Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

Ann-Margrets Blogg /Dagbok
2009


Juni 2009

Tisdagen den 30 juni 2009
Ca 25 grader varmt och frukost  och middag i trädgården
Bestämde mej för att köra ner till Borrbystrand för att sitta och sy.Det är så rogivande att höra havet . Men efter ett par timmar sänkte sej en tjock dimma över stranden och jag körde hemåt. tog en avstickare till Larsgård för att prova en väst på Johan, så att jag kan få rätt storlek vid klippningen.

När jag kom hem justerade jag bröllopsprogrammet på datorn för att spelmännen skulle kunna få rätt ordning på melodierna. De tränar ikväll hos Bea o Per.
Vi blev inbjudna till Ine och Leif ikväll på kaffe och trädgårdsbesiktning

Nu är Josefines, Amandas och Matildas folkdräktsliv pressade och klara  för att sättas på kjolarna!

Måndagen den 29 juni 2009
Varmt och skönt och frukost och middag  i trädgården med Signe.
Sedan körde vi er till Gunnarshög för att köpa Bodylotion av Rapsolja-Signes favoritkräm. Vi tog en liten runda hos Marianne på Malmqvist El också och sen körde vi hem och drack kaffe innan Signe reste hem med tåget vid tretiden.
På kvällen var det specialträning inför Bondbröllop och Långe Dansen i augusti, Som vanligt fattades det en hel del, som inte brydde sej om att komma, men vi har bara en träning till innan Den stora generalrepetiotionen  med Schwaberna, så jag hoppas att de kommer då både den 26, 29 juli och den 7 augusti!
Det var första gången vi använde chipen till dörren i Allaktivitetshuset och det var lite strul eftersom det blev fel dörr som var öppen-men vi lär väl oss!
Vi tränade först utomhus och provgick med pällen och marschrundorna i början och uppställningsordningen!
Det gick ganska bra med tanke på att det var en hel del nya, som inte hade dansat danserna så många gånger. bl.a. Harumi, men hon lärde sej snabbt- Det var ju första gången hon var med!

Provade folkdräktsliven på Matilda och Amanda innan jag körde hem!

Söndagen den 28 juni 2009
Frukost och middag i trädgården med Signe och Julia.
Diskning och inplockning av all disk i skåp och lådor,borden ställdes på rätt plats och blommor och presenter placerades ut
 På eftermiddan körde jag , Signe och Julia till Mors och Fars grav i Ö.Herrstad och sedan till Mormor o Morfars grav i Simris och satte rosor. Sedan körde vi förbi Nytorp till Brantevik och gjorde ett besök på kanonplatsen i Brantevik. Vilken utsikt och vilket härligt hav med två segelbåtar som flög fram över vågorna. Sedan körde vi till Skillinge och skulle äta glass på Glassbåten-trodde vi. Den fanns inte där längre ! , så vi hamnade på Glassbaren i Skillinge vid kvarnen i stället.
Vi körde längs vattnet till Borrby strand där vi kände på vattnet med tårna- 19 grader !!
Hade vi haft baddräkter så hade vi badat-men det hade vi inte!
Signe ville åka förbi Fars o Mors gård i Ö.Herrestad
Det skulle vi inte ha gjort!  Vi mådde verkligen illa efteråt!
Det är beklämmande att se en sån fin gammal gård bli så fruktansvärt vanskött, med nerrivna längor-stall och loge, igenvuxen trädgård och trasiga pelare! Fars stolthet. Pelarna skulle alltid kalkas till pingst och lysa vita och fina och välkomna de många besökarna på gården under åren!
Tänk att denna gård har gått i arv i släkten sedan 1600talet och alltid omhuldats av släktgårdens ägare i alla generationenr -inte minst av mor och far som alltid satte en ära i att allt skulle vara perfekt på gården- men som nu är helt raserad av de nya ägarna! Usch vad man kan bli ledsen och förbannad!
När vi kom hem efter den sorgliga synen   gjorde vi grillspett på köttbullar, prinskorv, tomater och kassler och grillade i trädgården. Lite väl blåsigt tyckte vi´´ fryssenkyllingar´´´, och flyttade in i uterummet istället.
Sedan klippte vi av Signes regnkappa och sydde upp den på maskin och jag sydde fyra band i siden duken , som ska bli päll på bondbröllopet i Bollerup. Det är en gammal bröllopstradition från medeltiden, då bröllopspällen hölls över brudparet för att bringa välsignelse och lycka till brudparet.
Päll betyder himmel!
Eftersom ingen kyrka antagligen inte vill låna ut en sådan klenod så har vi själva gjort en päll av en stor sidenduk från Japan eller möjligen Kina, som jag har fått av Elsa Lannegård en gång. Den ska knytas fast i fyra stänger med ögla i toppen och sen ska den bäras upp av 4 st flickor och 4 pojkar. Det är väldigt viktigt att pällen bäres upp så att duken hålles sträckt och jämn, men det ska vi träna på imorgon då vi ska ha bröllopsträning!

Lördagen den 27 juni 2009

Idag fyller jag år och fick sånguppvaktning på sängen kl. 8.30-av Signe och Ingvar-Vilken okristlig tid-men jag fick hoppa kvickt ur sängen för kaffet var framdukat,Sen blev det förberedelser för födelefest hela förmiddan.
På eftermiddan kom Dagny och vi åt och drack kaffe i trädgården.

