Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

Ann-Margrets Blogg
 


Februari 2010

Söndagen den 28 februari 2010
dagens dialektord  är :studerumpasö
Idag var det plusgrader, solsken och regn omvartannat. Idag är det årsmöte i folkdansgillet och jag måste förbereda mej en aning, så jag plockade fram alla protokollsböckerna .Satte in papper och skrev ut papper från datorn.

Ingvar kom in och undrade om vi skulle köra till Borrby strand  och promenera. Solen lyste just då så vi for ner till stranden. Men det var inte som man inbillade sej precis. Det är många år sen som stranden har sett ut så där. Det var täckt med snö och stora drivor längst ut mot vattnet. Det var skarsnö, som precis börjat smälta en aning, så man sjönk ner en bit för varje steg man tog, men det var väldigt varmt och skönt därnere.
Jag fortsatte med förberedelse till årsmötet och så bakade jag ett par plåtar bullar och gjorde fastlagsbullar-

Kl, 18.30 började mötet. Det var massor av folk där ,så bullarna tog snabbt slut. Vi hade ett bra möte och var klara redan klockan 20.00. vi diskuterade mycket kring tysklandsresan nästa år och vi beslöt att framföra vårt önskemål om att resa den första veckan i augusti.

Brönnakitta= ett väsen som bor i gamla brunnar på gårdarna-om man tittar ner i brunnen så kan man tydligt se Brönnakitta, men man måste akta sej så att man inte ramlar ner till henne för så kommer man aldrig upp igen
Ikväll har jag skrivit ytterligare en historia på 4 sidor om saker och ting som hänt för några år sen!
Det blir nog en ganska tjock bok.

Lördagen den  27 februari 2010
dagens dialektord  är Brönnakitta

Idag regnar det riktigt och snön håller nu på att försvinna och allat är vått och slaskigt!
Jag fortsatte skära passpartouter idag igen och tänker nu ställa undan skärapparaten till närmare påsk. Har hällt syran på dunken igen och tvättat av den sista plåten.
Annette kom i eftermiddags-hon håller på att sälja sitt hus och tyckte att mäklaren skulle få vara ifred och visa huset för 5 olika spekulanter som kom i eftermiddags. Hon städade köket med fart medan jag skar papper.
Ikväll har vi varit hos Marianne o Lars-Inge , Ida och Johan.-Vi kollade på Melodifestivalen och fikade.
lagolled=ladugårds/loggolvet

Fredagen den 26 februari 2010
dagens dialektord  är  lagolled

Idag har det börjat att töa på riktigt-Det regnar lite och solen skiner lite ibland
Jag håller på att etsa den sista plåten idag och jag tror att den ska bli bra.
Susanne kom med Matilda och Julia . vi fikade på våfflor Matilda provade särken så att midjan kommer på rätt plats och även längden justerades. Den passade bra så nu kan jag sy på kjolen riktigt
Sedan började jag att skäta passpartouter och sätta baksidor på dem och sen monterade jag en hel del bilder.
Tittade på Lets Dance- tråkigt att Gudrun Sschyman åkte ut-Jag tycker att hon är jättebra på att dansa och kul att titta på eftersom hon bjuder på sej själv.
Efteråt satte jag mej ner och skrev ett stycke historia från min barndoms tröskverk! Brönnakittan och häxorna i källaren mm mm
hanabjälke=tvärbjälkarna som  bär upp bjälklagen i  logtaken


Torsdagen den 25 februari 2010
Idag fyller Jonathan 15 år! GRATTIS GRATTIS
dagens dialekt: hanabjälke

 Moster Signe fyller också år idag
Här är hon  18 år gammal


Idag har det varit töväder med +2 grader. Det är lite dimmigt och snön börjar kasa av taken.
Jag ringde och sjöng för Jonte idag och sen för Signe. Idag var hon hemma eftersom de lagar hissen i hennes hus. Hon har 8 långa trappor att forcera för att komma till sin lägenhet.

Idag har jag avancerat med mina plåtar. 2 st är klara och etsade-nu återstår lite justeringar för hand och sen kan de tryckas-men jag har 1 plåt kvar att etsa- Syran är väldigt opålitlig-Den uppför sej konstigt och ojämt så jag måste passa plåtarna noga.

Det blir ett fasligt spring upp och ner i källaren.
Jonathan kom hitcyklande idag  och berättade att han klarat mopedkortet galant och han får kortet om en vecka och då kan han köra moppe. Vi åt våfflor och sen kom även mamma Annette och Robin hitopp-Robin var ute och övningskörde och passade på att söka sommarjobb på olika ställen.
AnnChristine mejlade och berättade att hon är på Ystads Saltsjöbad i kväll och inatt och badar i 34gradigt saltvatten och spaar. Det låter skönt.
Ikväll har jag haft folkdräktskurs i Hammenhög. Alla var där och alla hade varit mycket flitiga och sytt hemma-sån tur att det varit snö, annars hade de kanske inte fått ro till att sätta sej att sy.

Lena sydde ihop sin särk och visade ett fint broderi på brokadlivet, Kristina syr på sitt liv, men hon hade köpt ett jättefint kinesiskt siden som hon ska sy ett helt nytt liv av, Elna klippte ut ärmen till sin tröja och visade sin stickade spyddetröja, Birgit syr på sitt brunrosa liv med sammetsband, Berit provade sin väst och kjol till Albodräkten och lade veck på  yllekjolen, Ann syr flitigt på särkakjolens upplägg-hon syr upp den med hålsöm, så det tar tid med tre meters vidd, Eva syr på sitt jättefina broderi på ett vitt förkläde-två färger och bred stopphålsöm.
Helen , som missade förra veckan dockkurs kom för att få hjälp med stoppningen av armar och ben på sina dockor
Det gäller att ha hjärnan klar när man ska visa så många lika moment- skulle något bli fel är det nästan katastrof-det är inga billiga grejor de håller på med precis. Att sy sin egen folkdräkt kostar både tid och möda.

