Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

 

Ann-Margrets Blogg
februari 2009
 

Ann-Margrets Blogg /Dagbok
2009

28 februari lörd. 2009
Etsade plåt nr 4 med flygande gäss och gjorde den klar för tryckning!
På kvällen firade vi Jonathan-14 år. När vi kom ut i garaget så sa bilen tick, men inget mer-helt död, inget ljus!
Naturligtvis var det mitt fel-jag hade säkert glömt att slå från ljuset!Men vi gick ner till Jonathan, det är ju inte så långt och det var fint väder!Jonathan bjöd på kasslergratäng och dajmtårta.-Ingvars favorittårta. Hela släkten var församlad utom Marianne , som måste köra Hildur till lasarettet-Hildur blev inlagd för hjärtflimmer bl.a. Gustav är fortfarande kvar på Bali så han var inte heller där!
Vi firade Jonathan med att sjunga och hurra och så tändes tre tårtfyrverkerier

27 februari fredag 2009
Sov ovanligt länge i dag, Har sytt capen färdig på maskin och gjort en sjörövar ögonlapp med gummiband till Amanda som ska på skolfest ikväll. Gjorde 3 tofsar till capen a´la modell som jag sett i en modetidning från Paris.
Jonathan, som kom hit efter skolan, och gubben Ingvar tyckte att den liknade en filt som jag svepte om mej-men jag tycker själv att den blev bra, så jag bryr mej inte så mycket om vad folk tycker.
Ikväll ska vi till Ally o Ingemar i Simrishamn
Var hos Ally o Ingemar som bjöd på rådjursgryta och ostkaka med björnbärssylt-Mums!
Sen snackade vi hela kvällen om allt möjligt bla. om det nya äldreboendet  på Jonebergsskolan.
26 februari torsd. 2009

Kotlett ,lök,tomat till middag och jag fick naturligtvis ett anfall, som gjorde så ont att jag inte visste var jag ville bli av-Måste ta en jättestark tablett och lägga mej! Efter 3 timmar var jag frisk igen!
körde till Tomelilla och inhandlade tyget till capen!

Ikväll var det folkdräktskurs på Tulpanen och några som även sydde dockor!

Julia var med och skulle sy på håret på sin docka, men oturligt nog tog jag fel låda med mej, men hon kan ju göra det en annan dag. Annars var nästan alla på folkdräktskursen där och sydde på olika saker! Det gäller att ha hjärnan klar när man ska vägleda så många med olika saker! Berättade om hur ett bondbröllop och Den Långe Dansen går till vid kaffet och uppmanade alla att sätta fart på nålarna  så att dräkterna blir klara till augusti-
då kan alla deltaga i föreställningen!

Klippte till capen och tråcklade fållen runt om innan jag somnade! ca 02.00 på natten


25 februari  ons2009
Idag fyller Jonathan 14 år och Signe fyller 86 år.
Jonathan ska fira sin dag på lördag och Signe vill inte ha någon uppvaktning     -hon är ute och springer på stan hela dan!
Etsade tre plåtar klara idag! Tvättade bort all beläggning och kunde konstatera att de ser ganska bra ut-nu ska det bli spännande att se hur trycket blir. Alla tre handlar om dans och hällristningar

Vid tretiden kom Kristina från tidningen Vad händer! för att fotografera och intervjua mej om min konst. Eftersom jag varit med i ÖSKG i 32 år, så tillhör jag en av de som varit med längst i ÖSKG. Hon fick vara med när jag tvättade plåtar på gården i snön och där tog hon några kort också. Sen la kameran av-batteriet var slut-Det var ju tur för jag gillar inte att bli fotograferad, men jag fotograferar gärna själv förstås! Men hon skrev så pennan blev röd, så det ska bli kul att se vad hon får ihop . Tidningen kommer strax före påsk!
Jag ringde Jonathan och sjöng Vi gratulerar  och hurrade för honom!

Pratade just med Josefine som varit på akuten för  hon misstänkte urinvägsinfektion. Hon kunde inte komma till Novakliniken, för ingen läkare hade tid, så därför fick hon åka till akuten. Där träffade hon på Fleming Hansen som stack in huvet genom dörren och sa att han hade skrivit ut tabletter och sen gick han-men Josefine ville tala mer med honom-men han stack in huvet igen och sa att han inte hade tid för några frågor! Vilken nonchalans!!!!

24 februari 2009

Hörde på radion att Kronprinsessan Viktoria och Daniel  skulle förlova sej! _Det måste man ju se och höra!
Så det var bara att koppla på TVn och höra hur det skulle avlöpa. Jodå det var sant och så småningom dök de upp som nyförlovade. Trevligt och på tiden var det! Retar mej på alla surgubbar och kärringar som bara klankar på Kungahuset hela tiden! Vad skulle vi ha istället?  Mona Sahlin ??????Nej !!!!
Kungafamiljen sköter sej jättebra och det är kul att se dem i tidningar och på TV eller i verkligheten. Jag har ju tillsammans med Österlens Folkdansgille dansat för kungen vid 3 olika tillfällen!
sept. 1982  i Hammenhög så vi överlämnade en Majgilleskrans och önskade kungaparet god hälsa, många barn o Lycka
2 veckor senare kunde vi läsa i tidningen att Silvia var med barn och sen föddes prinsessan Madelaine året därpå i slutet av maj.
 juni1986 dansade i Stens Huvud då   nationalparken  invigdes och då var kungaparet också där!
september 2007 var Kungen närvarande när Tommarp firade 850 års jubileum och då dansade vi  en hel timmae och bildade tillsist en lång lövport med våra bågar.

Josefine ringde och berättade att hon varit hos doktorn för huvudvärken, som blivit värre! Hon besökte Novakliniken, som konstaterade-utan röntgen- att det var hjärnskakning och att hon inte fick anstränga hjärnan med dator, läsning, starka dofter eller starkt ljus. Med tanke på att hon stod över permanentvätskan halva dan igår, så var det ju inte så bra! Hon tog en promenad med Kuccki och satte sej i en fåtölj och somnade direkt och sov ända till klockan 16.00, då vi väckte henne, så att hon kunde gå hem och köra för astt hämta Julia

Etsade och målade stopplack på tre av plåtarna med jämna mellanrum under kvällen emellanåt sydde jag på Matildas krage.
Josefine valde tyg till sin folkdräkt! Blått liv med blåa band och röd kjol!Tyget har jag, så det är bara att sy!

Ida har redan valt sin dräkt och det blev blå kjol, blått liv och blåa band!
Hon har redan rynkat sin kjol, med hjälp av rutpapper och hon har även ´´knäppt´´  rynkorna på baksidan

Amanda, Matilda och Julia vill alla ha röd kjol, men har ännu inte valt tyg och band  till livet!

Har just skrivit en hel del om programmen vi ska göra i augusti och skickade ut till styrelsen för godkännande. Sen ska vi söka pengar på olika håll eftersom det kommer att bli dyrt att genomföra!

