Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

Ann-Margrets Blogg /Dagbok
 

 

Mars 2011

Torsdagen den 31 mars 2011
Den här dagen ska heta Lars,! Då kan man lura varann och säja  Mars Mars din dumme Lars!Precis som man luras  imorgon den 1 april!

Idag har jag målat en akvarell med krokusar och troll i vildträdgården- Man måste vara helt koncentrerad så jag är knappt kontaktbar när jag målar. Ann kom inom och ville se hur dagens idiot såg ut- med tanke på sticke fobin som inträdde igår!

Susanne kom inom och tog en kopp kaffe innan hon skulle hämta Julia.
fortsatte att måla och ikväll blev det mycket riktigt stickaning! Men först ritade jag mönster till en folkdräktströja. Det är ju så med tröjorna att man får inte ändra på vissa detaljer t.ex avståndet mellan skörten och inte heller storleken på skörten, när man ska ändra om storleken från den lilla tröjan som knappt passar en 10-åring till storlek som passar dagens människor.

Onsdagen den 30 mars 2011
Idag körde vi till Tomelilla -försäkerhets skull med kontanter för att köpa ramar - och garn på Bo Olssons och sen tvättades bilen i en tvätthall och sen hem för att äta middag. Sen blev det en akvarell målad av snödropparna med trädstubbarna i gammelträdgården.
Sen blev det fåtöljen framför TV och så började stickningen så klart! Tänk att man inte kan låta bli!!!!! Jag har ju inte tid!!Det är precis som med släktforskningen!


Tisdagen den 29 mars 2011
Idag var det grått väder igen, men jag satte igång med en akvarell, föreställande några ´´krågor´´.
Den blev klar till kvällen.
Ikväll har jag varit på stickejunta hos Ann. vi blev bjudna på kycklinggratäng  och chokladpannacotta med hallon. Det var gott och trevligt och jag klarade av allt utan att bli sjuk.-Rädslan finns där hela tiden
Alla stickade utom jag, som sydde ljusgull på en särk- Karin stickade på en rolig schal som jag fick mönster på, så nu är jag fast i stickningen igen-Jag kan ju inte låta bli. Kul att träffas i allafall och snacka och grina. Sen kom Jorma och hämtade Lena och jag fick åka med. Jag fick ett trevligt kort med folkdansare som dansade Skördedansen.troligen från början av 1900-talet. Kanske var det på Världsutställningen som deet dansades rent av. Kortet kom från en dam från Landskronatrakten.

Måndagen den 28 mars 2011
Kallt och gråmulet väder! Men på eftermiddan sken solen och det var minst 10 grader varmt
Idag har jag börjat förbereda akvarellmålning. hämtade in snödroppar till betraktning-det hörs inte klokt, men jag måste studera blomhögen och veta hur jag ska måla innan jag sätter igång. Ingvar var i Vollsjö och satte in fönster, så jag hade dagen helt ledig från matlagning. Jag var nere i min vildträdgård och studerade trästubbarna och skissade lite.Den satte jag mej på terassen och skissade vidare-Jättevarmt och skönt!
Ikväll var det folkdräktskurs i Ystad och passade på att köra till bo Olssoons för att kolla in ramar mm. Ramarna fanns och jag tog fram dem till kassan, men där blev det stopp-Mitt kort fungerade inte i apparaten-kontaktfel med banken skyllde de på, men vid ett prov i en annan automat så gick det bra-tänk som man kan råka ut om bankkortet inte fungerar.Förargligt att stå där som en annan bov.
Slutligen kom jag så till kursen i Ystad och det var väldig aktivitet nu på slutet av kursen-Vi måste ju vara klara till Kristi Himmelfardsdagen då vi alla ska till Löderups kyrka på folkdräktsdagen.

Söndagen den 27 mars 2011
Fint väder  igen och idag blev trädgården vårklar. Det återstår skyffling förstås, men det är för tidigt än, däremot blev alla rosenbuskar friserade. Jag har bara gammeldags rosor i trädgården och de tål tidig klippning.
Ikväll var det folkdans i Allaktivitetshuset. Vi dansade massor av danser. vi var inte så många, så då hinner man igenom en hel del!

