Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

Ann-Margrets Blogg /Dagbok
 

November 2010

Tisdagen den 30 november 2010
Idag skulle Folke ha fyllt 94 år
Karin fyller 49 år idag-Grattis
Idag körde vi till Simrishamn för att hämta hem folkdräkterna från Vuxenskolan, ett besök på Expert och Miljövaruhuset och sen åkte vi iväg till Tjörnedala för att lämna in vinsttavlan.Snön fnög emellanåt så att man knappt såg vägen
Handlade hos Häggs och klippte grönt hos Susanne, som inte var hemma!

NÄR JAG KOM HEM KOKTE JAG BRUNKÅL OCH GJORDE KÅLDOLMAR
På kvällen var vi hos Annette tillsammans med alla barnbarnen som bestämde vad som ska hända på Eriks 20årsfest!
Diskussionerna gick höga, men till sist enades man om en väldigt rolig ide´´
Annette bjöd på glögg med tillbehör
 

Måndagen den 29 november
Fortfarande snöoväder!
Fixar och grejar med lite av varje-scannar kort, men kan inte köra ut eftersom det blåser ganska friskt!

söndagen den 28 november 1 advent

Snön fortsätter att falla. Ingvar skottar snö och vill inte att vi ska köra ut eftersom det fyller på hela tiden på vägen!
Fortsätter att scanna kort, bakar kardemummagifflar och fint bröd. scannar kort och syr!
Ingen julskyltning, men fortfarande vräker snön ner!

lördagen den 27 november
Snön vräker ner

scannade kort emellanåt och städade, lagade mat och sydde på särkakjolen och tittade på TV
Josefine på bättringsvägen. Hon är i Kristianstad och träffar kompisar

fredagen den 26 november 2010
snön ligger kvar, ca -1 grad

blev väckt av Susanne som ringde och bad att vi skulle åka ner till josefine, som hade svimmat och vaknat upp på golvet bland burkar och flaskor som ramlat från en hylla som hon slagit huvet i. hon mindes ingent av vad som hänt. Vi körde ner till henne och eftersom hon hade ont i nacken så ville jag att vi skulle åka till akuten. Amanda som också var där och Josefine tyckte att vi först skulle ringa, vilket vi också gjorde. De tyckte att vi absolut skulle kontakta ambulansen. Vi gjorde så , de kom och ville åka in med henne till lasarettet i Ystad för undersökning.,. Amanda följde med ambulansen och jag körde bakeefter med bil. De kopplade henne till en hjärtmaskin, tog EKG , blodprov och till sist datormografiundersökning av nacken. De hittade ingeet fel och hon fick besked på att försöka leva som vanligt, inte ligga utan vara i rörelse. Kvällens Idolföreställning i Malmö , som Josefine hade biljetter till fick stå över. Innan vi åkte hem tog vi den förssta tuggan mat på hela dan- kl. 16.00. Johan som var i närheten kom in om för att förvissa sej om hennes tillstånd.

På kvällen var vi hos Ine och Leif. Han fyllde 67 år, Vi åkte dit med Britt och Ove

torsdagen den 25 november 2010

Idag var jag uppe tidigt för att ta mej in till Simrishamn i snöovädret.Jag hade alla dockor och folkdräktskläder inpackade i korgar och plastfodral för att undgå snöskador. Sen hängde Eva Jeppsson och jag upp hela utställningen.

Jag kände inte igen museeilokalena som är nyrenoverade. Det var bara tomma ytor överallt och inga museeiföremål synliga. Mitt på golvet på ovanvåningen stod en massa trälådor med text utanpå och glasskivor ovanpå. Min blick fastnade vid en låda som det stod utanförskap på! Vid en glutt ner i den upptäckte jag till min bestörtning att det fanns en halvklut som utställarna benämnde horklut! Vilken fräckhet. Just då kom Ann-Marie Persson gående och jag konfronterade henne med min halvklut som jag höll i handen.
Jag sa så här: Det här är faktiskt inte någon halvklut utan de österlenska kvinnornas vanliga huvudbonad under flera århundrande och jag vill inte att ni kallar den för horklut eftersom det aldrig har varit en sådan!.Isåfall skulle alla österlenkvinnor na som hade 6-20 halvklutar i sin ägo enligt bouppteckningprotokollen vara horor enligt museet. Det är oförskämt att säja något sådant.

AnnMarie sade då att hon inte hade sett det skrivet nånstans att det INTE var en horklut-men var står det skrivet att det är en sådan?
Det är bara att läsa innantill i Sigfrid Svenssons bok Svenska Folkdräkter Skånedelen, där han noggrannt beskriver hur kluten ser ut.

