Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

 
 
2011
Februari

Måndagen den 28 februari 2011
Idag har det varit lika grått och kallt-Har bara strulat runt bland plåtar, syra och  städning. Julia kom från skolan och hamnade framför datorn rätt snabbt. Under tiden etsade jag plåtar och bakade wienerbröd. Annette , som skulle ha med kaffe på folkdräktskursen blev sjuk så jag tog med istället.
Kursen var i Ystad på Västervångskolan och det var två som var sjuka. Gun har snart sitt broderade vita förkläde klaart  Kristina syr på sitt fina förkläde med stopphålsöm, Eva syr en särk från Harjager  med spets på ärmen med frivoliteter som hon själv gör, och Solveig sätter sidenband på siin Wemmenhögsdräkt-De är så duktiga alla deltagarna!

Söndagen den 27 februari 2011

Idag har det varit kallt och rått, men jag har etsat plåtar hela dan!
Ikväll var det folkdansträning och vi hann med en hel del danser. Som splemän hade vi Bert och Gertrud och Annette som ledare.En hel del danser som vi inte dansat på länge hann vi med.
Ikväll har jag kommit på släktskapet med Ingemanssons efter en fråga från Ingrid Svensson, som ndrade hur vi var släkt med  familjen på Viarp nr 4. Gissa om jag letade och jag hittade en hel radänga!

Lördagen den 26 februari 2011
Idag har jag målat på plåtar igen,Hela dan ända till ikväll .
Jonathan kom körande med sin mamma i bilen-första dan för övningskörning
Vi firade Jonathan ikväll och han bjöd på Taco med en massa tillbehör och sen blev det Dajmtårta med hallon Jättegott alltihop. Som vanligt var nästan hela släkten församlad och några kompisar. Efterår blev de ´´soffan´´ och som vanligt vann töserna tre omgångar och som tur var fick pågarna en vinst till sist! Ja det är trevligt med en leklysten släkt!
Man ska inte sluta leka för då är man plötsligt gammal! Tänk på det alla ungdomar!Här sjunger vi för Jonte och väntar på att facklorna ska brinna ut så vi får kasta oss över tårtan

Fredagen den 25 februari
Idag fyller Jonathan 16 år Grattis Grattis!

Här är Jonathan, men nu har tandställningen försvunnit


och moster Signe fyller 89 år! Grattis Grattis

Signe vid fikabordet i Kåseberga på min 70årsdag!
Hon ville inte gå med upp till Ale Stenar, så hon stannade kvar med de som inte ville gå upp!

Idag har det varit lite mildare i luften, men fortfarande rått och grått! Men jag började dagen med att ringa och sjunga för Jonathan . Han skulle åka skridskor på översvämningen vid Tommarps Bygdegård med en hel massa andra kompisar.

Jag ringde även till Signe och hon svarade faktiskt-trots att hon har sagt att hon inte svarar i telefon på sin födelsedag-Hon brukar vara ute på stan med sina väninnor då-men idag skulle hon få besök så hon var hemma!

Efter middan började jag att måla stopplack på mina plåtar. Det är ett tidsödande arbete. Måjade på 4 st och imorgon ska de ner i syran och upp igen och så ska de målas igen och sen i syran och upp igen för att stopplackas och så ner igen och målas en sissta gång innan plåten får ligga tills den är djupetsad.

Om folk visste hur mycket jobb det är med en plåt så hade de trott att man inte  är riktigt klok, som håller på med en sån teknik, men det är väl det som gör det så intressant att man inte kan låta bli!
Det är klart att det kvittar vad man gör för saker och ting tar ju en faslig massa tid. Att sy en folkdräktssärk  eller väva ett bugabån eller sy en tröja tar ju sin lilla tid också. Det är inte heller gjort på en eftermiddag precis.
Jag har börjat sy en ny krage till min egen särk eftersom  den som sitter på särken börjar att trassla i kanten. Jag hinner ju inte med att sy till mej själv-men nu måste jag sy en ny krage. Det är bara kragen som är sliten, resten är OK trots att den hunnit bli tvättad åtskilliga gånger under åren. Det är min tredje särk. Den första sydde mor och nästa sydde jag själv.liksom den jag har nu, men det var Lena Nilsson som broderade på särken, eftersom jag inte trodde att jag klarade av det. Så särken måste var minst 20 år gammal.Sen dess har jag sytt massor av särkar och skjortor till barnbarnen
, de första utan stopphålsöm. Men de senaste 10 åren har jag sytt 6 herrskjortor med bred stopphålsöm till alla pågarna och 7 särkar till flickorna-nu har jag bara Julias kvar och den har jag redan börjat på. Man vet ju inte hur länge man kan se så bra som behövs, så det gäller att inte sacka efter. när den är klar så kanske jag kan sy en till mej själv. Jo jag räknar med att kunna använda dräkt, minst 20 år till!
Torsdagen den 24 februari 2011
Idag har det varit soligt men kallt ca -8 grader och blåst!
Jag har hållit på med att prova ut syran till plåtarna hela dan och nu tror jag att jag fått den rätt så lagom, men det vet man aldrig förrän msn gör det första provtrycket och det är det som gör det så spännande med grafik-Det är mycket som kan hända under syrabadet. Det värsta som kan hända är förstås att det går hål rakt genom plåten och att det blir flatbitning. Idealet är när man kan se ett helt gäng blåa små bubblor över hela plåten när man gör akva.tintan.Den ska jag börja med imorgon. Jag har nu täckt baksidan med stopplack och på framsidan har jag ett lader harts som jag smält fast på plåten. -Imorgon ska jag måla på stopplacken och etsa hela dan!,

