Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 


 Onsdagen den 31 mars 2010

dagens dialektord: Österleningabunken

Idag  var det dimma på förmiddagen och regn med efterföljande sol i eftermiddags. Jag har skrivit i skyltarna vid vägen. Texten försvinner och blir svagare i väder och vind så man får bättra på dem med jämna mellanrum
Har gjort köttfärspajer , lagt godis i påskägg till barnbarnen, städat och målat en akvarell klar i sista minuten,
Ikväll haar jag skrivit ut skyltar till alla tavlorna och en förteckning över allihop. Allt ska sättas upp imorgon
Fam Lars-Inge kom hem från Paris i natt. Fam Susanne har varit i Ullared och Annette håller på att sälja sitt hus!
Ingvar har plockat fram ÖSKG-bollarna för översyn. De ska sättas upp under alla utställningsdagarna . Jag har som vanligt nr 71 på kartan och alla är hjärtligt Välkomna. Flera bussar har ringt och frågat om de får komma under påskveckan och de är så klart Välkomna! Idag ringde ytterligare en från Stockholm-Roligt att de hittar hit!

stå po hoed i loppelådan= gå  och lägga sej i sängen

Tisdagen den 30 mars 2010

dagens dialektord
stå po hoed i loppelådan
Fint och soligt väder men lite kallt. Idag körde jag till Simrishamn, handlade lite först och sen gick jag mannekäng på Skönadalshemmet för seniorshopen. Det är trevligt att titta på alla kläderna och ha möjlighet att prova dem. Vi går i vars tre kreationer och deet är alltid något som lockar till förnyelse av garderoben.

När jag kom hem var Julia och tilda på besök -cyklande. De åt glass med chokladsås och sen dansade de lite innan de körde hem igen. Jag köpte oxsvansbitar i Simrishamn  och skalade morötter, persiljerot,palsternacka lök, purjolök och potatis och kokte studerumpasö. Den fryser jag in i portioner så har vi mat i flera dagar i påsk

Ikväll har jag gjort klar de två dockorna en med rödblont hår och en med brunt och sen har jag målat ansikte. Jag har även skrivit en historia om simning och smygrökning, Det finns även en riktigt bra historia om hur tomten kunde ge bestraffning till såna som inte varit snälla under året-då fick de inga julklappar förrän de andra hade fått sina!'

Nu ska jag stå po hoed i loppelådan

pågablära-pojkvasker

 

Måndag den 29 mars 2010

dagens dialektord: pågablära

 


Jonathan kom för att visa sin nya moped med en stor hjälm på huvudet! Han stannade mest hela dagen för att hjälpa Ingvar hämta singel och laga vägen

Britt Myrup Bak kom med en jättefin påskkruka med hemfrid och mitt i alltihop en kycklig med benen i vädret. Hon berättade att hon känner sej väldigt trött, men trots det så såg hon pigg och glad ut -trots den svåra sjukdomen!

Verkligen roligt att hon kom!
I eftermiddags kom Sigvard för att visa en kalkstenshäll som ska sitta över den öppna spisen på det nya Bokedal!
Jag fotograferade såklart!

Med posten kom tidningen Bohuslänningen och i den kan man läsa en helsida om min morbror Malte som fyllde 80 häromdagen. Han bor i Munkedal och har gjort  iordning en egen promenadstig runt Saltkällan. Den är ca 5 km lång och är nu känd överallt eftersom Statens Kulturråd har satsat pengar och skrivit en bok om den. Den är uppkallad efter Malte som också heter Stig. Stigen heter passande nog Maltes stig.  i Artikeln  kan man läsa om Maltes alla  yrken och bedrifter,

Idag har jag annars putsat alla glas i ateljén och det var 55 st tavelglas och 6 stallfönster med många glas, torkat golvet och burit bort alltt onödigt som fanns i ateljén. det börjar närma sej påsk!

På fredag smäller det kl. 10.00 och då är alla Välkomna såklart!

Ikväll har jag sytt ben och armar i kroppen på 2 dockor och tillverkat 2 huvuden. De ska stoppas imorgon och få ansikte och hår!

-----

dryssesock- eftersläntare, latmask - en som aldrig kommer i tid (tänk så många svenska ord det  går på ett enda skånskt!

 

Söndagen den 28 mars 2010
dagens dialektord

dryssesock

Idag har det inte regnat, ingen sol och lite varmare än igår.

Erik kom på middag -kycklinggryta Erik är hemma över helgen från Halmstad, men reser tillbaka ikväll.

och sedan kom Ingvar A och vi åt våfflor allihop till kaffet.

Jag bar in alla dynor till uterummets översta del-så nu kan vi sitta där om det blir soligt och fint i morgon eller i påsk.

Ikväll var det folkdans i Allaktivitetshuset,hämtade upp Julia. Vi dansade Väva, Ränningen,  Östgöta, (eller Ugledansen som den populärt heter) Gotlands,Dockedansen, Tosingadansen och  Varsovienne, som Bert sjöng en text till: flicka lilla, flicka lilla, vill du gifta dej med mej

Ja det vill ja, ja det vill ja, men inte med dej! härligt med  såna texter till danserna. Det sätter liv i dansen.


Jag retar mej våldsamt på Icareklamen för landskapsrätter. ´´ Något med folkmusik och knätofs´´. Jag förstår inte att vi i Sverige inte kan uppskatta våra folkdräkter,folkdanser och folkmusik. Alla andra länder är stolta över sina folkliga traditioner- men inte svenskarna. Det är ju rena hånet. Jag ska sluta att handla på ICA.

Jag trodde inte att det fanns så okunniga människor.

Knätofs????  Vet de inte på Ica att tofsarna är en avslutning på ett konstfärdig vävt band, som knyts utanpå strumporna och skymtar fram vid byxlinningen--OBS! Det är faktiskt ingen dans!!

vad är det för roligt med det???eftersom det alltid tjatas om att dansa knätofs???
Sen kommer de med Nordman-Kallar de det för folkmusik-bara för att han har en nyckelharpa???
Nej, vänta tills det blir Melodifestival-då  blir det säkerligen norska folkdräkter och norsk folkmusik för de förstår att uppskatta sina rötter!
Jag har skrivit till ICA och klagat på reklaminslaget-men naturligtvis kom det upp att det var ett tekniskt problem så de kunde inte ta emot mailet-Nej deet förstår jag!! Det är bara positiva saker som går fram!

