Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

 

Ann-Margrets Blogg/Dagbok
2009April 2009

30 april Valborgsmässoafton 2009
Susanne kom kl 10.00-skalde potatis och gjorde gratänger med kassler i till imorgon
Jag gjorde blomstergrupper och fixade ljus och städade lite här och var. Plockade fram glas till drink och kaffegök-tur att man har gäster nån gång så att alla glas kan bli diskade!
Lars-Inge o Johan kom med handtaget till spisen och hjälpte till att äta upp tårtan som Ingvar fick av Häggs i Gärsnäs!
På kvällen tog vi ett glas Apfelkorn med kalkonkakor hos Annette, innan vi gick till bålet i Gärsnäs. Det började kl, 20.00 med att jag vårtalade. Jag berättade om mina Gärsnäsminnen och hur vi sjöng maj när jag gick i skolan-med 28-42 verser på Goafton om ni hemma är. Sedan berättade jag om varför man sjöng maj och  att man gjorde upp eldar för att skrämma bort häxor och vilda djur innan man släppte ut korna på bete den 1 majSedan blev det allsång under ledning av Holger Bak, som med kraftig stämma ledde allsången på en hel del vårvisor och avslutade med De gamla du fria.
 


Ingvar 70 år imorgon sjunger Vintern rasat

Sen blev det korvgrillning. Det blåste snålt, så att kölden gick genom märg och ben,


men vi flyttade bordet närmare elden allt eftersom bålet brände ner.


Jag fick en släng av min magkramp och körde hem för att ta en tablett. Ganska sjuk-
Plötsligt knackade det på uterumsdörren och där var hela terassen full av  majsångare som skulle fira Ingvar
Julia, Jonathan, Annette,  Susanne,


Tilda,Marianne,Ida, Lars-Inge,


 

Carita,Rikard .Helena o Ingvar

Ingvar hade just lagt sej-men fick dra sej ur loppelådan när majsångarna sjöng-
Ligg å sau du gamle stud-
Maj är välkommen
tills krågorna komma å asa dej ud,
sommarn är så ljuvlig för ungdomen.
Gänget bjöd på champagne och sen smälldes det upp raketer och hurrades i högan sky-så var det några vilda djur och häxor ute så blev de säkert skrämda. Kul med majsångare! Det var länge sen!

29 april 2009 onsdag
Varmt, varmt säkert 25 grader idag, när jag putsade fönsterna i uterummet utvändigt.

Idag har jag dukat till 40 personer-Vet inte hur många det kommer, men kommer det fler så har jag väl alltid nån tallrik i gömmorna och maten ska säkert räcka! nu ska jag bara bona golvet och sen ska jag knyta mej i loppelådan för imorgon kommer Susanne och ska hjälpa mej med gratängerna och hon är väl oppe i ottan. Funderar över talet vid majbålet i Gärsnäs imorgonkväll. Jag lovade i ett svagt ögonblick att jag kunde ställa upp som majtalare. Så fort man får en chans att prata traditioner så är det lockande!

28 april tisdag 2009
Idag är det 47 år sen vi hade bröllop i Ö.Herrestads kyrka-det är ju otroligt-men sant!

Var på Tjörnedala i dag för att hämta tavlan-men fick då veta att den blivit såld under påsken-Kul!
Men min lotterivinst skulle ju ändå lämnas in eftersom ingen ännu har vunnit den!
Sedan har jag bakat 100 bullar och 50 gorån. Det var så fint väder att jag kunde sitta ute på gården och baka gorånen.Jag har ett elektiskt järn som fungerar jättebra -nu när jag har hittat bommullsvantar att ha på mej, när jag rullar rånen på en pinne. De ska rullas genast när man tar ur järnet för annars stelnar de direkt.Om man då inte har vantar så kan man bränna sej rejält.Jag har även städat i hallen och putsat fönster.
Lars-Inge kom för att fixa handtaget till spisen

Nu är det också klart med Clas Hammarbäck som ska viga Helge och Harumi på bondbröllopet. Jag har skickat bilder och program till honom så att han kan se vad det hela handlar om. Jag har även skickat en förfrågan om musik till Kompislaget via email-hoppas att vi får svar!

Även Viktoria har fått bilder från 1989 som hon ska sätta in på Tomelilla kommuns hemsida-ska även skicka till Simrihamn

27 april 2009, måndag

Idag tycker jag inte att jag fått nåt uträttat-men jag har förstås varit och handlat både i
Simrishamn, Coop,Jysk och Simris Handelsträdgård
på Komstadskor och i Tomelilla både på Bo Olssons och i en mataffär.
. Julia var här och Kucci och sen kom Susanne.
Ikväll hade vi kursavslutning på folkdräktskursen i Ystad med besök på St. Herrestads Hembygdsmuseum, Det var Lisbeth Klinga som anordnat träffen, Märta Silverschöld var ciceron och vi dök ner  med näsan och förstoringsglasögonen i folkdräktslådorna. Det var väldigt intressant att se hur mycket som finns där!

