Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

 

Ann-Margrets Blogg/Dagbok
2009

Tisdag den 31 mars 2009
Skalade grönsaker ,morötter,persiljerot,sellerirot,och palsternacka, potatis . Ingvar hämtade en ungtupp på Raskarums fjäderfäfarm-utan glasskärvor! Däremot blev det glasskärvor på mitt golv då burken med svartpeppar- av glas- hoppade ner från hyllan och slogs sönder i 1 million bitar!
OK det blev en god hönssoppa av tuppen och grönsakerna.
Den kokte i ett par timmar, så den blev i alla fall genomkokt!
Fick besök av en tavelspekulant, som köpte etsningen ´´jätten i alle´n ´´till sin man i present! Julia och Jonathan kom för att ordna till i sin ´´affär´´ och på kvällen kom Ally o Ingemar för att äta soppan, som egentligen skulle ha ätits strax innan jul enligt traditionen. Men som pensionär så har man dåligt med tid, så därför blev det inte förrän nu-men julen varar som bekant till påska! Har just skrivit nam och prisuppgifter till etsningen , som ska hängas på Tjörnedala i påsk. Den ska lämnas imorgon förmiddag!

Måndagen den 30 mars 2009
Pratade med Sigvard om Bollerup och han tyckte jag skulle ringa upp Bo Wiberg som är ny VD på Bollerup! Det gjorde jag och han verkade väldigt positiv till förslaget att ha bröllop på Bollerup. Han lovade att han snabbt skulle undersöka så att alla lokaler var lediga och prata med ledningen och sen ge mej ett definitivt besked! Jag skickade över reportaget på bondbröllopet för 20 år sen + länken till bondbröllopshemsidan för att han skulle kunna bilda sej en uppfattning vad det är för arrangemang!
Skar passepartouter till de 4 nya etsningarna och hämtade ram till den etsning som ska lämnas in på Tjörnedala på onsdagförmiddag hos Glasmästaren i Tomelilla.Därefter var det folkdräktskurs i Ystad-hemkommen satte jag ramen på etsningen-vit ram med vit passepartout! Snyggt!

Söndag: den 29 mars 2009

Satt mest hela dagen och skrev program till Bondbröllop.
 Spelmännen vill kunna börja träna på all musik som ska finnas!
Det tar tid, men det är lika bra att göra det först som sist-trots att jag har som allra mest brått till påsk just nu!
På kvällen var det folkdansträning- 8 par och vi dansade en hel del danser!
Bert spelade-snart är vi riktigt bra på Skanörkadriljen, men vi tränade även på hambo och polska m.fl.

lördag den 28 mars 2009

Per-Olof och jag var på Folkdansringens Distriktsstämma i Linderöd. Vi körde hemifrån redan kvart över åtta eftersom det var Framtidsseminarium av Göran Thale´n.

Framkomna till Linderöds Bygdegård på Hambovägen, drogs vi snabbt in i kompisgänget från de olika föreningarna. Det är alltid trevligt att träffa gamla bekanta inom folkdansen! alla är glada och positiva-aldrig några sura miner!

Seminariet gick ut på att förbättra folkdansringen i framtiden-Vad vill vi och vad gör vi åt det.

Vi blev indelade i grupper och skulle snabbt diskutera de olika frågorna med den vi hade ögonkontakt med!
Åtgärder för att behåll medlemsantalet var: Stoppa åldrandet och lyft fram ungdomarnas kreativitet.
vi fick som uppgift bl.a. Stora rubriker i media!
Let´s dance tävling på Malmö Arena! Lång kö  till uttagningen
Senaste modet: Innefolkket letar febrilt efter folkdansplagg- Allt folkdräktsmaterial håller på att ta slut och ungdomarna står i kö för att få sy en egen dräkt eftersom alla folkdräktssömmare har lång beställningskö
TV sänder flera extra program med folkdansinstruktioner för att  ungdomar ska få tillfälle att lära sej danserna! Polskan är den dans som är mest i ropet.
Färska Forskningsrapporter visar att folkdansare  är friskare och har längre livslängd än övriga, pg.a att dansen ger förutom motion för både kropp och hjärna,en sällsynt social gemenskap med  dansare i alla länder  i alla åldrar.
Det var verkligen många förslag som vi fick fram under några timmar!
En mycket trevlig uppvisning av både sång,musik och dans bjöd ungdomarna på från Linderöds folkdanslag
Därefter var det årsmöte med inledande tal av riksordföranden Ingela Thalén
och en mycket positiv stämning 
 

26 mars 2009
Idag fyller Ida 17 år!
Var i Tomelilla på bo Olssons, letade ramar och köpte påskägg-en påsktradition till mina barnbarn. hittade även en gås som skriker när någon kommer-Perfekt för vår port-det ska bli kul att sätta ut den!
Pratade med Astrid om Bollerup. Sigvard skulle till Bollerup på hästmöte och skulle då kunna prata med berörde bestämmande. fick besked från Ystads kommun och Prins Gustavs stiftelse att Österlens Folkdansgille inte får några bidrag från dessa båda ! De behöver pengarna till annat-kanke till bonusar?

Korde till Ida i eftermiddag för att gratulera henne-Hon var lite krasslig! Erik berättade att han var på god väg med att spela över alla videobanden till DVD. Gustav berättade om sina upplevelser och visade sina nygjorda tatueringar. En stor spindel på vaden och en ännu större på ena axeln. Han hade köpt mycket vackert blått sidentyg på Bali, som jag kan använda till band på folkdräkter bl.a.