 

Så därför är det extra kul att Moreus tar upp den verkliga  svenska folkmusiken. Nu kan även TV kanske förstå att folkmusiken uppskattas av flertalet svenskar, men är svartmålad av medierna!

Ikväll har jag sytt ihop två dockor, stoppat armar och ben och sytt hår på en svart docka

 

knevlesock-går inte att översätta till svenska, men betyder ungefär att någon är fumlig eller ställer till oreda

Lördagen den 27 mars

dagens dialektord : knevlesock

Idag var det slut på våren. Det har blåst och ösregnat mest hela dagen och mycket kallare + 5 grader.
Jag har städat klart i uterummet-nu är det bara stoldynorna som fattas och lite värme, sen kan vi ta en fika i ljuset!

Efter städningen blev det allmän sortering på diverse saker innan det var tid  för Körslaget. Moreus var bäst ikväll igen och när de sjöng Klinga mina klockor så kunde jag inte låta bli att rösta. Den sjöng Österleningabunken på Marianne

och LarsInges bröllop  i Hammenhög kyrka  den 19 augusti 1989. då var den ganska ny och Marianne hade den på sin önskelista -hon trodde nog inte att vi skulle kunna klara av den- men det gjorde vi efter mycket träning.
Pratade med Ann-Christine i telefon -Vi hade lite saker att avhandla så där på 1 timme ungefär.

Annette ringde och undrade om jag kunde lyssna på Benny Andersson på Spotify-men det kunde jag inte-jag har inte det programmet-förstår mej inte på såna moderniteter

Ikväll har jag gjort 2 dockor klara -de är beställda och ska levereras i påsk så det är bäst att ha dem klara-1 svart och 1 ljus med mörkt hår båda två.

gourka= gurka
hotta= kasta

 

Fredagen den 26 mars 2010

Grattis  till Ida som fyller 18 år idag
hon passar på att fira dagen i Paris

 

Grattis även till

 min  kompis Doris  Nyhlen i Västerås som fyller fyller år idag.

I är är det 50 år sedan vi gick på kartritningskurs i Uppsala tillsammans

dagens dialektord är gourka o hotta

Idag var det nästan 20 grader varmt-Jag var och gratulerade Ida i förmiddags

Johan hade just kommit hem från skidresan och låg och sov i soffan-han gick inte att väcka , men svarade på mina frågor med huvudnickar och virrningar men vaknade gjorde han inte!

Det måste ha varit en hård vecka i skidbackarna-Nu ska han direkt på en ny resa så deet gäller att sova så mycket som möjligt så klart.
Jag har varit i trädgården och räfsat, räfsat, räfsat och klippt ner  vildrosor,hagtornsträd och eldtorn-allt med piggar på. Ingvar klagar högljutt och hotar med att spruta bort alla buskarna till nästa år.

vi åt middag på terassen mot söder idag för första gången det här året. Det blev kött och grönsakssoppa kokt på picnicbog
Vid kaffedags blev det lite molnigt, så jag gick in och började städa i uterummet. Det är dags nu att flytta ut alla måltider dit. Skönt-såvida det inte går att sitta ute förstås.
Susanne kom upp och scannade sitt körkort  och pass.

Ikväll hämtade jag Erik i Ystad. Han kom med tåget från Halmstad. Han berättade om sina eskapader i det militära. Utkörda i skogen med förbundna ögon, Med endast karta som hjälpmedel skulle de osynligt ta sej tillbaka utan att bli upptäckta av vare sej chefer eller hundar- ute i 24 timmar utan mat-Marsch på 4 mil-Skoskav!
Det verkar jobbigt! Men han trivs!
Robin och Jonathan kom körande på sina mopeder  för att visa upp Jonathans nya moped-tyvärr var jag inte hemma!
Ikväll har jag tittat på Lets dance-  Rätt man vann-Mattias!-tyckte jag
Stoppade en mörkbrun docka under tiden!
Nu ska jag lägga mej så att jag kan träna in den nya sommartiden i morgonnatt! Då försvinner ju en timme !

bugasprängd-övermätt


Torsdagen den 25 mars 2010

dagens dialektord-bugasprängd


JungfruMarie Bebådelsedag-Vårfrudagen-Våffeldagen-Trandagen
enligt gammal tradition skulle man fr. o.m idag lägga sej medan det var ljust ute!
För att spara ljus, hålla sej frisk under året.
Det skulle jag aldrig klara! Att lägga mej kl. 20.00

Idag har det varit varmt 10-15 grader och solsken hela dagen.
Var i trädgården hela dagen och har klippt ner taggiga buskar och räfsat löv från rabatter och gräsmattor.
Det märks att det inte blev nåt gjort i trädgården i höstas. Men usch vad man blir trött! Kan inte förstå vad det beror på!!!
Eftersom det är våffeldagen idag så har järnet varit startklart hela dagen, Julia kom från skolan och kunde äta så många våfflor hon ville. I skolan hade alla fått vars ett litet hjärta  och hon tyckte att man knappt hann smaka på det förrän det var slut.

Jonathan kom uppskrinnande på ett par rullskridskor, dels för att sälja kakor till sin skolresa nästa år och dels för att välja tavla till sin 15årsdag. Det blev en akvarell´´nykterheten provas i Gåsebo.´`
Ett roligt minne från en tysklandsresa då vi blev inbjudna till vinprovning, När vi var klara skulle vår nykterhet provas och den bestod i att försöka gå på en smal bräda utan att trilla av.