Gustav Åberg som själv samlade in alla dräkter på museet, pratade själv med alla de äldre som kunde berätta om dräktskicket förr, HADE ALDRIG HÖRT AV NÅGON ENDA PERSON ATT DET NÅGONSIN SKULLE HA FUNNITS EN SPECIELL HORKLUT PÅ ÖSTERLEN. DE FLICKOR SOM FICK BARN FÖRE ÄKTENSKAPET KALLADES ALDRIG FÖR HOROR
Men de fick ta på sej halvkluten, trots att de inte var gifta! På grund av att man på den tiden trodde att alla som fött barn var orena och kunde överföra sjukdomar till andra genom att blotta sitt hår! Därför fick de havande flickorna använda en halvklut!
Det är väl ändå ingen som tror att de gifta kvinnorna någonsin skulle ta på sej en klut som på något vis skulle vara lik en horklut!

Förresten så fanns det en duktig klutbinderska i Ö.Herrestad på 1800-talet Eljena Ström.f 1843-1935
 Hon var en sk. klok gumma, som botade sjukdomar med naturmedel.Hon fick även vara ställföreträdare som jordegumma vid många tillfällen Hon tog hand om den 12åriga föräldralösa flickan Anna Persson, som fick bo hos henne så länge hon levde.

Anna var född 1886 och dog 1982. Hon var mycket god vän med mina farföräldrar, mina föräldrar och själv minns jag henne som en god berättare. Min mor  Emmy Eriksson f 1915-1997 ,som också var mycket intresserad av folkdräkter och som sydde och lärde ut hur man syr sin folkdräkt, frågade ut Anna om hur Eljena hade knutit alla klutarna!

Vid flera tillfällen var även Gustav Åberg närvarande vid dessa frågestunder liksom jag själv förstås.Gustav ställde just frågan: Har det funnit en speciell klut för de som fick barn i förtid?

´´Ahnä ´´sa Anna, varför skulle det finnas det? De fick ju ha samma klud som de gifte-men klud fick de ha på sej! Men de var ju inte sämre människor för det!

AnnMarie började då hackande förklara att det berodde helt på hur man sätter upp den! Den ska var uppsatt på locken och ha röda synliga band sa hon!

Det är fel sa jag då! Det är den stora lockakluten , högtidskluten med två långa hängande band
som ska vara uppsatt på locken med de röda banden synliga.
 På halvkluten finns en förstärkning på mitten som ska stärkas eller så ska man sätta i en styvnad för att hålla höjden på kluten.Sen knyter man banden framtill!
Om man har lite sunt bondförnuft i knoppen , och det tror jag att man hade mycket av förr i tiden, så kan man väl räkna ut att ingen nånsin tog först på en röd lock och   sedan utanpå den   halvkluten-
till vardags ? Nej !!!
till söndags? Nej!
till fest? Nej, för i så fall tog man lockakluten!
´´Det har inte det minsta att göra med att ni kallar halvkluten för horklut inför skolklasser som kommer på studiebesök. Flera av våra ungdomsmedlemmar har varit och hört samma berättelse och reagerat våldsamt. De har kommit hem gråtande och frågat sin mamma on hon är en hora-det sa de på museet att alla var som bar en halvklut´´Vad tycker du om det?

´Då svarar Ann-Marie: Ja vad skulle det göra? De kallar ju alla flickorna för horor i skolorna idag!

Så då går det bra att barnen fortsätter att kalla sina mammor för horor på grund av ert uttalande om halvkluten????
Man blir bara mållös! Hur kan sådana okunniga personer få arbeta på ett museeum.

Men jag står för  att mina uppgifter om halvkluten är helt riktiga!
Sy en halvklut och bär den med stolthet UTAN RÖDA BAND!!


Men det är ju tydligt och klart att har man som jag,  ingen proffessorsexamen eller dyl. utan är ´´bara´´ en vanlig männsika som studerat och av eget intresse tagit reda på alla detaljer om den österlenska dräkten så räknas dessa rön inte som trovärdiga av ´´proffsen´´ på museet. Då kan man trampa ner andra i skiten med några ord eftersom de känner sej hotade! De ger aldrig efter på prestigen!

Precis som med de medeltida danserna och lekarna som Österlens folkdansgille visade för den nya museeiintendenten PÅ GLIMMINGEHUS 1996!
Då hade hon aldrig sett dem eller varit med om dem, men två månader senare kunde man läsa i tidningen att det var hon som hittat danserna och lekarna genom studier!ELLER HUR?

------------------------

IKVÄLL HAR JAG HAFT ÖSTERLENINGABUNKEN HÄR FÖR ATT SJUNGA JULVISOR. vI BLEV INTE SÅ MÅNGA EFTERSOM ENHEL DEL HADE FÖRHINDER AV OLIKA SKÄL, MEN VI SJÖNG ÄNDÅ,

VI DISKUTERADE ÄVEN HALVKLUTEN OCH MUSEETS OFÖRSKÄMDA UTTALANDE OCH VI  KOMMER ATT VIDTAGA ÅTGÄRDER FÖR ATT FÅ STOPP PÅ FÖRTALET!
KULTURKRIG MED ANDRA ORD!

