Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

April 2010

Fredagen den 30 april 2010

dagens dialektord: maja
Valborgsmässoafton
Uppe tidigt och började laga mat till i morgon,stekte bl.a 50 kycklinglår och gjorde gratänger, fixade tårtan, skalade potatis, handlade-Ingvar hos doktorn med armen. Han fick samma tabletter som jag har diflanec och omepresal för magen+ i cortisonspruta-Jämmer och elände!

Dukade i uterummet städade och -städade och plockade undan -plöckade blommor och arrangerade dem i krus.

Det blev ingent firande i Gärsnäs i kväll-Det var alldeles för kallt och så hade jag inte tid och Ingvar ont i armen. Ifjor höll vi på att frysa ihjäl i blåsten och kölden när jag höll vårtalet.
Men jag hörde på Orfei drängar från Uppsala som sjöng in våren-på Tv vaar det inte nåt valborgsmässofirande som det brukar vara-Baara en massa snack-Det enda som var av intresse var när historikern berättade om prinsessan Valborg! och varför vi firar Valborg och första maj!
Och inga majsångare i år heller! Tråkigt att den traditionen är förvunnen
Här kommer texten:Goafton om ni himma é om ni nu skulle få för er att komma och sjunga maj inatt!

Ja nu är det klaart för drabbning till imorgon eller idag faktiskt!

nyggen-naken

Torsdagen den 29 april 2010
dagens dialektord:

nyggen

Fint och varmt väder, men lite skyigt !

Började med att baka 3 tårtbottnar och fortsatte med att baka bullar med nässlor i.Nyplockade, sköljda och förvällda!Pratade med Gustav i telefonen-Han kom hem igårkväll efter 4 månaders aarbete i Vemdalen bland snön. Nu stannar han hemma hela 4-5 dagar innan han ger sej iväg igen med ett par kompisar till _Dominikanska republiken, där de ska vandra omkring med en ryggsäck med all packning. En månad ska han stanna där och sen blir det Matlagning i Båstad ända till augusti.Sen studier- Det är full rulle!

Ally kom inom och fick smaka mina nybakta nellebullar och lite senare kom Lars-Inge med hönsägg för kläckning. Det var två ovanliga sorter-ljusgröna ägg och alldeles mörkbruna stora ägg-Det ska bli spännande att se vad det blir i dem!
Jag har börjat lägga på dukar i uterummet och strök några dukar
  AnnChrsitine ringde och vi pratade nya släkthistorier och hon hade hittat nya gamla kort.

Ikväll var det träning till Svaneholm för Österleningabnnken. Vi var hos Lis och sjöng och eftersom det är beställt ´´gamla skånska visor så plockade vi fram  våra visor ur gömmorna! Jag cyklade ner!

Sen har jag plockat fram bestick och tallrikar som jag ska duka med imorgon!
nellor-nässlor

Onsdagen den 28 april 2010
dagens dialektord:
nellor

Idag har vi varit gifta i 48 år??????!!!!!!Otroligt!

Idag var det fint och soligt väder hela dagen. Jag körde till stan och handlade lite vin och dricka mm-Träffade Inga där! Sedan var jag i Simris och köpte penséér och en stor hängjordgubbsplanta , som jag satte i den gamla blåmålade järngrytan som en gång var min farmor och farfars ,21 åriga bröllopspresent de gifte sej 8/4 1911
Det underliga är att det står 1932 Erik Nilsson och Annett Christensson-Ö.Herrestad 8 och 9 på den.

Farmor hade ju faktiskt bytt namn när hon gifte sej. Nu är den placerad bredvid fars och mors soffa- guldbröllopspresent -de gifte sej 11.4.1940- och  jag målade soffan  1990 till dem !

Nu tänker jag hänga fars farmors - Karna Larssons- bonad över Kristen Jönssons  fars morfars gamla
soffa. Det var mycket släktklenoder , men de  är i tryggt förvar här!
Tur att de inte följde med gården som revs!

 Julia och jonathan kom efter skolan,Julia tittade på Andra Avenyn och Jonathan började genast sätta upp ett nät till gässen. Han skulle på konfirmationsläsning i prästgården kl 17.00 och mellanlandade hos oss.

Gittan ringde för att gratulera liksom Annette

Vi fikade och sen gav de sej iväg båda två!

Jag storstädade spisen och ugnen och grytskåp mm och sedan har jag gjort vid golvet både i köket och bonat golvet i vardagsrummet-Väldigt kul!

Men nu har jag snart städat igenom huset så då kan man pusta ut.
den som går edananes-kommer gredanes-den som äter på väg ut-kommer gråtandes tillbaka! ett gammalt ordstäv som användes i uppfostrande syfte. :Sitt kvar vid bordet och ät tills du är klar!Den som inte gör så kommer att komma hem igen gråtande!

Tisdagen den 27 april 2010
dagens dialektord:

Den som går edanes kommer gredanes
Dimmigt, kallt i förmiddags och sol i eftermiddags-
 Idag har jag ordnat upp bland alla saker på ovanvåningen. Det är diverse jul och påskgrejor, folkdräkts och dockmaterial, tavelramar , garner , gamla fotoalbum  och en hel back full med mors och fars dagböcker, kort ,telegram och minnen, liksom Folkes saker.

och mycket annat smått och gott, så det tog sin lilla tid, Julia kom från skolan och då diskuterade vi ovanstående dialektuttryck
Har varit  i affären och handlade till storbak och en del till Ingvars födelsedag den 1 maj!
Sedan har jag bakat 60 wienerbröd, 50 bullar och 2 stora matbröd

Lite städning i köket och sen gjorde min rygg uppror mot mer arbete
Pratade med Signe i telefon!

opple-överdel till folkdräktssärken

Måndagen den 26 april 2010
dagens dialektord:

opple

Idag  har det varit varmt och soligt hela dagen-Trots det  så valde jag att städa sovrummet-men då kunde jag också ta ut alla sängkläder i solen.
Elna kom för att få hjälp med ärmen på folkdräktströjan

Ikväll har det varit avslutning på folkdräktskursen i Ystad, men innan kursen körde jag till Ystad lite tidigare och strosade runt i lite affärer-men det blev inte så mycket handlat förstås-En scarves!

På kursen var det full fart på deltagarna. både på nålarna och snackandet. Vi avhandlade de flesta världsproblemen och satte det i samband med den svenska historien som även innefattar folkdräkterna.

 Våra dräkter härstammar från  1600TALET och på den tiden var vi ju danskar och det har stor betydelse för bevarandet av våra dräkter.
Lisbeth hade avslutningsfika med sej, som bestod av wienerlängd  kladdekaga och apelsin, nötgodis och paradisfrukt.

Jag fick en jättefin blomsteruppsats av deltagarna!

kopatta-humleblomster

Söndagen den 25 april 2010
dagens dialektord:

´´kopatta´´
Fint väder solsken och varmt
Annette kom vid middagstid och pratade om Husförsäljningen

Hon följde med Ingvar för att hämta en stege i Gärsnäs. Ingvar trampade fel och hamnade ovanpå en presenning som låg över en pool och måste hjälpas upp innan han hamnade i vattnet. Han var nog lite nyssled eftersom han tog en stark värktablett igårkväll för sin onda axel.

Ja, man måste se sej för!!! (Ingvars ständiga uttryck)
Idag har jag städat i några skåp i köket , druckit kaffe i trädgården-putsat och slöat

ända till kvällen då vi hade folkdans. Jag hämtade upp Julia och Tilda på vägen. Vi dansade i ett sträck i 1½ timme och hann med många danser
 Dom e´duktiga de där folkdansarna i Österlens Folkdansgille!
-men så har vi ju en duktig och tålmodig spelman i Bert!
Ikväll blev Jonathans skjorta klar för tvättning! Den ska bli hans konfirmationspresent!

