Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

Ann-Margrets Blogg /Dagbok
 

Augusti 2010

 

Tisdagen den 31 augusti 2010
Ännu en solig och fin Augustidag med mycket trädgårdsfikande.
Putsade alla fönster på uterummet
12 x 2 =24 stora rutor . Lite dammsugande och sen ringde Elna och erbjöd björnbärsplockning. Jag slängde mej i bilen och körde dit och sen hjälpte hon mej att plocka säkert 5 liter. Vi drack kaffe med choklad efteråt-jättebra för figuren och sen åkte jag hem och släktforskade.
riingde signe och Marta och fick lite uppgifter om morfars bröder bl a
Jag kan inte hitta Karna-Irriterande.
 Intressanta grejor på gång så det är inte lätt att släppa

Måndagen den 30 augusti 2010

sov länge idag-fint och soligt väder-städade undan allt som plockats fram under helgen.
Sen blev det trädgårdsarbete-gräsklippning, buskbeskärning, sovrumsstädning mm
Sen fick jag fruktansvärt ont i ryggen-, men efter några timmars vila med släktforskning vid datorn och ett par Alvedon så rättade det till sej igen!
Söndagen den 29 augusti 2010

Idag är det 21 år sedan Marianne och Lars-Inge  Malmqvist bondbröllopgifte sej. Det var Österlens folkdansgille och Folkdansens Vänner som stod för spelet!

Grattis!

Idag var det soligt och fint och det blev mest trädgården hela dan
Satte en stor gul blomma på kyrkogården i Ö.Herrestad

Ikväll har vi varit hos Gulli o Sixten. Vi åt en jättegod köttpaj med grönsaker till och sen snackade vi hela natta om allt mellan himmel och jord.

lördagen den 28 augusti 2010
Idag har jag städat och bakat kanelbullar och plockat plommon. I eftermiddags kom Jonathan för att hjälpa Ingvar med en plåt uppe på taket-AnnChristine kom för att ladda ner innehållet i mitt släktforskningsprojekt

samt överlämna en skiva med en dödbok. Hörs inte klokt men det är en viktig detalj när man släktforskar
Sen kom Julia  robin och Annetteoch alla fikade innan vi satte oss för att glo i våra datorer. Robin, Julia och AnnChristine hade sina Laptoppar med sej och jag satt vid min och så kunde vi hålla påmed precis vad som intresserade oss. Ann-Christine och jag sökte släkten och de andra två Facebokade!
Ikväll har Julia och vi varit nere hos Annette och fikat, medan pågarna var på fest och Susanne och, Amanda och Matilda var i Malmö. Josefine har just hämtat Julia efter jobbet!

Nu har jag letat upp släkten och skrivit in allt jag fått veta idag. Jag har bl.a. pratat med Ulla i Brantevik, som också är en släkting till oss.

fredagen den 27 augusti 2010
Vi var på fotvård i Tomelilla-en julklapp med presentkort som var inbokade av Annette
En runda ner till Susanne och sen körde jag till Elna för att plocka björnbär. Hon har flera stora buskar i trädgården. Julia och Ebba åkte med till Hammenhög för att träffa några kompisar.

Var inom hos Marianne
Annette och pågarna kom upp om  med glass som vi fikade på under tiden som vi kollade på Tv

torsdagen den 26 augusti 2010
Idag har Ingvar och jag rest tåg till Malmö för att hälsa på Signe. Hon bjöd på fläskfile´med tillbehör. Vi pratade släkt så klart och jag fick en hel del nyheter om släkten som jag inte har vetat tidigare och jag kunde berätta en hel del nyheter för Signe också, som hon inte visste om tidigare-allt enligt husförhörsprotkollen som jag kör huvet i varenda kväll. Vi hjälpte henne med lite av vaarje innan vi åkte tillbaks igen med tåget. Det är väldigt bekvämt att sitta på tåget istället för att köra bil!

