Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

Ann-Margrets Blogg /Dagbok
 

 

Oktober 2010

 

Söndagen den 31 oktober 2010
Idag har jag städat upp runtom i huset,
Ikväll var det folkdansträning , Roligt som vanligt. vi hann med en hel massa danser- från Ugledansen till bierenbomskan.en skånsk springdans. Även slängpolska på fläck och en och annan Väva variant. Bert och Gertrud spelade. Kvällen tillbringades med broderi och släktforskning!


Lördagen den 30 oktober

Idag skiner solen från en klarblå hösthimmel och alla träd står i finaste höstskrud.

Jag har fått en fin present idag av ett par boende i Bjärred. En skinnklocka av gammal modell och en Ingelstadsdräkt med mörkblå goffrerad kjol. goffrereingen är gjord på gammaldagsvis med pilevidjor. Man veckar hela tygstycket med små fina veck som man sen binder fast på pilevidjor, blötar alltihop med vatten och så in i bagaronen(BAKUGNEN)
där de får ligga i eftervärmen efter brödbaket, ända tills allt är torrt. Sen är det bara att plocka fram resultatet-ett hållbart fin veckat kjoltyg, Till dräkterna hörde 2 lockar, silver ,en lockaklut  3 handvävda förkläden och flera opple med vackert broderi.Dessutom en festjacka från sent 1800tal svart med fina band- Matilda ville låna den när hon ska på fest nästa gång. Skinnklockan passade Julia perfekt- Hon tyckte att den var lite tung förstås, men den passar nog flera av flickorna här som inte är så långa som jag!

Matilda och Julia kom hit cyklande i eftermiddags och när de skulle hem igen passade jag på att cykla med dem för att få lite frisk luft och motion. Sen tog jag en fotoruna i den fina naturen blan blommor och blad

 

Fredagen den 29 oktober 2010
Idag har det varit fint väder och det har blivit en del städning och undanröjning igen! Gustav och Ida kom på besök en stund -Ida för att prova stövlar. Gustav har fått en skada på ett revben- Han tränade för mycket så att ett tidigare brott gick upp igen! -Ja minst 6 veckor tar det att bli bra igen! Egen erfarenhet!- Jag brukar upplysa folk om detta nedslående besked-inte blir man glad, men det är bättre att vara förberedd! Sen scannade jag in en hel del bilder från gamla fotoalbum, där man verkligen kan hitta  både dråpliga och fina bilder!

Torsdagen den 28 oktober 2010
Idag  regnade det och var gråväder, precis lagom väder till att städa i sovrummet och sen scanna in bilder som jag hittade i ett album på loftet. Korten är från mitten av 1980 då Österleningabunken spelade in skivor i Kivik. Det blev 4 LPskivor, 1981, 1983, 1986,1988- tänk så flitiga vi var på den tiden-men det var innan alla flickorna i gruppen fick barn. Jo det var förstås några av barnen som var födda redan då!
AnnMarie kom idag igen-hon hade glömt hur man syr de olika sömsätten, men så är det ju också 25 år sen hon hade börjat på dräkten!
Ikväll har vi  i Österleningabunken varit hos Lis och sjungit julvisor och fikat och snackat om lite av varje!
Nu ska jag forska lite i släkten!

Onsdagen den 27 oktober
Idag har blev det kokt ål till middag och sen har jag röjt på ovanvåningen hela dan. Det känns riktigt skönt att veta vaar alla saker har sin plats-ända tills jag glömmer var jag lagt alltihop
Nu har jag folkdräktsmaterial-linne och ylle och sidenbrokader,spetsar,band mm i olika backar med lock. Dockor som är till salu i två backar och dockmaterial i tre backar. Fotobackar har jag också 8 st stora backar. De ska skannas in i datorn allihop för att jag sen ska kunna göra bildspel av dem! Julsakerna finns i 7 backar och dukarna i två! Det är inte klokt så mycket grejor man har-men nu är de på plats.
Ikväll blev det bonde söker fru under tiden som jag broderade på särken.
till sist var det släktforskning
 

Tisdagen den 26 oktober 2010

Ann-Marie Karlsson kom för att få hjälp med sin dräktsömnad. Hon börjar på särken!
Bakat bröd och kanelbullar i eftermiddag
Ikväll har vi varit hos Annette och hjälpt henne sätta upp smidesgrejor på väggarna. Strul blev det när hålen skulle borras och skruven gick rakt genom gipsväggen. Men strax kom det hjälp så det ordnade sej till det bästa!

