Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 


 

Ann-Margrets Blogg/Dagbok
2009


September 2009

 

Onsdagen den 30 september 2009
Allmän tvättdag och köksrengöring.

På kvällen var vi bjudna till Marja-Lena och Rolf-Rolf fyllde 75 i juli.
Vi stegade genom häcken , under grenen och in genom dörren. Väldigt nära alltså! En trevlig kväll med mycket snack! Blev bjudna på jättegod skaldjurs och fiskpaj med god äppelpaj efteråt. Som vanligt fick jag överlämna lite mat till Ingvar-Det är skämmigt att alltid behöva lämna kvar på tallriken!

Tisdag den 29 september 2009
Idag var jag i Simrishamn,inne hos Expert och blev fotograferad för ett nytt körkort och sen var  jag inom på Lindex och köpte en tröja och en scarves, sen körde jag till fiskaffären där jag blev sugen på dagens fiskgratäng! Jag beställde en porttion och satte mej på uteplatsen i solen. Annette nilhamn och en av hennes kolleger kallade på mej så jag satt hos dem och pratade medan jag åt, men rätt som det var var det stopp i kanalen och jag fick kasta maten och köra i ilfart upp till Skönadal- där jag fick lägga mej en stund tills anfallet var över!

Sen gick jag mannekäng för Seniorshopen! Tre omgångar kläder visade jag upp tillsammans med alla de andra avdankade Skönadalarna+ några till-Men det är väldigt trevligt faktiskt och som vanligt så köper man ju en del kläder också!
Sedan körde jag direkt till Hammenhög för att hjälpa till i Malmqvist Els affär-skrev lite skyltar och lite annat smått och gott i köket. Det var informationskväll för allmänheten mellan 18.00-20.00 om Framtidens ljuskällor LED är namnet. Väldigt intressant! En lampa som håller i 50.000 timmar-lyser som 50W-men tar bara 5W-Tänk så mycket energi man sparar! Lampan är förstås ganska dyr att köpa, men med tanke på hållbarheten så är den jättebillig! Egentligen skulle man byta ut alla sina lampor! Då skulle man aldrig behöva köpa fler lampor och elräknningen skulle bli väldigt mycket mindre! Alla blev bjudna på kaffe, bullar och småbröd. Det kom rätt mycket folk dit så det blev hektiskt för informatören!

Måndag den 28 september 2009

Idag körde jag en runda till Tomelilla innan jag skulle på kurs i Ystad. Jag var hos Gustav Olsson och köpte ett par skor med klack för en gångs skull och samtidigt skulle jag prova med mina hålfotsinlägg som jag köpt några månader tidigare i affären. Expediten frågade mej om de gjorde nytta! Jaaa de gör verkligen nytta sa jag! Hon tittade lite underligt på mej och skrattade och sa att det är ju konstigt för du har dem ju i fel sko! Jag hade lagt hålfoten i ytterläge!!!!

Sedan körde jag till Ystad och gick en runda i stan innan det var tid för kursen i folkdräktssömnad som vi har på Västervångskolan. Nu är det många olika dräkter på  gång: Albo, Oxie, Herrestad, Ingelstad och Wemmenhög och  så en Hallandsdräkt. Men det är spännande! Eva som är ny på kursen ska sy en Harjagerssärk med frivoliteter på ärmlinningen. Vilken tur!!- Just hon kan själv slå frivoliteter!

Söndag den 27 september 2009
Ikväll hade vi Tysklandsträff-bakade bröd med potatis i för att ha lite mer tillrugg till de matpresenter som vi fick av våra tyska gäster. Vi fick, surkål, Salamikorv, prickig,salt blodkorv,spetzle,maultauschen, 1 låda chokladbitar,likör och plommonsnaps. Det var knytkalas mini, så alla hade med sej lite kex, paj och olika ostar. lite lax mm. Det var riktig fest att sitta och knapra på medan vi tittade på alla filmer från veckan. bl.a tittade vi på onsdagens tokiga danskväll då alla verkligen var i sitt esse och så naturligvis studerade vi noga det stora bondbröllopet, som varade i 2 timmar.Det är nyttigt att titta på film för då både ser man och hör vad som kunde gjorts bättre, men bröllopet var så bra så det kunde inte vara bättre--tycker i alla fall jag! Vi fick lite strul med TV och DVDn- Plötsligt stannade filmen som helt riktigt var i färg-Något fel-Men vad??? Så kom vi på att vi skulle byta ut DVDspelaren och kopplade ihop den med TVn nästa gång som den första stannade av-men då blev filmen i svart och vitt av någon konstig anledning, men det gjorde ingenting- bröllopet var ju från 1850 så även filmen blev ju i gammalt format-Ja se den nya tekniken-men den är ju bra mycket bättre än att bara titta på kort!
 