Det tar tid att etsa. Det gäller attt passa syran hela tiden.

Eerik och Johan kom på besök i eftermiddag. De hade gjort en paus i spikandet på loftet och varit ute på en skridskotur mi tommarp istället. Trevligt när barnbarnen kommer på besök!
Ikväll var det folkdräktskurs i Hammenhög. Aina, Christina,Eva, Ann och AnnMarie var på alerten hela kvällen. Aina hade varit i Eslöv och inhandlat ett fint tyg till livet till sin färsingadräkt, men hon höll på att svimma när hon skulle betala .2.500<:kr för en meter siden brokad och 1500 för ett förkläde vävt i rosengång-Men jag hade faktiskt varnat henne innan!-även om det var jag som tipsade henne om affären<

Att klippa i ett sånt dyrt tyg är inte det roligaste, men jag tror att det blev bra ändå!

Per-Erik oBea skickade en bild på en gammal bröstlapp som är sydd med pärlor helt övertäckt. Den vill Ann sy och det klarar hon säkert.Man trär upp pärlorna på tagel och formar tulpaner och hjärtan och sedan fyller man figurerna helt med pärlor. Eva syr på sitt fina vita förkläde med bred stopphålsöm och Christina började på sitt vita förkläde, AnnMarie sydde på kragen på livet och Aina lärde sej sy stopphålsöm! Sen drack vi kaffe och diskuterade halvkluten. Vi återkommer ständigt till det oförskämda sättet att förnedra halvkluten som Lena Alebo och kompani på Österlens Museum håller på med. Det var den allra vanligaste frukluten på Österlen och ändå fasthåller hon att det var en horklut. Vi hade inga horklutar på Österlen eftersom ingen kallades hora för att ha fött ett barn före giftermålet med barnafadern.Barnen som föddes utanför äktenskapet benämndes oäkta i kyrkoböckerna, men de var inte mer oäkta än andra barn eftersom i de allra flesta fall så gifte sej föräldrarna till slut med varandra.

Jag vill bara upplysa besservissrarna på Österlens Museum om att vi fortsätter att sy halvklutar och tänker bära dem med stolthet- Det är den bästa kluten, bars vid alla tillfällen utom till fest så den stora fina helkuten kom fram. I den satt röda hängande band som visade om bruden var oskuld på bröllopsdagen-vad nu folk hade med den saken att göra!
Enligt Österlens Museum satt det röda band i halvkluten också-men det är helt fel!!!!!

Läs på i Sigfrid Svenssons utmärkta bok om Svensk Folkdräkter Skånedelen! Det var där Gustav Åberg och jag hittade halvkluten. Dessförinnan  visste ingen vad halvklut var förutom de som hade burit den på 1800talet! Men det är väl där felet ligger. Det är inte proffsen på museet som hittat den utan en vanlig dödlig amatörforskare!

Onsdagen den 23 februari 2011
Idag tog jag tåget till Malmö, utrustad med  schal, hatt och paraply och folkdräktsskjorta att sy på! Löste först biljett  med Jojokort-jag börjar lära mej nu!Jag kom in på tåget och började sy myrgång-det gick bra trots att det skakade bra!När tåget passerade Ystad började det att snöa ymnigt och sikten var  ganska kort! Rätt som det var fick vi meddelande om att man måste göra ett kort uppehåll-dörrarna strulade!!! Jag berättade för fotbollsflickan från Borrby att när jag reste tåg på 1960talet mellan Ö.Herrestad och Tommarp så fanns det alltid en stor snöplog framtill på alla tågen och aldrig hörde man talas om att tågen fastnade i snödrivorna. De hade ju plog framför!!!!! Jag drar mej också till minnes att jag brukade springa längs spåren till hållplatsen i Ö.Herrestad när det var snö. Ibland hände det att tåget kom tidigare eller var det kanske jag som var lite sen???, men då stannade tåget och tog upp mej på vägen!! Nu hör det till saken att jag var ensam resenär från Ö.Herrestad! När jag sen åkte hem på kvällen så hände det rätt ofta att tåget ´´glömde att stanna , men kom plötsligt på att jag skulle av och stannade då vid vår övergång därhemma! Det var tider det!!! Barnbarnen tror mej knappt när jag berättar det! Men det är faktiskt alldeles sant! Jag jobbade på Järrestads Härads Lantmannaförenning på den tiden! som kontorist!
Otroligt nog kom tåget fram i rätt tid till Malmö idag , men inte alls på den plats som Pågatågen brukar komma till utan det körde ända in till Centralstationens vänthall. Jo det stannade innan cementväggen!
Sen var det bara att promenera rakt ut till bussarna och direkt in på bussen som gick till Värnhem! Där steg jag av bussen och in på Färghandeln där jag skulle inhandla salpetersyran-den enda kvarvarande affären som får sälja salpetersyra-vilken tur!Sen gick jag bara rakt över toget och in på bussen som sen släppte av mej på Drottningtorget. Där var det bara några meter bort till Signes dörr! Hon fyller 89 år på fredag så jag passade på att garatulera henne. Hon bjöd på oxfärsbiffar med potatis och sås. Sen snackade vi släkt och gamla historier.