På kvällen kom Signe, Annette med Robin o Jonathan, Lars-Inge o Marianne med Gustav, Erik, Ida o Johan , Susanne med Amanda, Matilda, Julia, Britt o Ove, Ine o Leif, Gulli o Sixten, Gunnel o Stig, Inga o Ingvar,Gittan o Uno,Britt o Holger och lite senare kom även Ann och Bengt, Lena, Elna och Charlie
Vi åt lax med fyllning,potatis och gräddfilssås,sallad, bullar,ost och grillade kycklinglår för de som inte gillar fisk
 tårta, glass,jordgubbar och wienerbröd+ kaffe.
Gästerna sjöng och berättade vitsar och kvällen avslutades med att alla barnbarnen som blev kvar till sist, lockade ut föräldrar och gamlingarna på byxboll i trädgården. Det blev ett tjoande och hojtande så vi väckte säkert upp grannarna. Till sist blev Julia o Gustav kvar-men det var Gustav som avgick med segern.Sen skulle Erik och Gustav rea med tåget till Ystad och Öja, så leken tog snabbt slut.
Nu är bara disken kvar, men det mesta är gjort för det var många raska flickor i köket, som hjälpte till att båsa det som blev kvar!

Fredagen den 26 juni 2009
Blåsigt , men varmt. Signe kom med tåget kl halv ett och sen körde vi hem och åt middag i trädgården. Signe dukade till gästerna som väntas i morgon och jag gjorde iordning laxen och  tårtan
silade mjödet-rätt gott faktiskt och sen silade jag fläderblomsaft som jag tänker bjuda på imorgon
Julia kom cyklande för att hälsa på källingarna och Jonte och Annette tittade också inom  i eftermiddags.
Pratade med Ann-Christine i telefon, hon kommer inte i morgon eftersom hon har haft en patient som var drabbad av svininfluensan och då får hon hålla sej från andra människor tills hon vet att hon inte är smittad.
Tamiflu hade hon börjat att ta, den andra vaccinet är inte klart än.
Plockade in rosor från trädgården och arrangerade i vasar
Imorgon fyller jag år så då kommer förhoppningsvis släkt och vänner.
Vilka vet jag inte, för ingen är bjuden och det är ju extra roligt då när folk kommer utan bjudning.
Torsdagen den 25 juni 2009
Blåsigt och molningt hela dagen,Var med Annette i Simrishamn och hämtade ett chp för att komma in i Allaktivitetshuset och köpte ett sommarkort på Skånetrafiken och jordgubbar på torget.Jonathan och Johan tog en mopedtur till Gärsnäs från Hammenhög för att hjälpa Ingvar med mobilen. Då tog bensinen slut och jag hämtade några liter och så kunde de köra till Gärsnäs och fixa mobilen, omtänksamma pojkar!
Vi åt glass och jordgubbar
Jag bakade tårtbottnar och har städat runt i köket, plockat fram bestick och porslin-
Susanne kom cyklande och pratade en stund
Sydde på Amandas livstycke
Imorgon kommer Signe med tåget.
Onsdagen den 24 juni 2009
Städade i vardagsrummet och putsade fönster mest hela dagen
sydde klart Matildas folkdräktsliv!

Tisdagen den 23 juni
Idag har jag plockat fläderblommor och gjort flädersaft och dessutom har jag satt mjöd till jäsning-Roligt att se hur den blir
Susanne kom med Kucci och vi drack kaffe i trädgården
Julia och Jonathan på besök

Måndagen den 22 juni 2009
Idag är det riktigt varmt och soligt 23-25 grader, så det blev frukost i trädgården och sedan putsade jag fösnstren utvändigt på uterummet i och  i trädgården. Kl 15.00 var Gudrun och jag i Bollerup och pratade med VD Bo Wigren om Bondbröllopet. Det kommer att kosta en hel del pengar att hyra Borgen, dragonerna,hästar,vagnar och grillad gris så vi måste ta lite inträde av besökarna, men det blir inga stora summor  40:/person eller 100:_/familj och då ingår ett program på !,5 tim + ett programblad, med hela föreställningen i detalj.
Sedan tittade vi runt lite i Borgen och på toaletter mm.
Sedan körde jag till Ystad och köpte hattar till 3 av barnbarnen  och vidare till Tomelilla.
Ikväll var det styrelsemöte och festkommitte träff hos Per-Erik o Bea i deras härliga trädgård med pool. Nej, vi hann inte bada, men vi hann igenom hela programmet inför Tysklandsbesöket  och antog en drogpolicy mm

se Programmet

Det var den finaste kvällen på hela året. Vi kunde sitta ute i deras uteberså hela kvällen och ljust och fint var det, men så är det ju också ´´den gamle midsommarafton´´ imorgon den 23 juni


Söndagen den 21 juni 2009
Vaknade av en redig åsksmäll och sprang kvickt upp och drog av alla sladdar till TV och dator, Julia o Jonathan sussade gott på madrassen i rummet, men vaknade inte av fler åskknallar. Det regnade ymnigt en stund-sen började solen titta fram och det blev varmt. Källingarna var inne eftersom Kucci var på gården-men när Barnen vaknade upp och började leka med kattungarna så luktade de nåt mystiskt och upptäckte en smärre bajshög unde vävstolen och då blev det storrengöring i uterummet med torkning och skurning av klinkerna med Klorin och efteråt ströddes alltihop med vitpeppar, så nu tror jag inte att de går dit igen-men de åkte ut på logen igen när Jonte o Julia åkte till badet i Smedstorp med Susanne. Jag fortsatte att städa klart och flyttade in bordet så nu är det klart för mottagning av 30 pers. på lördag.
Ikväll har jag sytt klart Josefines livstycke med broderi och allt

Lördagen den 20 juni 2009
Midsommardag och dåligt väder är inte alltid så kul, men det gäller att göra av dagen  med nåt innearbete. som är trevligt
Eftersom jag snart fyller år så bakade jag bullar och la i frysen och gjorde en omgång rån. Ann och Jessica kom på besök för att visa sin folkdräktssömnad och passade på att prova en dräkt som hängde här. Sen kom Elna och Charlie och slkulle visa skjortan som Charlie lånat av Ann och som hade ett litet hål på ärmen, men det går att sätta en linnelapp över som inte kommer att synas. Ikväll är barn och barnbarn-de flesta- på Kulla och Jonathan och Julia sover över här, eftersom de inte ville följa med .Vi har ätit, och fikat och fixat med källingarna.
Nu ska jag köra till Kulla och hämta Annette och Ilone och Robin.