När vi kom hem så blev det släktforskning

 

Måndagen 25 oktober 2010

GRATTIS GUNNEL på din födelseda!Snart är det Jul igen!
Idag fyller Gunnel år och ikväll har vi varit på kalas hos Gunnel och Stig. Som vanligt var huset fullt av folk och vi blev bjudna på jättegod mat , allt hemlagat från pate´, rökt kött, likör och tårta och mycket annat gott. Helt enligt traditionen sitter vi placerade på våra platser, kvingorna i ett rum och gubbarna i ett annat. Konstigt vad vanan kan spela inär det revirtänk tro?Men trevligt är det att träffas och ventilera alla viktiga händelser som hänt de senaste veckorna!

Tänk att någon kan komma på idén att stjäla all mjölk i tanken på Smedstorpsgården! Det måtte ha varit en törstig en!
Eller kan de bara ha öppnat kranen och tappat ut all mjölken i avloppet av ren illvilja????

Liksom att de stal vår koppargryta , som stod i trädgården( går så klart inte att jämföra med  mjölkstölden), men ändå!!Hur är de funtade i knoppen! Inatt har en tvåbent eller fyrbent varelse tagit en gås i inhägnaden utanför vår trädgård. En gås är helt försvunnen , men den andra har blivit skadad vid stölden!
 Frågan är nu :Vem är det som tagit vår gås?
Är det en iller,mård eller räv?????
Eller är det en försylten tvåbent av människosläktet som varit framme ? Igen??
I så fall, så har tvåbeningen ingen glädje av den gamla gåsen som är en av våra livgäss!
Den är inte ätbar! Seg och svårsmält tillika!
Men ett djur kan kanske kalasa på den!
Vi har nu satt ut ljus, fälla och en jättefarlig hund att vakta!


Det regnade som spö i backen när vi körde hemåt, men Gunvor som kom från Onslunda hade haft snö på sin bil där.

Förut idag var det solsken och riktigt varmt. Jag räfsade löv, löv, löv, utanför porten för att slippa bryta benen på de hala våta löven som samlas under kastanjen.

Julia kom från skolan och vi tog en tur till Hammenhög för att hämta mina tappade bilnycklar
som låg utanför Tulpanen efter en folkdräktskurskväll!
Sen var vi hos Malmqvist El och inhandlade en solcellslampa till Gunnel
och på hemvägen hämtade vi upp Ida, som kom från skolan efter ett matteprov!
Hörde att Gustav rest till Stockholm!!! Antagligen till Livgardet!

hittade ett par roliga visor i Peder Pederssons låda! En julpolska och en soldatvisa!

24 oktober 2010

Regn igen, men lite sol  på eftermiddan!. Jag bakade potatishålkakor med överbliven potatismos och det var lagom tills Annette och pågarna med sällskap kom på besök

Ikväll har jag varit på folkdansträning med Bert som spelman. Roligt som vanligt Därefter har TV stått på programmet och nu ska det strax släktforskas igen!

 

Lördagen den 23 oktober
Idag regnade det och var riktigt ruggigt ute så jag tog en runda till affären och
sen blev det kanelbullar och fint bröd bakat!
Lite dammsugning och sen har jag broderat på särken och släktforskat. Det är inte vettigt så lång tid man använder till den där forskningen-Jag ska snart sluta och fortsätta med mina historier istället!
Jonathan ringde ikväll och ville komma på besök .Han hade varit runt i byn med sina kompisar och efter flera varv i byn var alla trötta och ville hem och vila sej. Annette o Robin var på fest så Jonte kom hit några timmar istället!

Då åt vi nybakade kanelbullar!

Fredagen den 22 oktober 2010
Idag låg jag länge  för att sova ut från gårdagens strapatser. Jag har väldans ont i ryggen efter allt sittandet igår, men det gick över när jag började städa, dammsuga och kom in i de vanliga gängorna igen!
Lars-Inge kom för att se vad som felade tvättmaskinen. Det var väggkontakten  som strulade, Den blev snabbt lagad och nu fungerar tvättmaskinen igen!
Pratade med Gustav i telefon idag . Vi diskuterade Afganistan!
Jag hoppas att han inte reser dit-men han är av en helt annan uppfattning än jag!
Jag tror att det är väldigt farligt att resa dit!
Ikväll har jag sytt på oket på särken, med hålsöm!