Hon visade stolt upp sina fina nya badrum och alla hennes skor i garderoben.Hon är verkligen pigg och alert-synd att hon inte ser så bra p.g.a gula fläcken-men hon klarar sej galant ändå!
Sen var det tid att promenera med all packning till stationen. Ganska snart upptäckte jag att klockan var mer än jag trodde. Strax utanför Drottningtorgetkunde jag se att klockan på stationen var halv fyra och tåget skulle gå kvart i fyra! Signes klocka gick 10 minuter försent!
Jag fick väl bråttom! Jag var helt utschaaad när jag kom till stationshallen kvart i fyra! Nu skulle jag köpa biljett också! Jag fick då syn på tavlan där jag kunde läsa att tåget mot Simrishamn inte skulle avgå förrän 16.10-vilken tur! Till slut fick jag fråga var man kunde köpa biljett-Jo! allra längst bort i hallen! Jag begav mej dit och plockade fram jojokorten, men inget av dem fungerade, så det fick bli visakortet istället! Pinsamt! En lång kö bakom mej!

Sen gick jag direkt in på Pågatåget och sjönk lättad ner, plockade fram särken och sydde myrgång igen. Jag hann med hela den ena sidan!
Det är ganska kul att iaktta folk som kommer och går på tågen. Det är otroligt vad  mobilen har en framträdande roll bland ungdomarna. Det avhandlades alla möjliga saker högt och ljudligt i mobilerna. Inte diskret precis!
En flicka pratade i mobilen  högt och ljudligt när hon gick in på tåget  och fortsatte hela vägen ända tills hon gick av och hon fortsatte hela vägen utanför och nerför trapporna.´´ Hej! Jaså nu svarar du! Hahahahaha-jag haar ju ringt flera gånger och du har klippt av varje gång hahahahahahaha då är det bäst att jag frågar direkt vill du komma ikväll vi är några flickor som ska mysa och vill ha lite killar med hahahahahaha-jaså du  vill inte hahahaha-varför inte----hahahahahahaja det är flera flickor hahahahahaha hallå hallå hallå hallå-är du kvar-fan också------hallå hahahahahahahahaha det blev nåt avbrott antagligen hahahahahaha-elle la du på hahahahahaha

Undrar hur det gick?

Tisdagen den 22 februari 2011
Idag snöar det igen , men inte så mycket förstås.
Idag har jag provat att göra lasagne och det var inte så svårt som jag trodde.
Jag har klippt till ny särk idag eftersom den andra faktiskt har blivit klar.Den här ska jag börja sy på imorgon när jag ska åka tåg till Malmö, för man vet ju inte med tåget om man kommer fram idag eller imorgon!

Jag körde ner till Malmqvist El  idag för att titta på nybygget på övervåningen. Där ska bli gymlokaler och Erik håller på att gipsa en brandvägg mellan Jepssons och deras egna lokaler. Nu har de verkligen fått en jättelokal som är lika stor yta som affären.Men oj vad det är mycket arbete innan det blir klart.Jag tog en runda i affären för att kolla in lamporna. Det var många nya roliga lampor som jag gärna skulle kunna tänka mej!En riktigt kul sak som såg ut som en massa nätslangaar huller om buller. Den var jättefin, men jag tänker alltid på: Hur tvättar man den!
Men det är klaart! Det är inte alla som har brasa i rummet. Det skitar ner otroligt-jag tycker att jag får städa varenda dag och ändå är det alltid dammigt! Tro för all del inte att jag är pedant, som städar  förjämt-Icke!

Måndagen den 21 februari-Sportlov på gång
Gustav  flög till Stockholm idag för att bli kustjägare-en riktig äventyrare kan man kalla honom!
Hoppas att han kommer att trivas och allt går bra!

 

Idag haar det varit kallt , grått och rått och några enstaka flingor har dalat ner. Konstaterade idag att syran i etskaret är värdelös. Jag satte igång att ringa runt för att fråga var de har salpetersyra-men nej ingenstans för deet ska till särskilt tillstånd för att sälja den. Jag haar använt salpetersyra i 34 år och har aldrig hört att den är så farlig som den egentligen är! Men det gäller förstås att vara väldigt försiktig när man använder den, så att man inte spiller den nånstans eller får den ut på kläder eller kroppen .