Ikväll blev det TV och fötöljen och virkning av schalen.

baska - småpinnar och grenar

Onsdagen den 24 mars 2010

dagens dialektord: baska

Varmt i luften 10+, sol

Naturligtvis blev det utomhusarbete. Jag började med att sopa trappa och gårsplan, planterade pense´er och sen kom Ingvar till hjälp och vi fortsatte utanför ateljén med att klippa ner buskar och räfsa-Det blev en hel släp med baska !Alla rabatter är täckta av fjorårets löv som ligger som en kompakt matta över alla blommor så det måste bort de närmsta dagarna innan blommorna dör! Ikväll var det först folkdräktskursen som fick akuthjälp för att kunna sy i påsk-nästa gång blir inte förrän den 8 april.
Därefter var det avslutning på dockkursen

 

Här är alla kursdeltagare med sina nytillverkade dockor
Alla Dockorna  döptes i vattenstänk från en sockerskål och fick fina namn
Här är de alla stylade och finkläddaJulias egenhändigt sydda docka
vi fick en god morotskakstårta till dopkaffet och jag fick en kruka med vårblommor från gruppen.
Att sy dockor är kul!

När jag kom hem var Marianne och Lars-Inge här. LarsInge valde en tavla som present till sin 45 årsdag!

grovvakanten--dikesrenen

Tisdagen den 23 mars 2010

dagens dialektord: grovvakanten

 


Idag fyller Malte Nytorpe 80 år. Det är min morbror och han bor i Munkedal

Jag har skickat kort till honom och ringde och sjöng för honom. Han berättade att då han var 15 år gammal jobbade han hos mor o far nästan ett helt år.

Han gillade inte att hugga av blasten på betorna utan istället drog han upp betorna utan uppehåll ända tills han kräktes av ansträngning. min farfar lovade så honom att han skulle få ett par bäskar(farfars dundermedicin)  när han kom hem. Han fick sina bäskar och sen var besvären över.  Inget daltande där inte!

Moa  fyller också år idag 12 år. Det är Annicas äldsta flicka, Henne har jag gratulerat på Facebook

Idag lämnade jag in en kopparetsning till Tjörnedala: Farfars myllevojn-hämtade lotter och karttidningen till konstveckan. Sedan har jag satt upphängning i ramarna och hängt alla tavlor-nästan!

Jag har skrivit upp alla namn och priser på datorn, men jag väntar att skriva ut tills allt är klart. Julia kom från skolan eftersom susanne dick rycka in och jobba
Ikväll har jag slappat, tittat på TV och virkat-virkat-virkat. Garnet är entrådigt ullgarn med virknål nr 2


klegged-degig, kladdig

Måndagen den 22 mars 2010

dagens dialektord:
klegged

snön är -nästan- borta nu och hela trädgården full av blommor.
Idag satte jag igång med vårstädning.d.v.s. jag flyttade möbler i köket-Soffan mäste bort från terassdörren så att man kan komma ut om det skulle   bli såf int väder att man kan sitta ute och fika. Jag putsdae fönster och hängde upp påskkäringarna . De ska ju snart ut på Blåkullafärd så de får ha tid på sej att göra sej startklara.
Ikväll var det kurs i Ystad, men jag tog först en tur in på tygfinessen för att byta ut mitt överblivna garn-men istället blev det mera garn som jag nu virkar en schal av-har suttit hela kvällen för att komma på mönstret.

Det var alltså folkdräktskurs och alla har olika projekt på gång Annette broderar på sin Hallandshätta från Veinge, Solveig syr en särk från Wemmenhög, Christina broderar ett fint vitt förkläde med massor av stopphålssömsbroderi på och Lisbeth syr på ärmarna till sin särk från Herrrestads Härad.

Under tiden som alla syr har vi livlig diskussion om allt från dialekter, kvinnors huvudbonaader genom tiderna-alla måste täcka över håret så snart de hade tittat på en pojke-ty då kunde hon lätt överföra sjukdomar till andra människor-men pågarna då????? Det var det aldrig tal om att de kunde överföra några sjukdomar!!!!

Sen kom vi in på ´´gåsagången´´ då en av de äldre kvinnorna i byn kände av alla ogifta flickor om de hade mödomen kvar- först i samband med att gässen släpptes ut i mars och sen när gässen togs in i november. Skulle den stackars flickan inte få godkänt i kontrollen fick hon bära horklut i hela sitt liv  eller tills hon gifte sej!

Vi diskuterade GImetoden och provade på olika kakor som Annette bakat ock pratade om kung Oscar II och drottning Viktoria som ville vara inkognito när de var på landet och skaffade därför folkdräkter och då gjorde hela svenska folket samma sak. Detta var i slutet av 1900talet och början av 1900-talet.

 

ännaförklämd-angelägen

Söndagen den 21 mars 2010
dagens dialektord:

ännaförklämd

Idag är det vår + 10 grader och nästan alla snön är förvunnen-helt otroligt hur snabbt det gick-hoppas att det inte fryser nu så att vårarbetet stannar av. Trädgården är full av snödroppar och vintergäck i blom-de har blommat under snön.

Igårkväll tittade vi på Körslaget och äntligen var det en kör som inte åmade sej och skrek för fulla muggar- nämligen Moreuskören,
De sjöng verkligen och vilken fin låt sen-en riktigt äkta  svensk folkmelodi som man kunde njuta av, Ja har ett äbble udi min lomma´´´som vår skånska variant lyder
 Men så är ju Moreus en av Benny Anderssons spelmän. Benny Andersson är den bästa musikern i vårlden och naturligvis har han även inspirerat Moreus. Jag hoppas verkligen att folk har fattat vilken fin kör det är- Den står ovanpå alla de andra. Sen får d.s.k. ´´körproffset´´ tycka vad han vill- Jag fattar inte vad han har i programmet att göra-när det finns så fina körledare-det är bara patetiskt. Han begriper ju inte ett skit-står och kritiserar den bäste körledaren-men där fick han tji-svenska folket visste bättre!

I eftermiddags var jag på Bo Olssons med flickorna Löfström. Jag har inte varit där sen innan jul. Alla tycker att affären är helt fantastsk och att de har allt! Men det tycker inte jag. De har visst inte allting och det de har är faktiskt dyrare än många andra affäree. De lever högt på hur dert var tidigare. nu kan det vara några saker som är billigare-men alla de andra varorna är dyrare! Jag köpte påskägg i papp , tändstickor, häftstift och lite godis-sen inget mer!