EFTER SÅNG OCH DISKUSSIONER SÅ FIKADE VI OCH VID EN MANÖVER MED EN AV STOLARNA SÅ KLÄMDE JAG MIN AVKLIPPTA FINGER SVÅRT-kALLT VATTEN I ETT GLAS OCH FINGRET DÄRI SÅ LINDRADE SMÄRTAN EN ANING!

Onsdagen den 24 november 2010

IDAG VAR HELA VÄRLDEN VIT AV SNÖ! Det har tydligen snöat hela natten för marken var helt täckt av snö.Har städat dukat till imorgon och diskat, tvättat och fixat lite dukar mm.
I eftermiddag har jag strukit över alla folkdräktsdetaljer som ska med på vuxenskolans utställning på museet imorgon dessutom ska jag ta med tre st dockor som vi  tillverkat på kursen! Julia har gjort Molly och pojkdockan Milton!

Det är Lenas överdel, Anns livkjol,Evas bugabån, brudlist och tröja , Berits väst,kjol och två  förkläde och en rutig klut,

Sen tänker jag ta med halvkluten för att ytterligare visa att den har använts av tusentals österlenska kvinnor under årens lopp
Så här skriver jag på en skylt:

HALVKLUTEN
-Österlenkvinnornas  gåbortsklut!

Den mest använda huvudbonaden  för kvinnorna
på Österlen har varit
halvkluten.
 Den är sydd av lite grövre linne än särkarna. Det är ett trekantigt tygstycke, ibland med förstärkning mitt fram.
Den lägges i veck baktill och knytes framtill med två av snibbarna, som avslutas med duskor av lingarn .
Så här hittade vi halvkluten:
Gustav Åberg, museeiindenten på Österlens Museum Havreborg var mycket intresserad av folkdräkterna fr 1600-1850  på Österlen, som han även har samlat in!.
Han hittade ofta benämningen halvklut i bouppteckningar- de österlenska kvinnorna  hade  i sitt ägo 6-20 st  halv klutar-

´´Besvisligen har det varit en mycket använd klut, enligt bouppteckningarna konstaterade Gustav Åberg!´´

 Jag upptäckte då jag studerade de skånska dräkterna  att  professor Sigfrid Svensson hade beskrivit en halvklut, som fanns på Byagården i Tomelilla.
Jag kontaktade då Gustav Åberg, som genast hämtade halvkluten och letade upp en beskrivning i arkiven , och hur man knyter halvkluten,
Det fanns även ett foto på halvkluten!

Jag sydde upp kluten efter beskrivningen och modellen och invigde den vid Vuxenskolans invigning 1975.
Därefter har alla kvinnor i Österlens Folkdansgille  använt halvklut istället för den stora högtidskluten!
Den är väldigt bekväm att ha på huvudet och ramlar inte så lätt av i dansens virvlar.

Vid ingående studier av livet och klädseln på Österlen så
kan jag  upplysningsvis meddela att halvkluten aldrig har varit något annat än en klut för gifta kvinnor-även om en del ´´förståsigpåare´ gör sej roliga över den och kallar den för horklut inför skolklasser!!

Men de ogifta kvinnor som fick barn före äktenskapet fick också lov att bära denna klut utan att bli utpekade-
Bra! De var ju alla döttrar till de österlenska familjerna och någon var väl ändå far till barnen!!!

Så fortsätt att  sy och använd den fina halvkluten!
Ann-Margret Malmqvist

Jag höll på med skyltskrivningen hela kvällen-sånt tar tid!

Tisdagen den 23 november 2010

Idag har det regnat hela dan minst 50 mm-Susanne har fått vattenskada i huset och allt blev genomblött i källaren i ´´frysboxrummet´´Åkrarna och Tommarpsån har fått stora översvämningar. Simrishamn har ju fått namnet efter Swimraros, som betyder Stället där ån svämmar över , och det stämmer verkligen in i dag.
Berit kom med sin dräkt och med väven som hon redan har tömt på bandomgång nr 3.

Har blivit permanentad hos AnnMarie idag. Var först inom hos Marianne i affären och handlade en fin ljuskrans till fönstret och en raketstjärna till atelje´fönstret. efter permanentningen hämtade jag Evas och Anns dräkter på tandkliniken

Jag har scannat kort hela kvällen sedan jag kom hem från Ann-Marie

Måndagen den 22 november 2010

Idag har jag hängt upp julgardiner och placerat ut alla adventsljusstakarna i fönstren
till middag har jag kokat en ny omgång av studerumpasö och bakat 2 fina bröd!Nu är jag utschasad och sitter som en posse gröd framför datorn.