Senare hade jag folkdräktskurs med 10 st deltagare. Det blir jäktigt när alla frågar på engång, men det är bra eftersom vi nu ska hoppa över flera veckor inför påsken. Nästa gång blir den 23 april
25 mars 2009
Ingva r lade in andra omgången gåsägg 25 st i äggkläckaren!Städade och plockade fram böcker från lilla huset-solsken och fint väder, men kallt.Körde med Julia till simrishamn till Ronja och var på Jysk och letade ramar, men hittade inga.Men däremot dukar i 5 meterspacke. sydde folkdräktskjolar på kvällen . gustav kom hem från Thailand,Malaysia och Bali efter 2 månaders luffing i tropikerna!
24 mars tisdag 2009

Elias Persson från Hammenhög 18 år, ringde idag för att fråga mej  om gamla påsktraditioner. Han skulle göra sitt examenarbete genom att informera om traditionerna och sedan genomföra dem på en förskola. Även lekar skulle förekomma. Han fick uppslag på ett par timmars instruktion! Det är verkligen bredd på de där examensprojekten.
Erik ska bygga ett vindkraftverk i trädgården för att få värme i poolen och Josefine gör tillsammans med 2 andra klasskamrater en frisörhemsida! Men det verkar trevligt att få göra lite roliga saker som man vill!
Fixade till vernissagekorten och gjorde en förteckning över alla etsningar som jag har gjort under åren. Det blev många Fr. o m. 2002-2009 har det blivit 67 olika kopparetsningar-visserligen är inte alla färdigtryckta än, men det är ändå ganska många om man tänker efter!
Julia kom idag också och förgyllde dagen med sitt prat och energi. Det är musik på You Tube och lite dansövningar och så blev det lite målning idag också-sen skulle hon med mamma till Simrishamn och lämna kläder på sekond handaffären.

Malte ringde ikväll från Trollhättans lasarett och berättade att han mådde ganska bra men att han ska få en Pacemakerför att hålla hjärtat i schack.

Ikväll har jag sytt

23 mars -måndag 2009
Ringde till Malte för att gratulera honom på 79årsdagen, men Ruth berättade då att han hade besökt vårdcentralen och de ansåg honom så sjuk att han fick ambulans till Trollhättan-blodtrycket hade dalat från 250-108. Hoppas att de kan åtgärda detta snabbt!
anmälde oss till Britts 70-årsfest
Vi blev inbjudna till dubbelt 60årskalas  till Åse och Leif Moasveen i Biri, Norge.
 De fyller år den 19 mars och den 24 mars och ska ha fest den 25 april.Men vi kan inte åka dit, dels för att Ingvars gåsaägg ska kläckas just då och så fyller Ingvar själv 70 den 1 maj.Ingvar tycker visserligen att vi kan köra bil till Norge-(Biri ligger ca 10 mil från Oslo och 2 mil från Lillehammer-alltså 60 mil )på lördagmorgonen.
 Då kommer vi kanske dit direkt till festen och sen skulle vi då köra hem på söndagsmorgonen för att vara hemma på söndagkväll! Men där går gränsen för min välvillighet. Jag skulle väldigt gärna vilja åka dit, men då vill jag stanna några dagar till i alla fall-så då får vi bli hemma! Jag kan ju räkna ut vem av oss två
som skulle få köra på hemvägen - som vanligt!
Julia kom efter skolan och började måla tavlor plötsligt-men sen var hon med mej hos Nova
-De tappade flera liter blod av mej, tyckte hon, men det var bara 4 rör!
Ny doktor Birgitta, som i alla fall lyssnade på min långrandiga berättelse-hon läste i alla fall inte i en bok hela tiden , som en av läkarna gjorde förra gången jag var där!
Körde sen till Simrishamn för att hämta färgpatroner till datorn
När jag kom hem provade jag den nyss ändrade folkdräkten på Julia, men nu var den för liten i midjan så jag fick ta ut den ett stycke-sen sydde jag färdigt Josefines kjol- Fållade med krysstygn 2,5 tim
Alltså tar det 12,5 timmar -minst att sy själva kjolen-men jag har ju sytt några tidigare, så jag har kanske lite vana att tillräkna mej- så i alla fall 15-20 timmar får man nog räkna!
Ikväll har jag dessutom skrivit ut 100 vernissagekort på datorn:
På tal om datorn-Jag höll på att krevera idag! Det kom upp en ruta om jag ville uppgradera mitt epostprogram Incred Mail och dum som man är så tryckte jag på en knapp som jag trodde var ta bort knapp. Men det var det inte . Det var installeraknappen och sen var det kört. Det kom upp ännu en ruta som berättade att jag fattades en fil och att det gick inte att installera och inte heller att öppna det gamla programmet- så hela programmet försvann med alla sparade mail och alla adresserna!som tur var så har jag ju Outlook Express, så nu kan jag både ta emot och skicka, men alla adresser har försvunnit, så nu får jag hoppas att alla skickar mail till mej så att jag kan spara in adresserna!
JA TÄNK SÅ DUM MAN KAN VARA!

22 mars -söndag 2009

Idag har jag bara suttit vid datorn och gjort iordning vernissagekort. Det tar ganska lång tid, men nu är det gjort och bara till att skriva ut när jag hämtat en ny färgpatron. Sedan har jag skickat kostnadskalkyl som tillägg till simrishamns kommun och ikväll var det folkdans. Vi dansade åttatur, hamboträning, bröllopshambo, Kadrilj från Skanör,Västgötapolska, Jämtpolska och Pariserpolka.Bert och Gertrud spelade.
Vi tittade även på vilka gäster från Tyskland som kommer och konstaterade att det fattas många av alla de som vi tidigare har träffat, men nu är det mycket ungdomar istället och då får vi kalla in
våra egna ungdomar att ta hand om dem!
 Det är också otroligt många spelmän-hoppas att alla dansar också!
Ikväll när jag kom hem så sydde jag vidare på folkdräktskjolen-nu knäppte jag alla vecken och det tog 3 timmar

Så nu är kjolen uppe i 10 timmar och den är inte klar än för upplägget ska stofferas och sedan ska midjan anpassas till livet!