Sen blev det fika med våfflor som Ingvar och Jonte hade fixat till. Ikväll var det folkdans och vi var 6 par

Bert spelade och Eva-CarlGöran, Ingrid Åke, Kerstin,Per-Olof, Julia ,Jonathan, Annette, Lars.Inge, Lis och jag dansade

Vi hann med en massa olika danser. Trevligt hade vi dessutom!

klynsed-fumlig eller klumpig

Lördagen den 20 mars 2010
dagens dialektord:

klynsed


Idag körde jag till Rinkaby för att köpa ulltyg till folkdräktströjor. Ida var med mej ! Jag träffade johan som var i packningstagen- Han ska på skidresa till Stöten imorgon kl. 6.00
Erik var också hemma och han berättade att han nu hela veckan har läst hur man behandlar folk när man är chef över basset-psykologi mm.
Ida handlade en hel massa tyger till tröjor och klänningar som hon själv syr- Hag hittade mörkblått ulltyg, ett svart ylletyg med små mönster i-exakt som en gammal tröja som jag har i min ägo-Den ska jag kopiera. Oblekt linnetyg till foder och lite knappar.

Det är en otroligt stor tygaffär en hel trelängad stor gård överfylld med tyger.
Verkligen ett bra sätt att ta vara på en gammal gård istället för att riva ner och förstöra!

När jag kom hem sorterade jag alla etsningar i korgarna i atelje´n och stoppade ner dem i rätt påsar. De blir gärna tillrörda när det är bråttom!

Annette och Jonathan kom för att Jonathan skulle välja ut en tavla som han fick på sin 15 årsdag-Han var en tur uppom igår också-men han har svårt för att betämma vilken av alla gåsatavlor han ska ta- för gäss ska han ha!

nu är jag skrivande och jag kan inte låta bli att reta mej över rättstavningsprogrammet som inte tar emot ett enda dialektord utan jag måste klicka på ´´lägg till ´´varje gång jag skriver ett nytt  ord'

Annette ringde precis och tyckte att vi skulle komma ner och äta våfflor så det ska vi göra! Snart är det våffeldag!

Den 25 mars-Det är egentligen Vårfrudagen-MariaBebådelsedagen -trandagen, men skåningarna har valt att kalla den våffeldagen och det förstår jag för då kan vi äta så många våfflor som möjligt!

udasad--väldigt trött


Fredagen den 19 mars 2010
dagens dialektord:
udasad
Idag har det varit dimmigt och småregnat och snön smälter bort

I förmiddags hämtade jag ramar på Tomelilla Glasmästeri och sedan satte jag in mina nya etsningar i ramarna . Jag kan inte hänga förrän jag varit på tjörnedala på tisdag så jag fortsatte med att skära passepartouter hela eftermiddan ute i ateljen. Det tar på krafterna mer än man kan tro så när jag kom in  kände jag mej verkligen udasad-jag sjönk  ner i fötöljen och tittade på Lets Dance.

Det kunde man ju tänka att Willy åkte ut-det är klart att de andra dansade bättre men _Willy  dansar ju mer som de flesta andra  och det är ju det som tilltalar folk-Man ska ju ha roligt när man dansar och helst ska man ju kunna dansa med vem som helst, utan att tänka på stegen. När man sedan läser vad folk skriver på facebook och på danssajten

om Willy så kan jag tycka att det är oförskämt! Han kan ju faktiskt inte hjälpa att folk har röstat på honom!
Även en person som passerat 50 år är ju en människa fast många tycks mena att man har en fot i graven vid  51 år. vänta tills ni kommer dit , så får ni väl veta att livet inte är slut där!
Och jag undrar bara vem som dansar mest-40åringar eller 70 åringar??????
Just det! Rätt gissat. Det är 70åringarna som är de mest dansanta

Jag känner många i yngre medelåldern  som är .just precis, tvärsockade då det gäller att dansa!!
Men det finns förstås undantag!

tvärsockad= en som sätter sej på tvären -envis

Torsdagen den 18 mars 2010
dagens dialektord:
tvärsockad

På tal om konstiga ord och uttryck så hade min farmor Annette som var född i Kyrkheddinge ett ovanligt uttryck

spela klöver arsholl: spela konkurs
Har någon hört det????

Idag har det varit disigt och dimmigt det mesta av dagen-Kokte soppa på ´´köttfria ben´´(mors uttryck om kotlettbenen som blev över när man skar ut kotletterna. Benen är långt ifrån köttfria) med morötter,palsternacka, purjolök och potatis och en hel del kryddor.
Sedan skurade jag köksgolvet och städade kylskåpet- en liten påse med några kvarglömda räkor förpestade luften- så de åkte ut på backen.
Susanne och Julia kom upp och fick samtidigt smaka soppan, vilket lockade  även

Josefine att ta en cykeltur för att få smaka soppan. Trevligt när barn och barnbarn kommer på besök.
Bar ut lite kort och etsningar i ateljen och fixade till lite där innan det var tid för dockkursen på Tulpanen.

Jag hämtade Julia och vi skyndade först upp för trapporna och gjorde en liten konstutställning av Anns,Elnas, Karins och Lenas självporträtt. Vi hängde dem från balkongräcket på tredje våningen för att de skulle kunna se dem när de kom till jobbet på kvällen. De blev överrumplade!
Alla är nu i stort sett klara med sina dockor och ikväll hjälpte jag till med att måla ögon och mun på alla 14 dockorna.
Vi ändrade på kursdag till nästa onsdag så att de alla slipper att vänta till efter påsk. Nästa gång ska vi ha dop av dockorna  och alla dockor ska få kläder. Det ska bli spännande att se allihop som verkligen blev olika!
Har Facebookat lite ikväll. Det gäller ju att hänga med i svängen.

tjorred= tjurskallighet=orubblig eller envis

Onsdagen den 17 mars 2010
dagens dialektord:tjorred
Solsken-plusgrader-snön börjar smälta bort

Jag städar i atelje´n hela dagen, tar ut dynor och kuddar i solen och plockar undan allt som inte ska vara i ateljen under påsken och det är mycket!
Flyttade runt lite tavlor, väntar på ramarna-sen kan jag hänga klart

Till slut torkade jag av golvet och sen var jag trött!
Vek ihop kort och satte i kuvert, sydde på Robins byxor , strök dukar och tittade på Tv under tiden

Skrivaren strulade såklart ikväll precis när jag behöver den som bäst, men jag har lyckats få ordning på den igen

steinbed,stämbed eller stenbed = stenbet, orubblig-envis

Tisdagen den 16 mars 2010

dagens dialektord:

steinbed,stämbed eller stenbed
solsken men fortfarande frost så alla snön ligger kvar.
Ann kom vid middagstid för att få hjälp med midjelinjen på  särken
Sedan var jag på Skönadalshemmet där jag ställde ut 6 dockor i ett skåp samt drack kaffe med nybakade wienerbröd

Sedan körde jag till Smedstorps skola för att hämta julia, som var på streetdance. Jag var anmodad att komma en halvtimme för tidigt så att jag skulle kunna titta på dansen. De dansade en dans som skulle föreställa att de rörde sej som robotar men med många rörelser. De var väldigt duktiga!

