Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

Ann-Margrets Blogg /Dagbok
2009

Oktober 2009
2012-06-04

Blogg, en förkortning eller förenkling av webblogg; av engelskans blog, kortform av weblog från de engelska orden web och log, är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen oftast är högst upp

Lördagen den 31 oktober.
Köttfärslimpa med hemlagad potatismos till middag
Ärtsoppa med varm punsch,blåbärssoppa och nyponsoppa med grädde och biskvier, kaffe mm är vad som står på menyn ikväll när jag har öppet hus mellan 18.00-24.00
Gustav kom för att låna utklädningsgrejor till Maskerad på kvällen-Pirat skulle han klä sej till.Han lånade en bonjourrock ,skjorta med bisetveck, mina svarta tights till piratbyxor och röd lång scarves till skärp och lång svart tovigt hår, som han skulle vira en piratschalett runt som huvudbonad. som ytterplagg fick han låna min  Forslundscape, svart, lång och med kapuschong-så nog blev han stilig!
På kvällen började jag tända lyktor  och även Betlyktorna som Jonathan haar gjort
och satte ut redan kl. 17.00 och var precis klar till kl. 18.00 då alla ljusen tändes inomhus. Det vällde in folk, säkert 400 st-tror jag i alla fall- De sista gästerna blev Elna o Charlie och Ann o Bengt. som kom vid halv elva tiden och åkte hem  kvart i tolv på natten

Fredagen den 30 oktober. 2009
Fixade hela dagen i ateljén och inomhus inför fen kommande öppetdagen imorgon.
Handlade och gjorde två köttfärslimpor i form och en äppelkaka efter Sivs recept med cornflakes.
Hämtade Johan i Tommarp
 tände ljuset på kyrkogården
På kvällen stickade jag vilt på min spyddetröja(österlendialekt), sen får man säja vad man vill i andra delar, spedetröja, spittetröja,sticketröja har jag sett att man benämner denna  stickade tröja som ju faktiskt tillhör folkdräkterna. Man bar den utanpå särken  och innanför livkjolen-åtminstone här i Skåne. Det finns olika färger på tröjorna, blå, svarta, röda,gröna beroende på var dräkterna kommer ifrån.. Man stickar med det tunnaste garn man kan få tag på i ull med stickor nr 2-2½, beroende på hur hårt man stickar.Efteråt dekoerar man tröjan med sidenband,sammetsband och blomband. Jag tror inte att det finns 2 tröjor som är likadansa, men alla tröjorna följer ett visst snitt och utseende-det är bara att gå till museet och kolla !

Torsdagen den 29 oktober 2009
Soppa till middag igen!
Var hos Kerstin på Forvård och besökte även Malmqvist El

pÅ EFTERMIDDAGEN SATTE JAG UPP BELYSNING TILL öSTERLEN LYSERDet är på lördag mellan 18.00-2400 som jag ska ha öppet hus.
Julia och Tilda kom cyklande för att låna en häxhatt till kvällens Halloweenfest på skolan i Smedstorp-men istället blev det djupdykning i utklädningslådorna och sen blev det provning av mina gamla baddräkter, hattar o diverse andra ting.
En riktig teaterföreställning blev också framförd i farstun.
Jag körde till Larsgård och pratade med Erik och Ida. Ida höll på att klippa mönster till ett par byxor, trots att hon fortfarande har ont i kroppen, Hon måste svälja 32 tabletter varje dag, men har svårt att svälja ens en enda!
Lars-Inge och Johan hade varit i Ystad för att lämna håranalys, liksom Gustav och Erik hade gjort igår
Ikväll var det dockkurs och nu börjar alla få stil på sina dockor. Det var stoppning och huvudfastsättning för hela slanten. De flesta gör 2 dockor samtidigt, men det hinner de med. Det var Lena, Christina,Birgit,Pia, Bodil, Jea och Siv som var där.
 Onsdagen den 28 oktober 2009
soppa till middag
Idag fick vi hem alla de slaktade gässen och förpackade dem i plastpåsar. Det tog hela förmiddan i anspråk. På eftermiddan hämtades alla gässen av de som beställt.
På kvällen var jag rejält trött och satte mej i fåtöljen och stickade på!

 

Tisdagen den 27 oktober
Idag har Ingvar kört iväg med gässen -hälften till slakteriet.
Jag kokade soppa på grönsaker,rotfrukter och en picnicbog
På kvällen var jag hos Susanne på Herbalifedemonstration. Det var Hans-Olof och Britta som visade! de olika produkterna. Om man byter ut 2 måltider per dag med en drink med alla vitaminer, 2 olika sorters tabletter så ska man kunna gå ned i vikt ganska snart. Jag tecknade mej för en omgång och ska nu se hur jag klarar av det hela!

Stickade när jag kom hem


Måndagen den 26 oktober.
Städning det mesta av dagen, Beställde blått ullgarn från Danmark till att sticka en spyddetröja till folkdräkten på stickejuntan.
På kvällen var det folkdräktskurs i Ystad, Jag tittade in på Tygtokig för att se om de hade mollskinn, men nej de fanns inte. Inte heller hade de vare sej skinn eller mollskinn i skinnbutiken.
På folkdräktskursen var alla närvarande och sydde på sina olika dräkter
På kvällen började jag sticka på spyddetröjan med stickor nr 2½-lång tid tar det!
 

Söndagen den 25 oktober 2009
Idag fyller Gunnel 67 år
Idag kändes det riktigt bra att kunna sova till kl. halv 10.
Stekt lax med potatismos till middag.