21 mars lördag 2009

Lars-Inge och Erik kom på besök idag för att hjälpa Ingvar flytta en tung dörr. De berättade om sina upplevelser i Egypten, med snorkling i korallreven, besök i Konungarnas dal  och de sköna baden i Röda havet+Paradisön med stranden full av stenar och snäckor ,erbjudande om massor av kameler. De var brunbrända -särskilt när de jämförde med oss blekansikte.
Sydde ihop alla kuddarna och när jag ändå hade maskinen framme så var det något som drog i mej när jag gick förbi lådan med folkdräktstyger-jag var tvungen att plocka fram ett rött kjoltyg för att prova hur lång tid det egentligen tar att sy en kjol. Jag har verkligen inte tid till sånt nu när det är bara 3 veckor till påsk, men nu gick det inte att stoppa min lust på att prova. Klockan var halv sex då jag började med att dra tyget mitt av och sedan sydde jag ihop sidsömmarna och sydde ihop det rutiga tyget till skoningen och sydde fast det i nederkanten. Sedan pressade jag sömmarna och vek upp skoningen och tråcklade på den. Därefter började jag  att tråcklafast remsor av rutpapper i överkanten och sydde 1 ruta upp och en ruta ner  i fyra rader. Det blev 12 meter. Vidden är 3 meter. Detta tog 4 timmar. Det gäller att ha en riktigt stark tråd eftersom den utsätts för hårt slitage. När tråcklingen var klar skulle pappret tas bort och det var inte lätt,ca 1 timme! Sen drog jag ihop alla fyra trådarna samtidigt och nu blev det fina veck i midjan. Allt detta  sammanlagt tog 7 timmar. Men kjolen är långt ifrån klar. Nu ska alla vecken knäppas på baksidan med två rader kedjestygn.
Den här kjolen ska bli till Josefine.
Jag hade tänkt att flickorna själv skulle kunna sy sin folkdräkt-men Josefine tycker och tror att hon inte kan och är nog inte heller intresserad av sömnad hon gillar frisering av hår istället
 Men Ida, som går på Textillinjen har redan veckat  och knäppt sin blåa kjol själv och hon tycker om att sy.

Sedan ska livet sys och det blir lite mera komplicerat-men först ska vi hitta brokad som alla vill ha!
Få se om Gustav har hittat sidentyg i Thailand!
Jag har kjoltyg till Amanda, Matilda och Julia också, men jag har ändrat Annettes och Susannes gamla livkjol så att den passar Julia. Det blir ju bondbröllop i sommar så visst ska töserna ha dräkt på sej då!
Skickade en förfrågan till Michael om vilka som ville bo tillsammns och hur många dansare det är i gruppen

skickade även födelskort till Malte i Munkedal ett par tryck som ska vara till lotteri till förmån för Maltes stig runt Saltsjön!
 

20 mars  fredag 2009
Ännu en fin solskensdag och därför cyklade jag ner en sväng genom Gärsnäs och pratade en stund med Susanne, som nu drabbats av kommunens indragningar, Eftesom Susanne är den senaste , som fått heltidsjobb inom hennes område i kommunen så  är det Susannes tjänst som ska flyttas till ett annat ställe i Kommunen-trots att hon jobbat på samma ställe i 17 år-men bara 75% eftersom hon har behövt vara lite mer med sina 4 barn. Naturligvis är hon väldigt ledsen för detta,det är ju nästan som  hennes egen familj. Julia som varit mycket på besök grät idag eftersom hon nu inte kommer att få träffa några av de boende där så mycket. Hon har lekt mycket med en flicka där , som alltid tigger Susanne om att Julia ska komma dit!
Visserligen får Susanne jobb nån annanstans i kommunen, men inte i Gärsnäs!-Så blir man straffad när man jobbar i kommunens tjänst!
Robin kom hem från skidresan i Stöten i dag-men jag har ännu inte pratat med honom!
Marianne,Lars-Inge,Erik, Ida och Johan kom också hem ikväll. De har varit i Egypten på semester och kom lyckligt hem som tur är-
Nu är det bara Gustav som fortfarande är kvar på Bali-men han ska komma hem på onsdag!
Har städat i uterummet hela dagen, så nu kan vi flytta ut så fort det blir lite varmare. Det är väldigt skönt där på eftermiddan då solen står på och därför tänker jag sitta där och måla akvareller, den tid som är kvar till påsk-om jag hinner! 
Ikväll har jag strykit alla kuddöverdragen till stolarna i uterummet  och sytt på Matildas skjorta,tittat på Lets Dace och skrivit födelsedagsbrev till Malte i Munkedal!           

På tal om våren på Österlenagår, -i vår gamle trädgård

19 mars torsdag 2009
Solsken och vår idag igen. Josefine ringde och ville att jag skulle följa med på en skogspromenad. Det gjorde vi, med Kucci  i täten. Vi gick i vår gamla skog och i backarna vid Backåkra i Smedstorp och tittade på Kärlekshålan, Lägerbackarna och dans och lekplatserna som vi hade där för ca 30 år sen. En skön promenad i vårsolen. Vi tog björkkvistar till påskris med oss hem.Vi fikade och sen hämtade Josefine Julia vid bussen

Städning i uterummet-väck med alla vissna blommor-vintern och frosten har gått hårt åt alla blommor som jag trodde var säkra i uterummet-men icke!
Ja gfick deltagarlistan från tyskland genom Bea-Spännande att de vilka som kommer! Men det är många som saknas ser jag redan nu!

