Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

MAJ 2010

 

 

Måndagen den 31 maj 2010

dagens dialektord :gröd i hossorna
Idag regnade det hela dan.
Plockade undan efter gårdagens fest. Lagade middag och gjorde pantofflebollar-det var inte så dumt.

Peter Petersson ringde och frågade om han kunde komma ock lämna lite dräktpärmar till mej.Naturligtvis!

Han kom med en hel låda full med mönster från flera olika härader bl.a Ingelstad, Bara, Torna med fullständiga beskrivningar och mönsterdelar. vilken guldgruva. Sedan var det massor av bilder i en pärm och Folkdans och notbeskrivningar. Det ska bli kul att gå igenom vartenda blad, jag bläddrade lite i en pärm och hittade recept på kakor från 1700-1800talet bla ett på rån, som jag tänker prova.
Det fanns beskrivningar på ett bondbröllop som var lite annorlunda än de vi brukar att ha  och en hel massa annat smått o gott. Ingvar blev helt överlycklig över mina nya pärmar! Han tyckte det var bra att jag fick nåt att sätta i bokhyllan. Vi var även en runda nere i Annettes hus för att hämta 2 säckar kramdjur.
Julia kom från skolan och berättade att hon verkligen hade klätt ut sej till Rödluvans mormor i särken, håret och mössan hon fick låna här. Ibland har hon inte mod att använda kläderna som jag skickar med henne!

Idag har jag messt tillbringat tiden med att läsa om andra världskrigets händelser och föra in släkten i rullorna. Imorgon blir det andra valser av, Då ska jag måla!

panntofflegröd-potatismos

Söndagen den 30 maj 2010
dagens dialektord:

pantofflegröd
MorsDag. Anneette kom med en dftranka och parfym innan hon åkte iväg till Löderups Strandbad för att jobba som servitris hela dagen. Hon hade träffat en hel del bekanta.

Jag har förberett kvällens grillning hela dan. Jag har bjudit hem barnen med familjer ikväll på grillspett. Var och en får göra sina  egna spett och lägga på grillen. De kan välja på köttbullar, 4 olika sorters korv, kassler,lök,tomater, paprika, gurka,kycklinglår med tsasiki , potatismos, gratäng och nybakat bröd med smör och ost.Wienerbröd har jag också bakat.
Ikväll kom allihop utom Gustav, som fortfarande är i Doinikanska Republiken och Erik som är i Halmstad för militärutbildn.
jonathan och Annette kom lite senare, Jonathan hade varit på Svampabanan och kört Folkrace hela dagen. Han kom trea i sin klass och kom stolt med en buckla i handen
Alla gjorde spett eefter eget tycke , grillade och   åt med god aptit.
Sedan spelade alla ungdomarna  kubb i trädgården med inslag av några ´´ mogna´´ lekare.
Nu haar jag massor av pottismos över , så nu blir det panntofflebollar i flera dar på Österlenagår

Ikväll ska jag föra in lite släkt igen
kybolle- Köttbulle

Lördagen den 29 maj.
dagens dialektord:
kybolle

Idag var det stora flyttardagen hos Annette. Visserligen var vi många  som hjälpte  till att flytta, men det var också mycket stt flytta! En bil skulle till Magasinering, en bil till Österlenagår, en bil till soptipen och en annan till loppis i Gärsnäs.
Tänk så mycket saker man kan samla på 7 år. Annette är ändå  ingen samlare, som jag är och därför blev  det mycket som hamnade på Österlenagår efteråt. Så nu är jag välförsedd med koppar, dukar och annat smått och gott.
När vi kom hem var vi alldeles utkörda av trötthet-trots att jag inte hade burit så mycket, men trött var jag i alla fall. På kvällen skulle vi ha varit hos Ine och Leif, men vi orkade inte.
Slog till Tvn och just då var min nästkusin Kjell Espmark 80 år  i Babel och berättade om sin nya bok: Minnena ljuger. Den boken har jag just läst och det var väldigt intressant för min del att läsa om släkten från ett annat perspektiv än vad jag har fått höra hemma. Far berättade alltid om hans mor Margit, som var hans kusin. Hon var tandläkare och författare. Hon skrev noveller i Allers under namnet Margit Espen. Med den nya boken som facit så misstäker jag att Margit tillbringat flera år hos sin morfar, som bodde i Hammenhög och då träffat eller kanske rent av bott  hemma hos min farmor och farfar, som då var hennes faster.
Men det är bara gissningar!! det finns ingen att fråga längre!
Jag minns  från min barndom att Margit kom på besök med sin mor Selma många gånger.

Selma minns jag med fascination, när hon sprutade sej med sin insulinspruta. Vi tyckte alltid att det var synd om henne. Kjell Espmark har dock en annan syn på sin mormor.
För oss barn var det spännande när det kom främmande från Lund och Stockholm såklart.
Det är naturligtvis vår  släkt som beskrivs som de karga bönderna från Skåne, men jag tror att moster Selma med dotter Margit hade stor nytta av sin bondska släkt åtminstone i kristiden . Jag minns smusslande med paket i alla hast nerstoppade i väskorna för att vi barn inte skulle veta! Men minnena ljuger kanske!
Men i vilket fall som helst så satt far klistrad framför Tvn när det var Nobelfest för att titta på Kjell Espmark när han presenterade Nobelpristagarna i Litteratur.-Han ringde och påminde att slå på TVn.

Ingvar dök i sängen vid  21-tiden jag jag tittade på Eurovisionsfestivalen. Att Anna Bergendal och Sverige blev utan finalplats hade jag väntat mej! Jag har aldrig tyckt att detta var en lämplig finallåt. Fattar inte hur hon kunde vinna i Sverige när det fanns så många andra fina och bra låtar.

Jag gillade Danmarks bidrag allra mest, men det blev ju Tyskland som vann!
Fyllde i lite släktnamn innan jag gick o la mej!
kristnaudstyrsel= dopkläder

Fredagen den 28 maj.
dagens dialektord:

kristnaudstyrsel

Regn och kallt.  Var blir sommaren av.
Började med att lägga alla fotoalbum i ordning i efter år , barnbarnkort i en back , folkdanskort i en och gamla fotoalubm i en annan, samt övriga familjealbum  i en och Folkes album i en.
Sedan  kunde jag inte hålla mej i styr längre-jag måste bara prova det nya släktforskarprogrammet som Ann-Christine laddade in till mej! Jag studerade regler o hur man går till väga väldigt noga inatt och lite imorse, så idag har jag fört in 56 personer i rullorna. _Det är många uppgifter om varje person som ska föras in, men de flesta har jag .