Lördagen den 26 mars 2011
Idag fyller Ida år GRATTIS GRATTis

 och även Doris i Västerås,
min kompis från Kartritarutbildningen i Uppsala 1960.
På den tiden var hon 19 år och jag 20
Grattis Grattis

Idag har det varit väldigt soligt och fint,
Det var direkt ut i trädgården och räfsade undan igen efter  vinterns härjningar;

I eftermiddags körde vi till Ida för att gratulera Ida. Vi åt väfflor med färska bär. Gustav var hemma från Stockholm-dels för att gratulera Ida och för att hämta sin dator och fixa med motorcykeln. Vi hade med oss några dvärghöns till Erik. Han har god hand med djur och är intresserad av att föda upp höns av olika slag.

Fredagen den 25 mars 2011

Våffeldagen eller Vårfudagen
Idag ska det ätas våfflor så det ryker ur öronen
Idag var det grått och blåsigt så det blev städning av uterummet  hela dan, så nu är det klart för  utflyttnning så snart solen kommer fram och värmer upp. Eftersom vi inte har glastak mer än i en liten del och rummet ligger åt väster så tar det tid innan solen når fram till fönstren för att värma upp, men sen blir det varmt så det förslår!

Ikväll har jag tittat på Lets dance och jag tycker att det var rätt kvinna som vann!

Torsdagen den 24 mars 2011
Redan klockan 5.00 i morse avgick bussen med Lars-Åke Olsson , som chaufför och med hjälpare Egon.

Det var e av Bussoresors sista schoppingresor som Ally och jag hade anmält oss till. Vädret var blåsigt med gråa moln när vi körde från Hammenhög, men när bussen farit runt till Glemminge, Ystad. Tomelilla, Sjöbo och Veberöd var klockan redan 8.00 och solen sken och fortsatte så hela dagen. Temperaturen var upp i 12 grader under vår färd genom Danmark till Rödby där vi äntrade färjan till Puttgarden. Klockan 11.00 landade vi på Heiligen Hafens köpcentra med Calles, Aldi och Fleggards. En busslast på nästan 50 personer stormade in i affärerna och fyllde snabbt korgarna med div. paket ,flaskor och burkar av skiftande innehåll. Solen sken och våren var kommen med gröna åkrar och knoppiga träd..När korgarna var fulla i den ena affären lastades paketen in i bussen, och nästa affär kunde besökas med tom vagn, som snart fylldes igen-o.s.v

En stilla undring? Hur dumma är Sveriges Regering egentligen! Visst finns det pengar  att tjäna i den här branschen och kom inte och skyll på att det skulle bli många fler alkisar. Det stämmer inte.
Om man kunde köpa lika billigt i Sverige som i Tyskland så hade  alla köpt vin o sprit i Sverige och då hade  inte lagren hela tiden fyllts på, som det görs nu. Nu finns spriten tillgänglig i alla hem och kan plockas lätt från hyllorna när andan faller på istället för att köpa den sprit som behövs när man verkligen behöver den inför bjudningar och dylikt! Då krävs en aktiv inköpsrunda varje gång för varje tillfälle och inga stora lager sulle finnas längre!.Tänk på deet alla ni ´´förnuftiga ´´riksdagsmän i SverigeOk Kl. !3.30 drog vi från affärerna ner till Hamnen där alla kunde gå till någon restaurang för att äta. Vi hängde på Lars-Åkes förslag på retaurang. Vi beställde spätta eller Schalle. Ens tor stekt spätta kom in på tallriken. Mycket god. Jag kunde verkligen njuta av maten, efterson Lars-Åke hade förvarnat restaurangen att det skulle komma en kvinga som hade problem med att jäktäta-så vi fick våra spättor så fort vi satt oss ner! Vilken service!
Sen var det tid med hemfärd i det soliga, blåsiga , men 12 gradiga vädret.Vi åkte samma väg tillbaka och stannade för att fika vid bron Feimarn och sen bar det mot Köpenhamn-Malmö och Veberöd som var första anhalten. Allt var noga inpackat i bussen efter ett särskilt schema så att alla skulle snabbt kunna få sina grejor. Allt fungerade fint och vi slapp ett besök i tullstationen.

Jag var hemma i Hammenhög kl. 21.30-precis som planerat!
Det var en lyckad resa, men nog är vägen till  Hafen lång att gå!

