Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 

 

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

.

Ann-Margrets blogg

Böcker                 Maltes stig

GammaldagsJul med Österlens Folkdansgille

 

April 2013

Tisdagen den 30 april 2013
Valborgsmässoafton
och som vanligt är det blåsigt och isande kallt när det är tid att tända brasan
eller elden, som egentligen tändes förr för att skrämma bort vilda djur. Det var också tillå.tet för alla att skrika och skräna eftersom detta också kunde skrämma bort vilda djur.
Här i Skåne gick man runt och sjöng Maj i by och passade på att samla in ägg och pengar till majgillet ! synd att den traditionen har dött ut
Min tradition numera på Valborsmässoafton är att laga mat och baka till morgondagens födelsefirande av Ingvar. Förr svängde man ihop festen på en eftermiddag, men nu håller man på i en hel vecka
. Glömsk är jag också- upptäckte att det blir samma mat som i fjor (inbakad fläskfile)  så jag får hoppas att gästerna är lika glömska som jag. Samma tårta som vanligt , kycklingben med bacon och svamprullar till de som inte äter kött. Annette var här med ett par bagar med vin. Nu har jag torkat golvet och röjt undan i köket och nu ska jag hoppa ner i loppelådan och försöka sova så att jag är pigg och alert imorgon
Jag tog en paus vid 21.00 tiden för att titta på Valborgsfirande i TV. Det var det sämsta jag har sett nånsin. När det finns så många fina körer runt om i landet som sjunger vid Majbålen överallt-Varför kunde de inte visa nåt sånt. Nej det var några kändisar som berättade om sej själva och lekte på trummor och sen sjöng de en och annan vårvisa-men de HADE INTE EN ANING OM  varför man firar Valborsgsmässoafton
! Dåligt!
Måndagen den 29 april 2013
Idag har det först varit varmt och soligt. Det var 13 grader när jag körde till Tjörnedala för att lämna mina överblivna lotter . min vinst.


Var hos Lars-Inge och hämtade varor till onsdag och sen handlade jag till Ingvars födelsedag på Häggs

Sen blev det plötsligt kallt och blåsigt  ute
När jag packat upp alla varor som jag handlat så marinerade jag köttet till onsdag. Det ska stekas och sen bakas in.
Ikväll har vi tränat i Österleningabunken hos Gudrun. Vi sjöng de gamla bitarna som finns på Lp-skivorna inför uppvisningen i Tommarp


Idag kunde man läsa i tidningen att en avliden man hade testamenterat 100 000 kronor till den duktiga personalen på Pilegården i Hammenhög. Men ve och fasa! Socialchefen och andra storfräsare i kommunen var inte nämnda i testamentet ! Detta resulterar i att personalen inte får ta emot sina pengar. Det skulle ha blivit 3000 kr per person. De har nu fått besked från socialchefen att de inte får ta emot pengarna och om de gör det så blir de polisanmälda av socialchefen. Är det klokt? Varför ska vårdpersonal inte få ta emot bonuspengar för sitt goda arbete, när alla andra höjdare får ta emot hur mycket som helst utan att visa det allra minsta resultat!
Sluta att trampa ner de anställda inom vården-till slut finns det inga kvar som vill jobba under de rådande slavliknande anställningarna ( Ingen vågar klaga för då mister de jobbet)
.
Visst , det heter ju att man inte får ta emot pengar av vårdtagarna eftersom det då kan räknas som muta, men när mannen är död så är väl ändå

inte detta att räkna som muta. Han kan väl knappast ha någon fördel av detta längre! Snacka om den svenska byråkratin eller är det kanske avundsjukan som gör sej gällande?


Söndagen den 28 april 2013
51-årig bröllopsdag idag! Ahnä-Han fick påminnas!
Idag har det varit lugnt, skönt och soligt väder. Gårdsterassen har blivit invigd med äggakaga o bacon. Julia kom upp i eftermiddags och åt nybakade bullar på terassen i solen, sen rollade hon hem på sina nya rollor.Roligt när hon kommer hit!