Jag hämtade Ida  vid bussen i Gärsnäs idag och då frågade hon mej om jag visste något om andra världskriget

! Jodå en hel del-jag har tittat på Tvserien som har visats hela vintern sent på kvällarna.- så visst inbillar man sej att man vet en hel del. Men när jag fick se hennes frågor så förstod jag hur litet jag visste. Det handlade inte bara om Hitler, Ryssarna Frankrike och Italien-japan och Kina utan om ekonomin och anledningen till början  och hur ryssarna besegrade tyskarna och vilka händelser som var de viktigast. Jag gick in på Internet och läste, läste och läste och ännu mer förvirrad blev jag. Jag undrar lite -På vems sida står frågeställaren???
nu har jag blivit väldigt intresserad och har fördjupat mej i händelserna så jag ska nog kunna svara på några av frågorna! Visserligen var jag 5 år när kriget slutade och visst har man hört talas om det hemska som hände, men mina minnen betår i att varje gång ett flygplan flög över gården i Ö.Herrestad så sa farfar och far förskräckta -Nu kommer tykarna hit också-! Sen sprang vi runt och skrek Tysken kommer, tysken kommer och låtsades att vi var flygplan. Man hade ju ingen aning om vad det hela handlade om.
Ja gär ju ett s.k. krigsbarn. född några månader efter att kriget närmade sej Sverige och Far blev inkallad i april 1940.  jag har inget minne att vi ens berörde ämnet när jag gick i skolan, inte ens på samrealskolan-men då låg det väl för nära i tiden. Jag har just lärt mej att kriget inte ens var riktigt slut!
Ja så kan man bli biten av en enda fråga!
 

gröavär-omväxlande regn och vackert väder då växer sallt bra!

Torsdagen den 27 maj 2010
dagens dialektord:

gröavär

Grattis Robin på 17årsdan


Idag var jag på benen tidigt. Min syrra AnnChristine är morgonpigg och skulle komma tidigt. Mycket riktigt-Jag hann precis morgna till mej, så dök hon in genom dörren med dator och scanner. Först fikade vi på bullar och kaffe och sen sstartades scannande. Jag letade kort i alla albumen-50 st och AnnChristine scannade. vi har en hel massa gamla kort av släkten och nu har AnnChristine fastnat i släktforknningens farliga garn-Man kan aldrig sluta och sanna mina ord -jag kommer snart också till att fastna där, trots att jag har avhållit mej från denna farliga drog ända till nu!Vi gör inte riktigt som alla andra, vi kommer att skriva en bok med en historia om varje person. Tack och lov så har jag ändå hört på när far och mor har berättat om gamla släktingar. De nu levande kan vi själva skriva historia om.Det finns mycket att skriva och till detta ska det vara passande kort! vi kommer inte att utelämna några ev. skandaler-om vi hittar några sådana! Det roliga är att det som förr räknades för en skandal är idag en helt vanlig företeelse som ingen ens höjer på ögonbrynet för!

Emellan scanningarna åt vi middag  i trädgården i syrénhörnan. Vid kaffedags kom Erik och Johan på besök. vi fikade på nybakade wienerbröd.De berättade att de äntligen har börjat lägga vattenledning till Lars-Inges-Det är verkligen på tiden - kommunen har lång betänketid-5 år ,med många om och men innan de fått tummarna loss.
vid 17.00 tiden var AC klar att åka hem , men då hade vi bytt datainformation på våra dataminnen.

Under dagen hittade vi en hel del information som vi inte tidigare hade sett. Folkes album är en guldgruva liksom farmors och farfars  och mors o fars gamla album. På mors sida har vi även  Esster oNils Rosqvists album.
Ikväll  kom Susanne och Julia och letade kort till Amandas student och Julia skulle vara klädd till rödluvans mormor imorgon och behövde kläder. Jag hittade en gammal särk,en garnhärva, glasögon och en tovad mössa-få se om hon vågar ta på sej utstyrseln imorgon

Vi ringde upp Robin och sjöng  och hurrade för honom. Han hade varit i Tullhögs backe och planterat solrosor bland vinrankorna.
Ikväll har jag sysslat med bildbehandling av de scannade bildeerna och tillverkat en grej till studentexamen den 11 juni. Den dagen ska även Johan gå ut nian på Korsavadskolan. Kruxet är att, istället för som på Jonebergsskolan, ta hänsyn till alla föräldrar och syskon och släktingar som har någon i Ystad som ska ta studenten, så skiter de fullständigt i detta och kör sitt eget race.
Då Jonebergskolan hade avslutning för niorna var detta kl 10.00 på förmiddagen med samling i aulan och mottagning ute på gården vid 11tiden, Då kunde släkten aven hinna fira en studentexamen i _Ystad. Nej, nu ska de gå ut på Korsavadskolan kl. 13.30, på samma gång som studenterna i Ystad.
 Det luktar avundsjuka på långt håll!!
De flesta Simrihamnare(tidigare Korsavad) har inga studenter i Ystad därför tas ingen hänsyn till de som tidigare gått på Joneberg( de flesta som är från byarna runt omkring) där många har valt Ystad under sin gymnasietid. Snacka om jämställdhet mellan skolorna korsavad och joneberg!
Men jag är ju bara en uppretad mormor/farmor , så det är ju inget att bry sej om!
Nedanstående dialekt stämmer bra på Skolan

klydda-krångla

skaukål--kirskål

 

 

Onsdagen den 26 maj 2010

dagens dialektord:

klydda
Igårkväll ringde Josefine snt på kvällen för att höra om jag hade nån gammla t-shirt som hon kunde göra batik på idag i skolan.  hon skulle köra iväg kvart i 8.

Jag skrev en lapp till Ingvar och lade fram kassen med tröjan. I morse vaknade jag upp plötsligt och for upp och ner och upptäckte att klockan gick mot kvart i 8. på med en jacka och med raska steg gick jag ner till postlådan vid vägen  halvsovande.hoppas att jag hann! Jag duschade och klädde mej  och tittade på klockan. hon var bara sju! vilken katastrof!!!
Men sen var jag ju vaken och klockan 8 ringde en telefonförsäljare för att berätta att vi hade alldeles för stor avgift-bättre att ta hans erbjudande-bla bal bal- Jag lyssnade en stund sen sa jag Nej tack, men jag vill inte klydda! Va sa du? Jag vill inte klydda! Han gav upp ett gapskratt-Det har jag aldrig hört förr! Jag undrar vad han trodde att det betydde? Han la i alla fall på luren rätt snabbt- Han ringde från Stockholm!
Idag var det soligt och fint hela dan och idag kunde jag ta ut alla dynor och sängkläder i lilla huset vid vägen, skura golven och städa av alla rummen- så nu är det någotsånär klart-Fönstren får jag putsa senare! Sen räddade jag en hel massa böcker som Annette hotade med att slänga-jag hämtade hem dem till mej-jag ska väl säkert hitta en plats nånstans till dem
Ikväll har jag gjort två laxpajer, som jag ska lägga i frysen
Nu är jag så trött att jag knappt orkar sitta här vid datorn- men det lugnar väl strax ner sej. Detta är ju min bästa avkoppling.
Ally ringde och berättade att en god vän , Sven,hade dött på pingstafton. Vi firade påskafton tillsammans med honom.Det går fort!
Ikväll har jag också lyssnat på Radio Österlen och önskeprogrammet som de sänder i tre timmar varje onsdag. Vilka fina låtar de spelar. Ole´Guapa-tangon som jag en gång i min ungdom kunde spela på dragspel.
De andra radiokanalerna borde lyssna på detta önskeprogram och lära sej vad det är lyssnarna vill höra istället för detta eviga bankande och sjungande bara på engelska-Aldrig nåt som kan locka till dans. Det blir i såfall bara gymnastik efter den musiken. Men änså går man och lyssnar på radion dagen igenom av ren rutin och med bara skvalmusik, hårdrock och skriksång!