Jag läste på nätet att det varit en laboration i en skola med salpetersyra inblandad, _En elev  skulle suga upp lite syra i en pipett, men råkade få den upp i munnen. Hela kinden blev köttslamsor och tungan fastnade i kinden, _Till slut fick de operara bort stora delar av tungan och sätta in nya delar. Det hörs ju inte klokt att man sysslar med såna saker på skolor. Men de har så klart använt koncentrerad syra!
I alla fall så har jag ringt till en massa olika butiker i Simrishamn, Ystad och tomelilla. Till slut  ringde Olles Färg i Tomelilla och berättade att det fanns en affär i Malmö, som faktiskt får sälja salpetersyra. Jag ringde dit och det stämde verkligen, så nu får jag ta en tur till Malmö och köpa en dunk på 5 liter-mindre fanns inte.

 Så det lär räcka  så länge som jag kommer att etsa! Man fyller nämligen på ny syra i den gamla när den blir trött. Då blir det bäst effekt! Men då gäller det att vara extra försiktig så det inte blir en liten explosion, när vätskorna möter varann!. Sen får man se om blandningen har lyckats.Inte för myckeet och inte för litet.

Ikväll var Ingvar och jag inbjudna till Talangtävling på Grand i Simrishamn. Det var Julia och två kompisar som övat in ett dansnummer som Julia hade komponerat.Det var fart och fläkt över Discotjejerna, som de kallade sej,
Deet är modigt att våga sej upp på scenen. Hela salongen var fylld till bredden med folk-Susanne var på plats klockan 17.00 en timme före och hon fick de allra sista biljetterna!
Det var väldigt många deltagare på talangtävlingen, som var indelad i 3 grupper
2 grupper klass 1- 6 och 1 grupp högstadie och gymnasiegrupp.

Julia dansade i första gruppen. De allra flesta sjöng och det var också sångarna som fick prisen.
Hannes Nilsson 9 år vann första gruppens pris , en duktig pojke, med fin sångröst
 


Här är Discotjejerna i full fart

Hela föreställningen varade i  fyra timmar-lite för länge kan man tycka-Stackars de som fick vänta till sist att sjunga! Men det var underhållade!

Söndagen den 20 februari 2011
Idag har jag mest plockat ihop papper och meddelande till årsmötet ikväll och så har jag bakat  bullar som jag senare gjorde fastlagsbullar av. Jag brukar ha med mej bullar till årsmötet!
Som vanligt var det fullt med folk på årsmötet och det blev stora förändringar i styrelsen. Åke och Per-Erik hade avsagt sej återval. De har båda varit med i styrelsen i minst 25 år, _Därför är det lite konstigt att de plötsligt inte är med i styrelsen längre. Istället blev Erik  Löfgren och Lars-Inge valda som styrelseledamöter. Annette och Susanne som  har varit suppleanter ville iinte bli invalda i styrelsen så de avgick också!
Vi hedrade Helge Westberg med  att tända ljus och en tyst minut!
Medlemmarna var riktigt snabba med förslagen och därför var hela årsmötet avklarat på knappt 2 timmar!

Lördagen den 19 febr 2011

Idag har jag gjort ett nytt försök med plåtarna i syra. Antagligen får jag köpa ny syra om jag kan hitta någon!
Jag har kokt soppa på fläskben 10 lit med morötter och palsternacka och panntofflor. Det mesta har jag frusit in, men då är det enkelt att ordna middag en annan dag!
Ikväll ska vi fira Johan. Han fyllde 17  år den 10 februari, men firar idag eftersom även Gustav är hemma!

Här sjunger vi för Johan  17 år som firade med raket i tårtan
Men innan åt vi en jättegod lasagne  med tillbehör
Sen blev det tre omgångar med soffan och mycket snackande och tjoande.

Vi invigde nya matrummet som pågarna har renoverat under höst och vår.

Fredagen den 18 februari 2011
Riktigt rått och kallt idag igen. Har lagt ner ett par plåtar i syrar, men det verkar som om syran är väldigt trött-Den biter inte som den ska-men det är antagligen för kallt.
Gustav kom på besök på eftermiddan och berättade om sina framtidsplaner.
 Han ska flytta till Stockholm på måndag.Vi åt fastlagsbullar och drack en kopp kaffe!
Ikväll har vi tittat på Lets dance och strukit kjol och skjorta!
Förberett årsmötet . betalat räkningar och  släktforskat  så klart.

Torsdagen den 17 februari 2011
Idag ringde ordföranden  i Riks i Folkdansringen! Jag blev helt stum! Men nu har jag mejlat till honom igen!
Hoppas att det går bra!
Idag har jag ristat en ny plåt och snart åker alla ner i syran-men det är bässt att ha alla klara att lägga ner . Det blir en förfärlig gas av syran så deet gäller att inte ha den uppe för länge. Jag har den i källaren förstås!
Idag blev Josefine opererad för en visdomstand. Hon blev sövd så Ingvar skjutsade henne till Simrishamn. Fick även veta att Kjell haft änglavakt då han fick en rullande lastare över sej på väg ner i en brunn. Otroligt!