Efteråt körde vi hem till Lisbeth  i  Folkestorp och blev bjudna på  ´´krabbelurer eller äppelplättar som hennes mamma kallade dem!De serverades med socker och sylt + kokoskakor. Väldigt goda!

 

26 april 2009 söndag

En riktigt fin dag med sol och värme hela dan- frukost, middag och emfika i trädgården.Idag har vi kunnat följa hur snabbt ett bigarråträd på innergården har slagit ut-kanske i tidigaste laget eftersom varken vildblommor eller bin är riktigt i farten, men vi får hoppas på nåt bär ändå!

Julia o Jonathan var här hela eftermiddan och fixade i sin nyöppnade affärslokal i gamla trädgården. Det blev vaxdukar och rödrandiga uppspända lakan som väggar-och blomsterplantering mm


 

Jag har strukit dukar och plockat fram silverbestick och räknat tallrikar
Ingvar har ´´satt besken´´

Idag har jag gjort bort mej igen! Som vanligt! Men alltid lär man sej når nytt!
 Man har alltid hört att man inte ska göra viktiga saker på söndagar för då är det ingen arbetsdag-men har man arbetslust så gör man det ändå!
Jag har sytt Johans konfirmationspresent -en folkdräktsskjorta. Den har nu fått knypplad spets i kragkanten och idag tänkte jag stryka och stärka den så att den blev klar för leverans på konfirmationsdagen som är den 2 maj .

OK jag blandade till vetmjöl och vatten som vanligt-allt efter ett gammalt recept och som brukar fungera bra! Jag doppade ner kragen i stärkningen. liksom min egen särkakrage och nysydda manschetter. Så började jag att stryka-O ve o fasa! Det blev fullt av små prickar-precis som flugskit på kragen och vid närmare eftertanke så..... det var ju inte vanligt vetemjöl jag hällt i utan fullkornsvetemjöl med skalen kvar och det var detta elände som satte prickar på kragen- Jag ska aldrig mera köpa fullkornsvetemjöl! Ett gott råd! Köp aldrig fullkornsvetemjöl om du ska stärka skjortkragar!

Nu fick jag tvätta om kragen och det var knappt att det försvann-men till slut så blev det nog bra ändå!Men nu kan jag det! Aldrig mer fullkornsvetemjöl!!!!

Ikväll har det varit folkdansträning på de nya danserna Väva Vadmal , Skanörkadrill och bröllopshambo 8 par
Nästa gång blir det specialträning inför midsommaruppvisningarna!

25 april lördag 2009

Idag är det inte alls så varmt som innan eftersom det har blåst lite kalla vindar, men det gör ingenting för jag har städat i köket hela dan riktigt ordentligt-Jag är så rädd att mina gäster ska skicka mej till Rent hus annars! Men nu vet jag nästan var allting är och hur många knivar och gafflar jag har och även att jag har 5 vispar och 2 potatispressar, 3 potatisstötar och femtan träslevar, 5 nötknäckare och 3 brödkavlar och 30 brödknivar-Behöver jag allt detta???? Ja det är klart! De ser ju inte likadana ut och så vet man inte om man inte hittar den ena så får man ta den andra! Så det så!

Man blir rätt schack Matt att hålla på att klättra och rota,krypa på knä och torka taket - så när det var dags för postkodmiljonären så sjönk jag ner i fåtöljen och  virkade bård på hjärtevärmaren. Det är ett sånt där tvångsarbete som jag måste göra klart för annars får jag inte nåt annat gjort.
Ikväll fick jag mejl från roland om att hans barnbarn susanne ville ha emailkontakt med ungdomarna i folkdansgillet och jag har skickat iväg adressen så att de kan mejla henne!

Jonathan har varit här och hjälpt Ingvar med Annettes Katthus-nu är det istället DvärgHönshus på Österlenagår

!Nu ska jag dricka ett glas vin- Auslese-Gott- innan jag lägger mej!Då sover man som en stock hela natta!

 

24 april fredag.2009
 Ännu en varm dag upp emot 20 grader-med frukost på terassen på gården. Susanne kom på promenad med Kucci och fick en kopp kaffe, hon också.