Hörde på Radio Österlen att gåse är detsamma som mansbröst??????
Det har jag aldrig hört talas om!
En gåse är ju en gåshane!
Men det kan naturligtvis ha två betydelser. (Precis som dallbag! När en gris slaktades förr hemma på gårdarna, så skulle slaktaren ha en bit av dallbagen innan han gick hem för dagen. Dallbagen sitter precis under ´´hakan´´på grisen. Där skulle en bit av detta fläsk skäras ut så snart grisen skars upp.
 Den skulle kokas i salt och kryddor och ätas till kvällsmat! För min del låter det inte lockande!)
Det var en tävling och jag hörde inte alternativen.
Men det var en hel del som var fel också.
 De sa att Österleningabunken sjöng om kyss o klapp o fittamad-det är fel!!!
Vi sjunger faktiskt fittemad-vilket är detsamma som en grov brödskiva med isterflott och salt på! Ja det förekom även att man smorde på fett som  blev kvar då man stekt  t.ex salt rökt fläsk .

Söndagen den 21 november
Idag har jag plockat fram ännu mer av adventssakerna och börjat sätta upp lite här och var

Thulin i Gärsnäs ringde och undrade om det var vår gås som promenerade omkring i Gärsnäs. Ingvar körde ner för att se om han kände igen vår bortsprungna livgås som jagats av vilddjurför 10 dar sen

Det var vår gås som antagligen i ren skräck har flytt från hagen och sen inte vågat gå tillbaka. Den verkar trött och utsvulten och det är ju inte konstigtanske den har blivit jagad av räven! Det är en hane och den har säkert försvarat sej tappert.

Idag har jag satt upp alla adventsstjärnor i atelje´n och torkat av golvet så att det är klaart till adventsdagarna!

Ikväll har vi haft julavslutning på folkdansen med glögg, pepparkakor  och kaffe.
Efteråt dansade vi i ca en timme. Gertrud och Bert spelade och även Ingegerd var med och tittade på!


Lördagen den 20 november 2010

Grattis Amanda på 20årsdan!


 

Idag har det varit lugnt och stilla lite disigt väder. vi körde ner till Borrbystrand för att hämta lite vitmossa och kottar-Julia var också med. vi var inte så länge eftersom det började regna!Jag har börjat att förbereda fönstren för adventsljusstakar och plockat fram lådor mm och strukit gardiner som ska hängas upp. Det är första kvällen som jag är hemma den här veckan så nu blir det lite film på TV och lite broderi när jag strukit över en del dukar.

 

Fredagen den 19 november 2010
Regn o rusk. Jonathan kom hit efter skolans slut, spikade och skruvade, men det blev inte länge för han körde hemåt igen vid 4tiden då mamma skulle komma hem!
Ikväll reste vi med tåget till Malmö tillsammans med Annette, Håkan,Robin,Jonathan, Susanne, Josefine, Johan, Amanda, Matilda, Julia.Lotta I Ystad mötte Marianne,Lars-Inge , Ida o Johan upp. Vi var sammanlagt 17 pers, som reste till Big Bowl i Malmö för att fira Amanda som fyller 18 år imorgon den 20 november.
På tåget firade vi med vin o chips och klädde ut Amanda i en kinahatt med kinatecken på och Josefine fick en krans med ljus i. Hon fyller år den 12 december så hon fick bli en tidig Lucia
Vi åkte buss från centralen och sen bowlade vi i en timme på fyra banor. Därefter gick vi till restaurangen och åt Jägarbuffé med massor av mat-mycket mer än man orkade äta-åtminstone jag! Vi firade Amanda och Josefine, Amanda vägrade att bära utstyrsel, men Josefine blev klädd i vitt lakan med rött band om midjan och kransen på
Efter allt detta, gick vi ner till diskoteket, där de flesta dansade och några gick till spelhålan för att prova på olika spel. vi åkte hem vid 24 tiden på natten och var hemma klockan kvart i två.

Amanda for direkt till Bar-a-Bar i Ystad för att fira sin 18årsgräns

Torsdagen den 18 november.
Scannat bilder hela dagen
Ikväll  var jag på församlingshemmet i Simrishamn och berättade om gamla jultraditioner och lekar för Kyrkliga syföreningen. Ca 40 personer. Vi fick buljong med rispastejer ( samma som mor brukade göra) Det  smakade väldigt gott-jag tror att jag ska prova igen att göra en omgång sådana.
Vi lekte flera lekar och bl.a. visade  kusin Inger och en annan dam hur man pregjar ud skomagarens yja. Det blev ett fasligt grinande, när de försökte få ner skon som låg på stolen. en lyckad kväll!

 

Ondagen den 17 nov. 2010

Regnat hela dan-riktigt skitväder!