Jonathan kom upp på besök medan Robin övningskörde maed mamma Annette. Jonathan hade varit på komfirmationsläger i Tykegården hela helgen och var alldeles utschasad efter en sömnlös natt. Visst kan det vara roligt att vara vaken hela natten när man är på läger,men han piggnade till senare och var med på folkdansen
Ikväll var det folkdans och det var många som kom på dansen, Kerstin-Per-Olof,Ingrid o Åke,Eva o Carl-Göran,Gudrun, Lars-Inge, Susanne,Elna, Julia,Jonathan, Viktoria-Eljena
Anastasia,Nina,Linnea kom också  inom och var med på ett par danser-Erik,Gustav och Johan var inte med idag-men nästa gång kommer kanske allihop och det vore ju kul.
Sen bar det av till födelsekalas hos Gunnel-Ingvar åkte dit med Sixten och Gulli tidigare, Så det blev god mat med rökt skinka,grishals och potatissallad-Kaffe och tårta. Huset fullt av folk.
Lördagen den 24 oktober 2009
Idag skall det bli Ladiesnight i Malmö
Kl. 15.15 träffades vi på, Ann,Elna,Karin,Lena och jag på Gärsnäs station, där vi tog tåget till Malmö; sen blev det buss till Ö Förstadsgatan där vi beställt bord på Thai chi restaurangen. Jag åt jätteräkor med currysås och ris, ett glas vin och till efterrätt glass med friterade bananer, Alla kunde beställa på ett antal rätter och ett väldigt mysigt ställe där vi satt ganska länge och åt och hade trevligt.Sen blev det stopp-Jag fick känning i magen och mådde dåligt när vi skule gå därifrån. Vi gick till Värnhemstorget där vi tog bussen till ett annat torg för att åka vidare ut till Malmö nya arena för att vara med på Ladies night. Specialbussen var lite försenad och när jag stod vid väntkuren så siktade jag in mej på en papperskorg-men det vara inte tid än. Jag höll på att svimma och måste sätta mej på en bänk. Mina kompisar blev naturligtvis oroliga och fixade så att jag fick i mej en Alvedon och ett par klunkar Ramlösa. Det satte fart och just när bussen kom så mådde jag som mest dåligt och fick nästan släpas in i bussen, där flickorna körde bort en annan resenär för att jag skulle få sitta ner. Så började bussen köra under dån och skrik och tjohej. Bussen skakade och hoppade och tog skutt och just då vände min mage sej ut och in i en plastkasse med Karin framför som skyddade för insyn. Det lättade en aning och jag kunde ta mej ut ur bussen på egen hand. När vi gått en bra bit just utanför entrén så skulle jag gärna ha lagt mej ner på en av bänkarna  i regnet-men med lite självbevarelsedrift och rädsla för att inte hitta in på rätt plats så hängde jag med flickorna in ända till en bänk utanför dörren till vårt ingångsnummer.
Där slängde jag mej ner på en ledig plats, medan flickorna hängde in våra ytterkläder. Elna stannade som mitt sällskap. Plötsligt var det läge för plastpåse nr 2 och Elna berättade att alla flydde för livet , så jag fick en stor öppen plats mitt framför mej-de trodde säkert att jag var fyllesjuk, hade mag inflensa eller nåt annat smittsamt!
Jättekul med en så stor publik som alla glodde med förvånade miner.Men Elna ställde sej skyddande framför och jag fick till slut upp det som behövdes! Pang Bom-jag kände mej som en människa igen och var helt återställd när flickoena kom tillbaks från garderobshängningen. Jag har räknat ut att anfallet varade i 1½ timme med fruktansvärda smärtor.
Så ringde klockan och deet var tid att ta plats i den stora arenan . 5600  ladies var på plats och på scenen 15-20 killar som skulle underhålla oss allihop. Vilken tur att jag var helt återställd och kunde vara med och skratta och ha kul i två timmar. Föreställningen började kl. 21.00 och höll på till kl 23.00
Det var Martin Stenmark, Andreas Johnsson som stod för sången, Mikael    var som vanligt spexaren nr 1 och sedan var Magnus Salomonsson och Matte Snickare på plats , fin orkester och skickliga dansare.En riktigt rolig show, där killarna visade sina muskler och sångröst. Det var många roliga poänger, men när killarna satt i bastun och skröt för varann hur jämställda de vardå tjöt publiken av skratt, särskilt när den jämställde Mikael skulle använda tampong. Han upptäckte då att den svällde och ville genast ha hjälp att plocka ut den innan han dog av smärta.
Avslutningscenen var också helt superrolig . De skulle visa dansscenen ur Dirty Dancing där Baby tar sats för att bli lyft av Johnny. Martin Stenmark fick bli Johnny och Andreas Johnsson var plösligt iklädd vit klänning
och förställde den blyga Baby- Ja det var riktigt kul och måste ses på riktigt!
Så var plötsligt föreställningen över och det var tid att hämta kläderna i garderoben. Gissa vilken trängsel!!!!
Det tog nästan en hel timme. Tack och lov så kom Jorma och hämtade oss vid ingången med en bil. Bussen som vi skulle ha tagit till tåget hade gått iväg för länge sen-så hur skulle vi annars kommit hem??
En väldigt trevlig kväll om man räknar från mitt anfall-Jag hoppas att flickorna inte fick kvällen förstörd p.g.a. mitt anfall. Det blev i alla fall ingen irisch coffe eller varm korv på Mac donalds som några föreslog
Jag kom hem kl. 01.05 och ställde gladeligen tillbaka klockan till 00.05! Äntligen Normaltid igen!

Fredagen den 23 oktober
-mormor Ingeborgs  födelsedag- Idag hade hon fyllt- hon var född 1886- 123 år- men hon dog den 30 juni 1970
Idag blev det Rabbemos med kassler till middag- Det var gott!
Efter middag körde vi till Stockholmsgården i Löderup och inhadlade potatis, morötter, ägg tomater, sellerirot, palsternackor, purjolökar  och några bakpotatis. På hemvägen hämtade vi upp Robin som kom med bussen från Ystad till Hammenhög. Han ringde och undrade om vi ville hämta honom-så det passade ju fint in i vår planering.
När jag kom hem blev det mönsterritning av Lars-Inges skinnbyxor och sedan måste jag lägga till rörelsevidd om jag syr i mollskinn. Naturligtvis hade det varit mest rätt och riktigt att sy byxorna i skinn, men det får vänta tills jag ser vilka som berkligen vill ha skinnbyxor. Det är ganska dyrt att köpa skinnen, men jag vet inte heller var man kan skaffa skinn ifrån!
Sen blev det ärtsoppekok-12 liter. av den skalade typen-de andra måste jag koka om eftersom de inte gick isönder-trots att de kokte i flera timmar-

Scannade in mönstret till spyddetröjan till An, som tänker sticka en tröja med stickor nr 2 och tunnitunt garn

Ikväll kom Annette på besök- hon var portad av Robin, som skulle ha fest för 17 ikväll. hon satt givetvis på nålar hela kvällen, men hon stannade till elva, sen bar det hemåt.
Nu är både mönstret till Lars-Inges byxor klara och den ena av Jontes manschetter

Torsdagen den 22 oktober 2009
Grått väder hela dan Stekt sill till middag -resten blev ättikssill.
Julia kom från skolan och idag blev det rastning av hästarna ett varv runt huset och sen blev det datorn + en glassbåt och en ostmacka. Susanne hämtade halv fem.