Vilken härlig kväll-alldeles ljust på himlen trots att klockan är halv 12 när jag kör till Kulla.Men det är bara 9 grader(varmt) Kulla ligger i Rörum och är Österlens enda utedansbana och har dans fr. o, midsommardag och sedan alla söndagar i juli och en vecka in i augusti. Det är enda dansstället och därför är det alla åldrar som tar till Kulla och har picnic med. De flesta tar dit för att dansa och ha kul och andra tar dit för att kolla om andras barn och barnbarn ska bli fulla. Isåfall har de nåt nytt att berätta för sina kompisar och arbetskamrater dagen efter eller kanske i veckor. Att sedan deras egna barn super bakom knuten på deras hus, vet de inget om?!?
När jag satt i bilen och väntade på att Annette med följe skulle komma ut, så fick jag se en typisk karlakarlsgrej
Först kommer en gubbe i övre tonåren(ca 60-65) vinglande och går fram till en bil och trycker på en knapp och öppnar bilkofferten.
Sen ställer han sej att glo och sen börjar han skrika-Men du får väl snabba på-Jag fryser-Ska vi behöva bli här hela natten!
Längre bort kommer så en tant haltande och kryckande bärandes på en stor korg med innehåll i ena handen och i den andra bär hon 2 hopfällbara stolar. Slutligen når hon fram till gubben och sätter själv in alltihop  i bilen, under tiden som han gruffar högljutt för att hon gick och drog benen efter sej. Så går gubben in och startar bilen och sen övertar tanten ratten-som tur är! Visst kan man väl bli förbannad att sånt förekommer och ändå säjer somliga att det är full jämlikhet!!!

Fredagen den 19 juni 2009

Midsommaraftons förmiddag-Vädret ser rätt bra ut, sol emellan vita moln. Plockade ihop, 2 svenska och 1 skånsk flagga, 16 lövklädda bågar och 6 liar och 6 räfsor, kransarna, kamera, och filmkamera-Allt ut i släpen och bilen
Till middag nya potatis och matjesill med gräddfil
Folkdräkten på med alla attrialjer och körde till Borrby. Samling vid Borrby kyrka klockan 12.00. Solen sken och kamerorna kom fram och Annette gick igenom uppställningarna till dansen så att det blir flyt i uppvisningen,Gertrud och Bert stämde instrumenten och plockade fram noter.
Så ställde alla upp Jonathan bar den Skånska fanan som vi fått att föreningen Skåne för förtjänstfullt arbete att bevara gamla skånska traditioner, Helge och Erik bar var sin svensk fana, den ena har vi fått av Sydöstra Skånes Folkdansgille(där jag startade min folkdanskarriär 1955)
- en direkt fortsättning på Österlens Folkdansgille. Den andra svenska fanan har vi fått i
Hammenhög av Flaggkommittén på Svenska Flaggans Dag för 20 år sedan,
Sen kom spelmännen,och alla  16  dansarna + alla bärare och hjälpare.
Vi tågade ner till Borrbyhemmet där vi gjorde en fin uppvisning(tyckte vi själv alltså). De äldre som var åskådare uppskattade danserna . Vi blev bjudna på saft innan vi gav oss iväg igen med sång, musik ,upp till Prästgårdsträdgården. Där kom vi alldeles för tidigt-de dansade med barnen runt majstången, så vi fick gå bakvägen och dricka kaffe med goda kakor innan uppvisningen istället för efteråt som vi brukar.
Sen gjorde vi ännu en uppvisning. Det var fult med åskådare runt om i den stora parken. Det är alltid lugnt och skönt i den trädgården och väldigt gemytligt.


Så var det tid att samla in alla grejerna och packa in oss i bilarna och köra mot Tjörnedala.
Men vad fick vi skåda vid horisonten?? Jo ett stort mörkblott jättemoln, som såg ut att släppa ifrån sej regn i norr.Vi körde mot molnet och hoppades att det inte var över Tjörnedala, men just som vi passerade Gladsax så började det regna och nere i Baskemölla möttes vi av springande, cyklande och körande människor som flydde fältet för lite regn. Vi stretade rakt mot strömmen och girade  in mellan bilarna och lyckades på en kvart nå Tjörnedalaängen- Då slutade det att regna och solen kom fram. Och vi ställde upp igen med fanorna före och med paraply över Berts dragspel och sen gick vi mot den klädda majstången. Samtidigt vällde det ut folk från bilarna. De allra flesta hade tydligen stannat för att se om vädret skulle bli bättre. Så blev det uppvisning igen
Skördedansen, Jämtpolska, Väva Vadmal, Oxdansen,Kadrilj från Skanör,Engelska -Åttatur, Västgöta och Banddansen-allt avverkades på en halvtimme med bara två presentationstillfälle
Utmarsch och mycket snack med belåtna besökare och så var det glasståndet som fick en jättebeställning allt enligt traditionerna under alla år.
Så blev det Glad Midsommar och sen körde alla hem till nya midsommarfirande på olika håll
På kvällen var vi som vanligt hos Gunnel och Stig i deras sommarvilla i Löderup.
De bjöd på jättegod midsommarmat, med sill,lax,nypotatis,och glass och jordgubbar och sen var det kaffe och jordgubbstårta.
Vi tog en promenad ner till havet, men det var blåsigt och kallt så vi gjorde rundan kort och sen blev det sång och musik för hela slanten.

