Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

Ann-Margrets Blogg /Dagbok

 

December 2010

Fredagen den 31 december 2010

Nyårsafton

Kallt snödrivor överallt om man tittar ut-lite sol på förmiddan, men de haar hotat med snö, blåst och oväder inatt! Ja varför inte-Man börjar bli van!

Skar upp gåsen, lagade sås och skalade potatis, plockade fram all mat som skulle skivas och läggas utt. Fixade lyktorna till vägen och för fösta gången under julen kunde vi tända bågen och trädet nere vid lilla huset! Det har varit 3 m höga drivor framför dörren så vi har inte kunnat komma in förrän idag när Ingvar skottade upp.

Ikväll väntar jag på 7 gäster om det nu blir väder så att de kan komma! Har talat med dem i telefonen och de sätter bilarna vid vägen och går upp. Ingemar hämtade Gulli och Dagny i bilen eftersom det var rätt så halt på vägen. Jag hade skrivit i inbjudan att alla skulle vara klädda till vildgäss, vildvittror  eller vildblommor. Jag tänkte genast på vallmo, som är min favoritblomma. Jag klädde mej i hatt med olika röda och silvriga omslagsband fastknutna på kullen, röd tröja och svartröd kjol. Men sen kom Gunnel, som också klätt sej till vallmo.men hon hade sytt en riktigt fin vallmo med röda tygblad och svart flor på hatten, röd tröja och svartröd kofta. Stig var klädd till vildvittra med svart cape, svart mössa och vit mask med svart näbb! Väldigt fina var de

Så kom Ally som hade klätt sej i blåbärskvist med mogna bär på kvisten-inte dåligt i den här snövintern. Gulli hade två stora vildrosor på tröjan. De var också fina! Ingemar, Sixten och Ingvar kände sej väl som vildingar så det var nog det de skulle föreställa.

Alla hade förning med sej, men innan vi kastade oss över maten så drack vi glögg och  drog i band för att veta vem som sklle sitta bredvid varann-en väldigt fyndig bordsplacering som vi hållit på med i minst 20 år! Tala om fantasi!

'Först åt vi smörgåsbord och sen blev det stekt gås med tillbehör och sist en pannakotta med kaffe o kalua som Gunnel gör istället för gröten som vi alltid åt tidigare.

Redan klockan halv tio började det att blåsa och då vågade gunnel o Stig inte stanna kvar.

SVi andra hade lite snackekväll och vid 11 tiden ville Gulli,Sixten och Dagny köra hem-allt dör den ännu mera tilltagande vindens skull. Vi drack kaffe och åt tårtan med björnbär innan året var slut och innan de åkte hem så sköt vi upp Tjocka Berta med sju fyrverkerier i luften-ut med det gamla året!

Ally och Ingemar följde med in igen och så skålade vi in det nya året en halv timme innan. Det blev cider eftersom ingen egentligen tycker om champagne ! Surt tycker alla! Sen körde de hemåt-skrämda av de andras snörädsla!

Ingvar och jag tittade lite på Gärsnäs Raketer som var jättemånga-fina fyrverkerier!

Gunnel o Stig ringde klockan 0.10 och önskade Gott Nytt år och så skålade vi via telefonen Skål Skål

De var hemma-men det var inga snödrivor på gång-men sånt vet man ju aldrig!

Annette o Susanne ringde från Gärsnäs vid tvåtiden och önskade Gott Nytt Åt

Det blev ändå en trevlig nyårsafton och jag är glad för att alla kom trots vädervarningarna . Det är helt otroliga 40 år som vi nu firat nyår tillsammans nästa nyår 2011-2012. Det var nyår 1972 som vi samlades 45-50 personer med alla familjemedlemma-på Backåkrar. På den tiden var alla barnen små, men efterhand som barnen blev större så ville de ut på dans nyårsafton, men sen landade de ändå i källarlökaen hos oss. flera av de vuxna finns inte längre  och en del har fått andra sätt att fira nyår. .Nu är det bara 9 personer kvar, men det är strongt ändå!