Har betalat en del fakturor på internet, men forrtfarande är det strul på sparbanken-Ingvar har inte fått ut sin ena pensionsutbetalning! Dåligt att man själv ska behöva ändra sparbankens clearingnummer!!!

puggeboss-vass

 

Lördagen den 24 april 2010

dagens dialektord:
puggeboss

Idag åkte jag med fam. Lars-Inge till Halmstad. Det var Erik som bjudit in till anhörigträff, soldaterinran och uppvisning av vad de har för sej på LV6

Det började redan klockan 10.00 med musik på gården och sen kom alla värnpliktiga inmarscherande på plan och hälsade godmorgon med ett rungande rop: Godmorgon kapten! så det hördes i hela Halmstad

Sen blev alla anhöriga hänvisade att följa efter ett par killar som visade vägen,  att gå runt hela regementsområdet och ytterligare en halv mil -OK. det var kanske bara 3 km-ner på en äng där vi skulle se på två grupper som lekte krig. Den ena gruppen sköt ner den andra till sista man-men sen stod de upp igen som tur var-likt ett dataspel- Den ena gruppen var utstuderade i mossa på hjälmen och granris på ryggen och Eriks grupp var iklädda puggeboss på huvud och rygg.  och nersmetade i ansiktet med maskeringskrämer. Alla i publiken fick hörselskydd och när alla satt i propparna så förklarade kaptenen vad de gjorde-Det hörde vi ju inte alls! Men vi hörde hur de pangade på varann i ett sträck!

Sedan fick vi gå samma väg tllbaks för att äta lunch som var kycklingfile´med potatis, sås och grönsaker.

Därefter visade Erik  sitt logement och sina vapen-alla fick prova på både utrustning och att hålla i vapnen!

Det hela avslutades med permissonshemställan och så skrek alla så det rungade i korridorn!

Här är en bild på Erik(HAN I BOSSED) och Johan


Det var trevligt att komma dit och se hur det går till ! Men det var ett evigt luande.-uppför och nerför trappor
Ikväll har jag hämtat in det tredje bordet och lagt alla kuddar på plats i uterummet.

Sedan tittade jag på körslaget och som vanligt  var Moreus bäst-Hoppas att den kören vinner!
 

BOJSOR-BYXOR
Fredagen den 23 april 2010

dagens dialektord:bojsor

Idag var det riktigt kallt igen, med snålblåst från väster.
På eftermiddan tittade solen fram en aning och värmde uterummet så att jag kunde ställa iordning och städa i där. Det fortsatte jag med ända tills ryggen värkte och tröttheten blev för mycket!

Hela dan gjorde jag bara det- Men sen blev det talang på TV och då plockade jag fram jontes Skjorta för att sy på spetsen på kragen samtidigt. Fy vad jag blev förargad när de röstade ut Näcken Han var ju allra bäst. Tänk vilket framträdande han gjorde, helt utan kläder och vilket jättefint spel på fiolen-Vad är det för  jury-De måste bytas ut. Det enda de kunde få fram var -Vad tänker du göra nästa gång! Skandal-Det är klart att han kunde spela mer än en låt! Jag tror inte att någon av dem någonsin har tagit i en fiol!! Det är baara amerikansk musik som gäller! Tråkigt
spiddekaga-spettkaka

Torsdag den 22 april 2010
dagens dialektord:
spiddekaga

Idag skulle mor Emmy Eriksson ha fyllt 95 år.

Jag körde till Haven en fin blomsteraffär strax utanför Gärsnäs för att köpa blommor. Jag inhandlade en del pelargonier till mej själv och två Campanulor till kyrkogården, som jag satte på mors grav i eftermiddags.

Gardinerna kom på plats och några skåp blev uppordnade liksom databordet- där det alltid fins massor att skriva in. läsa och betala.  Julia kom från skolan och hälsade på datorn och åt en macka innan hon körde hem igen. Sen ringde Jnathan och ville komma upp för att skriva sitt reportage på min dator. Han kom, skrev och skrev ut! Han fick göra om alltihop eftersom skolans dator inte har samma system som på vanliga datorer så filen gick inte att öppna! Reportaget handlade om när han praktiserade i Erlings Verkstad i Vallby.

Jag var tvungen att fara hemifrån eftersom jag hade folkdräktskurs ikväll. Det var näst sista gången. Vi ska ju hinna bli klara till Kristihimmelfärdsdag , då vi ska till Löderups kyrka och inviga dräkterna på Folkdräktens Dag.
Det var Elna som klippte till ärm karmarna till sin tröja och sydde ihop och sydde i ärmarna , Eva hade med sitt fina bugabån som hon nu har vävt färdigt 4, 20 -krympte till 4 m när det var nerklippt. Det är många timmars arbete på ett sådant band vävt i opphämta. Man väver ca 1-2 cm i timmen alltså 400 timmar+ uppsättningen. Lena syr kjolen till sin särk-överdelen är färdig!
Berit hade fållat sin rutiga klut och jag visade hur man knyter en sådan klut och sen fortsatte hon med sin särkakjol.
Birgit sydde ihop kjol och liv, provade , sprätte upp och sydde igen tills den passade perfekt-Nu återstår hakar och hyskor framtill. Vi diskuterade ett besök hos SilkeAnett i Farum och ett studiebesök på St. Herrestads Hembygdsmuseum, men som vanligt så är alla väldigt upptagna och vi kunde inte bestämma nån dag än!

Hörde på radion idag någon som ondgjorde sej över att Viktoria och Daniel inte skulle gå in tillsammans när de ska gifta sej utan kungen ska överlämna Viktoria till Daniel-det var inte någon svensk tradition-sa en väldigt uppkäftig förståsigpåare.

Vadå svensk tradition- är det nån som håller på traditioner så är det väl kungahuset! Det är väl inte så många andra som hyllar den svenska traditionen numera- då räknas man ju som mindre vetande!

Vad har folk för anledning att lägga sej i kronprinsessans bröllop-kan de inte få gifta sej  som de vill ens! Den som inte gillar det hela behöver ju inte titta på Tv eller närvara-men det kan de inte låta bli, då kanske de missar någon detalj som inte är ´´svensk tradition!!! Extra kul var det när radioreportern plötsligt upplyste besservissern om att en representant från kungahuset hade kontaktat radion och upplyst om att huruvida Viktoria skulle gå bredvid Daniel eller överlämnas av kungen , ännu inte var bestämt!!
Ha Ha där fick  hon , som var så säker på hur det skulle bli!!

Nu har jag mailat med AC och ska strax hoppa i bingen jag med!

hynsakadorra-hönsuppfödare

Onsdagen den 21 april 2010
dagens dialektord:
hynsakadorra
Idag har vi verkligen haft riktigt aprilväder med sol i morse, regn , hagel och snö i stora ´´blagor´´
Idag har flygmaskinerna börjat flyga igen eftersom vulkanen på Island numera spottar lava. Alla pratar bara om hur fruktansvärt det är för alla som inte kan flyga-men hur är det för alla de islänningar som bor i närheten av vulkanen och får allt förstört!

Det är inte så mycket snack om dom!!!

-------
Gunnel kom inom för att låna äggkläckningskatalogen och tittade in hos äggen som håller på att kläckas på logen!
Hela dagen har gått i städandets tecken, fönsterputsning, avtorkning av hyllor och gardintvätt, strykning

Julia kom hit efter skolan och då åt vi plättar med lingonsylt-och socker för Julias del förstås!