JAG RITADE AV MÖNSTRET PÅ SKINNBYXOR I ORIGINALSTORLEK.jAG KÖRDE UT TILL lARS-iNGE OCH LÅNADE HANS SKINNBYXOR, SOM JAG SYDDE TILL HONOM DÅ HAN VAR 18 ÅR. De passar honom perfekt ännu och lika perfekt satt de på Erik.-kanske lite stora i midjan-

jA DET DÄR MED MIDJAN ÄR ETT STORT PROBLEM!!
vAR SITTER MIDJAN??????????
Vi 40-talare vet exakt var midjan sitter-precis där midjan är-mellan revbenen och höften-just där den lilla inbuktningen i mjukdelen är--eller ska vara??? Men ungdomarna har en helt annan uppfattning av vaar midjan är-De flesta tycker att midjan sitter på höften och en del tycker att den sitter nedanför magen.

Men skinnbyxorna till folkdräkten ska sitta i midjan-vilket ju då blir ett stort problem när man ska sy byxor till ungdomar!
Skinnbyxor ska sys tajt eftersom skinnet töjer sej eller anpassar sej efter kroppen. De är precis lika fina-med undantag för lite fläckar här och där, men efter 27 år i hetluften, som dansare i Österlens Folkdansgille, så är de verkligen i gott skick.
Min tanke är att sy mollskinnsbyxor till barnbarnen-pågarna-. Mollskinn är ett skinnliknande bomullstyg, som går att tvätta i maskin och som alltid använts som ersättning för skinn,
Det är ett problem att få tag i mollskinn-men jag letar fortfarande på deet som mest liknar skinn.
Ikväll var det folkdräktskurs och det var Birgit som stod för kaffet.
Jag hjälpte hene med att lägga veck på kjolen och hon sydde fast guldspetsarna på livet
Ev sydde på sitt fina förkläde med stopphålsöm, Ann fick stripningen klar på Jessicas kjol och Berit sydde på Albolivet och rev remsor av ljusblått siden att sätta som band på västen. Christina syr på banden på sin Järrestadsdräkt.Alla har olika arbetsmoment på dräkterna och det är det som är så trevligt!
När jag kom hem vid 10-00 tiden på kvällen fortsatte jag att sy på Jontes manschett


Onsdagen den 21 oktober.
Idag har det varit en fin och solig dag igen och jag vaar på Smedstorps skola för att hjälpa  till att göra betlyktor. Det var Julia som ville ha mej med. Jag gjorde några lyktor och tittade på hennes klassrumm.
Hon kom lite senare med bussen och berättade att de hade gjort 214 lyktor som alla ska sättas vid *Medborgarhuset den 30 oktober på Österlen lyser. Det blir nog en fin belysning!
Jag plockade alla Aroniabären ca 12 dl, som jag nu har gjort likör på. Man häller på brännvin och låter stå en månad innan det silas och blandas med sirap, som sen ska stå i ytterligare en månad innan deen blir klar-men helst ska den stå ett par år och lagras-men vem kan låta en flaska likör stå så länge!

tisdagen den 20 oktober.
Fint , soligt väder, städning och ytterligare trädgårdsarbete, Ida ringde för att fråga efter tyg , Eftersom Ingvar var på väg till Tomelilla erbjöd vi Ida att följa med till tomelilla och köpa tyg på Tinaboden. Sen kollade vi bygget som Erik och Gustav och Lars-Inge håller på med!
På kvällen kom Ida, Lars-Inge och Johan för att duscha. Vattnet i deras brunn hade tagit slut. johan berättade om flotten som de byggt i skolans regi och som flyter på Gyllebosjön. Det är meningen att de ska övernatta där imorgonnatt. I ett tält på flotten flytande på Gyllebosjön!

