Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

 

Ann-Margrets Blogg /Dagbok
 

 

Onsdagen den 30 juni 2010
dagens dialektord:
tjorrstage
Idag var det molningt och blåsigt , så då passade jag på att ha städning inomhus-länge sen sist!
Annette o pågarna körde till Ystad och kom hem med var sin klenod, som de längtat efter länge.
susanne och töserna reste till Malmö och hälsade på signe  och shoppade.
Vi åkte till Inga och Ingvar för att kolla in en dörr. vi grillade och snackade släkt. till slut hamnade vi i husförhörsprotokollen på 1800talet.i Ö.Herrestad.Ja det kan bli många sömnlösa nätter när man kör huvet i de böckerna!
När jag kom hem brände jag Midsommarfilmen på DVDskivor.
 

Tisdagen den 29 juni 2010
Idag har det varit lika fint och soligt som igår ca 25 grader varmt, men  det blev inget bad vid stranden eftersom jag nog behöver vila skinged från solen!

Det blev baara lite läsning i skuggan i trädgården!

Kollade Facebook och konstaterade att det var 64 st som skickat grattishälsningar till mej igår. Jag svarade på en del, men sen skickade jag ett gemensamt tack till alla som kom ihåg mej!
Ikväll har vi varit hos Gulli och sixten. vi kunde inte komma till dem när Sixten fyllde år den 20 juni, eftersom Inge och Roland var hos oss.Nu blev det av i kväll istället. vi grillade på deras terass, grillpinnar,och biffar med Mimosasallad. vi gick en runda i deras skogsträdgård och kollade in växterna och till slut blev det kaffe ock tårta. vi hade inte förstånd att köra hem förrän vid halvtolvtiden,

Måndagen den  28 juni 2010.
Härligt och varmt väder-johan ringde och undrade om jag skulle till stranden! Jodå jag hade tänkt mej att köra dit! Johan och Ida ville med-liksom Robin och Matilda. till slut kom även Annette, jonathan och julia också ner till borrbystrand, där vi badade, solade och fikade.Vattnet var ca 18 grader och jag badade två gånger. Lite tång fanns vid kanten-annars klart och fint.
Inger kom med en jättefin buskros för att gratulera
Ikväll efter fotbollsträffen med efterföjande grillning kom Jonathan och Julia för att sova över på en madrass på golvet. Just nu ligger de här och sussar gott!

Även Annette och Robin har varit här och bl.a. tittat på fotbollsmatsch på TV och fikat!

Söndagen den 27 juni 210
Idag är min födelsedag-70 år
På Facebook har det kommit in 45 gratulationer
Började dagen med bullfrukost som Ingvar ordnade liksom en orkidee. Sedan skalde jag 10 kg nypotatis  och packade in allt tillbehör för picknicken i Kåseberga dit jag inbjudit alla barn och barnbarn.
Lena kom in genom porten sjungande och hurrande med en korg med fina blommor i från henne och Leif

Med nykokta potaits i bagaget, löjromssås, tomater, kaffe och wienerbröd, åkte vi ner till Kåseberga vid etttiden för att inhandla fisk och ta plats vid borden.

Det blev varmrökt lax och nyrökt makrillfeleer. Signe och AnnChristine liksom alla barn och barnbarn med familjer kom på plats vid tvåtiden och festandet kunde börja.
Jag fick en jättefin Renessansros av barnen med familjer , att sätta i trädgården; och en orkidee av Signe och Ann-Christine. Jag fick även en DVD med film från min födelsedagsfest den 19 och en annan med bilder från dagen

vi åt och drack och kanske skrämde vi slaget på några när vi sjöng-måndagen är en suparedag och Då då då så tar vi oss en super. Därefter begav vi oss uppför backen med riktning Ale Stenar. Där strosade vi runt en bra stnd och fick även se när flera av barnbarnen sprang nerför stupet till stranden.Väl nerkomna fick de syn på en flådd säl som låg bland stenarna! Jag har uppmärksammat Ystads Allehanda om detta, men det har de helt enkelt struntat i! Förresten så har jag inte förväntat mej något från Ystads Allehanda! De skriver bara om hur många besökare det var på Backåkra, men inget om att det var 5000 besökare på Tjörnedala! Dåligt , dåligt, tycker jag! En lokaltidning ska väl skriva om vad som händer i alla orter! -inte bara om Ystad
När vi kom ner till Signe, Ann-Christine, Ingvar och susanne som valde att stanna nere i hamnen, så fikade vi på kaffe och wienerbröd. Sen skulle gustav och Erik ge sej iväg mot Båstad och Halmstad, så vid femtiden åkte vi hemåt.

På kvällen kom Ingegerd och Bert för att gratulera med en ostbricka-de kunde inte vara med på festen den 19. Jag bjöd på räkrullen. Plötsligt bankade det på döra och in kom Ann och Karin och Lena-också för att gratulera. Ett presentkort med
en Ut i det Blå-present-naturligtvis samma dag som vi är inbjudna till Sjörrödtorp av Inga och Ingvar! ska der vara på tvärt så ska det!

Bengt dök upp lite senare och vid tolvtiden på natten hade alla gäster åkt hem!

lördagen den 26 juni 2010
Midsommardagen.

Sov länge och sedan satte jag igång med att städa undan, flytta ut alla tomatplantor från uterummet för att göra bättre plats att sitta. Kanske-kanske kommer det några imorgon!
Jag bakade 2 stora  rullar med räkstuvning för ev. gratulanter .
Har förberett en del till imorgon då jag faktiskt ska fylla 70 år

fredagen den 25 juni 2010-midsommarafton
Strålande fint väder.

Klädde mej i folkdräkt och sen åkte vi iväg till borrby vid halv tolvtiden med flaggor, bågar ,liar och räfsor på släpet. Alla var på plats kvarti tolv och Annette gick igenom danserna för dansarna och sen var det uppställning utanför kyrkan . Erik, Helge och Jonathan var fanbärare, musik av Bert Erixon, Gertrud hägg och Annette Malmqvist. Sen tågade vi ner till borrbyhemmet där en stor publik var församlade utanför. vi dansade våra danser i ungefär 40 minuter och sen marscherade vi iväg till Prästgårdsträdgården, där vi först blev bjudna på kaffe och kakor. Kl. 13.45 gick vi in i trädgården till musik. Det var ungefär 500-600 personer församlade för att titta på Östrlens folkdansgilles uppvisning. Den gick helt perfekt och då kändes det som riktig midsommar i den härliga parken, Deet är 55 år sen , som jag för första gången gjorde en folkdansuppvisning i Prästgårdsträdgården i Borrby och därefter i -nästan - alla åren därefter. Gertrud Rosenqvist, som är ordförande i kyrkorådet tackade folkdansgruppen för fint framträdande och sedan utbringade hon ett leve för mej eftersom jag fyller 70 år och för att jag dansat i alla åren. Festligt och roligt-Åtminstone för mej!