Sen måste vi vara tysta för hon skulle kolla på Andra Avenyn på datorn! Men det är ju inte så lätt att vara tyst alltid.

Ikväll har jag fått helt fantastiska kort på datorn av Ann-Christine, så nu vet jag var min gamla vävda bonad härstammar ifrån- Karna Larsson-min farfars mor! Den finns på en bild från 1912 med Karna Larsson och den hängde hemma hos farmor o farfar  i undantagsrummet , över farmors säng,  när jag var liten och den hänger här framför min dator nu! Den är antagligen vävd av fars farmor i mitten av 1800talet.Otroligt att den hänger med än!

Den har texten

Marschen går till Tuna, på berg och backar bruna
med hacka och med spade vi draga hem så glade

Det finns sex stycken folkdräktsklädda flickor i en lång rad  med granar  och blånande berg i bakgrundeni bakgrunden.

Det finns även ett kort av farfar som kör med sin myllevagn med två hästar. Han håller utanför Pamps affär i Hammenhög f.d. Föreningsbanken och väntar kanske på farmor som är inne och handlar. Vilket fint hus! Varför har de rivit det runda tornet??
Nu har jag fått mera stoff till släktboken-Minnena vaknar!

Det finns även en fantastiskt fin bild av när farfar mobiliserades till första världskriget 1913-1914
Det kom också en fin bild  från Kristen Jönssons-farmors far-trädgård då han hade kaffefest med bästa servisen i trädgården på sin gård i Hammenhög. Den gården sålde han till Nils Kristiansson, som hade en son som hette Konrad, som har en son som heter Bo och som i sin tur har en son som numera äger gården. Den ligger mitt för gamla mejeriet i Hammenhög
torsched-murken

Tisdagen den 20 april 2010
dagens dialektord:

torsched
Idag fyller gode vännen Stig Jönsson 70 år-en riktig rymdfarare om man får tro bilden!

 GRATTIS,GRATTIS
Dagen började med strålande sol och 8 grader varmt. Jag var uppe med tuppen-nästan! Först körde jag till Tjörnedalagården för att lämna tillbaks lotter och redovisa de sålda och för att hämta utställningstavlan, men fick då veta att en konstförening hade köpt tavlan med: farfars myllevojn. Kul! Därefter var jag inom på Forsemölla och köpte äppeljuice och en burk honung.

hämtade Susanne, Matilda, och Amanda för att köra till Malmö. Först körde vi till nya Ikea i Svågertorp, där vi strosade runt och plockade till oss lite av varje. Vi åt middag när vi kom till restaurangen och gick sen vidare igenom hela affären.. Då hade klockan hunnit bli halv tre så det var hög tid att vi körde till Bunkeflostrand där jag var beställd att visa lekar på Bunkeflogården.

Efter att ha studerat kartor från Eniro och Hitta så var min tro stor att jag skulle hitta direkt till Bunkeflo från Svågertorp. Men när vi kom till den väg jag lärt mej på kartan så var vägen avstängd p.g.a. av en trafikolycka och vi fick köra av vägen. Där studerade vi kartan intensivt, Matilda plockade fram sin GPS på mobilen och så gav vi oss iväg på en väg som vi trodde skulle vara den rätta, men GPSen strulade i början och vi körde åt fel håll, så vi hamnade i Lockarp, fick vända och köra tillbaka och då plötsligt fungerade GPSen och Matilda kunde guida hela vägen fram till rätt adress i Bunkeflostrand. Tack och lov att GPSen fungerade annars vet jag inte hur jag akulle ha hittat, Susanne och flickorna körde tillbaks till Svågertorp och jag gick in till den väntande skaran som satt i ring runt salen. Det var fyra persnal som ställde upp som lekare. Vi började att sjunga Godafton om ni hemma är och många sjöng med och klappade takten sen lekte Vi Vispa skank, Pregja ud skomagarens yja, Dra Oxe, Romerska vagnar, Fyrband, Tämja stutar och Var e´du Jacob, och Lindormen, Romerska vagnar. Alla hade hjärtans roligt och skrattade och mindes sina barndoms och ungdoms lekar. Roliga kommentarer  haglade från alla håll och alla tyckte att vi kunde hålla på mycket längre.

Susanne och flickorna kom tillbaks halv fem och då körde vi utan att vare sej använda karta eller kompass direkt hem utan felkörningar.

Vi var hemma halv sex och då var det tid att svira om och köra till Stig och fira hans 70-årsdag. Hela huset var fullt med gäster och som vanligt bjöd Gunnel coh Stig på jättegod mat med överrasknningar, Vi fick Harfile´paté med kycklinglever-Det var jättegott-Till detta fick vi olika slags syrliga,söta tillbehör och rökt skinka med potatissallad.Sen fick vi Stigs specialtårta

Ckoladtårta med apelsin mm och nybakta wienerbröd-Oj vad vi åt allihop! Under tiden snackade vi om allehanda saker, äggkläckningstips, pensionärsföreningar, resor,barn ,sjukdomar och olika invecklade släkthistorier mm, skålade och hurrade för Stig gjorde vi också

En trevlig kväll!

Måndagen den 19 april 2010
dagens dialektord:

udasad

Idag var det sol och  blå himmel igen, men inte varmt i vinden-, men aprilväder är ju ombytligt så man får ju inte klaga!
gjorde jordärtskockssoppa till middag , som vi åt på terassen. Varmt och skönt! Nu ska jag lägga mej i en solstol och sola tänkte jag-men ack nej-jag hann bara komma utanför terassvärmen då solen gick i moln och vinden blåste snålt! Men det är ju inget att jämra sej för när man tänker på islänningarna-som de måste ha det!

Ingvar har kalkat två gavlar till öster och norr idag och jag har försökt komma igenom kläd och tvätthögarna  och härjat i hallen för att bli av med lite av varje.Bla putsat fönster !
Ikväll haar vi aft spyddemöde-stickjunta hos Karin. vi började med vin och tilltugg och fortsatte med en jättegod gratäng på kassler,ris kokt med gurkmeja,sparris, majonäs, svamp,grädde och ost och sallad Jättegott!

Vi snackade och flinade och åt  och diggade Elvis

Sen stickade vi heeela kvällen, emellanåt planerade vi kommande träffar, diskuterade hundproblem och Viagra för kvinnor,cykeltur på Ven, strandparty och motorcykelljud, Spabankensyds stora fiasko,tråckling och tappade maskor, -själv repade jag upp stickningen flera gånger -men vad gör väl det !  vi hade kul-trots att vi bara vann 125 kronor på Triss- Vi som är vana att vinna miljoner!
Till avslutning fick vi kaffe/the och en chokladcheesecake med creme fraiche med sockeroch vanilj! Gott!

Jag åkte hem med Lena och Jorma och måste nu berätta vad som hänt idag!