Måndagen den 19 oktober

Idag :Bordershoptur till Puttgarden tillsammans med Ally. Så här går det till!
kl. 8.00 hämtade Hagestads touring vid Gärsnäs station-efter det att de hämtat resenärer i Hagestad och Simrishamn.turen gick till Tomelilla station,Ystad vid Willys,Skurup vid bensinstationen,Svedala vid Mac Donalds och Svågertorp i Malmö. Bussen blev smock full med 52 pers. Resan kostade 340:/pers.
Så for vi över Öresundbron med härlig utsikt,genom tunneln och vidare ner i Danmark. Under tiden kom  Georges svärson med en stor korg , välfylld med småflaskor som kostade 10-15:-/ flaska ,bier och vin och  som kostade 25:-/4 dl. Vilken service kan man tänka-men alla 52 var lika lättlockade, så varje gång korgen kom fram så kom 1000-lappen till förestaget och jag tror nog att korgen gjorde minst 10 rundor under dagen.
Så var det tid för rast, men inte numera på Karlslunde där det finns en stor butik med allehanda varor,toaletter och en liten restaurang, nej nu skulle vi köra förbi den till en senare belägen rastplats utan butik och restaurang men med toaletter. Tyvärr hände en olycka på vägen så det fick bli en omväg runt platsen och nu hade _George räknat ut att han inte hann till färjan inom den stipulerade tiden utan han måste ha 45 minuters paus ! Och si som genom ett trollslag plockades kaffe och snittar fram ur bussens innanmäte:20:-/per person
Eftersom vi gott och väl hann med en snitt ,så kunde det även bli en snitt till och en del drack irich koffee a 30:-. Efter 45 minuter for vi i ilfart mot Rödby-under tiden kom korgen med flaskor fram!
Vi kom till färjeläget vid ett-tiden, färjan över tog 45 minuter och så var vi framme i Puttgarden och då fick vi veta att vi absolut inte kunde vara på Bordershopen mer än 2 timmar( annars får man inte tillbaka pengarna för båtresan-bussen alltså)
Bordershopen är en stor färja som ligger vid kaj med 4 våningar De finare vinerna,kläder mm på översta vån,spriten på 3dje vån, vinet på andra våningen och ölen på första. Så ska man ha lite av varje så blir det ett farlet rännande fram och tillbaks. Eftersom allt flyttas till nya platser-precis som i alla andra affärer- så har man ju ingen aning om var man ska hitta de olika saker som man bestämt sej för att köpa- Väldigt irriterande!
Jag kan inte tycka att det är något lockande att inte hitta deet man söker-men det är väl nån tkig reklamare som kommit på iden att kunderna kanske ska handla mer och mera impulsivt-Men i så fall får de tji-det gör man inte alls-då struntar i allfall jag i att köpa just det som jag inte får tag i.
Ja så var det plötsligt tid att rusa ner till kassar efter att ha rafsat till mej ett stånd öl, för skams skull(annars tror ju folk att man inte är klok-resa till Tyskland utan att köpa öl det är knäppt)
Först ska man fylla i en blankett för att inte ölburkarna ska kosta 2.50 i pant och sen ska man räkna om Europriset till Svenska kronor och till sist får man betala i Danska kronor, som kostar 1.40 i svenska kronor.
Ja det är inte konstigt om man blir snurrig innan man kommer ut. Innan man går ur affären ska man dessutom se till att man inte har blivit lurad på hela konfekten-alltså kolla kvittot innan och sen ska allt packas ner, men inte i plastkassar, för det gillar inte packaren.
ut genom dörren och iväg med kundvagnen över se skramliga stenarna med djupa rännor(för regnet) och fram till bussen- där det var lång kö till inpackningen och lika lång kö till den varma kokta korven som man kunde köpa av busspersonalen, men först ska alla kartonger tejpas och namnas och ställas in på rätt plats.
Till slut insåg vi att nån korv skulle det inte bli, det hann vi inte! Då kom ett smart erbjudanse som vi alla utan att tänka på accepterade. Vi kunde betala korven kvickt, men den var ännu inte riktigt klar, så kunde vi få den inne i bussen!!!!!. visst-Hungrig som man vaar så det var klart att man sa ja och betalade. Det var bara det att korven delades inte ut förrän precis när vi körde ombord på färjan, Smart! Hade vi tänkt efter så kunde vi ju fikat på färjan!!! Jag retade mej på detta och i ren opposition mot mej själv så köpte jag en räkmacka på färjan! Jag slank ner vid ett bord , där ett par kompisar satt och räknade ut vad man hade tjänat på resan!
De konstaterade att det var bara lönsamt att köpa sprit och öl -inte vin ! precis deet jag hade köpt-mest vin!Puh-det var nog sista gången jag var på Bordershopen
Men allt är ju helt frivilligt så man ska ju inte klaga!
Nåja vi var på färjan och kom även av den och körde nu med full fart mot Sverige. Efter en stund berättade

George att han ville försöka köra in tiden som vi blivit försummade på nerresan, så nu skulle det pausas i Karlslunde, men endast för toalettbesök
Efter en stund blev vi tillfrågade om vi ville ha irisch koffe, som avslutning på en fin dag. Visst!!
Efter ännu en halvtimme före pausen frågade svärsonen om vi ville ha korv för i såfall kunde vi få den i severade inne i bussen och öl till eller ville någon ha kaffe? De allra flesta ville så klart ha korv. Klockan var 19.00 och skulle vi nu hinna hem på utsatt tid så fick vi verkligen snabba på att gå på toaletten så vi kvickt kunde komma iväg. Sen var det sträckkörning till Malmö och utdelning och avlastning på alla ställena
Hemma kl. 21.30.
Så går det till att resa på Bordershoptur-men under tiden hade vi så klart trevligt på bussen -så resan blev ju ändå kul-men väldigt jobbig!

 

Söndagen den 18 oktober. 2009
Bruna bönor med stekt bacon till middag
Fint väder så krukintagningen fortsatte. Julia ringde och ville komma och göra sin docka klar. Lars-Inge o Johan kom för att välja ut dörrar till nybygget på logen. Vi fikade på dajmtårta och kokoskaka.
Ikväll var det folkdans  och det var 5 par som kom, ( Ingrid o Åke, Kerstin o Per-Olof, Julia o Jonathan, Eva o Carl-Göran, Lars-Inge och jag några var sjuka och en del hade förhinder av annat slag, men vi dansade först en variant på snoa sedan  Trallen- eller Schwedentanz med många olika polsketurer, Väva, Kullakadrilj, Sprättmazurka,Billesholmsmazurka,Varsovienne, Skanörkadrilj,Rännningen, å Susanna,Schottis i turer så det blev många danser till slut. Bert spelade och kunde berätta att Ingegerd är på bättringsvägen
Hemkommen tittade jag på Parlamentet och Wallanders Firewall på TV under tiden som jag sydde fast kragen på Jonathans skjorta. Nu är det bara ärmar och manschetter kvar på Jontes Skjorta och på Matildas särk är det ärmar, manschetter och kjol som är kvar så det är en hel del.-Men nu maler det i huvudet- jag är så sugen på att sy byxor till alla pågarna, men jag vet inte om jag ska sy vita eller mollskinnsbyxor som slutar vid knäna-har börjat att undersöka var jag kan få tag i mollskinn, som tydligen är mycket ovanligt, men jag har hittat ett ställe, Linne har jag redan till vita byxor.Det är konstigt att man kan bli så tagen av en idé så det går inte att släppa-tänker både dag och natt på de här byxorna , så jag MÅSTE sy dem annars blir jag ett sömnlöst vrak. Jag börjar undra om jag är riktigt normal!
 

Lördagen den 17 oktober 2009
Middag: Köttsoppa dag nr 2
Soligt och fint väder och  då passade jag på att  köra ner alla dynor som fanns i uterummet, ner till lilla huset för vinterförvaring. En hel del krukor kom också in och ner i källaren-vissa pelargonier planterades om till innekrukor . Sen var det tid för ont i ryggen så då blev det sömnad på Jonathans skjorta-halsringningen rynkades och kragen nålades på

Pratade med Ann-Christine i telefonen om en hel del saker bl.a. diskuterades svininfluensans vaccineringen vara eller icke vara. <

 

Fredagen den16 oktober.

