Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

Ann-Margrets Blogg /Dagbok
 

2011
2012-06-04

Blogg, en förkortning eller förenkling av webblogg; av engelskans blog, kortform av weblog från de engelska orden web och log, är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen oftast är högst upp

Januari 2011
 

Måndagen den 31 februari 2011
Idag var det rimfrost på träden och lite dimma
Julia kom från skolan och vi spelade ett spel med henne
Annars har jag läst igenom gamla forskningsintervjuer det mesta av dan. Det är välgit roligt att nu i efterhand läsa vad alla egentligen berättade. Jag scannade in  iintervjuer av mor och far och av Maria Lundgren, mormors syster. Mor och jag besökte henne i mars 1978, då hon precis fyllt 90 år
Då visade och berättade hon om Kadriljen som hon dansat i Borrby Park och Gislövs Stjärna, när hon var ung. De hade även dansat i drankabassängerna i Hoby, när de var tomma!

I Stjärnan spelade Barberare Perssons blåsorkester och deet fanns en 10öresbana och en 5 öresbana,

Så länge det var ljust ville de flesta ´´styla ´´, genom att dansa på 10öresbanan, men så fort det blev mörkt dansade alla på 5öresbanan. När det spelades upp till kadrilj fick man betala dubbla priset på dansbiljetterna. Tänk att vid 90årsålder kunna kommaihåg hela kadriljen. När jag nu läser den första intervjun så ser jag att hon hade helt klart för sej hur den gick till från första början, men det var vi som klyddade till det när vi skulle lära den!
Maria var en rolig kvinga. Hon hade dansat dubbla (hopsa) och så vals med litta hoplamazurka i!

Ja alla förstår vad hon menar!
En annan bra förklaring på en dans är: man trör på det ena bened och hurrar på det andra!
En bra förklaring på bugadansen
Ikväll startade vi  folkdräktskursen i Ystad.Trevligt att ses igen efter julen, men alla kunde tyvärr inte komma, men nästa gång dyker de väl upp!

söndagen den 30 januari 2011
Idag var det sol och +-0 grader.Vi tog en tur ner till stranden i Borrby. Julia och Jonathan följde med! Väldigt härligt och varmt på stranden var det! vi hade varm choklad och ostmackor med oss som vi fikade på vid fortet-sen gick vi en lång runda i vårsolens glans!
När jag kom hem letade jag igenom alla album med folkdanskort, men jag hittade inte nåt bättre kort på Helge än det jag redan har. Sen skrev jag en minnesartikel, som jag har skickat till Hembygden och Pilavisan och ska skicka till YA också! Ikväll har jag sytt på en kjoldel till särken! Den måste bli klar imorgon för på tisdag den 1 februari ska jag börja på grafiken-är det meningen i alla fall!

lördagen den 29 januari 2011

Idag har jag pratat med både Bengt och Vivianne om artikel i tidningen och begravning.fortsatte att leta i intervjuhäften. Hittade en ammsa annat som jag hade glömt att jag hade.Sånt tar tid
Innan jag visste ordet av var det kväll och då var det dags att köra ner till Annette eftersom vi skulle fira hennes födelsedag! Alla var där förutom Gustav och Ida!
Vi fick nån sorts kassler låda med bacon,sallad och ris-Gott med mycket smak i, Tårta och kaffe med Hurra och sång med femtan verser.
Sen blev det leka av. Soffan! Det var mycket högljudda deltagare i leken-alla försökte överrösta varandra! Nästa gång blir det tysta leken! Men som vanligt så vann flickorna-2 gånger- till pågarnas stora förtret!
 

fredagen den 28 januari 2011
Fint väder med sol och -7 grader
Vi körde ner till Borrbystarand och gick en promenad längs stranden ca 1 tim.
Sen var vi inom hos Marianne i affären och hämtade en sladd till Annette. Jonathan kom upp på besök en stund och sen började jag leta efter kort på Helge-Men visst har jag många kort, men han står nästan aldrig ensam utan alltid omgiven av en massa spelmän.Ringde Bengt-men ingen hemma!

Började även plocka fram intervjuhäftena på kvällen!

 

27 Januari  2011.
Fick idag veta att Helge Westberg är död. Han dog den 24 januari.
Helge var spelman i Österlens Folkdansgille från starten 1973-2000  i över 25 år,då han slutade spela på grund av hörselproblem och höftbesvär.