Ingvar mötte upp
Onsdagen den 23 mars 2011
Det blåsiga vädret är tillbaks idag men utan den sköna värmen från igår.
Jag har därför städat i uterummet-det tar tid eftersom deet har fungerat som ett lagerrum under vintern-men en dag till så har jag färdigt även där. Det värsta är att man hittar så många grejer som man måste kolla in och läsa igenom mm mm. Alla krukor som bar blev inställda i höstas har nästan inga blommor kvar eftersom många har frusit under vintern.Men det finns ju nya i affären.
I middags kom Jonte, som var fri från skolan. Han läste på ett prov-en liten stund i alla fall. Ingvar fick en plötslig ingivelse att han skulle fälla ett träd som stod ganska nära vägen, med Jontes och Julias hjälp. Han sågade och Sen skulle de dra loss trädet inåt trädgården- trodde de. Men se det gick inte , utan de fick hämta hjälp av kvingan och ännu ett barnbarn-Erik. Sen drog vi med gemensamma krafter och trädet kraschade till och flög ner i trädgården! Tur! annars hade det hamnat på vägen! Bra planering kan man säja!
Ikväll har jag haft kurs på Tulpanen med folkdräktssömnad. Det var Lena, Ann-Marie, Christina och Eva som var där. vi diskuterade folkdräktens historia , halvkluten och olika sömnadssätt och alla sydde under tiden.vi konstaterade också att det var dåligt att inte folkdräkterna finns till beskådande på Österlens Museum. Tänk så bra det var på Gustav Åbergs tid. Då kunde man  kalla  museet för  en seviceinriktad
kulturinstution. nu verkar det mera vara ett ställe för personalens självändamål. Skärp er!

Var finns alla folkdräkter som bygdens folk har lämnat in för att kommande generationer ska få ta del av  hur en folkdräkt var sydd.

Kolla på blommorna i min trädgård

Tisdagen den 22 mars 2011
Idag lägger Ingvar in  årets första gåsägg till kläckning-sen blir det spännande i 30 dagar!
Idag har det varit härligt soligt, men blåsigt väder.Men vid östra och södra sidan i trädgården var det riktigt varmt då jag klippte ner buskar och räfsade i halva trädgården.

Sedan höll jag mej i ateljen och röjde upp, sorterade , dammsugade och ställde iordning så att det inte är så mycket kvar till påsk. Då får det bli finstädning och fönster och tavelputs tillsammans med   hängningen. Skönt-nu kan jag ta emot besökare utan att behöva skämmas för oordningen som har härskat i ateljén under en tid

Ikväll har jag skrivit ut släktforkningsuppgifter som jag tänker skicka till Malte i Munkedal. Han fyller år i morgon, så det kan väl bli en bra födelsepresent. Jag har 1790 personer inskrivna, men jag skriver bara ut  mors släkt till Malte.
Måndagen den 21 mars
Kallt och ruggigt väder-bäst att hålla sej inomhus
Lars-Inge kom inom och åt lite soppa.Han haade varit och tittat på toastolar till  det nya gymmet;
Berit andreassom kom för att hämta sin folkdräkt och Jonte ringde och ville bli hämtad från bussen-Vi åt våfflor till kaffe och Julia kom med två kompisar för att hämta cykeln, men kompisarna ville inte komma in så det blev inga våfflor där-De får skylla sej själv!
Jag plockade ner allt folkdräktsmaterial från loftet och mätte upp allt tyg och förde indet i en tabell på datorn så att jag ska slippa dra upp alla tygstyckena varenda gång jag ska ha tag i något.

Jag kunde konstatera att jag inte behöver bli arbetslös de närmsta åren i alla fall. Jag har samlat och köpt tyger under många år, så nu har jag snart tillräckligt för att sy tröjor till alla 10 barnbarnen. Det är åtskilliga meter som går åt! Dessutom behövs sidenband,pärlor, och spetsar-men det har jag redan i förrädet!
Ikväll har vi varit hos Gudrun för att sångträna till Maglehemsuppvisningen-Vi blir 10 st. Det var roligt att besöka Gudrun och SES nya hus, Det gamla brnn upp för ett par år sen-men nu har huset blivit helt klart. Det var jättefint-nästan som det gamla utomhus, men helt annorlunda inomhus, med en öppen planlösning med stor plats för stora fester och köket placerat i andra änden av huset, mot tidigare.
roligt att se hur fint det blev.
Vi satt i en veranda i sydväst och spelade och sjöng så det rungade i hela huset!
Sen fikade vi vid bord nr 2

