-trots att jag mest satt under parasollen!

Fick ett roligt mail med bilder från Säde i Stockholm där hon återger ett stående uttryck  av Eva? Fröjd(90 år) i Simris!
När någon frågade henne hur hon kunde vara så pigg vid den höga åldern så svarade hon:
Ja det är ju roligt och leva och se hur det går för alla de andra ungdomarna!
Det är verkligen  positiva tankar!
Fickäven mail från Doris som kanske kommer på en Österlenrunda från Västerås! Det vore kul!

slajten-släkten

Tisdagen den 13 juli 2010

dagens dialektord:

slajten
Idag var himlen molnig och svart, stillastående värme på 26 grader redan kl 10.00. Jag bestämde mej trots det att genast packa  in solstol, dyna, parasoll och förning, bok, korsord och broderi, för att så fort som möjligt bege mej ner till borrbystrand.
 Kl. 10.30 startade jag bilen och körde ner till Borrby! Väl nerkommen till stranden var det ett stort mörksvart(Gustavs benämning på riktigt mörkt) moln i söder. Träffade Åsa från Ö.Herrestad, som också satt i bilen och väntade in bättre tider.
Det kom en regnskur och sen var molnet väck!

Jag bar ner mitt pick och pack ända ner till vattenranden längst ner , fällde upp parasollet och sen gick jag ner i det gyttjiga tångbemängda vattnet och ut  lite längre i det klara vattnet  för att doppa min svettiga lekamen.Tyvärr måste man ju gå igenom tången en gång till på vägen upp.

Lena som gick längs stranden berättade att vid Sandbybäck var vattnet klart
Sen parkerade jag mej i stolen och började läsa ut romanen  av Danielle Steele ,som jag hade med mej, löste lite korsord i Hemmets Veckotidning, plockade fram kaffe och knäckebrödsmackor, hällde ut kaffe på låret-det var en aning varmt-svalkade mej i havet och sen broderade jag för glatta livet. Den ena kraghalvan blev i alla fall klar. Vid tretiden märkte jag plötsligt att jag var ganska ensam på stranden. Anledning: Ett stort mörksvart moln tornade upp sej i väster.Jag hann precis  få in allt i bilen innan regnet kom.

Annette var i full fart med att förbereda grillning i trädgården. Det var meningen att vi skulle kört iväg för att grilla, men vi  stannade hemma i den nu svala och sköna trädgården. Lite senare tittade vi på Allsång på Skansen och sen tittade vi på filmen från min 70 årsdag där bl.a. Österleningabunken, Österlens folkdangille sjöng o, dansade och spelade och till sist en rolig uppvisning av alla barnen med dans , sång och spex.iklädda omvänt särkar, lockar,klutar på pågarna och västar, skjortor och hattar på töserna. Men som de sa;Det kvittar hur vi är klädda huvudsaken är ju huvudbonaden! Vitsigt!

Deet är riktigt kul att se filmen igen!

Har just tittat på en naturfilm med en tokig björnfantast, som levde bland grisslybjörnar och till sist blev uppäten av en björn!

Fick ett mail från Säde Ikonen i Stockholm som hade ett kort på Oscar Fröjd i sin ungdom! Hon hade studerat min blogg och såg att jag var släkt med honom! Kul!

brocked- hostig
Måndagen den 12 juli 2010
dagens dialektord:

brocked
Idag har det varit  minst 35 grader varmt, men iförmiddags var det lite molniigt och jag brydde mej inte om att köra till havet-men sen blev det hett så det förslog.

Efter att vi ätit middag i trädgården for Annette och Jonathan till Gyllebosjön och Ingvar och jag och Robin körde till Simrishamn och åt glass och satt lite på bänkarna i hamnen. Det var nästan fullsatt vid hamnen. Därefter äkte vi till Vårhallen och klättrade en stund på kloipporna och efter en stund kom Susanne, Julia och fam Norrman med sina hundar för att lära dem badvett.
Jodå-man får bada med hundar vid Vårhallen-
 Kucci kastade sej glatt i böljorna efter pinnar, men Milo vågade inte ta steget fullt ut. Det var riktigt varmt i vattnet, men böljorna gick högt. När jag kom hem vattnade jag tomaterna på gården. De skriker efter vatten i den här värmen. Våra sommargäster kom för att titta på kattor och gäss. Minstingen är bara 2-3 år och ville gärna klappa gåsahanen, men se det går inte. Han kan ju knipa av fingrarna om det vill sej illla!