Onsdagen den 25 augusti

Idag hade vinden mojnat, men solen sken med lite regnskurar emellanåt. Inatt haar någon klåfingrig person varit och stulit vår koppargryta nere vid vägen-mitt framför näsan på Annette o pågarna. Men de såg personen och vi kommer att så smånigom att peka ut honom om han inte sätter tillbaks grytan på plats.

Det var inte den enda stölden av koppar den natten-Hörde av polisen att det var flera i Simrishamn som hade blivit av med sina kopparsaker.

Amanda var här för att tillsammans med Jonathan få reda på hur man ger gässen mat. De ska vara fodervärdar imorgon när vi ska resa till Malmö.
Amanda visade mej hur man laddar Jo Jo kortet inför resan så nu vet jag det!
Ikväll var vi hos Ally o Ingemar på grillning. Trevligt och gott  med mycket snack  och grin!

Tisdagen den 24 augusti 2010
Idag stormade det nåt alldeles förskräckligt. Det gäller att hålla sej inomhus så att man inte följer med i vindbyarna
Plockade en spann plommon och ringde Ann och Elna för att erbjuda dem att plocka plommon innan alla föll ner.
Elna kom på kvällen och plockade en liten spann plommon

Måndagen den 23 augusti 2010
Datorn strular igen och jag kontaktar Telia, FSdata och försöker få tag på Google-Usch vad det är bökigt så fort inte allt fungerar som det ska. Alla lovade att hjälpa mej, men jag vet inte om de lyckades så bra! Jag hoppas på det!

Söndagen den 22 augusti 2010
Idag kom Familjen Lars-Inge för att plocka plommon. Erik hade kommit hem från Turkiet. Han hade fått virus i ögonen och var förkyld-Det hade varit 45-50 grader varmt i Turkiet hela tiden de var där.För min del så tror jag inte att jag skulle stå ut med en sådan värme! De plockade en spann plommon och sen fikade vi i trädgården


Lördagen den 21 augusti 2010
Dagen ägnades åt städning, bakning och plommonmarmeladskokning och släktforskning
JanAnders kom med sin mor Ingas folkdräkt, som jag fick för att den skulle bli använd istället för att hänga i garderoben. Jag provade den på Julia och den passar henne perfekt med lite mindre justeringar.En jätefin dräkt med lock och förkläde till

Fredagen den 20 augusti 2010

Fint väder och varmt hela dagen
På kvällen vaar vi inbjudna till Marianne och Lars-Inge på grillkväll.
Familjen Werner Hermann kom också på besök och vi hade en rolig kväll tillsammans med mycket god mat och mycket skratt , med många olika språkkombinationerVi försökte med tyska så gott vi kunde, men ungdomarna höll sej till engelskan. Det blev mycket sång både skånsk och tysk
Det var en härlig kväll ute i trädgårdshörnan
 

Torsdagen den 19 augusti 2010
Idag hade det regnat på morgonen , men sen kom solen så frukosten kunde intas i trädgården igen
Jag räfsade bort alla nerramlade plommon från gräset och sen kan man plocka upp de som ramlar ner efteråt. Om plommonen får ligga kvar, så kommer alla getingarna som på beställning!

Ann och jag gjorde ett besök hos Britt idag. Vi hade med oss plommon och några vaniljhjärtan som vi hjälpte till att sätta sprätt på. Britt bjöd på caffe latte eller var det kanske cappuchiono? från  sin fina kaffeapparat.
Vi snackade i ett par timmar och sen körde jag till Bo Olssons för att inhandla pärmar för att sortera in alla släktforskningspapper i Jag har flera pärmar fulla nu, så deet är bäst att sortera in dem i rätt släkt. Idag har jag även fått uppgifter från nästkusin Jenny i Stockholm om hennes mormor Ruth . Ruth var mormor Ingeborgs syster.
Ikväll har jag huvet i körkebogen igen! nu har jag 570 personer införda och fler kommer det att bli!

