Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 


Maj 2011
 

Tisdagen den 31 MAJ 2011
Idag har jag röjt undan-Varit i trädgården hela dan eftersom det var så härligt väder. Julia kom och fikade i eftermiddags innan hon skulle iväg och dansa igen. Jonathan är på Tivoli i Köpenhamn hela dagen med sin klass.

Var en vända inom i Tomelilla och köpte brodersilke i 3 olika färger. Två paket från Danmark kom idag med folkdräktsmaterial. 4 olika sorters band , och det svarta tyget som nu har blivit utbyttt. Lena ska ha det svaarta, medan jag själv behåller det blå!

Efter korvagrillning i trädgården ikväll begav jag mej ut på en cykeltur ikväll. Det började plötsligt blåsa och vinden snodde runt så jag hade motvind både dit och omigen, Jag tog som vanligt Ulriksbergrundan. Jag var rätt pusted vär jag kom hem. Sen har jag broderat med brodersilket hela kvällen!

Måndagen den 30 maj  2011.
Idag sken solen från en klar himmel och varmt-säkert 25 grader.

Ann kom för att hämta sin tavla
Ingvar körde iväg för att hjälpa Erik att städa upp i det blivande gymmet och jag förberedde mat till kvällen. Det blev kött o grönsakssoppa, sillamadar,,oststänger och wienerbröd, dukning i det varma uterummet.

Det var 6 st från Folkdansringens Utbildningsråd i Skåne som kom på kvällen för att ha möte.
Syig, Siv, Anna, Ingrid, Mats och Paul och så jag-folk från olika delar av Skåne!

Först åt vi och sen bestämde vi vad för slag av kurser som vi ska ha under de närmsta 2 åren i Folkdansringen. Det blev lite av varje av Dans, medeltid, dräkt, silversmide  mm mm

Vi tittade även på min skinnklocka och fläckekjol , som jag har fått istället för museet. De stoppar ju ändå ner alltihop i förråden och ingen människa får någonsin se röken av dem! Tråkigt att det har blivit så!

Jonathan kom uppcyklande och följde med Ingvar upp Till Korreboda för att lämna äg
När gästerna kört hem så sydde jag på  band på en tröjärm.

Söndagen den 29 maj 2011
Mors dag! och vädret var så klart mulet regnigt  och ibland soligt. Vi hade bestämt att åka iväg till Stens Huvud för att fira MorsDag. Vi strulade hit och dit-fram och tillbaka-men plötsligt blev det fint väder och vi bestämde i en hast att vi skulle träffas klockan 14.00- Vi hittade ett bord mitt på ängen och packae upp alla smörmadarna som jag brett  på förmiddan. Susanne och flickorna kunde inte komma . Julia hade kompisar som stannade till klockan 15.00 , Matilda hade inte kommit hem från sin kompis och amanda skulle till Ystad och dansa. Josefine jobbade. Ida var inte heller med-hon sydde på sin studentklänning, menövriga i familjen var där, Annette, Håkan, Robin, Jonathan Marianne o Lars-Inge-som linkade runt på sitt brutna ben--, Marianne, Gustav, Erik, Johan. Vi fikade och  när vi var klara kom regnet! Eftersom alla var pigga på att gå upp och hälsa på Sten på berget så gick vi in på Naturum så länge,

Lars-Inge  skjutsade Gustav till Simrishamn, där han skulle ut på träningsvandring med packning med ett par kompisar. De skulle gå från Simrishamn till Ystad längs kusten med övernattning i tält

Sen gick vi upp på toppen när solen började skina så grannt-ja inte Lars-Inge förstås-

Det var många ovanliga djur med hiskeliga läten som härjade bland träden under tiden vi gick uppåt. Riktiga vrålapor-men somliga har överskott på energi!
 

