Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

Ann-Margrets Blogg/Dagbok
2009


Juli 2009

FREDAGEN DEN 31 juli2009
Nu är det bara två dagar kvar tills våra gäster kommer.

Idag har jag satt 10 liter mjöd-hoppas den blir bra-Den behöver bara stå 3-4 dagar innan den är klar enligt receptet
Har städat i uterummet och bäddat i gästhuset,pratat i telefonen i flera timmar och skickat ut program på datorn till medlemmarna. Jag har också gjort en egen komihåglista och det behövs verkligen med ett sånt dåligt komihåg som jag har, Vi var bjudna på grillning hos Annette o pågarna ikväll, men som vanligt så blev jag sjuk och fick lägga mej några timmar. Det är inte alls kul! Jag fasar för hur det ska bli nästa vecka då vi har gäster från Tyskland. Jag vill ju gärna vara med på de olika aktiviteterna, men jag vet inte om jag vågar äta nånting i så fall,
Därför försöker jag förbereda och skicka ut så mycket information som möjligt till medlemmarna ifall ifall, det är inte lätt för alla att veta det som jag har i huvet!Men har man skrivit ner allt  så är det lättare! Stackars människor, jag fyller deras datorer med mail och dokument flera gånger om dan, så jag förstår att de inte hinner att läsa allt!
Jag har gjort skyltar nu i flrea dagar för att försöka få ut reklam om våra aktiviteter. Jonathan hade spikat upp på stolpar i trädgården och Susanne har satt i busken i sin trädgård och jag har satt vid vägen,Marianne har satt i affären i Hammenhög och nu hoppas jag att alla de andra också sätter upp sina skyltar på strategiska platseer.Det är så dyrt att sätta annonser i tidningarna så vi får hitta på annat sätt för att få pengarna att räcka till,

Torsdagen den 30 juli 2009

Väcktes tidigt av tocken som galer en gång i minuten-ja jag menar vår dvärghönsatocke!
Har pratat i telefon nästan hela dan! Putsade alla fönster i uterummet både ute och inne! Hängde upp nya tavlan på väggen och flyttade om de andra, Den är jättestor och väldigt dramatisk. Läste om konstnären på internet!

Har tappat vatten på vintunnan som vi fått av SCHWABERNA 1987, för att den inte ska läcka
De brukar fylla den med vin när de kommer! Men det var på Ottos tid, så jag vet inte hur det blir den här gången!

30 liter är ju mycket-men om man då ska dela det på 100 personer en hel vecka så är det inte så mycket!
Annette har varit i kontakt med brudgummer och han har lämnat uppgifter om bröllopsmaten
 I dag var Helge o Harumi i ett helsidesreportage med 3 bilder i Österlenmgasinet.
 Rätt så bra skrivet, men aldrig riktigt rätt.
Det är ju faktiskt 20 år  ,och inte 10,sen vi hade bondbröllop senast med Marianne o Lars-Inge som brudpar.
Men man får ju vara glad för att de skriver!
Ystads Allehanda har också ringt och meddelat att de tänker komma med både journalist och fotograf-hoppas att de stannar mer än i 5 minuter.Det kommer ju faktiskt att hända saker hela tiden!
Nu är det bara 3 dagar innan våra gäster kommer och nu gäller det att ligga i med städning och matlagning så att allt är förberett.
 Har letat upp Ingvars strumpor , hosseband och lagat skjortan som han ska ha!Har satt i hans lommeklocka som han fick i 35 årspresent ,
samt bundit fast ett tennbrännvinsglas i den andra fickan,  i den nysydda västen med 12 knappar, för att kunna få en ´´sup´´ då och då under bröllopet-( Det blir flädersaft för hela slanten)

Barnbarnen är mycket förväntansfulla inför att se morfar/farfar i folkdräkt! Det har de inte gjort tidigare- och i gula knäbyxor tillika. De satt som gjutna på honom och han var rätt mallig över att de fortfarande passar-men nu slipper han ha byxhängslen!
Ikväll var vi bjudna till Ingegerd och Bert, som även har 49 årig bröllopsdag idag,
på spelträning, men jag gav mej inte tid -har mycket kvar att göra än!
Nu ska jag sätta mjöd till jäsning innan jag lägger mej!

Onsdagen den 29 juli 2009
Idag dog Arne Eriksson Robins och Jonathans farfar
Lagade middag till Ingvar och körde ner till Helge o Harumi, där det skulle bli möte med kyrkoherde Clas Hammarbäck. Vi gick igenom bröllopsceremonierna.
öVERLÄMNADE EN HATT I RÄTT STORLEK OCH FASON ATT HA PÅ PÅ BRÖLLOPET TILL C.HAMMARBÄCK
 Sedan körde jag till Ystad för att byta ut hattarna till en storlek mindre. Massor av folk i Ystad-alldeles fullt på parkeringarna i Sandskogen.
Jag fick snabbt en parkering och bytte hattarna och så hem igen.
satte band på flera hattar, Ingvars, Robins, och en som Ingvar A ska låna.
Sedan skrev jag skyltar om bondbröllop och den långe dansen och textade lite tydligare skyltar som ska sättas upp i trädgårdar o dyl.

Lämnade hatten till Ingvar A och provade Amandas särk på henne och nu passade den fint utan att klämma här och där.