Helge åker i en liten vagn på Vagnsparaden i Everöd 1974 , en av Österlens Folkdangilles första uppvisningar

Helge Westberg spelar på uppvisning på Bollerup 1975

Helge började spela till folkdans redan då han var 19 år gammal., 1936, Han blev då kontaktad av Sydöstra Skånes Folkdangille som behövde en spelman. Alltsedan dess har Helge spelat till Folkdans , både på träningar och massor av uppvisningar. Jag träffade Helge som spelman 1955, då jag började dansa folkdans i Sydöstra Skånes Folkdansgille med Ulla och Per Åke Olsson som ledare. Jag var då endast 15 år gammal.Folkdansen fortsatte sedan på Hammenhögs Lantmannaskola med Helge som spelman-oavbrutet.
1973 startade vi Folklig dans i Smedstorp och Helge blev vår spelman. Österlens folkdangille bildades 1973 och sedan spelade Helge på alla träningar och uppvisningar, utlandsbesök , bondbröllop och fester och teaterföreställningar.När Österleningabunken spelade in sina 4 LPskivor var Helge med som spelman. Han sjunger solo på alla skivorna bl. a denna visa, Jöns Anderssons Augusta, som ni just nu kan njuta av

Helge var en mycket skicklig spelman, som hade förmågan att rätta musiken efter dansarna. Han kunde alla danser utantill och visste exakt var de kritiska punkterna var på en dans. När det var tid för en uppvisning följde han noga med i dansen och  spelade långsammare , när han såg att dansarna inte hängde med i svängarna.

Det är många medlemmar i folkdanslaget, som dansat efter Helges härliga och glada musik och jag är säker på att alla liksom jag, minns honom med glädje och tacksamhet . Han var en riktigt fin kulturbärare av skånsk folkmusik. Han fick mottaga Svensk Ungdomsringens förtjänsttecken i silver 1984.

Han fick aldrig Simrishamns kommuns Kulturpris, trots att han flera år stod på förslagslistan , men han var verkligen värd att få denna utmärkelse., framför många andra!

------------------------------------------------------
Bakade fastlagsbullar till ikväll och sedanvar vi  hos Susanne och fikade

Körde sedan  in till Simrishamn, där jag besökte 1910. Där träffade jag Ida som praktiserar i affären och även Eva Ring. Robin var också inne i affären för att fördriva tiden tills bussen gick!
Körde till Hammenhög och besökte Malmqvist El

Ikväll startade vi folkdräktskursen på Tulpanen. Vi var 7 st deltagare-Riktigt trevligt att träffas igen

Onsdagen den 26 januari 2011

 

Idag sken sola över Österlenagår-och då fick jag genast lust att ta en promenad, men först middag så klart! Det blev riktig julamad, med kokt skinka från frysen  med brnkål och till efterrätt risgrynsgröt med saftsås och sen var vi redo att åka ner till Borrbystrand. OK-ut i bilen och sen började det snöa! Men skam den som ger sej! När vi kom ner stormade det friskt med höga böljor. Vattnet gick ända upp till sandynerna,så det finns verkligen ingen strand kvar att snacka om, men det gick bra att gå i vattenbrynet och hoppa över vågorna!Sen gick vi genom skogen och till Hemvärnsgården. Bilden är från i lördags, så nu ser stranden helt annorlunda ut!

Sen hämtade vi upp Jonathan som hade prov på Jehovas Vittne.  Oj oj vad han läste och letade , så nu vet jag också en hel del om dem som jag inte visste innan! Intressant ! Men med sådana regler skulle jag inte passa in! Ikväll har jag ägnat åt Tv, sömnad och dator-Gissa i vilekn ordning!Imorgon ska folkdräktskursen börja i Hammenhög! Ska bli skönt att komma igång igen efter juluppehållet!

Tisdagen den  25 januari 2011
Äntligen! Datorn är tömd och installerad på nytt! Erik kom ikväll och tömde ut alltihop igen och laddade in innehållet igen, Nu har jag bara en C disk med allt inlagt på samma disk
Nu hoppas jag att allt ska fungera-men datorn har slukat 50 GB på kuppen- var de finns är en gåta!
Nu haar jag installerat alla program som jag har på skivor och tankat ner en del av innehållet som jag sparat på en annan disk, och det verkar till att fungera bra. Som tur är fick jag också ordning på hemsidan, när jag på nytt tankade in från extradisken. Det är några dagar som haar försvunnit ur mitt minne-Det är verkligen kort-Jag minns knappt vad jag gjorde igår

Julia kom från skolan idag och när det inte fanns någon dator så spelade vi loppspel och Katt o Råtta och lite andra gamla kortspel. Vi åt Risgrynsgröt till kvällsmat när Erik kom!

Måndagen  den 24 januari 2011
GRATTIS Annette

Söndagen den 23 januari 2010
Idag kom Erik  för att greja till datorn! Lars-Inge och Johan var också med! Erik tömde datorn igen och nu lade han systemeet på D disken och ökade på den till 50 GB. Men när allt var klart så hade de 45 GB försvunnit av någon anledning och det fanns bara 6 GB kvar. OK det skulle väl räcka?
Men icke. Ny installerade sej alla programmen runt Windows på D-disken istället och plötsligt var det inte något minne kvar på den heller.

Lördagen den 22 januari 2010
Datorn finns i skallen hela tiden. Öppnade den , men det fanns inget minne så jag fick låta bli den
Sydde på särken istället  och var nere vid stranden i Borrby! Det var otroligt som den såg ut! Som om hundra hästar hade sprungit fram på den och havet hade nallat minst tre meter av sanddynerna där vi brukar ligga på sommaren. Det var inte vidare lätt att gå där så vi tog vägen om skogen istället, men när vi kom ut vid Hemvärnsgården så var stigarna fulla med snö som vi trampade rakt igenom. Men vi kom fram till slut efter åtta mödor och 7 besvär.
Erik skulle ha fest på kvällen så han hade inte tid att komma och fixa datorn.