Nu har jag plockat undan och diskat det mesta och  svarat på Nyårsönskning från mejlen!

ska just gå och  lägga mej!

Gott Nytt År

Torsdagen den 30 december-dan före nyårsafton!

Idag var vi nere i Gärsnäs, Ingvar med bränne till Susanne och jag för att handla.

Amanda följde med tillbaks för att hjälpa Ingvar att få släpen på plats.

Sen stekte jag nyårsgåsen och bakade tårtbottnar, städade, dukade till imorgon då vi ska fira nyår som vanligt hos oss. Vi blir 9 stycken.Nu är et bara att hoppas på att vädret håller sej i styr-jag tycker det ser konstigt ut på väderleksrapporten, men man får ju hoppas att de har fel!

Min kamera är nog kaputt-annars är det kortet. Satte det i datorn för att få fram lite fina vinterbilder-men datorn reagerade inte alls på det! Har lämnat kameran till Amanda för att de ska prova kortet i deras dator!

Onsdagen den 29 december.2010

Idag har Ingvar lyckats komma ner till Gärsnäs med bilen och det var tur för ikväll var vi inbjudna till Larsgård. Vi fick post för flera dagar i Annettes brevlåda och sen la hon den i vår postlåda!

Ikväll var vi hos Lars-Inges istället för lillejulafton. Vi åt brilerkyckling som Gusstav lagat till och sen blev det julklappsutdelning. _Vi fick en Sodastreamer. Bra för den andra har upphört att fungera eftersom det inte finns patroner till den sorten! Vi har hört överallt, men de ska inte tillverkas mer säjer dom!

Sen tittade allihop på Zorro, som varade till kl. halv ett på natten. Gustav ska ge sej iväg till Vemdalen och jobba på restaurang där ett par månader. på nyårsdag, så vi fick säja hej då till honom .

Det var väldigt kallt ikväll-minst 15 minus .

Tisdagen den 28 december 2010

Snön ligger vit på taken-endast tomten är vaken-för han sover säkert inte i den här kylan!

Idag hade Telia reparatören lovat att komma på besök, men så klart så kom han inte! De vågar väl inte köra ut på Österlen-annars hade det varit nyttigt för dem att komma ut i verkligheten!

Telia lovar stort-men det är bara lort! Telefonen i sovrummet fungerar inte och plötsligt fungerar inte telefonen eller så är det TVn som strular! Trots att bredbandet har blivit uppdaterat till 8 från 2 , så går datorn  och bredband mycket trögare! Vad tror ni att de svarar på mina klagovisor när jag ringer dit! OK!!!! Dra ut kontakten och sätt i den igen, vilket jag har gjort 1000 gånger utan resultat. Då skyller de på att det är glapp i kontakten mellan TVn och boxen! Skitsnack! Eller tror de att man är dum i huvet bara för att man är över 50 år

Skaffa aldrig bredbandstelefoni som jag har gjort-det är bara skit!

Idag lyckades Ingvar få loss bilen och nu står den i garaget.

Imorgon SKA jag ut! vi har inte fått nån post sedan i onsdags-dan före lillejulafton! Men ikväll ringde Annette och sa att vår post låg i hennes låda! Det är JanHenning som är så snäll att han lägger dit posten när han vet att postmannen  inte kan köra upp hit!

Måndagen den 27 december 2010

Idag ringde Marja-Lena .Galleri Blå ,och berättade att hennes man Rolf fått hjärtinfarkt inatt och dog, Han blev hämtad av ambulansen, men  de kunde inte rädda honom!
Det är hemskt att höra hur snabbt det går och så sorgligt det är för familjen!

......................................