Sen for vi i ilfart mot tjörnedala där vi skulle börja att dansa kl. 15.00-Men var fanns Bert, vår spelman????  Vi blev inte så lite nervösa när tiden rann iväg och han inte syntes till. Men så kom han då äntligen- med andan i halsen. Hans bil hade lagt av utanför Hammenhög och deras goda vänner fortsatte fäden efter att de hämtat bilen i Borrby.


På Tjörnedala hade minst 5000 personer samlats på ängen för att titta på vår uppvisning. Härligt !! vi tågade in till fin musik och sen gjorde dansarna sin uppvisning till allmänt jubel från publiken. alla var med och klappade takten och en stor fanklubb hade församlats och ropade och klappade. Uppvisningen gick perfekt. Birgitta och Lasse kom med presentkort och Kjell gratulerade till min födelsedag. . När vi dansat klart och tagit emot alla ovationer från publiken, tågade vi ut , men stannade vid glasskiosen och inhandlade glass till alla deltagare-allt enligt traditionen i 40 år-för min del 55 år på Tjörnedala.

 

På kvällen var vi hos gunnel och Stig i Löderup- också en traditione i 35-40 år . Gunnel och Stig bjuder alltid på härlig midsommarmat, med hemrökt, skinka, lax ,ansjovisrulle, vaktelägg, jordgubbar och glass. Sedan går vi en tur ner till havet och bryggan i Löderups Strandbad. Det var riktigt härligt midsommarväder.

torsdagen den 24 juni-den gamla midsommardagen

Idag sken solen från en nästan klarblå himmel-med viss molnighet-men jag satsade på strandväder idag och kontaktade mina barnbarn för ett erbjudande om strandbesök. Julia och Matilda ville följa med och Gustav, Erik och Johan var också intresserade. Robin ringde själv och frågade om han fick åka med och sen bestämde barnbarnen själv att så många kan vi inte vara i mormor/farmors bil utan Erik lastade in oss i Lars-Inges Chrysler och vi fick åka allihop i den bilen. ,Jag var alltså så lyckligt lottad att jag var med  6 barnbarn  på Borrby starand hela eftermiddan. Det blåste lite från sjön, men det var tur , annars hade man blivit alldeles för varm i det soliga vädret. Vattnet var nämligen inte mer än högst 14 grader enligt pojkarna som frejdigt kastade sej i plurret efter sin baseballmatsch med många knuffar och mycket spring. vi stannade till klockan 16.00 och då hade vi haft en disskussion om var norr och söder egentlligen är på Borrby strand och ligger Borrby strand på ostkusten eller sydkusten? en intressant fråga! Man vill ju gärna ha Östersjön i öster, men faktum är att Östersjön svänger av mot söder från Sandhammaren. och från Simrishamn mot Sandhammaren så är kusten i sydost!

Alltså Borrby strand ligger faktiskt i sydost!

Ja så kan man hålla på att diskutera i evigheter., men rätt ska vara rätt!

När jag kom hem klippte jag gräsmattan och sedan har jag bundit 4 st midsommarkransar tills imorgon!
Till Annette, Susanne, Ida och Julia.  Den här gången av prästkragar, blåklint, fläder, kirskålsblommor, och lönnäsor. Varje krans tar minst en halvtimme och dessförinnan ska man ha plockat blommorna! Så det blev ett stort kvällsjobb, men så har jag ju inte gjort nåt idag, enligt Ingvar!
Nu är kransarna klara , kamerabatteriet är på laddning, liksom filmkameran, för imorgon blir det fotografering och filmning för hela slanten, vi ska ha uppvining i Prästgårdsträdgården kl, 13.30 och på Tjörnedala kl 15,00, men vi startar på Borrbyhemmet kl. 12.30 med promenad från Kyrkan kl. 12.15


Onsdagen den 23 juni
Dagens dialektord

 

piggsvin
Idag har jag sovit länge ,ätit frukost i trädgården, fixat med tvätt, disk, och folkdräktskläder
Textat ett kort till Annettes chef Martin som ska sluta på ingelstkalkon och gjort diverse trädgårdarbete. tittade en stund på Viktoria och Daniel på Internet.

Ikväll hara vi haft generalrepetition  till midsommar. i Allaktivitetshuset. Det gick alldeles för bra, men jag hoppas att trenden håller i sej  på midsommarafton. Ikväll har jag strukit min egen särk, förkläde och klut.

Tisdagen den 22 juni 2010
Idag tidigt åkte Inge och roland hem. Vi åt frukost kl. 7.00 och vid halv åttatiden åkte de iväg mot Trelleborg för att resa med färjan till Travemunde och sedan med bil till Hannover där de skulle övernatta. Imorgon fortsätter de att öra hemåt till Tamm-en tur på 80 mil. Helt otroligt att de ville komma så långt för att fira min dag! Det har varit jättekul att ha dem här- det är  fyra år sedan vi träffade dem ! De var inte med på Österlen ifjor eftersom Inge blev opererad i höften-men nu var hon pigg som en mört!

När de hade kört iväg så var det röj och städ och sen äntligen kunde jag sätta mej ner för att se vad jag fått för fina presenter! Det var massor av fina blombuketter, Mycket vin från bla Inge o roland, Fam Schernhammer och Holmgren och från Bugermeister Lehmann i Tamm och Birgit i S-hamn, Ett presentkort från alla vännerna på en valfri  resa med Hagesta Touring, , choklad,kort, och  pengar till en hårddisk från syster AC i Veberöd m fam. mm mm -Helt otroligt så mycket presenter !
På eftermiddan bakade jag 100 rullrån av gåsaägg!
Cyklade ner till susanne för att hämta pulver och tabletter
Ikväll har jag tittat på Kronprinsessbröllopet på Internet
Jag strök Annettes, Jonathans och Susannes skjortor och särkar till midsommarafton

krylled- Krullig

Måndagen den 21 juni (sommarsolståndet)
Dagens dialektord

krylled
Idag åt vi frukost redan klockan 9.00 och sedan körde vi till Malmqvist El  i affären eftersom Inge och Roland aldrig hade varit inne i den!

