Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

Ann-Margrets Blogg/Dagbok
2009

Blogg, en förkortning eller förenkling av webblogg; av engelskans blog, kortform av weblog från de engelska orden web och log, är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen oftast är högst upp

November 2009

Måndagen den 30 november

Dagen heter Anders-Folkes födelsedag han hade fyllt 93 år om han levt-
Enligt bondepraktikan så ska det nu bli frost eller snö till jul , eftersom Anders slaskar i dag
Anders slaskar-julen braskar- få se om deet stämmer i år.
Idag har jag bakat 2 fruktkakor med rom och 2 marmorerade kakor, hjälpt Annette med datorn och kokt brunkål till julbordet och skinkan.
Ikväll har jag städat i badrummet och hallen och stickat en mössa till julklapp till en av flickorna-om de nu vill ha den på sej förstår-men de hör till benvärmarna förstås. Jag skulle ha varit hos Karin ikväll-hon fyller år, men jag orkade inte och hann inte heller. Jag får gratta henne imorgon då hon kommer på kransbindning i atelje´n

söndagen den 29 november 2009
Första advent idag
tände ljus på kyrkogården och körde sen in till Vuxenskolan i Simrishamn och lämnade närvarolistorna, drack kaffe och fick  julklapp-4 ljus
Körde sen hem , och på kvällen hängde framför TVn och stickade en benvärmare till.


Lördagen den 28 november 2009
Körde till Malmqvist El och inhandlade en kryssline förlängning. Besökte sedan Larsgård där jag tittade på nybygget  och visade Ida hur man stickar med stora stickor till en mössa, pratade skit med pågarna, Lars-Inge bjöd på fika!
Hämtade mollskinnet i kiosken och slangen hos Susanne
Robin satt vid datorn när jag kom hem . Han gjorde ett skolarbete: en innebandylektion i Robins regi! Det skulle skrivas i Word på ett speciellt sätt!
Klädde om kuddarna i julskrud innan vi körde till lasarettet i Simrishamn och hälsade på Hildur,
Sedan var vi inviterade till Leifs födelsedag, som egentligen är den 26, men firades ikväll.
Det var bara barnen med barnbarn ,Wivi och Ingvar och vi som var där. Vi fick fat med olika sorters kött och frukter  och potatisgratäng därtill.
Kom inte hem förrän kl. 1.00


Fredagen den 27 november 2009
Tidigt upp-telefonen ringde. Städade och satte upp adventsstjärnor hela dan
Julia med Annika på kort efter skolanvisit liksom Jonathan som cyklade upp och var här en timmes tid. Roligt när barnbaarnen kommer på besök. Tittade på Idol från Malmö-Josefine och Lotta var där, men de syntes inte på TV-inte konstigt bland 12000 besökare-sa de , men jag hade för mej att det inte var plats för mer än 6000 pers i Malmö Arena-men de satt kanske i knä på varann!
Har stickat nästen en hel benvärmare av det vita garnet.
Torsdagen den 26 november 2009
Var kallad till Mammografi idag i Ystad vid middagstid-det gick snabbt att fotgrafera skinnlapparna, sen körde jag hem igen efter besök på Tinaboden där jag köpte garna till benvärmare och mössa till julklapp. Med stickor nr 6 så ska det väl gå rätt snabbt!
På kvällen var vi på en hejdundrande 80årsuppvaktnign hos spelman Bert i Glemmingebro. Det var Ingegerd som fixat till en överraskningsfest-trots sin ryggskada! Det var en del grannar och spelkompisar som var där. och så vi Annette,Marianne och LarsInge åkte dit vid halvåttatiden och spelade och sjöng  för Bert och spelade några låtar tillsammans med honom,
Det var tjo och tjim hela kvällen med många tal och mycket musik. Jättetrevlig fest! god mat och dryck och ett jättestort kakbord som avslutning.
Onsdagen den  25 november 2009
Hängde upp gardinerna och julstjärnor
Julia kom efter skolan
På kvällen var vi hos Ally o Ingemar på rådjursstek. Vi roade oss med sång och historier och snack om lite av varje.

Tisdagen den 24 november 2009
Städade i atelje´n och satte upp adventsstjärnor
Städade  och putsade fönster i vardagsrummet
Strök gardiner hela kvällen-Jag kan inte hitta gardinerna från ifjor utan fick plocka fram de gamla svårstrukna gardinerna med volang.