Nä nu får jag sluta att gnälla-men lite svängig svensk  folkmusik skulle sitta fint i mina öron!

riden av maran-ung. sova dåligt och vakna svettig och trött

Tisdagen den 25 maj 2010
dagens dialektord:

bli riden av maran
Kallt ,blåsigt och regnigt, men idag började jag städa Lilla huset på prärien, jag har diskat all porslin och städat i köksskåpen,kylskåpet och spisen.  Jag tvättade en stor trasmatta i badkaret och sen får jag vänta tills det blir fint väder för att kunna ta ut alla dynor, sängkläder och mattor. Det är en rutin som ska göras varje år när man sen ska hyra ut stugan. _I år blir det folk i huset tidigare eftersom Annette o pågarna ska bo där tills den rätta lägenheten dyker upp. Det blir en första flytt redan på lördag och då vill jag ha städat klart, så är det gjort-Sen får gästerna klara resten! Räddade undan lite fina bestick och tallrikar som annars hamnat på loppis! Ikväll har diskmaskinen gått för fullt , men nu är allt diskat och ska läggas på plats imorgon
Julia kom med kompis idag från skolan och intervjuade mej om Hasse o Tage. De ska gå på det lilla museet i Tomelilla på fredag och fick i uppgift att intervjua oss som upplevt Hasse och Tages filmer och revyer.

Jag berättade ingående om deras i särklass bästa film Äppelkriget. Den är otroligt bra- Jag har nog sett den minst 20 gånger och skulle kunna se den 10 gånger till. Den har så mycket att berätta, men det märker man kanske inte om man bara ser den en gång. De är ju väldigt humoristisk med en underton av allvar. Det är ju  också väldigt många naturfenomen och sagor som finns inlagda i filmer.. Musiken är ju också helt otrolig , inte minst himljord som Evert Taube själv är med och sjunger tillsammans med älvor, jättar, skogsrå,kentaurer, Näcken,uppfinnare och naturdyrkare, trollkvingor, drakar och st Göran-allt inspelat på Österlen. Den borde faktiskt alla se och speciellt alla skolbarn borde titta på den, _Den värnar ju om vår natur i högsta grad!

Sen har de ju även gjort Piccassos äventyr, som är inpelad i tomelilla, Släpp fångarna loss och Ägget är löst.

Den sista filmen Ägget är löst , tycker jag är lite underlig, men den är ju också väldigt tänkvärd på gränsen till otäck
elna hämtade alla mina palettknivar för att deras grupp skulle kunna måla eget porträtt i gyllebo

Jag har också tittat på Schlagerfestivalen-den ena semifinalen. Tänk jag tycker inte att någon enda låt är bra. Den bästa av dem var Finland, men den kom inte med till finalen. Sen tycker jag inte alls om den svenska låten-den är väl fin som sång för att hon sjunger så bra, men den passar inte alls i det här sammanhanget-den är alldeles för långsam och enformig-men hon ska inte sjunga förrän på torsdag!Konstigt att det blev just den låten som blev framröstad, när det fanns så många andra som var mycket bättre, Kalle Moreus, Peter Jöback, Timotej. Pernilla Wahlgren-de är 10 gånger bättre-men man begriper sej väl inte på det!

kalvadans-kalvdans-efterrätt som är gjord på råmjölk från en nykalvad ko- Jättegott med saftsås till!

Annandag Pingst den 24 maj 2010
dagens dialektord

kalvadans
Idag körde jag till Malmö och hälsade på Signe. hon ville ha hjälp med att kolla vindsutrymmet, så det gjorde vi. Hon bjöd på stekt lax ,potatis och sås och sen kollade jag på hennes nya jeans och blusar.
Hon bor vackert med fin utsikt ner på gården med massor av blommande syrener och kastanjer.
Från balkongen har man fin utsikt över stadens tak och Turning Torso
Vi snackade släkt och andra historier och sen var det kaffedags med wienerbröd. Det är en fin tid att köra långturer på med stora gula rapsfält och ljusgröna bokskogar, björkar och ekar.Men fy vilken röra jag kom ut i , klockan 16.30- dum tid att ge sej ut i trafiken när alla ska hem från jobbet. Folk kör ju som idioter. Trots att det är 100 km i tmm på mesta sträckan så ska ändå vissa köra om och sen kasta sej in i kön med tvärnit-mycket vägarbete med långa köer var det. också.
Ikväll haar jag tittat på Kungligt bröllop. Snart är et tid med det riktiga bröllopet. Det ska bli kul att titta på!
kvingetöj- ett särkilt envist fruntimmer
gubbastrutt- en envis och tvär gammal gubbe

Pingstdagen den 23 maj 2010
dagens dialektord
kvingetöj o gubbastrutt
Idag var det lite omväxlande molnigt och solsken. vi grillade fläskfilé i trädgården i middags

och sedan körde vi en stor runda för att titta på naturen  i det fina vädret
StOlof,-Brösarps backar -Bertilstorp-Andrarum-Fågeltofta-St-Olof-Gärsnäs med nyutslagna bokskogar,
gula rapsfält och snart blommande äppelträd--men det fina vädret tog snart slut-det blev blåsigt och molnigt

Ikväll var det dags för specialträning till midsommar.
 Det är Annette som håller i träningen och jag är bara stand in-ikväll var jag Helge, som är i Halmstad.

När vi kom till Allaktivitetshuset så kom vi inte in
 trots att jag hade bokat via email och fick en bekräftelse på
att de läst mitt mail, men , men där stod vi med lång näsa på självaste pingstdagen
och hade församlat alla -nästan-som ska vara med.

Vad gör man! Det var lite sol men det blåste snålt runt husen och Bert , vår spelman var lite förkyld
 så vi ville inte att han skulle stå ute och spela hela kvällen.
Bredvid tränade idrottsföreningen och Annette sprang bort och frågade om vi fick låna deras klubbstuga
 och det fick vi så då löste det sej. Det var bussigt!
Det blir 8 par som dansar: Gudrun, Åke,Eva,CarlGöran,Kerstin, Per-Olof,ErikL., AnnChristine,
Susanne , Erik-för en gångs skull hemma från Halmstadsregementet en söndagskväll,

 Ida, Lars-Inge ,  Julia , Jonathan.
Även Helge och Harumi ska vara med och ikväll fick jag vara Helge och Annette -Harumi och Viktoria-AnnChristine.
 Bert är vår  speleman och Annette ska  både spela  och dansa.
Trodde att Gertrud och Lis också skulle spela, men de kom inte ikväll i alla fall!

