Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

September 2010

 

Torsdagen den 30 september
Idag har jag varit i Simrishamn.Körde till fiskaffären och inhandlade flådd ål, hel lax och skrubbor.
Sen gick jag mannekäng på Skönadalshemmet för Seniorshopen. Det är alltid kul att prova kläder och sen visa upp dem. Det värsta är ju att man vill helst köpa alltihop som man tycker om, men man är ju inte miljonär!Det blir ju ändå en hel del inköp-

Tog en sväng ut till Lars-Inges för att se hur de river ut halva huset för att de sen ska kunna lägga nya golv. Gustav, Johan och Andreas rullade sten och grus av glatta livet. Tänk vilken styrketränning det blir!
När jag kom hem gjorde jag iordning alla fisken och paketerade den för frysen, men såklart så stekte jag en ål som vi åt till kvällsmat-jättegott.
Julia som kommit från skolbussen, förundrade sej över fiskarnas utseende och behandling,. tyckte att ålen liknade en anakonda, men när den var stekt och klar så gillade hon smaken!
Sydde lappar på jeans, stopphålsöm på kragen och sydde två dynor att lägga i fåtöljerna. Jag tog en gammal röd filt till bakstycke och framstycket blev av det gråa pälstyget som jag köpte i Rinkaby. Nu kan vi sitta varmt framför TVn !

Släktforkning, men nu är det bara bilder som jag placerar in på rätt ställe.

Onsdagen den  29 september
Städade och tvättade,körde dynor till Smens hus och skyfflade i trädgården- väldigt fint väder! vi drack kaffe i trädgården Julia kom från skolan, fortsatte med hoppen över strumporna och dansade till datamusik.
På kvällen Släktforskning och stopphålsöm bäde på kragen och på uppslitna jeans!

Tisdagen den 28 september.

Bakade två fina bröd och gjorde rabbemos med fläsk till middag

I eftermiddags skjutsade jag Julia till Studio Danza i Ystad, där jag passade på att titta på dansen genom tittfönstret utanför.Otroliga rörelser! Hade det varit jag så hade både armar , ben , rygg och huvud ramlat ur led!
Jag passade på att ta en sväng upp till Marta och Signe för att se hur det går med samboendet. Det verkar fungera fint! De hade promenerat längs havet hela förmiddan. Jag lämnade några kort från förr, som de ska indentifiera. Vem är vem? Drack en kopp kaffe och hörde på deras berättelser! Hämtade upp Julia och åkte till Bo Olssons för att köpa Twistband till Julia, Den nya flugan i skolan : Att hoppa invecklade turer över ett gummiband
Tyvärr var alla Twistband slut, men när vi kom hem såfick Julia idÉn att ta ett par strumpbyxor, stoppa ett par bocciakulor  i  bägge fötterna och hänga strumpbenen mellan två stolar och sen hoppa över strumporna i invecklade benrörelser under tiden som hon sjöng en ramsa. Det kan man kalla fantasi!
Släktforskning i kväll

  Måndagen den 27 september 2010
Fint väder, men blåsigt,
Körde direkt till Malmö för att hämta Signe. Hon måste flytta ut ur sin lägenhet p.g.a. stambyte i hela huset.
Lastade in alla sakerna i bilen och sen körde jag Signe till moster Marta i Ystad , där hon ska bo en eller en och en halv månad. Marta bjöd på älgbiffar med tillbehör. Många roliga episoder berättades om deras gemensamma minnen som barn.

Sen körde jag hemåt och lät de två systrarna ordna resten själva!
söndagen den 26 september
Ann o Bengt var här i middags och plockade ner de allra sista plommonen som hon ska koka marmelad på!
Vi plockade fram mönster till tröjor som Ann ska sy till sej själv och Jessica på kursen. Lite olika modeller som vi har hittat i gömmorna!Mycket fina tröjor blir det säkert!
Ikväll startade vi folkdansträningen för hösten! Det kom 6 par trots att det var många som hade förhinder. Ett par nya kom också! Vi dansade lite av varje av gammal och ny repetoar-snart är det tid för  Tysklandsresan och då ska vi både ha ett uppvisningsprogram med musik och sång och så ska vi passa på att lära in lite av alla de tyska danserna som vi brukar få dansa när vi kommer dit. Jättekul ska det bli!