Vi åkte vidare till Simrishamn, där vi promenerade frå n Torget och ner till hamnen och åt var sin glass under tiden vi satt på bänken och njöt i solen.
När vi kom hem lagade jag till en räk och kräftsoppa som vi intog i trädgården och sen kom vår nya turistchef på besök. Sofie Bredal- Det var verkligen trevligt att hon kom på besök för det har ingen annan turistchef gjort under alla år som jag varit verksam som konstnär! Heder åt henne1 Hon ville veta vad jag gjorde och vad jag tyckte om verksamheten i kommunen. Jag sa åt henne att tänka mera på Österlens egna konstnärer och hantverkare. Det är ju dock vi som står för åretruntverksamheten! Jag berättade också om Österlens folkdansgille, Folkdräkterna, Österleningabunken och min bok Ria Myllesäck-gamla lekar och traditioner.
Vi drack kaffe och åt wienerbröd i trädgården och Roland anmälde sej som turistguide för Österlen. Överallt har vi varit runt på Österlen-men.... det fanns en plats ändå där vi aldrig har varit-...Vårhallen och dit åkte vi sedan i eftermiddags-Detta kan jag inte fatta eftersom det är en av mina favoritplatser på Österlen. Det var helt underbart väder med en stilla vind från havet när vi traskade runt på klipporna och sedan helt vindstilla när vi satt på klipporna på andra sidan  i lä.vi satt kvar i minst en halvtimme och njöt av utsikten. Blått hav, blå himmel och en alldeles speciell doft från alla vildrosorna som klänger runt i Simrishamnsgruset'


Roland, Inge och Ingvar
Sen åkte vi hemåt genom Simrishamn, var inom hos Susanne så att Roland och Inge kunde säja hej då till henne och sen for vi till Lunnarp och köpte foder till gässen.
Vi tog även en svängom in till Annette på Ingelsta Kalkon för att se vaar hon jobbade.

Hemkomna började jag laga mat, Matjesill med gräddfil/creme fraiche, matjesill och nypotais och sen stekt makrill. Kvällen tillbringades med gemytligt snack och lite TVtittande påAllsången från Liseberg.
nu har våra gäster gått ´´hem´´ och lagt sej  och nu sover även Annette lugnt på soffan sedan hon har hittat sin katt nere hos sin f.d. granne Anna Hjärre. Nu ligger även Macke i en fåtölj och schlafen gut!
Imorgon ska Roland och Inge vara vi d färjan i Trelleborg redan klockan 9.00, så det blir frukost redan klockan 07.00
kossen i hasorna = halvt förlamad i benen

Söndagen den 20 juni 2010

Dagens dialektord :kossen i hasorna
Idag fller Sixten år, men vi kan inte åka dit eftersom vi har gäster från Tyskland här!<

Men vi Gratulerar Sixten på födelsedan!
Inge och Roland ahr bott hos Susanne de här första två nätterna men idag flyttar de upp i smens hus och Annette får ligga i soffan här i vardagsrummet.
Vi drack kaffe och åt tårta i trädgården 

Vi hämtade upp Marianne och Lars-Inge och åkte till Ingelstorp för att skriva på deklarationen och därefter körde vi till Kåseberga och gick upp en tur till Ale Stenar. Vilket härligt väder och det var som alltid en väldans fin utsikt över havet.
Sen gick vi ner och tog en ålaklämma och handlade hem rökt makrill och färsk makrill.Lite matjesill och inlagd sill på burk. När vi kom hem hade Annette och Ingvar grillat fläskkarre´skivor och dukat  till kvällsmat.Det var bara att sätta dej till bords och äta.

klockan 9 på kvällen var det repris på Viktorias och Daniels bröllop . Det tittade vi på under tiden som vi snackade svenkdeutsch, fikade och drack vin.
Redan klockan 22.30 ville Roland och Ine gå till sängs , så det var bara att sätta sej vid datorn  och titta på korten som kommit från Ann-Christine.
 

posse-påse

Lördagen den 19 juni 2010

dagens dialektord: posse
Idag hade jag bestämt mej för att titta på Viktoria och Daniels bröllop ända fram till kvart över fem då barnen hade aviserat hämtning med bil till ett hemligt ställe där jag även behövde ha en baddräkt till hands.

Jag misstänkte starkt att jag skulle till löderups Strnadbad där de även har en  stor badpool.

Så- Jag hängde framför TVn hela eftermiddan fram till kvart över fem då Ingvar började bli märkbart nervös och uppmanade mej att stänga av TVn. LarsInge, Erik och Johan kom och hämtade oss, vi tog en runda till Hammenhög och till Larsgård där Lars-Inge försvann in och kom ut igen med en stor papperskass som han med stora bokstäver på skrivit JULASPÖGE. Den fick jag över huvudet med stränga order om att jag inte fick titta! Lydig som man är så följde jag vägen i min påse ganska långt, men snart var jag vilse i possen!

Plötsligt stannade bilen och jag leddes ut av Ingvar och pågarna. NU kan du få ta av possen sa de! Här tänkte jag-Det var ju utomhus och verkade inte alls som Löderup-Asfalt under fötterna!

Jag tog av possen och ....Så chockad jag blev . Där stod alla mina vänner från när och fjärran  i en stor bunke och jag tror att de både hurrade och sjöng- det var väldigt förvirrat för jag såg plötsligt flera från Tyskland, från Veberöd, Malmö och Lund och en stor hop vänner  från Österlen, barn och barnbarn och vi var utanför Allaktiviteshuset i Gärsnäs. Hur hade alla dessa människor hamnat här och stod och sjöng för mej!105 st

Jag fick en fin blomsterkrans av Gunnel

Sen fördes jag in i salen, som var dukad till många personer med ljus och blommor, ett presentbord och ett stort bord med massor av mat-av olika slag-knydegille, tänkte jag!
Placering , visor och en kille som stod på scenen med musik och en filmduk med projektor som spottade fram bilder från min födsel och sedan hela mitt liv i repris-mina bilder på datorn , som någon laddad ner när de lurat mej hemifrån i veckan och så bilder som jag vet att AnnChristine har. Jodå AnnChristine var där med familj och moster Signe .
Sen blev jag bjuden att ta mat och smaka av alla goda rätter som gästerna haft med sej. Under maten var det  flera som höll tal bla Ingemar Knutsson och  syster Ann-Christine , Gertrud och Holger Bak som hade gjort en jättefin visa (synd att inte Britt kunde vara med).

 

Roland och Inge överlämnade present  med tal och även en present från Burgermeister Lehmann i Tamm-allt drickbart. Wein wein wein i alla former
Sen blev det sång av Österleningabunken och ett  mycket fint uppvisningsprogram

av hela folkdansgruppen 35 pers med alla barnbarnen- Österlens folkdansgille- Musik av Marianne, Annette, Lis ,Gertrud och Tal och hurr av Åke

När alla druckit kaffe så blev det plötsligt brak i dörren och in hoppade alla barnbarnen med jenka samtidigt som de sjöng till med text. Först kände jag inte riktigt igen dem men sen såg jag ju att det var Gustava, Erika, Robina, Johanna,Jonathana med sina kavaljerer Josef(inus) Idar,Amandus, Matildus och Julius . De hade alla särkar och skjortor-missstänkt lika de som jag har sytt till barnbarnen-bugabån runt midjan och men inte minst -alla hade huvudbonad, lockar och hattar. Sen gjorde de en fantastisk uppvisning med ett specialgjort program som de själv hade satt ihop. Jättefint! De kan om de vill och det ville dom!