Idag har jag även skrivit verksamhetsberättelsen och skickat ut den till medlemmarna för påseende!

På söndag är det Årsmöte!

Onsdagen den 16 februari 2011
Ann-Marie kom med svärdotter och fick livet till dräkten tillklippt och halsringningen på särken tillklippt
Jag letade efter farmors farfar och farmor-usch vad det tog tid-men visst hittade jag dem
Sen sydde jag veck på särkakjolen-för hand!Pratade även med Gustav, som inte tycker att jag behöver oroa mej över att han ska till Afganistan i sinom tid! Lättare sagt än gjort!

Tisdag den 15 februari 2011
Idag har jag fixat och grejat med att koka hönsasoppa. Jag fick tag i höns på Saluhallen i Ystad-en förutsättning för att soppan ska bli riktigt god är att man har höns att koka den på. Det fungerar inte alls med kyckling- Det blir ingen god buljong av den. Senär det alla grönsaker, morötter, palsternacka, purjolök, persiljerot, sellerirot och bladpersilja som gör susen. Sen är soppan klar. Hönsen ska koka i 2 timmar på låg värme!
Panntofflor och klimp hör till, men idag ska vi ha knäckebröd och oststänger.
En sillamacka innan får vi ha -om någon inte tycker om soppan-det är ju ingen vanlig rätt numera!
Tillefterätt blir det pannacotta med mörk choklad
Flickorna kom vid halv sju-Vi åt och alla tycktes gilla hönsasoppan-det sa de i alla fall!
Ikväll får jag besök av stickejuntan-Oj vad vi ska sticka!

Sen stickade vi för allt vad vi var värda-både med nålar, stickor och munläder. Vi skrapade våra trisslotter, men som vanligt vann vi inget-jo faktiskt 75 kronor-Storartat

Måndag den 14 februari 2011
Alla hjärtans dag
Brrr så kallt och rått. Det är bara 5 -, men känns som om det vore -15
Läste YA imorse och upptäckte en Alla hjärtansdaghälsning från flickorna Löfström!
Hämtade Julia vid bussen och hon åkte med ner till byn när jag handlade, hon skulle ha kompisar på besök i eftermiddag.
Jag pratade med Josefin idag, Hon  har just kommit hem från Gran Canaria och berättade att hon och Johan ridit på en kamel i 40 minuter långt ut i öknen.

Ja sicka äventyr barnbarnen ger sej ut på. Ikväll pratade jag även med Gustav, som nu är hemma en vecka för att sen ge sej iväg till Stockholm för att bli militär på allvar. Det värsta är att han sedan också kommer att resa till Afganistan-Jag vågar inte tänka på det!
Ikväll har jag haft folkdräktskurs i Ystad.
Full kurs, mycket sömnad och mycket snack
En riktig Alla hjärtansdags tårta hade Lisbeth bakat-som ett stort vaniljehjärta!

Söndag den 13 februari 2011
Solen sken, men usch vad kallt det har varit idag.
Idag plockade jag fram mina plåtar igen och håller just nu på med tre nya motiv, Jag upptäckte nåt roligt på sstranden och nu måste jag prova hur det blir!
Ikväll var vi på folkdansträning, Även Håkan har börjat på dansen och det gick riktigt fint.
Lars-Inge kom också  för att dansa och gjorde paus i flyttningen.
Det var Bert som spelade .Vi hann med en hel hop olika danser. Som vanligt väldigt kul att dansa
Lördagen den 12 februari

Idag sken solen från en klarblå himmel Ett 5 cm tjockt snötäcke låg överallt och det var ca 5 - grader. vi körde ner till Borrbystrand för att gå en runda, men vi blev nästan chockade när vi kom ner. Havet var i stort uppror och hade tagit en stor bit av stranden.  Det var meterhöga vallar som vi fick klättra ner för innan vi landade på stranden, som inte var mer än högst en meter bred. Vi gick ändå fram mot fortet som var underminerat med minst 2 meter nedanför. Stora stenar låg packade nedanför, annars hade nog hela fortet försvunnit ut i havet.


Här ser man hur havet har tagit sanddynerna runt fortet. För att komma upp till bilen fick vi klättra upp över en meter rakt upp, så det varinte lätt att komma upp

aa

Här är fortet med en ny omgång stenar under de andra som brukar synas


Längre bort var ett hjul med vajrar som används för att ta ner båtar till vattnet med. Men då får båten först göra ett skutt på 2 meter ner innan den når stranden. Man kan undra hur det ska se ut i sommar. Träkigt att se!
Det här hjulet brukar stå på stranden i vanliga fall


Hemkomna såg vi på reprisen av Lets dance och sen har det bara varit slöande hela eftermiddan.