Släktforkning och nu blogg får avsluta kvällen eller natten klockan är 00.48


Lördagen den 25 september

Idag är det molnigt, men varmt-städade upp i uterummet, tvättade och bakade

Annette och Robin hämtade sina trädgårdsmöbler-det ska bli fest i kväll för Robins kompisar mitt i alla flyttningsröran! Jag har broderat på kragen och forskat i släkten så klart och tittat i ett gammalt fotoalbum- Plötsligt klarnar bilderna och jag vet vilka alla personerna är-nästan i det gamla albumet!
Fredagen den 24 september

Putsning av fönster lite varstans i huset
Idag var vi med Annette och hämtade hennes nya säng på Jysk och jag passade på att inhandla 3 boxar med lock som jag har sorterat in alla fotoalbumen i. vi fikade hos Annette och hjälpte till att sätta ihop sängramen.

Pojkarna hjälpte också till så att allt blev ordentligt gjort
Torsdagen den 23 september

Städade vardagsrummet, mattorna ute-otroligt fint väder-kaffe i trädgården
Ikväll har folkdräktskursen stratat i Hammenhög på Tulpanen. Vi var 8 st och det ska egentligen komma 2 st till som inte var där. roligt att intresset för att sy folkdräkter håller i sej!
Före kursen var jag och tittade på trädgården i parken mellan Pilegården och Tulpanen. Den var jag med och startade upp 1993 och nu ska det bildas en trädgårdsgrupp som ska sätta fart på parken där. Trevligt och fint hade det blivit nu när alla träden har växt till sej! Det var en man vid namn Björn som visade mej runt. Han bodde på Domaregården när den blev ödelagd av mordbrännaren. Han hade ett stort lager av filmnegativ från många idrottsarrangemang som blev totalförstörda  och som nu inte går att återställa!

Onsdagen den 22 september
Idag skulle far ha fyllt 96 år.
Har satt blommor på graven!
Idag har jag putsat fönster i lilla rummet och städat klart där. Sen har jag fått bort allt från atelje´n så nu är bara städningen kvar-Sen kanjag bjuda in alla till utställning. 
Jag firar också 20 årsjubileum i min atelje´liksom Våra grannar på Galleri Blå!
Dessutom firar jag 33 års jubilem i ÖSKG och 13 årsjubileum med Ria Myllesäck. Den boken blir ju aldrig för gammal eftersom det bara är de gamla lekarna som finns i den!
Nu har jag ändå skrivit in alla uppgifter om släkten som jag letat efter. Jag kom ju så långt bak som till 1700talet så det är ju synd att inte skriva in det!

Tisdagen den 21 september 2010
dagens dialekt:
Idag har jag börjat storstäda i innersta rummet-kastat ut mattorna och röjt, röjt röjt.

Sen började jag köra ner alla kvarvarande saker i ateljen till huset. Robin kom för att Faceboka hos mej. Deras bredband dröjer ännu en vecka så de har inget Internet än. Sen kom Julia och Hilma från skolan!

Vi fikade på kanelbullar-det enda som gäller här i huset

Anita och en god vän kom inom för att lämna gåsfoder som de hade över och passade även på att kolla in i ateljen!
Jag frågade Anita om hon kunde sambandet i släktskapet-men nej hon kom inte ihåg det riktigt!
Jag körde ner till Elna för att plocka björnbär igen! Det blev ett par liter, men det är ju så sticksiga buskar och bären mognar i olika omgångar. Var inom hos Malmqvist El och kollade vad de hittade på.
Brått om som vanligt och många kunder!
Sen satte jag mej vid datorn och sent i natt kom jag på det! Morfars syster Ingrid var gift med Percys morfars bror Johan,så jag vet inte vad vi ska kalla oss egentligen. Vi är ju faktiskt bara släkt i släkt då!
karaklud-disktrasa