Scannade bilder nästan hela dan, hittade flera bilder som är roliga att se igen

Idag har jag bakat kanelbullar igen och Julia kom från skolan och dansade hej vilt framfördatorn efter 7 nybakade bullar-hon åkte hem med mej innan jag körde till Hammenhög för att ha folkdräktskurs.på fel dag!
Eva, Berit,Lena och AnnMarie var där, de aandra hade förhinder, men vi andra sydde det värsta vi kunde.Vi bestämde även vilka saker vi ska lämna till julutställningen i Museets lokaler i Simrishamn. Evas bugabån, Anns livkjol, Lenas särköverdel,Elnas tröja, Berits förkläde och väst o kjol. Olika delar för att visa vad vi sysslar med och att folkdräkter inte är uniformer !
 

Tisdagen den 16 nov. 2010

Min farfar  Erik Nilsson hade fyllt 125  åridag om han hade levt!
Har fortsatt med scanningen av bilder-det tar en väldigt lång tid att få in alla bilderna i datorn
Ikväll har vi haft stickejunta hos Elna-men jag sydde förstås på en särkakjol.
vi blev bjudna på sillamcka, Lasagne och ost o fruktkompott med vitt portvin-med äppelkagatilkaffet-vilken fest

Måndagen den 15 november.
Idag har jag börjat att scanna in bilder på allvar till en bildshow med musik

Har sysslat hela dan med detta!

Ikväll har jag varit på folkdräktskurs i Ystad. Som vanligt blev det många diskussioner bla om Mona Sahlins uttalande om traditioener och folkdräkter. som var direkt nedsättande!

DETTA HAR JAG SKRIVIT PÅFACEBOOK

Söndagen den 14 november.
 Idag vara det ruggigt väder ut. Jag har mest slöat hela dan, sytt och letat släkt
Ikväll var det foldans i Allaktivitetshuset i Gärsnäs. en hel del  firade Fars Dag så vi blev bara 4 par, men deet gjorde ingenting-4 par kan dansa det mesta!Kunde inte låsadörren utan måste hämta hjälp av Julia som alltid brukar vara på dansen och fixa öppning och låsning.

När jag kom hem blev det Tv, sömnad och släktforskning
Lördagen den 13 november
GRATTIS GUSTAV


Idag fyller Gustav 22 år


Signe vara uppe med tuppen idag och klädde sej för att vara klar för hemresan! Jag kokte studerumpasö till middag, som även Dagmar och CarlOtto fick smaka! De kom vid tvåtiden och hämtade Signe!
Ikväll var vi hos Gustav på födelsekalas. Vi satt i det nya rummet som blev klart i våras eftersom finrummet just nu håller på att renoveras.

Gustav hade själv lagat till  den goda maten som bestod av baconlindat kycklingbröst
med egentillverkade potatischips. Det märks att han jobbar på  Gästis emellanåt! Gott!
Efter mat och dryck så var ungdomarna på alerten. Det skulle lekas Soffa idag igen. Alla 25 satt i en ring och så kunde leken börja! Ett par timmar och tre ronder där naturligtvis flickorna vann! Igen!

 

Fredagen den 12 november 2010
 

Inatt försvann 3 st gäss, den ena var utsugen på blod, den andra hade fått halsen avbiten och den tredje försvann spårlöst-Troligen är det en iller, räv eller hund som varit framme-kanske båda delar!
Regn o rusk hela dan. Idag har vi ätit stekt skrubba-Det var gott efter all gås!
Gustav ringde och ville låna släpen för att hämta byggnadsmaterial. Han fick sej också en skrubba till livs. Han hade hämtat Ida vid tåget i Gärsnäs!
Signe började packa ner alla sina kläder och övriga attiraljer, Hon ska bli hämtad av Dagmar och CarlOtto imorgon, där hon ska bo en tid innan hon kan flytta in i sin lägenhet på Norregatan.
Det är inte lätt för en stabo att bo på landet så länge. Man har ju sina rutiner. Men nu kan hon gå till Fotvården, börja städa i sin lägenhet och hämta kläder. Hon kom till Österlen när det var sommar, men nu har det ju blivit kallt som attan!
Sen bakade Signe och jag med hjälp av Ingvar emellanåt 125 rullrån . Signe fick hälften i färdkost-Det är hennes favoritkakor
Vi avslutade besöket med räkor och vin ikväll! Fler historier om släkten uppdagades!

Torsdagen den 11 november 2010

Hela dagen har vi röjt upp efter festen, diskat satt in allt i skåpen och Signe har sorterat alla bestick. Sen har vi ´´gnavvat ben , hals,vingar och skrov´´ det är minst lika gott som gåsabitarna .
Det är inte lika kul att städa upp efter en fest-Mycket trevligare är det att förbereda festen.
Julia kom från skolan och Signe och jag tog en liten promenad längs vägen, men det stormade och var riktigt ruggigt väder trots att solen sken
Har även hittat en hel del släkt, som jag aldrig har hört talas om, som Signe har berättat om.
Har just nu 1400 personer i  Holger8 släktprogram!