Måndagen den 23 november 2009
Fixade till alla 8 dockorna , satte i tryckknappar på tumme och mun och sydde fast håret-Det tog tid minsann!
Ikväll var det avslutning på folkdräktskursen i Ystad.
Först jagade jag blöjor till dockorna Det var verkligen inte lätt. Det skulle vara ´´pants´´ och eftersom det är ganska längesen som man själv köpte blöjor så stod jag där som ett fån och valde bland 25 olika storlekar.
Jag fick en jättefin julstjärna med kruka med tomtar av deltagarna
Lisbeth bjöd på glögg med glöggkolor och kaffe
Jag hade alla mina försäljningsdockor med mej för att Solveig skulle kunna välja ut sina två julklappsdockor. Det blev en mörk och en ljus av den större modellen.

Söndagen den 22 november 2009
Idag kom Jonathan och ville ha min hjälp med ett musikprojekt i skolan. Han skulle skriva om en kompositör i klassisk musik. Han valde George Bizet-han som skrivit Carmen, Pärlfiskarna m fl. Tänk vad man lär sej mycket när man får hjälpa barnbarnen. vi spelade Carmen på CD och tittade på Habanera och Toreadormarschen på youtube och skrev för glatta livet. Mycket intressant. Julia kom med en kompis, och var här lite på eftermiddan innan vi sedan var på avslutning på folkdans ikväll
Vi drack glögg och kaffe med pepparkakor och grönmögelost.och sedan dansade vi Väva Vadmal, Skanörkadrilj, Östgötapolska och Gotlandskadrilj. vi var 8 par så det var riktigt kul att dansa fulla uppställningar. Erik, Linnea, Anastasia, Julia, Jonathan, Annette, Lars-Inge, Eva,CarlGöran,Kerstin.Per-Olof, Ingrid, Åke, Erik, Ann-Christine, gudrun,Viktoria,Eljena, Bert och Ingegerd och så jag.

iKVÄLL HAR JAG BÖRJAT MÅLA ANSIKTEN PÅ DOCKORNA!


Lördagen den 21 november.
Jättefint väder idag igen-minst 10 grader varmt! vi tog med Julia och Josefine på en promenad vid Borrbystrand, drack varm choklad och mackor vid fortet och tog vägen genom skogen  och upp till Hemvärnsgården-parkeringen igen-en bra promenad på en timme. På kvällen var vi hos Gulli o Sixten. vi åt Porrterstek-jättegott-men jag fick ta det lite lugnt eftersom jag kände av magen igen-första gången sedan jag började med Herbalife. vi hade väldigt trevligt-Dagny var också där och vi hann med myckeet grin och snack.

Fredagen den 20 november 2009


Amanda på dansföreställning i mitten
Amanda fyller 17 år idag, men ska fira sin dag tillsammans med Josefine den 5 december
-strålande sol och varmt.
Jag körde till Tjörnedala med mina tavlor och gick sedan en runda vid Vårhallen-vilket härligt väder!
När jag kom hem ville Ingvar köra till Borrbystran för en promenad och då valde vi att plocka vitmossa i skogen först och sedan en promenad längs stranden. vi körde nerom till Amanda för att gratulera henne mellan festerna som hon varit på och skulle på. Vi åt hallonpaj och drack kaffe-sen skulle familjen på drift.
På kvällen var vi hos Annette och pågarna. -drack kaffe med glass och tittade på Idol.

torsdagen den 19 november 2009

Jag hämtade en ram på Tomelilla Glasmästeri, som jag satte på en av de tre tavlorna som jag ska lämna in imorgon på Tjörnedala. Det är en julutställning med temat  myter och Legender. Eftersom mina bilder handlar just om myter och legender så är det bara till att välja och vraka. Jag har valt ut : Bronsåldersjitterbugg, Dans med fågelmannen och Vårkänslor.
Karin och Nisse från Hjälmaröd kom för att hämta några bitar hårmaterial till dockor.
På kvällen hade jag folkdräktskurs i Hammenhög. Jag var inom på Malmqvist El .Gustav var ställföreträdande butiksbiträde eftersom Marianne var med Erik hos tandreglerare med käken. De var precis hemkomna och hade fått veta att de tre åren med tandställning hade varit förgäves-Han måste först bli opererad, sen tandställning och sen operation igen om allt ska bli bra-men han ska ju i lumpen i januari!