Ikväll var det avslutning på dockkurden i Hammenhög. Alla hade med sina dockor som var finklädda och pyntade. Ronja,Tilda , Jonathan och Julia visade också upp sina egenhändigt gjorda dockor-Bra gjort och kul hade de hela kvällen
Här är alla dockorna

Ronja,Julia, Jonathan, Tilda,Pia,Eva,Lotta,Helena,Elsa,Birgit med sina dockor

Jag fick en stor bukett papegojtulpaner av gruppen

18 mars onsdag 2009
Solsken och vår i luften
Gustav msnade och frågade om sidenbrokaden
Ingvar lade in de första gåsäggen i äggläckningsmaskinen, så nu ska de vattnas och vändas flera gånger om dagen , så nu blir det inte en lugn stund förrän de är kläckta. Det tar 30 dagar! Historien om gåsen och hönan i tidernas begynnelse är så här: Hönan och gåsen möttes på väg till sina reden med ägg i. Hönan frågade vad tar du ??? 1 månad eller 3 veckor. Gåsen funderade en stund och sa :Jag tar en månad eftersom det verkar kortare än tre hela veckor!! ock så blev det så!
Det är därför som myten om gåsen som ett dumt djur har uppkommit-men det stämmer inte alls!

Jag plockade ut alla kuddar från ateljen för bankning och dammsugning och sedan flyttade jag ner onödiga saker i lilla huset från ateljén..
Josefine och Julia kom gående med Kuccki och vi bakade våfflor till kaffet. Julia överlämnade varsin bukett med snöklockor som hon plockade i vår gamla trädgård och sa att Ingvar och jag skulle ha dem för att vi passat henne i alla år- 10 blommor i var bukett var det!

Josefine är fortfarande sjuk, men har blivit rekommenderad frisk luft.
Jag började röja i uterummet och ska fortsätta imorgon om det blir fint väder!

Jonathan ville ha hjälp med att utläsa från Internet om vilka grupper spindeldjuren indelades i och hur man kände igen en insekt?

Jag hittade flera ställen där det stod och jag skickade över klippen till Jonthe-Alltid lär man sej något!

Provade Annettes och Susannes gamla folkdräkt på  Julia och den var lagom lång men var alldeles för stor i midjan och för lång i livet-därför har jag åtgärdat detta ikväll.

Jag har också finslipat frisörtjernas hemsida efter att Joesefine och jag diskuterat utseendet!

 

17 mars tisdag 2009
Skickade iväg alla ansökningarna idag,  Jonte kom med Ingvar hit när han varit i byn. Vackert väder med solsken, så vi tog oss en promenad ner i gammelträdgården som just nu står full av snödroppar,vintergäck och snöklockor. Måste ta ett foto imorgon. Plötsligt kom Julia rusande från vägen med andan i halsen-När hon gick av bussen , hade Susanne inte hunnit fram i tid. Det stod en mörk bil , med mörka rutor vid hållplatsen och Julia blev då rädd och sprang det värsta hon kunde upp till oss-Det var bra gjort för man vet aldrig vem som sitter i en sån bil-Ikväll har de sagt på TV att det var en bil i Skogås , som försökte locka in några småflickor i sin bil, med att bjuda på godis! Fruktansvärt om nåt sånt hänt.
Josefine har varit på nova idag igen med sin halsfluss och utslag-men som vanligt fick hon inte mera hjälp än att det skulle gå över av sej själv-annat vore det om Slatan eller nån annan ömtålig kändisidrottare hade fått en liten skråma, då hade han eller hon fått proffessionell hjälp på stubinen! Är det rättvisa eller jämlikhet?

I eftermiddag och kväll har jag gjort ren alla etsningarna med suddis och rivit kanterna raka och räta.

Därefter har jag lagt in alla etsningarna på min hemsida och skrivit ner symboliken på Gåsen, Fågelmannen,Den röda och blå färgen och fotsteg.
Den allmänna uppfattningen här är att gåsen symboliserar dumhet, men när man läser vad andra kulturer sammanknippar gåsen med så förstår man att skåningarna helt har missuppfattat saken.

Så här kan man läsa i J.C Coopers Uppslagsbok: Symboler
http://www.osterlenagar.se/osterlenagar/konst/grafik/kopparetsning/menuettemedfagelmannen.htm
Jag förstår inte att klockan kan bli så här mycket varenda kväll! nu är det ny dag igen och jag har inte hunnit med allt jag tänkte göra!
Jag har i alla fall anmält Kerstin o PerOlof och mej själv till Skånedistriktets årsmöte den 28 mars!
Jag har även anmält att jag tar emot besök av ÖSKGmedlemmar en dag mitt i veckan 10.00-12.00

16 mars måndag  2009
Städning, mattorna ut och torkning av golv-Usch det är inte kul, tänk så mycket annat man  kunde gjort om man sluppit städningen. Jonathan kom för att läsa på läxan-han är sjuk idag.

Ingvar skulle till Kåseberga för att reperera en dörr och vi skulle samtidigt hämta Julia så vi bestämde att följa med ner för att fika på Ahls Rökeri i Kåseberga. Jag åt min favorit-ålburgare och Ingvar åt stekt sill med mos, Jonte och Julia delade en räkbaguette. Jag promenerade  sedan upp till byn där Ingvar och barnen höll till.

På hemvägen matade vi fiskarna i Lars-Inges affär. Pratade med Josefine i telefon-hon är fortfarande sjuk och var hemma från skolan. Vi diskuterade hemsidan och jag fixade till lite saker på den-Nu är det bara några foton och lite text under bilderna som flickorna ska göra-sen kan de lämna in sitt specialarbete.

Ikväll var jag i Ystad och höll folkdräktskurs, Annika klippte mönster till en herrtröja -typ Lars-Inges,Christina började på en bröstlapp, Gun broderade på sitt vita förkläde och Annette sydde ihop särkakjolen-Det går framåt för flickorna

Nu har vi bara en gång kvar  på Västervång. Den sista gången ska vi till Ss Herrestads museum
för att titta på folkdräktssamlingen där.