Annette o Jonathan åkte med mej och då lämnade jag Robins väst och hatt
På kvällen var det generalrepetition på konserten som ska vara i Stiby kyrka den 5 august  kl. 19.00
Vi var hos Marianne o Lars-Inge och satt i ute rummet-Varmt och skönt. Vi sjöng och spelade igenom programmet ett par gånger och sen gick vi igenom låtar till Den långe Dansen som ska vara vid Lantbruksmuseet i Hammenhög den 5 augusti  kl, 14.00
Sen fikade vi och diskuterade bondbröllopet som ska vara den 8 augusti kl, 14,00
Lämnade skyltar som ska sättas upp på olika ställen med
BONDBRÖLLOP PÅ BOLLERUP
DEN 8 AUGUUSTI KL. 14.00
Fick Monica Nilssons lock att låna till Linnea-Marianne har locken hemma hos sig.
Vi dkaffet diskuterades huruvida maten ska räcka till på bröllopet-men det är säkert inga problem-det brukar bli överfullt med mat!

När jag kom hem strök jag skjortan som Ingvar har lånat av Las-Inge och de gula knäbyxorna!
Jag strök och satte upp AnnChristines klut och AnneMarie Hammarbäck ska låna min halvklut, som jag också knöt upp!
nu börjar det dra ihop sej, det känns i hela kroppen att det bara är några dagar tills vi får gäster, men jag tycker att det ska bli kul.


Tisdagen den 28 juli

Körde till Malmö till Signe för att hälsa på och hämta Göstas favoritfåtölj, som Signe hade lovat Ingvar+ en tavla
Vi åt fläskfile till middag och drack kaffe efteråt, sen körde vi hem för Ingvar skulle till Gislövs Stjärna till loppisJag städade-putsade fönster  och
Sydde ihop Amandas särk,
Annette och Jonathan kom cyklande hit på Jonathans inköpta loppiscykel-
Han var ledsen eftersom han just fått veta att hans farfar var väldigt sjuk
Vi pratade och åt glass innan de cyklade tillbaks igen
Sydde ihop Idas dräkt och pressade och lade veck på kjolen
fick svar från folkdansringen-Uppgifterna var för knapphändiga
Måndagen den 27 juli 2009


Idag fyller Susanne 41 år och vi ringde och sjöng för henne-Hon skulle med Ingvar på Café i Tomelilla-Ingen av barnen var hemma, Matilda var på Liseberg med Emmy , Josefine o Amanda jobbade och Julia är i Spanien.
Jag provade Idas liv innan jag skulle sy på kjolen och det passade bra-Sydde på maljorna som jag köpt av Birgitta Olsson. De har tillhört Ingrid Lannefors. De är små, med änglahuvud-mycket gamla, men passade bra på  till den blå kjolen.
Lämnade över Johans väst och hatt som var färdiga
På kvällen körde vi ner till Susanne och åt Tacopaj, då  Amanda och Josefine kommit hem. De fick för sej att de skulle prova folkdräkterna för att de om de passade-Vilken tur!!! Amanda s särk var för liten eftersom hon fick den i konfirmationspresent och hunnit växa lite till-men som tur är så var det inlagt veck på livet, så det var bara att ta hem särken och sprätta upp och sy igen. Åt glass med frusna vinbär och fick ett mindre anfall!
Skrev en ansökan till Folkdansringen

Söndagen den 26 juli 2009

Träning i Allaktivitetshuset på förmiddan till bondbröllopet. Det var sista gång innan generalrepetitionen

Sydde på västen och hämtade Idas folkdräkt för att sy ihop den. Hon har själv sytt alla delarna klara, sen ska jag sy ihop den.

På kvällen var det Kulla dans, men det var bara Susanne,Ingvar,Josefine o Marianne,Lars-Inge,ErikJohan och Ida, som skulle dit
Annette kom med Robin o Jonathan och fikade hos oss.

Lördagen den 25 juli

Idag reser Julia med buss till Barcelona
Städade och sen sydde jag på Ingvars väst och strök skjortor

Fredagen den 24 juli 2009( 5 månader till julafton)
som vanligt denna sommar så blåste det , men var ändå lite soligt på morgonen! Har nu hört på Ingvars småpikar om att alla andra får folkdräkter-men inte han! Va!!!! Vad har hänt undrar jag. Visst har han folkdräkt, men ingen som passar- Han har ökat midjemåttet avsevärt sedan 35årsålderna då jag sydde hans folkdräkt. I natt bestämde jag att nu får det vara slut på småpikarna! Nu ska det bli en väst till Ingvar också. I förmiddags gick jag till verket och klippte till en väst efter alla konstens regler.

i EFTERMIDDAG HAR JAG VARIT VID LANTBRUKSMUSEET OCH VISAT LEKAR FÖR BARNEN.

Som vanligt var det stor tillslutning och de som vara där roade sej av hjärtans lust med Vispa skank, Tämja stutar, köra häst och Romerska vagnar, Dra kavel och Pregja ud skomagarens yja. Var inne i affären på Malmqvist El och
pratade med Marianne , Lars-Inge och Erik och sen  vaar jag nere om hos Julia och önskade trevlig resa. Hon ska på 10årsresa till Spaneien som Farmor bjuder henne på. De ska åka buss ner-men hon har laddat upp med böcker och spel och ritblock till den långa resan!
Sen satte jag mej vid symaskinen och sydde Ingvars väst- Nu har jag krage, knaphål och knappar kvar och den är provad så jag vet att den blir rätt tajt om midjan, men det ska en folkdräktsväst vara, Det är en slits i ryggen och en i vardera sida och med ficka  och ficklock så att lommeklockan kan få plats! Se återstår att se om den kommer på under bröllopsceremonierna på Bollerup den 8 augusti.