Torsdag den 18 juni 2009
Fint väder på förmiddan-men senare regn och uppehåll igen

Dagen före midsommarafton har jag alltsedan 1993 firat midsommar på eftermiddan på Tulpanen i Hammenhög med att först klä stången och sen dansat runt den , kaffe med jordgubbstårta och sen grillat korv.
Jag hade tänkt att göra så även idag, men tyvärr så fick jag ett anfall igen och kunde inte vara med.
För att skingra tankarna började jag plocka blommor i gamla trädgården som skulle vara till 4 kransar som jag band till Annette,Susanne,Ida och Julia.Ochså en tradition ända sen barnen var små!
Det blev, kirskålsblommor,fläder i knopp,prästkragar,blåklint och jasmin i kransarna!
Körde till Lantmannaföreningen och köpte 4 rundstavar till pällen till bondbröllopet. Ska försäka måla dem i blått med guld och sen sätta fast sidenduken som jag en gång fått av Elsa Lannegård.
Hoppas att både jag och vädret blir bättre imorgon.

Kransarna är klara, och ligger i plastpåsar, först doppade i vatten för att inte vissna,
skjortan,förklädet och kluten strukna!


Onsdagen den 17 juni 2009
Härligt väder idag-Trädgårdsarbete! Började med att röja runt alla vinklar och vrår med röjaren-fick hämta mera tråd hos Olssons-sen fungerade den som den skulle. Skyfflade och drog bort stora nässlor, Kirskål och vannarv och klippte ner alla självsådda träd-alm. lönn och fläder som växt upp från intet den här sommaren och naturligtvis in ibland de andra växterna.

Julia kom cyklande för att hälsa på källingarna Snabbis, Bizzi o Lizzi, medan mamma tog en hundraastningspromenad runt kyrkan
Sen kom Helge o Harumi för att  prova en folkdräkt som de ev. ska köpa till bröllopet. Den satt perfekt-somom den vore sydd till henne, men de ska titta på ännu en dräkt, sen får de själv bestämma vilken som blir bäst!
Tisdagen den 16 juni 2009
Väcktes redan klockan halv tio av en pigg Annette Nihamn som undrade om jag var hemma! Hon kom med betalning till mej för lekarna i Ystad-Klaart att man är hemma då!

Ida kom klockan 10.00 och började sy på sitt folkdräktsliv.Hon satte banden på, först med nålar och sedan tråcklade hon alltihop. hon höll på till klockan 18.00 ikväll. Det är bra gjort  och roligt att hon vill göra det!

ATT BANDA ETT FOLKDRÄKTSLIV ÄR INTE SÅ LÄTT SOM MAN SKULLE KUNNA TRO. dET KRÄVER BÅDE NOGRANNHET OCH STORT TÅLAMOD OCH INTRESSE FÖR ATT SY NATURLIGTVIS!
Jag gjorde köttsoppa med grönsaker till middag och Josefine och Julia kom på besök och fick smaka av soppan liksom Ida!
Ingvar sköt två kråkor idag-stolt som en tupp. Han hoppas naturligtvis att det var desamma som mördade gässlingarna- men det kan man inte vara säker på förstås! Grannarna tror nog att vi fått smogg på hjärnan eftersomvi rusar ut i gåsabetet och skriker och klappar i händerna  med jämna mellanrum-allt för att skrämma bort kråkor!
I eftermiddag har jag bakat 70 wienerbrödsgifflar och lagt i frysen.--och sytt på band på ett folkdräktsliv-jag har fått dem på hjärnan nu!

Måndagen den 15 juni
Har städat i sovrummet och på ovanvåningen hela dagen
Ann kom och fick hjälp med klippning av folkdräktsliv till Jessica och sen ska hon fodra, tråckla, pressa  innan hon ska sätta på banden. Jag tänkte också hålla på med bandning ikväll, men jag fick ett anfall och har nu haft ont i magen i tre timmar, så det börjar att bli bättre-men man kan inte koncentrera sej på någonting alls och det gör mej fruktansvärt förbannad,
Ingvar kom med ännu en gässling,1 månad gammal, som kråkorna hackat ut ögonen på och sen hackat ihjäl den. De gjorde samma sak igår

Söndagen den 14 juni
Soligt, men blåsigt väder, Ingvar och Julia på Loppis i Onslunda, Josefine kom på rastningstur med Kucci
På kvällen var det generalrepetition inför Midsommaraftonsdansen MED ANNETTE SOM LEDARE OCH BERT SOM SPELMAN-

Vi dansar först på Borrbyhemmet kl 12.30 och sedan i Prästgårdsträdgården i Borrby kl 13.30 och sist på Tjörnedalaängen kl. 15.00, På alla de här tre platserna har vi dansat i 35 år med Österlens Folkdansgille.
Själv har jag dansat på Tjörnedala i sedan 1955
Helge o Harumi kom också och vi önskade dem ycka till ock hurrade för det nyblivna brudparet, vigda i -Japan. Nu väntar bröllopet på Bollerup här i Sverige
En av våra gässlingar har blivit misshandlad och mördad av kråkorna idag. Fruktansvärda fåglar. Det går snabbt. De hackar ut ögonen och sen hjälps de tydligen åt att hacka ihjäl den.
 

Lördagen den 13 juni 2009
Regn idag igen, men fint väder mot kvällen
Vad ska man ta sej till idag,Det blev lite plock hit och dit, klipp och sömnad på folkdräktsliv, och Fotvård hos Kerstin, proviantering och korsord och sommarkryss i TV-Det känns som luften har gått ur en-trots att det inte är jag som ordnat några fester-jag har bara varit på fest mm-men roligt har det varit-Nu är det tid med nästa prjoekt-Midsommardansen

Fredagen den 12 juni 2009
Regn, regn, regn och nästan storm!