Det går inte att köpa en folkdräkt numera-då ska man känna till någon som vill sälja sin klenod och den ska ju passa perfekt också. En folkdräkt är ju sydd för en person och ska följa personen hela livet.

När jag kom hem hade det börja regna och snön hade ramlat ner från verstadstaket-jag kommer då att tänka på Smedstorps Slotthall, vars tak rasade över dansbanan på 70-talet på grund av att ingen skottade ner snön från taket.
Gittan ringde häromdan och vi drog oss till minnes, hur kul vi hade i vår ungdom i just Slottsparken i Smedstorp, Varenda lördag var det dans året om utom mitt på Sommaren och då dansade vi i Tosterups skog eller Gislövs Stjärna på utedansbanorna.
Även på söndagarna dansade vi på SLU. Gästis i Hammenhög, Gislövs byagård,Bromma bygdegård och på sommaren var det logdansbla. på Anton ERlandssons loge i Hannas och Högalid i Tommarp.
På tisdagarna dansade vi folkdans först i Borrby Föreningssal och senare på Lantmannaskolan i Hammenhög i Sydöstra Skånes Folkdansgille-förre Österlens Folkdansgille
Ja det var tider det!
snefnog=snöstorm eller rykande snö

Onsdagen den 24 februari 2010
dagens dialekt:snefnog

Lite sol, mycket snö, sne´fnog på vägarna och vår i luften. På gården var det så lugnt och skönt att jag kunde stå ute i snön och rengöra plåtarna. från stopplack och harts. Plåten behandlas först med
 vax på framsidan och stopplack på baksidan

Bilden tecknas upp och lägges i syrabadet
Plåten lyftes upp och provas med jämna mellanrum så att syran biter som den ska
När linjerna anas tas plåten upp ur badet och man rengör plåten på fram och baksida
Bilden finns nu svagt på framsidan.
Hartsen strös ut på plåten och smältes fast på ytan-baksidan täcks med stopplack
Nu börjar man täcka över allt som ska vara vitt
plåten etsas lagom mycket.
plåten upp, sköljes av och nu stopplackas nästa nyans
neri syran och får etsa tills det är lagom
upp ur badet-skölj av plåten och på med mera stopplack
ner i syran och upp igen-så håller man på tills man tror att bilden är bra
Nu tvättar man av fram och baksida med rödsprit, balsamterpentin och xylen
-starka saker som är farliga att andas in
Nu kan man känna på plåtens yta om etsningen blivit något sånär bra
Men  för att veta om bilden blivit som man vill så måste man trycka bilden-först då vet man att den är lyckad eller helt åt skogen-men så långt är jag ännu inte.

Man måste veta exakt vad som ska göras innan man börjar för annars kan det gå som idag då jag missade att spegelvända ett av motiven. som tur var hade jag inte hunnit göra akvatintan,
Det var till att torka bort all stopplack och harts och göra om allt igen
Så detta har jag sysslat med hela dan
Jo jag har förstås bakat ostbullar också-60 st
Men, men den ena plåten glömde jag i ugnen och 30 bullar blev alldeles svarta.
Bullarna skulle vi ha till kvällens aktiviteter
Imorgon fyller nämligen Jonathan 15 år och vi for ner till Gärsnäs och sköt upp en raket för honom
Det var Susanne, Josefine,Amanda,Matilda, Julia, Marianne, Erik,Ida, Johan ,Ingvar och jag som uppvaktade med sång och hurrarop . Sedan hade jag bullar för smör, korv och ost och Susanne hade bakat sockerbullar och fam Malmqvist i H-hög stod för det knastrande ljudet i luften. Lars-Inge låg hemma och var sjuk.
Imorgon ska Jonathan skriva för mopedkörkort-en nyhet som går löst på 2000:-,
men som är ett måste numera för att få köra  vanlig moped.
Idag har AnnChristine hittat ännu flera bilder i sina album från olika gamla arbetstekniker-det kommer att bli en tjock bilderbok med text till.
Idag har besökssiffran på min blogg passerat 1200 pers/dag
Jag började att skriva den här bloggen som en dagbok för att jag skulle veta vad man egentligen hittar på under ett år-inte trodde jag då att det skulle bli så många besökare eftersom den ligger på min egen hemsida-men det är riktigt trevligt att så många är intresserade!
pregja ud skomagarens yja är en lek som betyder: peta ut skomakarens öga

Tisdag den 23 februari 2010
dagens dialektord  är  pregja ud skomagarens yja

Idag har solen visat sej i flera timmar! Jag har börjat att etsa i syrabad-Jag håller på med tre stora plåtar , men det går långsamt eftersom syran egentligen är bäst i rumstemperatur-men i källaren där jag håller till är inte mer än högst 10 grader. Så därför har jag skrivit flera sidor till den nya släktboken som Ann-Christine och jag håller på med. Vi har hittat mängder av gamla bilder i farmor och farfars gamla album och även mormors och fars och mors.
Jag är glad att jag fick alla de albumen  och AnnChristine har också en hel del fina kort från sina album.Folkes album är en guldgruva eftersom han var en mycket flitig fotograf. vi har också fått många fina bilder från Lasses album, som hans dotter Helena  Larsdotter har skickat till oss.
Lasse var på gården 1940 när jag föddes och han har fotograferat mycket!
Han har dessutom skrivit dagbok under många år och jag har i min ägo de allra flesta av hans anteckningar. Det är speciellt boken från 1987 som berör oss allra mest. Där har han beskrivit hur det gick till när han fick flytta från gården till Rosenborg i Gärsnäs. Men det får bli ett eget kapitel i boken.
Idag har jag skrivit om Arbetsmoment på släktgården Ö.Herrestad 40 från 1850-1980.