onsdagen den 18 november. 2009
docktillverkning mest hela dagen
på kvällen var vi inbjudna till Ann på 58årskalas. Men vid sextiden stormade det nåt fruktansvärt. Vi bestämde att stanna hemma. Ann ringde och hon hade just varit i Ystad och tyckte att det hade lugnat sej ganska mycket. Vi bestämde att göra ett försök att komma- Ingvar skulle då skjutsa mej ner. Sagt och gjort. Jag anlände i rätt tid . vi blev bjudna på en jättegod soppa gulaschsoppa med gott bröd. Det var Elna, Karin och jag som var på besök. Jessica underhöll oss som vanligt med tokiga skriverier som vi själva skulle fylla i!

vID 21-TIDEN HÖRDES ETT FRUKTANSVÄRT DÅN UTIFRÅN OCH VI TRODDE ATT NÅN STOR GRÄVMASKIN HÖLL PÅ ATT ARBETA SEJ FRAM GENOM GATORNA , MEN DET VAR BLÅSTEN SOM TAGIT I SÅ DEET VAR FULL ORKAN

Ingvar skulle hämta mej, men ringde och berättade att ett stort träd blåste ner strax framför honom vid Gärsnäsgården, så han fick vända och köra om Smedstorp istället.Gissa vad han sa?????
Men han fick ju komma ut på ett spännande äventyr-det är väl inte var dag som träden ramlar framför bilen!

 

tisdagen den 17 november 2009
Idag sov jag bara till kl. halv åtta- Åt frukost och plockade genast fram symaskinen och började sy ihop dockkroppar
Det tar exakt en halv timme att sy ihop den redan klippta kroppen- och då vet jag precis hur man syr och behöver inte tänka efter. Vid tvåtiden åkte vi hemifrån, hämtade Julia och körde till Vik där vi plockade små och stora stenar vid stranden + grus.. Det var otroligt att se så mycket av stranden som havet har tagit tillbaks. Deet var stup rakt ner överallt utom på ett ställe, dår man kunde klättra ner. Strandkanten har nästan helt försvunnit och det var bätt och jämt att promenadvägen var kvar. Vi fikade på rastplatsen.
Ikväll har jag tillverkat flera dockhuvud  och kätt över med trikå! Det är lika bra att göra flera på samma gång, då går det lite snabbare. Man slipper ju plocka fram sakerna för varje gång.


Måndagen den 16 november 2009
Den här dagen hade min farfar Erik Nilsson född 1885- fyllt år.
När min farfar fyllde 60 år- 1945- var jag 5 år gammal och har mitt första minne som jag aldrig glömmer. Det skulle bli stor fest på Ö.Herrestad 40 och hela huset var uppdukat till fest, En inhyrd  matlagerska hade fattat posto i köket och arbetade tillsammans med mor och farmor i sitt anletes svett. Naturligtvis var jag nyfiken på vad som hände och smög mej ut i köket för att kika bakom dörren. Mattanten tyckte inte att barn hade sin plats i köket- hon ville ha lugn och ro kan man tänka. Jag minns så väl att hon kallade fram mej ur vrån och frågade om jag ville lukta på nåt gott! Jo det ville jag så klart. Hon stack en påse med vitt pulver under min näsa- hjorthornssalt-jag drog in och fick mitt livs chock. Alla som luktat på hjorthornssalt vet vad jag talar om- Fruktansvärt. Jag tog till lipen så klart och försvann kvickt ur köket-precis som hon väntat sej!
Jag minns också hur de gjorde glass.!
En speciell glassvispmaskin som drogs för hand ställdes i is som låg i grovt salt. Sen vevades det i timmar-tyckte jag- och till slut blev det världens godaste glass. Det var ju bara vid extremt högtidliga tillfällesn som man fick äta glass så det är klart att man minns det!
Var i ateljén på eftermiddan och skar passepartout till 3 st bilder som jag ska ha på utställning på Tjörnedala med temat Sägner och Myter. Eftersom mina bilder är just Sägner och Myter så var det bara att välja ut tre av dem.

Josefine och Julia tittade inom och fikade och då visade hon sin nya top som hon inhandlat på H o M. Jag prvade den och beslöt att köpa nåt liknade
På kvällen hade jag folkdräktskurs i Ystad och det var näst sista gången. innan jul. vi pratade både dräkter och dockor och jag fick beställning på två dockor


Söndag den 15 november 2009
Hela eftermiddan satt jag vid datorn och skrev ner dansbeskrivningen till Gotlandskadriljen, som jag lovat folkdansarna att vi skulle dansa ikväll. Det är bara att gå in och hämta på internet, men jag ville göra en egen , mer lättfattlig instruktionsbeskrivning-men det tar tid
På kvällen dansade vi Gotlandskadriljen med de 6 par som var närvarande och vi klarade av både gotlandskadrilj och Östgötaplska som vi dansade förra gången. Det är verkligen länge sen vi dansade de här danserna eftersom vi mest dansar våra egna skånska danser- men det är kul att bry hjärnan och fötterna med en riktigt tuff komihågare!
Men vi klarade det med vår spelman Berts hjälp. Han är en duktig dragspelare och en fena på folkmusik, även om vi ibland tvingas lugna ner honom eftersom vi tycker det går så snabbt att vi inte hinner med. Han fyller förresten 80 år den 26 november.