SOLIGT VÄDER OCH INGEN BlåST.
Ally ringde, Susanne o Kucci kom och Marianne ringde-alla på samma gång.
Vi åt soppa-brännesnuda- till middag

Jag körde till Simrishamn för att växla ut pengar-Ska göra en Tysklandsresa med Ally på måndag!
Samtidigt hämtade jag Josefine och Johan M med kompisar i skolan. Vi körde till Malmqvist El, där Johan skulle hjölpa mamma att packa upp nya lampor mm.
Känner mej både rädd, förbannad och förskräckt när jag får höra om resultaten av Idas håranalys-förgiftning, brist på magnesium och kalium och en massa andra konstiga saker. nu ska det bli avgiftning och avhjälpning av symtomen,  allt  från ett hårstrå som en  klok doktor har skickat till analys. Visserligen fick de själva betala alltihop, men deet är ju värt en hel del att få en diagnos på flera års lidande och besvär.
Tänk så många läkarbesök som gjorts och ingen har kunnat ta ett prov på magnesium och kalium ens , trots energiska påstötningar från föräldrarna! Det är ren och skär skandal att sjukvården inte bryr sej ens om ungdomarna!
Att de tänker ta död på pensionärerna  en efter en har man ju redan förstått.
Tänk om alla kunde få en ordentlig undersökning  med alla provtagningar,direkt när man kommer till en läkare, så skulle det sparas både lidande , tid och pengar. Folk skulle bli friskare snabbare  och sparade en massa pengar på att slippa gå till läkare stup i kvarten. Det är ju bara tabletter som gäller numera. Så fort man söker en läkare får man en ny sorts tablett, som inte hjälper ett enda dugg och sen  är det kanske försent att åtgärda det verkliga problemet.Inte lyssnar de heller på vad man har att säja om de besvär man har- Nej det går deras ära förnär om man själv säjer att man tror att det är si och så!
Jag fattar inte heller , i dagens datasamhälle så kan inte sjukvården ha samma datasystem så att de kan gå in på datorn och se en patients journal , mediciner och sjukdomar mmm.
De skyller på sekretess-Det är bara skitsnack-det går väl att ordna utan vidare med patientens tillstånd.
Förresten så har väl alla som jobbar inom vården tystnadsplikt ? Eller???????????I så fall är det väl inga problem???

Nej jag tror att det är läkarna som är rädda att bli arbetslösa i likhet med att de avslår utökad utbildning av läkare
Usch vad jag är förbannad
När jag kom hem kokte jag 12 liter ärtsoppa till Allhelgonahelgen
 och bruna bönor- så nu har vi mat i flera dar!!!!
Julia och Josefine kom upp och åt soppa innan de körde till Ystad i eftermiddag
Ikväll har jag sytt på Jonathans skjorta under tiden som jag har tittat på TV.

 

Torsdagen den 15 oktober 2009
Idag kom den första snön vid elvatiden-men trots att det är Österlen så blev det inga snöstopp eller katastrofer!
Men jag var ju tvungen att köra ner till affären och hamstra-det ska man ju göra när man väntar på att bli insnöad. Jag köpte 3 kg gula ärter och 1 kg bruna bönor. De är nu i blötlagda för kokning av ärtsoppa imorgon. Jag bjudeer alla besökare på ärtsoppa den 31 oktober då jag har öppet hus  under Österlen lyser till kl. 24.00 på natten-i ljuslyktors sken. Alla är välkomna!
Sen kokte jag soppa- eller snuda som det även kallas eller brännesnuda. Jag hade ju redan köpt jättefina rotfrukter på Stockholmsgården, sellerirot, morötter, palsternacka och purjolök. Så det blev en hel gryta soppa också! Ibland kan man få till det!!!!
Till middag hade vi :Brynt kycklingfilé a´la´Ann-Margret med smörfräst champinjon och baconröra,  handplockade Dalalingon och torkade enbär toppat med Creme Fraiche. Fin meny va? Det gäller att hitta rätt benämning på rätterna så kan vilken husmanskost som helst bli till en festmåltid. Man lär sej när man tittar på alla matprogram på TV.
I eftermiddag har jag undersökt mitt stora skåp och letat efter mollskinn på internet. Det är ju otroligt vad det ska vara invecklat att hitta ett sånt tyg!
Ikväll var det dockkusr på Tulpanen. Det vaar andra gången och deltagarna skulle då ha sytt ihop delarna. Vi klädde huvudet med tyget  och sydde ihop på skulten sen stoppades alla armar och ben, som ska sys i kroppen. De flesta gör nu 2 eller flera dockor.

JEA jONSSON, SOM JOBBAR PÅ YSTADS ALLEHANDA INTERVJUADE ALLA OM VARFÖR DE SYR DOCKOR  MM
:Julia var också med och berättade om alla sina dockor och varför hon tycker si och så -hon syr en egen docka
och så kom en fotograf och tog bilder! Får se om några dagar om vi har fastnat på digitalkortet.
Siv bjöd på äppelkaka och toscabakelseer och Jea hade med sej minilussekattor. Gott alltihop!
Nej minsann -nu är klockan 1.56 så det är nog tid att knyta sej i loppelådan!

Onsdagen den 14 oktober 2009
Soligt men blåsigt idag. Idag har jag ätit ål på Tulpanen. Det är jättegott med ål och först åt vi en grov macka med rökt ål, sen kokt ål och stekt ål. Visserligen fick jag dra ut på måltiden-jag åt den stekta ålen när de andra drack kaffe och åt äppelkaka-men jag är glad att jag kunde klara av det! Sen var det underhållning av en spelman Alf????? från Kristianstad. Han var en lärling till Haakon Svärd och träffade honom medan han levde flera gånger i veckan. Han spelade låtar som Haakon brukade spela och sjöng hans roliga texter också. Jag kommer ikväll under balkongen och visslar en å sjuttifem en å sjuttifem till dej... Ja det var tider det när man dansade efter Haakon Svärd i Slottsparken i Smedstorp. Då var alla där kl. 19.00 när orkestern packade upp sina instrument och satte igång att spela på nolltid-sen dansa man varje dans i ett sträck ända till kl. 24.00 eller 01.00 och sen cyklade man hem om det var sommar -annars åkte man med Kul eller Bloss som taxiförarna kallades i Hammenhög.