Söndagen den 20 mars 2011
Idag sken solen från en klarblå himmel
Jag slängde ut alla dynor i atelje´n  på presenning för att sedan banka skiten av dem!
Plockade ihop lite fakta om Ingar Esbjörndotters livkjol och tröja, som Ida tänker sy
som projektarbete. hon har redan börjat och är väldigt nogrann och kunnig. Det är min mormors mormors dräkt som jag har ritat av 1980, så det är extra kul att hon gör den dräkten. När jag var hos mors moster Ester och ritade av dräkten så ville hon ge mej dräkten som hängde i garderoben, men jag var så dum att jag inte ville ha den-jag tyckte att den inte passade mina barn, som redan hade varsin dräkt
dessutom var den ganska sliten på banden och livet hade flera lagningar-och tröjan var så liten att den skulle aldrig passa någon, tänkte jag då-men den blev inlämnad till museet och nu ligger den väl väl inpackad i nåt hörn utan att någon har den minsta glädje av den. Så dum man är. Jag är i alla fall glad att jag ritade av den och mätte upp den!

Ikväll var det folkdansträning . Annette och Håkan skulle på revy så jag höll i träningen.vi dansade en ny dans för 5 par- Engelsk galoppkadrilj-en skicklighetsdans som gick väldigt snabbt. Vi hann med en hel del andra danser också. vi var sex par trots att flera inte kunde komma!
Bert och Gertrud spelade.

Lördagen den 19 mars 2011
Idag var det strålande fint väder med sol och milt i luften. Ida och jag körde iväg till Rinkaby för att handla tyger. Vi var på plats redan klockan kvart i 10.00 .När klockan var 10.00 var hela parkeringen full av bilar med folk som skulle in.
Det är en otroligt stor tygaffär med 3 stora längor fulla med tygrullar av alla slag. Man blir alldeles yr i pumpan när man har gått omkring där en stund. Men jag köpte tyg till tröjor och kjol, linne och foder mm till folkdräkte. Ida köpte en hel massa tyger bl.a. till en balklänning som nog kommer att bli tjusig. hon ska sy den i skolan!Vi gick många vändor i affären och när klockan var 12.00 tog jag en kölapp, men det var minst 20 st före, så vi gick runt igen.När klockan var ett ställde vi oss i kö för det var bara en 5-6 personer kvar, men det tog så lång tid att vi  inte var ute ur affären förrän kl, 14.00 Då var jag alldeles yr i huvet eftersom jag inte åt på morgonen utan en Herbalifedrink. Vi stannade vid en bensinmack och köpte korv och frukt.

Erik riingde och undrade var vi var-I St.Olof-pojkarna hade glömt att ta med sin nyckel så de var utelåsta. De hade varit på Innebandymatsch och vunnit med 29-15 mot ett tösalag.
Vi var hemma vid tretiden och öppnade för Gustav och Erik-Johan kom en stund senare.
Idag har Amanda flyttat till Lund, där hon ska bo på ett studentboende i 2 månader tillsammans med en skolkamrat.

Ikväll har jag försökt samla ihop lite mönster och beskrivningar till folkdräkter.

Fredagen den 18 mars.
Idag var  hela världen vit igen med ett snötäcke överallt, men det försvann kvickt-Det tog bara några timmar så var allt puts väck.
Jag kokte soppa idag på fläskben och grönsaker. En hel 10-litersgryta.Trodde att Gustav och Ida skulle komma uppom idag efter skolan, men Ida var inte i skolan och Gustav håller på med sin motorcykel. Men Julia kom och fick sej en tallrik soppa med morötter-speciellt utplockade
Sen körde jag ner med mitt blåa ylletyg för att jämföra färgen mot Idas folkdräktskjol. Hon tänker sy en tröja till sej som examensarbete. Hon har redan sytt själva livkjolen-så kanske hon hinner med tröjan också, Men det ska ju göras toile och beskrivningar också-så det är mycket förberedelser.Men det går säkert bra. Tyget som jag har går rätt bra ihop med färgen så det ordnar sej!
Ikväll var vi hos Ally o Ingemar. De bjöd på grishals med tillbehör och till efterrätt fick vi glass och hallon, men det skulle jag ha låtit bli, för jag fick plötsligt ett anfall av min gamla sjuka med magmunnen. Det var första gången på över ett år som jag var sjuk. Herbalife har hjälpt mej hela tiden så jag har sluppit anfallen.Men jag tog en klunk vin emellan förrätt och efterrätt och det var kanske det som jag blev sjuk av. Mat och vin tillsammans går inte an längre. Det tog ca en timme, sen var jag pigg igen-men det är inte kul att bli sjuk när man är på fest!