23 februari må2009
Susanne ringde tidigt på morgonen och berättade att Josefine hade en plats ledig
för permanent  på Malenagymnasiet. Jag nappade direkt eftersom jag verkligen behövde fixas till i håret.
kl 12.00 skulle jag vara där, men dessförinnan besökte jag Tinaboden för att titta på tyger! Hittade kappull,svart , som mycket väl kan användas till västar till folkdräkten 390:-/m. Men egentligen letade jag efter ullbouclé, men det fanns inte och istället hittade jag ett urtjusigt tyg-tovad, tunn  svart ull med naturfärgade trådar huller om buller på ytan.Det skulle verkligen passa till en cape, som jag tänker sy-Lite dyrt förstås-men vadå? man lever bara en gång! Jag har en röd i ullbouclé men det är inte allt som passar till rött , men det här tyget passar till det mesta! Jag tänker på saken!
Så kom jag till Malenagymnasiet och togs emot av vänliga lärare och pigga elever. In i tvätten och så var Josse igång med spolar och rullade  och kammade och snart liknade jag ett ufo-ja lite mer än vanligt!

Så blev det permanentvätska fixering och sköljningar, och balsam och den här gången skulle jag klippas efter permanenten. Ock efter det så skulle jag fönas ! Allt blev helt perfekt och det var flera lärare som kontrollerade hela tiden, så att det gick rätt till och efteråt betygsattes arbetet-Det blev godkänt av både mej och lärarna!

Framför mej hade en lite udda dam hamnat i stolen-hon fick ljusa slingor i sitt röda hår och sen skulle hon fixas till, men flickorna fick inte föna henne och i torken ville hon inte vara och sidhåret skulle föras bakåt och frisyren skulle ligga slätt-men ingenting passade. Stackars  elev som råkade ut för sådana kverulanter. När lärare och elev gjort så gott det gick efter hennes klagan, så frågade hon eleven om hon skrämde henne,NEEjdå!
Men det gäller ju att passa på! Billigt ska det vara, men ändå perfekt!

Har precis satt in en bild på hemsidan  av Carina, lärare,som vi tog med kameran och resten har jag skickat till Josefine så att de kan få se vad som passar !

Alla lärarna var i övertalningstagen! De ville att eleverna skulle anmäla sej att ta gesällprov! Men av någon anledning så vill inte flertalet ens försöka-
Inte Josefine heller och det tycker jag är synd , för med gesällprovet får man ju ett bevis på att man är behörig frisör. Även om man inte tänker fortsätta som frisör så har man ändå beviset för framtida bruk-Man vet aldrig  vad som händer i framtiden! Kanske står man där en dag och vill bli frisör och då är det så dags att ta gesällprov! Visserligen kostar det eleverna 5000:-, och klarar man det inte så förlorar man ju de pengarna , men klarar man det så är det värt pengarna.
Nästa argument är att man måste ha 10 modeller med olika hårtyper , som ska permanentas, klippas på olika sätt, färgas, slingas  , olika uppsättningar på långt hår mm mm, men det finns ju gott om modeller i släkten och säkert en del kompisar som kan ställa upp. Jag har lovat att släppa till mitt huvud för permanent!Hoppas att Josefine ändrar sej!

Josefine klagade på att hon hade lite huvudvärk eftersom hon slog huvet i bildörren häromdan!
22 februari 2009
Bakade 40 bullar  som ska vara till fastlagsbullar idag!
 Jag bjuder alltid på fastlagsbullar på årsmötet som ska vara ikväll.
Förberedde kvällens möte och skrev ihop en presentation av utbytesbesöket från Tamm-Stuttgart, som ska användas när vi ska ansöka om pengar, Kruxet är att vi måste ha ett fullständigt program med alla kostnader och det är svårt att få ihop, men något blev det. Det ska ju vara så invecklat och konstigt för att det ska falla i smaken. Det går inte att skriva rakt upp och ner att vi behöver pengar för våra kostnader under besöket utan vi måste ha med vad vi har för mål och syfte. För oss är det helst enkelt så att vi har ett utbyte med en folkdansgrupp från Tyskland och som vi har besökt flera gånger och trivs och har trevligt tillsammans. Vi blir alltid väldigt väl mottagna när vi är på besök hos dem och får verkligen många upplevelser att ta med oss hem och då vill vi även bjuda tillbaks och göra deras besök här så minnesrikt som möjligt.Samtidigt kan vi ju passa på att göra reklam för vår bygd  och våra traditioner!
Ikväll hade vi årsmöte och det var fullt runt borden, men hur stora borden var är ju inte sagt!
Tyst minut för Thore Hägg
Vi härvade igenom de obligatoriska paragraferna, fick uppgifter om kassa och verksamhet och sedan planerade vi aktiviteterna under det kommande året. Givetvis var det mest  utbytesbesöket i augusti som behandlades och vi kunde få klarhet i en del saker - så vi är på gång. Jag har skrivit ner det hela och gjort ett programförslag som jag redan har skickat ut till medlemmarna för synpunkter.

Vi avslutade mötet med att äta fstlagsbullar-Det är ju fastlagssöndag idag! Jag fick blommor av föreningen-Mycket vackra tulpaner TACK!

21 februari lö 2009
Handlade hos Häggs, Johan ringde och frågade om jag ville bjuda på fastlagsbullar. Såklart att jag ville -Jag hade bullar i frysen och grädde i kylskåpet. Hela familjen Lars-Inge hade varit i Ystad och förnyat sina pass.
Så det blev fastlagsbullar för hela slanten

Målade stopplack på 2 av plåtarna och täckte 3 på baksidan-snart är alla klara för syrabadet

Sydde på Matildas skjorta medan Tv;n visade Melodifestivalen

20 februari fr 2009

Idag var det ingen sol, men mycket mera snö hade fallit under natten, Jag har målat stopplack på kopparplåtarna hela dan, så nu är jag snurrig i plymen av all den starka lukten. Det var första omgången-allt som ska vara vitt ska täckas över och sen ska de ner i syran, men jag har en plåt kvar så det får väl bli imorgon-
Måste  först ut och jaga björkrisför att göra ett fastlagsris. Fjädrar ska det vara i! Det är fastlagssöndag på söndag så då står fastlagsbullar och fastlagris på mitt bord för att ätas av alla som vill smaka på!

Idag kom Matilda hem från skidresan och Jonathan följde med pappa på rallytur till Kopparberg.Robin har kompisfest,-ja det är ett evigt festande och resande hit och dit -men det gör de rätt i!

skickade ut Österlens Folkdansgilles  verksamhetsberättelse för 2008 till medlemmarna-
Vi ska ha årsmöte på söndag!

19 februari to 2009
Fotfarande snö, men inte soligt-lite mildare i luften. Jonathan och Julia kom för att leka affär i snön idag igen. De tillverkade många varor genom att göra avgjutningar av olika formar-Middag och sen följde jag med Helge till _Graneborg-Ateljé Vävblstret i Komstad för att köpa kläde och foder till en väst som Helge ska sy-470:- gick det löst på! Kläden kostade 550:-/m och halvlinnet 140:-/m70 cm av vardera gick det åt!
Samtidigt hämtade jag mina Knyppeltrådsrullar, som jag broderar med på särkar och skjortor
3 rullar 35/2 halvblekt ,3 rullar 35/2 blekt, 3 rullar blått 35/2  390:-

Det är dyrt att sy folkdräkter! Men så är de också hållbara i flera generationer !
 För att inte tala om allt kul som man upplever när man är i dem!

Läste i tidningen idag att Judith Håkansson är död, Judith var gift med fars kusin Inge, så deras barn Jan -Inge och KlasGöran är mina nästkusiner!!

Ikväll är det dockkurs igen för 3dje gången! Det var nästan på manfall eftersom några var sjuka en del var på sportlov och så var det ett ihärdigt snöfall som man aldrig kan lita på när man bor på Österlen.

