Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

 

APRIL 2011

Lördagen den 30 april 2011
Valborgsmässoafton-Fint väder
Städade klart o handlade det sista.
Gjorde två svamprullar till de som inte äter kött- Skalade 10 kg potatis till potatisgratäng.
Ingvar körde ner till Hammenhög för att lyssna på Marianne , som vårtalade, men jag hade inte tid att följa med
Plockade fram glas, tallrikar och bestick till alla 3 borden i uterummet, Plockade in blommor och satte i vaser mm.

Fredagen den 29 april 2011

Idag har det varit 17 grader varmt, soligt och varmt. Ingvara har passat utställningen , medan jag har grejat här inna till Ingvars födelsedag.
Jag tittade på det engelska brölloopet så klart  först, men jag tycker att Viktoria och Daniels bröllop var mycket finare och trevligare att titta på! Detta vaar alldeles för stelt och opersonligt

Siv o Sven kom på besök en stund.i eftermiddags.
Det har inte varit många på utställningen idag!
Städning och fönsterputs
Schack matt ikväll!

Torsdagen den 28 april 2011
Idag har vi varit gifta i 49 år- Är det klokt???
Lite kallare idag. Handlade hos Häggs och sen blev det räk    rulle och svamprulle-städning-tårtmellanlägg och wienerbrödsbak till kvällens folkdräktsavslutning i ateljén.
Alla som kom på besök idag i ateljen var engelsk eller tysktalande! Det är ju väldigt konstigt!! När jag pratar med engelsmän så har jag glömt varenda engelsk glosa- då kommer bara tyskan fram i hjärnan och när det kommer en tysktalande så är det engelskan som gälle.
Julia kom från skolan och besökte olika saiter på datorn hela tiden.
Ikväll kom så Anja, Berit, Lena, Elna, Eva , Christina och Ann-Marie på avslutningskväll. Jag fick en jättefin keramikkopp tillverkad av Margareta Nilsson i Hammenhög.Lena hade med sej 6 fina tomatplantor

Vi sydde, snackade och fikade

Onsdagen den 27 april 2011
Riktigt fint vär ida!!  Redan kl. 8,50 kom första gruppen fjärdeklassare från Ystad Backa skolan. Jag berättade om mina etsningar och hur man gör, berättade om akvarellerna  och boken med Lekar och varför det finns nyponoch kastanjegubbar överallt och min röda tråd. Sen fick barnen ställa frågor och det blev många intressanta frågot, som jag försäkte svara på så gott jag kunde. Sen fick alla gå en runda fritt och komma tillbaka och fråga igen!. Efter allt detta så blev det gamla lekar  i g räset-Vi hann med Vispa skånk, Dra Oxe, Dra fyrband och gåselek. Alla tyckte det var jättekul och ville aldrig sluta.Sen kom tre Grupper till-Backa. Bleke och Östra.

Ungefär samma händelser som med första gruppen! Ca 80 st barn hade nu kollat på mina bilder och lekt.

Innan de gick kom de fram och tackade och några rara flickor kom fram och sa ´´dina tavlor var allra bäst ! Varför har du inte fått Nobelpriset! vi ska rösta på dej! Du måste bli mera känd! Ja det var ju väldigt trevligt !!!

När all hade gått var jag verkligen så trött att det snurrade i huvet-men det botade jag med att såtta mej i solen och virka slut på rutorna till schalen! Det var inte så många som kom idag heller , men några var det i alla fall!
Solbränd hann jag bli -lite i alla fall. Sen var klockan fem och då blev det tårtbak, kycklinglår in i ugnen och en rabarberpaj  blev tillagat innan jag degade framför TVn med virket
 

Tisdagen den 26 april 2011
Idag var jag på språng redan klockan halv ) , då jag gick ner till Nova för att få veta svaren på proven. 150 kr igen

Inget fqarligt tillstånd, men jag fick uppmaningen att bära stödstrumpor, äta medelhavskost,-fisk, grönsaker och fågel, pasta och mycket rotsaker och frukt promenera mycket istället för att cykla. Jag protesterade-jag har ont i ryggen när jag går!!!- Då får du ta en Panodil, så känner du inte av ryggen!. Fruktansvärt svullen i vristerna på kvällarna!- Använd stödstrumpor  varje dag!!!! Antagligen invärtes åderbråk i bena!

Ja man är ju 70 + så det är ju inget att satsa pengar på längre-Man kan undra????