Onsdagen den 18 augusti 2010
fint väder emellan regnskurarna!
gjorde två st plommonpajer och fixade lite mat till kvällen då Verner, Marion, Sven,Julia och Katja kom på besök. Även Annette och Julia kom hit Familjen Hermann hade varit på Ale Stenar, Kåseberga, Ystad, Simrishamn och Komstadtofflor där de inhandlat vars ett par tofflor allihop-nu är träskor på modet igen!

!982 då vi reste till Tamm för första gången hade vi med vars ett par träskor till alla våra värdar med familjer. De var svarta och hade träbonnar. Jag målade en prästkrage och skrev namn på allihop under bussturen ner till Tamm. Vi hade fått allas skonummer i god tid innan så vi kunde inhandla träskorna på Komstatofflor!

Ja det var tider det!

Tisdagen den 17 augusti 2010
Idag har jag plockat plommon, oljat in alla  gamla redskap och hängt upp på väggen i porten
även den gamla säcka eller grisavågen har fått sej en uppfräschning. Vi har konstaterat att vi har tre st vågar ! en är farfars gamla våg och en av dem kommer från Backåkra  och den tredje har Ingvar inhandlat på loppis. Alla vikter finns kvar så det är bara att sätta igång och väga! Idag reste Josefine iväg till Turkiet-45 grader varmt i skuggan

Måndagen den 16 augusti
Idag har det varit mulet hela dagen , men varmt ändå-
Jag har slöat hela dan och hållit på med städning, forskning och matlagning och sen inget mera!

Söndagen den 15 augusti 2010
Idag fyller Julia 11 år

GRATTIS-HURRA_HURRA_HURRA

Ikväll har vi varit hos Julia och firat hennes födelseda!

Vi kom dit klockan 17.00 och åt  lasagne och sen fick vi jordgubbspaj med vaniljgrädde-jättegott alltihop.
Mitt i alltihop ringde familjen Verner Hermann och sa att de kom på besök och rätt som det var dök de uppVerner Marion, Sven  med flickvän och Katja. Sen blev det svyska hela kvällen. Alla for ut och började leka. Det var Julia som bestämde lekarna och det var inga pauser alls. Det var brännboll, pungboll och byxboll samt en skolek. Alla var med på noterna unga som gamla. Hela släkten var där utom Gustav och Erik.
Julia fick många presenter och vi sjöng för henne strax innan pajen skulle ätas!

Till sist blev det viskleken och apelsinleken innan  kalaset var slut
Imorgon ska hon ha kalas för alla sina flickkompisar-hoppas att de får kul!

fajnamått-famnmått ca 180 cm
Lördagen den 14 augusti

dagens dialekt ord: fajnamått
Annette tog med kuvertet till Simrishamn idag, så jag slapp att köra in bland massorna
Plommonen har plötsligt börja mogna så nu är det full fart på plommongodis hela dan! Synd att man inte når upp i toppen där de bästa sitter. Susanne kom och hämtade dukar och lite plommon.
Jag har gnidit  in träolja påalla museiföremålen-de gamla handredskapen, som räfsa, betlossare, gallrehackor, fajnamått och diverse grepar och sen ska jag behandla de gamla vågarna med vikter till. Allt ska hänga eller stå i porten!
Marja-Lena kom hit med en födelsedagspresent- en fin skål av keramik som tillhör min theservis.
Nu har det blivit fart på regnandet även här, annars har det bara kommit högst 10 mm här, medan andra runt omkring har fått minst 50 mm.
Synd om Jonathan som ska tälta med konfirmationskompisarna förstås.

Erik reste till Turkiet idag
 

Fredagen den 13 augusti 2010
Idag är det hett så man vet inte var man ska bli av. Jag har ställt iordning efter kräftskivan, tvättat och fyllt i lokalt aktivitetstspapiren  till kommunen och nu ska jag bara sitta i trädgården och lata mej
Annette o pågarna körde till Malmö tidigt idag  och  skulle handla inför skolstarten .
Gudrum kom hit för att skriva på ansökan till kommunen