Julia och Tilda kämpade på med sina dockor för att få dem så tunga som möjligt och Helena o Ann-Christine  och Elsa sydde och stoppade efter alla konstens regler så att till slut alla hade huvudet på plats(dockans) Birgit gjorde sina dockor klara förra gången och hade stickat vita babysockor till sina båda dockor och ikväll ritade hon av mönster till kläder!

Helge kom med sitt tyg till västen och vi klippte till väst och foder efter mönstret som han hade gjort!

Han fick vidare syinstruktioner till nästa gång! när vi kom ut från Tulpanen var bilarna helt övertäckta med snö och det snöade fortfarande ymnigt

sydde på Matildas krage och läste till sist Danielle Steels :Våga älska igen!

18 februari ons 2009

Ännu en fin vinterdag-men idag var det begravning för moster Inez Persson i St Clemenskapellet i Simrishamn.
 Det blev en fin begravning med många fina ord och vackra blommor. Efteråt bjöd Ulla och Karl-Erik till Församlingshemmet i Simrishamn. Vi fick 3 fina smörgåsar med tårta efteråt. Moster Martha från Ystad och kusinerna Britt-Marie och Inger var de enda närvarande från Inez syskons  sida, men Signe,Malte och Bengt bor ju långt ifrån!Vi fick däremot prata lite med Britt och Karl-Eriks barn-Tuve,Tina, Ronny och Jörgen., som vi inte alls kände igen, men så är det ofta, man träffas på begravningar!
Jag tog en tur ner till Torget och skulle få mina glasögon reparerade och i väntan på att de skulle öppna efter lunchstängnigen så träffade jag min ´´gamle´´ lärare från Ö.Herrestad Jerker Lindstein. Det var trevligt att prata med honom. Många år sen jag träffat honom!
När jag kom hem var Jonte här och fortsatte snöleken på gården!
Fortsatte med Matildas krage, som snart är färdig på ena sidan!
17 februari  ti 2009
Fortfarande fint väder med sol, snö och 4 -.

Jonathan kom redan vid 11-tiden och vi gjorde klar hans docka och satte hår på, som han själv sydde på

Ringde upp barnbarnen och frågade om de ville hänga med till Borrbystrand för en promenad och fika med mjölkchoklad och ostmackor. Det var 3 som nappade på mitt förslag Ida, Jonathan och Julia och Ingvar.

De andra 7 hade andra saker i görningen Gustav-på Filipinerena, Erik -assisterande elektriker,
 Josefine-pluggade med kompis i Sjöbo,  Amanda på shopping i Ystad, Robin- dataspel i Tommarp,
Johan-byggde snowbordsbackar i snön utanför Larsgård, Matilda-skidskola i Sälen

Massor av bilar på parkeringen i Borrby strande , men solen var stark, ilskan vågor på havet och en snål kall vind som blåste i nacken. Därför hamnade vi i lä bakom fortet där vi fikade i härligt solsken.Isttället för att gå längs stranden så gick vi upp genom skogen mot Hemvärnsgården--där vi i folkdansgillets regi haft många läger.

Sen gick vi rundan tillbaks till bilarna på stranden  och körde hemåt efter ca 1½ timme. Ida skulle då hem för att ställa iordning i sitt nya rum som hon just har flyttat in i och sen skulle hon gå ut med båda hundarna.

Jonathan och Julia följde med hem och  lekte i snön hela eftermiddan på gården- Man får passa på när det är snö sa de båda  samstämmigt! visserligen blev det ett avbrott när Jonathan skulle till tandläkaren , men det tog inte mer än en liten stund, sen var det snön som gällde! Jag sydde febrilt på Matildas krage , som har ett besvärligt mönster!
16 februri 2009

Fortsatte att sy på Matildas krage-tänkte sy av mönstret så att det går att sy utan att ha mönster med hela tiden!Detta gjorde jag mest hela dagen. Ikväll har jag haft folkdräktskurs i Ystad.Alla deltagarna var på plats och sydde flitigt  under tiden som diskussionen gick hög om gamla folkdräktsseder, huvudbonad eller inte och varför, seden som handlar om kyrktagning mm. mm. AnnMarie ska resa till Nya Zeeland till sin dotter och där ska hon vara med i en svenk kör och sjunga på Volvo Ocean Race?. Då ska alla ha svenska folkdräkter. Därför har hon haft extra brått med att sy sin Albo livkjol, som är helt i mörkblått ylle med ljusblå sidenband på livet.Mycket vacker dräkt-särken har hon redan sytt klart, Hon har vävt ett randigt förkläde som hon ska använda till den! hon blir borta i 7 veckor, så hon hinner knappt vara med fler gånger-därför fick hon lite extra hjälp med bandningen ikväll!  Roligt när man kan använda dräkten i sådana sammanhang

Innan kursen lämnade jag in Idas symaskin till översyn och sedan besökte jag TygTokig-en affär i Ystad med massor av tyger. Jag köpte en meter klarblått siden till att göra sidenband av-275:-/m och en bit randigt linne till foder i en väst!

Har fortsatt att sy på Matildas krage!Tittade på Skavlan i Tv-trevligt program som intervjuar många kända personer!

Ikväll var det extra intressant eftersom huvudrollsinnehavarna till den nya filmen Män som hatar kvinnor blev intervjuade! Den filmen måste jag se!Har ju precis läst alla böckerna!

15 februari  sön2009

Fint, klart väder idag också, med snö och sol

Lade i den fjärde plåten i syran kl. ½ 10 och tog upp den kl ½ 3-alltså 5 timmar-det är verkligen skillnad beroende på hur varm syran är. Idag var den nästan kall, Tömde ut vatten runt omkring och hällde syran tillbaks på dunken.

Sen var det tid att tvätta av beläggningarna både på framsida och baksida på alla 4 plåtarna. Till det krävs starka saker Xylen, så det måste man göra utomhus! Det gick bra idag eftersom solen sken-men det tog ca en timme innan de var klara. Därefter strödde jag harts genom en nylonstrumpa över hela plåten, verkligen ett grannlaga arbete eftersom det ska vara jämnt ,tätt-men inte för tätt. Sen ska man smälta kornen  över värme-inte för lite och inte för mycket, så nu är det gjort-vet inte alls hur det blir.Nu har jag en synlig linjeetsning under de smälta hartzkornen. Nu ska bilden göras genom att måla med täcklack i olika omgångar-men det väntar jag med till imorgon eftersom jag ska baka lite bullar att ha som fastlagsbulllar-att lägga i frysen om det kommer barnbarn i veckan ,eftersom det är sportlov nu!

MMM de blev inte så dumma vi har redan avsmakat vars en bulle nu till kaffet

Ikväll var det folkdansträning!  22 personer inkl mej själv och spelman Bert.

Annette-Helge-LarsInge-Lis-Kerstin-PerOlof-Ingrid-Åke-Ann-Christine-Erik-Eva-Carl-Göran-Seth-Karin-Julia-Jonathan-Amanda-Samuel--Lisa-Aron. 10 par alltså och vi dansade Väva Vadmal från Rönneberga, Kadrilj från Skanör,
Familjesextur och engleska 8-tur

Jag informerade om Schwäbischer Spielkreis besök i augusti och berättade bl.a att vi planerar att ha ett stort Gammaldags Bondbröllop  anno 1850 , som Österlens Folkdansgille och Schwäbischer Spielkreis visar upp gemensamt för publik ev. i Bollerup. Som brudpar ställer Helge och Harumi upp. Det kräver en hel del planering men samtidigt är det en stor utmaning. Vi kommer även att ha Den Långe Dansen i Hammenhög på programmet!