Så blev det dans och det var ju klart att det ska vara dans på min 70årsfest. En hel del valde att åka hem stup i kvarten, men alla vi andra dansade. synd om alla de som faktiskt var sjuka bla Sven med lunginflammation

inte kunde var med på den roliga festen. Allt det här hade ordnats av mina barn Annette , Lars-Inge -Marianne, och Susanne som börjat bjuda in de första i april. De hade även ordnat med kaffe, tårta, vin och dricka och tränat  med all underhållning, ordnat musik och dukning, placering-ja allt utan att jag hade den blekaste aning. Under kvällen filmade ch fotograferade Ann-Cristine och Leif och fam. Lars-Inge flitigt så det är nog bli en hel del bilder från festen.
Klockan ett på natten slutade musiken och sen plockade vi undan och diskade och prick kl halv tre kom vi hem och lastade av bilen . Inge och roland skulle övernatta ännu en natt hos Susanne, men idag kommer de till oss coh ska sova i Smens hus till tisdag morgon då de åker iväg från Trelleorg i ottan.
 Tänk vilken rolig kväll det har varit!

 

Fredagen den 18 juni 2010

Idag har det varit molnigt och blåsigt nästan hela dan, men ieftermiddags tittade ändå solen fram en stund. Passade på att städa-Man vet ju aldrig om det kommer besök imorgon. Alla är så hemlighetsfulla- Jag får inte gå ner i Smens hus för Annette håller på med hemliga saker och jag får överhuvudtaget inte veta nåt alls om vad som ska hända imorgon, baara att jag ska klä mej som till fest och att vi ska bli hämtade kl. halv sex i morgonkväll. Det är onaturligt tyst på alla människor! Undrar vad som pågår! Jag ska i vilkeet fall som helst sitta klistrad vid TVn och Viktorias och Daniels bröllop tills jag blir hämtad och sen hoppas jag att någon har spelat in hela bröllopet från början till slut så att jag kan titta på det senare. Ikväll har jag sett allt från konserten från kl. 18.15 -23.00 Jättefint alltihop! Särskilt när alla barnen kom in och sjöng för Viktoria och Daniel. Då grät t.o.m Silvia av rörelse. Men detta kan man se om och om igen på Svt.se

Det enda jag saknade i konserten var Benny Andersson, vår bästa artist och hans fina musik. Men han ska kanske vara med imorgon på bröllopet! Jag har läst att han har gjort bröllopsmarschen!
Jag hörde idag att de har gjort en undersökning på hur många som vill ha kvar kungahuset! 45 % blev svaret! Det är ju fånigt! Vem har de frågat??? Ingen har frågat  vad jag tycker i alla fall! Jag är i vanliga fall med på sådana där tyckarundersökningar, men inte på den här så den har de väl bara skickat ut till såna som dom vet  att de inte gillar kungahuset!

Skandal! I dessa bröllopstider ! Tänk så avundsjuka folk kan vara! Jag såg ikväll att den största motståndaren till kungahuset, Mona Sahlin-hon var minsann med på konserten ikväll! Vad ska hon där att göra om hon vill avskaffa kungahuset. Fräckt tycker jag.
Jag får rysningar i kroppen när jag tänker på att hon skulle kunna bli president om hon får som hon vill!
I middags vaar vi i Tomelilla , köpte nya färgpatroner-de nya som följde med den nya skrivaren varade ca 30 ark! Men nu hoppas jag att de här räcker längre. vi hämtade också 30 gässlingar i Baldringe. vi körde genom Fyledalen! Tänk så vacker natur, med nästan bara nyutslagna bokar-det borde alla se!
Vi köpte de första jordgubbarna vid brandstationen 45:-litern/ men goda var de!
Robin kollade på datorn och VM innan han startade mopeden och for iväg till Tommarp för att bo hos pappa!

Men jag hoppas att jag träffar alla barnbarnen imorgonkväll- nu får jag ta mej  ett glas vin innan jag lägger mej så att jag kan sova tills imorgon! Skål på er allihop!
morydder o rabbor- morötter och kålrötter

Torsdagen den 17 juni 2010
dagens dialektord

morydder o rabbor

Idag har det varit väldigt fint väder med sol och blå himmel-så fint att jag följde med susanne, Josefine och Matilda till stranden, Kyhl i dag. Inte för att det var varmt i vattnet-det var dessutom flera meter tjock tångkant- utan för att om möjligt få lite färg på min lekamen-och det fick jag

Nu är jag kräftröd i plytet och  knallröd på bringan! Men det går väl snart över i brunt

När jag kom hem kokte jag soppa på bogen jag hade i frysen+ en massa rotfrukter. Det blev en god soppa, som jag kunde bjuda på Annette, Robin och Jonathan idag när de är sista dagen hos Annette för den här gången. De gillade soppan och sen har jag fryst in resten för kommande middagar. Bra att plocka upp när man är stressad!

Ikväll har jag tittat på Det kungliga bröllopet och en film-Min bäste väns bröllop-riktigt bra film
Nu är det snart dags för Viktoria och Daniel att gifta sej. Jag retar mej på alla avundsjuka människor som står där i TV och hackar på kungahuset. Låt oss ha kvar kungahuset-Tro inte att en preseident kan göra samma fina jobb som Kungen med familj gör!

Ikväll har jag strykit klännningar, dukar och tröjor. Ingvar och jag är utbjudna av barnen på lördag, så man vet ju inte var det bär hän! Men det ska bli spännande att se!

Haven med långt a är ett helt annat ord som används av icke skåningar för trädgård, men haven är pluralis  av ordet hav!

havven-det urskånskdanska namnet för trädgård-uttalas med kort a

Onsdagen den 16 juni 2010
dagens dialektord

havven
Idag har det varit jättefint väder hela dan!
Frukost i trädgården och då kom Ally på besök-hon hade varit på Nova med sin svullna tumme. Omslag med Alsolsprit och penicillin i bagaget ifall ifall.

 Robin och Johan kom och lirade lite fotboll i trädgården , medan jag putsade fönster på uterummets fönster innan solen nådde fram. Utvändigt bara-Det var för varmt att vara inom hus, så jag fortsatte med lite trädgårdsarbete. Tänk om man hade sluppit den envisa skaukålen(kirskål) då hade man sluppit undan mycket plockande runt blommorna!

Vi fikade i trädgården och sen kom Lars-Inge  och satte in en ny värmepatron i varmvattenberedaren i Smens hus så att familjen  kan få varmvatten
Sen åt vi kvällsmat i trädgården och så plötsligt var alla försvunna på var sitt håll,robin och Johan skulle träna fotboll, Jonathan reste med tåget till Smedstorpsbadet tillsammans med Julia och Matilda för att bada och Annette skulle ordna och stryka . Jag plockade fram trimmern för att trimma backen vid mathörnan och syrenbersån i trädgården. Men naturligtvis tog trimmerbandet snart slut så det blev bara hälften, men istället drog jag upp skaukål, nällor, groblad, och allehanda andra underliga växter som nästlat sej in mellan de piggiga  gammeldagsrosorna , som snart kommer att blomma!