 

skänneraijn-skenregn,  otillräckligt regn som mest är till förtret och gör ingen nytta

JULI 2010

Söndagen  den 11 juli 2010
dagens dialektord


skänneraijn

Idag stod termometern på 32 grader +, men vid middagstid kom en lätt vind och friskade upp luften. Vi var bjudna till Gittan o Uno på middag idag tillsammans med 4 andra gäster. God sillamacka, fläskfile´och jordgubbar med glass.. Sen tog vi en runda i trädgården med en härlig vind i skuggan.

Väl hemkommen körrde jag direkt till Kulla med Annette och Robin och sen var jag hos Elna i Hammenhög, som fyllde år. Det blev grillning i trädgården. Men plötsligt började det att mullra i norr och regnet lät inte vänta på sej. vi flyttade in, men flyttade strax ut igen i den ljumma kvällen där vi åt jordgubbstårta. Sen var det tid igen för en regnskur precis innan jag körde hem. Det blixtrade på bra. Just när jag kom hem kom Lars-Inges med bilen full av våta Kullabesökare. Regnet hade vräkt ner och blixtarna ven runt orkestern som inte ville fortsätta att spela på grund av åskan. Alla kom in på en liten efterfest med slutminuterna av fotbollsVM.

hidde-hetta

Lördagen den 10 juli 2010

dagens dialektord

hidde
Idag har det varit ännu varmare- 35 grader
I en sådan hetta så finns bara en sak! Skugga i trädgården . Det har också varit den stora loppisdagen med loppmarknad i Spjutstorp och i Gärsnäs, Ingvar blockerade bilen och var på båda ställena och jag var inte på nån enda marknad eftersom jag inte kan tänka mej att svimma  offentligt. I vanliga fall brukar ja´g leta böcker  att läsa, men det får vara till en senare marknad. Förresten loppis- det är inget annat än  vad som på finare språk kallas antikvitetsmarknad. De som har antikvitetshandel köper nämligen alla sina varor på loppis och döper om det till antikviteter. Så är det med den saken!
Jag har broderat i skuggan hela dan med enstaka avbrott för matlagning och städning. Våra sommargäster har anlänt till stugan-en hel familj på 5 personer-de stannar en vecka-sen får Annette med familj flytta tillbaks igen. Just nu ockuperar de uterummet.

Robin är på poolparty hos Johan och Annette är ute på sitt håll

loppis-antikvitetsmarknad

Fredagen den 9 juli 2010
dagens dialektord

loppis

Idag har det varit -alldeles för varmt- 30 grader, vindstilla!

Har suttit mest hela dan i skuggan i trädgården. Fortfarande tång i havet och då blir det olidligt varmt utan att kunna bada!
Ikväll var vi med Gulli o Sixten vid Vik. vi  åt bredda smörmada,grillade korv, och sen plockade vi runda fina stenar till Gulli o Sixtens damm i trädgården. Vi satt en stund och njöt av den underbara kvällen med silver timmen, guldtimmen, rosa timmen och till sist blå timmen. Den som varit vid Vik och upplevt havet med de här skiftningarna vet vad jag menar! Och Stenshuvud som en blå silhuett i bakgrunden! Vackert! Sedan drack vi kaffe med tilltugg och vid halvelva körde vi hemåt. Det var fortfarande ljust och stilla i kvällen. En riktig sommarkväll utan folk springande runtom, inga störande ljud , gnisslande instrument eller måsten.