Torsdagen den 21 oktober!
Vaknade av Ingvars signal-Nu är klockan halv fyra! Upp och hoppa idag ska bussen till Heilige Hafen avgå klockan 5.00 från torget i Hammenhög.

Det var surt! Men det var bara att störta halvvaken in i duschen och på med kläderna och iväg till Hammenhög. Bussen -men Lars-Åke Olsson , som chaufför och reseanordnare kom prick 5.00. Ally väntade i mitten av bussen och sen började den långa resan med uppsamling längs vägen-Glemminge-Övraby-Tomelilla Sjöbo,Veberöd och sen var bussen full av folk. Kloclan 11.00 var vi på plats i Heilige Hafen för att inhandla diverse drycker mm. Därefter åt vi på en fiskrestaurang vid hamnen. Ally och jag fick vänta i 45 minuter innan vi fick vår mat. Jag åt spätta som var jättestor och mycket god-men det blev stressigt på slutet eftersom alla de andra redan var klara när vi fick vår mat!Sen var det bara hemfärden som återstod och vi kom till Hammenhög klockan 21.00 . Ingvar hämtade både mej och dryckerna i storm och ösregn!

Onsdagen den 20 oktober
Susanne ringde tidigt och sa att Julia ville ha folkdräkt på i skolan idag! Hon trodde inte sina öron!. Men hon kom hit med särken och jag fick fixa ihop de andra dräktdelarna. Anledningen till att Julia villle ha dräkt var att jag idag ska besöka Smedstorps skola ännu en gång för att lära 4-5 an allt om medeltida danser och lekar eftersom de just nu studerar medeltiden. Förra gången var jag klädd i medeltidsdräkt och jag hade flra stycken med som alla fick prova. De slogs om att få prova dräkterna1 Därför var det verkligen jättebra att Julia ville ha sin folkdräkt  på så att jag fick möjlighet att berätta om våra dräkter som är en direkt övergång från de medeltida dräkterna fram till mitten av 1800talet.
Det nya modet med klänning och kostym kom i början av 1900talet och finns ju fortfarande kvar
Men 1900talets folkdräkt kan ju också vara jeans och Tshirt, som de allra flesta är klädda i numera!
Allt kan kallas för folkdräkt och eleverna gapade stort när de förstod sammanhangen!
Sen blev det långdans, både skriden och med springsteg, Räven raskar på medeltidsvis, Bro broBreja, Vi ska resa till Bremen, vispa skånk, Romerska vagnar , Ta jultocken,Lindormen och pantlekar! Puh, det tog på krafterna!
När lektionen var slut körde jag till Simrishamn och sparbanken för att växla ut kronor till Euro! och sen fikade jag på scones hos Susanne.
Ikväll har jag ändrat folkdräktskursen  till ikväll istället för i morgon då jag ska ut och resa!
Alla kom utom Ann och Elna! Som sagt! De sista orden jag hörde från dem igårkväll var Vi ses imorgon!!
Men se minnet kan även svika på ungdomar!!!
Eva är strax färdig med bugabånsduskorna, Berit hade vävt 10 meter förklädesband och delade upp dem.Lena började sy smock på sin särk och Christina knäppte vecken på sin kjol och provade in livstycket!

Vi drack kaffe med gott tillbehör, och snackade om allt mellan himmel och jord. Jag förklarade vad potteblått är för något-växter som blandades med urinen från en man som druckit brännvin dagen före , för att få fram en vacker och hållbar blå färg på garnet och hur man förr doppade sina stickade tröjor i urin och vatten som man tvättat fåren i för att hålla borta ohyra och sen få dem mjuka av lanolinet från ullen! Detta berättade jag även för skolbarnen idag och deras kommentarer var Fy så äckligt!