Jag gjorde ett besök på Larsgård för att se hur arbetet med bygget fortgår. Erik och Gustav arbetade hårt tillsammans med pappa Lars-Inge. Ida kom hem från skolan. hon kan nu gå över gården med endast en krycka. Det är ett bra framsteg hon har gjort de sista veckorna-men hon är trött av all medicin som hon måste ta fortfarande!
Ikväll har jag tittat på Bonde söker fru och under tiden har jag sytt på Jontes skjorta. Kragen är klar att sättas på så nu håller jag på med broderiet på bålen framtill!

Tisdagen den 13 oktober 2009


Äggakaga till middag
Sydde ihop lite dockperuker innan maskinen sattes undan.

Idag har det varit soligt och fint och då tänkte jag att det var lämpligt att ta ut mattorna i s.k. finrummet eller museet som Bea brukar säja!
Ut med allt och putsade fönster, torkade golv , flyttade möbler, grejor till tusen och sen´´ rysta´´ mattor, och in igen med alltihop- så nu har jag ont i ryggen!
Jag tog en paus med Julia och så körde vi till Vik för att plocka magasten och grus till dockorna! Oj vad deet stormade i Vik. Havet gick ända upp till avsatsen- i vanliga fall är det minst 5 meter ner. Så det fanns bara ett ställe att plocka sten på, men vi fick vad vi ville ha och sen iväg mot Gärsnäs igen-det var inget njutväder precis.

Måndagen den 12 oktober 2009
Soligt och blåsigt. Soppa till middag,Avfrostade frysbox nr 2-men som tur var hittade jag ingen gås på botten i den frysen-men en hel del plommon och fläderblommor-plommonen ska jag lägga in i gässen som jag ska steka och göra paj av resten och fläderblommorna ska jag göra saft av. Julia kom och vi sorterade alla dockkropparna i nya påsar med lappar i. Julia sydde ihop en docka och stoppade ett huvud-hon har lärt sej sen i  våras!

Ikväll har det varit folkdräktskurs i Ystad på Västervångsskolan. Annette syr på sin särk, Eva har sytt manchetter till sin Harjagersdräkt och sprättat upp fållen på fina linnelakan som hon ska använda till sin särk, Solveig har klippt en ovandel till sin Wemmenhögsdräkt med utringning och rynkad krage och Kristina broderar stopphålsöm på sitt förkläde
Hemkommen har jag sytt fast oket på Matildas särk och tvättat kragarna för strykning.Tittat på TV under tiden mest Jordan Rättsläkare

 
Söndagen den 11 oktober 2009
Regn och rusk, men jonathan kom på eftermiddan och gjorde fler betlyktor-nu till honom själv-
Jag har gjort en hemsida om barnbarnens folkdräkter. som tur är har jag fotograferat skjortor och särkar efter hand och en hel del bilder kunde jag hitta bland  bröllopsbilderna.
http://www.osterlenagar.se/osterlenagar/folkdrakter/barnbarnensdrakter.htm

På kvällen dansade vi folkdans i Allaktivitetshuset. vi blev 6 par, Annette,Jonathan,Lars-Inge
Ingrid, Åke,Ann-Christine,Gudrun,Elna, Charlie,Eva, Carl-Göran och  Bert som spelade och jag själv som dansade.Vi dansade Åttatur, Väva,kadrilj från Skanör,Kullakadrilj,Ränningen,Trestegaren
Äntligen har stopphålsömmen på Jonathans krage blivit klar!!!

Lördagen den 10 oktober 2009
Jonathan kom upp på cykel och  gjorde en massa betlyktor, som han har satt på trappan i god tid inför Österlen lyser
Städade klart badrum och hall och sen sydde jag på Jontes krage. Robin kom med ett par jaens som skulle lagas i ´´striddet´´. Pågaranas byxor spricker på ett ställe och tösernas på ett annat- Jag har nu studerat hur de sitter och rör sej och kan konstatera att pågarna sitter med benen vitt åtskilda och då spänns byxorna isönder i striddet. Flickorna ska ha så tajta byxor som möjligt och då sliter de hål innantill på låret-ganska stora hål så det är bara ATT KLIPPA AV DEN SLITNA DELEN OCH SÄTTA I EN NY MED KLIPP FRÅN ETT ANNAT PAR JEANS. Numera kan man ju göra bensin av gamla jeans så det börjar väl snart bli bra pris på de avlagda jeanshögarna

 

Fredag den 9 oktober 2009
Härligt soligt väder idag och frukosten intogs i trädgården-kanske var det sista gången för i år eftersom jag hörde att det skulle bli molningt och regnigt imorgon. Det är ju Brittsommarn som är här och den brukar vara tillfällig.
Kattorna har fått smakbitar av den härskna gåsen och de slåss om bitarna-så det är väl trots allt gott för kattor. Nu har de fått mera så att alla 6 kattorna är nöjda  och ovanpå det fick de makrillrens och det är också uppätet i ett nafs.
Kokte ål med senapssås idag till middag-Gott-men det passade inte min mage precis. Cyklade en runda-Ulriksbergsrundan ca 8 km -vattnade blommorna på kyrkogården och sen hem och putsade fönstren ut till gården, vinterflyttade bord och soffa, städade och la på mattorna så nu har jag ont i ryggen och måste sitta vid datorn och vila upp mej en stund. Jonathan kom hit i em och Ingvar och han tog en cykeltur i omgivningarna för att ´´titta på bedorna´´
Han ringde just nu och ville att vi skulle komma ikväll, dricka kaffe och titta på Idol,