Sen bar det av till simrishamn, där jag inhandlade vaxdukar till uterummet och sedan blev det Fiskaffären där jag köpte Torsk-som jag styckade i lämpliga bitar och frös in, sill som jag gjorde tomatsill och ättikssill av och makrill både rökt och färsk som hamnade i frysen! Sen var det tid att öppna ateljen- Under tiden putsade jag alla fönster på uterum , matrum och  vaedagsrum, Det var inte mer än två beökare idag, men de inhandlade en bok och 1 etening så det var OK tycker jag!.

När jag stängt ateljen tog jag en inhandlingstur till Häggs coh sen blev det bullbak, kycklinglårsstek och  tomstsill i köket.

Rätt som det var dök Julia , Josefine och Johan upp med Josses nya cykel,

Annandag Påsk
Fortfarande sommarvärme, strålande sol och blå himmel-idag nästan vindstilla
På för middan var det inte så måmga som kom, men på eftermiddan kom det desto flera.

god kommerse coh många som tyckte om mina gäss , träd och etsningar. Susanne kom med Kucci och fikade i trädgården, Mona med son Tony kom på besök.
Det var nog ca 200 personer som kom och gick hela dan_!
På kvällen hade vi specialträning till Midsommar och Tyskland.

Annette håller i träningen. Det var Helge o Harumi som var hemma på påsklov och som behövde få träna lite extra-Därför blev det hastigt bestämt att vi skulle träna trots att det var Annanandag Påsk. Det var många närvarande och vi hann igenom programmet 2 gånger innan Helge o Harumi skulle resa till Halmstad. igen!

Gustav hade rest tidigare på dagen till Stockholm och Erik var desperat enligt Johan-Varför vet jag inte!?!

Ingvar levererade räfsor och liar och käppar. med släpen. Bert, Lis och Gertrud spelade!
Gudrun hade glömt träningen!
Virkade 2 rutor

Påskdagen den 24 april 2011
20 grader varmt, sol coh nästan vindstilla

Började dagen med att skära passepartouter till Soldans , eftersom alla vill ha med passepartout-den tog slut i går
Idag har det varit mycket besökare, många  goda vänner kom på besök, Ingemar Ally, StigGunnel,Anders Hanna,Sigvard Astrid Lena, Elna, och min gamla skolkamrat Anita från Vä och många många fler.....Minnet är kort!???
Lars-Inge o Johan kom vid middagstid och fixade ugnen-nedre slingan kaputt, men varmluften fungerar ! Den har jag aldrig provat.
Många kom för att köpa etsningar-men inte Soldans idag!! Trevligt hela dan!

tOG EN STOR CYKELRUNDA RUNT ö.hERRESTAD OCH TILLBAKA IGEN CA 1 MIL
Men nu är jag trött och ska gå i ´´rydden´´ för att orka opp i morgon! Gonatt

Påskafton den 23 april 2011
Soligt och fint, men lite blåsigt.

Folket kom idag! Ytterligare akvareller och etsningar såldes, allra mest de röda. Bronsåldersbugg i rött är slutsåld-återstår endast svarta- Ann köpte mina Råkor, Många är riktigt arga på mej eftersom jag har målat denna förhatliga fågel, men som jag tycker är väldigt rolig och fin att titta på. vi har fullt av dem i träden-men jag störs aldrig av dem!-Visst-de skitar ner-men vem gör inte det!
Annett o Håkan kom liksom Lars-Inge , Gustav, Erik, o Joahn. De var bruna  och solbrända allihop!
Julia, Amanda och Matilda kom cyklande, så nästan hela släkten kom på besök.
Ikväll har vi varit på traditionsenlig påskafest hos Ally o Ingemar, med massor av ägg o sill , varmrätt och frukt med vaniljyougart. Trevligt som vanligt och vi kom inte hem förrän halv två i natt

Långfredagen den 22 april 2011
Mors födelsedag 1915
Idag öppnade jag atelje´n prick 10.00 Det kom genast en familj och köpte en akvarell.

Inte så mycket folk på förmiddan, men på eftermiddan kom folket-dock ingen trängsel utan i en jämn ström. Det tycker jag är bra, för då kan alla se på tavlorna och inte bara hasta förbi dem som folk gör om det är trängsel. Väldigt intresserade människor som kom. De flesta hade varit på Tjörnedala först och kunde berätta att min utställningstavla där ´´ Soldans var såld , och sen sålde jag 5 st av samma sort på raken. Alla skulle ha med passepartout , så jag skar och klistrade för glatta livet, Flera av akvarellerna blev också sålda och en hel del etsningar.