På kvällen kom Susanne, Matilda, Julia och Josefine. Vi fikade i uterummet och sen skulle Matilda hem och packa för Göteborgsresan som 9:ondeklassarna skulle göra imorgon. 3 dagar ska de vara borta.

Lördagen den 28 maj 2011
 

Fredagen den 27 maj 2011
GRATTIS ROBIN på 18 årsdag

Ringde och skrålade för Robin i mobilen idag!-

Lena kom för att hämta sin ´´Hönshuset´´ etsning som hon  köpte i påsk och Lars-Inge kom för att titta på dörrar och fönster till sitt na gym! Jag bakade scones och sen fikade vi på sconsen  och kaffe. Lars-Inge har endast en stödstrumpa på sin brutna fot, men har fått rådet att äta Alvedon och gå som vanligt på foten- Jag tycker att det låter  vansinnigt!
Men plötsligt har Alvedon blivit ett Allroundmedel på vare sej det gäller Akuten i Ystad eller Novakliniken i Gärsnäs- men det är klart-Det blir ju billigare för klinikerna! De tänker inte alls på patientens lidande!!!Vilken sjukvård vi har!

I eftermiddag blev det lite regn så jag körde till Simris handelsträdgård och köpte tomatplantor och pelargonier.Sen körde jag till Hammenhög  och Malmqvists El och köpte ännu en Microugn till Lilla _Huset! Den gamla kastades ut i fjor.

Ikväll var jag trött som vanligt och satte mej att sy framför TVn så nu är Josefines tröja färdigbandat på livet-men ärmarna återstår. Jag letade efter blått brodersilke, men jag har säkert 50 olika färger, men inte den blå som jag skulle ha!

Nu blommar allting, kastanjerna, syrenerna, rapsen , vallmon och alla andra midsommarblommor-alldeles för tidigt! Vad finns kvar till midsommar?

För första gången på 21 år blommar vår egen planterade kastanj vid porten


 

 

Torsdagen den 26 maj 2011
Idag sken solen , blåste lite, men perfekt för att kasta ut alla sängkläder ,dynor, mattor mm för att sola och lufta, banka  och städa i det lilla huset vid vägen. Så där har jag hållit på hela dagen. Lars-Inge  till akuten i Ystad. Han sparkade fotboll igår och skadade foten. Han hade brutit  ett ben i vristen, men blev vare sej opererad eller gipsad. Han ska äta Alvedon och stödja på foten, som han fick instoppad i en stödstrumpa!
Ikväll har jag bandat på Josefines tröja-Kul! Jag var så trött att jag bara sjönk ner i fåtöljen och hängav mej åt syendet!

Onsdagen den 25 maj 2011
riktigt blåsigt och ruggigt väder!

Strök de tvättade överdragen och gardinerna ikväll. Lars-Inge har antagligen stukat foten under fotbollsträningen ikväll.

Tisdag den 24 maj 2011
Handlade hos Häggs och åkte hem och gjorde två köttfärslimpor och bakade 32 piroger.
Ikväll sydde jag på Josses tröja

Måndag den 23 maj 2011
Idag regnade det och jag som trodde att jag skulle slänga ut sängkläderna i Lilla huset idag-men istället blev dt Student presenten som blev färdig för hissning

Söndag den 22 maj 2011
Idag har jag tvättat alla filtar, täcken, överdrag, gardiner, överdrag mm  från lilla huset-
Ikväll var det folkdans specialträning med Gertrud o Bert som spelmän och Annette som dansledare. Vi var 10 par. vid 19.00 tiden kom en frukasvärd åskknall-som slog ner i en transformator i Tommarp-Störtregn
Bandade Matildas tröja klart.

Lördag den 21 maj 2011
Idag har jag hämtat upp alla  textilier från huset och tvättat alltihop- Det är lika bra att städa huset först som sist-. Därefter städade jag hela huset här-hur länge det nu ska vara.
Deet visade sej att vi hade tagit fel på tiden för dagens fest hos Ove o Britt. Öve fyller 75 år  imorgon och Ingvar som tog emot samtalet sa att vi var bjudna kl. 18.00 ikväll, men det var kl. 13.00-så vi missade festen med släkten. Vi körde ändå dit ikväll och blev bjudna på smörmad,  lax och tårta.