 Imorgon ska jag till Bunkeflo, Svågertorp och Malmö.

rumpedarra-mazurka

Söndagen den 18 april 2010
dagens dialektord:
rumpedarra

Fortfarande kallt , men soligt-, blåsigt
Bestämde mej för att skrubba duschen idag och så blev det, fast bättre söndagssyssla kan man ju tänka sej!
Sen ornade jag Ingvars garderob och kläder för våren och tömde ett par klädskåp. Av detta blev det mycket tvätt och ordnande.
Bakade två fina bröd

Pratade med Signe idag, som hade problem och ska gå till doktorn imorgon. Vi bestämde att fira Ann-Christine när hon fyller 60 år.Det är inte klokt att ha en lilla syster som fyller 60 år- Annette kom upp för att låna kameran och berättade om husförsäljningen och lite senare kom
Julia och Jonathan  cyklande med kameran tillbaks. De fikade på varsin stor smörmad med makrillpålägg!
ikväll var det folkdans och Julia och jonte var med på dansen och var springpar och löshäst mm Ikväll hade vi Bert tillbaka på plan med dragspelet i högsta hugg och det var stor skillnad från förra söndagen då han inte var där!
vi hann med många danser, Dockedansen, Tosingadansaen,Östgöta,Gotlands, Skanör och Kullakadriljerna,Väva, Jämtpolska, Ryssapolska, Ränningen,Fyrmannadans Trestegaren mfl. Snart är det midsommar!
Marianne M ringde och berättade att Folkdansgillet har fått alla SpelCurts noter från hans orkesterperiod+ en hel del stenkakor.-tyvärr kan vi inte spela dem på våra skivspelare!

Det är en stor vis- och notskatt som vi fått ta över!

Ikväll blev det strykning igen och Parlamentet och Wallander under tiden!
rantafej-sätta fart och ordna upp saker och ting

Lördagen den 17 april 2010
dagens dialektord:
rantafej

Inte så konstigt att jag kände mej trött inatt-jag fick ett anfall- av vad vet jag inte-men det slutade med att jag fick ta en väldigt stark tablett för att jag skulle kunna uthärda-somnade på 5 minuter och sov hela natten

Idag har det varit riktigt kallt och ruggigt ute , ingen sol och blåst från väst, vulkanaskan driver in över oss hela tiden!
Idag passade jag på att göra rantafej i  stora skåpet,  byta ut garderoben till sommar oxh stryka allt som plockades fram ur skåpet. Detta har tagit precis hela dan- men nu är det gjort och det känns skönt! Så det är inget mer att skriva om idag-Jo Noreus vann idag igen och det är självklart den bästa kören! hoppas att han tar fram folkmusiken igen till nästa gång!
Sen  har jag tittat på Millennium  Luftslottet som sprängdes-Den delen har jag bara läst och inte sett på bio, som jag gjort med de andra två delarna!

karaklud-disktrasa(före diskborstens tid)

Fredagen den 16 april 2010

dagens dialektord: karaklud
Soligt, blåsigt, men varmt i lä på solsidan 10 grader plus.

Alla flyg inställda p.g.a. vulkanutbrottet på Island.
Idag har jag hämtat hem dynorna till uterumsmöblerna för att komma ut i solen lite! Sedan har jag haft vårstädning i ´´finrummet´´med fönsterputsning mm.
Därefter har jag burit ut alla passepartoutbitar, som blev kvar från i påskas. Jag har rensat huset från jul och påskgrejor-tror jag- barnbarnen hittar alltid något som jag glömt kvar.
Jag har läst ut Den förlorade symbolen-men jag tycker att de andra av David Browns böcker var mera spännande. Den här boken var också spännande, men alldeles för utdragen. När huvudpersonerna är inlåsta i vattenfyllda kistor och fastbundna och tappas på blod- och är nästan döda, så ska det inte behöva ta 4 kapitel innan de vaknar upp igen. Sen tar det ett halvt kapitel för dem att bli räddade och kvickna till och kan springa långa sträckor. -Det är overkligt-men det är ju klart -hela händelseförloppet är ju overkligt!

I sista kapitlet avslöjas den förvunna symbolen!
Jag känner mej ovanligt trött ikväll och får väl försöka sova nu-trots att klockan inte är mer än halv tolv.

spegekyd: spickeskinka d.v.s. skinka som är saltad i 6 veckor och sedan rökt!

Torsdagen den 15 april

dagens dialektord: spegekyd

Solsken och ca 10 grader varmt
Idag reste jag till Malmö för att hälsa på Signe. Jag tog tåget från metron i byn och löste först biljett via mitt JoJo kort
Där gäller det också att ha både syn och fantasi för att kunna ta sej fram på den maskinen för en oerfaren resenär!

Först blir man kommenderad  att trycka på skärmen, sen frågas det ska du betala med Skånetrafikkort eller Visakort??

Vadå Skånetrafikkort-Varför inte fråga efter Jo Jo kort som det heter???
Visa kortet i kortscannern!! Äh , var är kortscannern-Jo där det står Jo Jo- längst ner på apparaten
Sen ska man trycka å skärmen mellan vilka orter resan  ska företas och så  vilken sorts biljett man ska ha
vuxen 0  +-
 duo    0  +-

enkel 0  +-

som ett levande frågetecken??? jo man ska trycka på + så står det plötsligt 1. Jovisst det är enkelt när man kan det-men innan är det obegripligt-

Tur att det finns ungdomar som är  både resvana och slängda i att undervisa hur det går till.

Men nu vet jag--ända till nästa gång jag ska resa för då har jag kanske glömt igen!
Det är en fantastisk moster jag har-pigg och alert mötte hon mej i dörren för att lotsa upp mej i husets nya hiss-sen drack vi förmiddagkaffe med bullar och spegekyd- Vi snackade och gick igenom en hel del problem, som vi nästan löste. De ska sätta in nya avloppsstammar, byta badrum och toaletter och elsystem och ledningar i hela huset där Signe bor i augusti månad. Det ska ta 6 veckor och då måste hon bo nån annanstans. Ev ska hon bo lite hos sin svägeska i Arlöv och lite hos oss och några dagar hos goda vänner i Malmö. Det är inte lätt och skapar en hel del oro. Hon har redan börjat bekymra sej fasligt för detta!
Till middag hade Signe lagat fläskfile´me nyskördade sparris med nypotatis och till efterrätt glass och kaffe.
Sen gick vi ut på stan och strosade i det fina vädret. Signe följde mej ända ner till  järnvägsstationen
Där var det en faslig röra med nyinsatta tåg till Köpenhamn och Helsingör-Jag vet inte om det hade med de inställda flygen att göra. Vulkanen på Island skickade vulkanaska i luften så flyget ställde in av säkerhetsskäl.

När jag kom hem putsade jag färdigt fönstren i uterummet och planterade lite blommor i krukorna, klippte ner några , dammsugade och fortsatte med Antikrundan och en kopp kaffe- Ingvar cyklade med Julia en runda ikväll också

Susanne hade än en gång varit på Sparbanken, stått i kö i en och en halv timme innan hon kom fram- då visade det sej att anledningen till att hon inte kunde komma in i Internetbanken var att de hade gett henne fel kod igår när hon stod i kö i en timme. Som kompensation fick hon en ask choklad-den måtte vara stor om den ska täcka 2½ timmes tidsbrist!!!
Nu ska jag gå och schlafa- läsa slut på Den förlorade symbolen och prova att sova! klockan är bara halv ett så det kan bli svårt!

 

trö i gröden- förstöra för sej själv

Onsdagen den 14 april 2010

Dagens dialektord:    trö i gröden     ( på tal om sparbankens nya giv)
fint och soligt väder ca 10 grader varmt
Kollade på datorn var Bunkeflogården ligger-men fick ingen träff-måste leta reda på adressen.
Idag ar jag blivit permanentad hos Ann-Mari-det känns skönt att få de långa hårtestarna tillklippta och lockade!När jag kom hem putsade jag alla fönster på uterummet utvändigt och även de andra utvändigt.
Går ganska snabbt med trasa och skrapa med skaft,
 Marianne ringde och berättade att Johan och Ida har influensa.Johan för andra gången på kort tid!