Lördagen den 14 november.
Sov länge och slöade sen hela dan med matlagning,städning och stickning av spyddetröja.
en hård vecka för en pensionär-så därför måste man slöa till ibland!
Annette ringde och berättade att Robin fått motta 2 fina fotbollspriser på årsmötet.
Lars-Inge, Erik och Johan fick veta att de också var förgiftade av uran-men inte lika mycket somm Marianne och Ida- Gustav däremot hade nästan inga symtom på uran  men -han har ju också varit borta i tre år- 2 i Västerås och ett år i Stockholm. Det bevisar ännu mer att det är vattnet som är boven. Vattenproverna bevisade också detta, genom prover som de själv fick bekosta- Konstigt-Det är 5 år sedan Familjen begärde att få kommunalt vatten-men alla runt omkring har fått men inte Lars-Inges. Nu lär det väl bli fart på kommunen innan skandalen kommer ut!

Fredagen den 13 november 2009
Idag fyller Gustav 21 år-Tänk vad tiden går! tycker inte alls att det kan vara så längesen han föddes-den lille pågen som nu hunnit växa förbi mej!Vi var inbjudna till Gustav ikväll, på egenhändigt tillagad mat, som bestod av Taco med köttfärsröra, och en hel massa starka såser och chips och grönsaker. Det var mycket gott och konstigt nog så kunde jag äta en hel del starka tillbehör.
Hela släkten var där och Per o Bea med familj, och det är som vanligt trevligt att träffas!
Idag stod det en artikel i Ystads Allehanda om Dockmakarna på Österlen och det är även ett bildspel på YAs hemsida

Det är ett reportage från Dockkursen som jag har i Hammenhög. Jea Jonsson som gjorde reportaget är också med på kursen och syr dockor så hon har haft god tid på sej att studera och lyssna på våra kommentarer!

Flera har nu hört av sej och vill köpa dockor till julklapp! Men jag har inte så många i lager så det måste bli på beställning i så fall-om jag hinner förstås!!

De kommer att kosta 700:-

torsdagen den 12 nov. 2009
Idag reste Signe hem med tåget kl. halv tolv och jag fortsatte städningen hemma. Sedan sorterade jag i docklådorna och stickade ärmen på spyddetröjan klar. vilade en stund innan det var tid för Dockkursen i Hammenhög, Det var Lena, Bodil,Birgit, Siv och så Julia som provade kursdeltagarna på allehanda räknetal-vi skulle räkna huvudräkning och hon kollade på mobilens miniräknare
Birgit bjöd på jättegod Silviakaka
Alla dockorna fick målade ansikten och är snart klara allihop
Har börjat på en ärm till ikväll

onsdagen den 11 nov.2009
kl. 8.00 hämtade Marianne mej vid vägen och skjutsade mej till Novakliniken där jag fått tid
För femte gången under 2009 sökte jag hjälp för magont och ont i ryggen. De andra gångeerna har jag bara fått tabletter av alla olika slag för smärta, magsyra och magsår-Inenting har hjälpt, men smärtan kvarstår.Jag begärde röntgen  av ryggen i oktober, men nej det blev  kalktabletter istället och en magsårsmedicin, som jag själv fick betala
Nu kom jag till en helt ny läkare Göran ????. Äntligen en läkare som lyssnade på vad jag sa och som hade läst igenom min journal innan jag kom. Han  förvånades över att jag inte hade blivit utredd på tre år då det hela började. Nu ska jag på på flera  undersökningningar, den första  den 9 dec.
Signe hade redan börjat röja då jag kom hem och sen fixade vi hela dan. Julia kom inom och roade oss en stund innan hon följde med mamma till spinningen.
Signe provade Herbalife och bestämde sej för att köpa en kur