Torsdagen den 17 mars 2011
Idag var det fortfarande kallt och isigt i luften trots att solen sken
Gjorde köttgryta med grönsaker till middag.Josefine kom från Ystad och hon fick också smaka köttgrytan. Hon var sömnig och trött och ville vila lite innan hon for ner till sitt jobb.Sen kom Julia och två kompisar och vi åt våfflor innan de gav sej iväg allihop. Sen har jag satt ihop text och bilder till vernissagekort. Jag gjorde 7 olika bilder, men med samma text. Sen tog mitt specialpapper slut, men sen vek jag ihop allihop mitt tema för året är Dans och utomjordingar!!Jag ser dem ju överallt-man behöver bara ta sej en promenad på stranden så finns det alltid en utomjording. Den störste av dem är isgubben!
Ikväll har jag sytt ihop Susannes särk-liv och kjol, så nu är det bara lite finjusteringar så är den också klar. Pratade med gustv i telefon-Han är hemma på ett kort besök från Stockholm och sitt nya jobb på kustjägarregementet.

Jag tror visst att det snöar ute-jodå det är alldeles vitt,vitt
Onsdagen den 16 mars 2011
Idag var det kallt så in i vassen med snålblåst runt knuten!

Jag var hos Ann-Marie i Hammenhög och blev permanentad. Skönt att slippa ifrån det låmga håret som höll på att gå mej på nerverna. Nu får jag vänta ett par veckor innan jag häller i lite färg så det kan bli piff på det hele!
Idag blev det spenatstuvning med förlorade ägg och bacon! Gott!
Sedan har jag skurit passepartout hela eftermiddan med avbrott för våfflor när Julia kom hitom en liten stund innan hon skulle iväg på dans i Ystad. Nu har jag stuvat in skärapparaten och alla pappersarken i rummet för vidare transport ut i ateljen, Där ska städas så snart det blir sol och lite varmare i luften, -Just nu är det isande kallt att vara där!
Ikväll har jag sprättat av den trasiga kragen på min folkdräktsskjorta och  sedan satte jag på den nysydda som jag fick klar häromdan. Nu ska hela särken tvättas och strykas och sen är den klar.

Josefine  kom upp för att låna bilen en stund imorgon. Det har strulat tillsej med alla bilar och hon måste iväg till skolan imorgon. Hon studerar till undersköterska på distans på ett år och måste vara på skolan för provskrivningar vissa dagar, När hon är klar där ska hon jobba  som extra vikarie på Ett boende i Gärsnäs och tågtiderna passade inte in på hennes jobbtid.

Nu ska jag hoppa i loppelådan! Konstigt! Mitt stavningsprogram slog bakut!

 

Tisdagen den  15 mars-2011
Idag har det blåst 10 sek m östlig vind-t.o.m Ingvar klagade när han cyklat motvind ett par km.
Jag har skurit passepartouter hela dagen -ska fortsätta imorgon. Det är ansträngande men jag är glad att jag har min skärmaskin!
Idag var jag inne och hämtade en Karta på ÖSKGs hemsida www.oskg.se
Det kan alla göra redan nu!
Ikväll har jag tittat på Bygglov och strukit dukar och förhänge till ateljen,Deet går bra att sitta och stryka samtidigt med ett TV-program!

Måndagen den 14 mars 2011
Gråmulet, men ljummet i luften och plötsligt tittade solen fram och då fick jag brått att ge mej ut med sax och räfsa. Jag befriade terasstaketet på gården från diverse klängväxter, räfsade undan alla löv och sopade gårdens kullersten. Det blev riktigt fint, men sen fick jag ont i ryggen.
Efter eftermiddagskaffet stannade jag inne och kryckade runt lite och började skära passpartouter till etsningarna.
Ikväll har jag varit i Ystad och hållit folkdräktskurs. Alla är flitiga och syr så nålen glöder.