Jag fotograferade Borrby 12 också. Efter att Signe och Martha har pekat ut huset för mej så vet jag exakt vilket det är. Huset där Mormor är född och alla hennes syskon liksom flera generationer efter henne.

Fredagen den 11 februari
Lars-Inge kom  och åt frukost och berättade om sitt bygge på ovanvånignen. Det skulle ha startat för ett par veckor sen, men som vanligt tar det tid med alla tillstånd, brankodkännande mm mm från kommunen.Så på måndag ska det startas upp!

Jag satte igång med mattutkastning , dammsugning mm för  att få lite ordning här. Mitt i alltihop kom Ally på besök och vi snackade och fikade!
Ikväll har vi varit hos Inga o Ingvar. Vi åkte med Siv och Sven. Sven ringde vi 17-tiden och undrade vad jag tyckte om vädret! Jag tittade ut genom föstret och såg att det snöade med stora flingor, men det såg lugnt ut .Jag tyckte att det var väl ingen fara. Men när vi kom ut bakom häcken så fick vi se på annat. Det var ett riktigt snefnog med

snö som virvlade och blåste så man kunde inte se till vägen. Helt otroligt. På väg till Kullen var det stundtals så böst att vi inte såg vägen. Vi bestämde att inte bli för länge utan köra hem när vi ätit. Margareta o Göte kom samtidigt.
Sen åt vi champinjonsoppa och sedan kött,potatis och grönsaker och chokladpudding till efterrätt. Allt var gott och trevligt. Vi pratade gamla minnen, släktforskning och andra världproblem som vi naturligtvis löste!

Vi d 21-tiden hade det slutat snöa, men det frös till, så vi åkte inte hem ändå förrän vid midnatt.

Torsdagen den 10 februari
Idag fyller Johan 17 år GRATTIS GRATTIS

Ringde Johans mobil och gratulerade Då var man på Piri-Piri och åt med några kompisar

Idag vvar jag på  Helge Westbergs begravning. Annette, Marianne, Lis och Gertrud spelade vid tre olika tillfällen de låtar som påminner mest om Helge!
Jeppson marsch , Kadrilj efter Håkan Mattson och Angläs.
Begravningen var endast för familjen så den var slut efter en timme!
Julia kom hit från skolan och berättade om de nationella proven

Ikväll var det folkdräktskurs i Hammenhög på Tulpanen. Det blev full rulle hela tiden-Att serva 7 deltagare med visning kan bli ganska stressigt, men alla behövde inte ha hjälp samtidigt. Solveig Persson från Skillinge kom och visade sina dräkter och smycken. Hon sålde den ena dräkten  till Kristina och ett par klutar. till Lena och Ann. Dessutom hade hennes mor vävt 11 meter  grönt ylletyg till kjolar. Anja köpte hälften och jag hälften.Regnet öste ner när vi slutade kursen, men vi var glada att det inte var snö!

Onsdagen den 9 februari
Idag sken solen från en klargul himmel, Jag tog mej en cykeltur på ca 1 mil-Ulriksbergarundan
Det var riktigt skönt, men oj vad man blir pustig när man ska cykla uppförbacke på slutet-Det är faktiskt uppför ända från Gärsnäsgården-det tänker man inte på när man kör bil!
Sen städade jag i sovrummet
Julia och Jonathan var här i eftermiddags. Julia skulle iväg på dans i Ystad och Jonathan och jag hade en djupare diskussion om Andra världskriget. Han skulle ha prov imorgon på ämnet!
Sedan har jag strukit särken, förklädet mm .Jag ska på begravning imorgon-Det blir den 3dje  sedan nyår!
Ikväll har jag nästan sytt klart särkakjolen-Skönt att jag får den undan!

Tisdagen den 8 februari
Stormen rasar på, men ingenting har hänt med tak eller träd-allt står kvar trots 25 sekundmeter och strömmen har inte heller försvunnit
Josefine och Johan som först skulle resa till Egypten, men sen reste till Kanarieöarna har blivit sjuka båda två- Det är inte så trevligt när man är på semesterresa
Julia kom efter skolan likson Jonathan De spelade Byggspelet och sen satt de i soffan och smsade och chattade-
Jag höll på med släktforskningen och hittade flera nya släktingar-det tar aldrig slut visst!