Jag har skickat ut reklam om bondbröllop, Den långe Dansen och om musikkvällen i Stiby kyrka  till Ystads Allehandas chef och till redaktionen, till Radio Kristianstad och till alla folkdanslag i Skåne, till sk, Dagbladet och till Sydsvenskan.- Jag haar gjort det tidigare också, så ingen ska behöva vara ovetande om vad som händer den första veckan i augusti. Även Vad händer har fått uppgifterna. Ska bli roligt att se när det stora pressuppbådet kommer på plats!
 

Torsdagen den 23 juli 2009
Varmt , men mulet och blåsigt! Hela hallen full av folkdräkter, så jag lastade in alltsammas i bilen och lämpade av dem hos de sovande flickorna Löfström-trodde att de skulle prova vissa av delarna, men de sov så hårt att det var inte lönt att försöka-Endast Julia var vaken

Handlade, men glömde potatis så det fick Ingvar cykla ner och köpa. Sen gjorde jag 2 Janssons frestelse, 2 köttpajer , 20 piroger och 2 rulltårtor, men det tog hela eftermiddan och lite in på kvällen-man tillhör ju inte den snabbaste matlagerskan precis! Och tänk som man stökar till det. Hela köket var full av matberedare assistenter och andra attiraljer för att inte tala om så mycket man ´´blasar ner´´(går inte att översätta till svenska) när man ska laga mat!

Mitt i alla röran ringde AnnChristine och sa att hon och Annikas barn var på Tobisvikscampingen. Jag sa till henne att komma hit på en fika, så jag fick väl brått att städa undan alltihop-men så blev det verkligen gjort annars hade man väl drattat över till imorgon, men t.o.m golvet blev avvaskat i köket,

Ingvar var ute på en cykletur! Ja så kom Ann-Christine
med Moa, Max och Minna-tre rara barn som hon är mormor till! De kollade in gässen-de flesta var förstås instängda-men några kunde de titta på genom nätet och sen kom kattungen Bizzi och sen var sysselsättningen ordnad. De lärde sej hur man kan bära en kattunge i nackaskinnet när man tar upp den. Jag bjöd på glassbåtar, saft och nybakad rulltårta och sen kom Ingvar och med honom var även Julia, så sen försvann Alla barnen ut i kojan i trädgården. Vi tittade på tavlorna i ateljen och då började det mörkna  och ACmed barnen skulle tillbaks till husvagnen och jag cyklade med Julia hem. Där kunde då äntligen Matilda prova sin lock, som naturligtvis var alldeles för liten så jag tog den med hem och ändrade på banden.

Det har blivit strul bland alla lockar, som är utlånade och sen vidarelånade och äter vidarelånade, så nu kan de nästan inte skilja på vems som är vems! Men varför inte sätta namn i lockarna! Och hattarna  också för den delen. De är ju likadana från början och lätta att förväxla! Men det reder säkert ut sej kvällen innan bröllopet!Allt ska ju som bekant är vara i sista minuten! Men sån är jag också-så varför ska andra vara bättre!

Onsdagen den 22 juli 2009
Harriet ringde idag från Dagcenter i Ystad och undrade om de kunde komma och titta på konst och det gjorde de,

Jag körde till Tinaboden och kollade på band till en lock, men det var inga ylleband, men de kostade 25.- m och var vikta på mitten. De påstod att det gick fint att pressa banden , men det går inte alls bra-vecket är kvar. Men jag flätade med bandet och då syns det inte.Jag använde de gamla banden till nacke och hängande band. Sen har jag fixat tille n brudnäbbslock till Julia, som ska sitta i vagnen tillsammans med Cassandra och ev en 9årig flicka till.Mulet men varmt och fullt av trips i trädgården Kattungen Bissy hjälpte till med banden och tripsen kröp in i öron och ögon  så jag gick in i uterummet och då kom massor av flugor.
Har skrivit en lista för alla som vill vara med på vandring och vilka som åker buss. Jag väntar på anmälningar!
Försöker låna lockar till  flickorna i folkdanslaget. Det är inte alla som har någon, men det finns flera som har lock men som inte använder den så då kan man ju låna !Harumi måste ha en brudlock och kan låna Beas!
Sen har jag inte hunnit mera idag! Nu ska jag krypa till kojs Kl. är 1.06!

Tisdagen den 21 juli 2009
Var hos Helge o Harumi på träff med Österlenmagasinets reporter som skrev om Bondbröllopet och Långe Dansen.
Bra med lite reklam.

På kvällen hade vi värdträff-Den varade i 3 timmar och vi satt obekvämt på låga träbänkar i gymnastiksalen-Träsmak var det vi fick!
Vi gick noga igenom programmet, dag för dag, vad vi ska göra och vad vi ska ha med oss. Det är fortfarande diskussion om onsdagens kvällsaktiviteter och vad vi ska ha med oss! Från början hade vi bestämt att ha frusen köttfärs med till Hammenhög och sen var den då lagom töad för kvällen-men den blev ´´diskad´´ och stött och malen på alla sätt. Knydegille blev det i alla fall, så jag ska ändå ta med min frysta köttfärslimpa! Sen var det torsdagen som blev ändrad i sista minuten. Man får visst inte äta på backen vid stenarna -så då flytttade vi alltihop till Haväng. Fisken kan vi köpa var som helst-i Simrishamn eller Kivik. Makrill blev det-lax är dubbelt så dyr!
Kom hem och skrev ner allt som vi hade ändrat  och det tog ytterligare 3 timmar-sen flätade jag på en lock, som jag gör om från 2 andra mindre.