Tisdagen den 19 oktober

Idag har jag sorterat Ingvars garderob och burit upp alla sommarkläder för vinterförvaring! Stadat undan i hallen och tvättat-men tvättmaskinen fungerade inte-Den blinkade ihärdigt utan att jag kunde få till en start! ringde Lars-Inge för råd!
Kolla först propparna! Yes vi kollade-men alla var hela! Ok! vi väntar tills Lars-Inge har tid att komma!
På kvällen var jag på stickjunta hos Karin i Hammenhög,Hon bjöd på jättegod räkröra i ostkorgar. fiskgratäng och chokladtårta-Snacka om bantning! Vi stickade!!! Men mest med munnen!!! Jag sydde förstås! Lovade hjälpa Britt att sy färdigt hennes uppsprättade väst och förkläde! Ann fållade förklädet!
Sen drack vi vin, snackade och roade oss kungligt!
Fick åka hem med Lena och Jorma! Jag fick en Elly Hallgrenbok på dialekt av Jorma!
Hej! hej! Vi ses imorgon! var det sista jag hörde från Elna o Ann-------!!!!!!!

Måndagen den 18 oktober

Idag var jag tidigt uppe och lade två hönor i grytan + morötter, sellerirot, palsternacka, purjolök och potatis+ vatten och buljongtärningar, salt och peppar. Av detta blir det hönssoppa! Till detta ska serveras skorpmjölsklimp a´la´mor Emmy.. Jag haar bjudit Signe o Martha hit idag! De ska åka med tåget-gå ner till stationen i Ystad och ta tåget till Gärsnäs! Ingvar hämtade dem vid stationen och jag dukade och gjorde en äppelkaka med vaniljsås!
Så kom mostrarna och snacket var genast igång! vi åt hönsasoppa med god aptit och gästerna tyckte att de aldrig ätit sån god hönsasoppa förr-men de har säkert inte ätit soppa på länge och då har de glömt hur det smakade!
Julia kom från skolan och fick också smaka soppan och äppelkakan.

Vi drack kaffe och några wienerbröd därtill och sen gjorde vi en rundtur på Österlen. Mostrarna fick då berätta var mormor Ingborg var född, moster Esters hus och där mor och de själva var födda. vi körde förbi Nytrpe och tog en runda i Brantevik, sen via Skillinge där morfars syster Augusta hade bott och sen till Hoby och Borrby där vi såg alla platserna! Så körde vi till Hammenhög och Malmqvist El där Martha skulle inhandla en speciell sorts ljusslinga inför julen och Signe köpte en likadan!

Därefter begav vi oss till Ystad, där jag lämnade av bägge två i Martas lägenhet. Därefter hade jag folkdräktsskurs på Västervångskolan

Söndagen den 17 oktober 2010
Idag fyller Camilla  i Veberöd år! 35 år! Precis hälften så gammal som jag! Grattis


Hade ingen bild, men hittade den här fina bilden på Facebook

Vilket härligt höstväder-Solen sken och det var riktigt varmt. Stekte ål till middag och sen körde vi till Borrby Strand,

Julia och Cookie var också med. Den här gången bar jag korgen med fika och Ingvar fick vara hundförare--för säkerhetsskull
Riktigt skönt med en promenad vid havet en skön höstdag.

Vi passade på att titta på Josefines nya husdjur.
 En liten svart hund  av rasen Pomeran med yvig krökt svans coh vackert huvud.
Gissa om Julia är svårbedd att vara hundvakt!!!!

Nu har det hänt igen!!! En svensk soldat har blivit dödad i Afganistan-men trots det så ska soldaterna stanna kvar  och fortsätta att bli dödade.

Susanne ringde just nu och berättade att Josefine o Lotta varit på Friskis o Svettis i Simrishamn på spinning. De var inne i tre kvart och när de kom ut hade någon slagit in den ena bilrutan och stulit Lottas väska. Turligt nog hade hon plånboken med sej in! Men det blev ändå dyrt för rutan ska ju betalas. Tjuven går ju som vanligt fri! Det är inte ovanligt med pangade rutor på det stället så polisen borde ju kunna hålla bättre koll på såna ställen- t.ex med kameror.