Hemkomna hade Annette och Robin just flyttat in med katt och allt- båda husen nystädade . Katten Macke har varit på rymmen en hel vecka men kom tillbaks ikväll och bor nu tillsammans med Annette o Robin i uterummet. Jonathan är på utfärd och kommer hem på måndag! Håller på att sy stopphålsöm på en krage!

Bunken-gruppen- t.ex Österleningabunken

Torsdagen den 8 juli!

dagens dialektord: bunken
Idag har det varit varmt igen 25-30 grader-Bäst att hålla sej i skuggan när man inte kan få svalka i havetstångblandade vatten. Det berättas att det är inte mer än 12-13 grader i vattnet-men det kan man nästan inte tro när det har varit så varmt hela veckan.
Putsade fönster i Smens hus-sommargäster på gång

klädde mej i dräkt liksom hela Österleningabunken och körde till mötesplatsen på Torget i Hammenhög kloclan 17.00. Sen körde vi till Svaneholm det vackra slottet utanför Skurup. Vi tränade en stund före uppvisningen. klockan 19.00 dansade vi in på borggården, där  den förväntansfulla publiken var församlad
Vi underhöll i över en timme med sång- musik Det var uteslutande sånger från Österlen och Skåne och emellan bitarna förökte jag att berätta om visornas ursprung och hur vi lärt oss låtarna. Annette, Marianne och Lis spelade på nyckelharpor, fiol, och cittra. vi hade ett 25tal låtar på repetoaren och som inklappningslåt sjöng vi Käre Far. Någon ur publiken önskade att vi skulle sjunga om Smitten , så den drog vi igång till publikens jubel! Det var en otroligt fin akustik på borggården, så vi slapp ha mikrofoner, Efteråt kom många från publiken och tackade för fin uppvisning och för att vi hade så vackra dräkter på oss. Vi blev synade in i minsta stygn.. Alla blev bjudna på cider och kaga!

När jag kom hem vattnade jag de törstiga tomatplantorna på gården och har sedan sytt lite på kragen!

blased-nersmord

Onsdagen den 7 juli 2010
dagens dialektord:

blased
Idag blåste det riktigt kallt och molnen seglade med stor hastighet hela förmiddan och stannade ofta framför solen. Jag beslöt att baka flera pizzabullar och skickade ut Ingvar för att plocka fläderblommor till saft.

Plötsligt kom Ingvar in med en ameerikansk dam som höll en blodig näsduk framför ansiktet. Hon hade snubblat över stången  mellan bilen och släpen och slagit upp läppen, en bit av en tand gick av , ett sår på näsan blödde ymniigt och ett sår fanns på benet. Hon var lite chockad, men fick plåster på såren , vatten, en lugnande tablett och så en halvtimmes vila i en fåtölj i trädgården. Hon  åkte med en annan dam som skulle titta på ett fönster. När Ingvar och hon återvände bjöd Ingvar på en stärkande besk för att tona ner chocken. De åkte sen hem till Skillinge igen och jag hoppas att hon har återhämtat sej!

Lars-Inge och Johan var hitom i eftermiddags för att kolla spisen som inte fungerade. Efter att ha bytt ut alla proppar ansåg vi att vi behövde experthjälp. Lars-Inge kom och kollade proppar och spis ----och konstaterade att stickkontakten bara satt i på halvt!!!Ja tänk vad snopet! Nu fungerar den igen!
Ikväll har Susanne, Julia, Ingvar och jag grillat korv vid Vårhallen med Ann-Christine, Annika och barnen. Även Kucci var med och fick sej ett bad i havet.Vi tog en lång promenad längs stranden.
dynna å sneblag- åska och snöstorm-höjden av dåligt väder

Tisdagen den 6 juli 2010
dagens dialektord:

dynna o sneblag

Idag har det varit varmt och hett igen- Trädgården igen under ett parasoll
När Annette kom hem så flyttade vi alla pågarnas grejor från lilla huset till uterummet och atelje´n -en hel släp.