Sen begav jag mej ut på en cykeltur-Ulriksbergsrundan med ett besök på Ö.Herrestads kyrkogård, där jag vattnade ett par kannor på rosor och de lila klinten som snart kommer att slå ut i full blom.. Sen blev det lite fika med Annette o pågarna och så gick Annette och Jonte till huset  för att lägga sej och Robin stannade kvar för att titta på VM-matchen. Han och jag växlar mellan dator och TV. Nu har jag datorn!
klamsa- slamra/skramla

Tisdagen den 15 juni 2010

dagens dialektord: klamsa

Idag har jag städat i ateljén så att jag kan våga släppa in folk utan att de ska få slget när de kommer in!
Det brukar ju komma en hel del sommargäster för att titta på tavlor, köpa böcker och leka!

Just när jag hade städat klart kom det besök i atelje´n och då var det kul att ha lite mera ordning. en hel del av Annettes saker står i ateljen , men de har jag nu täckt över!

Annette slutförde husköpet på banken idag och deet ville hon fira, så hon bjöd ut pågarna och oss  gamle på resturangbåten Glada Räkan. Den ligger fast förankrad i Simrishamns hamn. vi åt spätta, fläskkarre´och Grekiska biffar.Det var gott och kul att sitta på den  svagt gungande båten. Vi tog en tur till Netto där vi inhandlade Mandeltårta och en hatt till Ingvar-istället för pälsmössa-få se om han använder den!
På hemvägen såg vi Julia på roller-med hjälm,Matilda på longbords  och  Susanne med Kucki och stången . Kucki är en kärlekskrank  New Foundlandvovve, som hela tiden vill hoppa upp på Susanne bakifrån och därför har hon nu en stång mellan sej och Kucki  när hon är ute på promenad. Men nu rider Kucki på stången istället!
-så då promenerar han på två ben efter Susanne,
Sen fikade vi hemma alltmedan Robin var inkrupen iTVfotbollen.

örla runt- springa virrigt runt

Måndagen den 14 juni 2010
dagens dialektord

örla runt
Idag har det varit fint väder hela dagen med undantag för lite moln då och då. i alla fall kunde vi sitta i trädgården och dricka kaffe .

Robin purrades ur sin sömn vid 11 tiden och skulle hjälpa till att tömma garaget i Annettes hus-Deet var slutklämmen. Nu har vi en hel massa saker som ska ordnas och placeras innan man kan börja andas ut.
Imorgon ska allt skrivas och redan idag har 3 damer från  Stockholmstrakten flyttat in. De kom vid 19.00 tiden och när vi kom förbi ikväll vid 22.tiden så höll de fortfarande på att bära in möbler,

I eftermiddags kom Julia och tilda upp för att visa sina nyinköpta rollers. Det värsta var att Julia inte

hade någon hjälm på sej. Det kan sluta illa om hon ramlar baklänges och slår nacken.
Annars är de duktiga på att köra-Jag skulle inte ha kunnat stå på ett par rollers hur gärna jag än ville!
De gav sej iväg igen efter att de fått var sin glassbåt och ett glas saft. Jag har tvättat , hängt upp ovh plockat ner i ett sträck och emellanåt har jag försökt röja undan det mesta från ateljén. vi åt kyckling till middag när Annette och pågarna kom-Jonathan har spikat lådor på SkåneFrö idag-hans första sommarjobb.

Ikväll vaar det sångträning till Svaneholms slott  den 8 juli. vi var hos Lena o Klas i deras nyinköpta hus. Deet var ett jättefint hus med stort uterum ett inne och ett ute med badbalja! Det värsta var att hitta huset som ligger på Jungmansgatan. Jag trodde inte att skilllinge var så stort. vi körde många rundor, frågade minst 5 pesoner om vägen-Ingen hade en aning var Jungmansgatan var, men så kom vi till en man som hade en fin karta och då kunde vi konstatera att vi passerat flera gånger strax utanför gatan.Vi sjöng igenom hela programmet så gott det gick-Marianne kunde ine vara med eftersom hon hade fått huvudvärk-
Det hördes riktigt bra eftersom det var väldigt fin akustik i uterummet.vi ska underhålla ca 1 timme och då har vi ungefär 20 låtar att riva av.Åkte med Annette som körde hem ganska fort och vi hämtade Jonte på vägen , Han hade kört roller med Julia och Tilda hela kvällen,
Senare ikväll fick jag ett skakande dokument från annChristine som är mitt uppe i släktforskningens vindlingar.
Det var ett utdrag från en församlingsbok :Förteckning över Idioter som från barndomen haft mindre vetande eller aldrig ägt fullt förstånd.

Är det klokt att folk förde bok över sjuka männsikor, som räknades för idioter. Jag undrar vem som hade  klent förstånd.
fisförnäm, mallig= högfärdig
 

Söndagen den 13 juni 2010
dagens dialektord är : fisförnäm eller mallig
Idag har det varit molnigt och blåsigt, men med lite sol emellanåt.

Jag har ramat in en tavla , klippt gräsmattan , städat badrummet och ikväll har Annette och pågarna varit häruppe . Vi har bestämt att äta middag  tillsammans här hos oss på kvällen . Dumt att laga mat på två ställen! nu har familjen flyttat in på allvar. Ikväll har de varit på fotboll i Simrishamn och när de kom hem tittade vi på studentfilmen, som jag gjorde på Amandas student. Det är kul att se så här efteråt. tänk om man kunde tänka på att inte prata på samma gång som man filmar. Det är inte kul att höra sin egen röst  vid sidan om hela tiden.

Ikväll har jag blivit inbjuden av Julia att gå med i Facebooks grupp: Jag vill inte skryta, men jag är skåning!
Naturligtvis gick jag med i gruppen och skrev direkt på skånska. Julia tyckte såklart att det var pinsamt, men är det en skånsk grupp så ska man väl skriva på skånska!


Julia i ny style

Jag hänvisar till den här bloggen där alla kan få läsa ett dialektord varje dag! Bra att lära sej lite skånska -annars blir det väl som med samiskan- man får ha det som ett speciellt skolämne!
Det vore ju skandal tycker jag! Jag hörde Fredrik Lindström berätta att skånskan är det mest internationella språket i Europa. Det har anor från Frankrike, England, Tyskland, Polen och Danmark. Det är faktiskt det svenska språket som ligger långt efter. Varför ska vi som bor 60 mil från Stockholm prata stockholmska, när vi har hela Europa mycket närmre?
Nej fram för skånska språket-det är inget att skämmas för
- hossor(strumpor) o bojsor(byxor) o gensare (tröjor)är ju alla klädda i!
Tänk så intressant att kunna höra på dialekten var en människa kommer från!

blagor-flak eller klickar(egentligen finns inget bra svenskt ord för en blaga-men alla skåningar vet vad det betyder t.ex snöblaga eller koblaga

Lördagen den 12 juni 2010

dagens dialektord: blagor
Idag sov jag till 10.00 och direkt blev det äggakagebagning på gåsaägg!
Annette  och pågarna har sovit första natten i Smens hus och de fortsatte med att flytta ´´ det sista ´´idag!