När jag kom hem sydde jag lite på Matildas ok och sedan har jag gjort iordning alla ansökningarna till stiftelser, fonder och kommuner: Simrishamn, Ystad, Tomelilla kommuner, Statens Kulturråd,Prins CarlGustavs fond Alba Langenskiölds stiftelse. Hoppas att vi får lite pengar så att vi kan genomföra något av allt det vi har planerat. Allt kostar pengar!
Jag skickar alltsammans imorgon- Simrishamns är redan iväg! Allt tar tid-Det är svårt att formulera en ansökan! Jag har lärt mej av de som alltid får stora summor i bidrag att det är ordvalet och inte det egentliga behovet som styr!
Det tycker jag är helt uppåt väggarna tokigt-Varför ska man inte kunna ansöka om pengar rakt upp och ner, utan en massa krusiduller och ordvändningar! Men nu ska  det bli intressant att se om ärlighet varar längst! Jag har skrivit precis som vi har planerat programmet och inget mer!
När vi är på besök i Tamm-Stuttgart hos våra vänner där , så blir vi verkligen mottagna som om vi vore kungligheter-Vi får upplevelser utöver det vanliga , jättegod mat och mycket uppmärksamhet där vi drar fram!. Därför tycker vi att vi vill bjuda på en liten bråkdel av allt detta, när de kommer till oss!

Hörde just Malena sjunga Vinnarlåten-Den är så bra att det ryser i kroppen när man hör den-
Tänk om det blivit Snälla snälla-så  hemskt! Fattar inte att folk kunde rösta på den låten- för det är väl låten som man ska rösta på eller????????????

15 mars söndag 2009

SOV LÄNGE IDAG EFTERSOM JAG VAR GANSKA TRÖTT EFTER TRYCKNINGsarbtet i veckan-det känns i stativet att man inte är ung och pigg  som för 50 år sen. Röjde undan en del prylar som samlats under veckans sejour i ateljén. Sedan satte jag mej vid datorn för att fixa till Frisörtjerenas hemsida-Josefine dök upp lite senare, snörvlande ,hostande -hon har fått halsfluss med penicillin som botemedel. Hon övertog skrivandet och snart är hemsidan klar. Här är länken:
http://www.osterlenagar.se/frisortjejerna/index.htm
Gustav dök plötsligt upp på Msn och berättade att han surfar på vågorna  på Bali Kuta Beach-klockan var 24.00 och här var kl 16 ca. Det var riktigt varmt så svetten flöt även nattetid, men han verkar till att ha jättekul där nere på andra sidan jordklotet-undrar hur Robin har det i snön på andra sidan?
Ikväll var det folkdans  och jag hämtade upp Julia och Tilda-Jonathan var också förkyld- men han ville dit ändå tillsammans med mamma. Vi var 7 par så vi dansade Åttatur, Väva Vadmal, Bröllopshambo. Sen var det kadrilj från Skanör med musik av Bert ´´ The little burnt  potatoes´´, en snabb låt i countrystil och till sist blev det Kullakadrill.
När jag kom hem från dansen skrev jag på 45 etsningar  så pennan glödde . Under tiden försökte jag titta på Parlamentet och Beckfilmen. Nu är etsningarna snart klara , det är bara kantrivning och suddgummivals som återstår-men det tar sin lilla tid det också!


Bronsåldersbugg från Jerrestad och Tanum

Ja nu sitter jag här och har skrivit om alltihop en gång till eftersom jag var så dum att jag provade på länken om den fungerade-Det gjorde den-men så kom frågan om jag skulle spara ändringarna och så råkade jag trycka på nej istället för på ja och så försvann allt som jag hade skrivit, men nu trycker  jag på SPARA.
 

14 mars lördag 2009
Ulla ringde i morse och berättade att moster Ines urna blev gravsatt igår! Jag gick sen ut i ateljen och tryckte den sista plåten ´´´Dans i  morgondimmor. För en gångs skull fick jag den just så dimmig som det verkligen var när jag tittade ut genom fönstret en morgon och såg ett fladdrande vitt hav av vita vingar  och röda näbbar och fötter,. Det var nästan det enda man såg! Plåten gick lätt att torka av trots att det var en begynnande flatbitning som bakgrund. Så kl 17 var jag klar i ateljen med tryckning, avtorkning och städning
Jag kläddae kvickt på mej och tog en cykeltur ner till fam Annette för att bl.a. önska Robin Lycka till på skidresan som startar imorgon. Det är skolresan, som de har samlat in pengar till nu i flera år och har lyckats samla in det mesta som går till. De hyr skidor och pjäxor i Stöten och åker buss dit i morgon kl. 6.00
Ikväll haar jag färgat in näbbar och ben med röd färg och sedan har jag börjat skriva på bladen, nummer, titel, teknik och så mitt namn. Jag har bara hunnit skriva på 35 st och har  45 kvar, men det får bli en annan kväll för nu är jag stel i fingrarna. Jag måste skriva med blyerts. Tittade på Melodifestivalen och jag tyckte absolut att rätt låt vann. Malena är ju helt fantastisk till att sjunga, men så är hon ju också operasångerska. Det bästa var ju att Snälla , snälla  inte vann!
Fattar inte alls vad den jhade i Melodifestivalen att göra! Däremot skulle jag kunna tänka mej både Måns Zelmerlövs och Agnes skulle kunna vinna-men jag hade själv röstat på Malena!