Kom hem vid 22 tiden och sedan körde jag till Surbrunnsparken i Ystad och hämtade hem Annette, Håkan och Susanne vid 2 .tiden inatt. De var på Dansbandsgala där!

Fredag den 20 maj 2011
Härligt soligt väder oc varmt. _Susanne ringde och undrade om jag ville ta en cykeltur med henne- Jodå-det var jag pigg på. Vi tog Ulrikabergsrundan, körde ner till tant Annans hus på Bygaddan i Ö.Herrestad

Cyklade inom på gamla vägen genom Gärsnäsgården och sen förbi Jägarparken, vi stannade till hos Josefine som lovade komma upp för att prova in ett möster till folkdräktströja. Jag har blivit inspirerad att sy tröjor nu när Ida har hållit på med sin tröja,

Sen provade jag ett annat mönster på Matilda. Klippte till och sydde ihop-så nu är båda tröjorna färdiga för bandning

Ikväll har vi varit hos Gulli som fyller år idag. Hon bjöd på smörgåståtor med räkor och kalkon och sen fick vi rosa prinsesstårta. Trevligt med födelsekalas

Torsdag den 19 maj 2011

Körde till Tjörnedala för att lämna tillbaka lotterna-vidare till Simrishamn där jag inhandlade jeans och en skjorta på Lindex. ,På vägen hem körde jag in på Jysk för att köpa ytterligare plastlådor med hjul  och lock för att kunna packa ner allt folkdräktsmaterial- Jag måste börja sy av tyerna nu för att lätta lite på alltmaterial som jag köpt in under många år,

Därefter blev det Malmqvist El där jag köpte en microugn eftersom den andra pajade häromdan och en elvisp- Vi har väl kastat den ena vispen i soporna för vi kan omöjligt hitta den ena av de två visparna. Nu ska det bli snabbvispning igen!
 

Klippte ut tröjmönster i vaxduk och plockade fram mönster till två olika tröjor. Matildas tröja ska bli som Susannes och Josefines ska ha bli som Annettes och Idas  i modellen
Annette o Robin kom för att hämta sin parasoll, lite instrument och annat smått o gott som har blivit kvar sedan flytten från Lilla huset

Onsdag den 18 maj 2011
Jonathan kom cyklande och fixade på sin cykel:

Vi var nere hos Julia o Matilda en stund på kvällen, medan Ingvar  gick ut med Kucci-Susanne var på Big Bowl med några av sina arbetskompisar!


Tisdag den 17 maj 2011
Elna och jag tog en tur till Tommarp för att inhandla blommor som vi sen lämnade till Ann

Vipratade en liten stund med henne innan vi begav oss hemåt till middagslagning OCH STÄDNING