Jag undrar hur länge det sista varar för det är hela tiden en hel hög till som ska flyttas.
Ikväll for Jonathan och Robin till johan, som ska ha fest för alla sina klasskompisar i nian,. De slutade alla igår och ska så klart fira av det på bästa sätt hos Johan.
Annette kom med pizzor , som vi åt innan hon försvann ner till sorteringen i huset.
Jag fick besök av Astrid o Sigvard ikväll

. De var ute och köpte frimärken och kom inom i ett speciellt ärende. vi tog en kopp kaffe med wienerbröd i uterummet

Ikväll har jag redigerat filmen och lagt till nya kort i bildshowen samt till musik. Det är kul att göra såna här filmer, men deet tar lite tid förstås.

Fredagnatt efter festen!
Skriver i natt efter studentfesten! Jag har just gjort en film om studentuppvaktningen inne i Ystad som också har många bilder bla den här

 och den här

som alla kan se är det en glad och ljudlig studenska som blev uppvaktad utan för Österportsskolan där hon just slutat i Samhällsprogrammet och tagit studenten.SP3C

vilken tur att deet slutade att regna just som studenterna rusade ut på trappan ! Sen blev det uppvaktning och sång i över en halvtimme. Josefine fotograferade och jag filmade hela tillställningen. Efter studentuppvaktningen blev det rundkörning på lastbilsflak klassvis och där tutades, skreks, sjöngs det för glatta livet.Bilarna passerade minst 3 gånger och sen var det nya passagerare. Allt var slut på en timme och sen åkte vi hemom-jag gjorde en film och bildspel som jag sen tog med som present till _Amanda.Där hade 35-40 personer samlats som alla bjöds på mat från Ingelsta kalkon med potatisgratänger, Vi skålade, sjöng snapsvisor  och andra roliga visor till maten och sen blev det dans till filmmusiken , där alla deltog med hjärtanslust-ja nästan alla i alla fall- Ögonen gick i kors när vi diggade till musiken- och inte till spriten som en del trodde. Man kan faktiskt ha jättekul utan att dricka en massa sprit- och det hade vi!Emmellanåt bjöds det på wienerbröd och Dajmtårta och sen var det dans och glam igen.Att högljutt sjunga visor hör studentfester till och alla stämde in så taket höll på att lyfta!

När klockan slog tolv for Amanda, Ida , Erik och Andreas till Öja krog  med Marianne ,för att fortsätta firandet där och Marianne kunde hämta hem dem alla vid halvfyratiden. Ungdomarna har ingen inbyggd sömngräns utan kan vara vakna hela natten. Synd om chaufförerna förstås, som är en generation äldre.

Fredagen den 11 juni 2010
Idag tar Amanda studenten i Ystad kl. 13.00


och Johan går ut nian på Korsavadsskolan kl. 13.30


Grattis på er bägge två!

 

joremoren-barnmorskan

Torsdagen den 10 juni 2010

Dagens dialektord-joremoren

Den här storken är redan på väg till Ystad! Det är motvind så det tar lite tid att komma fram.
Amanda satsar på att bli barnmorska så därför får hon nu hjälp av den forna barnabäraren-storken!

Då var det bara att lägga ut en sockerbit på fönsterblecket och om storken tog sockerbiten så kunde man vara säker på att han kom tillbaks med en baby! Jag har själv provat. Jag la ut en sockerbit på hösten 1949, på fönsterblecket-och den 3 maj 1950 kom storken med en lillasyster-Ann-Christine- i en grön filt. Jodå det är alldeles sant! visserligen såg jag aldrig, då storken landade med byltet, men mor o far sa att det var så- och då är det naturligtvis sant!

Idag har det regnat igen och  jag tycker verkligen det är synd om alla som tog studenten idag. Amanda ska ta studenten imorgon eller idag får jag säja för klockan är strax efter 00.00 .Jag får verkligen hoppas att det inte blir regn . Det kan ju räcka med att stå i regnet i fjor då både Erik och Josefine tog studenten och det regnade båda gångerna! Johan ska gå ut 9:an i Simrishamn också. tyvärr kan vi inte vara på båda ställen eftersom Amanda går ut i Ystad kl, 13.00 och Johan går ut i simrishamn kl. 13.30.
Idag har jag sysslat med en massa olika saker. Lena kom i middags och jag målade ögon på 2 av hennes dockor. Sedan körde Susanne, julia och jag och plockade prästkragar i Järrestad. Jag arrangerade sedan 5 st blomsteruppsättningar till Amandas studentfest, med prästkragar, lupiner och syrener.

Sedan gjorde jag två studentbuketter  och en bukett till Johan av rosor, prästkragar och pionknoppar, gul-blå band och basthänge . Därefter knöt jag en blomsterkrans av prästkragar och skaukålsblommor som Johan ska få imorgon.
Annette flyttade upp alla sina saker till köket bl.a matvaror till kylskåpet, men upptäckte genast att kylskåpet har slutat att fungera. Typiskt! mitt i alla röran! Vad ska vi nu göra-
Vi måste vänta till lördag för imorgon har ingen tid.
Jag har laddat upp alla kamerabatterier och förberett filmkameran för inspelning imorgon.
Jag har klätt in storken med passagerare i plastpresenning-Naturligtvis blir deet regn imorgon , så det är Bäst att vara förberedd. Tavlorna är klara och korten är skrivna. Alldeles säkert har jag glömt nånting
hojfäri-högfärdig

Onsdagen den 9 juni 2010
dagens dialektord
hojfäri
nu är det dags för skolavslutningar.
Josefine slutade på Furuboda idag och är nu personlig assistent med intyg.
Ida slutade också sitt andra år på Textil och hantverk i Tomelilla idag.1 år kvar till studenten
Fortsatte att måla på akvarellen och sen skulle Ingvar till Hörseltjänst i Simrishamn.
Jag följde med eftersom jag hade ärende i stan.När vi kom in till lasarettet så rände det runt en massa gulsvarta killar runt parkeringen. Jag lastade av Ingvar och när jag kom tillbaks igen blev jag intervjuad av de svartgula om mitt ärende-Fritt fram, men Ingvar var inte där, så jag körde mot parkeringen-men si deet gick icke. Jag tillhörde inte de inbjudna till den stora invigningen av operationsavd., som skulle ske idag, så jag fick ut bakom hela området och parkera. Det drällde av en massa slipsklädda kostymgubbar  med finklädda damer i följet.-Jag fattade ingenting utan sprang rakt igenom församlingen och bort till hörseltjänst. Där satt Ingvar fortfarande utan att ha kommit in. Jag gick för att ta en kopp kaffe och sprang rakt på kommungubbarna igen, som verkade stressade till tusen-De skulle upp med stora hissen.
I kaffeterian fick jag veta att Göran Hägglund -socialministern  var på intågande för att inviga.