Vid halv sextiden kom Gustav gående med packning på ´´bara´´ 55 kg skrot på ryggen. Han pickade ägg med oss och sen skulle han gå hem igen och laga mat till resten av familjen som kommer hem vid halv 22-tiden från Lancarote, där de varit en vecka nu!
På kvällen var jag Schack Matt-Håller på att virka rutor till en schal

Torsdagen den 21 april

Idag var det fint väder med sol och blå himmel. Jag putsade atelje´fönstren, torkade ateljégolvet  och satte skyltar på tavlorna och gjorde listan som också sattes upp. Nu är allt klart för morgondagens öppning. Det är 34 året som jag är med i ÖSKG, så man börjar få in rutinerna hur allt ska gå till! Men det är alltid lika spännande att de om det kommer några på besök!Hela Österlen  dräller av olika utställningar, loppisar och happenings, Tur att ÖSKG startade konstrundan en gång i tiden- Vad hade Österlen varit utan den! Tänk så mycket folk det kommer hit!

Jonathan var här på eftermiddan. Han lagade cyklar mm
Vi har varit hos Susanne och töserna på äggapickning med sill och andra läckerheter.
Efteråt spelade alla kubb i trädgården i det granna väred- Amanda for på fest efteråt.

Onsdag den 20 april

Var i affären och handlade, gjorde 2 Lasagneformar.Bakade 60 wienrbröd och 60 vetebullar-Ugnen pajade så det sista fick bakas i lilla huset.
Gustav kom gående med 65 kg skrot på ryggen kvart över 9 på kvällen. Då hade han först gått med hundar och skrot , hela Norregårdarundan ner om Hammenhög och hem och släppte hundarna på gården och sen gick han till Stiby.Han bytte strumpor, fikade på sillamackor mm och sen tog han på packningen och gick hem på 1 tim och 15 minuter. Det kallar jag träning!!!!!

På kvällen var vi hos Stig o Gunnel, som bjöd på påskamat med sill o ägg, ansjovisrulle coh skinka och potatisgratäng. Det var Stig som fyllde 71 år

Tisdag den 19 april

Fint väder ca 18 graader varmt
Räfsade gräsmattorna och fixade i ateljen och solade ute på gården

Måndag den 18 juli

En härlig solig dag med minst 19 graders värme -åtminstone där det var lugnt! Jag for iväg  för att storhandla -allt var slut i förråden-så det behövdes- När jag kom hem blev det trädgårdsarbete-mest för att få vara i solen, men trädgårdsarbete tar aldrig slut om man vill vara ute!

En smärre katastrof inträffade i dag i kläckeriet! Ingvar tappade 15 gåsaägg under vändingsproceccen. Det var en jädrans tur att det inte var jag som gjorde det! Äggen hade legat i kläckningsmaskinen i 20 dagar och det fanns 15 gässlingar i äggen! Men de klarade sej inte så lart!

Jag skalade sen morötter, plasternacka, sellerirot  och purjolök och lade i fläskben och kokte 10 liter soppa,
Susanne ringde och berättade att Juli blivit anfallen av en hund som bet henne i armen när hon och Josefine gick förbi på trottoaren mitt emot Häggs affär. Hunden hoppade upp på staketet och högg tag i Julias arm.

Hon fick åka till läkare för att få stelkramp och peniccilin. Det fick hämtas i Simrishamn. Ägaren sa bara att hundarna brukar inte bita! Men nu gjorde de det i alla fall.
Jag cyklade förbi på samma ställe idag-innan detta hände med Julia- och när jag passerade staketet  rusade hundarna fram och hoppade upp och skällde ilsket-jag trodde också att jag skulle bli biten ! Så gå långt ifrån detta hus!
För att följa cykel och gångbanan där så måste man passera huset så jag hoppas att det blir ett slut på detta! Jag fattar inte varför de inte bygger ett högre staket!

Jag målade akvarellen med pestskråp klar och broderade några cm på Julias särk!
Kl. 22.30 hämtade jag Gustav vid tåget i Gärsnäs. Han kom först flygande och sen tågresande från Kustjägaarregementet i Stockholm på påskledighet! Han fick en stor portion soppa att stilla hungern med innan han måste ut i garaget för att fixa sin motorcykel inför besiktningen imorgon. Han har hela natten på sej!