Ikväll har jag skrivit ut fler kort och sytt Matildas särk klar.Vidare har jag strukit förhängena till ateljén och nu ska jag vika korten!

Farfars ´´myllevojn´´ med pegasusen svävande över
En av mina nya etsningar

 

smylsche = smått skit, bestående av t.ex spindelväv med dammtussar, söndersmulade agnar os.v.

Måndagen den 15 mars.2010

dagens dialektord:

 smylsche
Ringde till Telenor och frågade varför min mobil plötsligt lagt av- med meddelandet att  det inte är någon kontakt med operatören!

De förklarade att man måste ladda telefonen minst 2 gånger per år! Eftersom jag laddar mobilen via Internetbanken så laddade jag med en rejäl summa när jag gick över till kontantkort. Nu hör det till saken att jag är väldigt dålig på att utnyttja mobiltelefonen. Jag har den egentligen för att ringa om något händer när jag är ute på mina bilrajder-men då är oftast mobilen inte uppladdad tillräckligt- sen laddar jag den och när jag ska använda den så är den nere i laddning igen eftersom det har gått flera veckor sen sist. Jag får väl bättra mej och försöka att ha den på lite mera. Jag ska börja nu!

Telenor förklarade noga för mej varför och hur och sedan var de vänliga att koppla tillbaks mitt gamla nummer igen så jag slipper att byta och pengarna som stod på kortet fick jag ta med mej- så nu har jag laddat mobilen igen och den fungerar!!!
Efter middag gick jag ut i ateljen och började med att sortera in alla etsningar i rätt ordning i dokumentskåpet.
Det är nödvändigt för att jag ska kunna hitta etsningarna när det blir påskutställning. Jag upptäckte att jag har gjort 70 olika bilder som etsningar från 2002-2010. Det är några stycken att hålla reda på. Dessutom har jag några ex kvar av de flesta av  de tidigaste från 1977-1985. Då hade jag 86 olika bilder. Men jag gör hellre flera bilder och trycker dem i 15-20 ex än att jag gör några stycken bilder och trycker upp dem i 50 /bild. nog är det väl trevligare både för mej själv och för dem som köper att de inte finns i så många ex.

Sedan började jag städa och det tar sin lilla tid att städa upp efter alla spindlar och allehanda småkryp. Alla bjälkar ska torkas och alla glasen ska putsas och allt smylsche i taket ska bort.
Jag hann med en tredjedel-det märks att man börjar bli stacked!
Innan jag gick in för dagen bar jag bort alla etsningar , som stod i korgarna  och lade dem i press på skåpet.
 

I hönsahuset
tocken Hagel o hönorna Droppen å Noppan(döpta av barnbarnen
En av mina ny etsningar

Här kan man se min nya hemsida

Ikväll har jag gjort vernissagekort och håller på att skriva ut dem

stackånad=andfådd

Söndagen den 14 mars 2010

dagens dialektord:

stackånad

Riktigt fint väder med sol och blå himmel på förmiddan!

Vi körde ner till Borrbystrand för att kolla stranden. Det var ingen snö utom bland strandgräs och sanddynerna liksom precis vid vattenkanten. Det var jätteskönt att promenera i solen, medan man riktigt såg hur snön smälte bort.

Vi gick en bra bit förbi fortet, men inte ända fram till Sandbybäck-jag blev ´´stackånad´´. vi mötte Gun och Bengt som vi pratade en stund med.

vi promenerade i ca 1 timme och sen körde vi hem-vi hämtade Julia på vägen hem i Vallby. Hon fäljde med hem och åt våfflor-sen skulle hon till mammas jobb.

Jag fotograferade mina etsningar och gjorde hemsidor av dem på kvällen

Vid 16.00 tiden började det att snöa ganska mycket-så mycket att deet blev alldeles vitt över barfläckarna.

Ikväll har vi haft folkdansträning och vi hann med många danser. Bert och Gertrud spelade

Vi dansade Östgöta, Gotlands, Ryssapolska, Rännningen, Väva, Landskrona, Åh Susanna, olika schottisturer och engelska för tre par+ några till som jag inte kommer ihåg så här när huvudet är tomt.

Jag stickade klar min väst och sydde ihop den

Johan ringde för att hjälpa mej med hur man översätter en svensk text till tyska eller engelska via Word. Han förklarade bra för mej, för jag klarade faktiskt av att få in en  översättning-men jag tror inte att det blir riktigt rätt-Det verkar som om datorn gissar sej till vad man skriver, så man får faktiskt rätta till det! Det kan ju bli riktigt fel annars.

Men det är ju en bra hjälp när man ska skriva brev.

Fixade till några hemsidor till innan jag gick i bingen.

nyssled=fumlig

Lördagen den 13 mars 2010
dagens dialektord:

nyssled
Idag var det först molningt och frostig men denare kom solen och värmde upp tillvaron.

Var ute i ateljen och plockade av alla etsningar från vagnarna och lade dem i press på bordet.

Sedan numrerade och signerade jag 50 etsningar som jag tryckt i veckan.
Ikväll har jag skurit passepartouter till en del av dem.

I eftermiddags körde jag med Julia till Vallby och passade på att lämna över ett dockben och sten till Helena som fått ett ben med hål på. Sedan körde jag en sväng till Lars-Inges och pratade lite med Erik,Johan och Ida.