Lördagen den 16 oktober 2010
I
dag har jag först börjat röja på ovanvåningen.
 Det är inte lätt att hålla ordning i ett rum som också måste fungera som förråd för allehanda saker.
Dessutom måste jag veta exakt var jag har allt! Det finns en hel del folkdräktsmaterial, dockmaterial och massor av olika tyger, garner och andra handarbetstillbehör, kläder och  alla julsaker.
Visst jag tillhör de där samlarna, som tycker att man inte ska slänga saker som går att  återanvända-s.k. ´´bra och ha grejor´´
Men jag får acceptera barnens stämpel på mej! Lumpesamlare!
Men när det sen gäller att plocka fram saker till Medeltid, Möhippor,svensexor,studentfester, Maskerad, fina band, knappar, tyger, hattar som behövs kvickt och lätt!
Då är det bra med en lumpesamlande mamma!
Jag tror att de börjar att tänka på var de ska göra av allt när jag dör!
Men än hänger jag med ! Så sakerna blir kvar!
Amanda ringde och ville att jag skulle ta mammas bil och skjutsa henne till Ystad ikväll! Det gjorde jag! Hon skulle på en 70-talsfest! Så hon var klädd i 70talskläder-dock inte av min samling!

Fredagen den 15 oktober 2010

fint väder med solsken hela dan. Gjorde en del trädgårdsarbete ,
För att få lite frisk luft så tog jag en cykeltur på ca 8 km -Ulriksbergsrundan.
Jag var inne på kyrkogården i Ö.Herrestad och vattnade blommorna annars hade de vissnat ner!
Träffade även på en f.d. jobbkompis,  som var ute med hunden.
Hon berättade hårresande historier om hur kommunen behandlar sina anställd p.g.a. sladdrande vikarier,.
 Man tror mer på en nykläckt vikarie än på den som arbetat i kommunen i 30 år-
 Det är ju förskräckligt att man inte har en chans att försvara sej heller. ! Det är ju rena Hitlerväldet! Det borde finnas en helt utomstående person som ser till den enskildes rätt. Som det nu är så vågar de anställda inte säga emot p.g.a. beroendeställning!
``Gör du inte som vi säger eller säger emot oss så blir det schappen från jobbet! Vad är detta? 2010!``

Lars-Inge kom in om på en snabbfika i flygande fart mellan två jobb

Ikväll har vi varit hos Ally o Ingemar.
De bjöd på Råbocksstek, med god sås och tillbehör.
 Sen roade vi oss med snack om allt ditt och datt hela kvällen!
Trevligt att träffas

Torsdagen den 14 oktober 2010

Idag har jag varit hos Britt på besök. Lämnade krya på dej blommor från folkdräktskursen
Vi drack kaffe och åt bullar och pratade i ett par timmar.
Läste i tidningen att det är förslag på att skoleleverna i simrishamn ska få börja lära sej skånska! Det är inte en dag för tidigt. Tänk så många skåningar som inte känner till de dialektala ordens betydelse och tänk så många inflyttade skåningar som inte har den minsta aning om ordens betydelse. Man får jämt höra att skånskan är ett fult språk-men det beror inte på skånningarna utan på alla de som försöker att härma skånskan och förvränger den! Särskilt i TV. Varför inte ha vanliga skåningar med olika dialekter , och som har språket som sitt modersmål, till att prata skånska i TV istället för alla breda härmapor som inte klarar av att prata skånska!

´´Man får va som man é, norr man ente har bled som man ska´´

Julia kom från skolan  och fikade, men sen ska hon hem-hon haar så mycket för sej vissa dagar!
Ikväll har jag sytt på oket och släktforskat! Jag tror ibland att jag blivit helt tokig. Jag såg ett gilleskort från 50talet med hela släkten fotograferad. Naturligtvis måste jag ju då reda ut släktförhållandenaDet tar tid, men väldigt kul är det!

Onsdagen den 13 oktober 2010
Det är inte mycket sömn jag fick inatt!
Jag ringde till Dell där jag köpt datorn! Supporten lovade att hjälpamej. Han kom fram till att det var hårddisken som kraschat och det går inte att laga blev beskedet. vi skickar en ny hårddisk!!!! Så bra!!! Men de ville att jag skulle ta ut hårddisken och sen sätta i den igen och sen prova om den fungerade!!!
Jag riingde Erik och bad honom om hjälp. Han kom på stubinen, dammsugade i datorn och plockade ut hårddisken och satte i den igen, startade och det hade inte gjort nån nytta-Likadant.
Jag ringde upp Dell igen och se då hade de läst på. Det var en företagsdator, Garantin var utgången och nu måste jag ha en utanförgaratisupport och de skulle då upplysa om kostnaderna som jag först måste godkänna för att överhuvudtaget få någon hjälp och till detta kom då en ny hårddisk som jag själv fick bekosta!