Julia kom upp med sitt långrep för att Ingvar och jag skulle svänga repet eftersom ingen annan därhemma hade tid!

Vi gick ut på backen och svängde och hon hoppade under tiden som man skulle läsa en lång ramsa
Först skulle det hoppas efter alfabetet. Den bokstav som hon missade på , blev då namnet på en kille
Sen skulle man fråga T.ex Pelle, Pelle älskar du mej,,svara ärligt ja eller nej
Sen skulle hon hoppa på ja, nej, ja nej
Sen var det frågan om var giftermålet skulle bli
kyrka, hus, utedass
sen var det klädsel på bröllop
klänning,trosa, behå
till sist skulle det räknas  hur många barn det skulle bli-Hon stannade på 57-det hoppas jag inte att det stämmer!
Sen tog Ingvar och Julia en cykeltur!
Ikväll har jag strukit gardiner och kläder-ska resa till Malmö och Signe imorgon
Jag har betalat för första gången på den nya internetbanken och det klarade jag-så nu vet jag hur det fungerar!

Men de som har företag och affärer och stora barn har ett helsike med Sparbankensyds påhitt. Ingen på banken vet inte heller hur man gör när det strular. De större barnen måste också ha bankkod, användarnamn, startkod och lösenord som ska hämtas på banken-även om barnen befinner sej 100 mil från sparbanken så kräver de att de personligen ska hämta ut sina koder!
Egentligen finns det bara en sak att göra!
Byta till annan  Bank-som har mer personlig service!

käringaköra-temperaturväxling (100 grader-10 grader)

Tisdagen den 13 april 2010
Dagens dialektord:
käringaköra

Idag sken solen igen och då var det till att ge sej ut i trädgården. vi skar ner ett stort parti förväxta buskar i trädgården och allt skulle bäras bort, lastas i ryllebören och tippas långt utanför för att sedan eldas upp. Det kändes i ryggen!
Sen var jag tvungen att plocka fram dammsugaren för att få bort det mesta  i kök och vardagsrum-förstår inte vem som ställer upp och skitar ner!
Ikväll har jag cyklat ner till Susanne på Herbalifedemonstration. Jag har ju druckit Herbalifedrink nu  sedan 1 november och blivit botad för mitt magmunsbråck .d.v.s. jag kan äta vad som helst numera utan att det ska sätta stopp i matkanalen och inga anfall heller. Dessutom behöver jag inte ta fler Omaprezol som jag ätit i 3 år utan den minsta lilla förbättring. Jag rekommenderar detta varmt till alla som har besvär med magen. Vi var några stycken som fick provsmaka alla 6 smakerna och ta del av Susannes beskrivning av alla produkterna. Det finns även en ny sort i form av ett chokladliknande kex eller matbar som har 217 kalorier liksom drinken. Denna matbar kan man ta med  i väskan när man är på resandefot och klämma i sej istället för att vara hungrig. Bra t.ex för skolbarn som är borta hela dan istället för chips, coca och hamburgare!
Vi blev även vägda på en specialvåg som berättar om hur stor muskelmassa man har, vätskemängd, farligt magfett och  i vilken ålder man kan räknas in i vad det gäller i vilket skick kroppen är. Det bästa är att när man passerat en viss gräns så tillhör man 50+ och det är ju inte så avslöjande som om man är 20 år och får beskedet att tillhöra gruppen  50+.

Jag tänker i alla fall fortsätta med Herbalife så länge jag mår så bra av det!
Cyklade hem igen-i mörker- kunde inte koppla på ljuset, men det är ju både cykelbana och gatubelysning hela vägen så det gick bra ändå!

Ikväll har jag gjort schalen klar och alla fransar är på plats! Färdig att använda!
nu ska jag gå och lägga mej och läsa Den förlorade symbolen. Jag är så ledbruten av trädgårsarbetet att jag har svårt för att resa mej upp från stolen så därför fortsätter jag att skriva!

svinatisla-maskros

Måndag den 12 april 2010

Dagens dialektord:
svinatisla
Idag sov jag länge eftersom det var slut på konstveckan och det har tagit på krafterna att vara alert hela tiden!
Susanne ringde och undrade om jag kunde ta ett foto på Matildas söndriga dator. OK jag körde ner och fotade men kunde inte skicka fotot från deras dator utan körde hem och fixade det på min egen dator och sen hade jag lite brevväxling med Dell.
Sedan kom Elna och fick lite hjälp med banden på tröjärmen-jag upptäckte att jag hade visat fel sätt att banda, när jag studerade originalet lite bättre.
Sen åt vi middag äggakaga med stekt bacon och lingonsylt och konstaterade att det var en riktigt fin middag. En portion på Gästis i Hammenhög av samma sort kostar 150:- Elna var där i somras och åt äggakaga. Det är Gästis specialrätt liksom stekta råkor på våren och gåsamiddag på hösten.

När Elna kört så tänkte jag kolla det nya sättet att betala på internetbanken. Det gamla sättet med dosan fungerade inte alls längre och försökte alltså med det nya sättet-Jo jag kom så långt att jag skulle indentifiera mej-Då skulle jag fylla i lösenordet och då var det stopp-Lösenord???? Vadå???? Vem kommer ihåg ett nytt lösenord, som man antagit för flera månader sen??

Varför ska det ändras och grejas med allting? Jag har nu försökt med flera tänkbara lösenord-men icke!
visst,visst-deet är klart att jag skulle ha skrivit ner lösenordet-men det gjorde jag inte tyvärr-
man tror ju att man kommer ihåg????
Man kan bli ´´med lappadockor´´ för mindre! Klydd och knävvel! nu har jag ringt till supporten-de hade öppet till 23.00 och lovade att ringa när det var min tid i kön. Jag förstår att det är en lång kö, när det ska klyddas på detta sätt! Det är nog fler än jag som behöver komma fram nu är klockan snart 24.00 och än har de inte ringt i alla fall. hoppas att de inte ringer tidigt imorgon för då blir jag förb....

julia kom från skolan i eftermiddag -hon mnsade, chattade för allt vad hon är värd och jag räfsade en liten bit i trädgården innan det var tid att köra till Monica i Borrby för att hålla styrelsemöte i folkdansgillet. Julia följde med eftersom  ingen var hemma!

Susanne var med sitt jobb i Kristianstad och flickorna dansade!, Josefine kvällsjobbade!
Ja så nu sitter jag här och väntar på supporten ska ringa-men det blir väl inte idag!

brånkad siefläsch - hårdstekt sidfläsk

Söndag den 11 april 2010
Dagens dialektord: brånkad siefläsch
Idag skulle mor och far kunnat fira sin 70 åriga bröllopsdag.
 De gifte sej i s.k. krigsbröllop 1940, då far plötsligt blev inkallad till krigtjänst i Harlösa!
Soligt men kallt idag igen och det gäller att elda bra i brasan i ateljén. Idag kom det inte så många besökare, men ett tjugotal kom ändå på besök. Bla josefine som inte har haft tillfälle innan i påsk! Elna  kom för att få lite hjälp med bandpåsättningen på tröjärmen och Susanne  med Kucci tittade inom på promenaden.

klockan sex ikväll slog jag igen portarna till påskveckan -nu är det slut för i år-men jag har ju öppet hela tiden ändå, men efter överenskommelse per telefon, så nu blir det andra saker som gäller!
Ikväll var det folkdans  kl. halv sju. Det kom ovanligt mycket dansare, men ingen spelman. Vi väntade en stund och sen ringde vi till honom och han hade missuppfattat det hela och trodde att det inte var dans ikväll. Han hade sin dotter på besök!