Det skär i hjärtat när man tittar på kort och ser hur fint gården alltid har vårdats av farfar och farmor
och mor och far och släkten långt tillbaka på 1700talet och sedan hur den förvandlats till ingenting

 

 

Ö.Herrestad 40, den gamla kringbyggda gården som gått i arv  sedan 1700-talet,
sm den såg ut före 1959

 

Ö.Herrestad 40 ,Välkommenporten öppen ! så såg den ut den såg ut före 2006


Ö.Herrestad 40

 

så här ser den ut nu! Välkommenporten och stall och loge borta!!!  Trädgården igenvuxen! Otroligt tråkigt !
Jag har fått så många frågor och upprörda telefonsamtal! Vad har hänt, Vad är meningen? Så får det väl inte gå till?
Hur kan man göra så?
Ja vad kan man göra?

Bunkeflogården vid Limhamn  har hört av sej idag och jag ska dit i april och berätta om gamla traditioner och lekar.
Nu är det sportlov och barnbarnen är ute i snön och härjar eller dansar eller jobbar eller skottar snö- Ja det är aktiva barn allihop-det är bara jag som inte är ute på backhoppning-Jag tror att jag håller mej på gården och etsar istället. Det är spännande!
 

Måndagen den 22 februari 2010
Snö idag igen allting e´vitt,vitt,vitt
Fortsättning på plåtarna- idag har jag täckt med stopplack och täckt baksidorna-så imorgon åker de i syrabad

 

Söndagen den 21 februari 2010
Idag var det stora drivor  på vägen och ett 5 cm snötäcke ovanpå allt annat. Ingvar skottade upp vägen så att vi kunde ta hem bilen.

Annette ,Robin,Jonathan , Lars-Inge , Erik, Johan och några till var på Vallåsen på Hallandsåsen och åkte skidor.
Jag höll på med kopparplåtar och  torrnålade  på en plåt som jag sen ska använda akvatinta på också-Roligt att prova!

Det är inte så många som fattar hur mycket jobb det är med en kopparetsning, men det gör inte nånting för jag tycker att det är kul!
Vi var tvungna att ställa in dansen p.gr.a.snö, /flera av dansarna var på annat håll och dels för att Bert var sjuk.
Så på kvällen fortsatte jag med en ny plåt. Jag brukar göra flera stycken samtidit för att utnyttja syran samtidigt. Det är bökigt att plocka fram syran och sen är det inte så bra att den står upphälld i karet eftersom det blir en farlig gas av den. Jag fortsatte lite på  släkthistorian och när jag letade bilder hittade jag en bouppteckning på Lars Eriksson från 1787. Den har 27 sidor och är skriven i en väldigt fin skrivstil, som är mycket svår att tyda. Det är den gamla staninge också så man får gissa vad det står.På vissa ställen står årtalen med bokstavbeteckningar.- Spännande
 

Lördagen den 20 februari 2010
Idag är det fint väder med sol och lite tö-snön på taken börja hänga ner över väggarna-bäst att akta sej så man inte får en hel dröse snö i skallen när man går ut.
Jag började dagen med att stycka upp 2 kalkoner till Annette inför kvällen.Såsen som jag gjorde av skyn med massor av plommon blev god och sen kunde Annette och Jonathan hämta alltihop vid middagstid. Sen blev det storstädning ja inte så där noggrannt , men mattorna åkte ut och jag både dammsugade och torkade av golven.
Sen plockad ejag fram en kopparplåt-Jag har fått en idé och satte mej att teckna lite.
Klockan halv sju var vi bjudna till Jonathan på 15årskalas, men han fyller inte år förrän på torsdag den 25.

Vi sjöng och hurrade och sen blev det kalkonmiddag med alla tillbehör och sen marängswiss och kaffe
Pågarna spelade biljard på ovanvåningen och flickorna tittade en stund på Melodifestivalen. som tippat så blev deet Darin som kom till Globen-flickornas favorit+ en tjejgrupp Timotej som spelade fiol, dragsoel,gitarr och flöjt. Den var jättebra!
Programledarna sa att Timotej betyder gräs-men det är en sorts gräs!
Sen blev det ´´Soffa´´-leken som vi nu har lekt 3 gånger i februari både när Matilda, Johan och Nu Jonathan firat sina dagar.

Marianne och Ida åkte hem i förväg. Vi andra åkte hem klockan 24.00 och ingen kunde väl ana att det plötsligt var oväder på gång. Det har börjat blåsa kraftigt och snön  fnyger i drivor, Vi kom inte längre än till vår avtagsväg. Där låg en jättedriva och spärrade infarten och vi fick därför sätta bilen vid stora vägen och pulsa genom snödrivorna hemåt-


Fredag den 19 februari 2010
Idag är det dimmigt ,och det är töväder!

Jag började dagen med att koka studerumpasö-Oxsvanssoppa-Det blev jättegott! Sen stekte jag två kalkoner till Annette med fullt av plommon instoppade. Jag hoppas att de blir bra till imorgon, så jag ska stycka dem!

Ida ringde från Tomelilla och undrade om jag hade vägen förbi och det är klart att jag hade, så jag hämtade henne och köpte garn i tinaboden. Sen träffade jag på Jonathan i affären och han följde ned upp en runda!

Jag har skurit en massa passepartouter, men det tar på krafterna, så ikväll har jag kopplat av med stickning och historieskrivande. Jag har skrivit den fantastiska historien om Lars Tullström  från Lund, som passade mej som nyfödd och hans dotter Helena från Härnösand. vars ½ -farmor var dotter till Stålfarfar Gustav Håkansson i Gantofta.
Rolig historia!