26 september 2009
Idag åt jag stekt lax till middag och blev lite sjuk av det, men jag tog en Lanzo, som jag fick av Siv i Skepparslöv och det verkade som den hjälpte meddetsamma, men den tabletten kan jag inte få utskriven av läkarna på Novakliniken, trots att jag frågat efter den vid 4 olika tillfällen. Det ligger nog en stor del prestige i det hela förstås-Jag har ju själv beställt den-Jag vet ju att den gör nytta och dessutom kan jag ta den när jag redan har besvären-det kan jag inte med någon annan tablett jag har fått utskriven! Men den skriver man inte ut på Novakliniken-men överallt på andra ställen har jag fått veta-så nu blir det till att lista sej på annat ställe!
Idag har jag tittat över de flesta av mina hemsidor och det tar tid efterson jag har 8610 filer med 117 MB-Det är lite att titta över-så det var nog bara en liten del av alla sidorna som jag har uppdaterat!
http://www.osterlenagar.se/osterlenagar/osterlenavisan/osterlenavisan.htm
och
http://www.osterlenagar.se/osterlenagar/Ann-Margret/dockor.htm

är en av sidorna som jag uppdaterat
Har sytt ett stycke på stopphålsömmen på Jontes krage
susanne ringde och berättade om filmen Flickan som lekte med elden-hon och Ingvar hade tittat på den ikväll och de tyckte att den var jättebra-Jag måste också gå och se den!

Fredagen den 25 september

FORTSATT STÄDNING I KÄLLAREN SÅ NU BÖRJAR DÄR BLI LITE ORDNING-
INGVAR GJORDE EN HYLLA AV leicablock och brädor, där jag satte all världens krukor av alla slag.
På kvällen var vi hos Ingvar på Kullen och firade hans födelsedag. Trevligt att träffas-men tråkigt att besservissrarna var där och hånflinade åt Ingvar som hör dåligt och kanske säger saker som redan har sagts-men som han inte har hört-då kommer hånflinet fram på två av gästerna som jag tyvärr är släkt med.Inte trevligt heller att hela tiden höra att det man berättar är helt fel uppgifter-somliga vet mycket bättre vad som händer och sker.Verkligen mycket dåligt umgängessätt och väldigt tråkigt för värdfolket.
 

Torsdagen den 24 september
Idag har det varit källarstädning hela dan:
Körde ut till Lars-Inges för att titta på bygget och se hur Ida mår-men det var inte alls bra med henne. Hon har fått väldigt ont i magen igen på grund av att hon måste ta starka tabletter för att kunna träna att gå med foten.
Ikväll var det folkdräktskurs i Hammenhög med 7 deltagare, Elna ska vänta till nästa termin.
Lena, Ann, Eva, Margareta, Monica och Margit var där. Monica fick tillbaka sin fars vita linnebyxor som jag har ritat av. Lena o Margit hade kaffe med sej.
Ann rynkade Jessicas kjol,Lena syr stopphålsöm på sin särk, Eva syr stopphålsöm på ett vitt förklde, Monica flätar hosseband till sin son,Margit syr smochsöm  i midjan på sin särk och Margareta syr på sin halvklut
Själv syr kjag stopphålsöm på Jonathans krage-bäst att göra deet så fort som möjligt medan jag ser något så när bra!

STOPPHÅLSÖMMEN PÅ MATILDAS SÄRK ÄR KLAR

Onsdagen den 23 september.
Slängde lite färg bland de grå testarna-gyllenbrun med brilliantglans stod det på förpackningen-men jag tycker att det fortfarande ser ut som en trög rishög

Idag är det kallt  och blåsigt ute, så påpassligt nog köpte jag en fläskbog och morötter,vitkål, palsternacka och sellerirot igår när jag handlade. Så idag har jag kokt brännesnuda- den rätt som blev utsedd till den skånska landskapsrätten tillsammans med äggakagan och gåsen. Jag letade efter ett recept i en gammal bok för att se om det stämde med mors recept-men det gjorde det inte riktigt-jag minns inte att mor hade kål i soppan och istället för rimmad bog , så hade hon avslutet på det, saltade och  rökta spickeskinkslåret som stomme! Det blev en verkligt fin smak av det salta och det hårt rökta och det tror jag att det är därför som soppan kallas för brännesnuda eftersom det  är brännande i smaken. Men hur många har en ´spegekydaskånk´hängande på loftet numera, som man kan skära bitar av att ha som pålägg- De är säkert räknade om ens det finns någon som har det!-Nu finns det ju frysbox!
I vilket fall som helst så blev soppan god utan att köttet var rökt och t.o.m Julia åt tre tallrikar när hon kom upp om efter skolan-sen kom Susanne och hämtade henne-hon skulle till allergitest i Simrishamn.
Har haft lite datajobb och sen har jag broderat stopphålsöm  på Jonathans krage under tiden som jag tittat på Hermans Historier om Gustav Vasa och om Svenska symboler-Mycket intressant, men jag skulle vilja tillägga en hel del saker om både skånsk historia och om skånska traditioner-Han pratade nästan bara om Dalarna!

Tisdagen den 22 september 2009
I dag hade far fyllt 95 år om han levt!