Sen blev det trädgårdsarbete  med gräsklippning , räfsning och skyffling. Det är synd att kalla det för trädgård. Den liknar mer en vildvuxen äng-men det är min trädgård så det är jag som bestämmer!! Allra bäst är trädgården vid midsommartid, för då täcker alla blommor och buskar allt ogräs och då är den riktigt fin! Jag har en stor odling av ovanliga salladsblad-Somliga kallar den för kirskål-men den är väldigt nyttig  i sallader sägs det. Sen har jag vårsoppsnässlor-innehåller mycket järn så de får växa i min trädgård-de syns inte till midsommar!
Jonathan kom upp och har grejat i kojan i Lilla trädgården hela eftermiddan. Han blir nog en byggare!
Efteråt tog jag en cykeltur med Susanne ca 1 mil-Ulriksbergarundan-förbi Ö.Herrestad där vi vattnade blommor på kyrkogården. Sen sorterade jag knivar och gafflar och tittade på Talangjakten i Tv och virkade på hjärtevärmaren

23 april,torsdag 2009
Varmt och skönt ca 18 grader. Uterummet blev klart med omplacerade bord och städning av några skåp i köket,
Hämtade Annette på Ingelsta och besökte Malmqvist El innan jag körde till Tulpanen, där vi hade kursavslutning  av folkdräktskursen. Nästa gång blir på Kristi Himmelfärdsdag då det är träff i Löderups kyrka.
Jag fick en stor keramikkopp-tillverkad av Margareta Nilsson- av kursdeltagarna-

Det var nummer 4, så nu har jag snart en hel samling. De är väldigt fina tycker jag!
 

22 april onsdag 2009
Fint väder idag igen-Idag hade mor fyllt 94 år.
Städning hela dan i uterummet. Julia kom från skolan och lockade med Ingvar på en cykeltur innan hon skulle till mammas jobb och titta på film med Gisela, som väntat hela dan på henne.
På kvällen var det stickjunta hos Ann, en tillställning som man naturligtvis inte vill missa, Vi började med att dricka ett glas tomatjuice-nyttigt!!!!Därefter blev vi serverade örtmarinerad kalkonstek med tillbehör! Jättegott!
Sen kollade vi på nya växthuset med mandarin och citronträd och sen stickade vi hela kvällen och snackade och hade kul.Själv stickade jag på hjärtevärmaren, som jag redan hade börjat på. Ann stickar en bolero, Lena stickar en halsduk, Karin började på en poncho och Elna stickar grytlappar med flätning.

21 april tisdag 2009
Idag bjöd fam Lars-Inge och Marianne på flygtur med Gustav.
Vi hämtade upp Gustav, Susanne och Julia och körde till Sövdefältet där Sjöbo Flygklubb huserar sina flygplan.Gustav är en av medlemmarna och har därför tillgång till flygplanen.

Han drog ut ett plan från hangaren och tankade

 och sedan blev det storkontroll av alla detaljer och knappar. Sedan var det tid för Gustav, Ingvar och Julia att kliva upp i planet och så blev det ytterligare kontroller, först före starten och sedan efter! Till sist kördes planet ut på startbanan och efter en stund kunde Susanne och jag se dem svävande uppe i luften! Vi tog en kopp kaffe och en skorpa  medan vi väntade med spänning på att höra hur det hade avlöpt. Efter 45 minuter dök planet upp igen på den blå himlen. De kom ur planet nöjda och belåtna och så var det Susanne och jag som fick ta plats bredvid Gustav.Ny kontroll innan vi lyfte och flög fram över ett vackert landskap. 4 sjöar på sträck, som man knappt visste att de fanns och så hela havet från Ystad och runt ända upp förbi Stenshuvud, sen var vi plötsligt över Tomelilla där vi gjorde en runda över golfbanan och vinkade på Gulli o Sixten. Gustav är en säker pilot-men nu ville han prova vårt mod och sa: är ni Redo?-Va-vadå? Plötsligt kändes det som om vi skulle ramla neer, men det var bara Gustav som steg rakt upp med planet och sen ner i bana igen. Det killade bra i magen och Susanne fick stora skälvan och mådde inte bra-men det gick snabbt över!
Vi tog en tur över Ingelsta,Smedstorp och Gärsnäs och en extra runda över Österlenagår och Hantverksgatan och sen bar det av mot Tommarp Vallby ,Glimmingehus, Hoby och Skillinge  och  ut över havet! Otroligt fin utsikt över hela kusten med den fina vita sanden-men vid Kyhl var det stopp, Förbjudet område så vi fick flyga tillbaks igen mot Borrby,Hammenhög,Tomelilla,Sjöbo. Det var verkligen ett riktigt vackert lapptäcke som passerade under oss med alla gårdar, hus,byar och bruna och gröna fält-Tänk när rapsen blommar!!
Det finaste var förstås havet som omgav hela landskapet-  Jag filmade alltihop så mycket det gick! Så hade vi plötsligt Sjöbo och Sövde i blickpunkten och Gustav styrde med säker hand planet mot marken  utan att darra på manschetten! Ja Gustav är en duktig pilot och det var en jättehärlig flygtur!
Ikväll kom Österleningabunken på sångträning! Vi var 10 st och höll till i ateljén. Vi tränade inför sommarkonserten tillsammans med våra tyska gäster. Konserten ska vara i Stiby kyrka den 5 augusti. Det blir både sång, och musik på programmet av båda grupperna!
Efteråt åt vi våfflor med hallonsylt och grädde!