Gun  och Kristina syr på sina otroligt fina förkläden, Solveig bandade livet på Wemmenhögsdräkten och Lisbeth började sy kråkspark på sitt Ingelstaliv. Hon har hittat väldigt fin sidenbrokad i Kina till fantastiskt pris 60 kr /m (Kostar över 1000:-i Eslöv)
Eva o Annette hade förhinder, så vi var inte så många som festade på Guns Tigerkaka!
Regnade som spö i backen när jag körde hem ikväll.

Söndagen den 13 mars 2011
Idag har det varit mulet, men ljummigt i luften-
Trots det så höll jag mej inomhus och har sorterat och ordnat upp mina etsningar.
Eftersom jag har gjort 87 olika bilder från 2002 och tills nu , så är det viktigt att de ligger iordning så att man själv hittar dem, när det är påsk. Alla ska helst ligga i nummerordning och årsordning.
Ikväll var det folkdansträning och vi var sju par.Annette var ledare och Bert spelade.
Det är fart och fläkt  och inga vilopauser . Jag dansade hela tiden- roligt och snurrigt.-Jag har lite besvär med min stela nacke och kan inte göra t.ex pannkaksvändning-men det går att fuska sej fram!

Lördagen den 12 mars 2011
Soligt och fint på förmiddan och vi gav oss iväg för att promenera på stranden-men först var vi och tittade på gymbygget hos Lars-Inge.
Vi körde till stranden, men det blåste bistert kallt när vi gick mot solen-men jag gick en bra bit förbi fortet ändå och på tillbakavägen var det skönt med en kapuschong uppslagen över nacken.
Jonathan kom uppcyklande för att berätta om sin skidresa i Stören och sen fikade vi på våfflor
Klockan 15.00 ringde Radio Burlöv och jag kom direkt in i sändningen av programmet Estrad. Det var Österleningabunken som stod på programmet idag. Vi pratade en del i början, men vad jag inte var beredd på var att jag skulle vara med hela tiden fram till klockan 16.00. Jag fick välja vilka låtar som skulle spelas. Det var inte lätt eftersom jag inte visste exakt vad de hade i sitt arkiv. Vi har spelat in 113 olika låtar, så det fanns ju att välja på förstås, men det kunde ha blivit en bättre blandning om jag varit förberedd på att det var jag som fick välja. Nu blev det verkligen direktsänt utan möjlighet att få veta i förväg vad jag skulle bli utfrågad om. Men jag hoppas ändå att det blev bra. Jag minns knappt vad vi spelade- Du å ja å Anna, Töseerna i Simris, Då så tar vi oss en syper, Jöns Anderssons Augusta, Baltirullan,Hammenhöja tingssal, Aspelöv o Lindelöv, Så resa vi till Hoa, Här komma påga, Långt ner i viken, Här kommer en ryttare...,Studerumpasö o kapprockasill,... Kanske nån bit till -Ja Jeppa Jeppsson
Harrstapågar, harrstastöser också så klart, men Där var så många harrarra fanns inte och inte heller Det var en flicka från Simrislund.
Man kan höra det på datorn om man går in på
www.radioburlov.se
Estrad den 12 mars
Jag ska prova imorgon!
Efter radiosncket signerade jag resten av mina tryckta etsningar och rev dem raka i kanterna, och skrev in dem i listan på datorn. Eftersom jag inte alltid trycker hela serien så måste jag skriva in hur många som är tryckta , för att hålla reda på numreringen.
I
kväll tittade vi på Melodifestivalen-jag röstade på Sanna Nielsson,
men det var ju Erik Saede som vann!
Inatt var jag ute på långtur med Annette och Håkan.
 

Fredagen den 11 mars 2011
Stormen fortsatte även idag, och plötligt kom det isblandat snö och is och blixt från en svart himmel. Efter en kvart var allt borta och solen sken och det var helt vindstilla
Det har varit en stor jordbävning  med en jätte tsunami i Japan idag.De har visat allt på Tv idag. Undrar hur det går med Harumis familj i Japan
Johan har varit hos doktorn och hans halsont var halsfluss
Jonathan kom hem från Stöten imorse-Allt hade gått bra, Kul var det-inga brutna ben-Han hade ´´bara´´ kört in i ett träd
Jag har haft storstädning hela dan-jättekul!