JULIA KOM EFTER SKOLAN OCH STANNADE FÖR ATT FIKA MEN SEN SKULLE HON HEM FÖR ATT HOPPA OCH SLÅ KULLERBYTTOR

Måndagen den 16 maj 2011

GRATTIS ERIK på 21 årsdan´.
Nu är du myndig på riktigt-i alla fall efter gamla tider räknat.
Då fick man inte gifta sej före 21 års ålder utan att fråga kungen!
Idag ska jag resa till Malmö och hälsa på Signe-reser med tåget! Jag kom fram vid 11-tiden och möttes av en pigg och alert 89åring. Hon bjöd på fläskfile´med goda tillbehör och sen snackade vi hela tiden och drack kaffe. Signe hade ännu inte sett den nya centralstationen och Citytunneln så vi gjorde en promenad till stationen där jag guidade henne runt och visade alla nyheterna-Var man löser biljetter och affärrerna och sen var vi nere i Köpenhamnstunneln och kollade på de rullande bilderna på väggarna. Det känns som om själva tunneln är ett fartyg eller tågvagn med fönster vid båda sidorna och rullande bilder av landskapet utanför!! Synd att det inte står varifrån bilderna kommer!. Vi tog rulltrappan ner och upp igen och sen åt vi vars en glass, satte oss på en bänk och studerade alla människor som rusade hit och dit med långa steg. När det var tid att mitt tåg skulle gå så gick Signe hem igen genom stan! Kom hem till Gärsnäs vid halv sextiden där Ingvar hämtade upp mej och sen har jag sytt klart knapphålen i västen coh börjat sätta i knappar!

Söndagen den 15 maj 2011
Idag har det varit från och tillväder hela dan. Solen har värmt emellan regnskurarna och då passade jag på att sy lite kläder till Studentdockan . Ida ska  sy sin tröja klar idag , därhemma.! Hon måste lämna in arbetet till skolan senast  imorgon, med originalmönster-toile,  och arbetsbeskrivningar. Det är ett stort arbete som måste göras.

Hon ska även smycka den med tröjspänne och Bucklor som är Mariannes.

Jag var en tur ute på Lars-gård ikväll och visade bilder på gamla dräkter och hur man placerar tröjspännena. Det är lite olika var man väljer att sätta på spännena. antingen kan de sitta nertill vid knäppet eller upptill som en dekoration. Några speciella regler för detta finns nog inte! Smyckena är ju inte nödvändiga utan en grannlåt som förhöjer utseendet på tröjan!
Lördagen den 14 maj! 2011
Idag kom Ida vid halv 10-tiden och började sy på ärmen till tröjan. Hon bandade och tråcklade och broderade. Höm höll på till klockan 16.00, då Lars-Inge hämtade henne.
På kvällen firade vi Erik som fyller 21 år på måndag den 16 maj
Nästan hela släkten var församlad förutom de som var på Cruising i Ystad. Men några kom efter någon timme eftersom det regnade mitt i alltihop.

Vi blev bjudna på kycklingfile´med grönsaker  och tillbehör och sen blev det glasstårta och kaffe.
Då sjöng vi occh hurrade för Erik när raketen brunnit ut!

De flesta gästerna hängde framför TVn och Melodifestivalsfinalen. några lekte och andra brottades-på skoj förstås

Festen var inte slut förrän
 

Fredagen den 13 maj 2011

Idag har vädret varit så där halvt om halv-varmt, blåsigt och sol och moln.
Var hos Häggs och provianterade och sen blev det kokt torsk  med senapssås till middag

I eftermiddags var jag inne på Galleri Blå och tittade på utställningen där. Väldigt fina etsningar av bl.a  Mikael Kihlman

 Jag har sytt nästan halva dan på västen , -kragen var besvärlig-som nu är så långt kommen att jag har sytt den klar och har kvar 7 knapphål, sen fick jag ont i handleden så jag haar virkat istället under tiden som jag tittat på Lady Gagas konsert. Nu förstår jag var alla  rörelser och danser kommer ifrån, när man tittat på en del av barnbarnen. Julia är helt begeisstrad i henne och det kan man förstå! Hon är ju verkligen en otrolig uppenbarelse med sina långa naglar och olika kläder som är väldigt spektakulära!
Egentligen skulle Ida varit här och sytt på sin tröja, men hon var först i skolan och sen skulle hon cykla hem från Gärsnäs i motvind, så hon ville hellre komma imorgon!.