Måndagen den 20 juli 2009
Signe ringde och gratulerade på Margaretadagen.
Frågade Susanne om hon hade lockarna till flickorna-men hon hade bara två och två mindre som behöver göras om och hon hade för sej att någon har lånat en lock, men hon har inte fått tillbaks den.

Körde till Simrishamn och lämnade kameran till Expert. De tog upp kortet och flyttade på en liten spak och sen var det upplåst!!!!! Det var ju toppen- så slapp jag köpa nytt kort-, vet inte om jag har råkat röra vid den lilla spaken. De upplyste att man måste formatera kortet efter varje gång man har tömt det-Det har jag aldrig gjort trots att jag har haft kameran i flera år.
Hanadlade köttfärs på Häggs och gjorde 60 köttbullar och 20 biffar och en köttfärslimpa-alltihop för frysen
Ikväll har jag strukit 6 särkar och den som strukit en särk innan vet att det tar lång tid, så klockan hann bli två-men så har jag tittat på Beck samtidigt

 Söndagen den 19 juli 2009

IDAG REGNADE DET IGEN PÅ FÖRMIDDAN, Bakade havregrynstårta med kolasås till bröllopet på Bollerup. Sedan bakade jag wienerbröd, som jag frös halvjästa och obakade , fick dåligt plats i frysen så jag plockade upp kycklingben och stekte 3 paket med bacon omlindat. Måste ordna upp frysen imorgon!
Vid halvtvåtiden var jag hos Helge o Harumi och var med på intervju av Kristina Davidsson, som ska skriva och fototgrafera på bondbröllopet för Allas Veckotidning och Skånskan. Vi höll på i två timmar och Helge och Harumi fick berätta om när det sa klick och varför och hur mmm. Jag berättade om bondbröllopshistoriken!
Sedan var jag och lämnade Johans väst hos Lars-Inges och provade hattar på pågarna-Ida syr på sitt liv, men det blir nog klart! Ikväll har jag strykit 6 förkläde 1 särk och en klut under tiden som jag har tittat på Poirot och Godzilla

Nu ska jag snart lägga mej.Klockan är halv två, en jag ska skriva lite i listorna!

Lördagen den 18 juli 2009
Väcktes av en fruktansvärd åskknall och störtregn-men det mullrade redan vid 2-tiden när jag gick till sängs
-ja det var åskan som mullrade!
Annette o Robin kom upp om och även Susanne kom inom efter sin cykeltur!
Våra hyresgäster kom för att titta på min konst och sedan kom det nya gäster, så nu är det full rulle i huset.
eftersom det var lite mulet och regn idag så passade jag på att baka rullrån och ett par ananas -kokos kaka att lägga i frysen. Jag sydde färdigt alla förkläden-bara ett par knapphål kvar, men jag har blivit av med rätta måtten så jag får vänta tills imorgon att sy Julias och Matildas knapphål.
Så då är jag klar med alla dräktdelarna. 3 livkjolar, 5 vita förkläden och 2 västar
-nu är det Ida, som själv syr sin dräkt, som nog behöver lite hjälp att sy ihop den.
 Min kamera har pajat idag- Kortet är låst står det på displayen-Vadå låst???? Jag har då inte låst nåt kort.
Ringde för att gratulera Gittan på 70-årsdagen idag, Hon har fått bältrosen, vilken otur och ont lär det göra!
Ikväll har jag skrivit en förklaring till bondbröllop och Långe Dansen att överlämna till press och TV.

Fredagen den 17 juli
Fint väder hela dan säkert 25 grader, men eftersom Ally o Ingemar skulle komma på besök ikväll, så var jag inne och fixade till lite mar och paj. vi tyckte att det var så fint väder att vi ringde och sa att vi kunde träffas i Kåseberga och äta fisk och potatis där.-Men säg det väder som är bestående , när man ska göra något speciellt. Det mulnade på i Kabusakrogen och solen gick i säck mitt på eftermiddan, men vi hoppades på fint väder ändå-så vi packade korgen och körde mot Kåseberga vid 6-tiden. Då ringde Ally-hon hade kastat sej in i fiskaffären just som de skulle till att stängakl. 18.00-en fredagkväll mitt i semestertid?????? vilken tur att Ally o Ingemar gick dit för annars hade vi kunnat bli utan fisk och det hade varit snopet. De hade även hittat en lugn plats vid borden-havet var verkligen i upproroch det blåste direkt upp mot borden där vi skulle sitta. vi hade med oss nykokta panntofflor, romsås och så åt vi varmrökt lax och drack bir till! Gott var det och jag skröt lite om att ikväll har jag ju klarat mej från magont-men precis när vi skulle gå därifrån och köra ner till Löderupsstrandbad för kaffedrickning så fick jag en fruktansvärd kramp i magen-som om någon kniper till riktigt hårt om magsäcken. Ett riktigt rejält anfall! tog en kramptablett, men den kom strax upp igen. Men när de andra hade druckit kaffe och gått en liten runda för att kolla på folk, så blev jag lite bättre och kunde sitta och prata igen-men då började det mullra över havet och stora moln tornade uoo sej och riktigt kallt blev det också, så då körde vi hem igen vid halv 10tiden. Synd att det blev sånt väder!!!!
Fick mejl från Bea o Per, som fått sorg till huset. Hon berättade även att ytterligare 3 st  av gästerna är vegetarianer, lite krångligt , när vi andra ska ära kalkonpinnar och grilla gris och äta fisk i Kåseberga, men vi kan säkert hitta på nåt!