20 april måndag 2009
Fint väder och slut på påskveckans utställning. Putsade fönster och hängde upp gardiner och röjde undan det värsta!Usch vad tråkigt att städa-men det måste ju göras!Tänk så mycket annat man kunde gjort istället!
På kvällen var vi hos Stig och Gunnel. Stig fyllde 69 år och huset fullt av folk som vanligt.
Gunnel  hade gjort stora smörgåstårtor som vi snabbt åt upp en med lax ,skaldjur  och vaktelägg
och den andra med skinka.

19 april 2009

Idag var det sista dagen av utställningen-Det ar inte så många besökare, men sålde lite ändå.Ann-Christine kom på besök mot slutet av dagen och vi kunde sitta ute i solen och dricka en kopp kaffe och snacka.
Det har varit en givande konstvecka med många besök och intresserade besökande!

Idag har jag kommit långt på min ``dötidsstickning``-hjärtevärmaren, som börjar ta form nu-hann med mycket eftersom det inte var så tätt med besökare

Ikväll var det folkdans och vi dansade,Åttatur,Bröllopshambo,Kadrilj från Skanör,Kulla kadrillen,Väva-den nya, Jämtpolska , Västgöta, Ränningen,Fyrpolska,och Ryssapolska


18 april lördag 2009

Varmt, men kallt i vinden-bäst att vara inomhus-men det ska jag ju vara idag när jag öppnade klockan 10.00 i atelje´n. Det var många besökare bl.a. Ally o Ingemar med LeifGöran o ´´Kicke´´, som ville titta på mina etsningar av Järrestadsdansaren. De bor ju nästan vid sidan om! Ett annat par med rötter från Järrestad köpte en etsning med hällristningarna. Några danska besökare kom för att köpa fågelmannen och även en amerikansk nyckelharpsspelare, som fotograferade alla bilder med nyckelharpor och musik. En bekant till Ruth Titelman förresten!
Flera besökare har kommit direkt från Konsthallen i Tomelilla och varit riktigt förbannade på konsten som visades där, bl.a. en konstkritiker från Stockholm tyckte att det var bedrövligt att visa upp sån konst! Eftersom jag inte själv har sett vad som ställs ut där, så kan jag inte uttala mej om saken-men nåt konstigt är det tydligen!!!
Det är ju intressant att höra vad folk tycker! Egentligen är det trevligt när folk berättar om sina upplevelser eftersom jag inte själv har möjlighet att köra runt själv! Många klagar på att det inte är öppet trots att det står på kartan att det ska vara öppet, men många tror att alla tillhör samma grupp och drar alla över en kam!
Kokte soppa till kvällsmat, men blev sjuk och kunde inte äta mer än en halv tallrik! Sen har jag stickat på hjärtevärmaren och glott på Tv  och löst korsord för att lugna ner magnerverna!
Det hjälper lite när man koncentrerar sej skarpt på nåt annat!
Imorgon är sista dan på utställningen, så jag hoppas nu att alla de som ännu inte varit här, kommer imorgon!

17 april, fredag. 2009
Solsken och fint väder igen! Slängde ut mattorna från vardagsrum och finrum, putsade fönster och städade! Ingvars födelsedag börjar ju att närmna sej så det gäller att fixa till lite grann i god tid. Solen är ju väldigt avslöjande så man kan följa spindlarnas trådar till sina hörn där de gjort praltfulla vävnader, som jag skoningslöst sopar ner-men dan efter är de där igen!
Några kom på besök idag bl.a. för att hämta  etsningar, som jag skurit passepartout till och så några andra som gick lite rundor i ateljén. I eftermiddag var det riktigt härligt i solhörnan så jag satt  där några timmar och stickade och passade utställningen.
Ikväll har jag strukit gardiner och dukar hela kvällen-det tar lång tid, men det känns skönt att ha det gjort.Imorgon öppnar jag kl 10.00 igen och har öppet till kl. 18.00 liksom på söndag-sen är utställningen slut!.
Ingvar på uselt humör-inga gässlingar i de första äggen!