Ikväll har vi kopplat av med vars ett glas vin framför TV:n

Onsdagen den 10 november -Mårtensafton
Ingvar satte in den resterade gåsen i ugnen vid femtiden och när Signe och jag kom upp ur ´´rydden´´ vid åttatiden så var den nästan klar. Det är en myt att gåsen ska ösas hela tiden. Det behövs inte alls, man vänder den istället med jämna mellanrum, häller av fettet och slår på lite vatten för att få god sky som inte är så fet..Sen började Signe att skära upp alla gässen!
Allt lades upp på braspannor och fat klart att  värmas och serveras direkt från ugnen ikväll.Äppelkakorna 3 st bakades innan gässen fick en omgång i ugnen. Potatisen koktes liksom rosenkålen och rödkålen. Äppelmos, plommonsylt och rönnbärsgelé  fördelades i olika skålar och flera liter vaniljsås tillagades.
Susanne kom på förmiddan och gjorde sillamackor, som vi även provade till kaffet!
Gästerna kom vid 18.00-tiden. Marianne o LarsInge, Gustav, Ida , Johan, Susanne, Josefine,Johan, Amanda,Matilda ,Julia, Annette, Håkan, , Jonathan,Jan-Henning, Signe och Ingvar o jag. Det blev 18 personer! Robin kom vid  21.00 tiden.
Hildur var sjuk och Erik kunde inte komma eftersom han låg i fält i Halmstad i det militära! Synd!
Sen blev det fest på smörmada och gås med krås. Alla lät sej väl smaka ! Efter avslutad måltid blev det lite TVBonde söker fru och sen blev det äppelkaka och kaffe.
Kvällen avslutades med att alla lekte Soffa-en lek med två flickor och två pojkar i en soffa. Leken går ut på att alla flickorna försöker få bara flickor i soffan och alla pojkarna försöker få dit 4 pojkar. Alla får först en lapp där det står ett namn (alla deltagarna skriver sitt namn på en lapp och dessa delas ut-en till varje) Nu heter man just det som står på lappen och sen gäller det för deltagarna att minnas vem som har de olika namnen. Inte lätt. Den som har en tom stol till höger om sej ropaar ett namn och då ska den uppropade sätta sej på den tomma platsen. Man ska försöka att lura ut vad de som sitter i soffan heter allra först för att kunna plocka bort lämpliga personer. Det gäller att ha huvet på skaft och minnet i behåll om man ska klara sej!
Det blev ett fasligt skränande och skrikande eftersom flickorna hela tiden beskyllde de oskyldiga pågarna för fusk. Men som väntat så vann töserna med 5-0. Flickor har bättre minne konstaterades det!
Alla körde hemåt vid elvatiden-jobb och skolor väntar imorgon!
Men det blev i alla fall en lyckad Mårtensafton!

Tidagen den 9 november 2010

Idag sattes den första gåsen in i ugnen kl.05.00 för stekning
Den vägde 5,6 kg , fylldes med plommon ,gneds med citron ,salt och vitpeppar i gårkväll
Sen har jag stekt ytterligare tre gäss, men den femte får vänta till tidigt imorgon. Klockan har hunnit bli elva på kvällen.
Vi har dukat bordet för 20 personer, alla i samma rum, plockat blommor och dekorerat bordet, skalat potatis-en stor gryta och skalat en massa äpplen till äppelkaka
Till sist blev det dammsugning och torkning av golven

Nu är jag snart lika mör i kroppen som gässen.

Måndagen den 8 nov. 2010

Idag har det varit mulet och blåsigt ute-ja även inne kan man säja!
Idag har Signe och jag flyttat bord och burit bänkar och förberett för dukning imorgon inför Mårtensaftontill middag blev det stekt sill med ´´panntofflegröd´´-igen!
Gustav har varit här för att hjälpa Ingvar med en dörr och då kom han fräsande på sin nya motorcykel av märket

Gustav på   TRIUMF i triumf

 

Han var inom och fikade och sen kom Julia från skolan i allt ösregnet. Hon visade sina nya skor, dansade några rundor och sen höll hon på med Facebook och en massa bilder.
Jag sydde in två par byxor till Signe  och ikväll har jag gnidit in en gås med citron, saltat och pepprat och stoppat den full med plommon. Den är klar att stoppa in i ugnen inatt om jag skulle råka till att vakna vid femtiden sådär. Imorgon ska jag steka 5 gäss, så det gäller att börja i god tid! vi blir 20 personer.