Ikväll har jag broderat på kragen, och släktforskat på morfars släkt-igen

dynna-åska

Torsdagen den 12 augusti
dagens dialektord:
dynna

Idag väcktes jag abrubt av  Anna Hjärre,
som ringde och berättade att Macke, Annettes katt , hade kommit till dem på besök!
Jaha det betydde att jag måste iväg och hämta hem honom
Sen var det tid att börja förbereda kräftskivan som skulle vara ikväll för alla barn och barnbarn med fam
Jag gjorde först köttfärspajer, stekte spare ribes,gjorde potatisgratänger, städade badrummet och hallen
Ringde till Britt idag på lasarettet i Ystad.
 Hon hördes mycket pigg och glad och berättade att hon hade blivit tablettförgiftad
och därför blivit så sjuk att hon måste läggas in på sjukhuset för att de skulle få lite ordning på det hela!
Plockade upp kräftor och räkor ur kartongerna och lade dem i skålar.
Som tur var hade Annett dukat i uterummet i gårkväll, så allt detta var klart
Klockan sex kom alla,
även Erik från militären Halmstad och Gustav från Hamnkrogen i Båstad,
de ska tillbaka igen i morgon tidigt, redan klockan 7.00
Alla 10 barnbarnen med föräldrar mm 17 st kunde komma-
Helt otroligt att kunna samla dem alla på samma dag och en torsdagskväll tillika.

Gustav och Amanda kom lite senare, men de kom kvickt ifatt!
 
6 kg kräftor, 3 kg räkor, köttfärspaj, sallad, potatisgratänger och spareribes
försvann kvickt ner i våra magar.
Sen blev det Byxboll i trädgården.
Det började plötsligt åska och alla kom in i värmen och i månlyktors sken i uterummet.
Då drack vi kaffe med nybakta wienerbröd.
Sen började den traditionella viskleken och en annan skrivlek där alla skriver en mening
 och ger sista ordet till nästa, som ska forsätta.
Till sist skulle var och en säja vars ett or och bilda meningar. Tokigt blev det, men roligt!
Nu har alla åkt hem och här sitter jag och skriver för allt vad jag är värd!
Åskan rullar på och klockan är 1.00

Onsdagen den 11 augusti 2010
Idag , tidigt på morgonen kom Jonathan upp och hjälpte till med målning av porten.
Han klättrade lätt som en plätt upp på stegen och målade högst upp i porten.
Det riktigt bländar en när man nu går in i porten!
Eftersom färgen torkade ganska snabbt, så kunde vi med gemensamma krafter , vara ställförträdare för en häst och backade in vagnen i porten på plats. Oj så fint det blev!!Sen hängde vi tillbaks en del av verktygen och harvarna som hängde på väggen!
Inhandlade kräftor och räkor hos Häggs till morgondagens kräftskiva!
Ingvar var inbjuden på middag hos Annette
Ikväll var det poolparty i stickejuntan-utan sticke-hos Ann

Vi badade först i poolen, Ann, Elna och jag- Elna skrek så det hördes i hela byn när hon stack ner tån i vattnet, men deet var bara på skoj-det var ju 18 grader i vattnet! Det är ju alltid värst innan man har doppat sin lekamen i vattnet, sen var det riktigt skönt med en kall avrivare så där på kvällskvisten. Karin och Lena hejade på oss från uterummet, där de satt och skålade i vin!
Därefter  duschade vi badare och sen blev det grekisk pyttipanna med tillbehör(potatis, fläsk -och kycklingfile som gratinerades-Jättegott! Sen fick vi gratinerade äggulor(persikohalvor) med brun maräng-gratinerad. + vin och Irisch coffe.
Vi höll på med snackelådan ända till klockan ett på natten
 

Tisdagen den 10 augusti 2010

Idag var det fint väder igen med 21 graders värme och solsken
Jag fortsatte med porten, plockade undan allt och sopade rent på kullerstenarna.
Nu blev det riktigt fint, men väggarna måste ju målas!
Ingvar var då på Nova i Borrby, men doktorn hade glömt att ringa återbud-Hon var sjuk så han kom hem igen med oförrättat ärende.
Ingen Telia har ringt  idag heller , så vid tvåtiden ringde jag upp igen- väntetid 3 minuter,
Då fick jag veta att de ännu inte hade fått tummarna loss, men att de skulle ringa så fort det var klart!
 Ingvar for iväg och köpte färg i Tomelilla och när han kom hem så målade han halva porten på nolltid