2 små gässlingar  har krupit ur sina ägg, men de andra dröjer lite!
Jag satte upp alla tavlorna på den nyspikade listen, det blev riktigt fint!
När Julia rullat iväg, så började jag städa i köket och avkalka kaffekokarna. Den ena rann dubbelt så snabbt som den andra. Det var min gamla kokare som strulade. Jag gjorde flera försök med avkalkning först med Pri, sen med ättika-inget hjälpte! Då tog jag en hel påse citronsyra och hällde i och då blev det fart på skrället, så nu fungerar den OK. Man ska tydligen ta i med hårdhandskarna.
Under tiden lyssnade jag på Mantovani, Helmuth Zacharias, James Last, Glenn Millers orkestrar, Tangoskiva
Österleningabunken med Majvisan.Imorgon ska det bli lite folkmusikskivor. Jag har en hel back sådana!
Ikväll kom Annette o Håkan gående upp med några tavlor som ska ramas in till Anita. Vi drack en kopp kaffe och åt bullar-Roligt att få besök så där spontant på kvällen.

Lördagen den 27 april 2013
Idag har det varit soligt väder hela dagen, men lite blåsigt så man kunde hälla sej inomhus. Plockat fram bestick och servis till 35 pers. Det brukar bli så många som kommer, på Ingvars födelsedag. Roligt när alla samlas utan speciell inbjudan.Det kräver förstås lite planering.

Det som kan reta en är hur fort dammet och spindelväven dyker upp igen på samma ställe som jag städat undan ett par dar innan, men den här gången ska jag dela ut dammtrasor till gästerna så får de hjälpa till att städa.men jag tror att de struntar i dammet för det gör jag när jag besöker dem.
Under tiden som jag jagat mellan uterummet och skåpen så har jag lyssnat på några av alla mina Lpskivor.

Som alla vet så är jag en sån där bra o ha tant, så när mina barn har kasserat sina skivspelare när kasettspelare och CDspelare blev inne , då har mamma sagt.Ta hit spelarna så ska jag använda dem. En skivspelare har jag själv , den köpte jag av Tore Hägg för 35 år sen och den fungerar perfekt, ännu! Den har jag inne i rummet och kan spela hela hösten och vintern. En av tösernas skivspelare hamnade i -smens hus och den andra står här i uterummet och alla tre fungerar. Dels har jag en massa skivor som jag själv har köpt, men en hel del följde med skivspelarna och nu på sista tiden har jag köpt mycket fin musik på loppis, eftersom ingen vill ha _LP skivor. De har ju inget att spela på. Så idag har jag njutit av Hakon Svärd, Glenn Miller, Österleningabunken, Hotenanny Singers, Sven Ingvars och James Last, Fritof Nilsson Piraten och Nisse Ahlroth.
Vilken härlig musik.
Ikväll har jag skrivit ut foto på alla barnbarnen att hänga på väggen. Det är ca 3 år sen som jag bytte ut fotona så de har ju ändrat sej mycket -de har länge undrat när jag tänker byta ut fotona-men nu är det gjort och t.o.m Neo har fått en plats på väggen. Ingvar har äntligen spikat upp en list på tavelväggen så att jag kan hänga upp julklappstavlorna som  vi fick. Jag sa till alla barn och barnbarn att jag bara ville ha egenhändigt gjorda julklappar och då fick jag bl.a. tavlor, som nu ska upp på väggen. Det har tagit lång tid att hitta lämpliga kort .De ska ju ha ett visst mått och på höjden så att de går att klippa till i rätt mått-men jag tror att jag har lyckats !