Carl-Göran Svensson , Hammenhögs tandläkare lovade att sponsra folkdansgillet med 4000:-  till vänskapsutbytet i augusti i utbyte mot en logga på vår hemsida! Det tackar vi för!!

Började sy stopphålsöm på Matildas krage!

14 februari lö2009

Signe ringde och väckte mej idag och önskade Trevlig Alla Hjärtans dag och Susann och töserna hade en alla hjärtans annons till oss  i YA..

Ringde till Matilda och  önskade Lycka till på skidresan, Hon reste till Malmö och sedan till Linköping där pappa skulle hämta henne.

Har plockat fram salpetersyran och hällt i ett av karen och lagt ner plåtar för etsning idag. Den första plåten etsades med linjer på 1½ timme , men då hade jag hällt varmt vatten i ytterkärlet. Nu är det snart 2½ timme som nästa plåt har varit i syran, men det känns ännu inte tillstymmelse till linjer

Eftersom deet är sol, snö och -4 grader utan blåst, så körde Ingvar och jag ner till Borrbystrand för att gå en rask promenad på stranden ca 1 timme-vi mötte ElnaMarie med hunden och vi diskuterade Helges väst med tyginköp och dylikt.

Kom hem och kollade plåtarna , men ingenting har hänt, jag måste nog hälla på mera varmt vatten så syran kan få hjälp!

Ikväll firade vi Johan, vi åkte dit med Annette o pågarna. Vi knackade på dörren och sjöng Vi gratulera när Johan kom i dörren. Johan bjöd på Taco med tillbehör-gott!
Sen var det tid med Prinsesstårtan men innan Johan bröt tårtan så tändes 3 tårt fyrverkerier, vi sjöng och hurrade för 15åringen.
Gustav och Fredrik hade hört av sej och de var på väg till Filippinerna.

Fredagen den 13 februari 2009

Idag sken solen , med intentivt blå himmel och allt annat täckt av snö-Vackert som en tavla!Var ute och fotograferade i det vackra vädret! Tidigt på morgonen kom Susanne för att låna en resväska till Matilda som ska till Sälen tillsammans med kompis Emmy och åka skidor med pappa Mats. Eftersom jag bara har en blå smärtingväska på hjul så fick hon låna den! Jag har även an annan grön väska, men Susanne trodde inte att Matilda ville låna ´´Stig Helmer väskan´´!

Har inte kunnat bärga mej-jag har nu läst ut ´´Luftslottet som sprängdes´´Otroligt spännande böcker alla tre i serien och nu blir det tyvärr inte fler eftersom Stieg Larsson, författaren tyvärr är död!

Klippte till överdelar till Matildas och Julias särkar, för att jag ska kunna snabbt ta fram dem och sy när andan faller på!  Har redan börjat på Jonathans skjorta. Ibland  är det bra att ha färdiglippt arbete att ta med när man ska t.ex. resa tåg en längre sträcka eller kanske sitta på akuten  en hel dag! Då är det nervlugnande att kunna sy under tiden om man inte är alldeles för sjuk- eller man följer med nån annan som sällskap.! När jag bröt benet för  8 år sedan och var tvungen att uppsöka sjukhuset ett antal gånger, då sydde jag en hel skjorta till ett av barnbarnen under väntetiden på akuten.

En annan gång satte jag band på min folkdräktströja! Men då gäller det att ha materialet redo att rycka till sej innan man åker iväg! folk i allmänhet , stirrar förvånat när de ser s att man sitter och syr, men efter en stund kommer de fram och undrar vad man sysslar med och sen är samtalet igång. Det är befriande att ha nån att prata med på ett sånt ställe som akuten! De flesta tycker att :´´så där kunde vi ju också gjort! dumt att vi inte tänkte på det!

Ristade lite på en plåt, men inspirationen tog sen slut för dagen

Annette bjöd på kvällsmat Kycklinggratäng med grönsaker, men tyvärr fick jag en släng av mina magbesvär ikväll igen, så jag fick låta maten vänta tills senare på kvällen.

Jonathan stoppade sin  mörka docka med min hjälp, den stoppades med grus, som vi först torkade i ugnen och i grusen lade vi en avlång m rundad sten och så stoppade vi ner alltsammans i en strumpa och därefter i magen på dockan. Sen stoppade vi fullt med stoppning runt om.
Sen stoppade vi ner huvudet , sydde fast runt hals och axlar i och så fick den ansikte! Han ska leta upp sina babykläder och klä upp den i. Mycket fin blev den !

12 februari To 2009

Snö i dag också, men ingen blåst.

Idag har jag slöat halva dan med att läsa " Luftslottet som sprängdes-´´
jag kan inte låta bli-den är så spännande. Har ristat i en plåt--dansande gäss och hällristningsdansare

Ett exempel på barnbarnens uppfattning av  mormor!

Ikväll har jag haft folkdräktskurs på Tulpanen i Hammenhög. Vi var 10 st som gjorde helt olika saker
Eva började på ett nyttt vitt förkläde-hon ska sy stopphålsöm med ett väldigt fint mönster på det,
Ann sydde smock med hjärtan i midjan på sin särk
Elna fållade upp sin Ingelstatröja med två sömmar i ryggen och flera små skjört.
Christina syr en Järrestadsdräkt med rött liv och gröna band och mörkblå kjol
Berit syr en Albodräkt, som hon började på för 20 år sedan-Hon sydde på manschetterna på ärmarna Anita ska sy en överdel till sin gamla fina särk av ett gammalt hemvävt lintyg
och sedan en nederdel till sin finbroderade överdel-också den från Albohärad
Monika började att fläta band till strumpeband-Vi varpade det ena bandet i rött,vitt och svart!
Lotta och Ronja stoppade armar och ben till sina dockor-de kan inte komma nästa torsdag då det är dockkurs
Helge-nyss hemkommen från Japan ska sy sin egen folkdräktsväst! Han började att förstora upp mönstret i naturlig storlek och ökade på där det behövdes-alla mönster är avritade i 1850talets små originalplagg. De är nästan inte mer än hälften så stora som krävs till  dagens ungdomar. Helge som är en reslig pojke på 20 år och 190 cm, fick öka en bra bit på längden  och en aning på bredden , men den ska säkert bli fin-hans nya väst, som kommer att användas vid ett alldeles speciellt tillfälle under sommaren. Trevligt med en manlig deltagare  bland alla flickorna!

Innan jag körde hemifrån ikväll strulade Tvn härhemma och Ingvar höll på att gå i taket i rena ilskan över den f-..e Tvn. Men när jag kom hemigen så gick TVn som vanligt. Johan,Josefine och Julia hade varit här och Johan  drog av en sladd och satte i den igen-sen var det fixat! Ingvar blev nöjd. Det är inte klokt vad man har vant sej vid att TVn ska gå, trots att man egentligen inte tittar på den.Man lyssnar och gör nåt annat som är roligare-men när den inte går så saknar man den!