KLOCKAN 18.00 RINGDE TELIA OCH SA ATT NU HADE DE FÅTT BUKT MED FELET
Då var det snabbt avhjälpt och nu kunde jag äntligen installera ett nytt Telia Säker Surf med ett nytt virusprogram, som plockade bort alla inkomna virus
Nu kunde vi då äntligen titta på TV igen och komma in på Internet.
Vi grillade i trädgården och sen  tittade vi på Allsång på Skansen här. Sedan gick jag ut och oljade in vagnen än en gång, samtidigt tog jag några gamla sågar som också fick sej en uppfräschning med linolja och terpentin
Jag satt med huvet i korkebogen till klockan 2 på natten och fick fram många fakta om morfars släkt  ända bak till 1700talet.

Måndagen den 9 augusti 2020
Idag började jag att städa i porten, plockade  ner alla redskap från väggarna
Jonathan hjälpte Ingvar att bära ut dörrar och fönster som stod i porten och sen bar jag ut resten. Det mesta  in på logen.
Ringde sen till Telia för att få bukt med Internet. Först fick jag vänta i 25 minuter innan jag kom fram till en kille som uppmanade mej att avstallera Telia Säker Surf och sen skulle jag bara följa anvisningarna som kom upp och installera ett nytt program-men han hade inte tid att vänta medan jag gjorde detta! Ja gjorde exakt som det stod, men det gick inte alls! Jag fick då ringa upp Telia igen och först vänta i 28 minuter, Då kom en flicka i luren och hon misstänkte då genast att nåt kunde vaara fel på Telia. Hon kom tillbaks och erkände att det var ett systemfel på Telia och att de skulle åtgärda detta, men tyvärr så kunde hon inte fortsätta med mitt ärende utan måste svaara på andra telefonsamtal. Hon  uppmanade mej att ringa igen vid 17.00tiden då kvällspasset trädde in. Jag ringde igen och fick nu vänta i 30 minuter på min tur, bara för att få veta att de jobbade på ärendet och hade ännu inte avhjälpt felet. Han lovade dock att själv ringa upp mej , så snabbt som möjligt när det var klart.

Han uppmanade mej att helt koppla ifrån dator och Internet.

Vi var därför nere hos Annette och pågarna och fikade och tittade på Allsång med Lotta,
 eftersom vi då inte heller kunde titta på TV
men jag måste ju passa telefonen, så jag gick hem!

Naturligtvis var det ingen som ringde ikväll.De slutade klockan 22.00
Jag kunde i alla fall skriva in en massa uppgifter på Holger-säktforskningsprogrammet.
Klockan är nu halv 2 på natten så nu måste jag nog isäng!

Söndagen den 8 augusti 2010
dagens dialektord:
drickjaånkareIdag är det 1 år sedan deet stora bondbröllopet gick av stapeln i Bollerup.
Massor av besökare hade vi! Fest efteråt i borgen
Så GRATTIS Harumi och Helge på ettårsdagen!
Idag har det för första gången på länge , regnat-men bara fint duggregn-inga 50 mm!
Jag har varit sysselsatt med klädsortering hela dan-vilket tråkigt söndagsjobb, men nu är det gjort. Och-- Nu tror jag-- att jag fått bukt med datorn-Den har inte släckt ner på nästan en timme och inga popuppfönster har visat sej-
men man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken!
Jag plockade bort lite filer som var skadliga enligt varningsfönster.
Ann-Christine ringde och berättade att hon kunde importera släktforkningsfilerna utan problem-
Det var skönt att veta-då är det bara till att fortsätta ´´´´att köra hoed i bögerna´´.

klabbed-går inte att över sätta till svenska, men tänk dej att du går ut i en dyig åker- Då blir man ´´klabbed ´´ på träskorna