16 april torsdag 2009
Jättefint väder igen! Bestämde mej snabbt för att slänga ut alla dynor och storstäda i Lillstugan., precis som jag brukar göra en av vardagarna i påskveckan.
kl. 11.30 kom Edvinshemsskolans elever klass 4 på besök i 2 grupper. Det är Alla barn som går i klass 4 i Ystads kommun som får komma på konstrunda med egen buss. Trevligt besök. Alla fick välja ut en bild som de tyckte om och sedan fotograferade fröknarna eller de själv och sedan ska de visa den på storbildsskärm i skolan och prata om bilden.Roligt!!
Jag lärde dem Gåseleken ute på parkeringen. Så har de fått lite gamla traditioner också med sej hem
Sen kom det några besök till-men inte så många så jag hann att städa klart i stugan. Gustav kom lite senare på sin konstrunda och den avslutade vi med att äta våfflor i uterummet. Gustav berättade att han väntar på besked att få komma till Afganistan. Det är för min del mycket oroande, men -Gustav tycker om äventyr, så jag hoppas att allt går bra!
Vi diskuterade en flygning som Ingvar och jag ska hänga med på så snart det blir fint väder i nästa vecka. Eftersom Gustav måste uppehålla sitt flygcertifikat med ytterligare 6 timmar så kan det vara roligt att få flyga med . Flygningen ska utgå från Sövdefältet.
Senare på kvällen plockade jag fram ´´hossesockagarnet seom jag hittade nere i Lilla huset i f.d. stickerskans kisteleddika, som vi fick ta över då vi köpte huset. Där hittade jag flera kg svart och beige ullgarn som tydligen har använts i stickmaskinen till strumpor. Stickmaskinen står forfarande kvar-men jag vet inte om den fungerar. I alla falla ska jag nu sticka på en hjärtevärmare enligt ett mönster efter en gammal sådan från St. Herrestads museum. Den är svart med röd-grön virkad bård. Jag är ju med i stickejuntan och de klagar på att jag stickar alldeles för fort klart mina grejer-men nu ska detta kunna ta evigheter innan den blir klar eftersom det är så tunt garn. Hade först tänkt att  sticka en spyddetröja, men insåg att den nog aldrig kommer att bli klar så jag ändrade mej till hjärtevärmaren!

Fick brev med karta över Maltes Stig  runt Saltkällan i Munkedal av min morbror Malte, som har ställt iordning stigen runt sjön. Den är döpt till Maltes stig och Malte heter Malte Stig! Träffande!!!

 

15 APRIL-onsdag 2009
Idag var det öppet för ÖSKGmedlemmar som ville komma på besök!  vi skulle ha öppet mellan 10.00-12.30-men inte såg jag röken av en enda av dem-men då kör jag inte heller ut på nåt besök.
 Däremot så kom det flera besök  av andra före kl. 13.00 p.g.a. att jag hade öppet. Alla var mycket positiva och gillade mina bilder och köpte faktiskt en del också. Bla. kom Bertil Svensson m fru från Helsingborg på besök.
Julia kom upp och grejade i hyddan, som också ska bli en affär-hon hittade ett litet bord som passade perfekt i boet.

Idag har jag gjort förberedelse till student maskot, sytt spets på Johans krage och bytt ut min trasiga ärmspets med ny fin knypplad spets-annars blev det mest städning och röjning.

14 april-tisdag 2009
Jättefint väde, solsken och 18 grader varmt. Första gästerna kom redan kl. 12.00-eftersom jag hade öppetskylten vid vägen. De kom från Blekinge och gick direkt in och köpte en etsning.
Sedan fick de sitta i trädgården vid lilla huset och äta sin medhavda fika!
Gulli,Gertrud ,Lena och Ally kom nästan samtidigt.
Lena lämnade fina knypplade spetsar till folkdräktskursen + hår till dockor.
Ikväll var det styrelsemöte hos Monica.
Det blev mest diskussion om Tysklandsbesöket och Bondbröllopet. Helge var också med och deltog i planeringen
Per-Erik kollar dragoner,Lis ingår i bröllopskommitte´n,Monica bokar Wallandervandring, Gudrun pratar med Daniel på Bollerup, AM bokar dressiner.Helge kollar grillkött och pratar med Elna om Bollerup
 schema2009
13 APRIL ANNANDAGPÅSK 2009
Fint och soligt väder igen. Idag var det mycket folk på besök ooch många bekantaIne o Leif, Invar o Wivi,Ingrid o Åke,Birgitta,Bert o Ingegerd,Britt o Holger,Siv o Sven,5 st klasskamrater från realen,Anita,Greger,Ing-Britt,Gertrud,Jan-Olle-kul att de kom på besök!
Erik,Johan,Marainne o Lars-Inge kom för att hämta dvärghönsen, som Ingvar inte har plats till nu när gässen ska kläckas snart. Julia o Jonathan kom för att göra tavlor med pressade blommor.Stundtals var det full av folk i atelje´n som alla skulle köpa ,prata eller ha en annan passpartout , så jag stod vid kniven ,skar och pratade!