Nu har jag strukit stopplack på alla plåtarna på baksidan-det behövs när de ska ner i syrabadeet. Nu börjar jag att bli nyfiken på hur syran ska reagera den här gången. Det gäller att känna syrans egenskaper, temperatur både på syran och i rummet. Man kan inte ha syran inne utan jag håller till i tvättrummet i källaren där jag har ett stort kar med lock. Det är saltpetersyra och vatten som blandats och den kombinationen är hälsovådlig att andas in och så ska plåtarna ligga i-ja hur länge vet man aldrig-det måste man känna efter med en liten pinne eller dylikt-men man får skynda sej att lägga på locket! Syran luktar stark och frätande!

Nu ska jag återgå till sängen och boken !Gonatt!!

11 februari ons 2009

Vaknade i morse-världen var vit, snön låg på träd och buskar, så någon storm var det inte alls frågan om. Det var riktigt vackert!

Idag har jag varit klistrad vid boken ´´Luftslottet som sprängdes mest halva dan-Spännande
-sen kom Julia efter skolan och då blev det fika och sen hittade hon en låda med spel-200 kombinationer, som ingen annan ännu har upptäckt !Då fick jag sätta mej i spelhörnan med fröken Löfström- så vi hann väl med ca 10 spel av alla 200. Detta höll vi på med till klockan halv 9 i kväll. Då gick Ingvar hem med Kucci i snödrivorna! Jodå det var snödrivor på vägen, så Ingvar har skottat snö på vägen idag! Sen körde jag och Julia ner för att hämta Ingvar och Julia lämnades i hemmet.

Har putsat kanter på fler kopparplåtar!

Har letat febrilt efter en blankett för Aktivitetsstödet-men jag hittar ingen i pärmen och inte heller på Simrishamns hemsida!

 

10 februari Ti 2009
Idag fyller Johan 15 år och får köra moped, men det är inget vidare väder att göra premiär turen i. Det snöar och får man tro väderleksrapporten så ska det bli rejält med snö och hård blåst, så det blir kanske en riktig Österlenvinter i år också! Ifjor kom ju snön lagom till påsk och alla ovanför Skånegränsen blev varnade att inte ge sej ut på vilda Österlen för då kunde de bli insnöade!

Men det hade väl varit ett litet äventyr för alla som inte vet vad en snöstorm på Österlen är! Walde Bengtsson, som rapporterade i radion från Simrishamn, fick ju namnet katastrofWalde bara för att han sa som det var!

Jag tycker det kan vara rätt skönt när det är så mycket snö att man blir insnöad  OBS! Om man slipper vara tvungen att ge sej ut på vägarna förstås! Då brukar jag plocka fram all foto som ligger i lådorna och sortera och sätta in dem i fotoalbum!

Ringde och sjöng  och gratulerade Johan, när han kommit hem från skolan.

Städade hela förmiddan och satte mej sedan att rista bilder i 2 plåtar och har börjat på den tredje!Man blir rätt så trött av att hålla på att rista i ett sträck så nu tar jag en paus!

Har tittat på Bygglov, som jag tycker är ett trevligt program liksom House-sydde på Jonathans skjorta under tiden

Jag ska skriva färdigt Österlens Folkdansgilles verksamhetsberättelse för 2008 och sen ska aktivitetsrapporten till kommunen lämnas in senast  den 15 februari så den måste jag fylla i!

9 februari Må

Efter frukost, tidningar och middag vaxade jag in 4 kopparplåtar. Man rollar på ett lager av vax, som man sedan ristar konturerna på bilden man ska på plåten, Julia kom med skolbussen och vi körde till Hammenhög för att hämta en raket som sparats speciellt för den här kvällen.Därefter inhandlade vi wienerkorv,korvbröd, senap o ketschup till kvällens begivenhet!

Kom hem vid 3tiden och började rista in en bild på plåten, medan Julia målade i en målarbok.Susanne kom och hämtade Julia

Jag scannade in kadrilj från Skanör och skickade ut beskrivningarna till folkdansarna eftersom alla gärna ville ha beskrivningen! Skickade även iväg en anteckning hur vi dansade Bröllopshambo-
och sedan fortsatte jag med plåten till kl. 20.00 då Annette kom inom.

Kl 21.40 hade vi , Annette med familj och Susanne med familj bestämt träff på torget i Hammenhög för att köra till  Larsgård och fira Johan som fyller 15 år imorgon. Vi väntade till 22.00 på Robin  som varit på fotbollsträning men sen begav vi oss iväg och sköt upp raketen i trädgården-ca 10 höga fyrverkeriskott + några smällare som Jonathan fått över sedan nyår-och sjöng Vi gratulerar och Hurrade för Johan, som med hela familjen kom ut i dörröppningen när de hörde skotten!

Sedan bjöd vi på kokt varm korv i bröd med senap och ketschup! Mitt i natten och mitt i veckan! Men fyller man 15 år så måste detta firas. Johan ska fira sin födelsedag imorgon med att för första gången delta i innebandymatch i Simrishamn. Då 15 år är åldersgränsen för att få vara med så har han lovat att lägga mål kl, 21.00 ungefär på samma tidpunkt som han föddes för 15 år sen! Johan har bjudit till fest på lördagkväll så då  ska vi alla dit igen!

Gjorde en  egen sammanställning av Skanörkadriljen-det tog en hel timme!

Nu ska jag börja läsa ´´Luftslottet som sprängdes´´ av Stieg Larsson! Det är sista delen av trilogin, som han har skrivit! Det har redan gjorts en film av Män som inte tycker om kvinnor och troligen ska även de andra två delarna bli film- Jag kommer med all säkerhet att kolla på alla filmerna!

 


Barnbarnens konfirmationspresenter


8 februari Sö 2009

Vaknade av att det var sol , men kallt väder-Lagade middag och gick sen ut i trädgården och räfsade bort pinnar och löv från en rabatt där snödroppar,scillor och vintergäck börjar att titta fram-snödropparna har börjat blomma liksom lite av vintergäcken.-Snart vår kanske?

Hämtade in 4 kopparplåtar från atelje´n, som jag började putsa av kanter och hörn med en fil -det får inte vara några skarpa kanter på plåten - då kan de skära genom pappret när man trycker!
Skissade upp lite figurer som ska symbolisera dans, men är inte riktigt klar i tankarna än!

Jag löste ett korsord-Sverigekrysset-sen ringde jag in lösningen som var en sifferkod! Hoppas att man vinner-men det brukar jag aldrig göra - så det man inte väntar sej har man inte gått miste om!

Sen pratade jag en timme med min syster Ann-Christine i Veberöd. Hon höll på med filmkopiering frånVHS film till DVD filmer från egna filmkameran. Hon har en DVDkamera med rullbandskasett och hennes  kamera har gått sönder och det visade sej då att eftersom hon inte kan använda kameran att ladda upp filmen så kan hon aldrig se på de filmerna mer! Därför har hon köpt en likadan kamera som innan-nu endast halva priset-för att kunna ladda upp filmerna-men nu kopierar hon över dem på DVDskivor! Det är ju inte klokt att man inte ska kunna se filmer som man tagit de senaste 5 åren, utan att behöva köpa ännu en ny kamera av samma slag!

Jag undrar hur länge man ska kunna titta på DVDfilmer som man har gjort till barnbarnen! Det gäller att föra över allt till nya medier tydligen så fort man kan!

Ikväll var det folkdansträning. Nu har tydligen förkylningen drabbat  Österlens Folkdansgille rejält!