tisdagen den 10 november-Mårtensafton
Uppe i ottan idag igen, Frukost och sedan Alla gässen på köksbordet klara för styckning och Signe hugger i för kung och fosterland. Hon styckar och skär upp alla gässen med bravur och vi avsmakar diverse delar under tiden bl.a. prästanesan, som Signe tror är ´´gumpen´´, men den sitter en bra bit längre ner faktiskt! Vingarna  och halsen med skinnet är inte heller dumt!
Allt lägges upp fint på braspannan och alla lår och innanvingar får omvirad folie runt benet. Den innersta delen  av vingen liknar låret. Detta härstammar från den tid för 10-11 år sedan då äldsta barnbarnet Gustav ville ha ett lår att äta. Då ville alla de andra syskonen och kusinerna också ha ett lår, men tyvärr finns ju inte mer än 2 lår per gås(på den tiden stektes bara 3 gäss), så det räckte inte till alla. Det blev gråt och tandagnisslan! Året därpå  kom Signe på att man kunde vira folie om innervingen så att det liknade ett lår. Sagt och gjort. Plötsligt låg det ett helt gäng ´´lår ´´ på fatet! Vad hände? Jo, inget av barnbarnen  skulle äta lår det året!
Men vi fortsätter att vira folie runt vingdelen och nu ätes allt som lår.
Såsen  plockades fram och allt fett kunde nu bara lyftas av eftersom det hade stelnat ovanpå skyn. Allt silades och jag hällde en hel burk rönnbärsgele i såsen och deet gjorde verkligen susen-Vilken sås det blev! Sälta ,peppar och smak av gåsen, plommonen och så rönnbärsgelen-Jo den blev god!
Sen var det äppelkakorna som skulle i ugnen-gammaldags skånsk äppelkaka, med socker och skorpmjöl och inget annat och in i ugnen. Vaniljsås till!
till sist gjorde jag vars en sillamacka till förrätt..
Så var allt klart och vid fyratiden anlände Susanne och Julia, Leif kom kl. halv sex,vid halv sju kom Annette ,Jonathan o *Robin,Därefter anlände Jan-Henning, utan Hildur, som var sjuk,Ingvar, Marianne ,Lars-Inge, Gustav, Erik, Ida och Johan kom vid sjutiden och Johan,Josefine, Matilda och Amanda anlände vid halvåttatiden. Så var alla församlade och vi kunde börja äta stekt gås! Det är inte lätta att ställa till fest mitt i veckan, då alla jobbar, dansar  och  går i skolan och kommer hem på olika tider, men det är trevligt att fira Mårtensafton på rätt dag och att alla kunde komma dessutom- Synd att Hildur inte kunde vara med!

En rolig kväll, som inte vaarade så länge! Alla skulle upp tidigt, men stannade ändå kvar till ca halv 11. Jag fick mycket hjälp i köket av barn och barnbarn Mfl, så det var inte så svårt att ställa iordning efteråt
 

Måndag den 9 nov. 2009
Klockan 8.00 prick fpr Signe ur sänga och ner i köket- För skams skulle fick jag hänga med! Frukost och sen var det full rulle hela dan med stekning av 5 gäss. Det låter kanske konstigt , men faktiskt så taog det hela dan och ända fram till klockan 23,00 på kvällen att steka alla gässen. Dessemellan dukade vi till 22 personer, städade och plockade undan och åt och tvättade och handlade!
Gustav , som jobbar på Gästis i Hammenhög,kom med ett bra tips: stek gässen även på sidorna och svep in de stekta gässen i fuktiga handdukar med folie om, så förblir de saftiga ! Bra tips!
Ingvar ligger i vardagsrummet och signe och jag i sovrummet, så det blir inga sena kvällar. Ingvar lägger sej mitt på eftermiddan-redan kl. 22.00, så är det med klena människor-jag kan gärna vara uppe till kl. 2.00-det är min bästa tid
Bums i säng