Fredagen den 21 januari

Erik tömde ut allt från datorn och installerade på nytt.Efter några timmar var minnet fullt.

VI KOM NÄMLIGEN ÖVERENS OM ATT DET BÄSTA VORE ATT LÄGGA SYSTEMET PÅ EN DISK OCH RESTEN PÅ EN ANNAN.MEN SÅ LÄTT var det inte. Allt annat la sej också på systemdisken och den blev full meddetsamma.

Torsdagen den 20 januari

Onsdagen den 19 januari 2011
Vi var på Rolf Blomqvists begravning , vår granne sedan 20 år tillbaka,

Begravningen var i Stiby kyrka-stämningsfullt och sorgligt. En liten jazzgrupp spelade Närmare Gud till dig-Väldigt fint. Efteråt var vi på församlingshemmet där vi blev bjudna på Landgång , kaffe och tårta. Jazzgruppen spelade och en dansk sångare sjöng OlleAdolfssonlåtar bl.a Ge mej en dag

Tisdagen den 18 januari 2011

Måndag! den 17 januari 2011
Idag är det ännu mer dimma i luften, grått o trist!

Bakade 40 bullar som ska vara till fastlagsbullar ikväll då det blir styrelsemöte här hos mej! Det är tradition att jag bjuder på fastlagsbullar på första mötet för året! Jag hänger upp lite tavlor, fixar förängningssladdar till fönsterlamporna-Konstigt att det alltid ska vara för korta sladdar i lamporna -eller är det kanske fel på kontakterna som sitter vid golvet och inte i ögonhöjd-då hade sladdarna räckt till-men där sitter inte kontakterna! OK . hittar sladdar och fördelningsdosor-men då är det en jordad förlängningssladd men en vanlig kontakt och vice verca. Snor runt och hittar till slut rätt sladd!,Dukar till ikväll på röd julduk, röda tulpaner som jag inhandlade hos Häggs idag.

Julia kom efter skolan och undrade om jag nånsin sett Mysterierna på Greveholm-Jodå Mormor har sett den spökfilmen! Film-nej deet var ju en julkalender i TV som visades 1996. Julia tittar nu på den på Youtube och tycker den är mycket bättre än de kalendrar som visas numera! Jag vet inte hur många gånger hon har sett Teskedsgumman-men under åren har hon säkert sett den 100 gånger.
Jonathan ringer och vill ha klarhet i lotterivinsterna som ska gå till  skolans skidresa. Han passar även på att boka in tid för läxhjälp i nästa vecka-då ska man bli lärd! Det är kul att lära sej om lite av varje!
_Jag tror att jag ska börja i skolan igen!
Men man hade nog inte pallat för så många decibel.
Ikväll hade vi styrelsemöte i Folkdansgillet. Det var Monica, Åke, Per-Erik, Lis och jag och sen kom Lars-Inge och pågarna. De ska ha en egen sportsektion i folkdansgillet. Vi beslöt om årsmötet sm ska var den 20 februari, gick igen styrelsedagar och verksamhetsberättelse, Tysklandsresan som nu har 33 deltagare och fler lär det bli.Aktivitetsgrupper och lite annat smått o gott.

Var ska vi söka bidrag? Många goda förslag kom fram-men kommer vi att få någonting-Vi provar!

Sen åt vi de traditionella fastlagsbullarna och drack kaffe till och snackade och hade roligt!
Nu har jag satt in alla nytillkomna dagar i schemat   på vår hemsida och skickat verksamhetsberättelser för flera år till v.ordförande i Folkdansringen för att få förtjänsttecken till alla duktiga ledare och styrelseledamoter! Konstigt så krångligt allt ska behöva vara! Nu är klockan halv två på natten så nu ska jag gå och knyta mej!

Söndagen den 16 januari 2011
Idag fortsätter snön att försvinna från tak och vägen-grått och dimmigt-då livade snön upp lite mer förstås!
Idag har jag inte gjort nåt av värde-Bara småpysslat lite hit och lite dit
tittade på Tv och började att tråckla rynkor på en ärm till särken. Ett riktigt evighetsarbete-4 trådar upp och 4 trådar ner i tre rader på fint linne och räknade trådar,

Försöker rätta till lite bilder på datorn och mitt i natten innan jag lägger mej torkar jag av golvet i kök och vardagsrum! Klockan två på natten!
Snart är det kyndelsmässoknuda och då bler de böst runt hörned

 

Lördagen den 15 januari 2011
Idag regnar det och all snö är försvunnen från träden och håller även på att rasa av taken. Men..men det är så fruktansvärt halt på vår väg att man kan inte hålla sej upprätt och fortfarande ligger snömassorna kvar ute på parkeringen och på gården.
Det är inte så vidare trevligt- Man vågar ju inte bjuda hit nån i alla fall- Jag har varnat alla styrelsemedlemmar i Österlens Folkdansgille som ska komma på måndag att det inte går att komma hit med bil och ska det nu bli så glatt att man inte kan gå där heller så vet jag inte hur det ska gå! hoppas att det inte fryser till igen!
Ikväll vid 18-tiden kom Erik med min dator. Han hade lyckats laga den och nu fungerar den perfekt. Han är duktig , Erik, som kan klara av en gammal uppsliten dator och få nytt liv i den igen. Han föreslår nu att jag ska formatera hela skiten, ta bort allt som finns och installera om den igen! Jag fasar!