Lördagen den 7 augusti

dagens dialektord: klabbed
Soligt och molnigt om varannat, men lite städning klämde jag in i programmet
Ann-Christine kom och tankade mitt släktforkningsarbete till sin dator. Vi är väldigt spända på om detta skall fungera. Det hoppas vi verkligen för nu har jag skrivit in 360 personer med födelsedag, ort mm med tillhörande bilder på många av dem

Julia kom cyklande och lekte häst på gården framför vagnen
hon stannade till kvällen eftersom mamma Susanne jobbade hela dan.
Pratade med Britt i telefon idag, hon är hemma på permission från sjukhuset.
Hon var  vid gott mod och vi hoppas att hon snart blir lite bättre.

Höll på med datorn eftersom jag har fått nåt skit in i den-Man kan bli helt tosig
Ikväll skjutsade vi för Annette, Josefine och Johan, Ida, Johan och Matilda till Kulla och Gyllebo
datorarbete igen!!! Jag får ingen ordning på den-den stänger ner hela tiden.
Men som tur är så kom vi in på Internet emellanåt
Julia hämtade musik som hon sen dansade vilt till!

vid halvtolvtiden hämtade jag ungdomarna Kulla-deet var sista danskvällen för  i år.
Vrielav-vridlaget på en vagn-men också-midjan

Fredagen den  6 augusti 2010
dagens dialektord:
Vrielav


Idag var det moln på himlen igen och jag gick direkt ut till vagnen och började dränka in den med oljan. Den blir väldigt fin och många detaljer blev synliga. Verona grön  målad insida , oljad alm i själva vagnen. Chassi och vrielav och fotsteg är svartmålat med en tunn röd linje på mitten. Men jag har inte bestämt  om jag ska måla om den eller låta den vara som den är.
Julia kom cyklande och satt uppe i sätena hela tiden när jag gned in oljan. Hon föreslog för Ingvar att han skulle sälja bilen och köpa en häst och sen kunde vi använda vagnen att köra med. Får se hur det blir med den saken,
Ikväll har vi varit hos Elna och Charlie på Kräftskiva- Det var trevligt som vanligt och vi åt kräftor så de höll på att krypa ut genom öronen. Lite gratäng , äggakaga och paj fyllde ut magen på de som inte är så särskilt förtjusta i kräftorna.

boraben-bordsben

Torsdagen den 5  augusti 2010

dagens dialektord: boraben
Efter frukost och mycket moln på himmeln begav jag mej ut för att städa upp i porten så mycket jag kunde, men vi måste ha hjälp att flytta fönster och dörrar-Ingvar kan inte själv bära dem långre.

Sen tog jag fram den stora saxen och klippte ner alla ståndsen på gården. Det blev ett helt släplass fullt, men nu ser det inte så skräpigt ut längre.

Vi besökte Susanne där vi drack eftermiddagskaffe
Efter en tur till Gunnarshög och lite dividerande där med vad som ska användas för att rengöra och behandla farfars gamla vagn med , så köpte jag fädigblandad träolja 30 % balsamterpentin och rå linolja.
Jag började med att tvätta hela vagnen med ljummet vatten och diskmedel. Pressenning över och sen var min rygg färdig för datorarbte-släktforskning
meattan-eftermiddagsfika
Onsdagen den 4 augusti 2010

dagens dialektord:
meattan
Vi startade med en liten picknick i trädgården  med Doris och Börje, som redan var proppmätta efter frukosten på Rävåkra!
Sen åkte vi till Sjörrödstorp och besökte butik och cafe och tog en kopp kaffe. Det var riktigt härligt väder och Doris och Börje var glatt överraskade att det fanns ett ställe som de ännu inte kände till på Österlen.