Ikväll har jag tittat på Paralmentet och Wallander och bonde söker fru och facebookat och nu i min blogg
Bloggen skriver jag för att själv veta vad jag gör- mitt minne är väldigt kort
Nu har det blivit så många dvärghönskycklingar så vi vet inte hur vi ska få plats med alla.

vannarr-vattenarv ett envist klättrande  slingrande ogräs

Lördagen den 22 maj 2010

dagens dialektord:vannarr
Idag fyller Ove 74 år
dimmigt och mulet
tidigt i förmiddags körde jag till simris för att inhandla tomatplantor och kryddor-busktomater, totem,gula tomater och svarta tomater. Det blev 12 plantor som jag sedan satte i stora spannar-en i varje. Jonathan kom och Ingvar och han tömde ut allt´´skit´´ ur den lilla boden i trädgården och lastade på släpen för vidarebefodran till Måsalycke,
Susanne, Julia och Matilda körde iväg till tosselilla. Det var alla kommunanställda  med familjer som fick inträdesbiljett för 25 kr per person. Gissa om det blev köer på vägarna 12000 som satt i bilar från alla tillfartsvägarna. Kaos-Varning på radion. susanne hade kommit så tidigt att de slapp kön. Amanda började sommarjobba på Tosselilla i dag!
Solen sken plötsligt och det blev minst 25 grader.
Annette kom med en del kläder,bla folkdräkterna som ska hängas på ovanvåningen tills vidare-sen satte vi oss i trädgården mitt i solen för att fika och samtidigt sola våra solfattiga kroppar.
Ikväll har vi varit hos Britt och Ove på födelsekalas. vi blev bjudna på kasslergratäng med tillbehör
vi åkte med Ine och Leif
sladänga-slagdänga-populär trallvänlig visa
Fredagen den 21 maj 2010
dagens dialektord:
sladänga
Idag var det mulet men varmt väder och passade då på att köra hem saker från lilla huset för att sedan kunna sommarstäda. Allt ska tvättas och vädras, porslinet i köket diskas så att är klart till uthyrning. Annette och pågarna ska snart flytta in-ja faktiskt redan på lördag ska en hel del flyttas upp i huset på plats, kläder, blommor och lite annat smått och gott.Sedan sorterade jag i mina bestickslådor i finrummet jonathan kom uppknarrande för att ev. städa ut i ett litet hus som ligger i gamla trädgården. Han har en del snickargrejor som han vill förvara där under tiden de bor här. Men just när de skulle börja kom ett häftigt regn och alltihop fick ställas in.
Dvärghönsäggen har börjat att kläckas idag-8 st och fler blir det imorgon!

Skrev historia om gungstolen på kvällen

brualist-brudlist som anskaffas till bröllopet och bärs sedan till festdräkten med vitt förkläde


Torsdagen den 20 maj 2010
dagens dialektord:
brualist

Idag fyller Gulli 70 år.
Gulli
vill inte bli uppvaktad så vi skickade ett kort till henne!
Idag kom sommaren så plötsligt att man hade svårt för att tro det. Därför har jag varit i trädgården hela dagen och skyfflat upp alla de där förbaskade kirskålplanterna som ränner i vädret bara man vänder sej om.

Men jag får kanske göra det omvända-Jag kan ju odla kirskål , som lär vara en salladsdelikatess!
Men deet är ju så att jag har faktiskt ingen trädgård i vanlig bemärkelse med ogräsfri gräsmatta och rena rabatter. Nej min trädgård är en sommaräng med täckande buskar och blommor i rabatterna. många tycker så klart att det är en massa ogräs, men det tycker inte jag! Jag vill ha min trädgård som jag själv vill -en plats att njuta av sommaren i , utan att arbeta ihjäl sej på den! Jag klippte gräset idag igen-det växer som en raket

Lars-Inge och Johan hämtade 2 svarta kycklingar som kom ur de bruna äggen-Ovanligt stora fötter hade de!
johan som ska sluta 9:an på Korsavadsskolan i år, berättade att nu är utgångstiden ändrad till kl. 14.00 istället för kl 10 som det har varit i många år på Jonebergsskolan. De går ut den 11 juni, men det blir precis på samma dag som Amanda ska ta studentexamen i Ystad och hon går ut på trappan kl 13.00. Det betyder att Korsavadsledningen tror att mankan klona sej. Det är ju många som har sykon som ska ta studenten i Ystad- Tänker de verkligen inte ta hänsyn till detta.

Det är synd tycker jag. I Simrishamn firar man nämligen 9 an som den gamla realexamen, med väntande släkt på skolgården och massor av blomsterhäng!
Lars-Inge berättade att kommunen fortfarande inte har börja med att lägga in kommunalt vatten , trots att de blivit lovade att det skulle göras så fort tjälen gick ur jorden. Det måste vara en särskild sorts tjäle, som de väntar på för det är längesen tjälen gick ur jorden runt om kring! en kommunal tjäle kanske som är särkilt trög! På det här sättet så får de snart flytta hemifrån och hyra in sej  på ett hotell med ordentligt vatten, på kommunens beskostnad!
Ikväll kom Jonathan mopedande och Robin cyklande. Robin hade lyckats få lim på sin nya tröja som inte försvann av spriten som först Annette slösat på fläcken och sen fick jag också ta till flaskan för att försöka-men det var omöjligt-jag ska se om jag kan göra ett fint broderi över skadan!
Gruppen ´Vi som gillar folkdräkter´´ växer på Facebook. Det är kul!
 Krivi-Kort mansjacka till folkdräkten

Onsdagen den 19 maj 2010

dagens dialektord:
krivi

Idag var det fortfarande molnigt och tung luft
Jag passade på att sy en studentdocka klar och förberedde resten. Eftersom det ska bli en överraskning för Amanda så skriver jag inte vad det kommer att bli för tema! Amanda ska till Båstad ett par dagar för att delta i ett dansprojekt i skolorna med tillhörande filmning tillsammans med ett par tvillingar.
Lars-Inge hämtade några nykläckta kycklingar som kläcktes ur ljusgröna ägg och nu återstår att se om det blir fler av dem. Imorgon ska de mörkbruna äggen kläckas. Än så länge har det bara blivit 2 vaktlar.
Ikväll har jag skrivit en historia om en gammal bonad och Dalmarschen
sivvla-äta t.ex soppa så långsamt att det går folk på nerverna
Tisdagen den 18 maj 2010

dagens dialektord:

sivvla
Idag har Erik namnsdag-Grattis
I bondepraktikan heter det : Ger Erik ax ger Olof kaka-Det blir nog inte så i år.
Men idag sken solen så pass att jag har varit en stund i trädgården och kunde sola på gården i en timme. Dessförinnan gjorde jag rulle med räkstuvning i och bakade wienerbröd till kvällen.

Jonathan kom på roller uppskrinnande och passade på att kela med vårt minsta djur på gården,

en vaktelkyckling som kläcktes idag. De liknar stora humlor i storleken-men är otroligt pigga så det gäller att hålla i dem så att de inte flyger iväg.

Vaktelkyckling
Lite större är dvärghönskycklingarna men inte mycket.