Söndag den 8 nov.2009
Fars Dag.
Kokte hönssoppan 12 liter.
Signe kom med halvetttåget från Malmö
Lars-Inge,Erik,Ida, Johan,Robin,Jonathan kom för att äta hönssoppa. Vi blev 9 st. Alla åt med god aptit-t.o.m. de som aldrig brukar äta soppa.
Lars-Inges hade med sej delar till kökslampan och monterade upp den också,En musskrämmare fick Ingvar också!
Julia och Amanda kom lite senare och åt upp soppan som blev över-så nu är den slut. Amanda var väldigt noga med att ta reda på om det fanns kött i soppan-men nej-det hade jag plockat upp och lagt vid sidan. Amanda tycker synd om djuren och äter inte kött och speciellt gås vill varken hon eller Matilda äta! Jag kan förstå dem- Jag har alltid tänkt likadant men äter ändå!
Ikväll var det folkdans och ikväll var det flickbrist, men ändå 6 par Ingrid o Åke, Eva-CarlGöran,Kerstin-Per-Olof, Julia , Jonathan, Erik, Erik o Lars-Inge och så jag-Bert spelade
-Lars-Inge fick dansa dam-men det gick galant.Hans kavaljer var Erik
Förra gången var det pojkbrist-men det är alltid enklare för 2 flickor att dansa ihop
Vi fick hålla oss till uppställningsdanserna-Det blev Kullakadrilj,Väva, Skanörkadrilj, Ränningen, Ryssapolska, Västgötapolska och till sist tränade vi in Östgötapolska.
När jag kom hem så drack jag min vitamindrink och tittade på Parlamentet tillsammans med Ingvar och Signe, stickade lite och sen förberedde jag en gås för ugnen imorgon-Ska steka 5 st gäss. De ska gnidas med citron, salt och peppar, stoppas fulla med plommon som jag har haft i frysen och in i ugnen på 175 grade. sen tar det ca 4 tim. för en 5 kg gås.
Vi gillar inte segt och halvrött gåsakyd

Lördagen den 7 november. 2009
Äggakaga med lingonsylt och stekt fläsk  till middag.

Handlade på Häggs bl.a. 2 gårdskycklingar
Jag skalade potatis,morötter, palsternackor och sellerirot till morgondagens hönssoppa.
Annette och Jonathan kom på kvällen efter det att de skjutsat Robin till Hammenhög.
De uppvaktade Ingvar med en tjockskortjacka-som han kommer att vämta ett par år med att använda

tittade på körslaget och åt glass-stickade på ärmen till spyddetröjan.Stearin från ljuskronan droppade ner på ärmen och gav en stor stearinfläck.Happy blev jag så klart. Letade på nätet efter fläckborttagning, men kunde inte hitta annat än fryst stearin och sedan ta bort så mycket som möjligt och sen värma med strykjärnet och samla upp med hushållspapper-men visst seerman ändå tydligt ock klart att det finns rester av det vita stearinet på den mörkblå tröjärmen. Jag haar för mej att jag hört om något mirakelmedel men kan inte komma på vad det är.
 

Fredagen den 6 november
Städning hela dan och stickning och TV ikväll- Alldeles utschasad
Nu är klockan halv två
så nu får ja nock stå på hoed i loppelådan ingan ja ramlar ihovva å udmattning!

Torsdagen den 5 nov.2009

7 grader varmt och lugnt väder.
Hämtade Ida i Tomelilla eftersom hon blev sjuk-hade ont i hela kroppen-De visade en film och bilder om modet på 50-talet i skolan. Jag har fortfarande kvar kläder från 50-talet och föreslog att de kunde ha en liten mannekänguppvisning.
Fyllde i en undersökning om vad man tycker om Novakliniken. Det var inte mycket som jag tycker var bra vid mitt senaste besök. Mottagningen vid betalningsdisken fungerade liksom provtagningen- i övrigt var det bara tabletter för alla besvär, smärtstillande, och nya försök, som inte har den minsta verkan.Begärde att få ryggen röntgad-men nej det blev smärtstillande tabletter-
Julia kom från skolan och hon hade blivit vaccinerad och hade bara lite ont i armen
Susanne kom hem från Tyskland vid 18.00tiden
Folkdräktskurs på Tulpanen endast 4 deltagare närvarande av 10- de andra var sjuka. Diskuterade bla. en affärsinnehavare som säljer folkdräkter som pratar skit om sina kunder-Det är det värsta jag vet-
Folk som pratar skit bakom ryggen-men deet finns andra som säljer lika bra och riktiga tyger som hon, men betydligt billigare-så det är inga problem för den sakens skull-men vi pratade om att resa till Köpenhamn till Silke-Annette. Det är en verkligt fin affär och hon har riktigt fina tyger och där får man också ett vänligt bemötande och samtidigt så blir det ju en rolig utflykt dit.
Inga i Eskilstorp har en hel del folkdräktsyger ochså-det är bara att ringa dit och beställa tid!