Vi var bara fyra par som kom till träningen, men vi dansade på i ullstrumporna -jag tror förstås inte att nån hade ullstrumpor-vi dansar faktiskt inte i folkdräkter när vi tränar, som många tycks tro och inte har pågarna några knätofsar heller! Däremot har de strumpeband som håller strumporna på plats när de är finklädda i sina dräkter!
Tillbaks till träningen! Det var Bert som spelade och just när vi skulle börja dansa Dockedansen så kom Lars-Erik från Trehäradsbygdens Folkdansgille in genom dörren och undrade hur det gick att dansa kadrilj från Skanör! Vi har ännu inte hunnit med att gå igenom den dansen! Han visade oss igenom hela kadriljen och det var jättebra för det är mycket lättare att dansa en dans som någon kan än när man ska läsa sej till allt som ska göras och just innan han skule gå så lärde han oss Bröllopshambo-också en rolig dans! Det tackar vi för! Sen dansade vi igenom  båda danserna lugnt och metodiskt igen och till slut gick det som en dans! T.om med Hurrningen!

Informerade om Sparbankens svar att de inte kunde ge bidrag utan att de fick något tillbaks! Jag kunde lova fina folkdansuppvisningar av Schwäbisk-österlenska folkdansgrupper! De lovade återkomma!

Carl-Göran Svensson har lovat att sponsra oss i utbyte med logga på hemsidan! Det tackar vi för!
Den kommer att finnas på vår hemsida så fort vi fått den!

Fortsatte att putsa kopparplåtskanter under tiden som jag tittade på Beckfilmen

Nu har jag läst ut Stieg Larssons Flickan som lekte med elden och ska börja på  den sista boken av Stieg Larsson. Mycket spännnande handling, men med fruktansvärt våld på kvinnor!


7 februari 2009

Dimmigt,dimmigt,dimmigt redan på morgonen då jag satte mej på tåget i Gärsnäs för att åka till Malmö och hälsa på Signe. Hon bjöd på stekt spättfilé med potatismos och sås med glass till efterätt. Jag skulle hämta en datorskärm, som jag fått från Dagmar, men den var för stor för min dramat så den får jag hämta med bil istället. Pratade med Malte och Marta i telefon om blommor till Ines begravning. Signe och jag pratade släkthistoria och skrönor hela tiden. Det var riktigt trevligt

Kom hem vi 19.00 tiden utan att ha blivit klämd mellan dörrarna på tåget. De hinner nästan inte stanna förrän de ropar att dörrarna stängs och då gäller det att stå redo och kasta sej av tåget. Mötte Amanda på stationen-hon hade rest med samma tåg från Ystad där hon varit och uppträtt med Studio Danza. Ingvar hämtade mej på stationen
 Tittade på Melodifestivalen-och började samtidigt sy på ny skjorta som ska vara till Jonathan. Jag tyckte inte att någon enda av låtarna var nånting att höra på! Ingen ordentlig melodi-bara ett enda vevande fram och tillbaks-men man kan ju slå över på annat program förstås, men man är ju nyfiken!

Fick ett mail från Gustav ikväll-han  är i Malaysia runt Georgetown och ska ner till Kuala Lumpur om ett par dagar.
Han har  provat på klättring sista dagen på Tonsai bay, och tyckte att det var kul!
Jag har ingen aning om var alla ställena ligger så jag får väl plocka fram kartan och kolla!

6 februari 2009
Britt fyller 70 idag och Inga 69, men ingen av dem ska fira idag, så det blir ingen fest idag!
Britt firar i april och Inga är i Stockholm.
Lars-Inge kom för att hämta karmen till Idas rum och hjälpte till att koppla in de olika förstärkningsgrejorna till Ingvar. Nu kan vi höra telefonen på långt håll och Ingvar kan höra Tv utan att ha den uppskruvad på den högsta volymen . och med tiden ska vi kunna höra när det kommer någon i ateljen och i porten så sen slipper ingen innan utan vi är förvarnade till tusen!

Var i affären och storhandlade och kokte sen köttsoppa med grönsaker till ett helt regemente-tur att det finns frysbox! Passade på att göra kalops på samma gång så slipper vi ``svälta ``någon vecka fram!
Laga mat är inte min starka sida-men när andan faller på så får man passa på!

Idag har jag fått`` kopparetsningsanfall``-vilket betyder att jag har börjat fundera över vad jag ska göra för bilder! Anfallet kom när jag fick syn på rödsprit, balsamterpentin mm i affären-några av kemikalierna som jag använder!

Har faktiskt kläckt även den idén och det ska ha med dans att göra-fast i mycket gammal form!Jag besökte hällristningarna i Järrestad i sommar och blev förvånad över hur mycket som fanns på den hällen . Nu arbetar min hjärna för högtryck och jag vet att jag inte kommer att sova mycket i natt för det är på nätterna min hjärna klarnar till och jag kan då få riktigt bra uppslag till bilder! Att jobba med kopparetsning är inget latmansgöra precis. Det är ett tungt hantverk, som kväver mycket kemikalier av olika slag och  när man kommer till tryckningen så fär man ha bra muskler i armar och rygg. Men först ska plåten bearbetas och etsas i många olika moment så det gäller att känna till  hur syran kommer att reagera med temperaturen i rummet! Men det är ju det som är så spännande för man vet aldrig riktigt hur resultatet blir!

Jag har många gånger undrat över varför jag alltid ska välja de svåraste teknikerna , men man är väl funtad på det viset att man måste prova på det oförutsedda! Så är det ju med att måla akvarell också. Sen man väl satt penseln på pappret så går det inte att ändra! Jag tror inte att folk i allmänhet förstår hur mycket jobb det ligger bakom! Många tror att sen man tryckt en etsning så är det bara att ´´veva´´ fram ca 100 ex efter varann! Men icke , sa Nicke, Först värms plåten upp innan man rollar färg över hela plåten, sen börjar man torka av färgen från samma håll, vrider och torkar på andra hållet, vrider och torkar igen ända tills all färgen endast är kvar i de etsade partierna-sen tar man plåten och värmer upp den, - lägger den på pressbordet, tar ett rent fint, vitt lagom fuktat papper och lägger över plåten och drar igenom, tar upp pappret och se´´´bilden blev bra  -eller  rena katastofen!Så är det tid igen med ny färg på plåten och sen göres samma procedur på alla trycken. Hur många det blir, bestäms av hur länge plåtens etsning håller-kanske 10 i bästa fall 30 ex, men kanske bara 1 ex.
Men det dröjer innan jag kommer så långt att det är tid att trycka-nu ska bilden först göras på plåten!

Ikväll har jag strukit Johans folkdräktsskjorta  så nu är den klar att ge bort! under tiden jag tittade på Let´s Dance. Julia var här ikväll när alla systrarna farit på olika håll och mamma jobbade till 21.00. Hon är riktigt ´´haj´´ på alla deltagarna så det är kul att höra hennes kommentarer.

Imorgon ska jag åka till Malmö med tåget och besöka moster Signe, så jag får försöka att ´´slänga mi i rydden´´(slänga mej i sängen) lite tidigare än vanligt!