Dans i morgondimmor

13.mars fredag 2009
Fick ett anfall idag efter frukosten, men jag kämpade mej igenom en timme i ateljén ändå, tryckte två st av Österlendansare, en röd och en Cartum Mortum, sen klarade jag inte av magsmärtan utan jag fick gå ifrån och lägga mej en timmeSen var jag något så när bra och gick ut i ateljen för att trycka! Plåten var väldigt besvärlig, ca 40 min. för torkningen. Jag övergick till att trycka rödockra och brun och sedan tryckte jag gråa-vill hålla trycken i ljusare nyanser eftersom hällristningarna är väldigt svaga i verkligheten. Det blev bara 15 tryck idag, men jag ska trycka 5 blåa imorgon
Ikväll tittade jag på Lets Dance och har gjort fransar på ponchon och sytt ihop den.
Ponchon är KLAAR

Fick mejl från Kristina Davidsson på ´´Vad händer´´. Hon ville ha bilder på mina etsningar och jag skickade bilder på hällristningarna och Menuett med Fågelmannen samt Vårdträdet

Nu ska jag dela på pappren och lägga dem iblöt. Klockan är halv ett så jag är snart färdig för sängen!Österlendansare på hällen

12 mars torsdag 2009
Soligt och riktigt vårlikt ute-Jag fick snabbt upp ur sängen-Ska till novakliniken idag kl, 9.20-trodde jag! Jag gick ner och när jag kom in sa sköterskan i receptionen. Här skulle du ha varit 8.40. alltså tjugo i nio! Ingen doktor hade tid med mej så jag fick gå hem igen! Jag började sen med att plocka upp papper och lägga tidningspapper emellan och sen var det ut i ateljén igen, på med värmen och fram med en ny plåt. Idag har jag tryckt blått och rött. Det var Menuett med Fågelmannen. 2 gäss som dansar mot varann medan en hel rad stenåldersdansare dansar ovanför i olika positioner.Det är hällristningen -dansaren- från Järrestad som  också kallas fågelmannen

Den plåten var mycket lättare att torka och tog inte mer än 15 min-20 min . Alla trycken blev fina och efteråt färgade jag in den röda färgen. Jag var klar redan kl. 15.00 med de 20 trycken alla i samma färg.
Sen kom Josefine för att hämta julia och köra henne till Lunnarp där hon skulle på fest.
Jag körde ut till Lars-Inges för att säja hej till dem och önska lycka till på resan. De ska till Egypten på semester.
På kvällen var det folkdräktskurs i Hammenhög.

När jag kom hem satte jag in lite bilder på Frisörtjeernas hemsida! Till sist ska jag lägga papper iblöt till imorgon!


Menuett med fågelmannen


11 mars onsdag 2009
Tid för tryckning av etsningar idag! Plockade fram alla färger, plattor, valsar, och  palettknivar och förberedde min lille ståltrådsdansare, satte på gasolvärmaren och kopplade in spisen. De blötade pappren lade jag mellan tidningsblad för att de skulle suga upp överflödigt vatten, sen klippte jag underlagspapper till pressen och lade filtarna till rätta. Plåten värmdes på spisen och så var det dags att rolla på färgen röd , Dt var hällristningen från Järrestad och Taunum som jag ska kalla just Stenåldersbugg från Järrestad och Taunum. Jag tryckte 10 röda och 10 svarta. De blev bra i tryckningen! Alla trycken lägger jag ut på bord och golv för att de ska ligga plant och torka. Plåten var ganska svår att torka-minst en halvtimme på varje. Det är ett slitsamt jobb, men man får ju bra armmuskler av det så det är alltid bra för nåt. Det är väldigt rogivande att torka plåtarna till musik så jag har radion på hela tiden och kan höra alla nyheter som rabblas upp! Jag lyssnar mest på Radio Österlen.
 När så plåten är avtorkad  så lägger jag en på värmen igen och får passa på så att den inte blir för varm, sen lägger jag plåten på pressbordet och den infärgade ståltrådsfiguren och sen lägger jag det blöta pappret över och så två filtar och sen drar jag runt pressen , bort med filtarna och så kan jag dra av pappret från plåten-Lika spännande för varje tryck-ska det vara lyckat eller? Ett enda tryck blev misslyckad idag. Det var plåten som blev för varm på ett ställe, då hängde pappret fast i plåten och ett stort stycke papper satt fast på plåten-Inte kul, men det är sånt som händer om man inte ser upp! Sen är det  tid att värma plåten igen och på med ny färg och torka, torka, torka- likadant på att trycken-Det är därför det kallas originaltryck allihop! Det kan skifta i färgnyans och även i styrka -alla är ju handgjorda!

Susanne kom inom med Julia och sen kom även Josefine inom för att titta och lämna kort från frisörskolan som ska in på deras hemsida!vid femtiden var jag klar med alla 20 bladen och då var även  de blötade pappren slut, så sen var det bara att göra rent alla verktygen, torka av färgen från plattorna och plåten och tvätta av mina händer som blir alldeles infärgade trots
att jag har gummihandskar på mej-men så måste de tas av då man ska värma den färdigtorkade plåten- då får man använda grytlappar för att kunna ta plåten från spisen till pressen och sen måste man vara ren om fingrarna för att kunna ta ett rent papper till tryckningen-men det blir alltid ett litet avtryck av färgen på fingrarna-men då blir det ju personligt tryck också!
När allt var rentorkat, plockade jag upp alla trycken och lade silkepapper mellan alla , för att de inte skulle färga av sej på varann och sen lades de i press.
Ikväll har jag lagt nya papper iblöt tills imorgon. Stickade på ponchon, som Amanda hämtade garn till i Ystad igår!
Skrev färdigt bidragsansökningarna till Simrishams kommun för att kunna skicka iväg dem imorgon! Vi ansöker om pengar för utbytesveckan i augusti då vi tänker ställa till med gammaldagsbondbröllop och Den Långe Dansen. Det krävs jättemycket träning och dessutom måste vi träna  våra gäster brevledes eftersom de också ska delta! För etta har vi ansökt om pengar  hos kommunen  bl.a.
 

10 mars 2009
Klockan 9.00 anlände 9 st fritidsledare från Uggleskolan i S. Sandby idag för att jag skulle lära dem lekar från min lekbok Ria Myllesäck. Efter en kort introduktion och presentation  och frukost kastade vi oss direkt in bland lekarna. Vi provade på-ja jag visade och alla de andra provade på förstås!