Ikväll har vi vinat framför Tvn och jag har broderat och rivit upp och  så vidare alltmeden Signe o Ingvar diskuterat invandringspolitik, Slatan och övriga världsproblem
 

Söndagen den 7 november 2010

Tidigt upp ur´´ böled´´, Idag kommer de sista slaktade gässen hem för att bli inpackade i plastpåsar, vägas och delas ut. Signe stoppade i kråsdelarna och Ingvar stoppade alla i påsar och jag vägde och knöt i band. Vi var klara vid middagstid och då kom Julia och Jonathan  i en märklig och ovanlig entre´. Jonathan cyklade och efter sej drog han en självtillverkad lådbil med batteribelysning undertill och i den satt Julia väl påpälsad.

Julia o Jonathan i sitt roliga ekipage

De kom för  att ordna upp vilka som skulle ha vilka gäss och fixa till avbockning och klara finanserna! Ingvar lämnade ut dem!

 

Under tiden passade Signe och jag på att köra ner till Borrby strand där vi fick en lång promenad i det härliga vädret
Sen blev det kaffe och därefter sorterade vi alla kökslådorna med bestick.
Till kvällsmat hade vi kokt ål!

Halloweenspöken 2010
Julia och Jonathan åkte hem vid femtiden och verkade en aning hemlighetsfulla! Senare på kvällen fick vi besök av tre halloweenspöken som satt på gården  efter en kraftig knackning på dörren. Det var bus eller godis??? Men det blev båda delarna. Under maskerna dolde sej Julia Jonathan och Josefine. De hade först besökt Josefines jobb på Stibyborg-där de spökade för de inneboende!

 

Lördagen den 6 november 2010

Idag har hela dagen använts för förberedelser till kvällens aktiviteter. Alla lyktorna hängdes på plats i det vackra vädret. Ljusbågen sattes uppoch alla ljuslyktona fylldes med ljus. Jag var även på kyrkogården i Ö.Herrestad och tände ljus. Signe och jag tog en liten promenad längs gamla kyrkovägen i solskenet. vid femtiden började jag att värma ärtsoppan, blåbärssoppan och nyponsoppan som jag sedan fyllde på stora termosar och eller använde ställ med värmeljus.Jag dukade fram kaffe och saft med tillbehör och sedan började jag tända alla marschaller, lyktor och ljusslingor utomhus och därefter alla ljusen inomhus. Det blev många ljuskällor. Strax efter kl. sex på kvällen kom de första besökarna Bert och Ingegerd! Sen kom Sigvard o Astrid, Inga o Ingvar,Susanne, Julia, Matilda och Annette o Håkan o Jonathan, Gunnel o Stig, Ally o Ingemar,Elna o Charlie, Ann o Bengt, Jessica o Anders,Helena Rikard,Tilda och Jesper. Alla blev bjudna på ärtsoppa, nyponsoppa,blåbärssoppa, pepparkakor,kaffe o saft! Ally o Ingemar var kvar till klockan 24.00, så det var faktiskt folk här hela kvällen utan avbrott. Väldigt kul när folk kommer på besök!

Fredagen den 5 november
Idag började jag med att färga Signes hår . Det var inte lätt eftersom hon fick använda duschen till att skölja håret med! Svårt att ställa in värmen!
Eftermiddagen körde vi till Annette för att dricka kaffe och hjälpa till att hänga tavlor. Det sista lasset från magasineringen hämtades av Ingvar och Jonathan. Hemkomna hängde jag upp alla slingorna i häcken och i trädet vid Smens hus inför morgondagens Österlen lyser. Därefter tvättade jag av och förberedde 8 lyktor som ska ställas ängs vägen i morgonkväll.

Jag gjorde ännu en mosskrans med dekoration till Ingvars föräldrars grav, som han la dit i kväll.Det var meningen att vi skulle köra en runda för att titta på hästen i Hoby som skulle brännas, men efter ett glas vin utan att tänka på bilfärden så fick vi stanna hemma och titta på Idol istället.Vi åt kräftsoppa tll kvällsmat!
Fick mejl från AnnChristine som berättade att Annica har klarat sin distriktssköterskeutbildning! Bra gjort!

Torsdagen den 4 november. 2010

vilken regnig dag det har varit hela dan från och till! Dagen började med frukost och sedan var det bara att sätta igång med middagen-tänk om man slapp att laga mat-så mycket man skulle hinna med! Men vi hade stekt sill med potatismos . Jag körde sen för tre små pågaar-robin, Johan och Rasmus till Tomelilla
De skulle på??? ja vad hette det nu??
I alla fall så skulle de skjuta med laserpistol på varann! Jag förmanade dem att vara försiktiga med ögonen! Men de bara sa ´´Ja men det är ju ingenting farligt!
Nej jag kan ju tänka mej hur farligt det är-men jag begriper ju ingenting!