Tänker alltid på att man ska iväg och gratulera-men så är det ju inte längre-
Har satt blommor på graven i onsdags.
Har städat lite idag också-löst korsord och YA. Där läste jag återigen om militärmuseets tavla med de nakna dragonerna som rider till stranden. Men tro inte att de skrev om den gamla traditionen ´Svänga hästarn, som ju  konstnären har målat, med dragoneerna som modeller. Men mystiskt nog så är det tydligen ett explosivt ämne i  männens värld. Jag undrar egentligen hur många unga pojkar som ridit till bad med sina hingstar på midsommarafton och som sedan inte vågar tala om deet i tro att de då ska bli odugliga som fädrar! nånting konstigt är det eftersom jag många gånger har berättat om traditionen, men får alltid undflyende svar.Jag har berättat om detta för flera av dragonerna och för Museets chef Håhan Nilsson-men de låtsas som om de inte känner till den här traditionen-men det går faktiskt att läsa om den i gamla uppteckningar och jag har själv träffat 90-åriga män som berättat vad de varit med om! Men det är ju klart! Man är ju ingen professor och då smäller mina berättelser inte lika högt som andras.
Julia kom idag igen efter skolan och hade knappt tid att fika-hon skulle ut på gården till sina dansare! och sen kollade hon datorn och Msn innan susanne hämtade henne
Körde sen ut till Lars-Inges och kollade nybygget å logen-Nu är golvet isolerat  och värmeslingorna utlagda och är klart för betongen som kommer på måndag.Det är Gustav som fixar och donar där, medan Erik gör om hela hemsidan till affären- det ska göras en webbutik också-
Ida har  fortfarande jätteont i sin fot, men nu håller hon på att träna hos en sjukgymnast, så det börjar så smått att bli bättre- Johan visade sina fina teckningar med drakar och skelett-jättefina motorcykelmålningar eller kanske till en hjälm.
Jag bytte minneskort med Eriks kamera- som passade direkt i min kamera och som fungerade- så nu kan jag kanske göra ett eget kort till mitt körkort som ska bytas innan den 4 okt.

 


Måndagen den 21 september.<

Idag känner jag mej lite bättre, huvudvärken har släppt och jag är inte så trött-har slängt ut mattorna för att börja städa. Känns bra att få undan efter alla dagar som jag suttit i en vilstol och slöat. Men det går trögt! Mötte Julia vid bussen och sen lekte hon på gården. Hon pratar med osynliga personer, dansar och sjunger och tillrättavisar. Undrar vem hon har som sina elever-för det är väl det hon gör-Undervisar i danser som hon själv hittar på!
Ritade av Monica Karlssons fars linnebyxor och fotograferade-men minneskortet som jag köpte av Johan fungerar inte i min dator-antagligen för stort-är på 4 GB
Fick bara halvstädat-satte mej i fåtöljen och syr på särkar-Jonathans och Matildas.

Söndagen den 20 september.
Fortfarande förkyld och stopp i hjärnan, hostar och nysr och är trött. Har ställt in Tysklandsträffen ikväll eftersom jag inte vill smitta ner allihop-Jag skulle fixa till lite mat, spm vi fick av tyskarna, men jag vill inte röra i mat  och orkar inte heller för den delen. Så det får bli nästa söndag istället.
Röstade i kyrkovalet-men kände mej som en bov, när jag började nysa i vallokalen-drack kaffe på Susannes terass, men stannade baara en timme efter som jag kände mej ganska matt.

Lördagen den 19 september.
Vilket härligt väder-säkert 20 grader varmt
Har suttit i vilstolen i trädgården under parasollen idag också!
Och hostat och dabbat!
Jag har förbjudit mina barn och barnbarn att komma hit, för jag veet ju inte om det är inflensa jag har. Men plötsligt stod Erik i dörren-han var inte rädd för smittan eftersom han själv har varit förkyld en hel vecka sa han. Vi satte oss i trädgården och diskuterade hur man skulle kunna göra animeringar till hemsidan. Ja g har faktiskt ingen aning om hur man gör, men jag tror att man måste ha ett bra bildprogram att göra dem i och det har jag inte av någon anledning-antagligen för att alla sådana program är på engelska och jag kan inte läsa fackengelska utan lexikon och då blir det besvärligt-men Erik kommer säkert på hur man gör!
På eftermiddan km Ann-Christine, hon hade varit på kyrkogården i Ö:Herrestad och satt blommor-Far skulle ha fyllt 95 år den 22 spetember.
Jag varnade henne för förkylningen, men hon tyckte att hon träffade en massa förkylda människor varenda dag på jobbet, så hon var inte rädd. Hon sa direkt att dete är ingen influensa du har-då skulle du haft hög feber och ont i kroppen och värre hosta. Man blir inte direkt förkyld heller sa hon- min syster sjuksyster på vårdcentralen i Lund
hon har tagit många prover på hostiga och förkylda människor, men än så länge är det bara en som haft inflensan och han hade just kommit hem från USA-men läkarna har utbildat allihop i hur influensan beter sej och de rekommenderar alla att vaccinera sej efter att ha sett de verkligt inflensasjuka
Vi satt i trädgården hela tiden så baseluskerna sprider sej väl högre upp i luften kan man tro!
Imorgon ska vi ha Tysklandsträff, men jag vet inte om jag vill ta dit eftersom jag fortfarande  har sån hosta och är alldeles stopp i bihålorna. Jag vill ju inte att hela folkdanslaget ska bli lika förkylda som jag är-även om det inte är inflensa-så jag får höra om det är någon annan som kan hålla i det!Träkigt!