Men nu hara jag börjat redan ikväll att kopiera allting som är av värde till en annan  extern disk.Det är inte lite saker jag har på datorn vill jag säja. Värst är det med alla program som jag har installerat och som jag kanske inte kan få tillbaks
Men nu fick jag 78 mail som jag ska läsa igenom, en del var bara att ta bort, men en hel del är intressanta!

I den här datorfria veckan som gick så har det härjat maginfluensa i familjen i skolstartens och julaspögenas spår.
Ännu har vi inte blivit drabbade-men man vet aldrig! 4-5 st har varit väldigt sjuka , men de flesta har alltså klarat sej!

Fredagen den 14 januari 2011
Idag är det Felix och då ska man sätta ut Felixgubbarna-men jag väntar till ikväll!
Julaspöge o Felixgubbar

Hela dan har jag plockat ner allt övrigt julpynt, adventsstakar, slingor , ljus och plockat av julgranen, lagt ner i lådor. Det blev 7 stora backar med julpynt och juldukar och bonader och gardiner..

Det är inte alls lika roligt att plocka ner sakerna som det är att sätta upp dem!

Sen har jag hängt upp nya gardiner , dammsugat och hängt upp de vanliga fönsterlamporna  så att det kan övergå till det normala igen. Men nu ser det tomt ut lite här och var men det är ju ingen risk-Jag fyller snart på med andra saker.

Ikväll körde Ingvar iväg med Julia och alla Felixgubbarna. De placerade ut dem på utvalda ställen och sen skulle Julia sätta ut flera i Gärsnäs!

Tordagen den 13 janauari 2011
I
dag är det Knut ,då ska julen ut
Idag sken solen och det var lugnt och fint väder.

Idag ska Britt Myrup Bak begravas och Ann och jag var på begravningen iklädda folkdräkter.
Britt har ju under 10 års tid varit med på folkdräktskurserna och sytt två jättefina folkdräkter med alla tillbehör. Hon har inte hunnit använda sin dräkt så mycket-hon var så stolt över sin dräkt och var väldigt noga med att allt skulle vara perfekt. Det var en Göingedräkt-festdräkt


Det var meningen att Ingvar skulle följt med men han kände sej inte riktigt OK.

Begravningen var i Ö.Tommarps kyrka och hela kyrkan var full av människor. Det var mycket fin musik och sång! Holger sjöng även en sång vid kistan.
Efteråt samlade alla i TommarpsBygdegård där vi fick landgång och sedan tårta och kaffe!
Att vara på begravning är alltid  en tragisk upplevelse

När jag kom hem var Julia här och vi gjorde 10 Felixgubbar av granen i ateljen.
Hon fick med sej 4 st hem som hon skulle placera ut i Gärsnäs!

Onsdagen den 12 januari 2011
Idag har jag plockat ner julstjärnor och plundrat granen i atelje´n- så att jag kan göra gubbar av granen!
Därefter plockade jag ner alla tomtarna i sin låda. Jag har en hel massa tomtar-men jag har aldrig räknat dem-men uppskattningsvis 150 st stora och små tomtar.
Ingemar fyllde år och vi var där på kvällen.
 Det kom 5  julaspöge och knackade på dörren!
Efter många om och men så kunde Annette, Susanne, Jonathan, Josefine och Julia avslöjas till gästernas munterhet!

Ally gillar inte julaspöge som kommer hem till henne, men hon går gärna själv julspöge utan att bli rädd! Men när spögena är avslöjade så tycker hon det är kul!

Tisdagen den 11 januari 2011
Jag saknar datorn fruktansvärt-Tänk så mycket man inte kan göra!

Men sen å andra sidan så får man ju mycket annat gjort också! Jag har hunnit sy två manschetter till en skjorta och så har jag sett massor av filmer på TV, bakat och städat

På kvällen bultade det på dörren och jag öppnade och såg att det låg 11 julaspöge utspridda i snödrivorna på gården. Det tog tid innan vi kunde gissa vilka det var.Trots att det var barn och barnbarn-några fattades och så var det en  annan. Dessutom är alla pågarna lika långa och flickorna hade bytt kläder till höger och vänster och så rörde de sej inte! en tomte på terassen jamade och då kunde jag känna igen Erik på rösten, Lars-Inge som hela tiden stod på trappan rakt nedanför mej, tordde jag hela tiden var nån av pågarna, men så fick jag syn på hans ena öga och då kunde jag se vem det var. Till slut kröp även Josefine, Johan, Johan, Robin, Jonathan, Amanda, Matilda, Julia och Rasmus fram ur vrårna och alla fick komma in i värmen där jag sen plockade fram lite smått o gott till julaspögena

Måndagen den 10 januari 2011
Idag lämnade jag datorn till Erik. Han började på en väktarkurs i Malmö idag, men han ska se om han kan hinna med datorn  vid sidan om sina läxor!