Måndagen den 20 september
dagens dialekt:karaklud
I förmiddags kom Anita och Percy Månsson med två gåshonor, som vi ska släppa in i gåsaflocken. Deet är livgäss och räven hade tagit gåshanen .Vi fikade och pratade vinodling med historia. De har just fått sitt vin godkänt till försäljning på systembolaget i avväntan på att de ska få sälja på sin gårdsförsäljning.

vi kom även att prata släkt och konstaterade att Percy och jag är släkt på nåt vis-men hur?
Johan kom från skolan och var alldeles blöt-han hade sprintat från tåget och skulle vänta på att Ida anlände med tåget och Lars-Inge skulle hämta upp dem. Sen kom Julia och var alldeles våt-De hade haft utfärd till golfbanan i Tomeölilla och blivit överraskade av regnet.
Sen åt vi  ett helt fat plättar och kanelbullar.
 På kvällen skulle jag till Ystad för att starta upp folkdräktskursen där, så Johan åkte med till Järnvägsstationen för att åka till Simrishamn och börja på Thaiboxnig tillsammans med Gustav . Ida kom med tåget på samma gång från Tomelilla, så hon kunde åka med mej till Hammenhög.
På kursen kom alla Annette, Solveig,Kristina, Gun och Lisbeth. De sydde flitigt hela kvällen och alla beklagade sej över att de inte hunnit sy något över sommaren-men då ska man ju göra annat! Annette syr på sin bindmössa, Gun syr på sin tröja,Solveig syr en Wemmenhögssärk och Kristina  syr på sitt broderi till förkläde och Lisbeth syr ihop sin särk!
Jag hade plommmonpaj och kaffe med som fika!

Gissa vad jag gjorde sen, när jag kom hem? Jo jag letade, letade,letade och kunde inte hitta sambandet i släktskapet med Percy-jag kunde inte sova på natten-jag bara funderade!

tjörnebär-slån
Söndagen den 19 september
dagens dialekt
:tjörnebär
Fint väder idag-körde ner till Annette med lite saker! Under tiden ringde Ann-Christine och sa att hon var hemma hos oss.Hon kom ner och hade med sej Minna och Moa. Hon var först på kyrkogården i Ö.Herrestad och satte blommor-Vi fikade hos Annette och sen skulle AC tanka min dator på släktuppgifter.
Ingvar och jag åkte före-men Ac kom inte.
 Efter en stund ringde Annette och berättade att Minna var inlåst i bilen och kunde inte komma ut och inte hitta nyckeln. Det kom stor publik och efter någon timme kunde de konstatera att Minna hade lagt nyckeln på baklyktan och efter kom AC och slog igen koffertluckan och då råkade nyckeln komma ikläm så att bilen låstes.
 Dessförinnan hade Minna hunnit in i bilen och satt inlåst!
De slog ut en bakruta och skruvade av baklampan för att komma åt nyckeln igen. Ja vilka ceremonier.
till slut kunde datorn tankas av och sen åkte AC och flickorna hem starkt försenade!
På kvällen bakade jag 60 kanelbullar och 2 fina bröd med kummin
krogeda tär- krokiga tår
lördagen den 18 september 2010
dagens dialekt-
krogeda tär
Idag körde Ida och jag till Rinkaby och gittes Tygkälla för att köpa tyger. Det var Ida som skulle ha tyg till olika tröjor. och det var 30 % rabatt på jerseytyger. Men när man kommer till en sån stor affär så blir man sugen på att sy så jag inhandlade också tyg. bl.a. fuskpäls till att göra dynor till våra fåtöljer som vi slöar i varenda kväll!
Sen köpte jag naturligtvis tyg till folkdräktströjor, svart finull-verkligen fin kvalitet till ett mycket överkomligt pris om man jämför med övriga affärer.
Vi var hemma igen vid tvåtiden! Då var flyttningen redan avklarad för pågarnas del. Det var många hjälpare som var på plats, Lars-Inge, Erik, Johan, Rasmus, Robin, Jonathan och Ingvar. De hämtade allt som var magasinerat i Simrishamn på några timmar-men sen var hela lägenheten full av lådor från golv till tak.
Som tur var hade jag kokt 10 liter kött och grönsakssoppa på bogkött, så att pågarna kunde få lite mat i sej innan de gav sej hemåt. När Ida och Jag kom hem så åt vi också lite soppa och sen körde jag ner till Annette och  hängde upp alla kläder i klädkammaren