Fredagen den 26 april 2013
Idag har solen lyst med sin frånvaro, men då får man ju tillfälle att göra andra saker inne.
Jag städade till Österleningabunkens skivor och då gick det betydligt lättare.
Det är inte ofta man lyssnar på skivorna, men jag har en skivspelare som fungerar perfekt.
Det är så många roliga bitar och sladängor som är med på skivorna och som inte kom med på CDn
Synd, på alla lek och dansvisor, rim och musikstycken.
I radion står det antingen nån som tjafsar om tråkiga saker eller så spelar de musik som inte är nånting att höra-bara skvalmusik hela tiden
Ingvar har lagt nya brädor på gårdsterrassen, så nu behöver man inte vara rädd att man ska trampa igenom den.Visserligen har vi inte gjort det, men det hat knakat oroväckande .Där kan man dricka förmiddagskaffet och greja med både det ena och andra så länge det inte är för varmt.
Pernilla och Michael var här för att gräva upp en rosenbuske som de planterade ifjor..De plockade även ramslökblad och Ingva rkom hem med lite han ochså. Jag har gjort smör med ramslök i och det är riktigt gott. Imorgon ska jag plocka några nällor i järed och så kan jag göra soppa på dom med ramslök i . Jag brukar använda purjolök eller gräslök, men det måste gå lika bra med ramslök.Vi har alldeles fullt i trädgården.
Jag har hittat ett bestånd som inte står under träden där råkorna har sina bo. Härom dan när jag passerade Gärsnäsgården så var det flera stycken som plockade ramslök i vajagrovven där det alltid är översvämning och fullt med döda djur som av nån anledning alltid hamnar just där, när de blivit överkörda. Det är inte så aptitligt precis. Därför är det bra att ha dem i trädgårn , där man vet att de är OK.

Jonathan, Madde, Henke och Maddes lillebror Joel kom hit efter skolan, för att titta på de små gässlingarna som nu har växt och blivit rätt stora
Torsdagen den 25 april 2013
Idag har det varit soligt och fint väder och ca 10 gr varmt. Josefine och Neo kom hit i eftermiddags på väg till läkarundersökning på Barnav.centralen för första gången.


Under tiden som Josse matade Neo så klädde jag om de 4 stolsitsarna. Man måste ju lära ut konsten. Jag hittade klammer så sen gick det som en dans. Vi fikade och sen kom såklart kameran fram och vi gjorde försök att få ett litet leende från minstingen.


Det lyckades ! Med tungan ute!
Efter maten blev Neo trött och sömning och då passade Josefine på att fika och sen bar det iväg ner till doktorn.
Ikväll har jag haft folkdräktskurs i Hammenhög. Alla var där för en gångs skull samtidigt. Berit är nu helt klar med sin dräkt och Lena har sina dräktdelar också klara till att kunna bäras, men sen finns det ju många saker och tillbehör att sy om man vill,


Onsdagen den 24 april 2013
Idag har det stormat ordentligt, men solen har varit framme hela dan och ganska varmt där det var lugnt. Jag har städat i badrummet och duschkabinen, det tog tid, eftersom jag inte är så vig att jag kan ligga på knä och skrubba. Usch det är inte kul!
Men det är ju ett måste så till slut hade jag klarat av det. Sen tog jag undan alla krukor i uterummet så att folk kan få plats att sitta på nästa onsdag då Ingvar fyller år. Det är ju för kallt att placera  ut blommorna än.Såpskurade golvet och strök dukar.

.Ikväll hade jag tänkt klä om stolsdynorna som satt på Signes stolar.
Jag hittade tyg i mina gömmor-så är det när man sparar på saker för att det kan komma till nytta!

Men, när jag sen skulle använda klammertången så kunde jag inte öppna den för att lägga i klamrarna. Jag hade framme tre stycken, men den som gick att öppna, fanns det inga klammer till - Typiskt!