Ingvar har skottat upp vägen och körde på prov ut bilen som genast fastnade och grävde sej ner till isen under snön. Jag sköt på-men klarade inte av att få spinn på bilen, vi ringde Robin som kom springande upp hit och hjälpte oss att putta fart på bilen utan att ha motorn till och se det gick galant! Bilen rullade över de djupa hålen och Ingvar och Robin kunde köra ner till Byn för att rasta Susannes och Josses hundar!Susanne och alla töserna var och shoppade i Malmö!
De lämnade gässen till Signe, hon har väntat på dem hela december nästan-Tåget har varit inställt den mesta tiden

 Robin och jag föreslog att bilen kunde stå vid vägen! Men icke sa Nicke. Den skulle köras in i garaget.---trodde Ingvar! Nej den stannade precis i kurvan runt häcken och där fick den trots stora ansträngningar stå kvar över natten

Vi blev hämtade av Annette när hon kom från Malmö och Lund. Sen åt vi Tacos och drack kaffe  hos henne-den första julen i nya lägenheten. Hon ståtade med världens yvigaste gran-säkerligen 3 m bred. Även Håkan kom på besök och så var det pågarna så klart! vi tittade på julaftonsfilmen.

Annandag JuI 26 december 2010

Idag

snöar det inte men kallt och stora drivor finns kvar, men Ingvar har bestämt sej för att skotta upp vägen och jag tror han kom igenom hela vägen , men än är det inte farbart

Lena fyller år idag och jag brukar alltid köra till henne för att gratulera, men idag gick det inte på grund av snön.

Amanda och Matilda har varit och handlat mjölk till oss idag. De kom gående med kassarna och  Kucci

Har fortsatt med att ställa iordning stolar, bord och tomtar., städat av i hallen   och dammsugit

Sen har det blivit ganka mycket TVtittande idag igen

Juldagen! 25 december 2010

Fortfarande snöhinder och kallt -12, men idag ska det inte skottas. Det är ju Juldagen och då vilar vi!

Åtminstone jag som bara har plockat disk , ätit, stickat och tittat på TV. Jag var alldeles värkbruten i ryggen idag när jag vaknade, men det är som som tur är borta nu när jag har vilat mej!

Skrev på min hemsida och skickade iväg alla korten som var på min kamera från igårkväll. Idag har jag pratat med Signe som firade jul ensam i sin nyrenoverade lägenhet. Men hon ville inte åka hemifrån heller!

Fredagen den 24 december 2010
Julafton

En titt på vädret  och jag kunde konstatera att det var lia böst som igår. Vad gör man?? Ska de kunna komma ikväll!

Jo det är klart att jag ska förbereda julaftonsfesten och hoppas på att alla kan komma!

Först tog jag fram stora grytan och kokte upp risgryn och mjölk och sen satte jag grytan i soffan med handdukar och filtar,kuddar runtomkring, Sen skar jag upp allt ,skinka,sylt, ,korv,spegekyd och bröd på skärmaskinen.

Sen var det revben,brunkål,sill, ägg, rökt ål, svamp och räkrullarna och broccoligratäng,leverkorv, leverpastej  prinskorv, köttbullar,potatis, senapssås och lutfisk, som gjordes iordning en del för uppvärmning.

Jag pratade med barnen i telefon och Annette och Susanne med familjer tänkte köra upp med bilen en liten bit och sen gå resten av vägen. Jag pratade även  med Gustav som sa att de skulle komma , om inte annat så fick de ta skidorna, men i alla fall så fanns bilarna nere i byn- så de skulle i så fall gå ner över åkrarna till Hammenhög

Men vägen mellan Hammenhög och Gärsnäs blev aldrig uppkörd och inte heller Hammenhög -Smedstorp. Då återsod Hammenhög, Järrestad-Gärsnäs-vilket det också blev till slut.

Gustav tänkte också ta med sej en Janssons Frestelse,som han tillagat.

Julklapparna hade de alla bundit fast på pulkor och asade dem efter sej!

Så kom då julaftonskvällen, alla ljusen tändes både ute och inne-förutom slingorna och bågen nere vid vägen. Ingvar orkade inte skotta sej in till huset eftersom det var flera meter höga drivor framför dörren-även bieren blev insnöad-Tur att vi hade några burkar i källaren!

Alla gästerna kom i olika omgångar-Susanne körde tre turer fram och tillbaks-Annettes bil står vid Ingelstakalkon.