packade upp allt glas och porslin som jag satte in i vitrinskåpet. Vi tömde låda efter låda och till slut var det nästa bara tomma lådor kvar i en hög. Annette båsade in allt på plats . JUST NÄR JAG KÖRT HEM SÅ BRAST ETT BLODKÄRL I aNNETTES KNÄ SÅ HON HÖLL PÅ ATT SVIMMA OCH KUNDE INTE TRAMPA PÅ BENET.Naturligtvis så hade hon överansträngt sej och lyft på tunga lådor hela dan!
sängagöl-sänggavel
Fredagen den 17 september
dagens dialektord :
sängagöl
Idag fick Annette nyckeln redan vid 8-tiden på morgonen, så när jag kom opp å rydden så var hon redan igång och flyttade för fullt.Det var bara att hänga på. Idag var det Gustav och Johan som kom för att hjälpa till. Det regnade ymnigt emellanåt men vi sprang mellan skurarna!
Allt i huset flyttades liksom nästan allt från min ateljé, ovanvåningen och allt annat som var tillgängligt. vi höll på hela dan och på kvällen övernattade  Annette i lägenheten.
Jag skalade morötter, potatis, sellerirot,palsternackor purjolök för att koka soppa på köttfria ben och en bog!
Matförberedelse till imorgon
Själv sjönk jag ner vid datorn!

hunatjöfs-hundkex

Torsdagen den 16 september

dagens dialekt: hungatjöfs

Idag har vi varit hos Gittan och Uno. Han fyllde år i söndags!

Vi blev bjudna på jättegod mat med vin . Sen hade vi väldigt trevligt med mycket diskuterande
Lite vindkraftverk, politik, släkt och gamla minnen och så nyheter förstås.
Eftersom vi är i samma ålder ungefär så hör vi lite dåligt allihop så det kan bli helt otroliga tolkningar av samtalen. Men det blir ju bara roligt!
Vi hämtade Julia på vägen hem , fikade och sen hämtade Ingvar och Annette en säng till Jonte med släpen
.

Ska ta en tur till Susanne igen!
dölled vär-dåligt väder

Onsdagen den 15 september 2010
dagens dialektord :
dölled vär

Idag regnade det och stormade och solade det omvarann. Det börjar dra ihop sej till flyttning nu och Annette har snart packat ner allting-redo för att flytta på fredagkväll.
Jag har också börjat röja undan lite så att det är bara att slänga ut mattor och allt annat så man kan storstäda så snart som möjligt.

Iförmiddags tog jag en tur till Susanne o Amanda, som bjöd på nybakta scones. Josefine dök också upp med tiden!
Ikväll har det blivit politikdebattutfrågningsTVtittande liksom igårkväll och under tiden har jag sytt på kragbroderiet på krage nr 2. Den första är klar.
Jag hittade en gammal dagbok som  farbror Folke hade skrivit 1983 -1987.
Det var sannerligen intressanta uppgifter som kom fram i den!
Nu fick jag klarhet i hur allt gick till!
en del roliga anteckningar hade han också gjort
t.ex idag har jag gjort en ny stökäpp, den gamle slo jag itu på svinen som inte ville flytta ing i nytt hus!
Jag tror att hans gamle käpp var rätt opprydden!
Folke var glad för djuren ,så det var nog inga hårda rapp de fick!
Ikväll har de flesta av mina kusiner kommit i rätt ruta i släktforskningen.
Julia kom efter skolan och hälsade på pållarna ute på ängen, dansade några rundor framför datorn och gjorde 50 situps

rajnstinkj -regnstänk
Tisdagen den 14 september 2010
dagens dialektord
rajnstinkj

jo jag ska lägga in lite  österlendialekt igen-dialekten har haft semester. Tack för att ni hörde av er!
Idag fick de rätt-väderlekstjänsten- som sa att det skulle regna!
Det gör det idag, men inte så mycket förstås, men det är bra mycket kallare
birgit ringde tidigt -kl 9.00-och bjöd till fest inför sin 70 årsdag. Vi gick i skolan tillsammans i Simrishamn och sedan i Hammenhög på Lanthushållsskolan. Sen har vi haft kontakt hela tiden från och till. Birgit kom på min fest och det var jättekul, liksom alla andra goda vänner som kom för att fira dagen med mej!