Söndag den 17 april
Mulet på förmiddan-men sedan strålande sol-men blåsigt som vanligt.
Har röjt ytterligare i ateljen och ordnat upp böcker coh grafiken
Hängt gardiner i Lillstugan och suttit ett par timmaar i solen på gårdsterassen -där blåser det inte!
Matilda kom upp med sin kamera ikväll , men den behövde laddas upp först innan vi ska fotografera Ingvars dörrar för att sätta in på blovket
Jag har målat en sista akvarell-nästan klar-men jag måste bara måla pestskråp, nu när de blommar så fint. Det är inte alla år de hinner komma igång innan påsk , utan då missar man dem helt.
Ikväll har jag repat upp en schal som jag stickade för några år sen och som har töjt sej så att den nästan hänger på golvet. Nu ska jag virka rutor av det istället-till en ny schal  eller poncho
Ikväll är det ingen dans eftersom många hade förhinder-Jag har tittat på Robert Gustafsson-min favoritkomiker
och sen blev det familjen Kennedy sett från barnflickornas bilder-Väldigt intressant och myckeet tragiskt!
Det är intressant att se skillnaden mellan deras berättelser och bilder och filmeen med skådespelare som också går just nu på TV

Lördagen den 16 april
Idag är det riktigt kallt och ruggigt väder. Det blåser och är mulet.
Jag har hängt alla tavlorna nu och skrivit skyltar. Det är ett farligt hoppande upp och ner på pallar, bänkar och skåp. Det är bra mycket besvärligare att hänga numera än det har varit innan-då jag utan vidare kunde hoppa upp på en bänk eller skåp för att fästa tråden vid taket. visserligen har jag skaffat ett nytt system med kedjor och krokar, så jag behöver inte ända upp till taket , såvida inte alltihop behöver flyttas några cm hit och dit.

Konstigt -det känns som om det ena benet inte vill med upp  när man ska upp på en stol! Jag har också sorterat i grafikställen. Det är ju omöjligt att hänga upp allt så därför måste jag ha en hel del i grafikställ så att det går att bläddra! Allihop måste vara insatta i plastfodral för att inte bli  fläckiga när alla ska bläddra!
Jag har räknat ut att jag gjort 86 olika etsningar sedan 2002, men jag gör ju inte så många av varje.Sen har jag akvarellerna, men de finns ju bara i ett ex  så därför försvinner de efter hand.

Fredagen den 15 april 2011
Idag har det varit riktigt fint väder så det blev trädgården som fick skyfflas och räfsas. Julia och Tilda var här en stund efter skolan och Josefine hämtade mina ramar i Tomelilla då hon körde för Julia till dansen i Ystad

Därefter tecknade jag upp en grupp av pestskråp för att måla imorgon!
Jag ramade in 4 bilder och tänker hänga dem imorgon så att jag äntligen ska få klart i ateljén.

Torsdagen den 14 april 2011
Tråkigt väder idag
Städning av hall och badrum  och det räckte för dagen
På kvällen var vi en runda ute om hos Lars-Inges.

Onsdagen den 13 april 2011
Idag har det åter varit riktigt inneväder-ingen sol bara råväder!
Jag tycker inte jag har fått nåt gjort, men iallafall har jag skrivit på 2 stora skyltar, gjort iordning 3 påskris-hämtade grenar i ´´gäred´´gjort iordning lotterier-Ingegerd  o _Bert fick ett via datorn och jag har två eller faktiskt tre till som väntar på villiga försäljare!

Ikväll har jag lagt veck på en särk som nu är klar och så har jag börjat på en ny särk-Det går i ett

Tittade på Afganistanstyrkorna på TV-Det var sannerligen ingen upplyftande syn! Jag fasar!!!
Sen kom ett Kennedyprogram, som handlade om Kennedyfamiljen, men inte filmen med andra skådespelare utan detta var filmer som tagits och berättades av en barnflicka tror jag! Intressant

När man sen lyssnar på nyheter och debattprogram så kan man reta ihjäl sej nästan. En chef hade 156,000 kr i timmen!!!! Hur i hela världen kan man vara så duktig att man ska ha så myckeet betalt.
Jag har inte mer än 2/3  så mycket om året i pension

Och den här LEX MARIA- Vad är det för mening med det. Så fort en läkare  eller annan myndighet gjort nåt fel så anmäles det till LEX MARIA-men vad händer sen? Det hör man aldrig. Om en läkare missköter eller ta rdöd på en patient, så får han ju fortsätta som om inget har hänt-Vad är det då för mening att slösa papper på anmälningar
Anställ fler  och duktiga läkare istället-som bryr sej! Man kan bli förbannad för mindre! Nä nu får jag slänga mej i sängen innan man exploderar av ilska!