Lars-Inges kom efter först ett par km pulsande i snön , en biltur Hammenhög-Järrestad och Gärsnäs och till sist -pulsande i snön från läkarstationens parkering och upp hit!

Det var väldigt kul att alla kunde komma. Vi satte oss till bords och sen blev det ätande och drickande , med mycket, sång, stoj och stim.Barnbarnen var väldigt rimkvicka vid gröten och de framförde också ett modernt sångstycke a´capella, vars like man aldrig tidigare hört.

Det var först smörgåsbord, lutfisk och till sist risgrynsgröt, som precis var färdig, varm och lagom kokt under kuddarna! Utan att jag behövt röra i den en enda gång! Jag minns när jag var liten-då farmor stod vid spisen hela eftermiddan och rörde i gröten hela tiden! hön rörde och rörde och rörde!

När vi var klara med maten klädde alla på sej och gick ut i atelje´n där julgranen stod tänd, och brasan brann liksom gasolkaminen för att få upp värmen. Men det klarade vi kvickt av när dansen kring granen började! Alla var med i dansen som höll på ca en halvtimme i ett sträck. När Karusellen och Raketen klingat ut var det dags för Vispa skånk

tävlingen.Vilken som egentligen vann är fortfarande oklart. Men det är inte alltid att styrkan vinner, Det verkar mer till att vara liste och snabbheten!


 

Plötsligt knackade det på dörren och in klev två gängliga tomtar. I år var det både tomtemor och tomtefar som stegade in. Tomtemor var klädd i knäbyxor och strumplös i grova kängor. Väldigt noga med korslagda ben,

Tomtemor hade väldigt pipig röst och Tomtefar talade med grov och skrålig röst. De delade ut hela julklappshögen och det tog tid. De var väldans skojfriska och läste fel -skrivstil verkade inte vara deras starka sida-och emellanåt fick vi helt andra namn på olika språk!
Emellanåt blev tomtemor närgången och kramade tomtefar så att han inte kunde läsa på klapparna!

När alla julklapparna var utdelade blev det den sedvanliga gruppbilden med alla barnen i knät på tomtarna.

Barnen blir allt större och större och döljer nästan tomtarna

Gissa vad tomtarna heter!

När tomtarna försvunnit så öppnades alla julklapparna och efter det så var hela golvet fullt med papper! För säkerhets skull, stoppar vi allt papper i sopsäckar, som vi nogsamt går igenom innan vi eldar upp det! Det kan ju finnas en liten paket som har blivit missad liksom ifjor!

Sen gick alla in igen och vi åt godis som barnen har med sej, drack kaffe och åt wienerbröd och andra julkakor.

robin klämde sitt finger i ytterdörren. Det gjorde säkert ont efterson fingret sprack vid nageln

Vid midnatt begav sej alla hemåt-De hade ju en kall promenad som väntade innan de kom hem!

Jag röjde undan och stoppade i diskmaskinen innan jag gick och la mej, men flickorna hade diskat det mesta  av fat och grytor innan på kvällen så det var inte mycket kvar

Torsdagen den 23 december

Vaknade tidigt och kollade hur vädret såg ut! Jag kunde inte se ut genom fönstren överhuvudtaget-Helt täckta med snö och blåsten tjöt i träden. Flera meter höga drivor när jag öppnade dörren Ingvar skottade febrilt för att huvudtaget komma fram till porten.
Idag var det två lastbilar med olja som körde ihop på Stibybacken i all snön. Hela vägen blev avstängd från Smedstorp-Gärsnäs eftersom 500 bilar satt fast i snön och ingen kunde komma förbi bilarna som folk övergav. Då kunde inga plogar heller komma fram Det var många som skickades hem från jobbet lite tidigare eftersom de varnade för snöstormen. bl.a. Johan satt fast i Stibybacken i 4 timmar och Annette blev innesnöad på Ingelstakalkon med bilen och fick i sista minuten lift med Mats Karlsson , vars son körde före med en lastare. Men de fick ta vägen över Hammenhög och den vägen var också väldigt besvärlig liksom vägen mellan Hammenhög och Gärsnäs. Det tog nästan 2 timmar att köra den vägen innan hon kom hem

Jag dukade hela förmiddan, bakade bröd och pyntade klart, skalade potatis och förberedde så gott det gick .