Toredagen den 12 maj 2011

Idag var det dimmigt, men varmt. Jag städade  och torkade golvet.
Sen satte jag mej i trädgården och sydde på västen-fickorna är det mest besvärliga när man ska sy en väst!
Ikväll har jag och  10 andra folkdräktssömmare varit på Stora Herrestads Hembygdsmuseeum för att studera folkdräkter. Vi togs emot av Märtha Silverskjöld som guidade oss runt bland sevärdheterna!Det är helt otroligt vilka fina dräkter det finns där och tänk att de är tillgängliga för allmänheten att titta på. Det finns inget annat museum  på Österlen ,där man fritt kan beundra och studera alla detaljer som i St.Herrestad. Det är bara att dra ut  de glasade lådorna ! Sen finns många kompletta dräkter uppställda i montrar. -och tänk vilket mottagande man får där! De övriga museerena har allt nerpackat i sina förråd-helt otillgängligt för allmänheten, vilket är en skandal inte minst för alla de som lämnat sina fina klenoder för att efterkommande ska beskåda dem. Det är inte konstigt att man hör många människor säja att det är bättre att elda upp sakerna än skänka dem till  museet.

Köpte 5 ark med klippdockan
Jag tror att det är därför som jag har fått så många gamla dräkter i min ägo-
Jag tror att jag ska öppna ett museum-tillgängligt för allmänheten!
Nu har jag bara kragen kvar på västen och så alla 12 knapphålen och knapparna förstås!
 

Onsdagen den 11 maj 2011
Varmt och härligt väder-frukost och middag i trädgården

Jag tog en cykeltur-Ulriksbergsrundan- med Susanne och Josefine-tre generationer.

Jag cyklade på i mitt anletes svett medan Susanne och Josefine trampade lätt och bekvämt för att hålla följe med mej! Men från Gärsnäsgården ända upp till Österlenagår är det -bara-uppförbacke hela tiden och motvind nästan alltid.

Sydde ihop västen och fodret, pressade och sydde igen
På kvällen mulnade det och plötsligt kom några stora regndroppar och sen var det slut igen

 Tisdagen den 10 maj 2011
Idag har det varit den varmaste dan på hela året tror jag. Vi har varit ute hela dan utan att ha hela garderoben framme! Josefine ringde och ville ha med mej på en cykeltur så vi cyklade Ulriksbergsrundan, bortom Ö.Herrestad-Var inne på kyrkogården och sen till Gärsnäs!
När jag vaknade i morse så kunde jag knappt gå på ena foten-antagligen har jag vrickat till vristen i går-utan att märka av det-i alla fall minns jag inte det-Men vristen var svullen och gjorde fruktansvärt ont! Jag har svalt en massa Panodil idag så jag har kunnat gå ändå!Men  så är det när gamla tanter på 70 år kommer till Köpenhamn o ska lua på Ströget!

Ikväll har vi grillat i trädgården för första gången och sen har jag klippt till en väst och upptäckte då att mitt ´´svarta´´ tyg som jag köpte igår -egentligen är mörkblått. Det kvittar mej, men förargligt ändå för Lena som  också köpte av samma tyg och ville ha svart.Visserligen är tyget mycket mörkblått så det ska kanske vara svart, men i jämförelse med mitt andra svarta tyg så är det blått!

Måndagen den 9 maj 2011

Idag har vi varit i Köpenhamn-Farum hos Silke Annet och gjort av med en massa  pengar på fina folkdräktstyger , skor och band.,

Till slut blev vi baara 6 st Lena, Berit, Eva, Christina, Annett och jag. Klockan halv åtta i morse hämtade Berit mej och vi smet in bakvägen hos Norrmans och köpte bullar med skinka och  och ost.