Måndagen den 7 februari
Idag är det lugnt, grått och milt i luften.
I radion varnas för storm, men det märker man ingenting av.
Har suttit med den förbaskade släkttabellen det mesta av dan-men nu har jag fått ihop både morfars fars släkt och morfars mors släkt ända tillbaks till 1710 ev längre, eftersom det inte finns några födelsedata på de allra första!
Sen är det tid för mormors släkt, som går lika långt tillbaka
Sen får jag ju gå framåt med mormor o morfar tillsammans! Ja det verkar då aldrig att ta slut.
Nu har jag hållit på ett helt år- men så behöver man ju aldrig vara sysslolös!
Förresten är det ingen risk! Jag har saker att göra som räcker minst 25 år till!
Jonte tittade inom för att följa med Ingvar och lämna Annettes bil på service
Ikväll strök jag alla resteranade juldukar, skjortor och min folkdräktsskjortor. Det går bra att fälla ner strykbordet så lågt att man kan sitta och titta på TV samtidigt. Då slår man två flugor på smällen som dom säjer i humorprogrammen i TV-
Sydde en av sidsömmarna på särkakjolen -för hand-
Nu haar det verkligen tagit till att blåsa. Det knirker i hela huset och spannar och plaststolen på gården gör luftfärder. Det känns som om huset skulle följa med upp i luften. Klockan är nu halv två-så den här gången stämde verkligen väderleksrapporten.Gonatt nu ska jag försöka sova till stormens vinande!

Söndagen den  6 februari 2011
Idag fyller Inga och Britt år,Britt firade vi i går och Inga på fredag!
AnnChristine kom för att kopiera uppgifterna i släktforskningsprogrammet. Vi  omprogrammerade även programmet. Det skulle ju vara ren katastrof om alla uppgifterna försvinner.
Jag har just nu skrivit in 1435 personer, med alla uppgifter som går att hitta om varje person.
Vi drack en kopp kaffe med scones och sen åt vi äggakaga med lingonsylt. enkelt och snabbt.
Sen kom susanne och skulle hämta Kucci och hon hade med sej en jordgubbspaj som vi fikade på!
Ikväll startade vi folkdansen. Vi var16 dansare och  2 spelmän. Gertrud och Bert.
Annette och Lars-Inge visade lite nygamla danser-
Vi diskuterade Tysklandsbussens priser och vi diskuterade även en ev resa till litauen i kommunens regi
Det var  gott intresse för att åka dit, men en del frågor kom upp som vi ska ha svar på innan vi bestämmer oss helt
Efter dansen  tränade Marianne, Annette, Lis och Gertrud på låtar som de ska spela på Helges begravning.
De valde ut  Helges favoritlåtar, Jeppsons marsch, Kadrilj efter Mårten Persson och en polska tror jag det blev!
De är duktiga att spela tillsammans-tänk om man hade kunnat spela soom dom!
Senare på kvällen höll jag på med släktforkningen igen-Jag fick en idé om att skriva ut några stamlistor, som jag sedan scannade in  för att kunna ha i datorn och kopiera namn mm. Men   dokumentscanningen gick inte så bra på just de dokumenten. De lodräta linjerna hoppade både hit och dit. Då bestämde jag mej för att flytta över morfars släktingar i en tabellform och då gick det betydligt bättre. Det blir lite mer översiktligt tror jag. Det är ju inte meningen att bara jag ska kunna läsa släkten.- Jag hoppas ju att barn och barnbarn är MYCKET intresserade!!!
Precis som jag alltid har varit! Det är ju därför som jag inte har börjat förrän nu på gamla dar!

I vilket fall som helst så gör jag det för att jag tycker att det är väldigt iintressant!

Lördagen den 5 februari 2011
Grått och dimmigt, men rått i luften
Idag har jag sytt lite på kjolen, grejat lite med släktforkning och ristat på plåtarna
Först lite skjutsning hit och dit och lite kattpassning. Annette ska till Törringelund och Susanne till Gislövs Stjärna och Perikles-även Lars-Inges. Cukki på gården
Ikväll var vi hos Britt och firade hennes födelsedag-Hon fyller år imorgon.

Fredagen den 4 februari 2011
Idag är det blås i pivan på Österlen! -stormigt alltså-men emellanåt  är det soligt ändå!
Vet inte riktigt vad jag har gjort idag-men i alla fall har jag både stekt lax och gjort en soppa på lax!
Höll på med grafikplåtarna en hel del.
Susanne kom upp om och jag provade särkakjolen på henne!
Jag gjorde en raid i Smens hus på loftet och där mitt i röran hittade jag kullerbyttspelle , som var namnad           med Matilda 1995. .Jag tog den med och tänker ge den till Matilda ikväll.
Vi hängde upp den  i taket för att prova den och Ingvar hade jättekul med den hela eftermiddan
Jag hämtade även några loppisböcker i bokhyllan till Matilda, ´´Inte utan min dotter och eettt par andra spännande böcker som jag redan har läst! Matilda är liksom jag-sträckläsare om man får tag på en bra bok!
Ikväll firade vi Matilda-Huset fullt av hela släkten som vanligt.
Josefine,Johan och Gustav var förstås inte där
Vi blev bjudna på lasagne, sallad och ostbullar,glass och pajer.
Sen blev det Hurra, visor och Soffan-den vanliga leken. Den här gången vann flickorna med 2-1
En trevlig fest var det och vi landade på Österlenagår vid midnatt!