5 februari 2009 To
Sov inte många minuter i natt,ont i magen-men kl. halv åtta blev jag väckt!
Vi skulle köra till Lund för ett besök  för Ingvar på Hörseltjänst!Vi hämtade Annette vid Ingelstakalkon-hon kan lättare övertala sin fader om att ta emot en del hjälpmedel som är bra för den dagliga verksamheten! Kom till Lund i ett snöigt och dimmigt väder runt 10 snåret! Inga parkeringsplatser i sikte-parkeringshuset vid Mårtenstorget var stängt och på torget fick vi bara parkera i en halvtimme.Annette o Ingvar begav sej till Hörseltjänst och jag cirkulerade runt centrum för att hitta en plats att parkera bilen på. till sist hittade jag en plats på Arkivgatan!

Ingvar blev inkallad ganska snabbt för undersökning och de konstaterade att hörseln var borta på ena örat , men till det andra fick han en alldeles ny hörapparat, en telefonförstärkare, en Tvförstärkare och en apparat att sätta på dörren för att förstärka ringsignalen-ännu inte uppsatt-men ändå- Helt otroligt!

Allt ordnat på samma dagPå samma dag! I Simrishamn skulle vi få vänta kanske 3 år och inte 3 månader som var utlovat! Men Annette röjde i sjukhusregionens korridorer och tvingade fram ett svar, varför vi inte fått besked om att söka ett annat ställe när det inte finns läkare  i Simrishamn
Därför kan Hörseltjänst i Lund varmt rekommenderas!.
Hemkommen somnade jag på stubinen och sov i 2 timmar-Man är väl pensionär-då kan man sova mitt på dan-även om det är mycket sällsynt för min del-jag sover på morgonen istället!

Pratade med Sparbanken om bidrag till Spielkreisbesöket! Inga bidrag betalas längre fick jag veta! De måste ha något från oss och det vi kan erbjuda är fina folkdansuppvisningar av både det tyska folkdanslaget och från oss, var som helst på Österlen och vilken dag som helst under första veckan i augusti! Han lovade återkomma när han pratat med de övriga som bestämmer!

Ikväll har jag haft Dockkurs på Tulpanen. Julia,Jonathan och Tilda satt i ett rum och gjorde sina dockor! Ida, som också skulle ha varit med fick plötsligt huvudvärk när hon höll på att läsa sina läxor, så hon kunde inte följa med! Mamma Marianne och pappa Lars-Inge är på Elmässa i Stockholm hela dagen.

På dockkursen är vi 10 personer och kvällens prestation var att stoppa armar och ben med vadd och sedan sy fast dem i kroppen, stoppa innerhuvudet i yttertyget och sy igen! En del hade inte kunnat stilla sin nyfikenhet, så de hade redan dockan klar för sten och grus i mage och ända ,och sen var det tid att sätta på huvudet! Det blir många glada skratt när huvudet ska stoppas ner och man pustar, drar och trycker samtidigt som man måste fixera huvudet på plats. Det kräver hårda tag i nyporna! Naturligtvis fikade vi på Elsas goda hembakta bullar och kaffe därtill! Birgit , som egentligen går på folkdräktskursen hade tagit fel på dag, så kon dök upp med blått hemvävt tyg till kjol, rosabrun blomsterbeströdd sidenbrokad inköpt i Kina,bruna sammetsband och guldspets som dekoration på ryggen! Gissa vilken dräkt detta kan vara? _Jo en Albodräkt från Rörum!

Klockan har hunnit bli halv ett , Johans skjorta är tvättad och dagboken skriven så nu är det tid till att läsa slut på Flickan som lekt med elden.

4 februari 2009 O
vaknade kl. 10.00 och ringde upp Sparbanken ang bidrag till Österlens Folkdansgilles  väntade besök från Tamm och Stuttgart i augusti! Det kommer 40 personer, som ska ha mat och husrum och ett program för varje dag(2-10 aug) med uppvisningar och så naturligtvis vill vi visa upp Österlen  på allra bästa sätt! Men mannen jag skulle tala med var inte anträffbar, så jag försöker en annan dag!
Susanne och Josefine kom på besök för att sy ett sängöverkast till Matilda, på min gamla Husqvarna Automatic, som  inköptes år 1958, men har överlevt alla andra nyare moderna symaskiner.Den syr dessutom bra!
Josefine och jag diskuterade hur vi skulle få Frisörtjejernas hemsida att fungera på en egen plats på domänen, utan att för den skull få mina länkar och top synliga!Det tål att tänka på!

Klippte sen till hårbitar till dockor, dom ska delas ut imorgon på dockkurs, samt sydde ihop 2 dockor.

I kväll var det sångträning för Österleningabunken hos Lis! Promenerade dit ner, med 3 katter i släptåg! Men de vände vid rondellen! De blev väl snurriga! Liksom jag!
Vi planerar för en konsert i någon stor kyrka tillsammans med våra gäster från Tyskland! De är fantastiskt duktiga att sjunga så det vore synd om de inte får visa upp detta! Förra gången  de var på besök hos oss var vi i Klosterkyrkan i Ystad och vi var ca 70 personer  i folkdräkt,som dansade, sjöng och spelade inför en fullsatt kyrka! Efteråt visade båda folkdanslagen sina egna Fackeldanser i skymningen! Effektfullt!
Men var vi ska vara den här gången vet vi inte ännu! Kanske dyker det upp någon intresserad

Eftersom vi inte har så mycket pengar i kassan så vill vi ju gärna ha lite betalt och slippa betala till på köpet som vi fick göra förra gången! Då fick vi betala till kommunen för  uppvisningsplatsen! Om man jämför med Stuttgart och Tamm så får föreningar bra betalt för  alla uppvisningar som vi gör och alla offentliga platser är naturligtvis gratis!
Dessutom bjuder borgmästarna i alla städer vi besöker på både mat och dryck och massor av intresserade kantar gator och torg där vi dansar ,spelar och sjunger! Men så är de också betydligt mera intresserade av , och månar om ,att visa upp den gamla kulturen !
De har förstått att det lockar turister till regionen!
Är jag kanske gnällig? Ja då är jag väl det då-men varför ska det vara så svårt då det gäller folkdans och folkmusik .Det får aldrig kosta nånting!
Helst ska vi dansa gratis och gärna betala pengar till, medan andra grupper och artister från andra delar av landet  eller andra länder kan  få 10-20 000 kr för ett enda litet futtigt framträdande, då det gäller andra slag av dans och musik!
Jag vet, jag vet, vi är dåliga på att berömma oss själva-det som andra kallar marknadsföring!

Men vi är bra på det vi gör och dessutom för vi vidare den gamla folkliga kulturen, som just nu är föremål för  att ingå i Världsarvet! vi har både sång och danslekar, kämpalekar och mängder av gamla supvisor på vår repetoar!Läs artikel i dagens YA.

3 februari 2009 Ti

Idag är det Matildas 14 årsdag-Grattis, grattis! -men festen var  redan i fredags så idag firar hon med att provdansa på Studio Danza.

Min äldsta moster Inez  snart 92 år dog idag.

I eftermiddags var jag på Rosenborg i Gärsnäs och läste bygdemål för ca 25 åhörare!Det var historier skrivna av Elly Hallgren som jag läste på Österlendialekt
Did ble bodde hossor å bojsor, pågablära å tösasnöra, pantofflegröd å lungesylta åsså  fittagreva me grovt brö å timjan! Men alla begrep vad jag läste! och sen blev det kaffe och mycket snack med bekanta såsom, Sonja,Rudolf,Arvid mfl.
Julia dök upp för att visa sina dockor, som kramades om av de flesta!