Detta åt vi på täget till Malmö. När vi kom till Malmö hastade vi genom centralens vinklar och vrår, ner till Citytunnelns tåg som tog oss till Köpenhamn. Ingen väntetid alls!. Så kom vi till Köpenhamns hoedbahngård och där letade vi upp S-tåget som tog oss till Vaerlöse station-hastade längs perrongen och ner för två höga trappor och ner till bussen 500S som kom efter 5 minuter. Vi gick av vid Fiskebaeksbron och sen ner till SilkeAnnettes villa.! Härligt  varmt och skönt i sommarsolen, med utslagna åppelblomsträd. In i affären och sen blev det  till att botanisera bland de finaste tyger och material man kan tänka sej. Skohyllar invaderades och flera köpte fina mjuka skor till folkdräkten. Sen var det sidenband, garner, brokader, kläde, silver, vadmal, linne och diverse andra saker som inhandlades. SilkeAnnette är en trevlig och tillmötesgående person, med humor och glimten i  ögat. Ja säg vad som inte finns i denna butik som är inrymd i hennes villa i källarvåningen.

Det som beräknas ta en timme-blir kvickt till 3 timmar..
Alla hade nu gjort slut på sina danska pengar utom Lena som lånade ut sina överblivna penningar till höger och vänster!
 Vi bjöds på kaffe o kakor och sen bar det av till bussen-ingen väntetid- och till tåget-ingen väntetid och snart var vi i Köpenhamn på Rådhusplatsen och Ströget. Där hittade vi en restaurang till slut som passade allas smak-utom Eva-som bara ville ha Fläskesteg!

Istället blev det Revbens spjäll eller Spearribes , oxstek och kycling så mycket vi ville äta. Vi åt det värsta vi kunde, men Eva blev bara halvt mätt!!!

Flickorna bjöd mej på middagen och det är jag tacksam för så klart!
Ut på Ströget igen och nu var det en plats i solen vi sökte och Wienerbröd med chokolade. Det fanns många ställen-men inga wienerbröd med chokolade- Till slut hittade vi ett fik med de där chokoladewienerbröden-men inomhus igen. Uppflugna som höns på höga barstolar avnjöt vi delikatesserna under  tiden som Annett underhöll oss med vådan av att äta hallon

Sen hastade vi till Hoedbahngården och gick direkt in på tåget till Malmö-Vilken tur! Men- sen missade vi tåget till Simrishamn med en minut! Annett reste ensam med ett tidigare tåg till Ystad, en vi andra fick vänta 1 timme på nästa tåg till Simrishamn. Vi höll nästan på att missa tåget eftersom jag inte kunde hitta min väska! Några for av tåget och sprang tillbaka för att leta-men uder tiden hittade Eva min väska under min sittplats-och flera sprang ut för att stoppa de sökande-

Men som tur var hann alla upp på tåget igen innan det gick!
När vi var i ett skogsparti strax innan Skurup, small det till i tåget som ett skott hade gått av-men ingneting syntes,men när vi passerat Rydsgård kom en ny knall och rutan mitt emot oss splittrades. antingen har någon stått i skogen och skjutit eller kastat sten mot tåget!

Ja så nådde vi Gärsnäs och alla var väldigt nöjda och tyckte det varit en trevlig resa! vi reser igen till hösten eller nästa vår-bestämde vi!
Väl hemkommen igen var det bara att sjunka ner i fåtöljen framför TVn med upphöjda fötter och virkning!

Söndagen den  8 maj! 2011

Idag haar det varit blåsigt , men soligt-i alla fall har det inte varit så varmt att vi kunnat vara ute utan att frysa! Det blåser ostlig vind och temperaturen har stannat på 10 grader, medan andra har haft 24 grader.

Ida kom kl. 11 idag och har bandat  och tråcklat hela livet och karmarna -Så nu ska hon sy fast alla banden med fina stygn. Sen återstår ärmarna-de är ännu inte klippta-men det kommer.

Jag har ritat mönster till västar och sen ska jag rita av Susannes tröja!

Ikväll har vi haft specialträning på folkdansen till midsommar och Tysklandsresan. Vi var 9 par dansare och Marianne, Gertrud och Lis spelade-Bert och Ingegerd hade förhinder! Ikväll har jag packat till morgondagens resa till Farum och SilkeAnnet.