Dagen började med besök i Kvärrestads kyrka, där Smedstorps skola hade sedvanlig avslutning.
 Julia slutade tredje klass och då är det speciellt den klassen som sjunger sommarvisor-men även de andra klasserna sjunger var sin visa och de som lärt spela något instrument får även visa upp sina färdigheter. Alla kommer med buss, finklädda i sina bästa finkläder, och sen ställer de upp klassvis med flaggan i täten. Idag vaar det inga föräldrar som trotsade regn och blåst och stod utanför för att fotografera utan det fick bli först inne i kyrkan där alla var församlade till sista plats.

Sen var det tid att packa in diverse studentpresenter i bilen, blommor, frisördockan på frisyrhuvudet fick en plastpresenning runt huvudet, och vi själv var rustade till tänderna med regnkappor, paraplyer , långkalsonger och tre tröjor under kavajen, filmkamera med laddade filmer.Sen körde vi iväg till Ystad, där Josefine skulle ta studenten. Kl. 14.36 skulle hon komma ut. vi hittade en parkering ganska nära skolan och satt kvar där tills det blev tid att ge sej ut i storm och regn. Överallt vimlade det av människor -men alla hade ett leende på läpparna trots det hemska studentvädret. Alla studenter som redan gått ut var inpackade i plast, men mössan var våt,
Så kom vi fram till Österportsskolans ingång där flera hundra personer trängdes runt avspärrningen, kamerorna blixtrade, paraplyerna flög upp bakvänt och skyltarna krängde åt alla håll så det gällde att väja för armbågar och spetsar som hotade att sticka ut ögonen på en. Släkten var församlad i en klunga , men jag trängde mej fram mot ingången och fick en plats nära trappan, där jag kunde filma utspringen. Prick 14.36 kom en skrikande flock nybakade frisörer ut på trappan, däribland Josefine. De sjöng studentsången och rappade nåt och sen flög de iväg ut bland de väntande gratulanterna. min filmkamera strulade naturligtvis, så jag fick plocka upp den andra kameran och kunde ta några bilder av studenten Josefine, som bland annat fått en klassutmärkelse som klassen pillemaring. hon fick ett rävspel eftersom´hon alltid har en liten räv bak örat, tyckte lärarna .

Efter uppvaktandet skulle alla studenterna klassvis åka runt stan på lastbilar. Bilarna var försedda med presenningar och solparasoller för att de skulle slippa den värsta vätan, men det såg bedrövligt vått ut ändå-men studenterna verkade glada och lyckliga. Efteråt blev josefine hemkörd av Ingvar i en Cabbe-men med uppfällt tak, ballonger och flaggor och en tutande student.
På kvällen blev det studentfest tillsammans med Josefine norrman i Rikard och Helenas trädgård där ett jättetält var uppsatt. Vinden slet och rev i tältet och regnet öste ner, men inne var det en stor gasolvärmare, glada studenter och trevliga människor, så värmen steg i kapp med sorlet, Vi bjöds på kycklinglår, kassler och skinka, potatissallad och till efterrätt pajer med glass och kaffe. Det sjöngs och tjoades och sen blev det dans i uterummet. Vid halvtolvtiden på natten åkte studenterna och en del gäster till Öja krog där alla andra studenter ochså fanns på plats. Den festen varade till kl. 3.00 på natten, men då sov jag!

Torsdagen den 11 juni 2009
Faktiskt lite sol på morgonen-men sen började regnet att komma vi 2 tiden!
Jag fortsatte att klippa folkdräktsliv. Eftersm det är siden så är det väldigt svårt att handskas med. Det blir trådar som löper hela tiden-blå med guld. Idag skulle jag ta det lugnt- trodde jag.Men.... sen  skulle det bli  blomplockning- först plockade jag in Annettes tvätt innan regnet kom- sen handlade jag lite blommor och fick sen syn på en figur som jag kände igen på håret-det var Ida som just gått av tåget och som väntade på Erik ,som skulle hämta henne, men som inte hade bilen hemma! Jag skjutsade hem henne till Larsgård.
Sen hämtade jag Julia vid bussen och susanne och sen körde vi på blomplockningstur. Det blev mest prästkragar. Jag tog med mej blommorna hem och gjorde sen 10 blomsteruppsättningar, som vi sen levererade till Rikards och Helenas trädgård där det stora tältet inför morgondagens studentfest  står klart.Vi hämtade även en mobil till Ingvar, som Jonathan fixat till så att Ingvar kan ringa igen på mobilen
Erik och Johan hade under tiden varit här och reparerat min dator, som plötligt inte hade tillstymmelse till ljud-allt fungerar tydligen inte då ljudkortet saknar någon viktig fil.
Erik avinstallerade och ominstallerade på Internet och sen Vips- så kunde datorn både sjunga och spela och ge ljud ifrån sej. Nu återstår att se om jag kan ladda in mina videofilemr för redigering. Det kunde jag nämligen inte göra innan och det var så jag upptäckte att nåt var fel.Det är inte dumt med barnbarn som kan lite av varje och som kommer och fixar och donar när man inte begriper ett dyft.
Sen ringde Josefine - hon var på Center Syd och hade fåt syn på en klänning som hon skulle ha som studentklänning istället för den trånga vita, som hon redan hade köpt till imorgon. hon undrade om jag kunde sy fast en liten volang i kanten eftersom klänningen annars skulle bli för kort--den släppte strax under ballarna , sa hon--ja , vad ska man säja??? Ja kom med klänningen så får vi se-!!
Klockan20.00 kom hon och Lotta och så hittade vi en vit sidenschal som jag gjorde om till volang och satte ett silverband i kanten. Klänningen var rosa med silverbeslag i halsringningen. kl 22.00 var vi klaara!!!
Sen har jag tittat på film och tråcklat folkdräktliven på foder eftersom de är så ömtåliga, men jag har bara hunnit med ett! Nu är klo ckan 1.07 och jag har fått en vådlig hicka och nyser som en galning så jag får väl lägga mej!