Nu har jag sytt i alla knapparna på Robins väst så nu är den också klar, liksom ringarna i Matildas dräkt.
Imorgon blir det lite sömnad på förklädena. 3 är redan klara, men de ska tvättas och strykas allihop på samma gång.

Torsdagen den 16 juli 2009
Sydde knapphålen på Robins väst 12 st, satt i trädgården. Österlenmagasinet hade bokat tid med Helge o Harumi kl. 19.00 dit jag också vaar inbjuden, men hon blev sjuk och måste lämna återbud. Istället kom Helge o Harumi hit för att hämta knapparna till västen och visning i hur man syr knapphål och placeringen
Susanne o Kucci var här på promenad
Vid 18.00tiden hade vi lyckats få in kässlingarna i sina hus och avskilt de gamla gässsen och sen körde vi till Sjöbo Marknad en runda. Det var tjockt med folk överallt och varmt var det också, Hittade silverringar till Matildas dräkt,silikongaller till grillen,fönsterskrapa med långt skaft och så hällbröd från Norrland såklart. Sen ville jag ha Langos. Men det var många som ville ha Langos så kön var en km lång-gick till nästa ställe och kön var bara en halv km där så där köpte vi var sin. Kunde inte äta mer än hälften-det är så gott med räkor, krabba, stenbitsrom, ost och vitlökssmör. Sjöbo Marknad utan Langos är inte marknad!Vi träffade Ida där-annars var det inte många vi kände-Jo Alve o Annalisa!Sydde klart alla knapphål på västen och markerade var knapparna skulle sitta
Onsdagen  den 15 juli

fint väder, satt i trädgården först och sydde på Robins väst och sen blev det allmän röjning inomhus.
Ann var här och fick lite hjälp med kjolen till Jessicas dräkt
Ikväll var vi på 70årsfest hos Britt o Holger. Det var Holger som fyllde år. De hade orsnat fint med tält i trädgården. Vi fick drink, kallskuret rostbiff, kycklingaladåb, potissallad mm. Ja kunde äta utan att bli sjuk, vilkeet man verkligen uppskattar. Det blev fin operasång av Britt o Holger och deras operakompisar. en härlig kväll, med god mat, trevliga gäster och fint väder.
Tisdagen den 14 juli 2009

Idag är det kiviks Marknad och vi ska köra dit vid halv tretiden eftersom Ingvar tycker att gässen får stå för länge instängda i värmen om vi kör vid 5-tiden och inte kommer hem förrän det är mörkt.

Jag har gjort 30 sillamackor, 25 med prickig korv, 25 med skinka och 25 med ost och kycklinglår och packade allt i pickupen+kaffe och några öl-sen iväg coh Julia åkte med oss upp. Det var väldans varmt att gå mitt i solen, men plötsligt började det att åska och regna, men det tog fort slut.Det var massor av folk, men jag hittade knappståndet som hade knappar till Robins väst. Jag passade på att köpa upp hela förrådet 36 knappar ifall jag skulle behöva till fler västar och så blev det till Helges väst också!Jag köpte några halskedjor, som kan användas till snörning så länge tills man hittar en riktig snörkedja med preg och ring 1 brödform i plåt och en i silikon blev det, spännande att se om silikonformen fungerar så bra som de sa! Men på marknad ska man ju blir lurad!
Kl. 19.00 infann sej barn och barnbarn m.fl för att äta smörmada ! Alla sillmackorna blev uppätna , men vi har många av de andra med hem igen. Det är ju kul att alla kommer ! Erik,Johan och Gustav tältar på marknaden-men de kom på utsatt tid liksom alla de andra. som var utspridda på marknadsfältet. Susanne hade just varit på akuten eftersom hon lekt med Kucki och han tog fel på bollen och Susannes arm! Men kön var lång och sköterskan hade sagt åt henne att köra hem igen ochs sen hämtade hon Amanda på Tosselilla, men de hann ändå fram till sju.

När alla ätit så drog de iväg på marknadsäventyr på var sitt håll och vi packade in allt i bilen och trixade oss ut mellan de gående marknadsbesökarna och körde hemåt. Lagom till kl. 2100 då kronprinsessan viktoria firades i Tv. Jag fållade in foder och sydde på ficklocken på Robins väst under tiden!


 

Måndagen den 13 juli 2009
Idag var det soligt, men blåsigt. Jag har sytt på förkläden, börjar få stil på dem nu och det är inte så värst mycket kvar på dem, och sen har jag kvar lite på Robins väst. Handlade revben och kycklingben och stekte dem ikväll-Idag är det Marknad i Kivik, men vi ska inte köra dit förrän imorgon -allt enligt traditionen. Jag brukar ha med sillamckor, ost och korvmackor och sen fikar vi med alla barn och barnbarn på backen med havsutsikt.
Ikväll cyklade jag med Susanne ner för att prova dräkten på Amanda och den passade bra förutom att den ska höjas lite i axlarna!