Huset som är kontrakterat 4 veckor av Turistbyrån är inbokat nästa vecka av en familj från Strömstad.-så Anette får flytta ut den veckan. Men det ska nog gå bra! Sen blir det till att flytta tillbaks allt igen! Men så är man ju sysselsatt så länge!
Sydde på kragen och brände skivor. Jag har gjort bildshower med musik av bilderna från min 70årsfest. Just när allt var klart råkade jag markera en av knapparna och så kom frågan vill du spara ändringarna-Ja- och Vips så försvann alltihop och jag fick börja om från början
Skällhung-säl

Måndagen den 5 juli 2010
dagens dialektord:

skällhung

Fruktansvärt varmt närmre 30 grader-men att åka till stranden och det tångiga vattnet lockade inte, så det blev broderi och läsning hela dan i trädgården. Bara slöhet hela dan!
Ikväll skulle vi egentligen ha haft styrelsemöte i Österlens folkdansgille hos gudrun på nya Bokedal, men vi fick skjuta på mötet eftersom det var 3 st som hade förhinder och det var nog skönt för Gudrun som fortfarande väntar på slutbesiktning av huset.
Därför ringde jag Ann-Christine som ligger  på  Tobisvikscampingen med Annika, Moa, Max oxh Minna. vi bestämde att åka på en nostalgitripp till Brantevik. Vi körde om Simris och Såg var moster Anna bott liksom Eva och Osckar Fröjd-mors nästkusin, som vi besökte många gånger som barn. Sen körde vi uppför Hallabacken och förbi Mormor och morfars gård Nytorp på vägen ner mot Brantevik. Vi passerade även Norra skolan där mor gick i skolan och huset där mormor och Morfar bodde på gamla dar. på Nytorpesvägen. Det såldes 1980 för 60.000 kr, men är nu uppe i 3 miljoners värde.
Vi besökte sen ´´kanonplatsen´´ där bäcken mynnar ut i havet. Bäcken som skiljer Norra och södra Brantevik. En gång var de båda bydelarna stora ovänner och därför finns nu en hamn , en skola och flera affärer i varje del-Norra och Södra Brantevik

Här är Ann-Christine med familj på Kanonplatsen

När vi beskådat den sköna platsen körde vi vidare förbi Allan och Ingrids hus och Theas hus och ner till Grönets parkering. Där gick vi ner på klipporna och strosade runt -eller hoppade runt- de yngsta var allra längst ut på stenarna som stupade rakt ner i vattnet..vi åkte inte hem förrän strax före 21.00-precis i sista minuten för var sin glass vid hamnen i Simrishamn.

skrövsed-skröplig-skräpig

Söndagen den 4 juli 2010
dagens dialektord: skrövsed

Idag var det 30 grader igen och nu gällde det att handla medan bilen var ledig- In med sttol, dyna och kaffekorg i bilen och på med baddräkten och sen bar det iväg ner till stranden. Jag placerade mej i vattenbrynet på Borrby Stand. Vågorna gick högt, deet var säkert 20 grader vaarmt i vattnet, men det var massor med tång. Trots det badade jag ganska länge tillsammans med julia, Matilda, Emmy och Susanne ,,som också landade på stranden en halvtimme efter mej. Vi var kvar till halv tre ca och sen körde vi hemåt.  Susanne med familj ska till Kulla-Lasse Stefans spelar där.
Annette förberedde kvällens Kullatur. Hon måste iväg redan klockan 5 för att ta bord-men ikväll ska jag inte hämta dem-de tar sej hem själva. Ikväll har det varit en ttropisk kväll med 25 grader ända till kl. 22.00. Vi har suttit i trädgården, ätit, läst och jag har broderat på en krage till en särk.

När jag kom in vid 22tiden bakade jag 70 pizzabullar att ha i frysen för kommande strandpicnicar!

Nu ska jag göra en bildshow på datorn!

klamsed-skramlig

Lördagen den 3 juli 2010
dagens dialektord:
klamsed

Minst 30 grader varmt-Badstranden direkt tänkte jag-men icke-Ingvar skulle ha bilen och köra till Brösarp.