Äntligen blev Johans skjorta klar-det sista knapphålet gick som en dans!

Fick mejl från Gustav, som nu har kommit fram till Krabi på väg till Malaysia, han hade snorklat bland korallreven och tittat på fiskar och blivit biten ?eller klämd av en eremitkräfta!

Ikväll har vi varit hos Gulli o Sixten där vi njöt av köttfärspaj och fastlagsbullar och sydde docka till barnbarnen.

Mår illa av att se på Tv hu man plockar dunet av  levande gäss ! Trodde inte mina öron eller ögon! Fruktansvärda barbarer! Varför måste man ha dunjackor? Det går precis lika bra med ylletyg-bara det inte är merlinoull, där de stackars lammen också plågas av först larver och sen av människor som skär av ett stycke hud utan bedövning!
Vad ska vi ha duntäcke till! Det finns ju varma goa filtar och täcken av annat material än gåsdun! Men det är väl fint -kan jag tänka!-de är ju dyra och då är det status!

Kl är 1.00 och jag ska fortsätta att läsa i boken tills jag somnar!


2 februari 2009Må

Idag är det Kyndelmässodagen- eller Lille Jul som dagen också kallades! Det var Jungfru Marias Kyrkogångsdag! Sedan dess har detta ´´firats´´ av alla kvinnor fram till 1966!Alla kvinnor som fött barn fick en månad senare gå till kyrkan och lägga sej på knä  i vapenhuset, där prästen kom och renade henne genom att läsa en bön över henne-sedan fick hon röra sej fritt bland andra människor! Modern fick inte vara med på barndopet eftersom det var redan efter en vecka!Otroligt!

Efteråt ställdes det till med stor fest i hemmet med lika mycket mat som under julen -därav namnet Lillejul

Dagarna runt Kyndelsmässodagen kallas också för Kyndelsmässoknuda- det betyder enligt gamla bondepraktican att det skulle bli en köldknäpp och snö! Var och en kan ju själv konstatera att de gamla tecknen håller bra! Idag är det både snö och kallt på Österlen

------------

Sytt på Johans skjorta det mesta av eftermiddan-det är monogrammet som tar sån tid, men den ska bli klar!
Jonathan ringde och undrade vad som avgjorde Trojanska kriget! Med en flukt på internet klarar man allt! Man blir ju nästan allmänbildad när man får svara på sådana frågor!
Svar: Odyssevs lät sina grekiska soldater bygga en stor ihålig häst, där flera soldater kröp in och gömde sej! Trojanerna lurades att ta emot hästen som en fredsgåva och drog in den innanför stadsportarna! Där smög soldaterna ut ur hästen och öppnade stadsporten och släppte in alla de grekiska  soldaterna, som sedan erövrade staden Troja! Det är den omtalade trojanska hästen!

Ikväll hade jag kurs i Folkdräktssömanad i Ystad . Det är 6 damer som syr på olika dräkter!Gun syr Skyttsdräkten med ett otroligt fint vitt förklade som hon broderar med blomsterrankor i tunnaste linne.Annika syr en livkjol från Herrestads härad till sin dotter, med mörkblå kjol och ljusgrönt sidenliv-tyget inhandlat i KinaAnnette syr en dräkt från Veinge i Halland-Det är särken med ett fint broderi i stopphålsöm,som snart blir klar!Ann-Marie har just börjat på kjol och väst från Albo i mörkblått kläde med klarblå sidenbandKristina syr ihop sin särk med stopphålsöm i bått och vitt och med fint smocksöm i midjan!Lisbeth har just börjat på sin Herrestadsdräkt! Det är inspirerande att ha kurs i folkdräktssömnad. Vi har mycket diskussioner om allt möjligt t.ex hur alla upplevde jordbävningen strax efter jul, olika potatissorter liksom det nya mjölet som lanseras i butikerna!Hur man gör knappar av potatismos, som blir så sega och hårda som bakelit kan man läsa på internet.
Men allra mest berättar vi för varandra om de olika dräkternas historia som börjar redan på 1600talet då vi var danskar, olika färger på tygerna och hur de har färgats in och svårigheterna med att få tag i siden till att göra kantband mm av. En del av deltagarna har varit i Kina och inhandlat jättetjusig brokad till ofantligt låga priser om man jämför med vad materialet kostar här hemma!Om man nu över huvudtaget kan hitta det rätta materialet! Det är ett verkligt detektivarbete! Men spännande och dyrt så klart!

Kom hem kl. 22.30 och sydde klart monogrammet på Johans skjorta! Jippi!!! Har bara ett knapphål kvar, men  nu ´´gider ´´ jag inte mer. Så imorgon blir jag klar---tror jag! Sen ska den tvättas och strykas! Förresten så gjorde jag ett dockhuvud till under tiden som jag tittade på Jordan-rättsläkare på TV. Jag kan inte sitta rakt fram utan att ha något att göra under tiden!

Förresten retar det mej att så fort man slår till Tvn så är det Sport på alla kanaler! Varför! Alla vi som inte är intresserade av sport kanske vill se nåt annat t.ex Folkdans eller en fin film, som inte innehåller våld!

Varför inte samla all sport på en egen kanal och rensa bort den från övriga kanaler?

Förresten Hjältar!! Vad är det! Så fort någon lyckas med en idrottsprestation så blir man upphöjd till hjälte i TV. Är man verkligen en hjälte för att man lyckats få in en träff på en boll- särskilt som man har mycket bra betalt för att göra det!

En hjälte , tycker jag , är en person som vågat sitt liv för att rädda någon annan eller som kämpat sej genom en svår sjukdom , eller tar hand om andra som har det svårt! Det kallar jag för hjältar!

1 februari 2009

Sov till kl. 10.00-Skandal tycker många, men det bryr jag mej inte alls om! Jag lägger mej ju aldrig före kl 1.00 och dessutom är jag pensionär så då kan man väl få sova så länge man vill!Efter en välbehövlig röjning ,så plockade jag fram Johans skjorta igen och försökte sy ett monogram, men jag måste använda förstoringsglas för korsstygnen sys över endast 2 trådar!
På eftermiddan kom Josefine för att lära sej hur man gör en egen hemsida! Hon ska göra ett skolprojekt på frisörskolan i Sjöbo där hon går sista året! Då har hon och några kompisar valt att göra en reklamhemsida ! Eftersom jag har gjort hemsidor i 10 år nu så är jag glad att kunna hjälpa henne på traven! Hon var läraktig och klarade snabbt av uppgiften! Men det går ju snabbt och lätt när man använder Front Pageprogrammet!
På kvällen höll jag i folkdansträningen i Allaktivitetshuset i Gärsnäs där Österlens folkdansgille tränar. vi var 9 par och dansade Kadrilj från Kulla, Väva Vadmal, Dockedansen, Ryssapolska och Landskronakadrilj. Bert Eriksson spelade på dragspel.Roligt att så många kom ikväll!Extra glad är jag att 3 av mina barnbarn var på dansen Ida, Jonathan och Julia!
När jag kom hem från dansen fortsatte jag med skjortan och samtidigt tittade jag på Beckfilmen Skarpt Läge. Det gick inte så bra att koncentrera sej på broderiet, så istället gjorde jag två dockhuvud. Sen blev det broderi igen och ett kapitel ur boken innan jag somnade vid halv tvåtiden.