Onsdagen den 10 juni 2009


Idag slutade Robin 9an och det var samling i aulan för sista gången på Jonebergsskolan. Hela salen var fullproppad med människor, föräldrar och annan släkt såsom mormor o morfar som vi, Det var sångunderhållning, tal och diverse framträdande, bl.a. fick skolans fotbollslag, däribland Robin, komma fram och fick varsin tröja, som det stod Jonebergsskolan 2009 på på ryggen och Sparbanken på framsidan. Jonebergslaget hade vunnit mot Korsavadsskolan och man förstår ju vilken stor seger det var , inte minst för Bengt Andersson, som var ledare.En av eleverna fick en bukett blommor-hon stod allra sist på listan i 9k och blev alltid uppropad sist vid alla tillfällen-därför fick hon blommor. Rektorn höll avskedstal både till elever och till Jonebergsskolan, Han hade med sej ett par boxhanskar, en stor käpp och en skolplansch på ett får.
Han talade sen över dessa ting,
Boxhandskarna-man ska alltid kämpa för att komma dit man vill,
Käppen-Man behöver stöd och ska vara ett stöd för andra
Fårtackan-Man ska aldrig glömma att säja Tack
Sen klämtade han i skolans koskälla en jättelik sak som skolan fick i invigningspresent-den representerade landsbygdsskolan  i staden eller`` Bonaskolan ´´som den kallas i stan!
Nu kommer alla att gå på Korsavadsskolan och då ska det väl inte behöva bli nån skillnad på landboar och staboar ---eller?
Till sist fick eleverna sina betyg och sen rusade alla i aulan ut på skolgården för att ta emot eleverna och hänga på dem massor av blommor-ett arv från realexamen??? Det är bara i Simrishamn som man firar på detta sätt-i Tomelilla händer inget alls- så det måste ha med den gamla realen att göra!Jag tog själv realexamen 1957 på Brunnsskolan som nu är riven. Då åkte vi runt i stan i  lövade vagnar och sen blev det fest i gymnastiksalen och därefter åkte vi runt med buss  hela natten hem till alla föräldrar som bjöd på förtäring. Hemma hos mor och far blev det  varm korv med bröd kl. 03.00 - vi kom lite tidigare och då roade sej mina klasskompisar med att dra runt en vagn med skaklar . stod i porten  ,och som far brukade spänna hästen framför. och den vagnen hade den här kvällen två pågar som häst och många töser som passagerare.och sen for vi till nästa familj-Ingas föräldrar bjöd på rabarbersoppa i Gyllebo  o.s.v-Ja det var tider det-men kul var det i alla fall. Jag kom inte hem förrän kl. 8.00 på morgonen och då hade vi hållit igång hela natten och Anita och jag gick då hem från Hammenhög-Jag glömmer aldrig skoskavet som jag fick av mina nya skor.På kvällen var jag bjuden på vårbal på Bollerup av C.H-en av eleverna som jag träffat på dans i Slottsparken-vilken upplevelse för en nybliven realist-mössan hade jag så klart på mej!!!!! Den gråa alltså!!!hoppsan nu kom jag visst från ämnet!
Efter allt uppvaktandet av Robin så körde vi ner till hamnkiosken och festade på glassstrutar och sen körde vi hem. Annette till jobbet!Julia och Jonathan kom upp till oss för att kela med källingarna
Helge o Harumi kom på besök, de har just kommit hem från Japan och de var pigga o glada och de hade köpt sidenbrokad till mej som de överlämnade. De blev förtjusta i kattungarna och skulle fråga Håkan om de fick ha en liten kattunge!
På kvällen var jag påDagcenter i Simrishamn och visade gamla lekar. Vi hade väldigt trevligt och alla var med på noterna. Det blev Var é du Jacob, Fyrbandskamp, vispa skank, Tämja stutar, Gåselek, Låna Eld,, Dra kavel och Pregja ud skomagarens yja.
När jag km hem klippte jag till liv till folkdräkt av brokaden som Helge o Harumi hade med sej! Kunde så  klart inte låta bli!

 

Tisdagen den 9 juni 2009
Sol  fram till kl. 15.00 Sen regn hela tiden
Josefine kom upp och hämtade visan på ett minne för att sen Johan skulle kopiera studentvisan.NilsGunnar kom för att köpa en toalettsits och samtidigt kom Julia och sen Jonathan. vi fikade i uterummet allihop.
Vi körde en runda och plockade prästkragar, som jag band till en krans som Robin ska få imorgon när han slutar nian. Det är sista gången det är avslutning på Jonebergsskolan, sen ska den läggas ner, rivas och byggas om till äldrebostäder.Sedan ska eleverna trängas på Korsavadsskolan.
Har fixat till passepartout till studentgåsen-etsning som Josefine ska få på  studentdan, textat kort mm-
Ikväll har jag bara tittat på TVAnne på Grönkulla och Krig och Fred och sytt på folkdräktsliven.
Ringde till Bollerup för att få ett samtal med rektorn och hästansvarige Daniel, men jag har ännu inte fått besked när de två har tid att träffa mej!Kristina Davidsson-journalist ringde idag och ville ha uppgifter om bondbröllopet-Allers var intresserade att göra ett reportage med Helge och Harumi
Måndagen den 8 juni 2009
Idag har det regnat mest hela dan-utom ikväll då solen plötsligt sken upp världen. Jag passade på att städa i uterummet eftersom det blev varmt och skönt av solen. Idag har jag målat en tavla av Josefine i studentmössa som hon ska få på fredag så hon ska ta studenten.Josefine o Lotta kom i förmiddags och valde ut visor till studentfesten- Jag har dem på datorn klart för utskrift med bilder ock allt.Ingvar hjälpte till att resa tältet ikväll i Helena o Rikards trädgård. Bägge Josefinorna ska fira studenten ihop-det är bara tre meter mellan deras hus och de tar studenten på samma dag, så det passar ju bra! hoppas att det blir fint väder för annars får man ta vinterrocken och kalsongerna på! Har tittat på Jordan-rättsläkare och Medium under tiden som jag bandade ett folkdräktsliv.Måste ha nåt att syssla med när man tittar på TV-annars blir man ju knäpp av att sitta så där rakt fram!