Idag har även Ystad Allehandas fotograf vaknat till liv och fotograferat förargelsens hus i Stiby!
Hela sommaren har folk stannat till och varit förbannade på att en sån förstörelse av en gård
 kan få förekomma och  som dessutom ligger  intill vägen.
Många har ringt och velat att vi skulle anmäla förstörelsen-
men som sagt-man vet ju inte vad som försiggår bakom väggarna-
Det är kanske reklam för något!
 Vad det är ? Ja det förstår ändå inte vi dödliga!
Kanske väntar ett nytt arkitektpris!
Så var och en får göra som den vill, men Ingvar höll i alla fall på att sätta kaffet i vrångstrupen,
när han såg att YA kan ödsla papper på en sådan sak! Och den tidningen prenumerar vi på!
Gratisreklam har det i alla fall blivit och vi kan nu lätt beskriva  hur våra besökare  ska hitta rätt väg till oss!

Måndagen den 13 september 2010
Ännu en fin dag med 18 grader varmt och solsken.
Efter att ha lyssnat på Ida och Carl-Göran Svensson s politiska duell i radion så åkte jag till Tomelilla för att gratulera Dagny som fyller år idag.

Hon bor i en jättefin lägenhet och vi drack kaffe och snackade. Ingrid och Katrin kom också dit och vi hade en trevlig eftermiddag
Katrin som har eget hälsoföretag demonstrerade hur man tränar nacken  med benen istället för huvudvridningar! Kul och säkert bra för nacken-Jag ska prova!

Sen blev det en tur ner till Susanne och så hemigen och röja,tvätta och så släktforskning-Ann-Christine ringde och berättade att hon fått en efterlängtad skiva som hon kan kolla en del släktingar på!

Det är ju inte bara så att man går ner till 1700talet i rakt nedstigande led utan man måste ju kolla på bredden åt båda håll också och det är sannerligen otroliga livsöden som kommer idagen.. Tänk vad alla har kämpat i sitt anletes svett för att hålla gårdar och hus i skick till kommande generationer-
Då fanns ingen förstörelselusta i kroppen  eller huvudet på någon vettig person.


Söndagen  den 12 september
Jättefint väder och jag hade tänkt följa med till Huaröd på säsongens sista stor loppis för arr inhandla lite böcker, men Ingvar hade inte tid att vänta så jag blev hemma istället.
Nu fick jag en hel del annat uträttat istället och undanstädat efter kalaset
Uno fyller år idag men vi är ditbjudna på torsdag istället

Vindkraftverken
När jag går nerför vägen har jag väldigt fin utsikt över Östra Herrestads nya vindkraftpark.
Just nu är 6 st på plats, På omrädet Posthuset ,Gärsnäs-Tågarpsgården och ner mot Nannyhill och Axeltorp
 men det ska bli 3 st till mellan Ö.Herrestad och Ulriksberg
 Varje morgon  har det kommit 9 stora lastbilar med vindkraftsdelar . Det är inga små bitar minsann Vingarna hänger långt utanför bilflaken så därför måste det vara följebilar både före och efter! Verken blir 125 m höga och rotorbladen har en diameter på 90 meter-
Jag är väl en motvallskäring såklart-men jag tycker faktiskt att vindkraftverken är riktigt fina att titta på.
Jag hör många som tycker att de förstör landskapet och att de för oväsen!
Nu bor jag ju en bit ifrån dem förstås så det kommer väl inte att höras ända hit-
men bor man vid sidan om Riksväg 11
och hör lastbilar och traktorer vråla förbi i full hastighet( trots 50 lapparna)
 så tror jag inte, att vindsuset från vindkraftverken kan störa!
Jag ser fram emot när det kommer igång att snurra.
 Det blir en spännande och föränderlig  landskapsbild hela tiden.
 Dessutom får man en riktig synvilla på köpet.
De står aldrig på samma plats-det ser ut som om de flyttar sej beroende på var man kommer ifrån-precis som månen!
Tänk om det varit en gruva eller en gasborra eller ve och fasa ett kärnkraftverk som de hade byggt istället!
Förresten så är ju inte elkraftspålarna någon skönhet i landskapet- de tycker jag är väldigt störande där de står i dubbla rader med en massa trådar emellan sej.
och det gråa vattentornet utanför mitt köksfönster är väl inte heller någon skönhet i landskapet precis, liksom alla silos och fabrikslokaler med höga avgaspipor