Bro,bro,brejaByxbollDans kring bålenDra fyrbandDra oxeDraga kavleFalleren fallerallaFyrbandGåselekHalta
tossarhjortleken
KamelkaravanKappränning VäddelöbKasta aborreKlappgaloppKungslekenKöra ryllebörLindormenMala saltMala senapPannkaksvändningPregja månenPregja rudaPregja ud skomagarens yjaPånyttfödelsenRia MyllesäckRigeman o fattigmanRomerska vagnarRyska gunganSkjutkampSlå katten ur tunnanStyltlag med förareTa jultockenTrebenslöpningTämja stutarVar e´du JacobVispa skånkVäga salt-

Ja det var alla lekar som vi gjorde! Vi var på Ingelstakalkon och åt middag och handlade också förstås, men vi lekte allra mest både ute och inne! Jag gissar att alla hade kul och jag hoppas att de ska få mycket användning för lekarna på Uggleskolans Fritids. De åkte tillbaks igen vid halv 4-tiden
Jag förberedde sedan för tryckning i ateljén och plockade fram färger, gummivalsar,knivar, tog fram bord och täckte golvet och sedan delade jag koppartryckspapper i lagom storlekar. De ska jag spola med vatten ikväll och så ska de ligga iblöt tills imorgon.

Sedan var vi hos Monika och sjöng  inför sommarkonserten som vi ska ha i augusti. Vi plockade ihop sommarsångerna och sjöng igenom de allra flesta. Staffan Blomgren, prästen i Stiby, ringde imorse och ville att vi skulle sjunga någon onsdag i sommar och vi har då valt att göra konserten tillsammans med våra tyska vänner i Schwäbischeroch Stutttgarter Spielkreis   den 5 augusti 2009..
Har suttit och bearbetat Josefines bilder till Frisörtjejernas hemsida
Nu är kl 2.00 på natta  och imorgon ska jag börja trycka etsningar så jag får väl störta isäng nu!

9 mars måndag 2009
Idag var det vår i luften och  jag som skulle städa badrum och hall.
Imorgon kommer 11 flickor från Uggleskolan i S. Sandby  hit för att lära sej lekar i min atelje´n,
så man vill ju inte bli anmäld till Rent hus i TV, men deet skulle kanske platsa där ibland.
Sedan kokte jag soppa på revben och grönsaker  och bakade två hälsobröd. Julia och Josefine kom hit och fick smaka på soppan som de gillade skarpt. Nu har jag sytt på Matildas skjorta lite och nu ska jag snart gå ock
lägga mej för kl. 9.00 får jag besök i ateljén!

 8 mars söndag 2009
Städade i ateljén och sorterade in de tillskurna etsningarna med passepartouter så att de kom rätt på plats!
På kvällen bjöd Annette på Robert Wellskonsert på Ystads Teater. Vilken upplevelse! Hela teatern gungade, alla stod upp och klappade och skrek i takt med musiken. Vilken musiker han är och även de andra tre förstås. Vilken tur vi hade som fick biljetter till den här föreställningen.

7 mars lördag 2009
Har skurit passepartout  hela dagen, både runda och ovala hål-det tar längre tid men kan vara kul som omväxling till de fyrkantiga! Det tar mycket längre tid, men eftersom övning ger färdighet så är det bara att skära på!
Ikväll var vi på Larsgård! De ska på semester och vi ska passa hundar, kattor och hus .
Vi tittade först på Melodifestivalen och konstaterade att alltihop är uppgjort och fusk för hur kunde man annars hela dagen innan säja att just de två skulle vinna och dessutom att den grekiska låten skulle representera Sverige! Märkligt!!Snälla , snälla , det är väl ingen melodi som man kan skicka vidare i alla fall!
Sedan tittade vi på den 20 år gamla filmen om Bondbröllopet som vi hade på Bollerup 1989, då Marianne och Lars-Inge var brudpar. Tänk vad alla har förändrat sej-Det är ju bara jag som är precis likadan som då!!!!!!

6 mars, fredag 2009
Idag flyttade jag in min skärapparat! Det är kallt i atelje´n och eftersom det är varmt här inne så kan jag stå här även m det blir lite stökigt i rummet. Jag hann med rätt många passepartouter- en hel del av barnbarnens förresten. Ska fortsätta imorgon- det tar tid eftersom det ska vara extremt noggrannt-men det är skönt att ha det gjort till påsk, så slipper man att stå ock skära i sista minuten. Tittade på Lets Dance ikväll och då stickade jag slut garnet , men jag har beställt nytt så jag får väl hämta det-kanske redan imorgon-jag är nyfiken på hur capen ska bli faktiskt

5 mars torsdag2009
Sorterade etsningar, Susanne ringde och ville att vi skulle hämta Julia och köra ner  till Matilda eftersom hon varit sjuk i flera dar  och baka våfflor- eftersom hon jobbade hela kvällen! Det gjorde vi så klart och våfflorna smakade bra-de första för året faktiskt!
fortsatte sen att sortera och skriva in alla etsningar .

Ikväll var det tid med dockkursen och eftersom jag lovat att måla ögon och mun på dockorna så gjorde jag det till alla ikväll. Det blev en hel del. Kul att se hur olika dockorna blev till slut
Tilda och Ronja tyckte mycket om sina dockor, som de själva har gjort! De fixade och ´´pimsade´´ med dem hela tiden!Pimsade- det trodde jag att alla visste vad det var-men det var helt okänt för de flesta! Det betyder :Ja hur ska man översätta det? Det betyder ju att man sitter och ordnar och grejar och håller på med dockan!-Vilken lång förklaring till ett så enkelt ord egentligen!