Det blev inget julfirande hos Lars-Inges som också var helt insnöade  De fick vägen plogad kl. fem på morgonen och körde upp med bilarna. En av bilarna skulle hem, men fastnade i snödrivan trots att vägen precis blivit plogad!

Det fick bli apostlahästarna när de skulle hem från jobb och affär på kvällen

Innan jag gick och la mej slog jag in de sista julklapparna och hoppades på att vi skulle kunna fira jul imorgon !

Onsdagen den 22 december

Idag öppnade jag Holgers hemsida och kunde läsa att Britt Myrup -Bak dog igår. hon har varit sjuk i ca 1 år.
Sorligt!

Hon har varit med på min folkdräktskurs under många år, då hon har sytt sin fina Göingedräkt och har precis fått den komplett med tröja och alla tillbehör. Här är Britt när hon deltar i bondbröllopet på Bollerup 2009.


----------------------------

I eftermiddags körde jag som tur är in till Simrishamn för att handla de sista julklapparna-vars en gosig pläd till barnbarnen- I den kan de mysa så de slipper att frysa. Sen blev det lite matkomletteringar förstås!

Jag var även inne i Simris för att inhandla blommor

När jag var på hemväg började det snöa kraftigt och blåsa och kallt var det ca -10
Det går ju inte att komma fram till kyrkogården. Där är det höga drivor så jag får vänta till nyår
När jag kom hem lagade jag lite mat bla. stekte revben till julafton och sen blev det julklappsinslagning

Tisdagen den 21 december

Idag har jag klätt julgranen, det är ingen vacker gran , men sällsynt. Alla granar var slut, men till sist fick Ingvar tag på en gran hos Hallgren-en kungsgran. Det är besvärligt att hugga granar i snödrivorna!

Måndagen den 20 december

Idag körde jag in till Simrishamn  för ett besök på banken , Fiskaffären och så handlade jag lite julklappar bla på Dressman och Jysk. Sedan körde jag till Malmqvist El och handlade lite julklappar och sen var jag även i mataffären. Det är alltid nånting som man glömmer!

På kvällen julklappsinslagning

Söndagen den 19 december

Idag är det kallt så man håller på att frysa näsan av sej
Jonathan kom upp hit och sen körde vi in till Bo Olsson för att köpa en snösläde, men de var slut och kom inte hem förrän ett par veckor in i januari.

Lördagen den 18 december
Ingvaar skottade upp vägen så pass att vi kunde köra ner till byn för att handla. Så nu har jag för säkerhetsskull handlat det mesta till julafton-Vem vet -man kommer kanske inte ut på en vecka !
När vi kom hem så höll Erik och Johan uppe hos oss med bilen och lämnade dammsugarpåsar!
De fick lite hönsasoppa också!
I eftermiddag har jag gjort rullar med svampstuvning och räkstuvning som jag lagt i frysen för gratinering. -till familjens vegeterianer.-julafton. Sedan bakade jag 6 0 wienerjulrosor och 80 struvor.Ingvar övertog struvbaket !Var precis klar till Robinsonavslutningen och sen tittade vi på Jurassik Park nr 3 under tiden som jag stickade!

Fredag den 17 december

Jag satte sladdarna i TVn igen och se den fungerade!
Fortfaarande snödrivor, men nu haar Ingvar bestämt sej för att skotta en gång ner till vägen så att vi slipper pulsa i drivorna och idag kan Ally o Ingemar komma på hönsasoppa-de får visserligen gå från vägen
Hämtade upp tre höns från frysen och sen kokte jag hönsasoppa med massor av grönsaker, morötter mm
Teliareparatören ringde upp och sa att han kan komma och titta på anläggningen på tisdag! Provade att slå till TVn igen!