fredagen den 18 september 2009
förkyld, förkyld, förkyld
Har sutti i en vilfötölj i trädgården och snörvlat och hostat hela dagen-väldigt kul!
Har försökt att sy stopphålsöm emellanåt, men orkar inte så mycket
Amanda lånade min DVD ´´Män som hatar kvinnor´´ för att titta på ännu en gång innan hon
senare på kvällen skulle gå på Premiärfilmen del 2  ´´Flickan som lekte med elden
Den ska jag också titta på så fort jag blivit av med hostan!

torsdag den 17 september 2009
Ingen rolig natt-stopp i hela huvudet och väldans ont-men det betyder ju att man inte har trähuvud förstås,Var tvungen att ta panodil i natt . Sen har jag bara slöat hela dan-suttit eller rättare vilat i en vilstol.
Ikväll skulle jag ha börjat på Dockkusren i Hammenhög och nu fick jag med Vuxenskolans hjälp ringa återbud till alla deltagarna-Förargligt eftersom kursen bara är varannan vecka . Men man vill ju inte smitta ner folk i onödan, förresten så hade jag inte kunnat hålla kursen ändå!Ingvar hämtade nässpray på apoteket och det hjälper i alla fall för tillfället. Hoppas att jag kan sova bättre i natt

Onsdagen den 16 september 2009
Idag var jag på Sophiaskolan i Rörum och berättade om gamla skånska traditioner. Det var väldigt tysta och uppmärksamma elever i klass 4 , som antecknade hela tiden. Det var inte många skåningar i klassen, så det var mycket nytt för dem, t.ex svartsoppa, äggakaga, julaspöge, Rida Staffan och Felixgubben åladrätter och råkor
Köpte chrysantemumboll och satte på kyrkgården
kl. 13.00 var vi bjudna på middag hos Dagny och vi fick jättegod lax med hemgjord ostglasstårta till efterrätt
Trevligt att träffas-och mycket snack blev det också- Vi var  8 st.
När jag satt där vid bordet började plötsligt näsa att läcka och jag började bli förkyld med ont i huvudet. Så nu undrar jag förstås vad det ska bli av detta?? Svininflensa eller vanlig förkylning.

Skulle det visa sej att det är svininfluensa så har jag i så fall blivit smittad på novakliniken eftersom det var det enda stället jag var på igår och det lär ju bara vara 1 dags inkubationstid-men jag hoppas att det är vanlig förkylning! Jag har ju träffat mycket folk idag både i skolan och hos Dagny
nyser gör jag också i ett sträck!

Tisdag den 15 september 2009
Var på Novakliniken i Gärsnäs och ville ha undersökning av min rygg som jag har väldigt ont i och så min mage-men det blev återigen tabletter och återigen skulle jag gå på sjukgymnastik med ryggen som jag har flera kompressessioner på ryggraden. Ja,ja man får ju göra ett försök igen då!När jag kom hem så fortsatte vi att röja i källaren, bäst att göra det innan man blir alldeles orörlig!
Lars-Inge kom och hjälpte mej med tvättmaskinen som skramlade misstänkt. Det var en plastknapp från en jacka som irrat sej ner i maskinen
 

Måndagen den 14 september 2009
fint och soligt
väder ca 20 grader.fRUKOST I TRÄDGÅRDEN
Hämtade Ida i skolan innan jag körde till Ystad för att hämta nycklen till Västervångskolan.gick en tur upp till Stortorget där jag kom mitt in i en filminspelning med den engelska Wallander. Hela torget var utrymt, men runtomkring satt massor av statister. De skulle visst spränga en bil.
På kvällen startade folkdräktskursen i Ystad, En ny deltagare, -jag hade kaffe med!