DET VAR HÄRLIGT VÄDER ATT CYKLA I
OCH NU HAR JAG SYTT VIDARE PÅ FÖRKLÄDENA. jAG MÅSTE JU SÖMMA FÖR HAND , ANNARS kommer alla mina kursdeltagare på folkdräktskursen att protestera! Aja baja!Har tittat på Beck och Enslingen under tiden


Söndagen den 12 juli 2009
Idag var vi bjudna på 70årsfest hos Gittan o Uno. De hade dukat i logen, med mattor på golvet och fina möblemang. Gittan bjöd på Janssond frestelse med ägg och grovt bröd och sen blev det kassler med potatissallad och sallad. Det var väldigt gott och jag kunde äta av allt utan att bli sjuk.Det var ca 50 gäster
Vi hade trevliga bordskompisar och vi snackade och roade oss kungligt! Trevligt kalas!
Ikväll har jag sytt på förklädena-börjar få mardrömmar om att jag inte ska hinna få allt klart, så nu är det bässt att jag snor på så att jag kan få lugn i själen.Det är ju iinte mer än knappt tre veckor tills våra tyska gäster kommer
Beställde förresten hästarna till bollerup-två svarta med vagn som ska bära bruden och en häst för brudgummen att rida på-av Sven Håkansson i Gärsnäs
Lördagen den 11 juli 2009

Vi fick nya gäster i lilla huset-en familj med tre vuxna och en bebis på 4 månader, från Hälsingland,jag sydde klar Ingegerds skjorta och plockade fram material till att sy vita förkläde till alla fem flickorna. Jag har haft linnelakan liggande, med fin knypplad spets, som jag ska använda-Spetsen är ju redan isatt och det är den som tar sin lilla tid.
Ikväll har vi varit på födelsekalas hos Elna-Marie. Vi åt kalkonpinnar och jordgubbstårta. Ann o Bengt ,Jessica o helge Harumi vaar också där, så vi spelade kubb i trädgården och sen byxboll. Trevligt med fest!

fredagen den 10 juli 2009
Idag är det blåsigt och lite kallt, men ändå soligt!
Ulrika, Gnnnar, Martin och Emil kom upp för att köpa några etsningar och säja goodbye!

Vi åt frukost i uterummet -även Jonathan kom cyklande för att säja hej eftersom han inte ska vara hos Annette nu på 14 dar. Gästerna körde hem vid 12.00tiden och
Susanne kom inom efter sin promenad. med anmälningarna till tysklandsveckan
Sedan satte jag mej vid symaskinen och sydde på kragen på Robins väst, och därefter förberedde jag tyg till förkläde till flickornas dräkter Jag tvättade linnet först eftersom det var ganska gult, men det gjorde ingen nytta att jag hade i blekmedel och klorin-det förändrades inte alls, så är det alltid när man vill ha bort färgen-annars hade den säkert försvunnit. .Jag sydde ett veck på längden på Josefines dräktJag har även satt i en ny kil i Ingegerds överdel och den andra sätter jag i i morgon, sen är den klar! Skjortan var för trång så jag har bytt ut kilen mot en större.Nu ska jag lägga mej klockan är kvart över två!

torsdagen den 9 juli 2009
Idag är det kallt ock blåsigt och mulet emellanåt. Tycker synd om Ulrika med familj , som jag skickat ut på dressintur mellan St.Olof och Gyllebo-men de tyckte att det var kul, speciellt Martin och Emil som blev kvar vid cyklarna hela tiden och cyklade fram och tillbaks medan föräldrarna gick till Gyllebosjön!
Har sytt på Johans väst hela dan 12 knapphål och 12 knappar har jag lyckats plita dit, så nu är västen klar. Robin bjöd på biltur med övningskörning tillsammans med Jonathan och Annette. Vi körde till Simrishamn där vi köpte glass och sen körde vi hem och drack kaffe. Susanne, Josefine och Julia kom också upp hit och fikade och Josefine provade sin nya dräkt, som behöver höjas lite i axlarna och läggas ett veck på kjollängen, annars passade den perfekt i livet,nu ska jag sy klart Robins väst, men det får bli imorgon

Onsdagen den 8 juli 2009
Vädret ganska fint-kunde sitta ute i trädgården mest hela dan. Körde ner för att prova drökten på Matilda och kunde konstatera att den var alldeles för stor. Körde hem igen och sprätte upp den i sidor och axlar och sydde in den nästan 8 cm, så nu hoppas jag att den kommer att passa. Det tog 3 och en halv timme.
Fortsatte sen att sy på Johans väst.under tiden som jag satt där i solskenet och sydde fick jag sällskap av 3 kattor,1 igelkott och 1 dvärghönstupp. De blev alla väldigt närgångna och kom intill stolen där jag satt. Speciellt rolig är dvärgtuppen som plötsligt hamnat hos oss -vi vet inte varifrån den kommer, men den har väl planterats här av nån som inte själv vill ha den. Den är väldans tam och lite kaxig, Den har för vana att runda hela gården i ett sträck, men för varje gång den passerar mej så galer den högt flera gånger och sen pratar den en liten stund, sprätter i gräset och ger sej iväg runt gården igen.

Ulrika med familj var på Tosselilla hela dan idag och kom hit ikväll ock drack en kopp kaffe och pratade och tittade ute i min ateljé. Pojkarna Martin o Emil är väldigt förtjusta i kattungen och kan sitta länge och leka med dem i gräset. Julia och Jonathan kom hit för att hälsa på pojkarna!
Sydde på västen och bokade lokaler och skickade ut meddelande om program och adresser till alla medlemmarna!