Jag tänkte gå julaspöge, men det var så fruktansvärt glatt-halt- på vår väg här utanför så jag stannade hemma!

Söndagen den 9 januari 2011
När jag stängde datorn i gårkväll så var det nåt konstigt och det visade sej idag på förmiddan att jag kunde inte öppna Windows-Det kvittade hur jag gjorde-Den var bara helt svart!

Vilken  frustration man känner. Plötsligt kommer man på allt som man inte har sparat och allt som man skulle ha gjort-men då går det inte alls!
Nu skriver jag helt och hållet på minnesbilder och lite anteckningar som jag har gjort under veckan!
Ikväll hade vi julfest i Folkdansgillet och jag hade med mej risgrynsgröt och saftsoppa, precis som jag haft i alla år! Alla har med sej en maträtt elle vad man önskar ,drycker, kaffe och kakor-men jag tar med mej göt till allihop! Jag kokade gröten i middags och satte den sen i soffan inbäddad i filtar och kuddar-där den sen står och blir kokt av sej själv! Praktiskt och bra!-man slipper att röra i den!Vi började festen kl 18.00 med att sätta fram bord och stolar, dukar och pynta och sen kom alla ock satte sina maträtter på ett stort bord.

alla åt , drack och sjöng.. vi hade två gäster från Tyskland ,Dorothea  med dotter , som var på besök hos Monica. Trevligt1
Efter maten blev deet kaffe och en massa goda kakor och sen rök bord, stolar och disk väck i ett huj och Bert ,Annette o Lis började stämma instrumenten.

Det blev Promenadpolonäs, som alla deltog i och sen blev det dans kring granen-som inte fanns- men det går bra ändå! det är nyttigt att repetera de gamla juldanserna en gång om året så att ingen glömmer hur de går till!
Nu är det jul igen, Sju vackra flickor, Jag gick mej ut en afton, Små fåglarna, I Dala skog, Viljen I veta, Vi äro musikanter, Små grodorna, Räven raskar  över isen, Aspelöv och Lindelöv, Ingefära o Pepparrot,Karusellen, Hej tomtegubbar och långdans-sen var det slut på dansen för då kom plötsligt jultomten med godispåsar och sen var julfesten slut vid 21.00 tiden.

Lördagen den 8 januari 2011
Idag har det töat och regnat hela dan. Snön har rasat net från östra taket precis där man ska gå så Ingvar har haft nock å skottat hela dan. Aktar man sej inte så kan man lätt få all snön över sej och då hittar man kanske inte opp.
I eftermiddags bakade jag 40 släta bullar att ha till fastlagsbullar.

Ikväll kom de -julaspögena som jag har haft på känn , vara på gång nu i flera dar. De stod plötsligt på trappan och hade lyckats ta sej förbi Kucci som gick på gården. De såg fasansfulla ut! Men efter lite muddring och studerande av deras kroppsrörelser så kunde jag plocka fram Ann, Elna,Jeccica och anders ut klädbyltena! Bakefter kom chaffissen Charlie som glömt masken hemma!De fick komma in och äta fastlagsbullar och kaffe, flädersprudel och glögg,

Sen klädde jag ut mej och följde med till nästa ställe som var Marietorp hos Lena o Leif. Det var en slingrig färd på moddiga småvägar-Tur att vi hade chaufför med oss.Utanför trappan stod en Felixgubbe och väntade på att sättas ut, liksom 2 sparkar och en snögubbe. Lena o Leif hade besök av sina barnbarn och fick snabbt förbereda dem på att det var säkert bara några tossiga tanter som kände mormor som hade klätt ut sej! Tanter????!!!!!!!. Ja så till slut så hade Lena gissat vilka vi var och vi kunde presentera oss för Eljena o Elton som kröp bakom ryggen på morfar o mormor!
Vi blev bjudna på glögg med konjaksförstärkning , pepparkakor o mandel.
Vi saknade Britt som var med oss i fjor!
Elna vaar trött och ville åka hem, men eftersom Charlie skulle köpa en tidning i kiosken så gjorde vi en snabbvisit hos Susanne. Julia hade en hel del kompisar på besök och de höll på att leka Ryska posten och byta namn i mörke i kgillesstugan i källaren.

Vi bankade på dörren och till sist kom Julia upp ur källaren med några av kompisarna som ryggade tillbaka och tyckte att vi såg läskiga ut. Julia däremot prickade in oss direkt och sa våra namn och sa sen Vi är inte klar än , så vi har inte tid med julaspögena!