Söndagen den13 september 2009
Idag fyller Dagny år och jag ringde och gratulerade henne! Hontyckte att vi kunde komma på onsdag och äta middag!
På eftermiddan körde vi till Huaröds loppmarknad, där vi brukar vara-det är den sista loppisen för året. Jonathan var också med och vi hade kaffe och mackor med oss.
Det regnade nästan hela tiden! vi träffade gulli o Sixten och vi drack kaffe under koffertlocket  tillsammans. Jag köpte som vanligt en massa böcker, så nu är höstens kvällar också räddade
Lördagen den 12 september 2009
Idag fyller Uno 75 år-han har redan firat sin födelsedag tillsammans med Gittan som fyllde 70 i juli!
Jag ringde och gratulerade och hurrade!
Fint väder idag igen med 25 graders värme och sol. Pratade med Lars-Inge i telefon, som påminde mej om att det var blomstertåg i Hammenhög, för att erinra de nya ägarna om att det är väldigt fel att ta bort blomsterfältet i Hammenhög ur många synpunkter,Därför gick de levande blommorna själv ner till blomsterfältet från Torget och där blev alla blommor förevigade både med film, foto och flygfoto-Flygmaskinen kom från Borrby och cirklade runt en fyra fem gånger och tog kort
Jag var iklädd grön lång dress med hatt fylld med rönnbärsklasar från Susannes trädgård och ett flätat lekrep runt halsen med rönnbärsklasar istuckna hela vägen. Marianne hade sytt en solrosmössa med långa gula blad och en svart mössa som mittpunkt och olivgrön dress och Lars-Inge hade klätt sej i grönt lakan med vita blommor och skulle föreställa blommande blomsterbuske, Märta Persson var också solros med röd hatt som mittpunkt och sen fanns deet många små blommor iklädda ljusgröna overalleer och rosa-röda tyllrysch.. syddda av Jan på Yllegården och sminkade av Linnea som måladeblommor  i hög hastighet på alla som ville!
När jag kom hem klippte jag av alla rönnbären, stoppade dem i frysen och kokte sen gele på dem allihop. Det blev 11 liter rönnbärsgelé, som jag hoppas ska stelna till i morgon. Sen tittade jag på Här är ditt liv med Mikael Persbrand och slutligen har jag återigen sett på DVD-filmen ´´ Män som hatar kvinnor´´. Den har jag redan sett på bio, men nu har jag köpt filmen så att jag kan se den när jag vill!
Fredagen den 11 september 2009
Varmt och soligt 25 grader varmt-Frukost och middag i trädgården, tvättat, avfrostat frysskåp, klippt gräsmattan och plockat rönnbär i Susannes trädgård och ätit fruktsallad och glass hos flickorna Löfström. Av rönnbären ska det bli gele´men de skulle ju först en vända i frysen så det får bli imorgon istället. Ikväll har jag scannat in alla diabilderna på kvinno och manströjor som finns på Österlens museum Det är Gunnel som har tagit bilderna!
Jag hittade även bilder från Lars-Inges studentdag, men de var lite förstörda av tidens tand! Men en del fungerar än!För att vara för 26 år sen, så är de fortfarande rätt så lika sej!

 

Torsdagen den 10 september
Började på Bildshowen i gårkväll, men klockan blev tre innan jag kom isäng, så därför måste jag sätta musik till den idag på förmiddan. Jag har bränt den på 2 DVD. Filmen som Erik kom med igårkväll har jag också gjort en säkerhetskopia av.
Kl halv 2 idag var jag på Skönadal och visade bildshowen. Jag berättade samtidigt som bilderna och musiken löpte på!
Jag träffade Hjördis Kristiansson där idag och pratade lite med henne. Köpte plommom och päron av Margret Plommonen heter Jubileum och är jättestora.
Jag tror nog att de flesta tyckte det var roligt att höra om bröllopet-det var ingen som störtade iväg från salen i alla fall.
Ikväll har jag startat folkdräktskursen i Hammenhög, men det kom bara halva styrkan. En del hade sagt återbud, men jag vet inte var Ann blev av?-Elna hann väl inte kanske! Annars var det Lena, Berit, Eva och Christina som var där
De fick också titta på Bilshowen. Den varar i 40 minuter, men det är ju så myckeet dräkter, så man kan gott ha den som studieobjekt.Nu har klockan hunnit bli två mitt i natta, så det är väl läge för sängläge!

Onsdagen den 9 augusti2009
 25 grader varmt och solsken, men vi hade bestämt igår att röja i källaren, så det var bara att hugga in på uppgiften. Vi slängde först iväg ca 150 tomflaskor  och sen 3 släpar skit av alla kulörer och modifanger(nytt skånskt ord, som folk kan reta sej på!)Men vi skåningar ligger ju långt före när det gäller språkbruket. Vi har som bekant influenser från kontinenten, Danmark, Tyskland, Frankrike och Bornholm. Vår dialekt innehåller just de olika diftonger och ljud bl. annat de rrrrrrr och auo och sjeljud, som övriga svenskar inte förmår att lära sej-allt enligt Fredrik Lindström s program om Dialektmysterier och jag tycker att han har väldigt rätt Försök att få nån annan än en skåning till att säga ´´sjuttisju rälia sjövilda sjöstjärnor, gåu po en pantoffleager å hämta spegeflesch ti meattan, di kan ente fåu de åu si!
nock om di!
I alla fall så fick vi opp det mesta ur källarens innandöme, men där är inte tomt än så det går väl en dag till ,till spillo.