Torsdag den 8 oktober
Jättefint väder idag också. Frukost i trädgården.
Hittade en gammal gås i frysen igår, som jag satte in i ugnen. Tänkte att kattorna skulle få sej en gåsamiddag imorgon. De är inte så kräsna som vi-för visst var gåsen härsken-den låg kvarglömd på botten av frysboxen
 Blev permanentad idag hos Ann-Marie.Hämtade ut mitt nya körkort i Simrishamn och lämnade dockmaterial till Jea Jonsson på Ystads Allehanda. eftersom hon inte var på första kursen.
Handlade ål, makrill och rökt makrill i fiskaffären.
På kvällen var det folkdräktskurs på Tlpanen-men var först en vända hos Lars-Inges. Ida hade varit i skolan och har nu börjat gå med en krycka, så det går framåt-men långsamt ändå hon hade ritat en fin figur både framifrån och bakifrån med kläder som hon aka sy i skolan! Johan kom hem och hade varit på praktik med Johan Persson -Teleservice i Sjöbo

Folkdräktskursen har 10 deltagare men det kom bara fem st, men alla hade väl sina skäl.Birgit kom för första gångnen och håller på att kämpa med sin kjol och livet börjar bli klart, Eva syr fin stopphålsöm på sitt förkläde och Ann rynkar Jessicas kjol.
kom hem kvart i 10 och sydde på Jonathans krage

Onsdagen den 7 oktober 2009
Stekte skrubbor till middag-men jag tålde dem si så där, men goda var de!
Idag har jag avfrostat den ena frysboxen i ateljé´n. Där hittade jag en stor förpackning lingon, som jag nu har kokt sylt på ca 10 kg lingonsylt, hoppas att den stelnar. Sen har jag kokt saft på vinbär och plommon få se hur det blir!

Julia och Frida kom efter skilan. Julia ville att Frida skulle könsbestämma våra små kattungar. Hon litar mer på Frida eftersom hon hade rätt förra gången. _De måste ju döpas!

Ikväll var jag så trött i ryggen efter allt sylt o saftkokande att jag slängde mej i fåtöljen och började sy stopphålsöm på Jontes skjorta!


Tisdag den 6 oktober 2009
Vilken dag, strålande sol och riktigt varmtFrån Ale Stenar ut över havet
V
i körde ner till Kåseberga och åt var sin åla.. ja ett bröd med massor  av rökt ål i!  Ålburgare-var namnet! Jättegott!! Passade på att handla lite skrubbor o makrill! Sen gick vi upp till Ale stenar. De har plockat bort skyltarna eftersom det är bråk om vilka som har rätt! Det är verkligen dumt-Varför kan inte båda teorierna få stå att läsa. Var och en kan ju sen bilda sin egen uppfattning! Jag tror på Hasse Alfredssons förslag att det är ett stort solur precis som Stone Hedge i England, Det är ju mest troligt. för vem asade upp stenar och begravde kungar i en backe som man har sagt tidigare. Kungen skulle dessutom heta Ale-Varför gör man inte en utgrävniing då, precis som på andra ställen överallt! Om en kung är begraven där så måste det ju finnas en hel förmögenhet nergrävd samtidigt!Och då kan man få klarhet i mysterierna!
Vi stannade till vid Stockholmsgården och köpte potatis, sellerirötter, morötter, palsternackor, vitkål, rabba, och tomater. Fina grejer! Ja ja jag ser att datorn visar rött på rabba, men jag får väl lära den att det är samma sak som kålrot. Jag fattar inte att datorn har så svårt för skånska!
När  vi kom hem plockade jag in krukor från trädgården och sen klippte jag hela gräsmattan innan löven ska ramla ner!
Julia kom och slängde sej framför datorn, hon hade inte ens tid att fika med oss i trädgården, så vi fick själv sitta där i solen och fika!
Ingvar plockade ner äpplen  från det gamla äppelträdet i gåsahagen. Stora gröna äpplen som ingen vet vad det är för sort

Ingvar stod på en skranglig stege en skranglig stege och jag stod nedanför och tog emot alla äpplena. Det blev många ryggböjningar, men så behöveer jag ju inte gå på gympa idag! 2 fulla korgar blev det. Lagom till Mårten och jul!
Ikväll har Annette och jag varit på Riobio i Tomelilla och sett´´ Flickan som lekte med elden´´ En riktigt rå och våldsam film, men när man vet hur det går på slutet, så är den jättebra. Jag har läst alla böckerna så då vet man! Annette trodde att hon skulle drömma om hemskheterna inatt-Hon har inte sett den första filmen och inte läst böckerna heller, så då upplever man det nog på annat sätt!

Måndag den 5 oktober 2009
Blåsigt och tråkigt väder på förmiddan
Skrev Drogpolicy för Österlens Folkdansgille-Jag kan inte låta bli att småle eller ....... Det är en pålaga från kommunen att föreningarna ska ha en drogpolicy-Man får inte dricka sprit, använda tobak eller knarka på folkdansträningar och uppvisningar-men på fester kan man ta sej en blecka, men i måttliga mängder förstås.
Vi har dansat folkdans i 35 år med ett tusental uppvisningar och aldrig har jag varit med om att någon av våra medlemmar så mycket som luktat på en spritflaska eller knarkat-Hur skulle det gå till???? Vi använder hjärnan också när vi dansar och har man druckit sprit så fungerar inte hjärnan. För vår del så är det så självklart att man tycker att det är lite fånigt att behöva ha en drogpolicy

Vi har faktiskt kul och trevligt utan att supa o knarka-men det är ju det vår veerksamhet går ut på!

Socialt umgänge med dans, musik , sång, lekar och traditioner utan att behöva droga ner sej!