Ikväll var Ingvar och jag hos Susanne med fam och grillade kotlettbiff.Sen fick jag instruktion i hur man gör en bilddagbok av Julia. Skoldag imorgon så vi var hemma igen vid halv 10 tiden. Annette ringde och berättade att Robin varit med om en krock, där han ramlat av en moped och slog armen.-men ändå fortsatte pojkarna att träna fotboll.
Har just tittat på van Weteren.

12 APRIL PÅSKDAGEN 2009

Dimmigt hela förmiddan, men gott om folk på besök i ateljen som tittade och handlade! Sålde även en akvarell!På kvällen firade vi Ida och Marianne. Stort smörgåsbord med äggapickning och sen hurrrrades och sjöngs för både Ida och Marainne. Fullt hus och trevliga gäster så visst var det roligt!

11 april påskafton 2009
Fint väder och tidigt ute i ateljén för att dammsuga! Redan kl. 9.50 parkerade 2 bilar utanför och sen var det full rulle hela dagen med massor av besökare och en hel del köpte etsningar,kort och böcker-Fam. Lars-Inge  på besök och Johan valde ut sin 15 årspresent.
På kvällen var vi på påskaftonsfest hos Ally o Ingemar med äggapickning , sill och fläskfile´gryta.Trevlig fest!

10 april långfredag 2009
Var uppe tidigt i dag-skulle ju piska gubben till ett friskt år-men jag trasslade in den ena armen i lakanet så jag hann inte upp före! - annars var det meningen!
Lyssnade på radioprogrammet, där en människa stod ock tjafsade  traditioner på österlendialekt!Undrar vem det kunde va´!!! hördes jättekonstig i alla fall!

Klockan 10.00 varja jag på plats, men inte förrän vid kvart över kom de första besökarna och sen har det varit jämn ström hela dan-i bunkavis förstås. Det är precis som om ett helt stim på 10-15 personer slår följe och väller in genom dörren samtidigt. Det har inte varit så många bekanta-Annette, Susanne med flickorna, Ann-Margret, Annalena och Stefan med barn från FVMalmö,GunneloStig,Fredrik med kompisar,S.Sandbyfritidsledare, i övrigt har det varit okända ansikten hela dan!Sålt ganska många böcker,kort och tryck och några etsningar, ett par miniakvareller- så man får ju vara nöjd! Det har varit otroligt fint väder idag-säkeert 18-19 grader varmt, så många var säkert i trädgården eller låg på playan och solade!
Ikväll har jag bara slöat, lindat en kropp till studentdocka och tittade på en film på ettan ``Underbara älskade´´-jättefin film med Mikael Nyqvist. Nu ska jag knyta mej för imorgon är det tid igen!

9 april skärtorsdag 2009
Idag får man akta sej för flygande påskkäringar som flyger runt på väg till Blåkulla! Det finns visst en ramsa som de läser för att kunna flyga i luften. Det berättas om en piga som hade hört den där ramsan-det var bara det att hon hade glömt i vilken ordning orden skulle rabblas -hon mumlade fram orden som hon trodde var rätt och plötsligt flög hon med en väldig hastighet upp på taket och ner i skorstenen och upp och ner och så fick hon hålla på hela dan-hur hon kom ner det vet jag inte! Och glöm inte att man inte får tvätta på skärtorsdan- då betyder det att man har ihop det med nån häxa- för enligt en  Simrisamnare så betyder det att man tvättar häxans särk innan hon ska resa till Blåkulla--

Ja jag har i alla fall inte tvättat, men jag har bakat bröd, färgat ägg och målat en gulröd vindboll som ska sitta vid vägen, genomlyst gåsaägg, ramat in en akvarell, plockat fram de grafiska trycken .

Matilda och Kucci kom på besök . Hon hade köpt gul och röd lackfärg på Boan.
Jag har lagt godis i 10 påskägg,som barnbarnen ska ha i påsk, en tradition sedan de alla var små!
En annan tradition som jag ska praktisera tidigt imorgon är att´´risa först´´.

På just långfredag så får den som vaknar först lov att ta ett påskris och risa upp de andra i familjen-vilket betyder att man önskar dem god hälsa hela året! Men----det är bara det att det gäller att vakna först! och det vet jag inte om jag klarar-men det är klart -jag kan ju ta det innan jag lägger mej-förstås!
Berättar hur det gick imorgon i radio Österlen!

Nu ska jag nog gå ock lägga mej! Det blir till att vara på alerten nu i 10 dar!Hoppas att det kommer mycket folk, så man slipper stå där själv!

8 april, onsdag 2009
I
dag fyller Marianne år-Har jagat henne hela dan på telefon-tillslut fick jag napp och sjöng med väldigt ´´vacker ´´stämma: Ja må hon leva! Hon firar med Ida på påskdagen.
Annars vet jag inte vad jag gjort-ttvättat tre omgångar,städat badrummet och torkat golven , räfsat i trädgården,stekt sill och lagt i ättikslag, lagt kort i kuvert till försäljning, målat klar en akvarell, som plötligt ´´mognade´´ och jag visste plötsligt vad som skulle göras!