Tisdagen den 7 juli 2009

iDAG HAR JAG STÄDAT  OCH PUTSAT FÖNSTER i lilla huset eftersom vi fick gäster som ska bo där

DÄR MIN NÄSTKUSIN FRÅN SEGELTORP I STOCKHOLM ULRIKA O GUNNAR BACKMAN MED SIN SON MARTIN OCH HANS KOMPIS EMIL SOM KOM.
De ska bo i huset några dagar och de åt kvällsmat här och kaffe,glass och spettkaka. Julia o Jonte kom cyklande för att hälsa på de båda pojkarna, som liksom de är väldigt förtjusta i Bissy, den överblivna kattungen. Ikväll har jag skickat ut en massa mail till folkdansarna och även skrivit ner vad som bestämdes i programmet.
 

Måndagen den 6 juli 2009

Var hos Kerstin på fotvård , fortsatte att städa och sydde sen på kragen på Johans väst på maskinen
På kvällen var de styrelsemöte hos Gudrun på Wilfarhög, där de bor nu efter branden på Bokedal, Vi diskuterade drogpolicy, aktivitetsstöd och sen blev det programmet för Tysklandsbesöket som härvades igenom. Det tog lång tid för vi måste hela tiden tänka på vad det kostar, vilket som blir det bästa för alla, med mat och skjuts och gemenskapen. Eftersom det är många ungdomar som kommer så är det säkert trevligast för dem att träffas även på kvällarna istället för att sitta hemma på var sitt ställe. Dessutom kan de ju rymma fältet tillsammans med våra ungdomar om de vill efteråt och hitta på egna saker, men det får de i så fall själv fixa till.Man kan ju inte ordna allt!
gjorde gäst och värdlistan klar med adresser och telefonnummer-Det tog ett par timmar nnan jag blev klar att skicka ut den

Söndag den 5 juli 2009
Idag var det varmt , men molnigt och naturligtvis hade jag redan bestämt att jag skulle köra till Borrbystrand och bada! Men jag skulle vänta till kl. 12.00 eftersom Ingvar var på loppis i Vitaby!

Snabbis och Lizzi , våra kattungar är försvunna-de var inte här i morse heller. Nu misstänker vi att någon samvetslös människa har plockat dem med sej in i bilen och sen stuckit iväg med dem! De är tama och kommer genast när man kallar på dem, så det är en bagatell att få tag på dem. Var skulle de annars vara! Det är bara Bizzi som är kvar och de tre brukar följas åt tillsammans med mamman. Tråkigt!

Molnen blev fler och fler och det var inget inbjudande badväder så jag stannade hemma och sydde på västarna till Johan o Robin. Jag har bara kragen och knapphålen kvar på Johans väst.Jag haar haft flera timmars jobb med att sy på ficklocken, först hade jag sytt för dåligt och sydde riktigt stadigt fast en andra gång och sen pressade jag  och skulle sätta ihop framstyckena och upptäckte då att ficklocken inte satt lika högt ! Det var bara att sprätta upp det stadigt sydda och så flyttade jag ner en liten bit, men då blev sömsmånen för stor så ficklocket blev smalare än det andra och så fick jag sprätta upp igen, men nu tror jag att det blev någotsånär bra! På Robins väst har jag inte sytt på ficklocken än, annars är jag lika långt kommen på den!

Vid halvfyratiden började det regna kraftigt och det fortsatte hela kvällen så Barn och barnbarn kom inte iväg till Kulla för att dansa efter Lasse Stefans. Det var meningen att vi annars skulle ha varit chaffisar.

Vi hade också bestämt med Gulli o Sixten att vi skulle köra ut och grilla nånstans ikväll, men det fick vi o,ckså ställa in p.g.a. vädret!
Pratade med Ann-Christine , som kom med lugnande besked! Hon var inte smittad av svininfluensan-Hon var i kontakt med en smittad via sitt jobb, men proven visade ingenting på henne!

Lördag den 4 juli 2009
29 grader varmt-skönt i trädgården där jag åt frukost och sydde maljor på folkdräkterna. Det får bli lite si och så med antalet tills jag har hittat rätt antal, Det är inte lätt att få tag på maljor nu för tiden, men ibland springer man över några- Men nu är flickornas livkjolar klara, Ida syr själv på sin dräkt, men jag hjälper naturligtvis till om hon inte hinner få den klar!Men hon är på god väg, så det klarar hon säkert
Idag var det loppmarknad i Gärsnäs och då måste man ju dit, när det är i byn. Det är de två loppisarna jag brujar besöka, men nu har jag böcker så jag nog klarar mej ett bra tag framåt. Jag hittade knivar och gafflar också som vi ska använda till Bondbröllopet. Ingvar köpte fönster och dörrar och fick hjälp med lastningen av Jonathan,
Ikväll grillade vi i trädgården, men jag kunde bara äta hälften, sen var det stopp.
Min nästkusin Ulrika Backman från Stockholm ringde och frågade om de kan  komma på besök i nästa vcka och de kommer tisdag-fredag.Trevligt med lite sommargäster,
Vi uuptäckte att två av våra söta kattungar är försvunna. Det är Snabbis och Lizzi som inte kom fram när vi skulle mata dem! Hoppas att de är där imorgon
Ikväll har jag klippt och sytt ihop 2 västar till Johan och Robin, men det är mycket kvar innan de är klara!
Jag har skickat nya brev till SVT om Bondbröllopet ikväll och vi fick just veta att busschauffören med fru och barn inte har hamnat på deltagarlistan så nu måste vi försöka att placera ut dem också nånstans!
 