Vi har även kontakt med en annan folkdräktsaffär i Danmark Lisbeth Gren och hon har hela sitt sortimenet på webshop så det är bara att beställa
Onsdagen den 4 november 2009

Regn och rusk och blåst hela dagen
Idag har vi paketerat  alla gässen och i eftermiddags kom folk som beställt och hämtade.
Pratade i telefon med Julias ´´fröken´´ om vaccinationen-Julia är lite förkyld och mamma är i Tyskland
Julia kom från skolan och hjälpte till med avprickning när folk hämtade gässen-
På Kvällen var jag på Ankaret i Skillinge( nu var det rätt dag) och berättade om gamla traditioner och lekar. Visade några lekar, Vispa skank, Tämja stutar och Pregja ud skomagarens yja. Berättade även om Byta namn i mörke och John lille John lille John john John. Det kom fram flera nya varianter med ramsor och handvändningar-
Vi åt ris a´la Malta  med saftsås, kaffe och Winerbröd.
Hemma lagom till bonde söker fru och spyddetröjan-tråkig sticknning-men nu måste jag fortsätta. <<<<<Mönsterstickningen är förvillande särskilt som garnet är mörkblått
 

Tisdagen den 3 november 2009
Idag har Ingvar kört iväg med de sista gässen till slakt och imorgon blir det utdelnign för de som har beställt.
En tråkig tillställning-men jag går inte i närheten av gässen de sista 14 dagarna-men så kallas jag också för ´´glyttig´´

Både Matilda, Johan och Jonathan har blivit influensavaccinerade igår
och är hemma pga av feber och värk i armen.Julia har varit Praaoelev på Malmqvist El idag.
Klockan 16.00 var jag inom för att de hur det gick och Julia trivdes som fisken i vattnet-hon had efått göra allt det hon ville, sätta pris, packa upp och sotera in grejor på hyllorna. Sen skulle jag till Skillinge Ankaret för att berätta om lekar och jultraditioner. Jag körde dit , lastade av säcke och parkerade bilen och gick in!-Inte en människa syntes- Jag gick en trappa upp och träffade på en kontorist som inte hade en aning!!
Det visade sej till slut att det var fel dag-Det är imorgonkväll jag ska vara där. Så det var bara att vända ock köra hem igen.-Titta på Tv och sticka!

 

I natt när jag kom hem från Lena satte jag mej vid datorn för att leta på museernas hemsidor om det fanns bilder och uppgifter om spyddetröjor, som varit ett mycket vanligt plagg tillhörande folkdräktern. Men nej då-någon sådan information hittar man inte.Det är verkligen dåligt att man inte kan ha bilder på alla dräktplaggen eller åtminstone en del av dem. Är det slöhet eller de måste ha betalt för att göra en sån enkel sak
Därför letade jag igenom mina foto ock hittade de här tröjorna som jag nu har lagt in som bilder på MIN hemsida.

SPYDDETRÖJAN ÄR EN STICKAD TRÖJA SOM STICKADES I BLÅTT,SVART, GRÖNT ELLER RÖTT GARN-dekoreras med fina sidenband och broderier. Det finns massor av sådana tröjor på museerna, men de är som vanligt oåtkomliga. På St. Herrestads Hembygdsmuseeum kan man faktiskt titta på deras tröjor eftersom de ligger i  utdragbara lådor med glas. Även i Ystad finns en del tillgängliga dräktplagg.

De bäres utanpå särken men under livkjolen
Denna spyddetröja kommer från Smedstorpstrakten , Ingelstads härad

Spyddetröja eller spiddetröja beroende på var man bor på ÖsterlenDessa båda spyddetröjor har jag fotograferat på Österlens museum 1974 på Gustav Åbergs tid,
 då man verkligen hade tillgång till museets samlingar för studier.
Har alltid inbillat mej att ett museum ska vara tillgängligt även för den stora allmänheten
 och inte bara som nu  för insiders i den inre s.k. kulturkretsen(självutnämnda personer) som kan botanisera fritt, medan alla vi som håller på att sy dräkter,
 och  som skulle behöva se vad som finns, får stå med mössan i hand och tigga oss till en liten flukt. Allt är inlåst i kartonger och instoppat i Valfiskens buk. Jag kan aldrig tänka mej att alla de som lämnade ifrån sej sina rariteter skulle kunna tro att de inte var tillgängliga att titta på ens, för oss vanliga!
Det är Gustav Åberg som har samlat in alla dräkter och hans paroll var: Kom och titta så mycket ni vill och rita av och sy dräkter och använd dem-Det är meningen med ett levande museeum.
Tänk så enkelt det varit i dagens IT-samhälle att lägga ut bilder på alla plagg på internet. Då skulle plaggen vara tillgängliga för alla intresserade och kan sedan gå till museet och få fram just det som är intressant. Men icke!
Allt ska ligga och ruttna i kistor och lådor i all hemlighet.
Men de här bilderna bjuder jag gärna på och det kommer att finnas ännu fler!Se även min folkdräktssida: http://www.osterlenagar.se/osterlenagar/folkdrakter/folkdrakter.htm