All sjukpersonal stod i givakt och bildade häck när så Hägglund kom in i entrén. Han gick runt och hälsade på alla givakterna och försvann sen upp i hissen-Ja sicket ståhej!.Jag drack mitt kaffe och tog en runda på apoteket innan Ingvar var klar.
Han hade träffat på Annette och Jonathan som var på akuten eftersom han hade ramlat på läktaren i skolan och skadat foten. Han satt i rullstol, men röntgen visade på en stukning , så nu ska han hoppa på kryckor någon vecka,
Sen var jag i Skillinge och därefter i Tomelilla. Så idag har det blivit nästan Österlen runt!
Ikväll har jag filat på tavlan igen. Den är specialbeställd så deet gäller att få med ala detaljer.
skabbed-tilltufsad

tisdagen den 8 juni 2010

dagens dialektord: skabbed
Lite regn och lite uppehåll-växlande väderlek hela dagen
Var en runda i Tomelilla, för att köpa lite kläder. Valde på ett par klänningar, som jag fick med hem på prov.
Idag har jag knutit upp två halvklutar till släktforskningsföreningen-Ann var här med dem i eftermiddags.

Det var en aning struligt eftersom de inte hade rätt storlek och så var de nästan fyrkantiga istället för trekantiga. De var för små att knyta ihop framtill, men vi löste det på annat sätt.
Målade på hemliga tavlan och fick ihop kompositionen på ett bra sätt-hoppas de som ska ha den också tycker så!
Annette flyttade en hel del prylar in i Smens hus och kom upp ock drack en kopp kaffe. ikväll!
skrälle-olika sorters kar , fat och köksattiraljer

måndagen den 7 juni 2010
DAGENS DIALEKTORD:skrälle

Idag har det regnat hela dagen och då passade jag på att städa och plocka undan, plock, plock.
Ingvar o Annette körde iväg med ett av de sista lassen från Annettes hus till soptippen och Annette flyttade in en hel del i Smens hus-så på fredag ska hon  och pågarna flytta in för gott tills hon hittar en lägenhet.
Idag kom Gustav hem från sina äventyr i främmande land. Han har varit i Dominikanska Republiken , När han skulle resa därifrån var flyget 24 timmar försenat och som kompensation fick han och kompisarna en heldag i New York och buissnesclass på flyget hem.. Jag var inom och sa hej till honom och gjorde en lätt intervju med honom. Han såg ganska trött ut , men det kan man ju förstå efter en så lång flygtur och tidsomställning. Julia var också med och sen var vi hos Marianne och handlade värmelampa till gässlingarna.
Susanne håller på med förberedelserna inför Amandas studentfest som går av stapeln på fredag-hoppas på fint väder, så det inte blir liksom på Eriks och Josefines studentdagar i fjor-då vräkte regnet ner!
Ikväll har jag förberett en ny målning-men även den är lite hemlig så... men den framskrider,
Jag har även tittat på alla TVprogrammen om kungabröllp och Harry och Charles-spännande historia!
De senaste timmarna har jag fyllt i lite släkt. nu har jag väl 180 st -men jag hörde på radion idag att en släkting till Daniel Westling har gjort en släktforkning med 4000 släktingar ända ner till 1300-talet och då visar det sej att Daniel härstammar från släkten Svinhufvud som var nån slags regent i norden på 1300-talet-så nu får alla de som hela tiden klagar på hans enkla härkomst dra in sina giftklor.
Tänk vad folk kan vara avundsjuka på Kungahuset. Precis som om det skulle vara bättre med en president!

Dessutom skulle det ha blivit mycket dyrare. Nej låt oss behålla kungahuset-Tycker jag! Tralalala

tröllkonna- det gamla ordet för vallmo

,Söndagen den 6 juni 2010
dagens dialektord
tröllkonna


Fint väder idag igen! Frukost och middag i trädgården
Marianne kom för att låna den svenska fanan till Byalaget, som firade i Hamenhög
Idag blev det äntligen tid över för målning. Jag började med att försöka göra
ett studentporträtt, men det är inte lätt att göra i akvarell
Det räcker med en liten felaktig skugga för att det inte ska bli likt och akvarellen går inte att kladda med, som man kan göra  med oljefärg eller kritor. Men en student har i alla fall fastnat på akvarellarket.

Jag har för övrigt varit ute det mesta av dan i solen-alltså har jag inte varit och firat dagen.
Vi har så skönt i trädgården där alla blomor och träd är utslagna. Då får man passa på att njuta av blomsterprakten.
Ikväll har vi haft specialträning till midsommar, Marianne och Gertrud som spelmän,Bert hade förhinder
Annette som ledare och alla deltagare som ska vara med i midsommar
-Julia och Jonathan, Eva o CarlGöran, Lars-Inge, Susanne,Kerstin o Per-Olof,Gudrun,Erik o AnnChristine
Ida,Erik, Åke, Helge, Harumi hade förhinder och då hade vi 5 st som var stand in för dem: Elna,Matilda,Johan, Annette och jag själv. Vi körde programmet 2 gånger och för att vara ett genrep så gick det riktigt bra. Därför ska vi ha en träning till då alla ska vara med.
 En generalrepetion ska ju inte gå för bra!!!
Ikväll har jag fixat lite med att sy i band på banderollen och´´förbättrat målningen´´. När jag var kalr tyckte Ingvar att det inte var ett dugg likt, men innan var det någotsånär likt-så nu är det slutmålat!

äbblaskrabba-äppelskrutt
Sveriges nationaldag
Lördagen den 5 juni 2010
dagens dialektord
äbblaskrabba

Ännu en dag med strålande väder. Annette flyttade det sista som skulle till magasinering med Ingvars hjälp i förmiddags och jag röjde undan i atelje´n så att hon skulle kunna flytta in sina tavlor i soffan och ännu mer saker. I eftermiddags hjälpte jag henne att flytta alla tavlor och blommor och sen placerade vi dem där det fanns plats. Det är stora höga Benjaminfikusar, palmer och  dracenor,
Det är inte lätt att sätta dem i låga gamla längor.