Jag hastade hem efter CD spelaren , men hittade inte folkdansskivan utan vi fick dansa efter andra skivor-det blev tysk Väva musik, lite Österleningabunkemusik och Engelskor,  mm mm.

Under tiden som jag var hemma hade dansarna tränat igenom gotlandkadriljen och eftersom inte den musiken fanns på skivan så sjöng vi hela kadriljen med Gudrun som försångare! Det gick bra det också.
Men nu vet vi alla hur otroligt bra det är med levande musik .

Det är besvärligt att hela tiden leta låtar, trycka på knappar  från och till och paus och så är musiken antingen för kort eller för lång.

marenblomma-tusensköna

Lördagen den 10 april 2010
Dagens dialektord:

marenblomma

Idag var det riktigt kallt och skarpt i vinden-Jag öppnade redan klockan 10.00 och det kom mycket besökare. Det var inte så många skåningar som kom utan från Uppsala,Värmland, Blekinge, Småland och från Östersund-trevliga och intresserade besökare med mycket frågor. Flera konstföreningar var också på besök och jag fick inbjudan till ett par utställningar bla i Hamburg Bleking och Helsingborg  lite längre fram. Det är många fler som nu börjar förstå att det ligger mycket arbete bakom en kopparetsning. Det är inte bara att ´´teckna bilden´´ på plåten och sen sätta in den i pressen och veva fram ett otal exemlpar som många tror! Efter en lyckad dag var jag trött i både huvud och ben och ägnade kvällen åt körslag och schalvirknning.

´´ble`med lappadockor´´(-ung.) bli frustrerad

Fredagen den 9 april 2010

Dagens dialektord: ´´ble`med lappadockor´´

Stekt  panerad torskfilé till middag med saltsting och  turkisk yougart, som är tillverkad i Sverige och har en bild av en  turk som egentligen  är grek, som blev förnärmad över att bli kallad för turk. Det var släktingar som efter 10 år upptäckte bilden och begärde skadestånd! Allt enligt TV-Rapport och då är det väl sant

Idag var det riktigt kallt och blåsigt på backen. vinden tog i från väster och höll på att blåsa iväg med konstrundebesökarna!
Den första som kom var Birgit, som ville köpa en akvarell till sin son. Hon fick även hjälp med sin folkdräkt så att hon nu kan sy fast livet och kjolen. Hon hade med sej hembakta bullar och sen drack vi lite kaffe emellanåt. Det var en hel del besökare idag och flera av dem kom tillbaks igen efter att de varit här under påskdagarna. Kul!


Jag fick också veta att en hel del läser min blogg och att de tyckte att den var underhållande!! hur man nu kan tycka det om min blogg? I allafall så blev det mycket diskuterande kring dialektorden och jag har fått många tips på roliga dialektord, som kommer att dyka upp varje dag!

Kaffestugan Alunbruket hämtade lite böcker-Ria Myllesäck- som skulle vara till försäljning under sommaren! Boken är ju 12 år gammal, men den blir ändå aldrig för gammal eftersom det är gamla lekar och traditioner som beskrivs i den! Ock de är redan så gamla att boken faktiskt är  riktigt modern!!!!

Jag har nu sytt klart monogrammet på Jonathans skjorta efter mycket möda och  100 besvärligheter. Det är inte lätt att sy över två trådar på fint linne, när dimman framför ögonen slår till. Men med hjälp av förstoringsglas och västersol  i uterummet så blev det avklarat.
 Sedan har jag virkat på min schal och tittat på Talang där det var flera väldigt duktiga sångerskor och sångare.
Nu ska jag slänga mej i ´´sängabossed´och läsa ett stycke ur David Browns ´´Den förlorade symbolen´´ Jag är halvvägs bara , men den är så spännande att jag skulle kunna läsa ut den på direkten.
 Men då blir klockan så mycket att jag inte kan gå upp imorgon. Jag har ju öppet hus nu både lördag och söndag mellan 10.00-18.00, så deet gäller att få benen ur sängen i god tid föer öppningsdags!
 Egentligen skulle jag vara på Folkdansringens distriktsstämma imorgon, men det går ju inte att vara på 2 ställen-men Kerstin o Per-Olof kör dit och representerar föreningen.
knavrar-nycklar på nyckelharpan

Torsdagen den 8 april 2010

dagens dialektord: knavrar

Idag fyller Marianne M år! GRATTIS GRATTIS!

 

Marianne stämmer harpan

Fint väder var det i förmiddags, så jag gick ut i trädgården för att räfsa, men retade mej på några gamla buskar soch en stor nyponbuske utan för porten så jag gav mej backen på att klippa ner alltihop. Det tog tid och Ingvar fick fortsätta att ta lite av det.

När klockan var 12.00 kom de förata besökarna -de hade tagit fel på tiden, men jag släppte in dem i ateljén.

Sedan kom Dagny gående. hon hade lämnat bilen på service och vi hann dricka en kopp kaffe med glassbåt innan nästa omgång besökare kom och sen kom det faktiskt folk hela eftermiddan. Emellanåt kunde jag sitta i fåtöljen och sola mej -skönt

klockan fem stängde jag ateljen och körde till Hammenhög-Folkdräktskurs-

Men först gick jag in på Malmqvist El och gratulerade Marianne.
Till folkdräktskursen kom Birgit, Berit,Eva,Ann ,Christina och Elna -Lena hann inte eftersom hon skulle till trädgårdsmässan i morgon!

Nu börjar det arta sej med alla dräkterna. Berit kom iklädd sin dräkt och vi justerade hennes väst, Ann sydde på kjolen på Jessicas dräkt, Birgit sydde ihop sitt liv och Eva broderade på sitt fina förkläde. Christina klippte ett nytt liv till sin dräkt.

Vi klippte om Elnas ärmar, tråcklade och sydde  och sen drack vi kaffe och åt smörmada!

duestol-blåklint!

Onsdagen den 7 april 2010

dagens dialektord :: duestol

Idag ringde Britt i Tomelilla  i ett delikat ärende redan klockan 8.00
De kom för att byta en present en grafik med gäss, som hon inte gillade och ville då ha en annan-Ok! hon  hittade då en akvarell som stod längst bak i ett ställ. Jag fattade inte riktigt galoppen förrän de försvann ut genom dörren-då slog det mej att de tagit med sej Julias 10årstavla, som hon valt ut och ställt längst bak för att jag skulle veta att hon ville ha  just den. Jag ringde Britt och förklarade saken, men idag ringde hon och ville att jag skulle måla av samma tavla en gång till-men nej det gör jag aldrig! Det är ju det som är vitsen med en akvarell att den bara finns i ett ex.  Ja så är det när man ger en present som mottagaren inte tycker om!-Men jag har aldrig varit med om dess like förstås! Men jag vill ju gärna ha tillbaks tavlan eftersom Julia redan valt ut den! Och barnbarnen har företräde!

Idag har det varit väldigt fint väder hela dagen och eftersom det inte såg ut att bli regn tog jag tillfället i akt att göra vårstädning i Lillstugan idag, med allt vad det innebär. Ut med alla 36 kuddarna, mattor, leksaker och trädgårdsdynor, och allt annat som stugan rymmer. Det är ett jobb som tar hela dagen. Många fönster att putsa och många kuddar att banka och bära ut och in!
Men jag blev klar med allt utom gardinerna som ska strykas. Så nu är det klart för sittning mm- utan spindlar, som barnbarnen är fruktansvärt rädda för  - men de är bortstädade allihop nu!