Julia kom direkt från en kompis och stannade till kl. 20.00. Datorn!
Ikväll hade jag avslutning på folkdräktskursen här hemma. Det var Elna som sydde på sin tröja . Ann som sydde på ett vitt förkläde, Eva snor fransar till sitt bugabån,Christina sydde på sitt nya liv med sidenband och Lena gjorde en docka med sten i magen och grus i ändan. Birgit och Berit hade missat dagen tyvärr!
Vi fikade  på räkrullen och drack kaffe med wienerbröd. Jag fick en jättefin tekopp som Margareta Nilsson i Hammenhög har  drejat. Nu har jag fått 6 st och alla är olika, men det är trevligt!

rysta-skaka

Måndagen den 17 maj 2010

dagens dialektord:
rysta

Idag var det lite ljusare under över molnen och ibland tittade solen fram
Idag har jag haft mattorna ute och ryst dem! Nån gång får man ju städa-Jag kan inte förstå vem som skitar ner så fruktansvärt!
Jag fick precis klart tills Julia kom från skolan och landade framför datorn-men emellanåt tog hon en liten dans framför datormusiken.Sen kom jonathan och skrev klart sitt projekt om hinduismen. Nu har vi kommit på varför han inte kan skriva hemma. Annette har ett nyare program som inte kan öppna skolans filer.

vi upptäckte det idag när hon mailade från Ingelsta och jag inte kunde öppna dokumentet. Man får helt enkelt ändra i filsystemet för att det ska fungera
Midsommarprogrammet är nu klappat och kalrt och utskickat till alla dansarna.
Idag har jag gjort en ny grupp på Facebook´´vi som gillar folkdräkter! Det är redan många som har gått med i gruppen och det är ju kul!
AnnChristine  har ringt och vi har planerat in en stor fotodag i nästa vecka för att riktigt frossa i gamla släktbilder- om vi nu får tid över förstås!
Ikväll har jag tittat på Viktoria och Daniel, fint program- under tiden strök jag en massa dukar.
Just nu visar de ett program från Amerika där de ger sina barn ett riktigt vapen i 5 årspresent och en k-pist i 12 årsåldern-då är det inte konstigt att 3000 barn dör/år i Amerika och att istället för inkräktare skjuter de familjemedlemmar och släkting-Är de inte riktigt kloka??? Hoppas att inte den trenden kommer till Sverige-men det skulle inte förvåna mej ett dugg. Sverige måste ju göra allt som Amerika gör!


Imorgon ska jag ha avslutning på folkdräktskursen i uterummet-Hoppas på varmt och ljust väder!

skråklippning-klippt så nära huvudet som möjligt-men inte rakad

Söndagen den 16 maj 2010
dagens dialektord:
skråklippt

Grattis Erik på 20årsdanErik  kom med broder Johan och  pappa Lars-Inge  i eftermiddags för att välja ut en akvarell som 20årspresent. Det blev en bild med farmorsfarmors fars -Kristen Jönssons-gamla bjällerkrans. Sen körde de hemåt för att fira vidare , tills Erik ska ge sej iväg till Halmstad ikväll
 Jonathan kom också på besök en kort stund, men sen cyklade han och Ingvar ner till Häggs affär, som firar 40årsjubileum i dagarna för att lyssna på Kristina Lindberg. Jag hade en massa datajobb som jag kocentrerade mej på i lugn och ro under tiden.
Ikväll var det specialträning till midsommar. Annette har satt ihop ett program som vi tränar in och utdanser mellan varje dans så att programmet flyter utan en massa vimsande hit och dit. Bert spelade och vi var 8 par som dansade.En del av oss fick vara stand in för de som inte kunde vara med.
skråled-hes i halsen

Lördagen den 15 maj 2010
dagens dialektord:
skråled
Idag var det samma gråa väder med regn på schemat-städade plockade väck lite fotoalbum och städade upp i ateljén-Jag väntade storfrämmande från Nacka. Det var min realkamrat  Säde Ikonen som var på besök hos kusin Astrid i Tommarp, som ville komma på besök. Hon var intresserad av Österleningabunkens skiva med ´´Töserna i Simris´´ och så ville hon ha en docka med sej hem. Trevligt med besök i atelje´n.
Ikväll var vi hos Ida som firade sin 18årsdag, som egentligen var den 26 mars
Vi  blev bjudna på stort smörgåsbord med allehanda rätter och glass med fruktsallad efteråt. Vi hurrade och sjöng för Ida!


Hela huset var fullt av folk och så blev det invigning runt bordtennisbordet i nya rummet på logen.
 Stjärhimlen lyste från taket, men inte på himlen

När klockan började närma sej 24.00 och alla skulle åka hem så firade vi Erik som fyller 20 år imorgon,

Vi sköt upp en raket med många stjärnor som lyste upp den dimmiga himlen.

forrgrysa si-bli överväldigad

Fredagen den 14 maj 2010

dagens dialektord:
forgrysa si
Idag är det mulet , men lite varmare-väntar på solen-men den har ännu inte visat sej!
Idag fick vi besök av Jonathan-han hade en stor läxuppgift-Jag hjälpte honom lite med en-Han ska redogöra för Hinduismen. Det är inga små uppgifter skolan ger eleverna. allt ska sökas på internet och läsas in och sen ska det ha särskilda uppställningar. Jag tycker att det är väldigt trevligt att läsa de här uppgifterna-man lär så länge man lever och så får man ju en diskussion med Jonathan ochså på samma gång.

Datorn hängde upp sej-Word gick inte att öppna! Voine,voine-vad ska jag ta mej till. Jag ringde till Erik och frågade och han  och Johan kom hit och det tog ungefär två minuter-sen var det fixat. Dokumenten hamnade utanför skärmen i skärm nummer 2. Alltså syntes det inte på skärm 1. sicka invecklade grejor!
Ikväll har jag haft dataarbete emellan TVtittandet och nu ska jag krypa i säng
hossebån-strumpeband

 


Några folkdräktsklädda kyrkobesökare i Löderup

Torsdagen den 13 maj 2010

dagens dialektord:
hossebån
Kristi Himmelfärdsdag-uppehållsväder -men ingen sol.
Vaknade halv 10 och slog till radion och fick höra att någon satt eld på kafeet och kyrkan i Hammenhög. Det var Domaregården som varit kafe´för några år sen. Det är ju inte klokt! Hur länge ska det hålla på innan polisen kan sätta fast den gäckande faran.Man blir verkligen förbannad på att så fina byggnadsverk ska förstöras av en galning. ringde till Lars-Inges, som inte hade hört och sett det än.
Ingvar tog en tur till Hammenhög, men jag är inte alls intresserad av att titta på bränder-man är ju bara ett hinder för brandkåren.
Jag klädde mej i folkdräkt och körde till Häradsdräktens dag i Löderup istället. vi brukar träffas där-alla som syr folkdräkt, men i år var det bara Ann,Jessica, Lisbeeth och Eva som kunde vara med. Det var ändå ganska många som hade dräkten på, men inte alls som vanligt.När jag kom hem läste jag slut på Minnena ljuger av Kjell Espmark-Väldigt spännande och bra bok! Nu har jag fått ytterligare klarhet i varför far alltid pratade om honom och hans mor och mormor.

slubba i si- äta glupkst

Onsdagen den 12 maj 2010
dagens dialektord:

slubba i si
Kristi himmelfärdsafton -den dag då kustsamhällena bränner eldar för att skrämma bort sjöhäxor och sjöodjur!
Idag var jag vid Hagestad Tourings buss kl 8  i morse-Bussen  som skulle ta en busslast folk till Puttgarten och Bordershopen. Deet var Susanne som ville ha sällskap på resan till Tyskland och när hon ringde var allt upptaget utom 2 platser, som var på extraturen som kördes i dag. Det blev uppsamling av folk i Smedstorp, Tomelilla, Ystad, Svedala och Svågertorp. 50 pers.
Med på bussen fanns många bekanta ansikten, flera av mina gamla realexamens kompisar som också liksom jag nollar i år
Vi körde över Öresundsbron i hällande regn och genom hela Danmark ner till Rödby och färjan som tog oss över till Puttgarten. Där ligger Bordershopen och vi hade två timmar på oss att genomsöka de 4 våningarna saat allehanda sprit, vin  och öl av alla slag. Det är en våldigt jäktig resa som kräver starka armat och ben, snabb huvudräkning och kännedom om bästa köp!