 

Torsdag den 18 februari 2010
Idag stod JanEriks dödsannons i tidningen!

I morde kl halv nio var jag på Nils holgerssonskolan i Simrishamn för att som sista dag lära ut folkdanser till en ny grupp skolbarn. Vi började att dans aKlappgalopp, Laditå, Kyss å klapp å fittemad,Vispa skånk,Dra Oxe, Dra fyrband och Lindormen. Efter rasten blev deet Kulla kadrilj för hela slanten. Den här gruppen ska visa upp folkdans imorgon som avslutning på Lets Dance som projektet heter. Därför övade de lite extra på Kadriljen, som till slut gick riktigt bra!
Barnen kom fram till mej efteråt och tyckte att det varit deet roligaste de gjort på länge!
 

Efteråt var jag på Coop och handlade lite studarumpebitar -så imorgon blir det Studerumpasö på Österlenagår- Jag förstår att alla inte vet vad studerumpasö är-men det är Oxsvanssopppa med morötter, palsternack, purjolök, potatis
Jättegott! Det ska vi i folkdansringens Forkningsgrupp servera den 6 mars då vi ska ha kurs i 1800-talet i Ö.Ingelstads församlingshem.

När jag kom hem hämtade jag lite mer kartong i ateljén och började skära passepartouter. Sen kom Julia från skolan och satte i sej 4 smörmada med smält ost och sen var det datorn som gällde-Idag var hon präst i en kyrka-det ska bli bröllop sa hon-Jag begriper mej inte på såna nymodigheter, men det är som i Facebook påstår hon.

Lars-Inge och Johan dök också upp för att leta  gamla dörrhandtag i Ingvars gömmor. De fick kaffe och fastlagsbullar.

Jag skäms nästan-jag har ännu inte fått fram något fastlagsris-men det är inte lätt att få tag på björkeris mitt i snödrivorna. Jag brukar hålla tiden-på fastlagssöndan ska fjädrarna i riset!

Fastlagen
 

Ikväll har jag haft dockkurs på Tulpanen. Julia var också med och syr på sin docka, och håller reda på virriga mormor,
  Ingvar avrädde mej att köra ut i den värsta snöstormen, men skam den som ger sej! Det var inte alls så farligt-bara lite snefnog kan inte hålla kvingan  hymma! Det var bar en som inte kom på kursen p.g.a snöstormen.
Ikväll stoppade vi armar och ben och satte fast i kroppen. Vi pratade mycket om vikten av att TRÅCKLA, men inte alla höll med.Ungdomarna på kursen har aldrig lärt sej att tråckla, nej det är knappnålar och symaskin på det!
Vi lite mer garvade vet att det är svårt att hålla allt på plats utan tråckelstygn-men vi är kanske gammalmodiga-vem vet!

Precis innan vi skulle köra hem ringde Susanne som var på Herbalifebesök hos Marianne och Lars-Inge. Hon fick inte bilen att starta ! Vi hämtade henne uppe vid vägen så att hon kom hem utan bekymmer!

 

Onsdagen den 17 februari 2010
Lugnt väder och vår i luften-Havet fruset i Simrishamn- sist det hände var 1989
Idag tinas och borstas snön bort från tåget i Rävkroken och plötsligt går det loss-
nu kan det kanske bli så att trafiken kommer igång till imorgon-då det kommer in en helt ny snöstorm!

Idag var jag på lasarettet hos doktorn och fick veta att den inplanerade operationen var en fara för livet, Därför avstår jag såklart och fortsätter att dricka min Herbalifedrink som tycks hjälpa väldigt bra! Inga tabletter tar jag heller!

jAG ÅKTE MED mARIANNE OCH VI GJORDE ETT KORT BESÖK PÅ sKÖNADALSHEMMET OCH SEN VAR VI INOM PÅ jYSK

I eftermiddag har jag skurit passpartouter för hela slanten.
Annette ringde till Radio Österlen och önskade en skiva till oss- Mjölnarens Irene- som de genast spelade. Det är Ingvars favoritmelodi.Han gjorde en paus i Anja Perssons störtdykning och lyssnade på skivan.
Idag har Gustav hört av sej och berättade att han tränade i backen melllan matlagningarna i Wemdalrn.Snart är det sportlov och då blir det väl fullbelagt
 

Tisdagen den 16 februari 2010
Lite disigt väder men det börjar faktiskt kännas riktigt vårlikt i luften-tills nästa snöstorm anländer-på torsdag !
Idag var jag på Nilsholgerssonskolan igen och visade en annan grupp danseer och lekqar. Vi dansade Klappgalopp,Laditå och Kyss å klapp å fittemad. Det var en flicka som inte förstod vår dialekt och därför förklarade jag vad fittemad är. Det var en liten kille som sa att det var en smörmad , men flott var det ingen som visste nåt om och inte fitt heller-men de skrattade gott när de hörde ordet fittemad!

sEN DANSADE VI ÄVEN KULLAKADRILJ OCH LEKTE VISPA SKANK (( ELLER BRYDA BEN SOM EN AV PÅGARNA SA)
Romerska vagnar ,fyrband och dra oxe och tämja stutar. Man hinner med mycket på 2 timmar.
Efteråt körde jag till Ally och drack kaffe och handlade på Ekströms Fisk, torsk, torskfileer, guldforell-är det guldfisk??
skrubbor och rökt makrill-det blir till många middagar på Österlenagår.
I eftermiddag  och kväll har jag fortsatt med mitt passepartoutskärande-då nu är jag trött både i rygg och armar-och så  har jag bara börjat!!!!!!!!!

Det tar på krafterna. Det ska vara både rakt,rent och rätta mått och till sist ska man ju snedskära kanterna innan man sätter in bilden med bakstycket.
Tog en tur med Lars-Inge till Borrrby idag för att hämta hans bil. Ikväll har vi tittat på Bygglov och House. en riktigt bra TVserie.Annaars är det mest OS i Tv och det tycker jag är så tråkigt så deet går inte att beskriva.