Ida berättade om sin praktisering hos Margareta Forslund. hon tyckte det var intressant att se hur hon jobbade och nu ska hon till Ystad för att titta vidare på Konsthantverket på Per Helsas gård.
Erik berättade att han tältat en vecka som militär i Halmstad och Johan var i städtagen efter festen. Lars-Inge bjöd på kaffe. De hade varit på innebandymatch.

annette ringde och berättade att hon inte mådde bra så hon fick lämna återbud till Gyllebo slott där hon skulle ha serverat ikväll.

Tittade på Melodifestivalen ikväll-Det var inte min favorit som vann precis-jag tror inte att hon kan vinna med den låten-men man vet inte förstås. Det var så många duktiga sångare ikväll så man tyckte nästan att alla var värda att vinna!

Jag tror attTtimotej skulle vinna på att ha lite folkdans i bakgrunden! Om Orsa spelmän hade haft några dansare som dansat polska i bakgrunden så hade de vunnit. Man kan ju jämföra Norges bidrag från ifjor.
 Tack vare de duktiga dansarna i bakgrunden som dansade  Halling-den har nog annat namn i Norge förstås- så vann den fiolspelande killen hela Melodifestivalen. Numera är det ju framträdandeet som har mest betydelse och inte meloidn. Om det är en ung vacker flicka som sjunger så har ju melodin ingen betydelse verkar det som!

Egentligen vore det rättare att de döpte om det hela till Showfestivalen.

tocke=tupp

Fredagen den 12 mars 2010

dagens dialektord:

tocke

Dimmigt, duggregn med 1-2 plusgrad-rått i luften

Plockade upp pappren och lade dem mellan handdukar och gick ut i atelje´n vid 10.00 tiden för att trycka -

Jag tryckte 4 ex av farfars enspännare ochgjorde sen ett provtyck  på tocken i hönsahuset. Den var alldeles för svag i etsningen så jag fick börja att bearbeta den som en torrnålsplåt eftersom jag ville ha mer skärpa på tocken.

Det tog ca en timme och sen tryckte jag  5 blå och 8 svarta-De blev bra och ikväll har jag tryckt på det röda och lagt dem i press.

Jag har nu avslutat tryckningen för den här gången och gjorde därför rent alla verktygen , tvättade av pressen med terpentin och stoppade undan alla färgburkar och andra tillbehör. Det är ett skitigt jobb att trycka etsningar-tur att det finns engångshandskar och terpentin.

Imorgon ska jag signera allihop och skriva titel-Då kan man lätt få skrivkramp. Alla ska numreras efter tryckordning så det gäller att ha dem i rätt ordning. Man signerar med blyerts. Eftersom jag tecknar, etsar och trycker bilden själv så får jag skriva E.T, på mina etsningar. Det betyder Eget Tryck och är  därför originaletsningar.
Det finns mycket fusk med kopparetsningar numera , så det gäller att kolla upp bilderna!

Ett koppartryckblad som är helt rent och vitt i bakgrunden är troligen inte äkta eftersom plåten alltid ger  ett svagt avtryck av grundfärgen om den är avtorkad för hand som man ska göra!

Ikvällens Lets dance hade programledarna folkdräkt på sej! Julia ringde för att berätta detta och för att jag skulle titta noga!
Jag tyckte att det var rena hånet med d.s.k. Sverigedräkten .Det var en ren maskeraddräkt hon hade på sej och kluten kunde hon lika gärna varit utan.Det såg inte klokt ut.
Konstigt att Tv alltid ska göra narr åt folkdräkten i Sverige. antagligen har de inte någon kunskap om våra dräkter och så har de inte modet att avvika från den stora massan!
Tacka vet jag Norge. De är verkligen stolta över sina folkdräkter och bär upp dem med elegans. Men det gör ju vi också såklart-vi som förstår att uppskatta  folkdräkten-vårt gamla kulturarv!

fjutted= litet eller snålt

Torsdagen den 11 mars 2010

dagens dialektord: fjutted
Idag var det dimmigt och rått-rimfrost hela dagen
plockade upp de blötlagda pappren och kade mellan handdukar och ut i ateljen för att trycka en ny plåt.
Det är en bild av farfars enspännarvagn som jag har tecknat av en gång för länge sen, men som nu lockade till ett försök. Jag tryckte den i rött, brunt och svart med en pegasusande svävande över vagnen. Den levde sitt eget liv på plåten för den hoppade till varje gång jag skulle placera den så att linjerna blev dubbla-till sist fick jag utesluta färgen och trycka den som  en skugga istället!

Imorgon  ska jag trycka några till så att det blir 20 ex om plåten håller för trycket.
Julia kom efter skolan och kontrollerade etsningarna-den röda var bäst tyckte hon. Lite senare kom Jonathan för att betala för gässen som hans klass har lottat ut till skolresa nästa år.

Jonte tyckte att den svarta var bäst, och Ingvar tycker att den bruna är bäst!

Då är de väl kanske rätt bra allihop!

Ikväll har det varit folkdräktskurs i Hammenhög. Flickorna var som vanligt flitiga till tusen. Lena klippte till en särkakjol,Ann sydde på uppläggets hålsöm på Jesssicas särk, Eva broderade hålsöm på sitt fina förkläde,Berit visade upp sin kjol,livet,och särken som hon sytt och det hemvävda förklädet till-Mycket fin Albodräkt-,elan klippte till foder i ärmen till hennes tröja och birgit sydde på band på sitt liv och tråcklade på kjolen-

Nu har vi ett mål-Vi ska alla ha dräkterna på den 13 maj i Löderups kyrka, då det är folkdräktens dag.
När jag kom hem ikväll plockade jag in alla trycken och lade silkepapper emellan för att de inte ska färga av sej på baksidan. Sen ska de i press.