Sitter nu och tittar på Helt Sjukt-helt sjukt roligt eftersom Robert Gustafsson är med

Tisdagen den 23 april 2013
Idag kom det tråkiga vädret, med blåst och regn i luften.
Susanne och Josefine kom gående med Neo och Cukki. De fick en kopp kaffe och en macka innan  vi skulle ge oss iväg till Malmö.
Vi körde in  till Signe för att hämta ett par bord med stolar.
Robin körde med vår bil ock släp och hjälpte Ingvar att bära ner borden för de 10 höga trapporna.
Sen fikade vi på bullar och lax och kaffe. Eftersom vi höll utanför med bil o släp så fick vi skynda på så det blev inget långt besök. . .Men Signe var pigg och alert som vanligt--91 år som hon är!
Jag hade med en hortensia till henne som hon ska ha på balkongen i sommar
När vi kom hem städade jag i bestickslådorna och satte in borden på rätt plats i uterummet.
Eftersom jag berättade på Facebook igårkväll om gravplundringen, så blev det många kommentarer. En av kommentarerna
kom från kyrkovaktmästaren och han menade att de alltid fick skulden för om något försvunnit, men det har jag faktiskt inte haft en tanke på! Ikväll fick jag ett meddelande från honom
 att han efter min beskrivning, hade kollat i kyrkogårdens avskrädeshög och då hittat ett söndertrasat ljus med lock i botten
 ,men skruvarna  fattades! Det är säkert mitt ljus, som någon plockat ur ljuslyktan ( av vilken anledning fattar jag inte) och sen har han eller hon inte begripit sej på hur det fungerade och sen kastat alltihop  i soporna!!!!!!! Tji fick dom, men så går det när man stjäler på kyrkogården.

Måndagen den 22 april 2013
Idag skulle mor ha fyllt 98 år
Idag hade väderlekstjänsten lurat oss rejält. Det skulle bli blåst , mulet och regn, men nej då!
Det var jättefint väder så jag passade på att slänga ut sängkläder och städa sovrummet.
Ingvar var med bilen för kontrollbesiktning och den fick godkänt!
Jag körde till kyrkogården i Ö.Herrestad och satte en bukett blommor på mors grav. Samtidigt hämtade jag hem gravlyktan. Jag blev verkligen riktigt paff när jag upptäckte att någon stulit det automatiska ljuset som jag satte i lyktan i november.Det är ett ljus som liknar ett riktigt stearinljus till punkt och pricka. Man ställer in ljuset kl. 16.00 och ställer det på 4 timmar. Då tänds ljuset varje dag kl. 16.00 och släcks automatiskt kl. 20.00.Eftersom lyktan är helt tät, med en liten dörr på sidan så är det ingen risk att det blir förstört !! Men döm om min förvåning-Ljuset var borta och någon hade satt in ett halvbränt gravljus i plastförpackning istället. Jag tycker att det är stor skandal att plundra en grav på detta sätt. Jag har flera gånger varit och kontrollerat ljuset i vinter och då har det fungerat och varit lika fint-så jag fattar inte vad klåfingriga tjuvar ska ge sej på det.
Fy skäms på den som gjort det.
Visst kan man väl bli förbannad!
Jag körde tidigt till Ystad. Handlade blommor mitt för lasarettet sedan jag kört runt i Ystad och letat efter Europablommor mm. Det blev lite penseer, och några pelargoner och en bukett tulpaner . Jag var inom på lasarettet i Ystad för att hälsa på Ingegerd som blev inlagd igår.Det var blomförbud på avd. så jag stannade till hos Bert och lämnade blommorna hos honom istället.
Det var sista gången som vi hade folkdräktskurs i Ystad den här terminen. Anette hade med sin dräkt från Halland som nu är helt klar och hon mannekängade i den och svassade runt salen. Det är bara den lilla hättan som fattas, men den är färdigbroderad.
Kristina sydde på sin klut med en jättebred stopphålsöm-samma som på det vita förklädet
Maj-Lis bandade sin Wemmenhögsdräkt och Lisbeth sydde på livet på Herrestadsdräkten.
Gun sydde det sista på sin tröja från Skytts härad.
Själv glömde jag min kasse vid katedern!