Det gäller att hänga med i svängen -uppför  15 trappor på färjan, snabba toalettbesök och få i sej en bit mat.

Visserligen serverades kaffe med snittar på bussen, men en laxmacka är inte så dumt!

Vi kom inte hem förrän halv 10 ikväll och då var det packa ut och packa in och packa ut igen!

Hemkommen tog jag en lugnande milkshake och sen fixerade jag slipsarna, tvättade dem och strök dem igen.
Nu ska jag bara dekorera dem lite extra-Det får bli imorgon-Nu ska jag läsa Kjells bok igen!

bumped-klumpig

Tisdagen den 11 maj 2010

dagens dialektord:

bumped
Idag är det soligt och fint och det blev trädgårdsarbete hela dagen och en stunds avkoppling i solstolen-Jag hann med nästan hela trädgården, men inte allt-ett par rabatter kvar, men min rygg värkte svårt så jag övergick till att färga in 5 sidenslipsar med näsdukar. Jag hade både slipsar och färg kvar sen jag målade sist!

Nu ligger de med salt och stänk på bordet för att torka!

Ikväll har jag börjat läsa en fantastisk minneshistoria av Kjell Espmark. den är svår att slita sej från så jag ska ta den med upp när jag lägger mej och läsa så länge jag kan!
Imorgon ska jag  med bussen till Tyskland

fjela, fjumsa-går inte att översätta till svenska!????. Kanske röra till?? men nej!!!!!
Svenskan är ett fattigt språk i jämförelse med skånskan

Måndagen den 10 maj 2010
dagens dialektord:

fjela, fjumsa
fint väder med solsken-tänkte trädgård direkt
men först skulle vi äta middag och sen gick mina glasögon isönder-glaset ramlade av

Måste köra till stan för att få glaset fastsatt-Ingvar ville samköra med släp till JHL i Tommarp.

Ok vi körde hemifrån halv ett, Ingvar tyckte att det var säkrast att sätta av släpen för att slippa den i stan-Sagt och gjort, men när vi skulle köra tillbaks fälldes järnvägsbommarna mitt framför oss och sen gick de inte upp igen-vi väntade en kvart, sen vände vi och körde till simrishamn via Gladsax och Gröstorp. När vi kom till torget och glasögonhuset så hade de lunchstängt mellan klockan 13.00-14.00. Ingvar försvunnen med bilen-jag promenerade till hamnen och sen tillbaks till Torget och just då dök Ingvar upp igen. Vi tog en avstickare till Jysk för att inhandla plastbackar med lock för alla fotoalbumen  samt ett besök på Skönadal

tillbaks på Torget igen och in i Glasögonaffären och fick glasen fastsatta. Sen blev det ilfart till Tommarp och JHL och när vi skulle köra därifrån-bommarna nere. Vi vände ock körde över Virrestad och Tågarp och hem. Precis i lagom tid tills Julia kom från skolan.Puh vi hann!

Sen fikade vi i solen på terassen och sen blev det trädgårdsarbete! Skyffling i en rabatt i väster.
Ikväll var det sångträning hos Magdalena för uppvisningen på Svaneholms slott den 8 juli kl. 19.00.

Vi är beställda till ´´´Skånska visor´´´ på borggården. Deet blir med nyckelharpor och fioler , cittra och sång

När jag kom hem sydde jag särkakjolen till Amandas studentdocka!

eda-åd åeded=äta-åt -har ätit

Söndagen den 9 maj

dagens dialektord:

eda-åd- åeded

Idag är man lite dan efter-fortfarande kallt, men uppehållsväder i alla fall
Idag har jag tillbringat den mesta tiden vid datorn med allehanda uppdrag. bl.a. har jag med intresse studerat Vikingatiden coh medeltiden, Eddan och Havamal, Den Höges visa, Olof den Helige och Snorre Sturlasson
Visst ni att Eddan har 164 verser som alla innehåller goda råd hur man bör uppföra sej och hur man inte ska uppföra sej! Att runorna är 16 st och kallas för Futhark och var magiska, att kenning betyder förskönande ord om viktiga ting-ja det är intressant med historia t.ex fartyg-segelhäst-blod- svärdsvett

Ikväll var det folkdans-egentligen skulle vi haft specialträning, men det var många som hade förhinder så det får bli på söndag istället, men vi dansade igenom midsommardanserna och hade tre spelmän, Bert, Gertrud, Lis.Ida var med på träningen för första gången efter dressinolyckan i augusti.Det klarade hon bra!
Ikväll har jag tittat på konfirmationsbilderna från  Stiby kyrka från igår och två av dem ser ut så här; 

sylten-hungrig

Lördagen den 8 maj 2010

dagens dialektord:
sylten-

Regn och mulet väder

Annette hämtade blommorna tidigt och sen var det full rulle. Wienerbröden skulle upp ur frysen, tinas och bakas, Kortet skulle textas och sen var det på med folkdräkten med alla detaljer. Det var högtidsdress. Kom ut på trappan och det ösregnade. Jontes skjorta, filmkamera och vanlig kamera bars ut i väldig hastighet

Vid halvtvåtiden kom vi till kyrkan, som redan då var nästan fullsatt. Som tur var hade Jonathan egen bänk för släkten . den ena bänken långt fram och den andra lite längre bak

Så började konfirmationen och det var Jonathan som bar korset framför. Sen följde en konfirmationsföreställning där alla pratade om sina pärlor uppsatta på en frälsarkrans. En flicka spelade gitarr och sjöng till och Jonathan fick mannekänga längs kyrkogången i en stola som konfirmanderna hade gjort själva med olika symboler och tecken. Sen blev det nattvardsgång och efteråt gick alla konfirmanderna ut i regnet  och ställde sej på en lång rad för fotografering. Det blev ingen gratulation och blomsterutdelning på kyrkogården-alla gick till sina bilar.

Efteråt samlades alla i släkten hos Karin och Sven på deras loge som är omgjord till festlokal.

Vi drack kaffe och åt wienerbröd och sen körde Ingvar och jag hem för att ta av folkdräkten och Ingvar skulle stänga in gässen. Klockan halv sex var vi klara att köra till Tommarp igen och där bjöds det på grillade fläskkarreskivor med tillbehör och glass med varm fruktsås till efterrätt. Allt var gott och alla trivdes!