Jag har nu så fruktansvärt ont i ryggen efter dagens strapatser att jag satte mej i uterummet och började sy monogrammet på Jontes skjorta - över två trådar- så jag behöver ha det fina ljuset från solen.<

Förresten så var det minsann inte alls så varmt i eftermiddags! Tänkte dricka kaffe och fika ute i trädgården när Julia kom från

 skolan i dag, men vi fick flytta in i uterummet- det var väldigt kallt i vinden.

När vi fikat , bankade Ingvar alla kuddarna  och Julia sprang i skytteltrafik och gav dem till mej inne i stugan.  36 st

Det hjälpte mycket på min rygg och mina ben!
När det började skymma kunde jag inte se att sy på monogrammet utan flyttade in franför TVn och har sen virkat frenetiskt på min ylleschal. Den ska bli 80x160 -men den mäter bara 50x 100 och det messta är alltså kvar! Hur dum får man bli!!!
tröllkonna-vallmo

Tisdagen den 6 april 2010

Idag har våren kommit på allvar-Varmt och soligt hela eftermiddan

dagens dialektord: tröllkonna

Snöklockor i min trädgård
Idag kunde jag sova till halv 10.00 -Skönt-jag har öppet klockan 13.00-17.00 i atelje´n hela veckan
och lördag -söndag 10.00-18.00

Jag har just läst YAskonstreportage och det är klart att visst är det samma konstnärer som det alltid skrivs om, men de är ju duktiga konstnärer och var och en får ju tycka vad  de vill!
 Själv bryr jag mej inte!
Jag tycker att det viktigaste är att de som köper mina tavlor också köper dem för att de gillar dem
 och inte för att någon annan har tyckt si eller så!

Idag har det inte varit så många besökare, men de som kom var åtminstone intresserade. Under tiden som jag ´´passade´utställningen satt jag utsträckt i solen i en liggfötölj-inte dumt alls- eller så var jag flitig och virkade-

Julia och Elin kom från skolan och fick var sin glassbåt innan de cyklade hem . Julia cyklar numera upp till bussen själv och sätter cykeln vid lilla huset.

Efter utställningens slut räfsade jag en liten bit  i trädgården och klippte ner lite mer. Tidigre tog vi bara det grövsta, men nu får man göra det lite bättre. Men efter ett par timmar så sa min rygg stopp och så fick jag linka in igen!

I den gamla orörda trädgården kan man nu hitta massor av blommor, snöklockor,snödroppar, vintergäck, julrosor och scillor som strax kommer att slå ut. Det är många av besökarna som har fotograferat den orörda trädgården!

Ikväll har jag vilat i en fötölj och virkat och slappat framför TVn -första kvällen på en hel vecka!

stickjelbär-krusbär


Måndagen den 5 april 2010

Annandag påsk

 Några av etsningarna

dagens dialektord: stickjelbär
Idag har det varit kyligt men  uppehållsväder med svag sol i eftermiddag

Idag hade min farmor fyllt 125 år, min morbror Per Nytorpe  hade fyllt 82 år

Det var lite mindre besökare idag, men många kändisar. Bla Ingrid o Åke, Inga o Ingvar och

 Ann-Christine kom i eftermiddags, vi fikade på våfflor o kaffe och snackade om allt möjligt! hon ritade av mönster till dockkläder som hon ska sy till sina barnbarn.


Dockorna på utställningen


folk kom och gick i en strid ström och jag förklarade för väldigt många hur det går till att göra kopparetsningar.-roligt att folk är så intresserade.
Det var väldigt många som kommenterade YAs konstkritiker idag. De undrade varför i hela världen de alltid skriver om samma konstnärer-Har dessa konstnärer betalt mutpengar eller har de själva fått eller köpt tavlor av de nämnda konstnärerna och på så vis försöker höja värdet på sin egen konst.??? Ja fråga inte mej? Man får ju hoppas att det inte är så!

I vilket fall som helst så är ju konstkritikern bara 1 person och resultatet blir då att det bara är en persons tyckande så det är av inget eller ringa värde!
Ibland kan det vara svårt att svara på sådana frågor-men det är roligt att höra att folk reagerar så intensivt. Men det är klart-det står ju i tidningen och då är det väl det som gäller.

Jag drar mej till minnes gode vännen Olle Olssons uttalande och kommentarer när folk påstod saker som skulle ha hänt. Han sa alltid: ´´Är det sant eller har det stått i tidningen!´´Han hade inte så stort förtroende för  sanningshalten i tidningen.

Det var en familj som kom ock  hämtade min vinsttavla, efter att ha tagit lotten på ett annat ställe.
Ikväll var vi på födelsekalas hos Britt Bak i Tommarp. Vi åt först en sillamacka och sen fick vi lammstek med goda tillbehör och marängtårta till kaffet. Holger stod för matlagningen , men Britt hade fixat lammet. Det var  en hel del grannar också på kalaset. Holger sjöng flera fina snapsvisor som han själv skrivit.
Trevligt kalas!
---

ja blick rädd-jag blev rädd(farmor sa blickj)

Söndagen den 4 april

Påskdagen

dagens dialekt:´ ja blick rädd´´
Regn och blåst-alltid regnar det någon dag under påskveckan.
Idag kom det lika mycket besökare som de andra dagarna, mycket sommarfolk som var nere i sina sommarhus. De hade spenderbyxorna på och bl.a. en hel del etsningar inhandlades.
Även många goda vänner kom på besök och en del var gamla bekanta som jag inte träffat på många år. Kul när folk kommer på besök.

Jan Grabelius kom och berättade att han som barn varit mycket hos mina föräldrar och då även lagt märke till min redan utpräglade dialekt. Jag hade sagt ett ord som han inte förstod då:´´ ja blick rädd´´.
Jag kan förstå att han tyckte det hördes konstigt- och jag har aldrig heller vuxit ifrån min dialekt-
förresten varför skulle jag det!?   vill man förstå- så kan man!
Jonathan kom hit efter kyrkobesöket-Han ska bli konfirmerad den 8 maj.
Annette hämtade honom lite senare,men han hann med att visa katten utställningen förstIkväll har vi varit hos Fam Marianne och Lars-Inge på påskapickning. vi fick en sillatallrik med lite av varje på och ägg som var handmålade-nästan synd att picka itu dem!Vi fick kotlett  med tillbehör efteråt
E
rik, Ida och Johan var alla hemma, men Gustav är i Vemdalen!  Vi tittade på det nya rummet som snart är klart och pågarna fick plötsligt för sej att ta in bordtennisbordet och började spela rundpingis- Det var Ingvar, Lars-Inge, Erik och Johan som spelade nästan en hel timme. Ida och jag placerade oss i TVsoffan medan Marianne fixade kaffe med glass som vi drack innan vi körde hem!

rystehånad - skakig på handen
 

Lördagen den 3 april 2010

dagens dialektord: rystehånad

Påskafton

Varmt och soligt väder
Öppnade klockan 10 och det stod redan 2 bilar på parkeringen som ville in i värmen. Hela dagen kom det folk på besök i en jämn ström. Moster Ingrid med kusin Mona kom också och fick med sej en docka till barnbarnsbarnet.

Så kom bussen från Stockholm med 37 personer, några med käpp. De fick gå från stora vägen 90 m upp och sen hade de allt som allt 30 minuter på sej för att gå runt och titta, handla och gå på toaletten-Sen gick busse, Det var verkligen synd att de inte fick längre tid eftersom så många gärna ville köpa etsningar men hann inte eftersom chauffören  kallade ut dem!

Ja , det gäller ju att hinna med så många som möjligt förstås!