Idag har man skickat 4 värmekanoner till tåget i Rävkroken för att tina upp snö och is
 men
Tåget i Rävkroken sitter fortfarande fast

Måndagen den 15 februari 2010
Idag är det vindstilla och +-0, fortfarande snötäckt-förädiskt halt-lite dimma!på vägen alltså!
Idag var jag på nils-Holgerssonsskolan och visade danser och lekar för en grupp med blandade åldrar från 0an till 6an
Vi dansade Klappgalopp, Kullakadrilj och Laditå med tillhörande stegträning , Sen hade vi några lekar, Vispa skånk, Draoxe, Romerska vagnar, och Lindormen eller Flå orm. Väldigt trevliga  och lättlärda elever
Jag lämnade in Aktivetsansökningarna på fritidskontoret-bäst att lämna dem personligen-Jag litar inte på posten!

I eftermiddag har jag forsatt med passepartouterna
Ikväll har jag varit i Ystad på folkdräktssömnad-Annette broderar på sin fina hätta, Solveig syr på sin särk och Kristina  broderar stopphålsöm på sitt vita förkläde. Eva och Lisbeth var inte där ikväll. Nu är det konstaterat att om man syr folkdräkt måste man hålla vikten , men först gå ner i vikt så att man kommer i dräkten när den är klar-så därför-vill du gå ner i vikt-sy en folkdräkt!

Skickar brända skivor till AC på alla släktbilder och historier-har just paketerat CDskivorna!
Imorgon är det tid igen med Nils Holgerssonskolan!  kl. 8.30

Gonatt klockan är 00:45

Tåget i Rävkroken sitter fortfarande fast


Söndag den 14 februari
alla Hjärtans dag och fastlagssöndag

Jag har skurit passepartouter hela eftermiddan det är ett tungt arbete men ändå mycket lättare med skärapparaten som jag har.Annette kom vid middagstid för att läna lite dukar till lördag då Jonathan ska fira sin födelsedag!<

Ikväll var det folkdans- vi var som vanligt 5 par, men nu hoppas jag att badresorna är slut så att vi kan bli fler som dansar. vi dansade, Väva, Kulla,Ränningen,ryssapolska,Östgötapolska,Jämtpolska,Åh Susanna,polkagaloppköra,
Bert spelade
Jag har bestämt med Svaneholms slott att Österleningabunken ska sjunga där den 8 juli kl. 19.00

Tåget i Rävkroken sitter fortfarande fast
 

Lördagen den 13 februari 2010

Fortfarande snöoväder med blåst
Jag ringde till Kerstin iförmiddags. Hon var naturligtvis väldigt ledsen. Hon berättade att hon fått ett telefonsamtal i går förmiddag, som hon trodde var Jan-Erik-men det var dödsbudet hon fick per telefon istället. Det hade gått väldigt hastigt. Jan-Erik höll på att äta frukost , då han fick ett plötsligt hjärtstillestånd. Men de kunde inte rädda honom.
Trots att JanErik varit sjuk i nästan hela sitt 68åriga liv så har jag aldrig hört honom klaga. utan har alltid varit positiv och sagt att allt är bra-man får vara glad för att man är som man är!-trots att han på senare år inte kunnat resa sej eller gå själv.
Jag ringde till AnnChristine och berättade för henne.
Jag har fortsatt att skära passepartouter idag-
scannat bilder och lagat middag
Ikväll var vi hos Johan som firade sin 16årsdag. Lars-Inge hade fått vägen uppkörd så det var inga problem med framfarten där. Vi hämtade flickorna Löfström. På trappan sjöng vi för Johan och sen blev vi insläppta på festen. -Lasagne och tårta. Sen blev det leka av. Vi var ca 20 pers och alla var med på leken med lappar som delas ut med ett annat namn och sen ska man försöka få fyra flickor i rad på en stol-eller fyra pågar för pågarnas del. Det var samma lek som vi lekte förra fredagen då Matilda firade sin dag.Det blir ett väldans hejande och bråkande om viskningar och blinkningar-men det är en rolig lek som engagerar alla
Erik var hemma från Halmstad-han hade legat i tält i snödrivorna i en vecka så han var väldigt trött och ville gäran sitta i stugvärmen och titta på TV-så som han inte haft chans till den senaste veckan eller 10 dagarna.
Vi blev inte färdiga med leken förrän halv ett och deet blev pågarna som till sisst vann, men de hade väldigt starkt motstånd i alla fall

Tåget i Rävkroken sitter fortfarande fast

fredagen den 12 februari 2010

Idag dog min kusin Jan-Erik som skulle fylla 68 år i juni.
Idag skulle jag visa danser på Nils Holgersson skolan. Jag masade mej upp klockan 7 och gav mej iväg med bilen. Jodå det snöade en aning, men det såg ändå bra ut. Jo jag tackar. Så fort jag lämnat byn så blev jag varse annat. Mellan 33meterhöga snövallar fnög snön däremellan så att man knapp kunde hitta vägen-Men det var bara att köra på. Man kan inte stanna för då kommer nästa bil att köra in i ändan på en. Jag körde i blindo, men tack vare att det var lugnt på vissa sträckor så kunde man orientera sej. När jag närmade mej Tommarp var det ett nytt område med snödrev och strax utan för Tommarp bestämde jag mej att vända vi närmsta avtagsväg och köra hem igen. Men alla små vägar var igenkorkade av de framvältande snöplogarna så då får de bli Järrestad, men inte heller där var det lämpligt. mot Simrishamn var det till synes klart så jag tänkte att det är lika bra att köra in till stan och vända. Sagt och gjort-Jag körde ner till skolan vid havet och berättade att jag inte tänkte stanna utan köra hem igen. Jo fröknaarna på skolan hade också varit ute i snöyran , men då tryggt på en buss-så de förstod till fullo att jag gav mej av hemåt. Till slut kom jag hem och in i lugna Gärsnäs, där inte en snöflinga eller ens en vindpust syntes.
Susanne och Ingvar som stod på vår infart och pratade blev förvånade över att jag kom hem igen-Det är väl ingen fara! tyckte Ingvar-men han ändrade sej senare då han tog en tur till Lunnarp.
Susanne och Ingvar har kört till Göteborg i middags för att titta på Brolle och de ska stanna i Göteborg i natt och ta en tur till Ullared imorgon.
Idag skickades ett lok  till Rävkroken för att dra loss tåget-men det gick inte