Torsdagen den 3 februari 2011
Idag fyller Matilda 16 år. Grattis

 

Ringde Matilda på mobilen i skolan och sjöng en väldigt fin födelsedagsvisa med Hurra.
Hon tyckte säkert att det var väldigt fint. Vi ska inte fira henne förrän i morgon.
Jag följde med Ingvar på en tur till Brandstad och Vollsjö idag, som guide. Under tiden tråcklade jag ihop särkakjolen och fållade -men kan inte sitta overksam i 2 timmar-då hade jag blivit rastlös!
När vi kom hem kom Gunnel för att köpa en CDskiva av Österleningabunken som de ska skicka till Amerika till släkten. Den innehåller ju en massa sånger på österlendialekt
Sedan var det datadags och döm om min förvåning då jag lyckades att ladda in Holger 8-släktsforkarprogrammet! Ja man måste förstås ha ett licensnummer  och lösenord för att komma in. Det tog lite tid och tålamod, men till slut fungerade det!Sen sökte jag upp Ingar Esbjörnsdotter( min mormors mormor)-jag har inte hittat  när hon dog, men nu har jag hittat det. född 1833 död 1913. 80 år blev hon Ja tänk så tosig man kan bli!
Hålla på att rota i släkten långt tillbaka, men roligt är det i alla fall.
Vid 19-tiden ringde Anja från Vollsjö och undrade var jag blev av. Hon ska gå på folkdräktskursen och satt nu nere i Hammenhög och väntade på mej och övriga deltagare. Hon var inte på kursen i torsdags -första gången- och hade därför missat att vi bara syr varannan vecka.
Hon är väldigt angelägen om att få komma igång eftersom hon ska sy en hel dräkt till sin dotter som ska gifta sej den 6 augusti i år. Hon fick därför komma hem till mej så att vi kunde klippa till särken och sätta igång sömmandet. Till nästa gång ska hon fålla in kanterna framtill på bålen, med hålsöm, sy på oket med hålsöm och tråckla 5 upp och 5 ner på båda ärmarna! Då har hon minsann att göra!

Men har man ett mål så kan man genomföra en sån sak på rekordtid! Tror jag! Men då måste man förstås sy i ett sträck en hel vecka!
När hon åkt hem fållade jag upp min särkakjol med fållstygn och letade vidare på Holger 8

Onsdagen den 2 februari 2011
Idag är det Kyndelsmässodagen och då slår det aldrig fel att det blir oväder i veckan som kommer!
Spännande att se om det blir så i år också!

Malte i Munkedal ringde idag och vi hade en hel massa släktsnack-Han berättade en massa roliga grejer som jag ska foga in i min bok!
-------------
Samma gråtrista väder som igår
Jag har städat runt i huset och sen har jag tecknat på plåtarna till grafiken.
Idag ringde kulturchefen i Simrishamn och inbjöd Österlens Folkdansgille till Palangas(Litauen) 20 årsjubileum
i mitten av maj!
Nu ska jag ta reda på hur många som vill följa med!
Josefine och Johan som bokat resa till Egypten fick boka om sin resa till Gran Kanaria istället-de reser på fredag.
Gustav ska nu till Stockholm och jobba på ett regemente-precis som han har önskat . Han är just nu i Vemdalen, men ska sluta där om ett par veckor. fick mail från honom idag!
 

Tisdagen den 1 februari 2001
Riktigt rått och kallt med rimfrost på träden.
Väcktes av Kristianstadsbladet som antagligen trycker YA

Jodå årsmötes annonsen står i YA idag,  tisdag den 1 februari 2011-02-01

men det tog verkligen tid att hitta den!

Den står i B bilagan på sidan 13.

Det roliga var att Kristianstadsbladet ringde och  frågade om vi inte skulle ha haft annonsen i tidningen-de hittade inte själv den!
Eftersom jag inte hade sett den så visste jag inte om den var där eller ej! Då började hon skylla på att hon hade fått vårt organisationsnummer för sent-d.v.s 5 minuter senare än annonsen kom in!  Jaha , men då är det för att postnumret till Bokedal och Gudrun saknades. Det måste vi ha för att sätta in annonsen! Jag bad henne vänta medan jag öppnade datorn! Plötsligt hittade hon annonsen och då behövdes inget postnummer plötsligen! Jag måste säja att det är nog den minsta annons vi nånsin har haft! Jag satte den på Föreningsannonser-det brukar vara billigare-men jag försstår deras affärsplan-Så liten som möjligt så att ingen vill ha fler annonser på Föreningssidan!

Hoppas att priset blir lika litet!

 

Idag stod min minnesartikel om Helge Westbeerg i YA, Det var snabbt, eftersom jag skickade in den igår!

 

I eftermiddags plockade jag fram mina plåtar, som jag redan har förberett och nu har jag skissat på 3 stycken, men det är väldigt mycket arbeete kvar innan de blir klara för första syrabadet.

Strömmen haar plötsligt försvunnit två gånger ikväll-Varför vet jag inte, men TV,telefon och dator har slgits ifrån akut-undrar hur det går sen!

I vanliga fall släcker man ju inte ner datorn med strömknappen!