Tisdagen den 12 april 2011
Idag var det tid att lämna in en etsning till Tjörnedala till samlingsutställningen, hämta lotterivinsten, lotter och Kartan. Jag lämnade in en röd etsning med Soldans av Dansaren i Järrestad
Jag vaar i fiskaffären  i Simrishamn och inhandlade torsk, sill och rökt makrill på hemvägen
I eftermiddag haar jag städat!!Väldigt kul och upplyftande! Jag har äntligen gjort den där schalen klar-men jag kommer nog inte att använda den! Jo kanske här hemma när ingen ser den!
Ikväll har jag författat ett brev till Tyskland och skickat med deltagarlistan! Usch vad det är svårt att skriva på tyska!

Jag förstår inte hur man ska kunna klara sej i Tyskland när vi kommer dit, men det brukar ju gå bra, när man övat upp sej en dag !
Nu hoppas vi att få ett Program, men man kan ju inte begära att få Programmet så snabbt!
Ingegerd ringde idag och anmälde sej till att sälja lotter! Det var snabb reaktion på min förfrågan! från igår!

Måndagen den 11 april 2011
Idag vaar det varmt och skönt ute, men molningt med några solglimtar som tittade fram då och då
Jag har gjort klart i uterummet, flyttat bord och placerat stolar så att allt är klart till  påsk och 1 maj.
Tvättade en del trädgårdsmöbler och intog alla måltider på gårdsterassen!
Ikväll var det folkdräktskurs i Ystad.
Men innan kursen gick jag upp på lasarettet för att hämta ett sjukintyg till Joefine. Hon ska egentligen jobba imrgon, men hon har fortfarande ont i magen när hon går, så hon känner sej inte så bra att hon kan jobba. Men då måste hon kunna visa upp ett sjukintyg! Med tanke på hur svärt det var att få prata med en doktor när Josefine blev opererad så verkade det ännu svårare nu-men till sist fick hon napp!

På kursen ikväll var alla närvarande och vi pratade om den stundande Danmarksresan till SilkeAnnet
Det vaar tre som anmälde sitt intresse att följa med och så blir det 4-5 från Hammenhög. SilkeAnnet har väldigt fina folkdräktstyger, sidenband och skor mm mm och så är det ju kul att komma ut på en utflykt! Vi tar tåget direkt!

När jag kom hem skickade jag ut kostnader och reseplaner om Tysklandsresan till alla deltagarna

Söndagen den 10 april 2011
Vilket härligt väder idag! Säkert 20 grader varmt i solen på gården!

Då gäller det att handla  medan järnet är varmt! Ut med alla dyner ur Lillstugan i trädgården. Det är ca 30 dynor som ska ut i solen, samt diverse andra dynor som hör till trädgårdsmöblerna. När jag tog ut en av de första dynorna höll jag på att få en chock! Jag lyfte upp en dyna och tittade rakt ner i nästa dyna som hade ett halvt getingbo nergrävt i vadden och halvan av boet satt i dynan som jag höll i ! Som tur var fanns det bara döda getingar kvar och torra rester av boet. Getingarna hade gjort ett stort hål i bägge dynorna-har aldrig sett dess like! vilken tur att ingen gjorde besök i stugan i höstas och satte sej på just den dynan.

Getingvadd




Så nu är husetklart för våren, men putsade fönster, vädrade kuddar, och nytorkat golv-Dessutom ska jag sätta in en geting och spindelskrämmare-Ingvar fick en i födelsepresent av Lars-Inges i fjor-nu ska den användas!. Den är elektrisk och avger ett ihållande ljud som varken, möss, getingar, eller andra insekter gillar. Konstigt nog har det aldrig funnits visitmärken efter möss i stugan-men har man kattor så -------
Ikväll var det folkdansträning inför midsommar och Tysklandsresan- Vi var 9 par, Många ungdomar också!<
Annette, Håkan,Robin,Jonathan, Marianne,Lars-Inge, Erik, Johan,Viktoria, Susanne, Julia, Gudrun, Ingrid, Åke, Lis, AnnKristine, Erik, Eva-Carl-Göran och jag.