Då viskade Erik! Lägg på luren så ska jag försöka laga den! Jag tror inte att det är nåt fel på disken!

Han plockade ut hårddisken och åkte hem och satte den i sin egen dator och startade upp . Då började datorn reparera Window och alla filerna gicks igenom och lagades. Sen gick det att starta upp igen

Erik kom med hårddisken och satte i den igen och startade upp datorn , som fungerade perfekt! Tänk vilken tur och vilken lättnad. Allt finns kvar på datorn och jag behöver inte någon ny disk!!!
Jättebra Erik!!!
Så går det till när man ska ha hjälp från Dell!!! K

 

Tisdagen den 12 oktober 2010
Fortfarande Brittsommar! Frukost och Middag i trädgården.
Erik och Johan kom på besök och det blev fattiga riddare till fikan. Erik är ledig från värnplikten den här veckan
Idag jobbade både Susanne och Josefine, så jag körde för Julia till dansen i Ystad.
Jag passade på att hälsa på Signe och Martha och drack en kopp kaffe!
 De tar dagliga långa strandpromenader i solskenet
Släktforskning igen

OCH PLÖTLIGT VE OCH FASA-DATORN KRASCHADE!!
Datorn startade upp, men inte Windows! Jag kunde inte stänga den heller! En blå sida kom upp med en massa olika instruktioner som inte gick att genomföra
gissa hur bra jag kommer att sova inatt.
Tänk så mycket jag inte har sparat!!!!!

Måndagen den 11 oktober

Vilken tur att vi inte tog in alla trädgårdsmöblerna!
Otroligt fint och varmt väder! Frukost och middag i trädgården

Trädgårdsarbete nästan hela dan.
Julia kom efter skolan!
Vi körde ner till borrby Strand för att promenera med Kucci. Jag hade packat en kaffe och chokladkorg

Väl framkomna till stranden greppade jag Kuccis halsband för att slippa bära kaffekorgen som var tung. .Kucci uppförde sej exemlariskt ända till vi mötte en vacker vit Labradorhona. . Jag halade in kopplet i ett stadigt grepp-men då gjorde Kucci ett häftigt ryck och slet sej från koppelgreppet och for iväg för att snärja hundflickan!
Jag?? Jo jag ramlade platt på magen med armar och ben utsträckta-som en säl-tyckte Julia! Konstigt nog slog jag mej iinte alls ,så det blev mycket skratt efteråt.
Ikväll var det styrelsemöte för Österlens folkdansgille hos Per-Erik i o Bea i Gislöv.
Det är alltid gemytliga och trevliga hemma hos möten . ikväll beundrade vi familjens nya spis som gav direkt mysvärme

 vi diskuterade höstens aktiviteter och bla Tysklandsresan nästa år  och sen fick vi smör, bröd och många olika sorters pålägg och till slut äppelkaka
och sen blir det allmänt snack om lite av varje!

Släktforskning

 

Söndagen den 10 oktober

Idag kom Berit  med sin väv och jag hjälpte henne att knyta fram bandet så nu är deet bara att börja väva
Junia kom med en vagga som jag ska skriva ett par namn på
Ikväll var det folkdansträning. Det var många dansare 16 st  och både Bert och Gertrud spelade . Vi hann dansa massor av danser-Alla var på alerten och  klarade av vilken dans som helst-t o m Fryksdalsdansen trots att det var minst 2 år sen vi dansade den sist.

Lars-Inge kom upp efter dansen och vattenblandaren i duschen blev utbytt i ett huj!

släkten forskades fram och broderiet fortsätter på särken

Lördagen den 9 oktober 2010
Härligt soligt varmt vädeer-Brittsommaren!
Frukost i trädgården

Ikväll var vi hos Anita o Percy i Skillinge. vi fick veta hur man tillverkar vin och tittade lite påvinträden, som snart ska tömmas på vindruvorna. Sen blev det släktforskningssnack.
Vi fick god mat  och dryck i deras mysiga bostad inredd i vineriets från början tilltänkta laboratorium!
Trevligt att träffas och prata gamla minnen och även lite nytt förstås!