Jag hittade en hel hög med diabilder i en låda-väl inpackade förstås och jag bar ner dem i Lilla Huset för vidare studier. I alla fall så hittade jag en hel låda med bilder på alla tröjor och jackor som finns på Österlens Museum. Det var på den gamal goda tiden, då Gustav Åberg var Museiintendent. Då var det kul att besöka museet. Han var mycket intresserad av österlensk kultur och speciellt folkdräkterna som han själv varit med och köpt in till museet. Han förstod att det var en kulturskatt av hög rang, som inte fick ödeläggas. Hans motto var. ´´Kom och ta del av hur dräkterna ser ut och lär dej allt om den gamla klädedräkten. Ta gärna foto och undersök och rita av precis hur mycket du vill-De är inköpta för att eftervärlden ska få veta hur klädedräkten har sett ut under 250 år.Det är både synd och skam att det finns museer som låser in sina folkdräkter i lådor och aldrig låter folk titta på dem. Nej ta för er och kopiera så mycket ni vill!```(Han vänder väl sej i graven när han ser hur hans skötebarn Österlens Museeum har skött folkdräktsskatten under de sista åren.) Numera är allt inlåst i kartonger och väl inlåst och ingen vet ett dyft om hur en dräkt ska se ut!Än mindre får man titta på sakerna-specialtillstånd måste utverkas och till slut mister man lusten!

Därför är jag glad att jag fotograferade  och ritade av alla tröjor och jackor som hör till folkdräkterna medan tid var. Jag håller på att skanna in diabilderna på datorn och ska göra en bildserie av dem så att de blir tillgängliga för alla som vill veta vad det har funnits för klädeplagg
Här är väl ett fint exempel:


Kvinnotröja Ingelstads härad  66/212

Jag håller på att bli vilse i alla tröjornas fram och bakstycke, men jag ska nog klura ut det hela!
Jag har även alla bröstlappar och brudlister avfotograferade och avritade på mönster, samt en hel hög bugaband.
Dessutom var det Gustav Åberg som hittade den första halvkluten 1975 på Tomelilla Bygdegård efter en förfrågan från mej om bilden och beskrivningen i Sigfrid Svenssons bok Svenska Folkdräkter. Han hämtade den på Bygdegården och jag ritade av den och sydde upp den och hade den på mej på Vuxenskolans invigning på Strandvägen- Numera görs den till åtlöje på Österlens Museeum, när skolklasser kommer dit. De tror att skolbarnen är så dumma att de inte vet att halvkluten var den mest använda huvudbonaden på Österlen av gifta kvinnor, utan de försöker att inbilla dem att det var en horklut, som bars av kvinnor som fått barn i lönndom!!?????
Det är naturligtvis helt horribelt att påstå en sådan sak, då halvklutarna har funnit hos alla gifta kvinnor i dussinvis, allt enligt bouppteckningsprotokollen. Då skulle alla österlenska kvinnor på 1700-1800 talet ha varit horor!!!
Men halvkluten bars också av ogifta flickor som fått barn före äktenskapet, då sedan var att täcka håret efter barnafödandet. Dessutom var man kanske inte till äktenskap ledig längre, som ju piglocken betyder!
Ja det var skönt att få det sagt-har retat mej på det länge eftersom barnen kom hemgråtande och frågade sina mammor om de var horor eftersom de använde halvklut!
Men nu är det anmält till Skånes Dräktråd, så nu får man se vad de tänker göra med vissa medlemmar!
Nej nu måste jag göra ett bildspel av Bondbröllopet på Bollerup till imorgon, då jag ska prata Bröllop på Skönadalshemmet. Det får bli med musik till bilderna

Tisdagen den 8 augusti 2009
Vilket härligt väder idag, satt ute i trädgården  och åt frukost och middag.
Sydde broderiet på oket färdigt på Matildas särk

på eftermiddan var jag på Larsgård för att få en kopia på bröllpsfilmen, men Erik var i arbetstagen och skyfflade ut vedträn från logen och Gustav hjälpte en grävare att platta till utanför portarna, där det nya garaget ska inhysas på logen. Ida hade just kommit hem från skolan och hade jätteont i foten- jag misstänker att hon fick ledbandet avslitet när hon fick benet ikläm, men man får ju inte ha sunt bondförnuft utan det är ju läkarna som vet bäst!
Jag har själv haft ett brustet ledband, så jag vet hur fruktansvärt ont det gör.
Det är värre än att bryta benet och lika lång tid tar det att läkas.Hade det nu varit Slatan som skadat foten så hade han fått förstklassig hjälp genast, men Ida tillhör ju de vanliga människorna så därför blir hon åsidosatt! Skrämmande!
Men så är det i stora världen idag
Jag läste i tidningen idag att Sparbanken Syd hade spenderat 200 000 kronor på halmbalsrullningen.Otroligt!!
Var kom de pengarna ifrån så plötsligt! När Österlens Folkdansgille bad om några tusen i sponsorpengar till Bondbröllopet på Bollerup och vårt utlandsutbyte, så hade de så väldigt ont om pengar att de absolut inte kunde ge oss ens en krona!
Men nu vet vi vad vårt kulturarrangemang var värt  0:-  mot 200 000:_ för halmbalarna. och enligt sparbanken så gick det med förlust!!
För att vi skulle få pengar så måste de ha något i gengäld och allt skulle gå med vinst!
Konstigt vilken skillnad det är på folk o folk. Nej Jonny Wahlqvist gjorde rätt som inte kom till tävlingen. Han kände sej utnyttjad eftersom man ville att han  skulle göra reklam för Sparbanken för en spottstyver helst.
Men kommer man från Österlen så får man räkna med att man inte är något värd-då ska man helst ställa upp på alla arrangemang helt gratis, så att det kan bli pengar att dela ut till andra av lite finare kaliber.Jag skickade därför TACKbrev till både Sparbanken och Tomelilla kommun där jag tackade för all hjälp vi fått med marknadsföring.
I tidningen Vad händer hade Tomelilla kommun kostat på sej en liten notis om Bondbröllopet på Bollerup, som var 1½ cm hög och ca 6 cm lång! Storartat! Man fick leta länge för att hitta den, trots att jag visste att den skulle vara där!