Sjörröds torp
Tyvärr  kunde de inte bo fler nätter i Rävåkra men de skulle övernatta en sista natt på Österlen i Ystad. De körde dit vid halvfyra tiden och skulle göra Ystad på kvällen på egen hand.
När de kört iväg tog jag en tur till Lars-Inges för att se vad de hittade på! Ida målade logväggarna vita , Marianne hade trädgårdsarbtet och Johan och Lars-Inge hade diverse städarbete på logen. Senare följde jag med Marianne och Ida till en trädgårdsvisning i Ulriksdals trädgård-en helt fantastisk gammal trädgård som jag inte ens visste om att den fanns trots att jag har jobbat i tre år i Kivik.
Rövagra-Rävåkra

Ulriksdals trädgård

Tisdagen den 3 augusti 2010

dagens dialektord:Rövagra
Idag var Ingvar hos doktorn och fick veta att han har polymyalgi-en inflammation i alla muskler.
 Han fick cortisontabletter som förhoppnningsvis ska hjälpa!
Doris och Börje  kom vid middagstid och vi åkte till Ingelstadkalkon där de bjöd oss på Grillbuffe´-Mycket gott och väldans mätta blev vi. Vi satt i trädgården och åt och vi fick även expertbesök av Annette , som även visade sin arbetsplats i receptionen.
vi handlade lite smått och gott i äffären innan vi körde hemåt. Börje körde sen till Autoseum i Simrishamn och Doris och jag körde till Ystad, men först till  Rävåkra där Doris och Börje bor ett par nätter och sen till Gunnarshög där vi handlade bodylotion mm och sen till Olof _Viktors där vi handlade bröd mm.
Sen parkerade vi bakom Systemet och gick en vandring på Östergatan och kikade in i diverse affärer innan vi hamnade på Stortorget där vi åt vaar sin glass och pausade på en bänk och pratade gamla minnen från Uppsala.
Ikväll tog vi en fika i uterummet och sen tittade vi på filmen om min 70årsfest.

Måndagen den 2 augusti 2010

dagens dialektord:
gorka
Idag var det regntunga skyar-men inget regn. Doris ringde från Simrishamn där de tog sej en stadsrunda. De skulle komma vid femtiden ikväll. Efter en besvärlig gåsajakt blev vi snart klara att bege oss till Brantevik med grill, revben och körrfärsspett i packningen. Vi hade tur. Ett par hade just fikat klart så vi kunde ta det bordet för en 3 timmars picknick i det gröna på kanonplatsen vid havet. Skönt och riktigt varmt emellanåt, Vi flickor vinade till medan de stackars pågarna fick sukta p.g.a en senare bilkörning. Kvällen avslutades med en glass i hamnkiosken i Simrishamn
fajnen-famnen

Söndagen den 1 augusti 2010
dagens dialektord:
fajnen
Varmt och kvalmigt väder.
Förberedde kräftsoppan som jag tänker bjuda Doris och Börje på i kväll. Jag gjorde även lite sillamackor som förrätt och bakade wienerbröd och oststänger.
klockan halv fyra var jag klädd i min folkdräkt och redo för överraskningsfesten som skulle vara i Tommarps Bygdegård

Det  är Greta Persson i Hammenhög som fyller 85 år. Hennes son Bengt-Göran har engagerat Österleningabunken som present till Greta. Allt skulle vara hemligt och överraskande!
Vi övade och stämde instrument i lekparken innan vi dansade in med :Nu har jag slitit ut mina kängor. Uti gröna Lunden och Kära min mor
Vi sjöng kända låtar i 40 minuter och sen kom Greta ut till oss och sa att det var den bästa present hon kunnat önska sej!
Kul att höra!!
Sen åkte jag hem och fixade klart middan och sen kom Doris och Börje och vi hade en trevlig kväll ute i trädgården.
Det är väldigt trevligt att sitta och prata gamla minnen, men även lite nytt för vi har ju i stort sett träffats en gång om året i 50 år, så vi känner varandra väl.
Vi höll väl på till elva på kvällen och sen åkte de till Rävåkra där de har hyrt in sej i fyra nätter. Tyvärr kan de inte bo hos oss i Lilla huset, som de brukar eftersom Annette och pågarna har flyttat in.