Min nya mobil håller på att gå mej på huvet! Det tar ju en evighet att SMSa eftersom jag inte förstår mej på det nya att telefonen bildar ord som jag sen ska rätta eller förkasta och då blir det tryck på fel knappar hela tiden så att allt försvinner. Numera har jag telefonen öppen hela tiden eftersom jaf inte vet hur man stänger av den-men jag får väl försöka att lära mej!. Det finns kamera och internet på den också, men jag vet inte om jag kommer att använda det!.Det är mycket lättare och större på datorn!

Lördagen den 7  maj 2011
Idag kom Ida redan på förmiddan. Hon ska börja att sy sin tröja och eftersom jag är hennes handledare så sitter hon här och syr ifall hon behöver någon hjälp.
Det är en kort tröja med tre skört bak och det är inte alltid så enkelt att sy dem, men det klarade hon galant. Hon hade med sej en egen symaskin , men det mesta blev handsytt. Hon hann med att sy hela livet med foder-utom ärmarna. Nu ska hon banda hela tröjan och det kan ta lite tid!Jag körde hem henne vid halv 9 tiden ikväll. Gustav ringde från Tomelilla-han hade varit uppe med folk och flugit i flera omgångar. Säkert jättefint nu när rapsen har börjat slå ut. Han flyger från Sövdefältet. Ikväll skulle Gustav och Ida till Öja krog!
Nu sitter jag här framför datorn och väntar på telefonsignal från Tommarps Bygdegård-Jag ska hämta hem från festen som är där!
Hämtade dem vid 2 tiden inatt-Lars-Inge och Marianne hade låst sej ute och fick tillbringa ett par timmar i en bil utan värme innan barnen som varit på Öja krog dök  uppMen de kunde ju ha ringt så hade jag hämtat dem!!!

Fredagen den 6 maj 2011
Jättefint väder hela dan! Så det blev mest trädgårdsarbete hela dan. Jag sådde en del fröer-dill, persilja och rädisor
Sen var jag två turer på cykel ner till Gärsnäs  och sen tillbaka. Min nya telefon kom med palet som jag hämtade i kiosken, Sen träffade jag på jonathan som följde med hem och hjälpte mej med att installera kort och adresser i telefonen-men det är alldeles för många finesser för att jag ska begripa mej på allt.  Det är en liten kamera också i denMen nu har jag  bestämt mej för att ha telefonen på hela dan och nu ska jag se hur många som ringer!
 

Torsdagwn den 5 maj 2011
Lite solsken och några grader varmare ca 12 grader.

Idag körde jag ner till stranden i Borrby för att gå en lång promenad längs vattnet- Riktigt varmt och skönt i luften! Men dessförinnan mötte jag Ida som kom cyklande strax efter tåget hade rusat förbi. Hon hade läst  i tidtabellen på Skånetrafikens hemsida att tågeet avgick kl. 11.40-men det går redan kl. 11.25 enligt den vanliga tidtabellen-Jag körde henne till Tomelilla innan jag sen gav mej ut på strandpromenaden. Det är härligt att köra i den vackra naturen- Alla bokar, björkar och andra blommande träd  står just nu i full blom och snart blommar rapsen.
I eftermiddas har jag  sorterat diverse dockmaterial och folkdräktsmönster-planterat tomater och blommor i uterummet och sen kom Lena för att prova Ajans tröja! Den satt helt perfekt på Lena!
Lars-Inge kom inom och pratade en stund och sen körde jag till Stickejunta hos Lena i Onslunda. Hon bjöd på kycklingfile´inrullad i bacon med Philadelpha sås och senare cappuccino med citronglass med  björnbär och hallon.

Vi virkade stickade och snackade hela tiden. Trevligt -Jorma visade jättefina  gamla kort  från 1860 och framåt som han samlade på. Jag fick några folkdräktskort-svartvita i fantastisk kvalitet.