Vi satt kvar till halvelvatiden, då alla körde hemåt.

När jag kom hem scannade jag in fars och farfars sångböcker. Fars är handskriven med 60 visor och farfars är tryckt med noter till.

klamsa-skramla (t.ex klamsa ente me dören )

Fredagen den 7 maj 2010

dagens dialektord: klamsa

Fortfarande bitande kallt i den ostliga vinden.
Idag har jag plockat ner alla fotoalbun och placerat dem i plastbackar med hjul så att man lätt kan få tag i dem när nu Ann-Christine och jag ska göra en djupdykning i dem! Det blev 4 stora backar med album

Jag hittade även farfars gamla sångbok Eggelings sångbok , som han hade på Lantmannaskolan i Hammenhög. Den är tryckt  1907 och innehållet många fina sånger bla. en sång: Karl XII,

 som far alltid dikterade när jag frågade om han kunde sjunga en visa-

Kung Karl den unge hjälte
 han stod i rök och damm
han drog sitt svärd från bälte
 och bröt i striden fram
Hur svenska stålet biter
Kom låt oss pröva på
Ur vägen Moskoviter
, Ur vägen moskoviter,
 ur vägen moskoviter
Friskt mod i gossar blå

Friskt mod i gossar blå

Friskt mod i gossar blå

Friskt mod i gossar blå

och ytterligare en:


Min fader var en ung soldat
den vackraste man fann
vid femton år gevär man tog
vid sjutton var han man
Hans hela värld var ärans fält
Där stod han glad, var han sig ställt
i eld, i blod, i frost. i svält
Han var min fader
han var min fader han
Far sjöng inte så gärna , men han kunde alla sångerna utantill

Just när jag höll på med fotosorteringen kom Kjell på besök-han kom förbi och slank inom för att säja hej!
Jag pratade också med Erik, som nu kom hem på permis en dag tidigare eftersom han har varit ute i fjorton dagar

 och legat i tält och blivit dyblöta, klättrat, sprungit och marscherat I REGN OCH KYLA!
Jag håller på att sy en särk till en studentdocka,
Bakade två fina bröd med morötter i
och satte ihop sju skålar med blommor till konfirmationen imorgon. Nu har jag fixat till presenten  bla en folkdräktsskjorta

 

Jaag har även sytt en särk till Matilda som hon också ska få


 

lattor-pinnarna som förbinder skaften och tramporna på en vävstol

torsdagen den 6 maj!
dagens dialektord:

lattor
Brrrrr idag är det bara 5 grader varmt och blåsigt från öster-bäst att hålla sej inne;

Annat är det  i Domimikanska rebubliken där Gustav landade igårkväll-ca 40 grader varmt-men jag föredrar förstås  lite kyla före  väldig värme

Idag har jag inte gjort så mycket-Plockat undan, slängt vissna blommor och vattnat blommor lagar kräftsoppa till middag och lagt alla de styckefrysta wienerbröden i plastpåsar, sytt håret på en docka som hade ramlat av till en köpare av docka (håret var aldrig påsatt men kunden ville ha just den dockan och skulle själv sy på den-men nu fick jag ändå göra det!
Var en runda inom på Jysk och köpte ett par backar att sortera ner alla fotoalbum i. Då blir det lättare att flytta runt alla kort när man ska gå igenom albumen. AnnChristine kommer en dag och hjälper till med forskningen.

Jonathan kom rollande upp hit för att välja en tavla. Han fick smaka ett par jordgubbar som mognat på hängplantan

Ikväll var det folkdräktskurs i Hammenhög. Alla deltagare var där och sydde som vildingar-De är snart färdiga med lite av varje. Lena sydde på ett par dockor, Elna sydde i ärmarna på sin tröja,Ann sydde skoning på Jessikas kjol, Berit fållade upp dotterns särk, birgit sydde i häktor på livet,Christina bandade sitt nya liv med sidenband,Eva flätade tofsarna på sitt fina opphämtaband. Alla var överens om att kursen ännu inte är slut och därför har vi avslutningen här hos mej den 18 maj!
pÅ bordet stod min kvarlämnade bordsväv-den ville Tulpanen bli av med så jag lastade in den i bilen och tog den med hem!

Jag funderar på att även ta hem den stora Glimåkraväven och varpan så slipper de att husa de grejerna också!

Det finns en hel massa tillbehör som också är mina så då blir det tomt i vävsalen!
Haar just tittat på familjen Bernadotte  del 2 med Silvia på datorn, men deet är helt omöjligt att få in del 1 med kungen. Det är ju jättefina program som jag gärna ville se-men jag får prova igen imorgon.

gyssel i tofflorna-en som alltid har tur

Onsdagen den 5 maj 2010
dagens dialektord:

gyssel i tofflorna
Idag var det kallt igen-det var inte förrän i eftermiddags som solen tittade fram och det blev varmt-åtminstone i uterummet.
 Jag fortsatte med att föra in årets fakturor i databokföringen- så nu är jag klar med detta också.
I eftermiddag har jag bakat 180 wienerbröd och 60 croissanter med ost för att lägga i frysen. Bra att plocka upp när det behövs. Nackdelen är att det tar minst 2 timmar innan de blir töade och jästa, men sen blir de goda och nybakade!
Julia kom upp idag igen från skolan och tittade på Andra Avenyn på datorn. Hon vill se den i förväg innan de sänder den på TV.
Susanne kom med rabarber från trädgården på samma gång som hon hämtade kortet på Amanda. Jag har gjort en rabarberpaj av dem!
Ikväll har jag börjat göra en studentdocka till Amanda. Det tar ganska lång tid så det är bäst att börja i tid. Den gör jag av figurrep med strumphuvud -d.v.s. överklädd med strumpa!
Jag har ännu inte bestämt vad jag ska sätta på för kläder. Amanda tänker läsa till barnmorska så det får väl syfta på det-men det kan förstås lätt missuppfattas så att folk tror att hon ska ha barn.
Tänkte göra en stork! men jag får tänka på saken!
hamsed-trassligt
Tisdagen den 4 maj 2010
dagens dialektord:
hamsed

Idag var det väldigt kallt hela dagen-ibland sken sola men vad gjorde det för nytta ?
Men det var egentligen inte så dumt för nu har jag gjort min bokföring klar-jo jag har uppskov genom min deklarant- Det är det värsta jag vet så därför vill jag inte själv deklarera och dessutom vill jag ha det rätt så man inte får en kalldusch efteråt-Deet är många som tycker att jag är dum som deklarerar mina böcker och tavlor men jag vill helst ha rent mjöl i påsen!!! 

Det har tagit hela dan att föra in och räkna ut och sortera och kolla! Men nu är den klar att lämna in!

Julia kom efter skolan. Hon cyklar numera själv till bussen och gör en mellanlandning hos oss och det är roligt när barnbarnen hälsar på! hon sjunger och dansar och plockar fram musik och filmer på datorn och så dansar hon.

Ingvar J har hämtat några kycklingar till idag!

Idag har Annette sålt sitt hus, så nu vet hon vad hon har framför sej! Packa, packa, packa! Hon ock pågarna ska bo i lilla huset tills de får en lägenhet.