Idag plockade jag in min fina skärapparat från ateljen, för att börja skära passepartouter-man kan ju inte stå i den kalla ateljén och frysa. Det tar tid att komma igång men några blev det!
Jag fick plötsligt en tanke i huvudet att jag skulle scanna in kort från min barndom och satte mej att scanna in både mors och mitt album. Jag hittade en hel del kort av min kusin JanErik när han var liten och samlade dem i en mapp för att skicka över dem till Kerstin-tänkte att Jan-Erik kunde tycka det var roligt att se eftersom han har sagt att han inte har några kort från den tiden.
På kvällen plockade jag fran stickningen framför TVn och Lets Dance.
Då ringde Lars-Inge och  berättade att han hade hört att min kusin Jan-Erik var död. Jag blev väldigt ledsen och chockad. Jag har varit i nästan daglig kontakt med Kerstin o JanErik via datorn och släktforskning den senaste månaden. Kerstin har berättat att JanErik kom iväg med ambulansen för en vecka sen med vatten i lungorna, men att han var lite bättre så sent som igår.vi hade tänkt att hälsa på honom igår när jag var på röntgen, men tänkte att det var olämpligt att gå in för besök så tidigt på förmiddan..Tänk om vi hade gjort det ändå!
Jag  funderar nu mycket över vem som gav mej tanken att scanna in korten på Jan-Erik idag!
 

torsdagen  den 11 februari 2010
Idag var jag tidigt uppe för att åka in till Ystads lasarett och bli röntgad eller plågad kan man säga! Det var en coloskopi där de for rundor i tarmarna med en slang och kamera. Det gjorde verkligen ont så det förslog.Dessutom fick jag följa hela färden på en dataskärm och det liknade ungefär en labyrint med en massa irrgångar. Hela undersökningen tog  ungefär en halvtimme , men jag tror inte att de hittade nånting konstigt-det sa de i alla fall!
vi var inom hos Susanne på hemvägen och drack kaffe och åt en macka-Det smakade extra gott eftersom jag inte fått äta på flera dar. Sen körde vi hem för att laga middag, som bestod av stekt spättfile´. Det snöade och blåste hela tiden då vi körde och när vi kom från Hammenhög mot Gärsnäs kunde vi inte se vägen som det fnög mellan de höga drivorna.
Därför fick vi ställa in folkdräktskursen ikväll. Lena som inte hade något att sy kom hit och fick lite garn och hjälp med att ringa skjorthalsen så att hon kunde sy nu i snöyran.
Ett pågatåg mellan Tomelilla och Simrishamn har kört fast i snön vid Rävkroken och ett annat tåg skickades dit för att evakuera de resande. Då körde det tåget också fast och till slut 8 timmar senare hämtades de med bandvagn

Lars-Inge och Marianne for till Stockholm i morse med tåget på Ljusmässa-men de kommer hem igen ikväll.
Ikväll har jag scannat in en massa bilder från mors gamla album. Det tar sin lilla tid, men jag kan inte låta bli. Det är rätt kul att hitta gamla bilder.som den här som är 69 år gammal
Gåstolen finns på museet i Simrishamn, men hon som går i den har inte hamnat där än!

 

Onsdagen  den 10 januari 2010

Grattis Johan på 16årsdan

Bilden från Bondbröllop i Bollerup2009

Vi får Gratulera honom på lördag då han ska fira sin dag! Men han har fått en sång per telefonen.


Idag  har det varit snöstorm igen-men här har snösn kommit väldigt fint nedrdalande-men det är tydligen annorlunda på vägarna. I natt har någon tänt på Cykelaffären i Simrishamn som är inhyst i den gamla K-märkta  träbyggnaden, som en gång var lagerbyggnad till Järnvägsstationen. Nu är allt nerbrunnet? Vem gör nåt sånt?
Idag har jag bara druckit hela dan-Jag ska bli röntgad imorgon och då måste man dricka minst 3 liter vätska.Men man får både dricka saft, juice, buljong och kaffe så det är inga problem.
 

Tisdagen den 9 januari 2010

Skickat brev till folkdansringen, klippt nya dockkroppar av nytt tyg. Den här gången har det blivit av samma tygräcka. Tyvärr är de olika tygräckorna inte helt lika vad det gäller färgnyanser-men nu är det problemet avhjälpt

Måndagen den 8 februari 2010
Tvättade Matildas särkakjol och min stora yllekofta för hand -det är inte det lättaste-förstår inte hur man hade kraft att vrida tvätt i det kalla vattnet förr innan tvättmaskinernas centrifuger fanns.
Julia kom i eftermiddags och ville sy på sin docka så det blev så och jag passade på att göra en i demonstrationssyfte för nästa kurskväll. Har läst protokollsböcker ikväll också och en del ifyllningsarbete på blanketter.