Onsdagen den 4 maj!
Idag har jag nästan inte gjort annat än att rita av Ajans  tröja! Det är inte så lätt när den är sydd! Det är en ovanlig typ av tröja här  på Österlen. Lång och figursydd coh beskriven i Svenska Folkdräkter.Väldigt klädsam på långa smala kvinnor!Den här tröjan är från Järrestads härad! Sydd och tillskuren av en skräddare i Simrishamn

Julia kom efter skolan och frågade om jag kunde skjutsa henne till dansen i Ystad.Jag gjorde så och var inne i olika affärer under tiden!
Ikväll har jag gjort dockan men inte ögon och hår-Sen ska hon ju ha kläder också!
Tisdag den 3 maj!
Idag fyller Ann-Christin i Veberöd år, men hon firar inte dagen utan jobbar hela dan
Det är plötsligen kallt och rått i luften-Det har både snöat och regnat idag!
Jag har fortsatt med röjningen efter festen. Tänkte egentligen gå vi stranden idag, men det var bara regn och snålblåst så det blev inget av med det!

Istället har jag plockat fram sommaargarderoben och hängt undan vinterkläderna! Det tog sin lilla tid!
Jag gjorde en sväng bort till Ingelsta Kalkon. De hade 25 procents rabatt på alla sina varor. Men alla parkeringsplatseer var fulla och kön var lång så jag gick in till Annette och gjorde en stor beeställning istället, hon lovade att frälsa mej från kön!
Har börjat göra en studentdocka! Snart tar Ida studenten! Har även satt fransar på min nyvirkade schal

Måndag den 2 maj 2011
Disk och iordningsställande efter festen
På eftermiddan körde jag till Skillinge och Ajan och JanOlof  för att låna hem Ajans fina långa tröja!
De bjöd på kaffe och sen fick jag en guidning i deras fina trädgård. Kul att träffas !
Sen körde jag direkt till Ystad för att växla in pengar till Danmarksresan och fylla på JOJOkortet
Vi reser till Farum på måndag för att inhandla Folkdräktsmaterial. Silke Annett som hon kallas ar en rar och trevlig människa , som vi bokat tid hos! Vi blir 10 st på resan_! Hon har väldigt mycket fina tyger och sidenband till humana priser i jämförelse med en del folkdräktsaffärer i Skåne. Det ska bli kul att komma dit!
På kvällen hade jag folkdräktskur i Ystad- Alla var där och det var sista gången för terminen. Vi beslöt att besöka Stora Herrestads Hembygdsmuseum för att titta på folkdräkter den 12 maj! Där får vi visning av en anställd på Klostermuseet i Ystad. Ett fint museeum som tar vara på och visar sina folkdräkter för allmänheten, vilket man inte kan säga om många andra museer!
Söndagen den 1 maj 2011
Idag är det slut på utställningen
Ingvar fyller 72 år idag! Jag gav honom 250 visitkort i present-som han hade önskat dej!<
Började med att skiva potatisen till gratängerna som jag sen kokade upp med kryddor och grädde och lade dem sen i formar. Susanne  och Julia kom på förmiddan. Julia dukade borden , Susanne dekorerade tårtan, vi plockade fram kyllingalår, kalkonpinnar, och la upp på plåtar, liksom Wienerbröden! Skivade och tärnade allt till salladen
Annette kom senare och fixade  ihop salladenoch drinken!
Sen kom våra gäster: Ally o Ingemar, Sixten o Gulli, Stig o Gunnel, Ove o Britt, Inga o Ingvar,
Elna o Ann, Marianne -Lars-Inge, Gustav Erik, Johan, Ida var sjuk, Annette, Håkan, Jonathan och Robin
Susanne, Josefine o Johan, Amanda, Matilda o Julia. En rolig kväll-Ingen bjuden-men alla var Hjärtligt Välomna!
Vi saknade en del som ringde istället och kommer en annan dag!