Fredagen den 8 oktober 2010
Varmt och skönt höstväder-men nu har alla trädgårdsmöbler åkt ner i källaren för vinterförvaring, bara ett par stolar och bordet blev kvar.Man vet ju inte om det kommer fler sommar dagar
Jonathan var här på besök på eftermiddan
 

Torsdagen den 7 oktober
Idag har jag bytt ut sommargarderoben till lite mera höstliga kläder.-försöker hålla kvar sommaren ändå, men deet är skönt att  få lite ordning i garderoben samtidigt.
Stekt skrubbor till middag. Det är inte klokt så gott det är!

Julia kom från skolan och vi åt fattiga riddare, hon chattade på datorn och så kom Jonathan.
Kul när barnbarnen kommer på besök. Susanne och Amanda kom upp för att låna en resväska. mina väskor är inte precis av det moderna slaget, men hjul är det på dem i alla fall! Sen har jag några väskor i garderoben som barnbarnen kallar för mormors Stig Helmerväskor! Och de vill ju ingen ha med på en resa- det är ju skämmigt!

Ikväll var det folkdräktskurs i Hammenhög. vi var inte så många, men desto flitigare. Berit varpade till ett förklädesband, som ve sen drog på väven. Eva fortsatte med att fläta duskan på sitt opphämtaband. Lena förberedde vecken för  att sy smock på sin särk. Elna har sytt sin tröja klar och ska börja med broderierna och AnnMarie lade veck på kjolen och började sy myrgång på särken.
När vi fikade blev vi bjudna på bl.a.svartmögelost-Det verkade mystiskt med grönsvart mögel på osten-men den var jättegod så det blev inte mycket kvar av den!
Vi dikuterade de nya riksdagsmännens folkdräkter.
Om man nu ska bära folkdräkt vid ett så högtidligt tillfälle som Riksdagens öppnande, vilket är väldigt trevligt om ännu fler gjorde det, så  tycker jag att man borde ta reda på hur man verkligen bär sin dräkt.
Att  komma i endast väst och skjorta och byxor är inte korrekt.
Det är ungefär som om alla som bär kostym skulle kasta av sej kavajerna och sitta i skjortärmarna. Men den allra största felaktigheten var  alla de som inte hade huvudbonad på sej! Mina barnbarn är bra mycket bättre på att veta hur man klär sej!
Huvudsaken är huvudbonaden-det visade de alla  att de vet,på min fest i juni!

Nu har jag äntligen kommit på vem som är far till mormorsmor Eljena! Som vanligt- den vanliga visan-
Husbonden som utnyttjade en av sina anställda och sen kastade bort, när nån som var rikare kom i sikte-Man blir så förbannad------ Nils Svensson hette han! Hans morfar var riksdagsman i Örum! Visserligen är detta en sak som hände på 1800talet-men man kan väl få bli förbannad ändå!
 

Onsdagen den 6 oktober
Amanda och Susanne kom upp för att fika! Amanda hade varit hos doktorn och fick veta att hon har bindvävsinflammation i benen och får inte dansa på ett tag
Idag har jag varit på Smedstorps skola och visat barnen i klass 4-5 hur man dansade och lekte på medeltiden. Jag var där i tre timmar så vi hann med många lekar och danser. Jag ska dit igen om 14 dar för vi har mycket mer att lära ut. Jag hade klätt mej i mina medeltidskläder som jag sydde 1995, då Österlens folkdangille hade medeltidsprojekt. vi var bla på Glimmingehus och lärde dem att det även finns medeltidsdanser för vanligt folk och inte bara för det fina folket. Likaså med lekarna.

Detta var en nyhet för de som jobbade på Glimmingehus!Även för ´´proffset´´ Alebo!!!
Jag hade med mej lite kläder som barnen fick prova och det var poulärt liksom friaredanserna som vi sjöng till. Där fick man pussas och kramas och det var ju så klart FRUKTANSVÄRT att behöva göra det ! Men när det kom till kritan så ville verkligen alla prova på! vilket även alla gjorde!