Nej! Jag väntar på snurren nu!!!!
http://www.vattenfall.se/sv/file/brevutskick-andrat-bygglov-20_11336295.pdf

-------------------------------------------------------

Sen fikade jag nere hos Annette och pågarna-sista dagen som pojkarna bor i Smens hus före flytten till Torget!
Sen blev det lång lång släktforskningsperiod på datorn. Nu har jag bestämt mej för att närma mej nutid istället för att söka på 1700-1800talet. Jag har redan hunnit skriva in 950 personer så nu kan det bli ett par hundra till.

 

Lördagen den 11 september.
 9 år sen som flygplanen flög in i tornen i New York. Jag minns den händelsen så väl eftersom jag höll på att göra iordning ateljen efter klinkerläggningen. en tisdag och jag var fri från jobbet. Hörde i radion att något hänt och blev uppmanad att slå på TVn.Man trodde inte att det var sant! Lite senare skulle jag hänga ut tvätt och snubblade eller halkade i trädgården på det nyklippta gräset, bröt benet och fick iväg för att gipsas i Ystad. Jag var ensam hemma, men kunde asa mej in till telefonen och ringa till barnen innan jag höll på att svimma.kom hem med gipsat ben och två kryckor!Men det var ju ingenting mot vad som hände i Amerika!
-----------
Idag kommer det gäster 4 st 2 från Tomelillagreen och  2 st från sillastan vid ankedammen. vi ska äta skaldjur med kräftsoppa. Jag har bakat oststänger och gjort en rotfruktsgratäng, dukat i uterummet , fixat ljus och röjt undan den värsta oredan!
Elna o Charlie kom för att låna ett par Wallanderfilmer
-----

Nu har gästerna varit här och det var jättekul som vanligt  med gamla vänner på besök. När vi ätit tittade vi på filmen från min 70årsdag -på begäran-
Vi åt glass med björnbär och drack kaffe med nybakade wienerbröd!
Nu ska jag följa Jonte till huset och se till så att Robin kommer hem. Han kommer med tåget strax!
 

Fredagen den 10 september 2010
Lite mulet med solglimtar emellanåt-regnet kan komma när som helst!
idag har det blvit mycket baande. Först 60 kanelbullar och sedan 50 wienerbröd. Sen kom julia och Jonathan från skolan. Vi fikade på nybkta kanelbullar och sen körde Ingvar med Julia på dansen i Tomelilla, Susanne och Josefine jobbade, så ingen kunde följa med henne!. Jonathan följde med!
Vi åt grillade´´köttfria ben´´till kvällsmat och Annette städade undan med fart och fläng!
Lars-Inge kom för att visa sin nya bil, med bra plats för långa ben, farthållare bra plats för 5 personer-en Honda -tror jag-gråblå  färg! Det är det enda kännetecken som jag har på en bil-färgen-så det är alltid bra att lägga den på minnet!
Ikväll har jag broderat på kagen , tittat på Idol och letat släkten i Lund! hittade de flesta!

Torsdagen den 9 september.

Idag blåser det väldigt, men i trädgården är det lugnt-Har klippt gräsmattan och röjt i hallen.

Hämtade Julia vid bussen och reflekterade över vilken förstörelse 3 gårdar runt omkring har genomgått-Det är nästan skandal. Taket nerrasat på två  , en gång, fina gårdar och den tredje ska man bara inte tala om. Den är totalförstörd med klotter på väggarna! Ser ut som om det vore ett porrtält på Kiviks Marknad! Men varför inte-Man vet inte vad som förekommer bakom husväggarna! Man kan faktiskt vänta sej mer av denne man!