Annette höll i träningen och spelade gjorde Bert och Gertrud.

 

Lördagen den 9 april 2011
Idag sken solen från en klarblå himmel och blåsten var väck! Ut i trädgården så fort som möjligt. Jag körde till Simris för att köpa penséér och påskliljor. Jag satte tre påskliljekrukor på kyrkogården och sen körde jag hem och planterade ut alla blommor som jag inhandlat.. Sen klippte jag ner eldtornsbuskar vid ateljén.
Jag hämtade hem alla dynor till trädgårdsmöblerna i uterummet och knöt fast dem i stolarna så att de inte ska glida. .Nu är i alla fall ett av de tre borden klara till Ingvars födelseda den 1 Maj. Det är den sista dagen på påskrundan , så jag lär väl inte hinna med så mycket under påsken. Måste därför förbereda så mycket som det går innan.
Ikväll har jag stickat och tittat på Körslaget- Sjöbokören  hänger med än!
Sen blev det Kennedyfilmen-Väldigt intressant och sist en tokig film på 5:an

Fredagen den 8 april 2011
GRATTI GRATTIS MARIANNE på din födelseda!

Marianne . klädd i fiol  och folkdräkt med Bert i bakgrunden. Kortet är taget på stora scenen i Stuttgart.
Idag fortsatte det att storma och kallt var det, så det var bara att hålla sej inne med allehanda aktiviteter
som  så trevliga saker som att skrubba duschen och städa lite här och var! Tänk om man hade sluppit all sstädning-så mycket man skulle hinna göra som är mycket roligare.

I eftermiddags vek jag ca 100 kort som ska fyllas på i korgarna inför påsken och sen stickade jag för glatta livet.
 Torsdagen den 7 april 2011
Idag har det stormat utan dess like, nästan hela dagen-Solen har ändå lyst, men kallt som attan blir det ju när det blåser så kallt från väster.Idag har jag varit i ateljén och putsat alla glasen på tavlorna, dammsugit loftet och runt bjälkarna , hängt om vissa av akvarellerna och hängt upp nya! Nu har jag bara de nya etsningarna att hänga upp, men jag får inte ramarna förrän på tisdag!
När jag dammsugit taket så fick jag så ont i nacken att jag måste lägga mej en stund. Det händer sällan att jag ligger ner mitt på dan-men idag var det omöjligt att hålla sej upprätt. När jag väl hade lagt mej så började telefonen tinga flera gånger-Jonathan kom för att leta efter en gammal högtalare. Han hittade en sån och gav sej hemåt igen.

Jag var inom hos Marianne i affären och gratulerade henne för imorgon då hon fyller år
Ikväll var jag på folkdräktskurs i Hammenhög. Det var Elna som broderar på sin tröja,Anja som syr på allt på samma gång-särken. kjolen. livet-men så måste hon ju ha dräkten bröllopsklar till den 6 augusti då dotra ska gifta sej i den,Ann-Marie provade in livet på svärdottern och sydde ihop livet.
Eva syr på särkarna till sina döttrar och Christina syr på sitt förkläde-Lena och Ann var inte närvarande.
Vi bestämde att ha avslutning hos mej den 28 april och ev. resa till SilkeAnnet i Farum den 9 maj. Jag har just mailat till SilkeAnnet och hoppas på ett positivt besked så snart som möjligt. SilkeAnnet bor i Farum i Danmark och hon har en stor folkdräktsaffär med otroligt fina sidenband och tyger till folkdräkter, vi reser dit med tåget från Gärsnäs via Köpenhamn-Farum och sedan buss en liten bit. Förra gången vi var där så var Britt Myrup Bak vår guide och översättare i det danska språket-men nu finns hon inte mer!
Sen har jag stickat, stickat och stickat!

Onsdagen den 6 april 3011
Regn och rusk idag igen-men milt i luften ändå!
Nu närmar dej påsken med stormsteg så jag har placerat etsningarna i vagnarna och förberett hängningen av tavlorna. Det tar på krafterna! Det är en prestation att gå upp i soffan och hänga eller flytta på tavlorna.Sen ska de upp igen på annat ställe. Jag brukar flytta om tavlorna varje år, men i år struntar jag i det-Det får bli som det blir! Nu ska det putsat alla glas och dammsugaas i tak och alla vrår, planteras blommor och skrivas listor,förbättra skyltar, vernissagekort, torkas golv och prissättas-men det är ju långt till påsk!