Söndagen den 7 juni 2009
Kallt och regnigt-Valdag. Jag var nere i Gärsnäs och röstade och Ingvar proteströstade här hemma
Kl kvart i 4 blev vi hämtade av Annette och nerkörda till hennes hus, där Annette, Marianne o LarsInge, Susanne o Ingvar, och alla  barnbarnen, utom Josefine som var sjuk och Gustav som fortfarande jobbade,+Ingvars båda flickor Julia o Johanna ,var församlade och det bjöds på vin,drink och öl med tilltugg.

kl 17.00 kördes vi till stationen , där också Gustav väntade och så hoppade vi på tåget. Allt var superhemligt-men alla visste vad vi skulle göra utom Ingvar och jag förstås! På tåget sjöng vi allehanda visor-Vissa av barnbarnen tyckte förstås att det var skämmigt med en mormor o farmor som sjunger störande på ett tåg...men dom får väl lära sej att jag är lite tokigI Ystad hoppade vi av tåget och tog en promenad till Marinan med havsutsikt . Där blev det god mat och dryck, som alla fick välja själv!Ingvar och jag bjudna på allt och jag åt Grillad Hälleflundra med nypotatis och kryddsås och Ingvar åt schnitsel.Men först åt alla heta kycklingvingar, som Ingvar bjöd på. De var verkligen både goda och heta och starka.
Sen drog vi iväg in mot stan och hamnade på Max , där vi drack kaffe ock åt glass innan vi åkte tillbaks med tåget till Gärsnäs. Gustav skjutsade oss hem ända till porten
Det var en trevlig kväll och roligt att alla tog sej tid att vara med -Det är inte lätt att samla alla på samma dag numera!Den här kvällen var en present som Ingvar fick av Barnen i 70årspresent

!
Lördagen den 6 juni-Sveriges nationaldag
Klädde mej i folkdräkt med alla attrialjer, tog fram flaggorna och körde till Torget i Hammenhög för att fira nationaldagen. Jag har fått det hedervärda uppdraget att tala på nationaldagen.
Simrishamns musikkår gick i täten med bl.a. min favoritmarsch Kronobergs Paradmarsch- en melodi som jag spealade på dragspel i min ungdom och som jag käpade mycket med innan jag kunde spela den perfekt
Vi gick genom Hammenhög till Idrottsplatsen och där ställde alla föreningar upp på rad i en viss ordning. Sen hissades flaggan och Sveeriges Flagga spelades. Därefter var det min tur att prata
Jag hade som tema TRADITIONER- i Hammenhög-vad annars
I Hammenhög har man firat
Sveriges Nationaldag så länge jag kan minnas. Hörde musiken hemifrån i Ö.Herrestad när vi gallrade betor och senare kunde vi höra dansmusik från Dansbanan hela kvällen. Det fanns många ungdomar på Lantmannaskolan och Lanthushållsskolan , belägna precis intill idrotsplatsen, som var danssugna. Några år senare fick jag själv åka ner till dansen.
TULPANER- Jag cyklade genom Tulpanfälten varje dag när jag cyklade till bussen, då jag gick på realskolan. Jag kunde följa Tulpanodlingen från sådd till skörd och det var en mäktig syn att se ett stort rött fält vi ena sidan och ett gult vid den andra. Jag kan ännu känna doften av de blommande tulpanerna. Det var visningar i blomstertid då människor från när och fjärran kom för att beskåda härligheten och då gjordes varje år en stor Tulpantavla och man korade en Tulpandrottning. Efteråt klipptes alla blommorna av för hand just när Tulpanerna stod som mest i blom och innan de börjat vissna-Löken skulle få mer kraft då. Det var ju lökarna som såldes på den tiden.
Numera kan man bo på Tulpanen på sin ålders höst, men även delta i alla aktiviteterna där.
Den Långe Dansen
Hammenhög har en midsommartradition som kallades för Den långe Dansen och som vi återupplivade i fjor. I år när vi får besök av folkdansare från Stuttgart ska vi göra den långe Dansen ännu längre,men då vill vi att alla Hammenhögsbor kommer och dansar med i rumpan!
Ikväll blev vi inbjudna till filmvisning av Helges och Harumis bröllop i Japan, hos Elna och Charlie. Även Ann och Bengt och Charlotte och Lennart kom för att titta. Vi blev bjudna på Wilmagrill och kalkonpinnar, kaffe och kaka . Mycket fin film av bröllopet, som måste var en helt speciell upplevelse med många traditioner och ceremonier.


Fredagen den 5 juni 2009

Studenten Erik, påhängd och på väg till Torget i ösregnet.


Idag har det varit en händelserik dag!
Kl. 11.00 blev Lorents begravd i Tomelilla kyrka. En fin begravning med trumpetmusik till Jag trivs bäst i öppna landskap.
Efteråt blev  vi inbjudna till middag på Regnbågen. Vi stannade och åt schnitzel, men sedan var vi tvungna att bryta upp eftersom vi skulle på Eriks Student. Ingvar måste mata gässlingarna och ta in dem i husen eftersom det såg ut att bli regn.
---------
Kl 14.00 var vi i Simrishamn för att få en parkeringsplats och sen drog vi iväg till Friaborgs Gymnasiet med  den hemmagjorda datorn och paraplyer,regnkappor och jacka. Det ösregnade när vi kom fram så vi satt kvar en stund i bilen och gick sen iväg.