Ikväll har jag sytt färdigt min krage. Nu ska den tvättas, sys ihop och sys på min skjorta. Jag har slitit hål hå den andra kragen så detta får bli en utbyteskrage.
Anita ringde och sa att vi  Österleningabunken var välkomna till Maglehem den 3 april

Torsdagen  den 10 mars 2011
Robin på lasarettet igen, men kroppen skulle ta hand om blindtarmen själv?????
Idag har jag tryckt de sista 10 etsningarna.
Sen städade jag undan allt tryckmaterial, smörja och klineri.
Det är inte roligt men nödvändigt.
Jag blev färdig med allt vid 16.00tiden och sen körde jag ner till Affären hos Marianne och Lars-Inge. Jaf kollade Eriks jobb på gymmet-Alla fönster och dörrar är nu insatta.
Ikväll var det folkdräktskurs i Hammenhög-Alla var där!
Ev klippte särkar till sina två flickor, Ann sydde på 2 halvklutar, Lena syr på sin särk-en bred smock  med broderi i midjan, AnnMarie bandade sitt livstycke, Christina syr ett vitt förkläde, Elna broderar på sin tröja och Anja sydde på olika särkdelar, kjol mm. Hon reser till Mexiko imorgon så hon har mycket att göra på semestern
Vi titttade på ett särkmönster från Ingelstads härad med fint broderi avritad av Gunilla Andersson, Eslöv efter en särk som ägts av Hanna Knutsdotter f 1835 i Ingelstorp
När jag kom hem så kunde jag inte låta bli att söka i kyrkoböckerna efter denna Hanna-men  det visar sej att hon inte finns!! Alltså är namnet påhittat!!! Eller!! Kan man göra så???
Knut är ett väldigt ovanligt namn på den tiden- så jag anade ugglor i mossen redan när jag såg namnet! Jag letade igenom både födelsebok och Husförhörslängd, men någon Knut med dotter Hanna finns inte i hela Ingelstorp! Sånt retar mej!
Storm  på gång mitt i natten
 

Onsdagen den 9 mars
Sol, men kallt
Idag var det en fin artikel om Bengt Sjödin som fyller 5 år idag GRATTis GRATTIS
Robin till lasarettet-antagligen nåt med blindtarmen och Ida var på provtagning

Plockade upp de blöta papprena och lade mellan handdukar och ut i ateljen för att trycka. Idag kunde jag trycka 25 ex av tre olika plåtar. De var ganska lätta att torka av och det var bara ett enda som misslyckades. Jag tryckte till kl 17.00 och sen höll jag på med att numrera, signera och riva rent kanter på de etsningar som jag tryckte igår. Klockan var 22.00 innan jag blev klar!

Tisdagen den 8 mars 2011
Fettisdagen eller Videtisdag, stenkagetisdag
Sista dan som man fick äta  vitt bröd,stenkagor, bullar mm
Idag sken solen igen, men jag har tryckt etsningar hela dan. 25 ee sammanlagt
Isgubben och Österlendansare har jag tryckt 10 ex vardera av och sedan gjorde jag lite provtryck på ett par andra! Jag började kl. 11 och slutade kl. 17.00
Julia kom från skolan och vi åt våfflor eftersom hon inte gillar fastlagsbullar!
Ikväll har jag skrivit namn och beskrivning på gårdagens tryck: Soldans 15 st i rött,
Jag har även rivit till rätt format på papperna.Sedan har jag broderat på kragen, tittat på Bygglov och House

Måndagen den 7 mars 2011
Bullamåndag-fastlagsbullar ätes!
Idag var jag uppe lite tidigare än vanligt eftersom jag skulle trycka mina etsningar.
Jag gjorde kvickt en lasagne  till middag medan fläkten värmde upp i ateljen, Sen plockade jag in de blöta papprena emellan tidningsblad och satte igång med trycken. Det är många förberedelser innan man kommer igång. Efter ett par blad så har man kommit in i rytmen och då går det undan med torkandet. Trots den korta tiden hann jag med att trycka 15 ex av en plåt,
Jag fick även besök i ateljen av Ann, som ville titta på hur man trycker. Det är roligt när folk är intresserade!
Ikväll har jag skrivit projektbeskrivning för en pengaansökan till Tysklandsresan, sytt på min krage och kollat på TV
Nu ska jag lägga flera papper i blöt tills imorgon, då jag ska trycka igen hela dan- åtminstone efter kl. 11