Annette och jag fortsatte att röjau undan bord i uterummet och plocka in disk mm efter gårdagens fest. Sedan satte jag mej i skuggan och läste en bok. Men så fick jag lust att bjuda hit några goda vänner. Sagt och gjort! Jag lagade till en kräft och räksoppa och gjorde lite smörmadar. På kvällen kom våra gäster och vi hade en snackesam och gemytlig kväll

vid halv 2 tiden körde jag och hämtade Annette och fam Lars-Inges som varit på Klas och Sofies fest i bygdegården!

Jag hoppade isäng kl. 02.30

grishals-karre

Fredagen den 2 juli 2010

dagens dialektord:
grishals-

Idag var det minst 25 graders värme redan på förmiddan! Det var Smedstorps Marknad, men jag stannade hemma eftersom det var alldeles för varmt att gå på marknad. Ja torkade av golven och putsade lite fönster och sedan lade jag mej i en vilfåtölj i trädgården och läste en bok. Betydligt behagligare än att ränna runt på marknaden. Sen kom Ingvar hem med nybakta munkar till kaffet och när sen Annette kom hem så satte vi igång med att grilla karréskivor till kvällens fest. Det var Robin som firade sin 17 årsdag här i uterummet. Vi var 18 personer. Jonathan och Johan passade grillen och vi servade dem . Med nykoka potatis och bearnaissås och sallad blev det en mycket god middag.
Efter maten blev det lek i trädgården i den härliga sommarkvällen. Först ett par rundor kubb och sen blev det byxboll- en lek som vi alltid roar oss med och som alla kan delta i. Den går ut på att försvara mellanrummet mellan sina skor och försöka skjuta bollen  med knuten  hand mellan någon annans ben och med en hand på ryggen. till slut blir bara en kvar!

Sedan blev det klubbis runt husen, men alla tyckte att det var för ljust så vi gick in och åt efterrätt-jordgubbspaj med vaniljsås och kaffe och sen gic vi ut igen och fortsatte med klubbis ända tills det blev mörkt-vid 23.00-tiden Det blev stundom ganska vilt när pågarna rusade fram för att klubba sej själv. Dagens skörd blev en krossad plaststol, som förlorade ett ben, men vad gör väl det när man vill bli först på klubbisplattan Sedan gick alla in och åt chips, godis  mm och sen började vi med viskleken. En börjar att viska en mening till grannen och sen går det laget runt och den som sitter sist fär säja högt vad resultatet blev. Det blir aldrig samma sak som viskades från början och det är ju det som är så kul att höra!

källing-kattunge
Torsdagen den 1 juli 2010

dagens dialektord: källing
GRATTIS  Gudrun  Bernhoff och Verner Hermann

Fortsatte att bränna Midsommarfilmen
Idag har jag sysslat med lite av varje, trädgårdsarbete,dukning, strykning, grillning och potatisskalning.
Johan var inom och kopplade in en router till pågarna och det har blivit mycket installerande och fixande framför datorerna!
Vår ena katt har kommit fram med 4 små kattungar .Alla kan se , men är vilda. Idag försökte mamma katt locka in källingarna i uterummet  i tro att de skulle installera sej där, men det tyckte inte vi. Robin försökte få tag på mamman och den ena ungen, men när han fick tag i källingen , så for kattan på honom och klöste honom i huvudet. så det blev ett stort sår på skulten. Blodet rann och Robin fick hålla huvet under vattenkranen en bra stund. Lite senare skulle Jonte försöka få fram den lillla vilda källingen och till slut lokliserade han den under soffan och petade till den med en käpp och så lyckades jag få tag om ett av benen, men oj vad den fräste och klöste mej på händerna. Även Ingvar som stod bredvid och var tuff fick sej ett klös att den vassa taggtassen innan vi lyckades få ut den genom dörren. Så nu är vi kattklösta nästan allihop!Ikväll var det härligt  att sitta med kvällsfikan i trädgården. Jonathan har  varit på folkraceträning i Tomelilla.

Nu ska jag äntligen sätta mej och titta på filmen som Ann-Christine gjorde på min fest!
tjorrstage- tjuderpåle