Ikväll har vi  i stickejuntan haft kräftskiva hos Elna! Först plockade Elna och jag 4 liter björnbär på nolltid i hennes taggiga snår i trädgården, sen kom de andra Karin, Ann och Lena drösande en efter en.Visserligen kom jag en halv timme för fort och en del en kvart för sent så det jämnade ut sej!
Sen bänkade vi oss i garaget med var sin skål med kräftor-5 paket och en jättegod paj,ostrån.bröd,ost och pesto
Sen satte vi igång och äta kräftor, drack vin och sjöng våra snapsvisor enligt traditionen. Sen snackade vi om allt mellan himmel och jord och tittade på fina motorcyklar, åt glass och björnbär. Ann hade vars en present med till oss alla-vår uniform-bestående av en fin Tshirt med tryck på bröstet med texten Vårt Smultronställe ÖSTERLEN-jättefina
Nästa gång vi ska ha träff blir i Malmö på Ladys night-bokat sen länge!
Det var en väldigt trevlig kväll och lika roligt att träffas som alltid!
 

Måndagen den 7 september 2009
Idag har jag städat i ateljén och burit ner alla grejer som inte hör till där, i Lilla huset. Det är så lätt att stjälpa in allt i atelje´n på sommaren så ibland är både bord och bänkar överfulla av dynor, kassar, lådor och flaskor
Hämtade Julia i Hammenhög  och sedan var jag ute och cyklade-Ulriksbergsrundan ca 8 km
Ikväll har jag sytt på särken och tittat på de sista 4 delarna av Floden är mitt liv!
Nu är klockan 1.55 så nu ska jag lägga mej! Gonatt

Söndag den 6 september.
Ingvar körde med Josefne och Julia för att titta på halmbalsrullning på Bollerup.
Själv skulle jag inte kunna tänka mej att köra och titta på foök som rullar halmbalar-
Jag har haft nog med tunga halmbalar i mitt liv utan attt köra frivilligt att titta på dem.
Jag retar mej fortfarande på Sparbanken Syd, som kan sponsra ett sånt jippo.
När Österlens Folkdansgille önskade sponsring av Bondbröllopet och vårt utlandsbesök ,
så fick vi inte ens en 100-lapp, men det kommer alla att lägga på minnet i folkdanslaget, var så säkra!
 Det finns ju en del andra banker på Österlen!
De ställde en väldigt konstig fråga dessutom:
Vad får vi i gengäld???? Ska man behöva betala mutor till Sparbanken????
Då blev jag stum av förvåning att Sparbanken sysslar med sådana affärer!
Men det är ju uppenbart att det är skillnad på folk och folk
Erik kom för att få lite tips om hur man gör hemsida. Han håller på att göra en ny hemsida där han tänker lägga in alla varor som finns hos Malmqvist El-och det är inte lite! Foto på varje sak och beskrivning och pris-Det blir ett jättejobb, men det kommer han att klara bra, för han har lärt mycket av det i skolan på Datatillvalet.
Spelade lite piano och tog en cykeltur ner i Gärsnäs och var inom och pratade med Annette som varit i Borstahusen under helgen med Ingelstakalkon, som firar 25årsjubileum
På kvällen tittade jag på Floden är mitt liv 4 avsnitt-Jättebra film
och gjorde klart hemsidan
Besök från Schwäbischer/Stuttgarter Spielkreis

Lördagen den 5 september.
Idag hämtar Lars-Inge ,Gustav och Ingvar pianot hos Signe, Det är ett mycket tungt piano, som ska bäras ner för 8 trappor och ut i bilen. Sigen bjöd alla på middag och sen åkte pianot ner på två bräder invirat i en tjock matta.
Hemkomna här backade Lars-Inge in genom portarna och ända fram till trappan-det är första gång på alla 19 åren som vi bott här, som en bil varit inne på gården, så det måste vara en tung pjäs.
två slanor lades från bilen och uppför trappan och sen sköt Gustav på och Ingvar och Lars-Inge drog och upp kom pianot och svängdes elegant in genom två dörrar och sattes på plats innanför dörren i vardagsrummet!
Det passade precis utan att sticka ut från karmen , en aning högre än fönstret, men vadå-det går ju att spela på! Jag satte mej genast att prova pianot och tillbringade ett par timmar där-men inte för att jag kan, men noterna förstår jag så jag kan nog spela ett par bitar vad det lider. Men det är ju barnbarnen som ska spela på det i fortsättningen
Har börjat sy på Matildas särk igen och på kvällen såg jag på Forrest Gump, en jättebra film som gick på TV!
Jag som alltid inbillat mej att det var en krigsfilm, men det var en film som alla skulle behöva titta på!
 