Där fick vi!  Men sen dök Susanne och de andra flickorna upp-de trodde att det var gästernas föräldrar som var på ingång.Vi åt lite negerbollar och sen körde de hem med mej .Elna skulle upp tidigt imorgon, så det blev inga fler besök!
Men det var kul!

när jag skulle gå in genom porten kom ett stort snöras mitt för näsa på mej, men som tur var fick jag ingenting över mej!
Lite senare kom Susanne och hämtade hem Kucci

Jag har börjat skriva ner några av alla de historier jag har hört folk berätta om tomta, lyktegubbar, varulver  och den vide långe hästen

Fredagen den 7 januari 2011
Idag har Ingvar skottat upp vägen och vi körde ner till Borrby Strand för att ta en strandpromenad i solen-för det var +-0 i dag vid middagstid, Snön hänger löst på taken, men den är kvar än!

När vi kom ner till stranden så var det ganska mycket snö, men det gick ändå bra att gå där, men en aning osäkert var det så vi vände vid fortet
Ikväll blir det väl TV igen med Lets dance om det inte dyker upp några spöken förstås-men de har ju flera dar till på sej eller har de börjat sacka av?

Torsdagen den 6 januari 2011
Jodå det stämde! Snöstopp på vår väg, med höga drivor! Jag hade faktiskt tänkt sätta fart på julaspögeriet ikväll genom att själv ge mej åstad-Men det gick int. Det höll på att snöa hela dan så det är bara att rätta in sej i fåtöljen, sätta på TVn och titta på alla filmer. Under alla TVfilmer i jul har jag hunnit sticka 5 mössor och två halsdukar!-Men jag har stora stickor och svart garn-Det är inte populärt med nån annan färg.
Ikväll blev det Göta Kanal 3 , Snuten i Hollywood och World Trade Center,
Inga julaspögen!

Onsdag den 5 januari 2011
Trettonafton
Idag är det lite mildare, men kallt och rått ändå-man blir inte så lockad av att gå ut. Det har töat inatt och är halt överallt. Jag gjorde en svamrulle och en räkrulle, som vi ska ha i kväll. Kanske någon kommer-Vi har under många år varit´´barnvakter´´ för barnbarnen när föräldrarna for iväg till olika dansställen Stjärnan, Tingvalla eller nåt annat ställe på trettonafton! Barnbarnen brukade sova över allihop på en madrass på golvet eller i alla soffor och sängar. Det tog minst en timme innan alla hade hittat sin plats, men så fick de också göra upp själv utan inblandning!

Men nu är det barnbarnen som far iväg till dans istället. Vi brukade dansa kring granen och leka eller pyssla med olika saker och äta gröt. Ett år minns jag att jag ville göra nåt riktigt gott, som jag själv tyckte var smaskens när jag var liten och var på julkalas, Karamellpudding eller Brylépudding. Jag gjorde ett stort fat pudding , med karamellsås till!

Det var nästan ingen av barnbarnen som gillade såna nymodigheter eller var det kanske gammalmodigt. I alla fall var det för sött, för dallrigt och såg konstigt ut, så Ingvar o jag fick äta karamellpudding hela Trettondan!
Jag pratade med moster Signe i telefonen och hon berättade hur hon mindes sin trettonafton när hon var liten

---------------------------------------------------------------------------------------------

Berättat av moster Signe Olsson f.i Ö.Hoby 1922.

Mor Ingborg f 1886 och far Adolf Andeersson f 1883 bodde på Nytorp i Simris församling
1927- ca 1950 med sina 9 barn. En del av dem hade hunnit flytta hemifrån förstås

Nytorpe ligger mellan Simris (Hallabacken- Brantevik och är en gård med 4 längor men boningshuset är fristående. Från gården har man en vidunderlig utsikt över Östersjön och i klar sikt även Bornholm!
I boningslängan fanns det ett stort kök med egen bagaron(bakugn)
Ett vardagsrum och ett finrum och längst ut en stor sal som sträckte sej över hela husets bredd. I den hade man alla fester och sammankomster. Mitt i salen stod ett långt bord och över bordet hängde en stor lampa med frans av långa pärlrader i grönt. Längs väggarna stod kistor med sängkläder och dukar. Det fanns en vedspis, men den eldades det bara i när det var fest!

Varje trettonafton fick alla barnen bjuda hem vars några skolkamrater och vänner. De var ju 9 syskon så det blev ett stort kalas av det. Granen stod då i stora salen mitt på golvet. Klädd med papperspynt, flätade korgar, änglar bokmärke med pepparmynts karamell och smällkarameller. Allt hemgjort. I graen fanns även små ljushållare , som det satt julgransljus i

När alla kommit blev de bjudna på kakor som mor bakat och saft eller chokladmjölk.

Sedan tände Far alla ljusen i granen. Han stod bredvid granen hela tiden då ljusen var tända! Mor stod också inne i ringen, och båda två sjöng med i julavisorna högt och ljudligt-ibland dansade mor med om det fattades någon!

Så kunde dansen kring granen börja.

En började att bjuda upp på: Hej tomtegubbar slå i glasen
och när alla var uppbjudna så dansades: Nu är det jul igen, Flickornas största nöje, Sju vackra flickor i en ring, Viljen I veta, Morsgrisar e´vi allihopa, Skära skära havre,Flickan hon går i dansen, Ingefära och pepparrot, Aspelöv och lindelöv,Räven raska över isen, Nu går vi runt om en enebärsbuske,
Vi äro musikanter, I dala skog,Jag gick mej ut en afton.