 

Söndagen den 6 mars 2011
Idag sken solen igen och efter en tidig middag så körde vi ner till Borrbystrand för att promenera och se hur sstranden ser ut just nu.
När vi kom ner  möttes vi av en solig strand, alldeles lugnt hav , men ca 25 m is och snö i strandkante. Strandlinjen är snart tillbaks på sin vanliga nivå, men de fina sanddynerna uppevid är fortfarande bara höga vallar som man inte kan ta sej upp för.
Undrar hur vi ska kunna ta oss ner till stranden i sommar.
Det var riktigt skönt att gå på stranden med solen rakt i ansiktet-men på återvägen blev det lite bistrare i vinden.
När vi kom hem blev det fastlagsbullar
Jag började röja i uterummet -det har ju fungerat som en förvaringsplats under vintern.
Ikväll var jag på folkdans, Annette höll i träningen-Skönt för hon har koll på läget i motsats till mej, som snart nte kommer ihåg hur turerna går. Vi var sju par + spelmännen Gertrud och Bert.. Några dansare var sjuka
Jonathan har rest till Stöten idag på skidresa!

Lite broderi på min nya krage till särken blev det sen framför TVn , under tiden som jag tittade på Wallanderfilmen.
Innan jag lägger mej inatt så skall jag lägga grafikpapper i blöt till i morgon, då jag ska trycka hela dan!

Lördagen den 5 mars 2011
Idag kom våren, med sol och 5 grader varmt.

Jag räfsade en liten bit i trädgården och sen släppte jag in solskenet i ateljen, Jag röjde undan alla kvarglömda julgrejer , dammsugade och började förbereda för tryckningen av mina etsningar. Jag har planerat att jag sk trycka , måndag, tisdag och onsdag

Ikväll var vi hos Gulli och Sixten i Tomelilla. De bjöd på räkmacka, kasslergratäng med ris och fastlagsbullar till kaffet. Sen pratade vi mm ända till kl, ett på natten,

Fredagen den 4 mars 2011

Idag lika kallt och rått som vanligt!
Blev klar med etsningen av plåtarna
Bakade fastlagsbullar och var nere i Hammenhög och kollade på den nyinsatta dörren till det blivande gymmet ovanpå Malmqvist El. Det arbetades och slipades och gjordes hål för fönster på gaveln. Erik och Lars-Inge och en snickare var på plats.

Anita i korreboda ringde och undrade om Österleningabunken kan sjunga på Hushållningssällskapets möte i Maglehem den 3 april. Jag har skickat ut förfrågan till alla sångarna
Torsdagen den 3 mars 2011
Aina har varit och hämtat grafiska tryck  inför ett lotteri till Jonathans skidresa.
Julia kom från skolan-De hade besökt Vattenlandet i Kristianstad idag! Spännande tyckte hon.
Just nu ligger den sista plåten i syrabad och jag håller på för fullt med stopplack och syran!
Sen är det tid för tryckning, men jag har ännu inte hittat finessen med röda tråden-Den kommer väl på natten när jag inte kan sova
Jag har tittat på två fina filmer i eftermiddag på filmkanalen
-Greven av Monte Christo och Amadeus.
Fina filmer båda två! Gick bra att kombinera med torktiden av stopplacket!

Ondagen den 2 mars 2011
Lite mildare i luften och ljusare men ingen sol!Idag har jag gjort 5 plåtar klar och har bara en kvär tills imorgon. Om man värmer upp syran en aning så biter den direkt och jag hoppas att det blir lika bra i trycket, som det ser ut på plåtarna!
Något annan har jag inte hunnit med på hela dan, men det får ta sin tid!

Tisdagen den  1 mars 2011
Idag kom Anja på besök för attt lära sej stopphålsömmen-men så fort hon fick tag i nålen så kuunde hon sy stopphålsöm! Bra!
Sen kom Julia från skolan och vi åt våfflor!
Hela eftermiddan har gått i etsningens tecken-Det blir mycket spring upp och ner i trapporna , ner i källaren och kolla och upp igen -