Men nu är det gjort och den är inskickad för besiktning!
Ikväll hade vi styrelsemöte hos Åke och då gick vi igenom drogpolicyn och alla tyckte förstås likadant som jag, att vi inte är vana vid sånt -men vi tycker samtidigt att det är tråkigt att det tydligen ska behövas en speciell drogpolicy  i vissa föreningar för att få ordning på medlemmarna!
Vi behandlade även Tysklandsbesökets kostnader , en icke ansenlig summa pengar, men så hade vi ju också 41 gäster och lika många värdar med familjer och övriga medlemmar. Om inte medlemmarna ställt upp med allt ideellt arbete,husrum,musik, dräkter , uppvisningar,transporter och all mat före,under och efter besöket, så hade kostnaden blivit femdubbel. Men vi är ju inbjudna tilll Tyskland 2011 så då åker vi ner och blir omhändertagna! Det är så ett utbyte ska fungera!
När jag kom hem skrev jag ner kostnaderna utförligt för att kunna redovisa för kommunen

När vi körde hem från Ingrid o Åke var det alldeles lugnt, fullmåne  över havet-Vackert

Söndag den 4 oktober 2009
Idag kom stormen på allvar. Hela dagen har det stormat-men inte det värsta man varit med om-Det är ännu inga tak eller träd som har ramlat -åtminstone inte här hos oss!
Idag har jag fixat och grejat med lite av varje. Stoppat en av dockorna och sytt på öron-men det blir nog den enda dockan som får öron-jag tycker att det är väldigt svårt att få till öronen så att de kommer på rätt plats och att de inte ser ut som apöron. De syns ju nästan inte heller under håret.Inte heller armarna  var så lyckade. Om man skulle göra som på mönstret så blir armarna för korta och dessutom mycket svårare att få stil på stoppningen efteråt-men det är förstås för att jag inte stoppar enbart med vadd-jag har ju grus och sten i dockorna också!
Ikväll var det folkdans- 5 par-men vi kunde dansa en hel del danser ändå. Det är en utmaning att dansa kadrilj med 5  par, men det fungerar fint med rutinerade dansare!Bert spelade och det går som en dans efter hans  dragspelstoner.vi provade på Den tyska varianten av Hammerschmidtgesällen, Landskrona och Kullakadriljen, Åttatur,Susanna,Väva-den nya, bröllopshambo,Ryssapålscha, och som avslutning dansade vi Promenadpolonäs eftersom jag lovat Julia att vi skulle dansa den-Vi hann inte med den förra gången och det har blivit hennes favoritdans efter Tysklandsbesöket. Det är nog det där att köra rullebör som hon gillar bäst. Erik och Julia var polonäsledare.

Lördagen den 3 oktober 2009
Regn och rusk hela dagen-men stormen har uteblivit-kanske kommer den inatt
Idag har jag varit på Furuboda på Öppet hus. Det är Josefine som går Assistentkursen där. Det var Julia, Lotta och Alexandra som också var med! Vi fick först en rundvisning av lokalerna, information i aulan av rektorn och sen till skolsalen för eleverna!
Där lärde eleverna ut teckenspråk i fyra olika stationenr, bokstäver, siffror, familjeord och färger, så nu vet jag hur man tecknar röd(genom att peka på munnen) och gubbe och gumma som är knuten hand med tummen och pekfingret överst mot hakan.
Egentligen skulle alla få lära sej teckenspråk i skolan för det finns ju faktiskt en hel del som inte har så bra hörsel!

DÄREFTER FÖRFLYTTADE VI OSS TILL BILDSALEN. Där fick vi en bricka och vars tre A4ark+ en bit ritkol. Sen skulle vi rita av 3 st personer utan att titta. Man fick hålla brickan mot magen och hålla fast pappret och sen fästa blicken på någons ansikte, Sedan överlämnade vi teckningen som blev helt tokig, till den avritade. Då fick alla välja ut den tecknning som man tyckte passade in på hur man kände sej just idag och så fick vi plakatfärger som vi sen skulle måla porträttet med, på ett större papper med endast palettkniv. Tänk så många roliga målningar det blev, De ska hängas upp i skolsalen som dekoration.
Julia och Josefine föreslog genast en målarkväll med alla kusinerna i min atelje! Det var en bra ide´!

Éfter Furuboda tog vi en tur till Rinkaby och Gittes Stuvkälla där jag köpte blått ylletyg till en tröja och så ett par stuvbitar linneväv. Ungdomarna besökte ett chokladcafe´vid sidan om!
Hemkommen bakade jag en äppelkaka och sydde ihop 2 dockor av SARA-Lena och sen har jag stoppat dem ikväll-återstår bara kroppen med sten och sand eftersom jag inte hade någon sand till hands,Jag trodde att skillnaden i utseende skulle bli markant, men man ser nästan ingen skillnad alls och skulle jag följt beskrivningen så hade det blivit väldigt korta armar i förhållande till kroppen, så det fick bli samma isättning som på Emmadockan.På beskrivningen står det också att man ska ha dubbelt tyg-men det blir inte alls bättre-möjligen om man har väldigt tunn trikå!
Fredagen den 2 oktober 2009
Idag är det soligt och fint emellan som det ösregnade! Det börjar bli höst!
Skulle vilja ut på en cykeltur, men istället satte vi in några trädgårdsmöbler i källaren-Imorgon ska det bli storm
JAG LÅNADE ETT NYTT dockmönster av Lena och det har jag ritat av och klippt ut material till  dockor som jag ska sy för att se hur de blir!
IKVÄLL HAR JAG SYTT STOPPHÅLSÖM IGEN!

TORSDAGEN DEN  1 OKTOBER 2009
AnnCharlotte Gensler ringde och frågade om hon kunde få fotografera våra gäss! Ock det fick hon naturligtvis-Men det är minnsann inte så lätt som man tror. Gässen är förstås väldigt nyfikna och kommer genast, men när någon okänd kommer så är de väldigt varska! Vi gick in i hagen och Ingvar kastade äppelhalvor till gässen! Alla kommer springande som på beställning och just då de kom i lagom kameraställning så vände alla helt om och sprang tillbaks igen som på kommando. Så höll vi på flera gånger, men jag hoppas att hon fick fina bilder ändå
Bakade äppelpaj och äppelrullader att ta med på kvällen då jag skulle bjuda på fika. Det var första gången på dockkursen på Tulpanen i Hammenhög. Det är 7 st som ska sy dockor i höst- De flesta gör 2 dockor samtidigt
Även på kvällen fick vi besök av Ann-Charlotte G, som fotograferade dockor och kursdeltagarna
På kvällen började jag titta på min nya DVDfilm Mistrals dotter-Väldigt bra! Jag kände mej törstig och gick ut i köket och råkade få se klockan som var  03.30 Oj oj-Så bra var filmen, men jag tyckte att det var dags att lägga sej så jag får se slutet på filmen i kväll!