Nu ska jag titta på numbers på TV och sticka på min väst!

nivved o knivved=snålt tilltaget

Onsdagen den 10 mars 2010
dagens dialektord:

nivved o knivved
Idag har det varit dimmigt med rimfrost på träden
Jag började trycka kopparetsningar idag . Jag har tryckt 13 st ´´Dans i Skåne´´ och lagt dem i press
Julia med skolkamrat  kom efter skolan för att titta på när jag tryckte

Tänker fortsätta imorgon
Måste lägga papper iblöt till imorgon
Nu är jag trött och har stickat på västen och skickat iväg bilder till en tävling.

glatt-glattar= halt-halkar

tisdagen den 9 mars 2010


Borrbystrand med snödrivor i vattenkanten och lättsmält skare på snön.

dagens dialektord: glatt-glattar
Soligt men kallt -9 grader inatt-Fort farande glatt.
Plockade ihop pärm,bandspelare och Österleningabunkens CD skiva sen körde jag till Önslunda församlingshem för att prata om påskens och vårens traditioner Jag började med att berätta om 96 årigen Anders Hansson, från Skåne Tranås, som 1983 berättade och visade en ovanlig Tantolin med  sång och fin text till. Han sjöng också Då så tar vi oss en syper, som han och hans kompisar sjöng på kvällarna i drängstugan.

sedan berattade jag om Fastlagen,påsken,vårfrudagen,valborgsmäss med majsjungning,pingst och midsommar.

När jag var klar upptäckte jag att jag pratat i 1 timme och en kvart utan uppehåll.

Det var SkåneTranås-Onslundas pensionärsförening som hade månadsmöte. Jag träffade flera kändisar där! Trevligt att träffa folk som man inte sett på länge.
Jag hämtade Julia vid Smedstorps skola innan jag körde hem.
Jonathans lärare kom med dikter som skulle sättas upp på ett särskilt sätt och vi slog ihop våra kloge ho och kom fram till en bra lösning tror jag.

Ikväll stickar jag  på västen och har lagt koppartryckspapper i blöt för tryckningen imorgon! Jag har även gjort en pegasus,dansare och en tupp i ståltråd.

karaklud= disktrasa

Måndagen den 8 mars 2010dagens
 dialektord: karaklud

fint soligt väder hela dan!
Fixade lite med mat-kräftsoppa, sillmackor och cheesecake.
Ikväll kom så stickejuntan-Ann-Elna-Karin och födelsedagsbarnet Lena.

Det var tredje gången gillt på 4 månader.

Vi sjöng och hurrade för Lena , åt, snackade  och skålade. När vi ätit plockade jag fram ritpapper och färger och så fick mina gäster rita av varandra utan att se vad de ritade. Det blev mycket skratt och tjoande, men till slut hade alla fått ihop en riktigt fin bild av den som satt mitt emot. _Sen överräcktes porträttet til den det föreställde och nu gällde det för var och en  att måla  sitt porträtt direkt efter teckningen även om munnen hade kommit på sne eller  det ena ögat var större än det andra. Inga penslar fick användas utan det var till att ta palettkniven direkt och endast med blått,rött, gult och vitt som färger.

Det blev riktigt fina bilder till slut-nu är det bara passepartouten som fattas.
Sen stickade vi för glatta livet ända tills någon kom på att det var tid att åka hem. Dessförinnan hade vi försökt enas om fler dagar att träffas på och med en snabb blick i min almanacka kunde jag förskräckt konstatera att jag totalt glömt bort att jag skulle till Onslunda och prata gamla traditioner imorgon-Vilken tur att jag öppnade almanackan

Då får jag skippa tryckningen imorgon,

haffor di?= Varför det?

Söndagen den 7 mars 2010

dagens dialektord: haffor di ?

härligt fint väder med strålande sol.

Har plockat fram alla attiraljer till tryckningen som jag ska börja med på tisdag.

Har röjt undan lite saker idag och i eftermiddags kom Gun och Gert från Tommarp för att köpa en etsning- Menuette med fågelmannen . de hade hittat en bild i ÖSKGs Kartan.
Letade i röran , men hittade den till sist på ett annat ställe.
Ikväll var det folkdans. vi var inte många par  men dock så många att vi kunde dansa en hel del danser. engelska för tre par, Gårlösamazurka, Väva, Pariserpolka,gotlandskadrilj, Kadrilj från Skanör, Östgötapolska eller Bondpolska,

Jonathan och julia hade inte varit med på en del danser , men lärde dem snabbt och lätt. De kan även ordningen på alla danser som vi redan har dansat så där ser man vad de unga kan. Jag känner mej som ett vimsigt  ägg ibland när jag inte kan komma ihåg turerna. Men det är klart-jag skiftar hela tiden med att dansa dam och herre.

Ikväll hade vi 2 spelmän Bert och Gertrud.
Tittade på Parlamentet när jag kom hem och jag tycker att det är ett av de roligare programmen som sänds på TV-sen blev det Wallander såklart och under tiden stickade jag på min väst.

drickablanning= 1 del svagdricka -Tomelillabryggarens-och 3 delar mjölk. Denna dryck var väldigt vanlig i min barndom.-vilket betyder för 50-60 år sedan-Jag tror inte att jag drack drickablanning före 10årsålder förstås

Lördagen den 6 mars 2010
dagens dialektord:drickablanning

Idag har jag varit i Ö.Ingelstads församlingshem hela dagen. Vi har haft 1800-talskurs i folkdansringens regi
Det var Stig Hellemarck, Siv Nilsson och jag som var kursledare. Mats Emanuelsson var spelman
Vi började med att äta frukost bestående av grovt och fint hembakat bröd, med korv och ost som pålägg och kaffe.
 Sedan dansade vi långdans, engelskor, polskor och  vals  och kadrilj bla.som dansades under första delen av 1800talet.

Sedan berättade Siv om  hur man bodde, sociala förhållanden, industrialismens inträde ,folkdräkternas förändring vid sekelskiftet, byastämmmor, Rutger Maclens enskiftesförslag , Ameerikafebern, mattraditioner mmmmm
Som middagsmat hade vi äggakaga med stekt fläsk och lingonsylt och sedan studerumpasö, som alla tycktes uppskatta, drickablanning, och som efterrätt blev det äbblakaga med vaniljsås.