I eftermiddags besäkte vi Josefine- vi hämtade Julia vid bussen och Jonathan  först-De var också med
 Josefine verkade till att ha ont ännu och var ganska trött-men det är ju inte så konstigt efter en operation. Hon berättade om när hon blev sjuk i lördags natt och  Johan och hon åkte in till akuten i Ystad. Hon blev inlagd på ett rum och fick ligga där länge utan att någon kom och tittade till henne! Plötsligt blev hon illamående och började kräkas-de ringde på larmklockan, men ingen kom förrän efter ca 10 minuter och då blev de alldeles förskräckta, tog på sej munskydd och började torka upp på golvet. Efter en stund kom en läkare in och utan att undersöka henne så konstaterade han att det var maginfluensa och skickade hem dem på stubinen. På eftermiddan i söndags fick hon fruktansvärt ont  igen och då åkte Susanne in med henne kl 16.00 och fick sen ligga i väntrummet med svåra plägor ända till kl. 23.00 då doktorn kom och konstaterade blindtarmsinflammation och akut operation. Kl. 01.00 opererades hon, men det var inte blindtarmsinflammation utan en cysta som var inflammerad och hunnit spricka sönder. På grund av att hon fätt vänta för länge!!!
I november 2010  fick Josefine fruktansvärt ont i magen , gick upp och svimmade på toaletten och slog i huvudet.
Hon åkte in med ambulans. De undersökte hennes huvud!-men inte magen, som det började med! Nu konstaterades det att hon även då haft en liknande cysta, som inte blev behandlad!

Skrämmande att bli sjuk!
Ikväll har jag stickat på den där fördömda schalen som jag inte kan låta bli , trots att den inte kommer att bli bra- Alldeles för många stickningsfel- Det går dåligt att riva upp, eftersom det är många lyfta maskor. Men jag kan ju använda den här hemma så att igen ser den!

Ikväll har Ingvar o jag druckit varsin Wasaloppare! Den som varit med på Bussoresor vet vad det är!
Varm blåbärssoppa med en skvätt chartruese och  en klick vispgrädde! Gott och värmande!

Tisdagen den 5 april 2011
Idag  regnar det igen! Josefine ligger på lasarettet och väntar på utskrivning-men ingen doktor kommer idag heller-Konstigt att det ska vara så svårt att få prata med en läkare när man genomgått en operation med extra komplikationer!
Anja kom för att få hjälp med skjortekilen och lite andra sömmar.Sen besökte jag Novakliniken och en ny läkare som hette Magnus -nånting- De tog EKG-blodtryck och blodprov på lite av varje. och en noggrann förklaring på ev.varför mina fötter svullnar på kvällen- Det kunde vara en hel del olika orsaker-men jag ska göra återbesök om 3 veckor.
I eftermiddags sattte jag hänganordningar på mina nyinramade tavlor-
Imorgon ska jag börja fixa o greja i ateljén
Har just pratat med Josefine-Susanne är på plats och har blivit lovad att få prata med läkaren efter halv fem-Klockan blev fem och nu har de sagt att doktorn kommer efter fem??????Tänk att läkarna ska ha så bråttom att de inte har tid att prata med patienterna de har opererat!
Hur skulle det vara om Region Skåne anställde lite fler läkare så att sådana här saker inte ska behöva hända!
...........................

Susanne och Josefine fick till slut prata med doktor Dragan-en skojfrisk läkare, som förklarade allt på bästa sätt och sin frånvaro med att varje patient egentligen hade endast 20 minuter av hans tid, men när han tyckte att det behövdes så kunde de få upp till en timme, och därför var han alltid ´´försenad´´. Han var en doktor som brydde sej tydligen och sådana skulle det finnas fler av.

Måndagen den 4 april 2011

Idag fortsatte det gråa vårvädret,
Josefine är opererad och Susanne är på plats för att prata med doktorn-Men trots att hon väntade hela dagen så kom aldrig doktorn. Johan,Julia och Lotta kom på kvällen-men ingen doktor-Hon väntar att få komma hem imorgon

Marianne och Johan var också på lasarettet i Ystad där Johan blev röntgad
Grannen kom för att köpa en etsning och jag ramade in 10 bilder i eftermiddags.