När jag kom hem var det huvudstupa ut i badrummet för att skrubba duschkabinen under tiden hade Signe sorterat alla frotte´handdukar och började sen stryka en hel säck juldukar som jag lägligt nog hade på gång! Hon är otroligt effektiv, min 88 åriga moster! Under tiden kokte vi ärtsoppa, passade brasan och fixade kaffe. Sen var det tid för mej att köra till Hammenhög! På vägen dit körde jag in på kyrkogården i Östra Herrestad och lade dit mina två mosskransar som jag gjorde i går kväll.  Från AnnChristine och mej !Jag satte även dit en lykta som jag tände. Jag ska göra ännu en krans och lägga dit eftersom ingen annan hade lagt dit nån. Det finns 6  gravar Farmor,Farfar,Greta, Mor o Far och Folke på samma gravplats ovh jag vill gärna minnas dem allihop!

Sen var det foldräktskurs på Tulpanen och ikväll var vi närvarande allihop. Elna, Lena, Ann, Berit, Eva, Ann-Marie.

Alla har olika projekt på gång. Eva knöt det sista på duskorna till sitt fina opphämtaband, Elna började sy på en särk till Blenda , Ann ska sy sin tröja och höll på med toilen,Lena syr smock med hjärtan på särkakjolen, Berit varpade och drog på varpen till ett nytt förklädesband och AnnMarie började sy stopphålsöm på sin särk. vi har lite brådis nu eftersom vi ska ställa ut våra arbeten på Vuxenskolans julmarknad den första advent på museet i Simrishamn

Onsdagen den 3 november 2010

Dagen började med frukost på tre man hand, sen körde signe och jag till simrishamn, till YA och vidare till Fiskaffärren. Där inhandlade vi spättor, skrubbor och sillfileer. Därefter besökte vi coop  för att se om det fanns studarumpor- och det gjorde det+ en hel del annat bla. annat kassler till ärtsoppan på lördagen den 6 nov. då jag haar öppet hus mellan kl. 18.00 och 24.00.

På hemvägen var vi inom på Novakliniken i Gärsnäs och fick  vars sin  influensaspruta. Hemkomna stekte vi snabbt tre spättor som vi festade på till middag. Signe stekte sen hälften av sillen, resten frös vi in liksom skrubborna.
Jag städade i atelje´n  efter gåsautlämingen och ikväll har jag bakat 60 kanelbullar och bundit två mosskransar.-därutöver har vi tittat på Postkodmiljonären och Bonde söker fru och broderat på särken! Ändå tycker jag att ingenting har blivit gjort!

Gustav tog motorcykelkörkort idag! Grattis-Hoppas att du kör försiktigt!

Tisdagen den 2 november 2010

Tidigt på morgonen hämtade Ingvar hem de slaktade gässen och vi satte igång med paketeringen direkt, Signe fördelade ``kråset´´ i plastpåsar , Ingvar stoppade i påsarna och jag vägde och räknade priser och  skrev lappar.
Julia kom för att hjälpa till med att hålla reda på gåsförsäljningen, vilket hon klarade galant i den allmänna röran!
Gustav hämtade släpen och fick smaka soppan
Senare kom Johan. Robin, Jonathan och Björn, Vi fikade på kanelbullar, pepparkakor och soppa
Alla gässen blev avhämtade under eftermiddagen och på kvällen kom Lars-Inge, Gustav och Johan tillbaks med släpen . Vi åt slut på soppan och drack kaffe med bullar

Sen spelade vi kort-Lång och kort och som vanligt förlorade jag. Sedan åkte Julia hem med pojkarna

Kvällen avslutades med en liten drink framför TVn
 

Måndagen den 1 november 2010

Hälften av Gässen lämnades till slakt tidigt idag. Jag följde med för att hämta upp¨moster
Signe , som nu ska bo hos oss i 14 dar. Hon har bott 5 veckor hos moster Martha i Ystad, Det är stambyte i huset där hon bor i Malmö,
Vi drack en kopp kaffe innan maten blev klar och efter middan satte vi genast igång att arbeta!
 Signe skalade rotfrukter och tillbehör till 10 liter soppa, kokas på fläskben,
som ska bli till morgondagens bekväma middag
Sedan bakade jag kanelbullar under tiden som Signe rullade köttbullar av 3 kg färs. Jag stekte dem under tiden som bullarna bakades.
Sen blev det  kaffe med nybakade bullar.
Ikväll körde jag till Ystad igen för att hålla folkdräktskurs
Vi var inte full styrka men de som var där sydde på för fulla muggar, Vi hade väldigt ingående diskussioner om bl.a Modets påverkan på folkdräkterna under från medeltid till nutid,Jag hade med mej 2 stora planscher som underlag!