Då var det bild men inget ljud!
På kvällen kom våra gäster och vi åt hönsasoppa, drack glögg och åt svidda wienerbröd ( vi höll på att försöka fixa TVljudet just när jag satt in bullarna och så glömde jag dom så klart!
Jonathan kom upp en vända  och åkte tillbaks med Ally o Ingemar

Vid halvelvatiden kom TVljudet tillbaka med bild-Fantastiskt!
 

torsdagen  den 16 december

Idag kom Ingvar tidigt och ville ha hjälp med att putta lös bilen! Det har varit full snöstorm hela dagen , började redan i morse. Vinden har vridit sej och kommer från sydväst , vilket betyder stora snödrivor på vår väg.

Ingvar skulle hämta Julia och såg inte den stora snödrivan neere vid vägens slut utan körde rakt in i den och blev hårt inkörd i drivan. Efter mycket skottande, puttande och hjälp av Susanne som var ute på  sin dagliga promenad med en boende. Till slut lyckades Susanne och jag få ut bilen på stora vägen och jag tyckte att bilen kunde stå vid inkörseln om vi skulle behöva komma ut! Men icke sa Nicke! bilen skulle vändas och köras in i garaget! Punkt slut. OK Ingvar fick sin vilja igenom-vände bilen och körde rakt in i en driva igen! Men nu  sladdade bilen neer i ett hål i gräsmattan och satt ännu värre fast! Till slut fick vi hämta hjälp av vår engelsktalande granne-men till slut fick vi ge upp! Efter 3 timmars idogt arbete!! Mitt förslag att ringa  JanAnders på Komstadmölla och be om hjälp föll i god jord och efter en halvtimme kom han ,körde bort snön och bilen hamnade äntligen i garaget. En timme senare skulle jag hämta posten vid vägen! Hela vägen var helt igentäppt med stora drivor ca en halv meter höga!

ringde Knutssons och ställde in vår hönsasoppetradition!
Jonathan kom uppspringande mitt i snöstormen
Städade hallen och bakade bröd!
TV n
fungerade inte!!! Ringde Telia eftersom jag har digitalTV med bredbandstelefoni! Helt värdelöst!! Är det inte telefonen som strular så är det TVn. Ringde upp Telia och upplyste dem om den nya skitprodukten OKEJ!! är visst det enda de kan säja när man berättar hur dåligt man tycker allt är! OKEJ!

 Dra ut sladden och sätt i den igen! OKEJ! Ja då är det något fel på sladden mellan digitalboxen och TVn och det kan inte vi åtgätda! Det värsta av alltihop är att de försöker idiotförklara mej- eftersom jag är 40+! Varför skulle det plötsligt ha blivit fel på sladden nu efter den nya inkopplingen. Det har ju fungerat perfekt tidigare? OKEJ! Antagligen har alla varit på kurs och lärt sej att alltid hålla med kunden genom att säja OKEJ!

Vi tittade istället på en film Machean och sedan på Naturens gång!

Senare på kvällen drog jag av alla sladdarna från digitalboxen

onsdagen15 december 2010
Lars-Inge fyller 46 år idag. GRATTIS
här en purfärsk bild från festen i lördags-där Lars-Inge buggar vilt med fru Marianne

Tisdagen 14 december 2010
Idag har jag varit flitig som bara den! Jag har städat sovrum,badrum och köksspisen och nu stickar jag.

Jag hämtade Ida vid tåget och sedan kom Julia efter skolan.

Nu stickar jag -kanske blir det julklapp-man vet aldrig!

 Måndagen 13 december 2010
Idag är det Luciadagen så  och Josefine fyllde 20 år igår så därför kommer bilden på Josefine som Lucia
Vaknade i morse av att telefonen inte fungerade! Försökte ringa Telia, men det är ju hopplöstt! Man får sitta i timmar för att komma fram! Jag var så dum att jag tecknade mej för nåt som heter Bredbandstelefoni-man ska ringa genom bredbandet! Men det fungerar inte alls. Första kvällen det var inkopplat så fungerade inte TVn och när den sen fungerade så fungerade inte telefonen. Telia försöker att få det till att jag inte kopplar in det rätt, men trots allt så visade det sej att det var fel på deras ledning. Idag är det tid igen! Telefonen fungerar inte . Eftersom man inte kan ringa så är det ju hopplöst att försöka nå dem. De har ingen epost heller och Supportassistenten fungerade inte!