Det var massor av människor församlade och det var bara att söka rätt på rätt bokstavskombination TE06 och ställa sej där och vänta! Naturligtvis småregnade det när vi stod där så det var bara att ta fram paraplyerna. Kl. 15.00 prick släpptes så de första studenterna ut i en viss ordning. De sprang upp i ett högt traktorflak och skrek o sjöng om varannat: Vi har tagit studenten........
Eriks klass kom ut allra sist och då hade mörka moln hunnit torna upp sej på himlen och just när studentsången sjungits klart och studenterna kom ut till släkt och vänner, så öppnade sej himlens portar och regnet vräkte ner. Allt blev vått, kostym, presenter,skylt och studentmössa och publiken sökte skydd under allt som gick att uppbringa.


Kl. 15.30 började musikkåren att spela och då gällde det för studenterna att hänga  med på vandringen som avslutades på Torget..
 Vi hastade till bilen och kunde genom att köra bakvägen i övre delen av stan, snabbt hitta parkering i närheten av Torget. Studenterna hade då inte hunnit fram så vi fick se dem komma i en lång rad. Nu sken solen från en sommarblå himmel. Så blev det tal från stadhustrappan av ett par elever och sen äntrade studenterna olika ekipage, lastbilar, apburar och traktorsläp, sopbil och grävskopa. Vi stod kvar och kunde se dem komma i två omgångar på färden genom stans gator.

Sedan var vi inbjudna till fest på Larsgårds logen med god mat som Gustav hade lagat till och mycket dricka, många visor och hög stämningoch många glada gäster.

Erik hälsade välkommen och blåste i en tuta varje gång en visa skulle sjungas, sen var det p....paus och efteråt blev det kaffe med cheesecake.Dansen började ta form och det var high life på logen hela kvällen. Gäster kom och gick hela tiden!skissen som jag gjorde till Eriks porträtt

Torsdagen den 4 juni 2009

Idag fyller Ally 70 år-men hon svarade inte när jag ringde så de är väl ute och slår runt nånstans!
Har målat ett proträtt av Erik-men det blev inte likt-det är nåt med ögonen tror jag. Det är väldigt svårt att göra porträtt i akvarell. _Det går ju inte att ändra för ju mer man håller på att försöka ändra det man tycker inte blir bra-ju sämre blir det-så nu får han ha den som den är- det är i alla fall en student. Ann och Jessica kom hit för att visa en fin klarblå brokad som Elna köpt till henne i Japan. Den var väldigt fin! Ann såg genast att det var Erik på målningen, men Julia tyckte inte det var likt!
Josefine, Julia åkte till Tomelilla och de köpte nya bläckpatroner till skrivaren. Jag får nog satsa på en ny skrivare eftersom bläckpatronerna i de nya skrivarna är betydligt billigare och bättre!
Ikväll har jag strukit min folkdräkt, plockat fram begravningskläder till imorgon-Lorents ska begravas imorgon,sen har jag gjort iordning blommor till Erik-kort,etsningen med studentgåsen och ramat in porträttet. Den stora skylten med dator och tekniker ovanpå har blivit en aning lättare, men den är ganska tung än-men det finns ju starka pågar, som går på gympa, så de får väl ta hand om lyftet så får de gratis armträning. Just nu håller jag på att ladda batteriet på filmkameran och förbereda några inspelningsfilmer tills imorgon.

Det blir en hektisk dag imorgon först begravning kl. 11.00 och sen studentuppvaktning kl 15.00 med allt vad detta innebär av obefintliga parkeringsplatser, trängsel och spring genom stan till torget kl 16.00 där alla studenter firas av rektor och lärare.Sen blir det Vagnsproccesioner i långa rader. Men det är trevligt att titta på! Sen blir detstudent fest på Logen på Larsgård kl 18.30

Onsdagen den 3 juni 2009
Idag är det 10 grader mindre,kallt och regnigt men jag har börjat på att måla av Erik med studentmössa. Det är inte lätt att få det likt
Jag var på Bo Olssons och inhandlade papper och började sen skriva ut visor på nytt och när de var klara så var det slut på den svarta färgpatronen-!!!!! Ja se datorer-Men man kan ju inte vara utan!!!!!!!!

Tisdag den 2 maj 2009
fint väder igen- Frukost i trädgården! Vid middagstid ringde mannen med budbil och jag fick den efterlängtade CDskivan med Windows.Jag ringde upp supporten, som berättade hur jag skulle gå tillväga och sen tog det två timmar innan allt hade körts igenom och sen kom den spännande stunden då datorn skulle startas om och jag kunde se om allt fungerade! Jippi Windows startade och jag kunde börja göra alla saker som jag inte hade kunnat på flera dagar. Det var 98 mail, men de flesta var spam så klart. Sen började jag skriva ut visorna till Erik och upptäckte att pappret var slut .Ja varför inte

Måndagen den 1 juni
Jag ringde upp Dellsupportwn direkt och han lovade vänligt att han skulle hjälpa mej att starta upp Windows. Jag hade två val att göra
 1. Tömma datorn och återställa den helt från början
2. Sätta in operativa systendisken och kanske kunna reparera felet.
Gissa vilket jag valde???
Nu visade det sej att jag hade fått alla Cdskivorna utom just den jag behövde och då skulle den skickas med budbil så att jag hade den här på tisdagen. Det alternativet passade mej bra!
Jag blev alldeles kallsvettig när jag tänkte på hur mycket som jag INTE hade sparat på extradisken-Så slarvig man är!!
Julia kom från skolan och vi tog ut de små kattungarna i trädgården så att de fick känna på utelivet de också
Sydde på folkdräktsliven