AnnChristine ringde idag och vi diskuterade kort och en del släkt mm.
Hon var ledig idag för att kunna vila ut och diska klart efter oss gäster igår!

Susanne ringde för att höra om jag hade ett visst kort på den blivande studentskan-men jag har väl tusentals kort och det är inte lätt att hitta i röran-men jag hittade ett annat som nog också ska passa !

spraggled-spräcklig

Måndagen den 3 maj 2010
dagens dialektord: spraggled
 

Idag fyller AnnChristine 60 år
 GRATTIS


visst är hon sej lik än idag!

Kallt och blåsigt-bäst att hålla sej inomhus. Ingvar J kom för att hämta nykläckta kycklingar.
 Pratade med Gustav i telefon. Imorgon ska han ge sej iväg till doinikanska rebubliken och luffa runt i en månad tillsammans med ett par kompisar. Han flyger från Kastrup.

Fick mejl från Kerstin som uppmärksammade oss på att det var en artikel om vår nästkusin Kjell Espmark i YA idag-intressant-jag tror jag ska köpa boken-Minnena ljuger

Jag minns honom från min barndom när han var med sin mor Margit och ibland med fars moster Selma på besök hos farmor o farfar!

Ikväll var vi hos AnnChristine på 60årskalas. Ingvar och Julia var med. Julia hade bestämt träff med Moa och de andra nästkusinerna,Max, Minna,Alfred, Tilde.

Det var fullt hus Signe, Aina,Nisse,Ingrid,Berne,Annika,Magnus, Camilla och Johan med familjer. vi bjöds på allhanda läckerheter på fat rostbiff,,varmröktlax med olika potatissallader och gratänger
till detta drack vi vin och öl och annat smått o gott. Snacket gick och vi pratade häxor och brönnakittor, gamla kort och historier och Annika berättade om sin dråpliga bilparkering i en rabatt. Familjen hade kidnappat Ann-Christine i morse med champangefrukost och sedan lunch på en örtagård i närheten

När vi ätit plockade AnnChristine fram Folkes gamla resegrammofon med vev. Det blev stora ögon och trängsel av alla barnen som aldrig sett nåt konstigare vidunder. hon satte på en gammal stenkaka-men det var en väldigt enspårig låt som rasslade ut från grammofonen. Leif plockade fram sin morfars gamla kopparsmörjkanna och Berne smorde in grammofonarmen med olja-då blev låten 2spårig, men fortfarande konstig så nu ska Berne och Leif plocka sönder manicken och smöra in den så att den löper väloljat.
Sen studerade AnnChristine och jag den fina databoken som hon håller på att göra. Det ska bli spännande att se hur stor den blir-flera hundra sidor kan jag tro!
AnnChristine och Leif körde hem Signe och alla vi andra drog oss mot hemmet. Det var en rolig kväll!
Nu har jag scannat in en hel del  intressanta bilder från Folkes album från 50talet. bla från Smedstorpsutställningen 1952Oxdrivaren
 

Söndagen den 2 maj 2010
dagens dialektord:

skaukål
Idag har jag plockat disk och satt in i skåpen, ställt iordning i uterummet-plaverat alla fina blommor ,flaskor ,lampa,som Ingvar fick i present. Han fick även nya morgontofflor så att de gamla kan slängas, skjorta och jacka,servetter, saltkar, dricka av olika slag  och Vaktelägg och blommehönsägg som ska kläckas mm mm
I eftermiddags kom Britt och Ove tillbaks med en tavla som de skulle byta och Ingvar lade in äggen i kläckningmaskinen,

Ikväll började det pipa i Ingvars kycklingägg-
Ikväll var det folkdansträning med Bert och Gertrud som spillemän. vi dansade igenom alla danser som vi ska dansa på midsommar-men programmet är inte klart än, men det fixar sej snart! Otroligt duktiga dansare har vi  i Österlens Folkdansgille!

Ikväll efter dansen har jag strykit Jonathans skjorta och även Matildas skjorta som båda är klara för leverans!

Min egen särk och förklädet fick sej också en strykning!

 gå po hossesock-gå i strumplästen

Lördagen den 1 maj 2010
dagens dialektord:
gå po hossesock
Idag fyller Ingvar 71 år.
 han fick som present att välja ut en rakapparat!

Telefonen gick varm på förmiddan-Barn och barnbarn ringde och hurrade och sjöng, Malte från Munkedal ringde från sin Maltes Stig runt Saltsjön och AnnChristine mailade ett Grattis eftersom de  inte kunde komma idag!

givetvis var jag sysselsatt med att göra grekisk sallad, och förbereda lite gratäng, potatis och ostsås eftersom vi visste att Gittan och Uno kom på eftermiddan!
Jodå, de kom och det var väldigt trevligt att få en liten pratstund med dem samtidigt som vi åt. vi har alltid många saker att avhandla-Trevligt med ´´gamla vänner´´ som vi haft sedan 15-18årsåldern.

vid fyratiden dök Susanne upp för att göra ostsås till alla gratängerna, med kassler, svamp, sparris, tomat och lök och ris

hon arbetar kvickt och lätt och satte in dem i ugnen så att de nästan blev klar-sen garnerade hon tårtan och la de frusna wienerbröden på plåtar.

Vid femtiden kom Britt och Holger och gratulerade . De fick klara sej själv i uterummet emellanåt som vi sparang rundor hit och dit och fixade . Sen kom Annette, Robin,Jonathan, Josefine, Johan  och Julia och lite efter kom Matilda och Amanda.

Ally o Ingemar, Britt o Ove, Gulli o Sixten, Inga o Ingvar,Ine o Leif, Gunnel o Stig,Marianne Lars-Inge, och Johan. Ida hade halsfluss och låg hemma i feber  och Erik ligger i buschen i tält i det militära.Gustav (som var hemma på blixtvisit mellan Vemdalen och Dominikanska Republiken) kom också med.

Lite senare kom även Ann o Bengt och Elna!

Det är roligt när alla kommer utan bjudnning-Vi firar alltid födelsedan den dan vi fyller år och så är det öppet hus för vem som vill komma!
vi sjöng en del supvisor både långa och korta och som vanligt hade Holger en del fyndiga nygjorda och en del gamla på lager.

Jag brukar alltid ta Då så så eller Måndagen är en suparedag med alla verser. Då sitter alla med en begynnande kramp i armen innan visorna tar slut. Skål!
Barnbarnen hyllade Ingvar med ´´Käre far´´ och sen hurrade vi allihop och sjöng Vi gratulera!

Mot slutet av kvällen fick vi även ett dansmummerframträdande av Julia och jonathan som hade klätt ut sej i våra gamla kläder.Bl.a hade Jonathan på sej Ingvars gamla utslitna morgontofflor-färdiga för sophögen sedan länge. Kul att de vill göra sej besvär!
Vilken tur  att Annette, Susanne och Marianne och Lars-Inge fixade och grejade hela kvällen-hur skulle jag annars ha klarat av det hela! Man börjar bli till åren1 Det känns i benen!
Efteråt plockade jag rent i uterummet och diskade undan det lilla som var kvar och resten hamnade i diskmaskinen

maja-löva!