Allra sist dansaades promenadpolonäs där alla sjöng :Vi gå över daggstänkta berg till marschen och jänta å ja till slingern och till sist när alla dansade galopp mellan leden sjöng alla En riktigt bussig svärmor vill jag ha.

Sen lekte alla gömma ringen, blindbock, packa pappas kappsäck, Byta namn i mörke,
Ryska posten och Låna Eld

Innan alla gick hem fick alla vars en apelsin och vars ett äpple.

Om det var snö kunde det hända att Far tog fram häst och släde och skjutsade hem alla barnen till Brantevik när det började mörkna!.
Denna julfest såg alla barnen i Brantevik fram emot under hela året. Det var inte många som hade en stor sal som man kunde dansa i och det fanns de som hade stora salar, men de var inte roade av att få hem en massa barn som dansade och stojade.
Men morfar och mormor ville gärna ha liv och rörelse i huset!

Julaspöge o Tiggeri

Senare på kvällen kom det alltid julaspöge. De var sotade i ansiktet och utklädda i laseda klär (trasiga kläder) och roliga hattar. De sjöng o spelade och dansade runt ute på gården!

De blev alltid bjudna på något! Det var för det mesta kända personer som kom så de blev bjudna på olika saker. Var det pågar över 20 år så fick de en sup och var det flickor fick de äpple eller apelsiner.

Ibland kunde det komma ungdomar som Mor visste att de var fattiga så hon skickade med ett paket med ett halvt bröd, en korv eller en bit rökt fläsk, som de skulle ge till sina föräldrar. Paketet var inslaget i tidningspapper och ombundet med säckaband och fick inte öppnas utan skulle lämnas till föräldrarna. Detta hemlighetsmakeri var för att de andra inte skulle göra narr av den som fick paketet.

Det fanns många fiskarefamiljer nere i Brantevik som inte hade något att äta på hela vintern, om havet var fruset som det ofta var på den tiden.

Visserligen hade de flesta salt sill i stora tunnor, men var havet tillfruset så kunde fiskarna inte komma ut med sina båtar och då kunde de inte heller sälja fisk så att de fick pengar att handla för!

Ofta kom även fiskarfruarna och bad om något att äta. Mor bakade alltid flera extrabröd som hon hade i reserv för sådan tillfällen och ibland fick de även fläsk från saltbaljan.

När syskonen frågade vad som fanns i paketen, som mor Ingeborg gav till besökarna så svarade hon:
Det är sånt som man inte pratar om och det ska inte ni heller göra!

-------------------------------------------------------------
Att få höra såna här historier tycker jag är både roligt och värdefullt!

Ikväll har det börjat blåsa upp och då vet man vad det betyder. Snödrev!
Ikväll tittade vi på Gröna Hissen, åt räkrulle och väntade på julaspöge.

Men de höll sej borta! Som tur är för vi är säkert insönade igen!

 

Tisdagen den 4 januari 2011

Rimfrost och mulet +-0 grader-Snön ligger orörd
Idag hade vi kåldolmar till middag gott efter all julamat!
I eftermiddags var jag inne hos _Marja-Lena och Johan med en bukett blommor.Jag drack kaffe med vita julagubbar och andra goda kakor. Vi paratade om Rolf och hans lungödem som  han tyvärr inte klarade av! Tänk så fort det kan gå!
Hemma igen städade jag en smula och stickade och tittade på TV.
Jag väntar nu på  att julaspögena ska dyka upp., men det verkar inte som om nån kan ta sej för att komma så jag får väl ge mej ut själv om det ska bli gjort! Jag är en aning rädd för att bilen ska få batteristopp igen förstås! Glatt(halt) o lire råkallt och ruggigt är det ju också, men sånt får inte stoppa oss veteraner.

 

Måndagen den 3 januari 2011

Idag har jag varit hos Malmqvist El hela dagen och hjälpt till med inventering i affären. vi var sju stycken(Marianne,Lars-inge, Erik, Ida, Johan, Andreas och jag) som arbetade ´´hårt´´ med räkning av varenda liten pinal som finns i affär och lager och det är inte lite! Tusentals lampor och massor av elmaterial finns i butiken och mycket,mycket annat. Allt ska räknas och alla priserna skrivas upp. Senare ikväll ska Erik föra in allt på datorn och sammanräkna varje liten post! 3 dagar beräknas inventeringen ta innan affären kan öppnas igen på fredag!

Ikväll har vi varit hos Susanne och töserna och  ätit tacopaj med sallad och chips! gott mitt i alla julamad!

Sen spelade vi ett spel som julia fick i julklapp Rubenknapps eller vad det nu hette.Det gäller att ha stor tur och vara snabb i tanken och fingrarna om det ska fungera!

till sist spelade vi Sjuan med kort! Amanda pluggade kinesiska hela kvällen med en massa Kinatecken som hon ska kunna utantill. Jag tycker mest att deet liknar krumelurer. hon har tentamen nr 2 på lördag i Lund

Söndagen den 2 januari 2011
Idag sken solen från en klarblå himmel med gnistrande snö överallt.
Jag tänkte att idag måste jag ut och röra på mej och bestämde vid 11-tiden att jag skulle köra till Malmö och hälsa på Signe! Alla andra kan ju köra dit med bil så då måtte väl jag också kunna göra det!!!