Till slut fick jag tag i Telia och de fick sej en avhyvling och sen kom instruktionerna. _Man måste ju vända upp och ner på hela anlägggningen för att följa deras råd. Men inget hjälpte och då fick jag plocka fram en nål och sticka in i ett hål och vänta på klicket. Jaha sa han nu ska du vänta i 20 minuter, sen ska allt fungera! Jag ringer och kollar om en timme lovade han! Men icke! Deet var ingen Teliagubbe som ringde och telefonen fungerar inte! Kul!

Man håller på att smälla av! Det har inte blivit mycket gjort av en sån anledning. Var inne i simrishamn med Vuxenskolans list. Det var full orkan och snön fnykte så man kunde knappt se nånting och kallt igen!
Ikväll har jag klätt om kökssoffan med jultyget och hängt upp ett par bonader

Söndagen 12 december 2010Idag fyller Josefine 20 år! GRATTIS

Vi firade henne i natt i Tommarps bygdegård med sång och hurra!
Jag sov till halv tolv idag-men jag la mej inte förrän klockan tre så man får ju sova ut när man kan. Det är snö fortfarande och kallt. Deet var -7 grader ikväll när vi körde ner för att släppa upp en raket för Josefine. Som vanligt när nån fyller 5 eller 0 så tar vi förning med oss och våldgästar och tränger oss in i huset och sjunger. Sen äter vi och dricker och skjuter raket. Det brukar inta vara så lång tid eftersom de flesta ska till skolan eller till jobbet dan efter

vi åt bullar och till efterrätt marängswiss med glögg och kaffe. När jag kom hem satte jag mej vid datorn och gjorde klar filmen från igårkväll från Eriks 20årsfest. Det blev en rolig film,
Lördagen 11 december 2010

Idag var jag uppe med dväghönsatocken! vi for till Tommarps bygdegård för att hjälpa till med dukning och hackning av gubbaröra till smörmadarna, samt lite dekorationer.

När jag kom hem skrev jag placeringslistan på datorn och packade ihop lite tillbehör till uppträdena, särkar, skjortor, luciakrona, Staffansmössor mm
Vi körde hemifrån vid halvsextiden. Det var full rulle när vi kom in. Det  vällde in folk. Erik som  fyllde 20 i maj och LarsInge som fyllde 45 i fjor men 46 på onsdag firade ihop

Vi började med smörmadana, sen blev det helstekt kotlett med tillbehör och cheesecake som Gustav gjort

Det var hög stämning ända från första stund.Fin musik av DJ Maffe.

Snart blev det ett stort och långt Luciatåg med Josefine som Lucia-hon fyller 20 år i morgon- och Erik och LarsInge kläddes till stjärngossar med extra utstyrda stjärngossemössor. Först Luciasången och sen tvingade vi Lars-Inge att sjunga Staffansvisan och Erik fick sjunga Mössens julafton-men hjälp av sångarna förstås,sen blev det Hosianna och Bjällerklang och sen ut!

Sen var det tid för släkten -syskon och kusiner -att uppvakta och det blev först flickorna som dansade Hammerschmidtgesällen med Lars-Inge och Erik-i två uppställningar.Under tiden försvann pågarna ut bak scenen!

När dansen var slut tog flickorna hand om Lars-Inge och Erik och förde ut dem bak scenen där Gustav, Robin, johan och Jonathan väntade i bara kalsingarna med ballonger runt omkring. Sen blev deet avklädningskommando för Erik och Lars Inge också

Under tiden som detta skedde bakom scenen så dansade Julia en  egenkomponerad dans för gästerna. Hon fick stora ovationer av publiken, dels för att hon dansade bra och dels för att hon alldeles ensam vågade dansa!
Just när julia slutade öppnades skynket på scenen och ut kom sex nakna pågar med ballonger fram och bak. Det blev Ballongdansen av SEX  pågar i bara hossesockarna till gästernas stora förtjusning.
 Den modigaste var förstås LarsInge, som vågade byta ballong fram och bak framåtvänd!