Fredagen den 4 september 2009
Idag har jag sovit ända till klockan halv 10.00 riktigt skönt att komma in i gängorna igen!
Har börjat plocka undan i skänken för att göra plats till Göstas piano, som vi ska få av Signe. Hon vill att Julia ska ha pianot, men de har dålig plats till det, så nu får det stå här hos mej, så kan allihop spela på det-även jag!
Det är helt otroligt ¨å mycket ditt och datt som får plats i ett litet skåp-men nu är det mesta slängt och uppsorterat. Hittade två fotoalbum som jag måste titta igenom så klart.
Jag hämtade Ida i skolan i Tomelilla idag eftersom hon fortfarande går på kryckor!
Lagade Robins värmebyxor! Ann och Jessica kom för att visa särkar som Jorma hade hittat åt oss på loppis! Fina särkar, men de var små förstås.-Någon av dem var nog nattsärkar, men så fina att man kan använda dem även till små skördesärkar eller Luciasärkar
Har beställt tid på Nova för mina anfall och ryggont.
Fick svar på prover som togs den 23 mars i år. Snabba svar!!!.Helt otroligt! Tur att det var bra!
Ikväll har jag tittat på Afrikas drottning med Humphrey Bohgart och Kahtrine Hepburn- en gammal film men mycket spännande!

Torsdagen den 3 september 2009
Idag har Signe rest hem med tåget  kl. halv två och jag har återgått till normala tider.
Signe glömde sina glasögon
 Jag har gjort hemsida för tisdagen den 4 augusti tills klockan var 2.00 i natt och jag ska just lägga mej
tisdagen den 4 augusti Besök av Schwäbischer /Stuttgart Spielkreis


Onsdagen den 2 september 2009
Vi hade beställt väckning klockan halv 10, men , men men Signe vaknade klockan 8.00 så det ble ven timme tidigare som frukosten åts i uterummet. Sen var det städning och dikplock och möbelflytt hela dagen. Jag kokte hönssoppa som vi hade till middag och det luktade ända ner till Julia och Jonathan, så de fick också smaka lite av soppan.
Mot kvällen gjorde jag deg till rånbak. Det blev 4 satser, som tog 2 timmar och ca 100 rån som Signe och jag ska dela på eftersom vi bakade vars hälften
Läste i tidningen om att någon eller några oljat in hällristningarna i Gladsax för att kalkera av dem.
Österlens Museum var förkrossade, men.. de har ju själv också preparerat hällen för att kunna göra avtryck-!!!
Kanske det är sviter från detta som framträder nu-Vad vet man om det!!!
Själv var jag där i fjor sommar och tecknade av Dansaren och fotograferade, men jag skulle då aldrig få för mej att försöka göra  ett fysiskt avtryck av en skyddad plats. Vem eller vilka har förresten sådana tillstånd????Platsen är ju från bronsåldern så de kan ju inte ge någon tillåtelse precis!

 


Tisdagen den 1 september
Redan kl. 8.00 var Signe på  alerten och då fick jag också masa mej upp ur sängen för skams skull. Sen var det full rulle hela dan med förberedelse till fräftskivan för barn och barnbarn. Vi blev 18 st till slut. Johan fick en tand uppdragen , men han och mamma Marianne kom efter en timme och Amanda och Matilda kom efter dansen i Ystad.
annars var de allihop här, Annette, Robin,Jonathan, Lars-Inge, Gustav, Erik, Ida,Susanne, Josefine, Johan och Julia  och så Signe Ingvar och jag själv. Vi klämde 7 kg kräftor och 2 kg räkor och lite annat. I en matpaus lekte vi  efter mycket tiggande från Julia och Jonathan, Klubbis i mörker utomhus. Jag höll mej i bakgrunden så att jag inte skulle snubbla över ett grässtrå, men Marianne ramlade och fick en muskelsträckning i benet, som hon precis blivit återställd från.Gissa om hon ångrade att hon satsade allt för att hinna före Annette som stod vid klubban mitt i trädgårn. Ja se glyttar! Men det var kul så länge det varade.
Efter kaffe och pannacotta så började gästerna att köra hemåt eftersom det var skoldag dagen efter och alla skulle upp och jobba! Men klockan hann bli halv elva ändå!
Efteråt plockade Signe och jag bort allt från uterummet och laddade diskmaskinen innan vi gick ner till vårt sovhus vid vägen!