Det är en skamfläck för byn! Tur att man bor lite bakom alltihop så man slipper se det!
Ikväll ska jag på kräftskiva hos Lena i Onslunda. Det ska bli Lajbans! Har just skrivit ett par skyltar till Elna!

Nu har jag varit på kräftskiva hos Lena i Onslunda. Vi åt massor av kräftor, köttfärspaj, sallad ,bröd och därtill bier och vin. kaffe och björnbärsglass med blåbärs-Grappa  till. Vi sjöng och höll (snacke)låda - jag hann t.o.m att sträcka ut mej på soffan (nej det berodde inte på vinet) när flickorna bestämde dagar till nästa träff. Det är ju de som jobbar och har alla dagar upptagna , men vi lyckades ändå få fram minst en dag i månaden för kommande träffar. Kul hade vi i alla fall.

Nu ska jag leta vidare i husförhörsboken!

Onsdagen den 8 september 2010
Fint och varmt väder-Frukost i trädgården, Badrummet fick sej en rejäl omgång,tvätt och strykning,plommonpaj och broderi-snart klar med en av kragarna-
På kvällen blev det  Idol och  släktforskning. Hittade fosterföräldrarna till Inga Hedvig Viola och  Egon Herbert och Anny + någon till-Ja vilka livsöden! Stackars Hanna!
 

Tisdagen den 7 september.
Idag var det mulet och en aning kallt så det blev frukost och tidningsläsning i uterummet,tvätten väntade på att komma in i värmen.
Dammsög huset och skrubbade golvet i uterummet och i köket
Nu ska det tittas på Slatan i Lilla huset och Annette, Marianne och Lis ska spela nyckelharpa tillsammans

Måndagen den 6 september
Bakade 60 kanelbullar-klara till eftermiddan då Julia och Robin o Julia kom för att fika
städade,tvättade,handlade, löste korsord ,broderade på kragen och på kvällen grillade vi i trädgården, därefter fikade vi nere hos Annette o pågarna en liten stund
Sen blev det hoed i körkebogen igen och  inatt blev det napp på Hertas dotter som jag letat länge efter, men nu hittade jag henne
Inga Hedvig Viola f 1923 + lite andra eftersökta personer.
Greta skickade Tack i Ystads Allehanda till Österleningabunken

Söndagen den 5 september
plockade björnbär hos Elna igen-Ingvar var också med
Åkte med Annette till Ann-Christine och Leif för att hämta Annikas soffa som Annette ska ha i sin nya lägenhet

lördagen den 4 september

Annette inspekterar sin nya lägenhet
Ålafest i trädgården

Fredagen den 3 september
S
tädat i bagaronsrummet nästan hela dan, plockade ut det mesta ock slängde på soptippen, så nu kan man gå in där också
Julia och jag hälsade på hos familjen Malmqvist-Alla barnen var hemma för en gångs skull samtidigt
släktforskning nu igen

Torsdagen den 2 september

Annette fick besked om att hon fått en lägenhet i Gärsnäs 4 rum och kök, precis som hon önskade!
Behandlade Annettes gamla kista från 1805 med linolja och terpentin
fint väder. solsken och varmt hela dan så det blev lite trädgårdsarbete och lite solbad i trädgården
släktforskning på kvällen
Onsdagen den 1 september 2010
Började dagen med frukost i trädgården i det soliga och varma vädret. Löste ett par korsord och läste YA
innan jag körde till Skönadalshemmet för att hämta mina dockor som varit på utställning ända sedan påsk. Jag hade totalt glömt bort att de fortfarande var där-Men nu kom de hem! Sedan besökte jag fiskaffären och inhandlade sill och ål, som jag just har tillagat. Har gjort en vända ner till Susanne och hade Julia med mej ner. hon ska övernatta imorgon med skolkamraterna i skogen-Spännande såklart
Sen tog jag en cykeltur bortom Ulriksberg och Ö.Herrestad och sen blev det kvällsmat med kokt ål med senapssås. Gott! Pratade med Ann-Christine i telefonen:
SläktforskningSläktforskningSläktforskningSläktforskning