Sedan rensade jag ut allt innehåll i byrån i Smens hus, så att de kan få var sin låda att härja i.
Annette åkte hem vid halv fyra och strax efter ringde Julia och frågade om Susanne och hon kunde komma upp till oss och grilla. De var ensamma hemma och hade en massa kyckling, potatissallad mm över från igårkväll. Men Julia poängterade särskilt att vi måste sitta i grilldjungeln vid Smens hus för det var mycket roligare. Ok! De dröjde en stund och när de kom berättade de att Julia hade ramlat rakt igenom ett fönster i växthuset och skurit sej på flera ställen-särskilt på tumryggen, där ett djups sår gapade. Men vi lagade med en speciell tejp som drog ihop kanterna.Lite tidigare hade Amanda vrickat foten, men for ändå iväg till Ystad för att grilla på stranden med sina blivande studentkompisar.Josefine och johan skulle till Sommarnatta i tingvalla med Lasse Stefanz och Matilda var med Emmy.

Vi grillade i djungeln och sen målade Susanne och Julia en banderoll till Amandas studentdag och jag fixade till ett par saker på studentpresenten.

Nu är jag trött så det förslår-Jag vet inte hur många steg jag hade kommit upp i om jag haft stegräknade, säkert minst 10.000 skulle jag tro.

Idag pratade jag med  Lars-Inge som vaar väldigt nöjd och belåten. De hade äntligen fått vatten och avlopp, och ännu fungerade allt som det skulle. De har väntat på detta i 5 år, men inte förrän nu har det blivit klart.

Det var verkligen på tiden och nu hoppas vi alla på att Ida och övriga familjen ska bli fri från sin uranförgiftning, som de har fått p.g..a. förgiftat vatten som de tvingats använda eftersom de inte har fått kommunalt vatten förrän idag! Det som alla andra har betraktat som en självklarhet, har de fått vänta i 5 år på! Skandal!!!
Imorgon kommer Gustav hem från Dominikanska Republiken. Han stannar hemma en hel dag! Sen måste han bege sej till Båstad för att börja jobba som kock i sommar. Hoppas att han ändå kan få stanna hemma ett par dagar extra så han kan vara med på Johans 9a avslutning och Amandas student på fredag!


Nu ska jag strax gå ock lägga mej1 gonatt!

 

tjyva- hötjuga
Fredagen den 4 juni 2010
dagens dialektord
tjyva
I
dag fyller Ally år !Grattis!
Idag har det varit en lika strålande sommardag som de två sista dagarna -Minst 20 grader varmt, blå himmel och strålande sol. Johan kom på moped och hälsade på . Vi åt middag och sen hjälpte han oss att fixa sängarna i Smens hus,medan jag hängde gardinerna och därefter hjälpte han oss att hämta bordet i Annettes hus. När Julia kom från skolan
fikade vi på glassbåtar till kaffet. Josefine kom upp med Kucki, som ska vara på gården inatt eftersom han är alldeles vild-honorna löper i byn. Amanda ska ha sina klasskompisar bl.a på fest ikväll så det var inte lämpligt att ha honom hemma då. Josefine, Johan och Julia gav sej iväg allihop på samma gång.
Satte mej i trädgården och gjorde 2 av Amandas studentpresenter klara.
Sen tog jag bilen och skulle köra till Hammenhög för att köpa present till Ally. När jag svängde ut på stora vägen såg jag plötsligt en svart hund som var misstänkt lik Kucki. Jodå det var han som av någon anledning rymt från gården. Jag försökte locka in honom i bilen-men icke! Han sprang rakt ut i trafiken. Minst 25 bilar kröp fram längs vägen och Kucki lunkade sakta mitt på vägen. Han vände sej om då ock då för att kolla om jag jagade honom. Han passerade rondellen och vek in på cykelstigen. Då var det en fyndig man  framför som stannade sin bil, Upp med kofferten och plockade ut sin lilla hund och satte på trottoaren. Då stannade Kucki och kollade in den lilla hunden och då passade mannen på att ta i Kuckis halsband och sen fick vi in honom i bilen. Det tackar jag för-Jag vet inte hur jag skulle ha klarat av det annars. Jag vände och körde hem med Kucki och det visade sej att det var mannen i huset som hade glömt att stänga västerporten när han gick till gässen.
Körde sen ner till Amanda för att lämna den lilla boken som studenterna brukar att få för att gästerna ska kunna rita och skriva nåt roligt!
Var sen hos Marianne och köpte en solcellslampa till trädgården som Ally fick ikväll.
Det var fest i Simrishamn på Lövsångarevägen och vi blev bjudna på kycklingfile´gratäng med ris och hemodlade grönsaker
Kul att träffas, sjunga snapsvisor och snacka historier
Riva - räfsa

Torsdagen den 3 juni 2010
dagens dialektord
riva
Idag var det lika fint väder som igår, strålande sol och blå himmel 20 grader varmt-
Frukost i trädgården
Vi åt middag i trädgården också och sedan klippte jag gräset nere vid Smens hus och en bra bit in i gamla trädgården och sen i vår egen.
Jag målade käppen på Amandas studentpresent och monterade passageraren med starka band
Julia kom från skolan och Jonathan kom för att hjälpa Ingvar tömma boden i gamla trädgården. Det blev 2 lass ´´skit´´ för soptippen. Sen kom Annette och Robin också och sen grillade vi gemensamt på den fina grillplatsen djupt inne i buschen i gammelträdgården. Sen for Annette hem med alla barnen för att packa vidare.
Jag tittade på TV-Kungabröllop och Svenska Historien under tiden som jag strök gardiner.
klappeträ-klappträ, som man använde när man klappade tvätten mot bryggan i gamla tider
Onsdagen den 2 juni 2010dagens
dialektord

klappeträ

Äntligen-Idag är det sommar-20 grader varmt och strålande sol-Frukost i trädgården såklart
Det blev mycket solande i trädgården.Jag bar ut alla mina pelargonier och planterade dem i utekrukor, planterade tomat och gurkplantor som jag fick av Susanne, Grillade ute på kvällen i trädgården.
Sedan tog jag en stor cykelrunda ööver Ulriksberg . Ö-Herrestad-Gärsnäs. Det var första rundan  i år.
Jag cyklar bara när det är fint väder.
Fortsatte att sy på en av Amandas Studentpresenter framför TVn
dagens dialektord: särkasöll-halsbrosch i silver att sätta på särken

Tisdagen den 1 juni 2010
dagens dialektord

särkasöll
Sicket vär-Regn nästan hela dan
Jag började med att skjutsa Ingvar till bilbesiktningen i simrishamn , sen satte jag igång att baka 180 wienerbröd för att lägga i frysen.Sen har jag målat på Amandas studentmaskot en stor rejäl sak!
Julia kom från skolan och Vi tittade en stund på Karlsson på taket när vi fikade.

Ikväll hade vi sticketräff hos Elna. Vi grillade, men satt i garaget- det är ju inget sommarväder precis. Jättegott med grillade kotletter med nypotatis mm. Diskussionerna gick höga, skratten steg mot taket och visorna till vinet dånade. Sen kom stickor och nålar fram, vi 'är verkligen väldigt flitiga på våra träffar, både med munnen och stickorna!

gröd i hossorna-strumpor som inte är riktigt uppdragna