fredag den 3 juli 2009
Idag var det 28 grader varmt och Marknad i Smedstorp. Klockan ett började loppmarknaden och jag försåg mej med en del lakan som ska användas till bondbröllop mm och så naturligtvis böcker, böcker, böcker, som det finns tusentals av Det är bara att välja och vraka bland alla titlar
Jonathan följde med hem och Susanne och Julia kom också så att alla fick fika!
Sydde på flickornas dräkter
På kvällen var vi bjudna till Ann och Bengt. Det var Bengt som fyllde år och vi blev bjudna på kalkonstek och tårta ute iträdgården, dår vi satt hela kvällen ända till klockan halv ett. Det var helt underbart väder. Jessica höll oss igång med olika tävlingar och överraskningar hela kvällen

torsdagen den 2 juli 2009
Idag var det ännu varmare 27 grader i skuggan på förmiddan så det blev Borrby strand direkt, men först körde jag Julia till Smedstorpsbadet-Det är roligare i bassängen tycker hon!

Gustav, Ida och Johan följde med till stranden- Trevligt med lite sällskaptrots att jag sydde emellan som jag badade. Det var det finaste och klaraste vatten jag sett på länge och blått och vått och 21 grader varmt. Härligt- Vi sprang i plurret genast och det var riktigt skönt, trots att vi fick gå långt ut. Efter en timme gick vi ut igen för att bada, men då hade ett stort sjok av alger börjat närma sej och innan vi visste ordet av så var vi mitt i sörjan. Det gällde att snabba sej upp! synd när det var så skönt!
Vi körde hem igen vid halv fyra eftersom Gustav skulle jobba på Gästis . Han kastade sej på cykeln och iväg och Johan hjälpe mej att sätta på släpen, som jag tog med hem.
Sen satte jag på livet på Josefines dräkt-fick riva upp hälften för måtten stämde inte vid sidorna-jag vet inte vem som har slarvat innan!!!!???
Det var en riktigt fin kväll, alldeles lugnt och stilla, inte ett löv rörde sej, inga mygg och inga flugor. Jag satt och sydde i trädgården ända till halv tio och sen gick jag ut och drack en kopp kaffe och njöt av alla dofter runt omkrin, fläder, jasmin, mynta, rosor, lavendel- Jag gick en liten runda mer till vägen och det låg en lätt dimma över rågen och månen var halv full-ja det är en riktig sommarkväll som det ska vara! Ingvar lade sej redan kl. halvtio, vet inte hur han kan sova när det är ljust ute. Nu är klockan kvrt över 2 så jag får väl också gå och lägga mej!

Har just gjort en affisch för Den Långe Dansen och skickat ut till medlemmarna!

Förresten: Gustav och jag hade en liten dispyt om Borrby strand-gustav tyckte att det ligger på sydkusten och jag var envis på att den ligger på ostkusten. Har just tittat på kartan och kan då konstatera att vi har lika rätt bägge- Borrby stand ligger på syostkusten-Ja titta själv så får ni se!

Onsdagen den 1 juli 2009
Varmt-säkert 25 grader i skuggan tidigt-Frukost i trädgården
Gustav kom för att låna släpen och hämta grus,
Jag gjorde sallad och packade dramatenväskan-man får inte vara dum!
Idag skulle vi cykla dressin, förutom Ingvar och jag var det, Ann,Bengt, Elna, Helge, Harumi, Malte, Hugo, Lena, Jorma,Louie innalles 12 st. Vi körde till St. Olof och vi fruntimber cyklade första sträckan!!!!!Lätt-nerförbacke!
Det fläktade skönt och skuggade bra när vi körde genom skogen och ute på fälten gassade solen, men det var väldigt skönt-det blev aldrig för varmt, som vi först trodde. Det är en härlig upplevelse, med massor av blommor längs,banvallen, blåklockor,prästkragar,blåeld, kungsljus, vallmo, gulkragar och allt vad de alla heter och mitt på banan växte, nässlor,maskrosor, fibblor, och rockor,I snären bredvid var det blommande fläder, äppelträd, pilar, lönnar, alar bokar och ekar-ja vem hade tid att titta på alla kor som gick och betade, hästar och rådjur och hjortar kunde man också se , så det var en riktig naturupplevelse. Snart var vi framme i Gyllebo och fick vända cyklarna och sätta dem vid sidan och sen gick vi ner till Gyllebosjön--där var finessen med dramaten-den behöver inte bäras utan kan dras!!!

Där dukades upp med grillade revben , potatissallad, och grönsallad och bröd och en och annan syppevisa-

Harumi hade bakat sin första chokladrulltårta i Sverige, men den var god!
Som väntat så kunde jag bara äta en liten del av maten, men det blev inte så dramatiskt utan gick över efter en stund.
Det var meningen att vi skulle bada sen, men då började åskan mullra och det har man ju lärt sej i simskolan att ALDRIG gå ut i vattnet när det åskar!. De andra glodde misstänkt på mej-men så är det!
Sen gick vi tillbaks till våra dressiner och nu var det karlarnas tur att cykla. Ingvar var ganska trött det märktes, men han skulle ju inte vara sämre än de andra, så han cyklade hela vägen tillbaks med tungt lass-trots att jag erbjöd mej att cykla en bit!
Vi skulle vara tillbaks klockan 18,00 och det var vi-sen körde vi hemåt och på kvällen sydde jag folkdräktsliven på kjolarna Matildas och halva Amandas-men det är mycket finlir som ska till efteråt.
Sist har jag skrivit affischer till Bondbröllopet och skickat ut till medlemmarna så att de kan hjälpa till att göra reklam!