Marianne och Ida tittade in om , innan de sen skulle köra till Simrishamn occh titta på pågarna som spelade innebandymatch-
8-2  vann de med! Samtidigt kom Ingegerd och Bert med en fin rosmarin!
En bra dag även denna påskafton
Ikväll har vi varit hos Ally och Ingemar på  sedvanlig påskafest. Ett gäng på 12 pers. Vi pickade ägg , åt olika sorters sill och sjöng till både snapsar och vin. Efter äggapickningen vankades det en jättegod kasslergryta med tillbehör och paron med mintchoklad till efterrätt.
Sen häckade vi soffan och snackade och grinade hela kvällen, med uppehåll för en liten tävling-frågesport om Berlin, engelska och svenska kungahuset och lite andra  aktuella frågor.  Jag fick en liten blå keramiktocke i present.
Vi kom inte hem förrän halv två! Det blir svårt att vakna imorgon!

kossen i hasorna-slapp i vaderna (svårt att översätta)

Fredagen den 2 april 2010

Långfredag
Soligt och fint väder-men svalt i vinden.

dagens dialektord: kossen i hasorna
Idag började konstveckan. Klockan 10.00 öppnade jag dörrarna och genast kom tre bilar på parkeringen.

Det har varit en jämn ström av folk , hela dan-ingen trängsel men så där 10-15 personer i ateljen samtidigt under hela dan. Lite mindre stundtals -men  folk har kommit ´´bunkavis´´ -antagligen beroende på trafiken på vägarna. Det har varit många kändisar, men allra flesta som jag inte har sett tidigare.
 Somliga strosar runt och tar god tid på sej och andrar jäktar runt och ut igen för att hinna med så många ställen som möjligt eller kanske för att de inte gillar min konst! Det vet man aldrig. En del handlar etsningar, andra akvareller och de flesta kort och böcker och några köper ingenting -helt OK vilket som helst.
Vi har ju ateljén öppen för att visa alsterna och för att folk ska kunna få direktkontakt med konstnären.

Trevligt är det också när goda vänner dyker inom dörren och vi kan få oss en  liten pratstund.

Emellanåt snurrar det i skallen när alldeles för många står på kö för att handla och alla vill prata och några verkar jäktade och andra vill veta hur man gör!
Ett par från Norge kom in och berömde min hemsida, som han brukade gå in på ock lyssna på Österleningabnnkens glada låtar och läsa om folkdräkter, musik och traditioner. Han köpte både CD, bok och diverse kort.

Många läser min blogg kan jag förstå och det är ju trevligt,  Jag kan ju se på besöksräknaren att det ökar med minst 50 personer dagligen. Kul!

Det gäller att vara på alerten hela tiden -och det tar på krafterna mer än man kan tro. Det känns att man inte är 20 längre.
Jonathan har varit här hela dagen och Julia med kompis Hanna har varit här halva dan-Sen kom Lars-Inge med Erik  och Johan och  även Robin . Susanne och Matilda kom också en stund . Ingvar fick plocka fram våffeljärn och göra våfflor så att alla kunde fika. Emellanåt hjälpte de mej i atelje´n med att sälja lotter  mm.

De sista besökarna kom fem minuter i sex och när de gick, släckte jag och låste och skulle gå in. Jag hade packat ner lite saker i en korg som jag tog in, men när jag kryssade över kullerstenen på gården så svajade det till i skallen och jag ramlade på knä på de hårda stenarna. _Då blir man förbannad på sej själv- Gamla människa- ramla mitt på ljusan dan- Särskilt när man klarat av hela vintern med hal is och snödrivor utan att ramla en enda gång! Jonathan kom springande in genom porten som en räddande ängel  lagom för att hjälpa upp mej från mitt prekära läge.-han kom egentligen för att hämta bensindunken till Ingvar som höll på att samla in de gulröda vindbollarna.

´´Jag kände mej kossen i hasorna´´ -som far brukade säja
Som tur var så bröt jag varken armar eller ben, men stukade höger lillfinger och slog hål på strumporna, men inte knäna. Vad kan man mer begära? vilken tur jag hade!

Ikväll plockade jag undan det värsta och sen har jag slappat i fåtöljen hela kvällen med att virka tre fyra varv på ylleschalen..


kåst-kvast
tjyva-hötjuga
 

Torsdagen den 1 april 2010
Skärtorsdag-en farlig dag , därför korsade man med krita över alla ingångar till bostad och stall och satte in alla kåstar, tjyvor o skölar-allt med skaft. Man var rädd att häxorna skulle ta sej in och sprida sjukdomar och förstöra. Skaften kunde de använda att flyga på! Man fick inte heller hänga ut tvätt den dagen-då sade man att de tvättade häxans särk och det var ungefär som att man var i maskopi med påskakäringarna. Det hände för  50-60 år sedan i Smrishamn och den som hängde ut tvätten blev utpekad  som häxvän!

dagens dialektord: kåst

Klockan 00.01 fick jag följande meddelande från en påskakäring
 

 

Hej!
När åker du i morgon?
Själv drar jag vid 4-tiden.
Det mesta är klart,har badat katten i neon,
satt lysdioder i kucklet,
fixar just nu hjullagren på kvasten,det blir raketbränsle i år.
Om vi ändå inte syns,önskar jag dig en riktigt Glad Påsk.

och det är klart att jag hänger med det är ju skärtorsdag och första april!
Det har varit en hektisk dag, med en hel del fixande i atelje´n med priser, listor, lotterier och hängning i sista minuten. Fattades lampor, men det var lätt fixat hos Malmqvist El och nu är allt på plats. Jag har även planterat blommor i krukor och baljor så att det ser lite vårligt ut. I eftermiddags färgade jag 20 dvärghönsägg och 10 vanliga ägg
 för påskpickning i påsk om det kommer några påskgäster

Malte ringde idag från Munkedal och önskade Glad Påsk och berättade många intressanta historier.
. Ikväll var vi hos Susanne på påskbuffé. vi pickade så klart ägg och för de som inte vet vad äggapickning är så  visar Amanda och Julia här hur det går till. Matilda hade redan fått sitt ägg knäckt
För mot för och sedan akter mot akter

 Den som har sitt ägg helt när alla pickat med varann blir äggakung. Ikväll blev det Julia


 

Sen mannekäängade Julia i alla sina kläder som hon inhadlade på Ullared i går och det var en hel del tröjor, byxor, jackor och skärp! Julia köpte även babykläder till dockorna som jag ska visa  under påskveckan.
Plötsligt knackade det på dörren och det stod två pricksminkade flickor på trappan och sträckte fram sin godispåse för att få mer godis!


Jag passade även på att fotografera Gretas docka som hon fick då hon fyllde 5 år. Greta var fars tvillingsyster-så dockan är 91 år gammal. -Det är en docka som har tygkropp med ledade ben och ett fint porslinsansikte och riktigt hår
Greta dog i spanska sjukan 1920 och sedan förvarades dockan hos faster Evy i en byrålåda fint inlindad i ett linnelakan och sedan i silkepapper. Vi fick aldrig leka med dockan, men ibland kunde vi få hålla den!
Faster Evy hade också en porslinsdocka. Den fick jag leka försiktigt med när jag var ensam där, och ibland fick jag ta upp den ur vaggan ,som fars morfar hade snickrat.
När faster Evy dog så fick jag dockan av farbror Axel och sedan fick Susanne den av mej!

Annette fick en blåmålad barnstol som Oscar Arvidsson i Ö.Herrestad målat
Lars-Inge fick en svart gungstol, som Fars morfar Kristen Jönsson tillverkat i smide.

österleningabunken: en grupp österleningar ( som sjunger gamla visor från Österlen)