Jag ringde upp barnbarnen och hörde om nån ville hänga med till Malmö för t.ex shopping, men det var bara Julia som nappade. Hon berättade att Josefine och Johan redan var körda till Malmö och Ikea.

Ja då var det tid för avfart från Österlenagår! Ingvar ville köra ut bilen eftersom han trodde sej klara av det bättre än jag!
Det resulterade i att han först backade in i en snödriva och sen körde han rakt in i häcken och en mindre driva-
Oj oj det hördes en del svavelosande uttryck innan han kunde med spadens hjälp gräva sej ut från drivan.
Då satt jag vid ratten och manövrerade ut bilen på den hala vägen!

Vägen till Malmö var rena sommarvägen-inte en snöflinga fanns på vägbanan så det var absolut inga problem att ta sej fram!
Julia burrade ihop sej i en tjock filt,men till slut satt hon utan jacka och mössa i bilen.

Signe blev glatt överraskad över vårt besök-Vi ringde inte innan!Vi fikade på faslagsbullar och chokladmjölk och kaffe.

Julia och jag tog en svängom in till CaroliCity där vi fyndade till halva priset på det mesta!
Sen gick vi till Signe igen och vid 4-tiden tyckte vi att det var lagom att köra hem. Vi höll på parkeringen vid Drottningtorget, så det var en liten bit att gå på de hala trottoarerna. När jag skulle  öppna bilen så reagerade den inte utan fick öppna med nyckeln. Satte nyckeln i staarten och vred om-Inte ett ljud hördes och allt var helt mörkt. Jag och Julia kontrollerade innan vi gick till Signe att alla lampor var släckta och dörrarna tillstängda, men ändå så kunde jag inte starta bilen!

Vi ringde genast till Josefine och kollade om de hade kört hem, men som tur var så var de fortfarande på Ikea. och lovade komma och hjälpa mej när de var klara.
Ja så vi gick upp till Signe igen och ringde till Ingvar för att få ett råd om vad jag skulle kunna göra!
Ingvar fortsatte på morgonens ordflöde-ja så klart har du glömt ljuset fick jag veta-men inte vad jag skulle kunna göra!
Lars-Inge och Håkan kontaktades och de gav rådet att skruva loss kablarna på batteriet och sätta på dem igen, då skulle den kanske starta. Till detta behövdes en skiftnyckel, som vi så klart inte hade!
När Johan o Josse kom så konstaterades det snart att det var batteriet som var helt nergått!
Mina startkablar ligger i Ingvars verkstad så de hade vi inte och Johan hade inte heller startkablar. Vad göra! Vi ringde upp Håkan och Ingvar igen! Vad ska vi göra ska vi låta bilen stå kvar????Håkan föreslog att vi skulle leta reda på en bensinmack och köpa startkablar där! Johan, Josse och Julia for iväg och efter besök på tre mackaar så kunde kablarna inhandlas-Under tiden var jag hos Signe .För tredje gången sa jag adjö till Signe och gick ner för att med gemensamma krafter putta ut bilen från parkeringen så att vi kunde koppla startkablarna till Johans bil! Ock ja minsann den startade. Sen fick jag veta att det gäller att hålla bilen igång så att den inte stannar för då var det samma visa igen. Vi körde efter Josse och Johan och allt gick perfekt utan motorstopp!
Klockan var 20.09 när vi landade i garaget och sen har jag tittat på Arn ikväll.

Ja såna äventyr kan man råka ut för när man bestämmer sej för att göra saker på egen hand-men jag tror inte det varit bättre om vi varit flera andra i bilen! Detta klarade vi ju galant med stor tur att  Josefine och Johan också var i Malmö!
Nu är det säkert många som tycker att det är typiskt fruntimmer när sånt händer-men vad hade hänt en man i samma situation???Det är faktiskt inte så lätt att ge sej ut i trafiken en söndagkväll i Malmö och haffa folk för att hjälpa till eller låna startkablar-när man inte själv har såna i bilen!
Nu ska de gömmas i bilens innandöme så att jag själv hittar dem nästa gång jag råkar ut för batteristopp!

den 1 januari 2011
Nyårsdagen
Fortfarande blåsigt och kallt, lite töande i natt har gjort att vår väg är glashal.

Eftersom mitt minne är dåligt så fortsätter jag att skriva i min blogg! Väldigt bra för att minnas vad som händer!

Jag sov länge idag och sen har jag fördrivit tiden med slöfockajobb,Tv. Nyårskonserten,stickning och lite omlägg på min hemsida. Har pratat med alla barnen idag och önskat Gott Nytt År.
Gustav har rest till Vemdalen idag-upp till snön och ännu värre kyla än här, men han ska jobba på restaurang hela tiden!
Ikväll ska jag titta på Mamma mia