Måndagen den 2 nov. 2009
Idag vid halv elva ringde Doris och Börje från Västerås, från sin mobil och sa att de just passerade Skurup och att de tog en sväng hit för att dricka en kopp kaffe. Det är väldans kul, när det kommer så långväga gäster för att få en kopp kaffe. Som tur var hade jag en köttfärslimpa i frysen och en burk svamp i skåpet så det blev hastigt och lustigt middag också. Först drack vi kaffe med vetefläta som Doris inhandlat på vårt fina ca´fé norrmans i Gärsnäs. Vi pratade gamla minnen som vanligt-det är 50 år sen Doris och jag gick på kurs i Uppsala på Skolgatan, för att lära oss bli kartritare. Men vi hann med mycket annat kul under helgerna också. Jag bodde på Gejergsgatan och Doris en liten bit därifrån, så det var bara att gå över ock bestämma vad vi skulle göra. För det mesta var vi ute på Ultuna på danskvällar och varje tisdag dansade vi folkdans där.

Det var Sven Tidala, som dansade i Sydöstra Skånes Folkdansgille och som hade tillnamnet Pilitok, som lockade mej med i deras folkdanslag. Ledaren, Torsten Cedell-Krögaren kallad ,var en myckeet fin folkdansledare. Det var verkligen en upplevelse att dansa i det folkdanslaget. Vi dansade en natt för Gösta Knutsson, endast med levande ljus tända på golvet där vi dansade.

Doris och jag hade sällskap till skolan, vi gick på kurs varje kväll i 4 timmar och gjorde ritningarna hemma på förmiddagarna och sen hade vi båda arbete på eftermiddagarna för att tjäna ihop till fickpengar,hyra mm
Vi tjänade 5:-per timme. Det blev 15:- varje dag-men så kostade ju hyran 80:/mån. Det var tider det.
När vi gick tillbaks köpte vi alltid en varm korv 1:50 med gorka o senap. Korvagubben och Doris hade väldans kul när jag beställde gorka på bred österlendialekt. Det kunde vi fnissa åt hela vägen hem sen.

Vi hade en perfektionist som lärare på kartritningskursen som hette Tiit, han hade en jättelång nagel på ena lillfingret och han var extremt petig med alla våra tuschritade linjer, som skulle vara precis lika tjocka överallt.
Både Doris och jag fick högsta betyg och blev erbjudna arbete på Kartverket i Stockholm båda två, men dum som man var så tackade vi nej-det var ju jättelångt från Österlen.
Ja det var jättekul.
Doris och Börje körde hemåt vid 3-tiden. De hade varit i Limhamn över helgen.
På kvällen var jag bjuden på stickjunta till Lena i Onslunda. Karin och Elna kom och hämtade mej-Ann var sjuk-
Vi blev bjudna på Lenas FirstDatePorterStek med jättegod sås,grönsaker och potatis och till kaffet fick vi cheesecake- Gott alltihop och jag kunde äta av allting utan att bli sjuk.-Kanske den där Herbalifekuren ändå gör nytta!
Sen stickade vi av glatta livet. Elna och jag stickade på våra spyddetröjor , Lena stickar en halsduk och Karin en pocho. Men käkarna gick lika fort som stickorna så vi hann med mycket under tiden.Trevlig kväll

Söndagen den  1 nov
Ärtsoppa med kött till middag-det sista som blev över
Idag sov jag länge-man blir trött efter en sån festlighet. Har plockat undan och diskat och stickat och slöat framför TV-n
Ikväll har vi dansat folkdans
Vi var 7 par Linnea,Anastasia,Nina,Julia Erik,Lars-Inge,Elna -Charlie,Ingrid-Åke,Kerstin-Per-Olof
Viktoria,Eljena och jag med Bert på Dragspel
vi dansade, Åttatur,Väva,Kullakadrill,Skanörkadrill,Ränningen,Hambosteg,Mazurkasteg ,
Skånsk mazurka,Försteg, Slängpolska,
Jämtpolska,och Åh Susanna
Stickade på spiddetröjan! Har bara ett par cm kvar på rundstickan till ärmhålen-Sen blir det vanliga stickor upp till axeln och strumpstickor till äääääääääääärmarna!