Söndagen den 7 februari 2010
Idag är det grått på himlen, vitt på marken och milt. Heln Persson var och bytte ut sitt dockmaterial .Ingenting får man gjort när det är söndag
Ikväll startade vi dansen efter jul och alla snöstormar. Vi var inte mer än 5 par, men det var många som var på resa, räknade moms och var sjuka-så nästa gång kommer det fler!
Det kändes lite ringrostigt efter 2 månades uppehåll-bäst är att hålla på varenda vecka!

När jag kom hem läste jag igenom folkdangillets protokollsböcker-intressant läsning! Tänk så mycket vi har varit med om under alla åren!

Lördagen den 6 februari 2010
Inga Jönsson fyller 70 år idag GRATTIS
Britt och Ove firar Guldbröllop idag GRATTIS
Ingvar och jag , Margareta och NilsGunnar  var tärnor och marschalkar på bröllopet och vi är inbjudna att fira med dem ikväll. Inga har avböjt uppvaktning-så det löste sej-annars hade festligheterna krockat.

Ikväll ver vi hos Britt och Ove och firade deras 50åriga bröllopsdag-guldbröllop. Det var hela släkten och några goda vänner  som var där. Vi blev bjudna på sprängd höna med tillbehör.vi åkte dit med Ine och Leif. Det blev lite nostalgiska glimtar om vem det var som satte storken på taket där Ove och Britt skulle tillbringa bröllopsnatten.Vi gjorde allt vi kunde för att hindra dem att komma hem . Det betydde otur om man inte dick med sej brudbuketten , så det var ju den som vi först tog hand om i ett obevakat ögonblick, men den lyckades de ta tillbaks och sen blev det strid vid dörren på Svenstorps villa där vi drog inifrån och Ove utifrån. Plötsligt släppte dörrhandtadet och Ove höll på att ramla ner från den höga trappan-men lyckades fly in i bilen innan de blev hindrade. Efter bilen hade vi bundit minst 20 plåtburkar i ett band som släpade och skramlade bakom bilen-Det betyder också tur!
Sen fortsatte festen till klockan 2 på natten utan brudparet-men så var sedan på den tiden.

När jag kom hem var jag så sjuk i Asiaten-influensan att jag blev medvetslös. Hög feber och väldig hosta gjorde att jag fick tillbringa 3 veckor i sängläge.
Fredagen den 5 februari 2010
Vilket strålande vinterväder idag, med solsken, klarblå himmel och ett gnistrande vitt snötäcke ca 25 cm-ibland upp till 2 m i drivorna.
Idag blev folkdräktopplet struket och är redo för midjemarkering ikväll
Vi firade Matildas 15årsdag ikväll med kycklinggryta, ris och pasta och en efterrätt med grädde, kesella och vit choklad och hallon
Vi hurrade och sjöng för födelsebarnet !
Hela släkten var där utom Ida som var sjuk,Gustav som lagar mat i Vemdalen och Erik som ligger i lumpen i Halmstad och ligger i fält vilket betyder att de övernattar i tält och lever ute i kyla i 3 veckor.
Efteråt lekte vi en rolig lek som Julia och Jonathan puffade för och ledde.
Alla skrev sina namn på var sin lapp och lades i en skål. Alla satt runt i en halvcirkel och framför satt två pojkar och 2 flickor på rad på var sin stol. -Ojämt antal personer-parvis med en udde och en tom stol bredvid sej Julia gick nu runt och delade ut de hopvikta lapparna med namn på. Alla fick nu det namn som stod på lappen.
Nu skulle udden ropa ett namn och den som hade det namnet på sin lapp fick sätta sej på den tomma stolen- Nästa udde stod nu i tur att ropa på en ny person. o.s.v.
Flickor och pojkar tävlar mot varann och det hela går ut på att de 4 som sitter på rad framför halvcirkeln skall bytas ut så att det bara blir pojkar eller flickor på raden. Det gäller då för flickorna att försöka minnas vilka namn som pojkarna har så att de så fort som möjligt kan plocka bort pojkarna från stolarna och sätta dit flickorna istället och vice versa. Även de som sitter på rad ska vara med och ropa- Leken är mycket lik Byta namn i mörke förutom att namnen står på lappar och att man tävlar i lag. Det var höga toner i Löfströmska huset. Alla skek och tjoade och hejade på varann- 5 omgångar blev det och-naturligtvis- så vann flickorna med 3-2

Torsdagen den 4 februari 2010

Idag är det härligt vinterväder. solen skiner och det är lugnt  och stilla-inga stormar på Österlen
Ingvar har bestämt sej för att gå ut och skotta snö för han de 90 m väg som vi har. Det tog nästan hela dan
Jag hittade en massa gamla brev och bilder från 1800talet och framåt med frimärke och allt som  handlade om släkten
Fantastiskt vad man kan plocka fram ur gömmorna , saker som ingen annan ville ha och som jag fick av far när han levde. Han visste nog att jag skulle ta väl hand om det och att jag en dag skulle bli intresserad av att rota ibland papperna och fotona.
Jag har sytt lite på Matildas folkdräktskjol -allt är ju handsytt så det tar tid.
Ikväll startade jag upp dockkursen i Hammenhög med 7 deltagare+ Julia och Amanda-en  av kursdeltagarnas  dotter.
Alla fick sitt material och sen satte vi igång med att göra huvudet-det ´´knevliaste´(besvärligaste)
på hela dockan. Alla gör vars två dockor, och alla gjorde båda huvuden klara. Vi fikade på fastlagsbullar  och sedan fick alla instruktioner i hur man syr ihop delarna till kroppen
/ grader kallt och en tät dimma på hemvägen-Det gällde att köra försiktigt -det var gansk halt.
Hemkommen sydde jag på kjolen som börjar bli klar i sidsommar och midja, nu återstår uppläggningen