Under tiden berättade jag för Birgit hur hon skulle sätta fast räknepappar på sin kjol och så kom Ann-Christine och skulle göra en särk av två gamla lakan och så fick hon instruktioner hur hon skulle klippa! Anita kom med sin särk och ville ha halsringningen tillklippt och Helge fortsatte på sin väst1

Hemkommen  fortsatte jag att sticka på andra biten av capen

4 mars , onsdag 2009
Sorterade och skrev in flera etsningar på datorn och lade tillbaks dem i rätt ordning i lådorna i ateljén! Ett litet anfall idag igen, men det gick över rätt så snabbt! Hämtade Ida vid stationen och körde henne hem-sådana är förbindelserna mellan Hammenhög och Tomelilla, att det inte går att komma hem från skolan utan  man måste ta täget till Gärsnäs vissa dagar. Men det är inga problem med att hämta -det är ju en bagatell!Julia kom efter skolan och sedan kom Josefine för att hämta henne och Kucci som var på gården,
Ikväll har jag och Ann  på bio i Tomelilla(Ingvar ville inte följa med och jag hade beställt 2 biljetter). Vi såg den så populära filmen ``Män som hatar kvinnor`` Vilken bra film, den borde alla se! Jag har ju redan läst alla tre böckerna och det har pratats mycket om att filmen skulle innehålla mindre än boken-men jag tycker att man fick med hela handlingen på ett mycket bra sätt. Filmen var  faktiskt väldigt humoristisk mitt i allt eländet-myckeet beroende på Lisbeth Salanders korthuggna svar och beteende. Ann och jag skrattade flera gånger-men blev bryskt nertystade av flickan bredvid, som tydligen hade svårt för att hänga med i  filmen eller så led hon av Det stora allvaret-
Man skrattar inte i en våldsfilm , eller så var hon humorlös!!!! även om  huvudpersonerna är smarta till tusen! Våldsmännen fick verkligen vad de förtjänade- med råge!

``3 mars tisdag 2009
Fortsatte med att sortera och göra tabeller över mina etsningar.
Julia kom efter skolan och gjorde klar  håret på sin pojkdocka och jag målade  ansikte på den så nu är den färdig
Hela den gamla trädgården är full av snödroppar och vintergäck, så Ingvar och Julia har räfsat och fixat senare i eftermiddag tills Annette hämtade henne ! Hon ska vara  hos Jonathan och Robin ikväll när Annette ska på träff på Ingelsta och Susanne jobbar! Jag ska på Stickjunta hos Karin! Ingvar skjutsar
Stickjunta hos Karin, som bjöd på kycklingspett m chilisås och ris o sallad! Pannacotta med likör till efterrätt !Sen stickades det för glatta livet! Elna stickade en grytlapp,Lena en halsduk och Ann en bolero. Själv stickade jag en bra bit på min poncho och sen snackade och skrattade vi så klart! Jag åkte hem med Lena och Jorma
2 mars måndag 2009
Plockade in en del av mina etsningar för att sortera upp dem i nummerordning
och se hur många som finns kvar av varje. Jag har gjort en tabell över alla etsningar som jag gjort under åren och jag är snart uppe i hundra motiv-men jag gör ju inte så många av varje sort!Det tar lång tid att räkna och skriva upp alla bladen, men det är bra att allt är klart till påsk!
Jag var tvungen att åka in tidigt till Ystad för att hämta en speciell nyckel med personlig kod, för att komma in i Västervångskolan där vi ska ha de återstående gångerna på folkdräktskursen! Väldigt omständigt!
Sedan strosade jag runt i affärerna och köpte ett par svarta linnebyxor på Lindex och så köpte jag garn till en stickad poncho som jag ska ha på våra stickjuntor-man blev ju nästan mobbad förra gången för att jag inte stickade -Jag sydde på ett folkdräktsplagg! Ja det är inte lätt att göra rätt! När jag sen kom nästan 3/4 timme för tidigt till kursen så kunde jag inte låta bli att plocka fram garnet för att börja sticka--Ahaaaaa! Först måste jag nysta upp garnet! Det är 2 hg i varje härva så det tog tid, men sen kunde jag lägga upp maskorna och sticka en 4-5 varv på stickor nr 8 innan de första kursdeltagarna kom! vi var bara 4 pers. Ann-Marie har åkt till Nya Zeeland , Annette var på jordgubbskonferens i Danmark och Annika skulle på möte hon också-men då var det Gun,som syr på sitt vita fina förkläde med blombroderi-snart klar! Lisbeth som syr på sin Herrestadsskjorta-hon satte på oket och så var det Kristina som ritade ett mönster till sitt monogram på särken som hon nu har klar! Det går framåt för tjejerna!
När jag kom hem så stickade jag, stickade och stickade så det blev 30 cm. Det går undan, men så länge  det är kul så kan det kanske bli en del gjort!
Jag har blivit korsordstokig också! Så fort jag hittar ett olöst korsord så kastar jag mej över det!
Undrar om det är en sjukdom?????Jag har blivit beroende av att lösa minst ett korsord om dagen trots att jag har mycket annat att göra!

1 mars söndag 2009
Bestämde på natten att jag skulle göra en annan sorts tofsar på capen
 och sprättade av de vita och satte på tofsar av tyget vilket blev mycket bättre!
Julia och Jonte ringde och ville handla till oss och samtidigt komma på besök
och det är ju alltid trevligt med barnbarn på besök! (Annette o Robin kom också inom eftersom Robins värmebyxor behövde sys ihop på maskinen) Julia o Jonte var ute i gamla trädgården hela eftermiddagen och gjorde iordning sin ´´betaffär´´ som de ska starta upp i september. Lång planering kan man tänka!
På kvällen dansade vi folkdans -det var många som inte kunde komma men vi var till slut ändå 6 par så att vi kunde dansa kadrilj från Skanör.. Senare sydde jag Matildas krage klar medan jag tittade på Beck i Tv.