 

 

Flickorna slängde ballonger och serpentiner på pågarna hela tiden för att försöka locka dem till felsteg och kanske försöka få dem att tappa koncentrationen. Det hela slutade med att flickorna stack hål på den ena ballongen efter den andra och pågarna fick kvickt springa  ut från scenen utan ballonger! Ja det var verkligen en rolig syn!
Sen blev det tal och sånger, om det möjligtvis blev tyst nån sekund. Det gällde att passa på!

Borden blev tömda och flyttade i ett huj och sen tog dansen fart! Det var verkligen en fartfylld fest med massor av fin musik och många dansande  par. Det var minsann inte många som hade träben på den festen! Till och med gamlan var uppe i svängen-Det blev Jägardans, Fågeldans, Buggförsök(men ryggenvärkte) häftiga foxtrotar och mot slutet blev det Tåget  och HaddeliitanHaddelo.
När festen var slut körde jag hem för ett gäng militärkompisar till Erik-de skulle övernatta på Larsgård. Det var full snöstorm och fnykte gjorde det. Som tur var körde Marianne före och spårade för annars hade jag nog inte kommit upp igen från deras väg.Ingvar blev helt chockad när vi sen körde hem vid halvtretiden.
Är ni inte kloka som ger er ut i sån snöstorm sa han, tänk om ni hade blitt siddanes!!
Ja men KVINGOR KAN, sa jag! När ente karrarna e´kapabla!
 

Fredagen den 10 december 2010
Nobeldagen!

För 5 år sedan dog far den här dagen!
Snöstorm ute!

höll på med bildshow till Erik och Josefine-Brände deras skivor och började på Lars-Inges.
Det har varit väldigt mycket scannande och sökande i fotoalbmen. Det är ju 20 år i bild som jag har gjort och till Lars.Inge var det ännu fler år. Jag hinner inte med mer nu men det är väldigt mycket mer som jag kunde ha gjort

Torsdagen den 9 december 2010
 

Onsdagen den 8 december 2010
Ingvar var på julbord på Stifab-Farex och jag höll på med att göra Eriks bildshow, som strulade-men till sist fick jag kläm på vad som var fel

Tisdagen den 7 december 2010

Var på Skönadalshemmet och pratade om gamla jultraditioner.
Hälsade på Britt Bak, som just kommit in till korttidsboende-Inte så bra!
Måndagen den 6 december 2010
Gudrun var här och kollade på tavla, som present till SES som fyller 50 på onsdag!


Onsdagen den 1 december 2010
Snön vräker fortfarande ner och drivorna samlas, fast inte på vår väg, som ligger i rätt riktning.

JULIA KOM KL.10.00 MED SKOLBUSSEN SOM HÄMTADE HEM BARNEN  PGA SNÖRISKEN.Skolskjutsarna var inställda i Simrishamns kommun och tågen gick inte heller.

Julia kröp in i en filt och somnade och sov sen hela dan ända till kl,16.00, med avbrott för middagen.

JAG VAR NERE HOS SUSANNE OCH KLIPPTE MERA GRÖNT OCH HANDLADE SEN KAFFE OCH LITE ANNNAT.
Ikväll har vi haft kransbindning i ateljén. Det var osäkert om det skulle bli av men till sist kom ändå några stycken.
Lena, Anita, Elna, Ann,Anders, Jessica ,Julia-alla andra hade besvär för att komma fram på grund av snön.<

Alla blev avlämnade av sina män, så vi kunde festa på vinglögg mm

Vi åt först sallad och Ingelstasnäckor med upphovskvinnan  Lena på plats
Vi band många kransar av olika sorters grönt och det blev många jättefina kransar, som ingen annan nånsin kan göraefter! Allt beroende på materialet.
Julia gjorde två kransar och jag själv gjorde 2 och sen fick jag en som flickorna tillverkade medan jag fixade kaffe och bullar! Dessutom fick jag en jättefin Amaryllis!