Onsdagen den 3 februari 2010


Idag fyller Matilda 15 år

Grattis!
Alla tåg är inställda ,vissa bussar går men skolskjutsarna är inställda i både Tomelilla och Simrishamns kommuner
Robin och Amanda har rest med buss till Ystad , annars är alla de andra hemma-Josefine fick jobb direkt som vikarie för en som var insnöad.
Här är totalt igenkorkat på vår väg och Ingvar säjer att vi aldrig har haft så mycket snö nån gång på vår väg. Ingen lastare kan komma och köra upp vägen eftersom de inte kan komma genom vår ljusbåge vid vägen.
Jag bakade 2 fina bröd idag-man är ju insnöad så då kan man göra lite sånt som värmer upp huset och som dessutom inte är så dumt att äta! Det är det lättaste som som finns att baka bröd. Det är bara att länsa alla mjölpåsar och blanda ner i vatten och jäst-så vips så är det klart att ställa till jäsning
Idag har Ingvar skottat nästan hela dan och senare ikväll blev det bestämt att vi ska likväl försöka överraska Matilda med raketuppskjutning. Kl halv åtta hämtade Annette oss vid vägen-vi hade med oss 20 fastlagsbullar,kaffe cider och lite risgynsgröt.vi träffade Lars-Inge, Marianne,Ida, Johan och Jonathan utanför Susannes hus och så bultade vi på dörren, sjöng för Matilda som tittade ut genom dörren hurrade tre gånger och sen sköt Lars-Inge upp raketen som var en stjärnsmällare med 10 uppskjutningar.Sen blev det fest på fastlagsbullarna och gröten.
Hemkommen igen vid halvtiotiden tvättade jag Matildas överdel och så satte jag mej att sy på linningen på kjolen. Den ska också tvättas och ev. krympas innan jag syr ihop delarna.

Matilda fick en födelsedagsbok och en önskegalder och pengar. Hon har redan fått bugabandet som egentligen skulle vara 15årspresenten. Det är redan invigt i somras på bondbröllopet.

Hörde precis på TV att Swedbanks anställda har fått höjd lön istället för den utlovade uteblivna bonusen. Det är ju rena lurendrejeriet de sysslar med-Vad tror de att de är-högt öveer sina kunder och vilken förklaring sen-De ville behålla viktiga nyckelpersoner!!! Vadå viktiga-Det var väl samma personer som satt på ändan där när Swedbank förlorade alla kundernas surt förvärvade pengar genom felaktiga spekulationer-Men man har slutat att förvåna sej!
tur att man inte har några pengar i den banken längre!

Tisdagen den  2 februari 2010
Strålande sol och alldeles vitt på marken inledde dagen som det skulle hända så mycket på egentligen
Jag skulle få besök av stickejuntan och sen skulle vi skjuta upp en raket för Matilda som fyller 15 år i morgon.
Men alla gick i andlös väntan-väderlekstjänsten varnade i ett för ett kraftigt snöoväder på eftermiddan. Vid fyratiden började det så smått  att snöa och sen kom det-Snön vräkte ner och kraftig vind-Det vet ju alla hur det går då på Österlen . Igenkorkade vägar. Ann ringde och meddelande att det var nog bäst att vi ställde in sticketräffen.
Efter samtal med Lars-Inge, som precis kommit hem med nöd och näppe med bilen och med Marianne som tänker  sätta bilen  i Hammenhög och gå hem, så ställde vi även in raketskjutningen för Matilda.
Soppan var nästan klar,och fastlagsbullarna bakta-men de åkte direkt i frysen.
Sen fick vi höra att Amanda och Matilda hade tagit sej till Ystad för att dansa -men när de kom dit var dansen inställd och tåget hem var inställt. De hade nu en möjlighet att resa med en buss som gick till Hammenhög. Där måste de bli hämtade-av en jeep
Annette var hos frissan i Hammenhög-hon kom hem trots att snön emellanåt förblindade framfarten, men snöplogen hade just kommit. Josefine kom från Furuboda med bil till Simrishamn och sen hämtade Susanne henne där
Skönt när man vet att alla har kommit hem.Plötsligt had eman fått en hel kväll över-men nu blev det Matildas särk som åkte fram igen-så arbetslös har jag inte varit och sen blev det ett par sidor släkthistoria!


Måndagen den 1 februari 2010

Idag har det varit milt i vädret- i förhållande till igår då det var kallt
Jag har städat och plockat undan alla fotoalbum och skjortor och särkar-nu får jag vänta till efter påsk för nu ska plåtar och akvarellfärger fram.Jag måste skära en massa passepartouter också
Men imorgonkväll ska stickkejuntan komma på besök så jag måste röja undan alltihop.
Ikväll var det folkdräktskurs i Ystad. Det var 5 grader kallt, men det gick bra att köra ända tills jag kom hem, där jag fastnade i svängen just som jag skulle köra in mot garaget.
På kursen syddes för glatta livet samtidigt som disskussionerna rörde sej om GI och ISO metoder- Det var Annette som hade upptäckt nyttan av den bantningsmetoden-Hon ville komma in i sin nya folkdräktväst utan att sy om den.Så nu kommer hela folkdräktsgruppen att minska i omfång med minst 100 kg. Vidare diskuterades bröstmjölk och amning på tal om åtsmitande västar- Jodå alla sydde hela tiden!
 


Jag kan inte låta bli att sätta in det här kortet från 1903-adresserat till min farmor Annette
i Kyrkheddinge på hennes 18årsdag
Det står upp och nervänt:
 Sådan skall din man se ut
-som ska bli din till slut


 

8 år senare gifte hon sej med farfar Erik i Ö.Herrestad och det är väl ganska likt ändå-

Här är dessutom ett fint exempel på bilder på folkdräkter vid sekelskiftet
- Man gick till fotografen och lånade där olika dräktplagg som man tyckte passade ihop och sen blev man fotograferad i den.