Gjorde bort mej idag när jag skickade in ett tävlingsvar på Radio Österlen ang vilka som sjöng Gullefjun med förvrängda röster. Jag gissade på Viveka,Lotta och Mysak-men Mysak var aldrig med och sjöng-så det blev en miss-så går det när man inte lyssnar ordentligt. Men lite chnser får man ta!
Pratade med Gustav som berättade att han ska jobba på Gästis hela påsken. Han ska ha hand om förrätter och efterrätter som i kallskänken.

Ja så har jag inte gjort mer-Slöat resten av tiden! Men nu börjar det att närma sej dagen då vi öppnar dörrarna för konstpubliken-På Långfredag klockan 10 smäller det! Då gäller det att vara pigg och vaken och vara på plats på rätt tid! hoppas att det är några som kommer i alla fall-men man vet aldrig hur det blir-Det verkar till att bli fint väder-dock inte så fint att man lägger sej på stranden  hoppas jag!

7 april,tisdag 2009
Ytterligare en fin morgon! Körde in till Radio Österlen och gjorde ett radioprogram med Lotta Losell som ska sändas långfredag mellan 9.00-10.00 nån gång. Det handlar om gamla påsktraditioner bl.a om arr risa först! Den som vaknar först på morgonen långfredag får ta riset (som sen ska vara påskris) och piska upp de övriga i huset. Det betyder att man önskar  god hälsa för hela året!
Därefter tog jag en sväng ner till fiskaffären, där det var lång kö! Sill,makrill och lite annat till påsk!

Sen bar det av till Skönadalshemmet , där jag gick mannekäng för Seniorkläder. Först skulle kläder provas ut och sen hade vi vars tre omgångar kläder att gå i! Det var ca 10 st som mannekängade och sen var det kaffe. Pratade med Erik Holmgren och Kurt Sköld bl.a
Köpte en blus,kjol och  vita långbyxor(som jag väl ska spilla på eller sätta fläckar)

Pia kom för att köpa material till en docka och sen räfsade jag i trädgården och nu har jag kämpat mej igenom hemsidans mysterier-Nu fungerar det igen, sen jag kontaktat en support på FSdata där jag har min domän.
Men nu är min konsthemsida klar att titta på!

6 april måndag 2009

Vackert väder med sol! Jag hämtade broschyrer på turistbyrån bl. Vad händer!
Det var en artikel där, med bild på mej, men det hade varit mycket bättre att det varit en bild på en tavla istället för en som står där och torkar i sitt anletes svett-men man ska ju inte klaga, det är inte så ofta man kommer i den tidningen!
Var inom och sa hej till Julia o Josse som skulle resa till Mjölby under påsklovet, för att hälsa på pappa.
Åse Olsson kom med en grupp franska förskollärare på besök i Smedstorp under ett par dagar. De tittade en runda på mina bilder  och fastnade för lekboken Ria Myllesäck. Eftersom de bara pratade franska och sen engelska så var det svårt att förklara vissa saker! Som vanligt när man ska konversera på engelska så rinner alla tyska ord upp i hjärnan och de engelska är som bortblåsta.Vi försökte hitta ordet nypon-men ingen kunde komma på ordet-gästerna hade tydligen aldrig sett ett nypon! Men nypon heter HIP på engelska , så nu glömmer man inte det.Vilken tur att det finns lexikon!
Sedan lärde jag dem att leka GÅSELEK och KLAPPGALOPP. Så nu ska franska barn leka skånska lekar!Jag fotograferade hela utställnningen och senare ikväll började jag göra hemsida med alla bilderna!
FTPprogrammet strulade och jag fick varken in bilder eller kunde ta bort bilder-misstänker att mitt minne är slut på domänen!
5 APRIL-söndag
Idag var det kallt och rått , men ändå 5-6 grader varmt så man ska väl inte klaga!
Har varit i ateljen hela dan och jag är nästan klar med allt nu. Alla skyltar på plats ,glasenputsade och etsningarna i vagnarna är avtorkade och ordnade, det mesta undanplockat-det är bara lite smått och gott på  bänken-men det tar jag imorgon innan det kommer besök från förskolans lärare i *Smedstorp, som har en dlegation fransmän på besök,som ville komma ut på en konstrunda! Det är Åsa Olsson som varit här och frågat!
Ikväll var det dans, men vi hade filmvisning på programmet. Det var den 20 år gamla Bondbröllopsfilmen från Bollerup, med Marianne och Lars-Inge som brudpar. De flesta har inte varit med på ett sånt där stort bondbröllop och därför var det kul att se filmen för att vi ska kunna lära oss hur det går till. Det kommer visserligen inte att bli likadant eftersom Helge och Harumi ska gifta sej på riktigt , där på gräsmattan!
Det var många intresserade medlemmar som kom till kvällens visning. Tv:n strulade ibörjan, men efter lite fixande av Gustav så kunde filmen som Mats Pileboda filmat på VHSband, och som Erik fört över till DVD, visas.Under tiden son TVN och videon kopplades dansade vi Skanörkadriljen med alla som inte hade dansat den innan.
Fick mejl från Jenny i Stockholm och eftersom hon inte kände till Konstrundan på Österlen var jag tvungen att göra lite reklam för den! Nu måste jag göra lite på min hemsida också innan jag läggger mej!-Ja jag är en äkta kvällsmänniska, som latar mej på morgonen ända till klockar halv 10. Men räkna timmarna! Jag lägger mej klockan två och sover till klockan 9-Det blir 7 timmars sömn i alla fall!
Somliga  lägger sej klockan 21.00 och  sover till kl. 7. Det blir 10 timmars sömn- men ändå anses den som är kvällsmänniska för lat!!!!??????? eller en sämre människa, som de sa i radion idag!
Det var väl en morgonmänniska som yttrade sej kan jag tänka!
Ja,ja det är upp och nervända världen