När jag kom hem var Jonathan här och sen kom även Robin-mest för att hjälpa till med att guida Ingvar när han ska sätta in en dörr hos grannen som bara talar engelska!
NilsGunnar kom på besök och vi snackade och drack kaffe och åt kanelbullar-Bra med kanelbullar i frysen-men snart är de slut!
Fick veta att Gustav klarade av teorin till motorcykelkortet idag. Bra Grattis
Städade i stora skåpet och hittade endel oväntade saker som låg gömda där!
Sydde på oket till en av särkarna! Sen satte jag mej vid datorn och letade, letade, letade,

Överraskning igen!

Tisdagen den 5 oktober

Idag var det verkligen fint väder Det kallas Brittsommar! Jag passade å att göra lite utomhusarbete,

körde ner alla trädgårdsdynorna till Smens hus och fixade till lite i trädgården.
Släktforskning och broderi på kvällen
Måndagen den 4 oktober

Idag är det kanelbullens dag och därför bakade jag två plåtar kanelbullar.
Idag kom Ann och Jessica och skulle ha hjälp med folkdräktströjan. Ann har själv gjort en toile så att tröjan ska sitta perfekt. Den behövde provas in och det hjälpte jag henne med.Jag bjöd på kanelbullar och vatten. Saften var slut och ingen ville ha kaffe! Återstod vatten, Alltså Vatten och bröd
Sen körde jag till Ystad. Jag körde iväg i god tid eftersom jag lovat hälsa på Signe och Marta.

De verkar till att ha trevligt, med promenader ner till stan varje dag , matlagning och eftermiddagsvila. Jag hade med mej --kanelbullar-- och plommonmarmelad och en del gamla kort, som de skulle kolla vem det var! Rena detektivarbetet. Jag har även kontakt med Jenny i Stockholm, som också är bra på att känna igen släkten!

Senare hade jag folkdräktskurs på Västervångskolan. Som vanligt är det mycket syende , men ännu mera diskussioner om allt mellan himmel och jord. Man kan verkligen kalla det en socialträff med broderifantaster.

Söndagen den 3 oktober
Idag har jag bara slöat hela dan tycker jag . Körde till Lars-Inges för att se hur barnen mår och hur långt golvet i stora rummet är kommet. Ett stort hål rätt ner-men det kommer snart att fyllas igen av sten , och gjutning. Erik var hemma från Halmstad, men skulle tillbaks igen ikväll, Ida var sjuk med 39 graders feber, Gustav jobbade på Gästis och Johan var med kompisar i Gyllebo.

Ikväll har det varit folkdansträning och vi hann med många danser . kul som vanligt! 

Lördagen den 2 oktober

Idag har det varit fint väder. Har städat hela dan och varit lite i trädgården. Var nerom hos Annette ikväll för att såga till lite bräder. Hon börjar få stil på lägenheten nu. hon trivs som fisken i vattnet. Ingen sotning och ingen pellets, varmt och skönt och allt på plats--snart.

Åkte hem och tittade på TV, sydde och slöade! Vad tror ni-släktforskade och då går tiden med stor hastighet!

 

Fredagen den 1 oktober
Idag har jag varit på 70-årsfest hos Birgit i Simrishamn. Jag fick komma tillsammans med alla Bästekilletöserna! Vi hade alltid väldigt roligt ihop när vi var unga och jag var på besök hos Birgit i Bästekille.
Tänk så mycket hyss vi hade för oss-smygrökte i fruktodling och bakom husen, gick julaspöge och slängde knudor och jagade pågar! Ja det var en rolig tid! Birgit bjöd på  laxsmörgås,en jättegod lammgryta, glass och hemodlade inkokta persikor i varm sockerlag. Jag åt så mycket att jag började få ´´känning´´ av magmunsbråcket, men det ordnade till sej snabbt som tur var!
Sen pratade vi , tittade på den fina trädgården med en otrolig mängd olika sorters perenner inordnade i fin ordning och fiina färger.som avslutning drack vi kaffe och åt äppelkaka av Gravenstein( Det är bara de som odlar äpplen som frågar vilken sorts äpplen som används i äppelkakan-Väldigt viktigt! Det lärde jag mej i Kivik, när jag jobbade på Äppelgården) Själv gör jag äppelkaka av alla sorters äpplen-
Man tager vad man haver- som faktiskt aldrig Kajsa Varg har sagt!
 hon gjorde sin kokbok för ´´det fina folket´´
som hade råd att inhandla de rätta ingredienserna, och de behövde aldrig ta vad man hade eller vadsomhelst!