Ikväll var jag på styrelsemöte hos Monica i Ystad i deras nya villa! Väldigt fint har de!
Jag och Lars-Inge åkte med Gudrun från Torget i Hammenhög
Vi avhandlade allehanda saker-men mest handlade det om Tysklandsresan och hur vi ska få in pengar till resekostnaden
Lis valdes till Vice ordförande efter Åke, som avgick vid  årsmötet.
Erik och Lars-Inge, som valdes efter Åke och Per-Erik har ännu inte fått sina specialuppgifter-men det kommer!

Efter mötet fikade vi som vanligt med goda smörmada och kakor och kaffe.

Söndagen den 3 april 2011
Idag har det varit ljummet i luften, men ingen sol har visat sej alls.
Målade klar gåsen med ägget och sen var det tid att klä sej i folkdräkt för att åka iväg till Maglehems Bygdegård. Österleningabunken skulle underhålla med sång och musik i 45 minuter på Hushållningssällskapets månadsträff. Vi åkte iväg kvart i fyra på eftermiddan och sen stämde töserna sina instrument och vi provsjöng några bitar i hallen i källaren. Kl. 17.00 blev det mat-3 olika sorters korv med rabbemos och potatismos , smörmad med stekt inlagd ättikssill som pålägg.Gott. Vildsvinskorven var godast.

Sen började vi sjunga och spela och vårt program blev väldigt uppskattat. Trevlig stämning och många frågor efteråt.

Vi som var med var Annette, Marianne,Lars-Inge, Lis, Åke ,Ingrid, Lena  och jag-Håkan filmade
Gudrun jobbade och Monica var sjuk.
Ikväll fick vi veta att Josefine åkt till akuten i Ystad igen-Hon var där imorse, men blev hemskickad igen! Susanne körde iväg med henne kl. 16.00 och fick vänta ända till klockan 23.00 innan det kom någon läkare. Då konstaterades att hon har blindtarmsinflammation och att hon ska bli opererad inatt. Susanne vr tvungen att åka hem för att ordna med hundar coh barn och äta och sen skulle hon köra tillbaks igen för hon hade lovat Josefine att hon skulle vara där när hon vaknade. Johan blev kvar medan Susanne åkte hem. Susanne ringde precis och då hade Johan blivit tillsagd att ingen fick stanna kvar så han fick ge sej iväg, så Susanne fick inte heller stanna inatt-trots att de lovade henne det innan hon körde därifrån. Nu måste hon ändå köra tillbaka för att hämta Johan. Hoppas att det går bra med operationen

Lördagen den 2 april 2011

Idag kom Ida  cid 10.00 tiden. Hon ska sy en folkdräktströja som specialarbete och skulle se ut ett mönster på en gammal tröja. hon hittade en tröja från Hagestad, som jag har ritat av från Österlens museum 1980 på Gustav Åbergs tid. Den är blå och har blåblommiga sidenband. Det är vissa regler som ska följas när man syr folkdräktströjor och livkjolar. Man måste förstås ändra storleken på mönstret som som är ritat i originalstorlek., men avståndeet mellan skörten får inte ändras och inte skörtstorleken heller

Ida förstorade själv mönstret efter beskrivningar i ´´mönsterförändringar´och sen klippte hon en toile, sydde ihop och provade in så att den passade och därefter kunde hon klippa ut mönsterdelarna i foder och kläde.Ida är väldigt noggrann och mäter hela tiden så att allt blir trådrakt och exakt.

Ikväll har jag målat ,stickatoch kollat på TV
Fredagen den 1 april 2011

Idag har jag lurat många genom att skriva på Facebook att jag skulle klättra upp på taket och måla dansparet som snurrar runt däruppe. Naturligtvis kom det en hel drös som ville se på när elendet ramlade ner-men där fick de tji-April, April

Roligt att det gick att luras!
Jag har städat av lite idag eftersom det var så tradigt väder och sen har jag ritat mönster och målat en ilsken Skånegås!

Julia kom cyklande och vi tittade på Talangajkten som sändes från Ystads Teater. Julias dansfröken deltog i tävlingen , men kom inte med-Dans faller inte på juryns läpp precis! Antagligen kan ingen av dem dansa och då begriper de sej inte på dans heller! Sen hämtade Susanne Julia och sen stickade jag ca 15 cm och därefter blev det datorjobb-fast Ingvar kallar det för leg.