4 april-lördag

IDAG VAR VI PÅ 70ÅRSFEST (-slängde lite färg i håret-man får ju piffa till sej ibland! Margareta kände inte igen mej-hon tyckte att jag ändrat frisyr!)
hos Britt och Ove i Kverrestads Bygdegård.Åkte dit med Ine och Leif
Trevligt att träffa lite folk som man sällan träffar t.ex Brita i Nedraby
God mat, men som vanligt strular det till sej så att det blir stopp i kanalen, men det gick med nöd och näppe.
Skrev på bröllopet till Helge och folkdansarna-Mycket planering

TILL SIST GJORDE JAG EN TABELL ÖVER ALLA KOPPARETSNINGAR SOM INTE HÄNGER PÅ VÄGGEN

3 april, fredag

Fint väder, varmt och soligt -åt frukost på terassen på gården! Körde till stan med Johan som praktiserar på Miljöstationen en vecka i Simrishamn-

Började hänga tavlor i ateljen och fortsatte med det ända till kl. 20.00 på kvällen. Sedan blev det dataarbete. Skrev ut fler pris och namnlistor till alla tavlor
Gunilla från Bollerups Lantbruksinstitut ringde och meddelade att vi fick hålla bondbröllop på Bollerup  den 8 augustioch vi fick även vara i Borgen på kvällen. Därför började jag göra en reklamtext som jag skickade runt till folkdansarna  ,Hembygden,Pilavisan,Ystads Allehanda,Turisbyrerna i Tomelilla och Simrishamn,Svt ock lokalTV- Få se om några är intresserade


2 april torsdag 2009
Solsken och varmt-lugnt och fint väder. måste ut i solskenet och började putsa alla fönster utomhus och sedan blev det middag med solning på menyn-i en halvtimme-solen är stark. fortsatte att putsa fönster i ateljén.
 Tid att klä sej i folkdräkt-körde till Tommarp, där Annette, Marianne och Lis redan var på plats och stämde fioler,cittra och nyckelharpor.
flickorna spelade en hel del låtar  och sjöng några visor, medan jag berättade om Vårens och sommarens traditioner,Fastlagen,Fastan,Påsken,Vårdagjämningen, Vårfrudagen, Valborgsmäss med Majvisan som publiken fick delta i 24 verser,Pingsten, och midsommar. Med lokala och allmänna traditioner runt dessa högtider. Julia och Jonathan ´´löpte fastlagen´-ridande på käpphästar med mask för ansiktet. Paul filmade! fullsatt lokal i församlingshemmet och kaffe efteråt.
Hemkommen försökte jag göra en lista på alla mina bilder som ska ställas ut! Det ska vara listor på alla bilder och namnskyltar med priser på alla tavlor. Mycket jobb även om man har bra hjälp av datorn.
1 april-,APRIL,_APRIL 2009
Körde till Tjörnedala och lämnade in Menuett med fågelmannen, och hämtade Kartan och div.papper + lotter.Var sedan på Turistbyrån och hämtade brochyrer inför påsken. Därefter köpte jag penseer och påskliljor på Simris handelsträdgård och satte sedan 3 påskliljekrukor på Mors o Fars,Folkes och Farmor oFarfars gravar i Ö.Herrestad.
Sedan planterade jag alla blommorna hemma och räfsade lite runt husen.

På kvällen gjorde jag upp en  programminneslista   för morgondagens föreläsning i Tommarp.