Sedan dansade vi danser  från sista delen av 1800talet och in på 1900talets början. bl.a Resa till Amerika, Kyss å klapp å fittemad,hopsa,onestep och olika varianter av polka mmmm

som eftermiddagsfika hade vi knydegille på kakor som de 23 deltagarna tagit med sej. Allt ställdes på ett bord och alla skulle naturligtvis smaka på alla kakorna. Det var minsann inte vilka kakor som helst utan en mängd kakor av de godaste sorterna! vi började redan kl. 8.00 och slutade kl 16.30 med efterföljande röjning
vrångan= avigsidan

Fredagen den 5 mars
dagens dialektord  är:vrångan

Idag var det lika fint väder med strålande sol från en klar himmel, men bistert kallt i skuggan.Det frös 9 grader inatt.
Dagen började med att jag bakade två stora fina bröd till imorgon och sen kokte jag studarumpan med en massa grönsaker som jag skalade , morötter, palsternackor, purjolök,potatis,persiljerot och lök. Köttet behöver koka minst 2 timmar-men soppan blir jättegod med oxbuljongen.Därefter packade jag ner allt som ska med imorgon. Vi börjar kl. 8.00 på morgonen så det gäller att förbereda. Jag hämtade nyckeln hos Lars-Erik så har jag den på plats.
vi börjar med frukost klockan 9.00 himmabagad brö. grovt bröd och kaffe. Sen sätter vi igång med dans, berättelser och sång och mat. Det blir knydegille på kakor till eftermiddagskaffet

Jonathan och robin kom på besök efter skolan och vi fikade på våfflor och sylt .Det var spekulanter som tittade på Annettes hus så pojkarna ville inte vara hemma!

Ikväll har jag fått bakstycket klart och tittat på Lets dance.

hutta= kasta

Torsdagen den 4 mars.
dagens dialektord  är: hutta
Strålande solsken hela dagen-men kallt
Idag kom Julia och kompisen Amanda  för att senare följa med på dockkursen i Hammenhög Lars-Inge och Andreas dök också upp för att hämta Annettes nyckel-Vi fikade allihop
Sedan handlade jag alla matvaror mm till studerumpas´ön som jag ska koka imorgon och till äggakagan som vi ska göra på plats.
Jag missar  Österleningabunken ssångträning ikväll-men man kan ju inte vara mer än på ett ställe
Ikväll har vi haft dockkurs för tredje gången . Det är 8 st + Julia och Amanda som syr dockor. Ikväll var det tid att stoppa kroppen och sätta på huvudet. Det klarade alla galant och alla fick plötsligt olika karaktärsdrag. Roligt att se hur olika dockorna som är gjorda efter exakt samma mönster kan bli så olika! De flesta syr 2 dockor och en del tre.
Julia  och Amanda pustade och stånkade ikapp med  varje stygn, men till slut hade de klarat av alltihop.

När jag kom hem stickade jag på min väst,-bakstycket börjar bli klart-men en liten bit till har jag.
 

andymmeled-överdrivet låtsasandäktig-tänk så svårt att översätta ett rejält skånskt  ord till svenska!

Onsdag den 3 mars 2010
dagens dialektord  är: andymmeled
Idag är en sorglig dag. Min kusin JanErik ska begravas i Hannas kyrka kl 13.00
AnnChristine kom lite innan så att vi kunde äta kräftsoppan.
Sen körde vi till Hannas. Den lilla kyrkan var fullsatt med kusiner och andra släktingar och goda vänner förutom familjen. Det var en fin begravning med solosång<. Jag har bott vid en landsväg i hela mitt liv-vilket stämmer bra på Jan-Erik. JonErik hade skickat sitt tal till prästen som hon läste upp och så var det Michael-Kerstins och Lennarts son som höll ett långt samtal med JanErik framför kistan. Krister Sjögrens Blott en dag strömmade ut ur högtalarna.
Sedan vi hälsat på alla utanför kyrkan och pratat med familjen så körde vi hem och drack kaffe och tittade på kort av Jan-Erik. De ska vi skicka över till Kerstin och flickorna!
AnnChristine hade med sej utskrifter av bilder och historierna som jag har gjort-De var jättefina och det ska nog bli en riktigt fin bok som vi kan lämna över till våra barn och barnbarn-De kan ju behöva få reda på hur saker och ting förhåller sej i släkten.
Ikväll fick jag ett meil från Helena som berättade om sin farbrors syn på ett besök på Österlen för 70 år sedan,

Det som han mindes mest var den konstiga dialekten-som nästan ingen förstod!!!
Men här kan man nu lära sej en hel del matnyttiga ord för att kunna klaara sej på Österlen!
bugabån-ett 4 m långt och 4 cm brett band, vävt i opphämtatekning att ha runt midjan på särken och folkdräkten

tisdagen den 2 mars 2010
dagens dialektord  är  :bugabån
Solsken och fint väder ute-Snön börjar smälta undan-men det är fortfarande livsfarligt att gå runt husen så man får hålla sej inne!

GJORDE FÖRBEREDELSE TILL en kräftsoppa som jag tänker bjuda Ann-Christine på imorgon
fortsatte att skriva historia på datorn och sen kontrollerade jag koppartryckspappren och rev det i lagom bitar, klara för tryckning som jag har planerat till  tisdag i nästa vecka-försökte göra figurer till tryckningen av tråden.
Stickade en bra bit på västen på kvällen
fittemad= grovt bröd med isterflott och salt-gott!!!!

Måndagen den 1 mars 2010
dagens dialektord  är: fittemad-
Regn och tö började dagen-men på kvällen frös det till och blåste snåla vindar.

Jag passade på att städa och röja-sånt tar sin lilla tid-men är behövligt.

Julia kom från skolan och började bygga samhälle på datorn-Hon ska nog bli inredningsarkitet.
Åtminstone på datorn
Ikväll var det tid med folkdräktskurs i Ystad och jag körde lite tidigare eftersom jag skulle ha tag i lite garn. Det blev en väst med ärm-röd med stickor nr 5.

Sen var det kurs och Annette syr på en  fantastiskt vacker hätta från Veinge ,Halland.Eva syr en särk som är klippt av ett fint gammalt linnelakan, Solveig syr en skjorta m stor rynkad krage, Kristina syr stopphålsöm på ett Ingelstaförkläde med två färger, Lisbeeth syr ihop ärmar och manschetter på sin särk och sen snackade viom allt möjligt mellan himmel och jord.bla. om vilken tur det är att sommarfolket kommer ner och köper hus och gårdar och bevarar och bygger upp efter gammal modell, det som våra förfäder vårdat.
när jag kom hem började jag sticka på västen

studerumpasö=oxsvanssoppa