Söndagen den 21 april 2013
Idag har det varit riktigt varmt,solsken hela dan och vi har räfsat, klippt och härjat
 
i söderrabatterna, så nu är vi klara i trädgården till Valborg och 1 maj. Sen får jag hoppas att det varar i minst 14 dar i alla fall
Vi har druckit kaffe i trädgården och nu är det snart tid för folkdansträning i Allaktivitetshuset i Gärsnäs.
Vi har nu plötsligt fått förfrågan på så många uppvisningar i sommar så vi måste säja nej till en del.
Det är förstås tråkigt, men man kan ju inte få ihop alla dansare när de flesta är ute på semesterturer.
Roligt att det är poppis med folkmusik o dans igen.
Jag ska inte vara med på uppvisningarna för att dansa, men jag har min kamera igång hela tiden och så snacket förstås.Väva Vadmal


 


Alla våra sex spelmän:
Lis, Kristina, Karna,Marianne,Bert och Gertrud

Bitte mand i knibe


 Lördagen den 20 april 2013

Idag fyller Stig 73 år. Grattis Grattis!
vilket  väder det har varit idag-
Startade dagen med att baka 60 bullar till Jonathan som har fest ikväll
Sen körde jag till Malmqvists El för att inhandla present till Stig som fyller år idag.Det blev ett par ljusflaskor. Om de får hänga eller stå i solen på dagen, så blir flaskan full av ljus när det mörknar på kvällen.Fint att hänga i ett träd eller i ett fönster mm
Hela dagen har det blivit trädgårdsarbete.  massa träd runt gården så ligger det kvar en hel del löv överallt, som ska bort och Eftersom vi har en så har vi en farlig massa gammeldags rosor och andra piggebuskar så blev de också kapade kapade , klippta och bortburna. Skönt att ha det gjort innan växtligheten kommer igång på allvar.

Ikväll var vi på födelsedagsfest hos Stig i Karlaby. Det bjöds på två fina hemgjorda smörgåstårtor- Jättegoda bägge sorterna och sen fick vi Stigs favorittårta med choklad och apelsin.
Jättegott och mättande ! ( Haffor lässer man opp så myed!)

Tänk om man hade haft en papperspåse!!!! Då behövde man inte bli så mätt!
Jag drog mej till minnes hur man gjorde förr i tiden på släktfödelsekalas när jag var liten. Då lades det ut små papperspåsar till alla gästerna. Det var alltid massor av kakor som bjöds 14-15 olika sorter(tävling) och det var ju helt omöjligt att äta av alla sorter-så de kakor som man inte orkade med lades ner i påsen och sen tog man den med sej hem.Det gällde att välja ut kakorna som man ville ha, för man fick inte ta mer än högst 7 olika-nån hut i kroppen skulle det va!

Det var även s.k. knytkalas på tårtor. Alla hade med sej en tårta till kalaset-det kunde bli många, men det var väldigt viktigt att alla fick en stor eller liten bit av sin egen tårta med sej hem-så det blev allmän tårtdelning i köket innan hemfärden.
Man hade tårtan i en rund plåt- eller trälåda med rem att bära i!

Fredagen den 19 april 2013
Idag har det stormat,ingen sol och riktigt kallt. Jag har hållit mej inomhus och fixat och donat, men jag tycker ändå att jag inte fått nånting gjort.Jag har i alla fall sått lite fröer inomhus, betalat räkningar och lite av varje
Susanne kom upp ikväll och vi kollade på Lets dance
och drack en kopp kaffe innan hon gick igen med Cucci. Just nu tittar jag på Wallenbergsfilmen-Spännande men hemsk att titta på.
Torsdagen den 18 april 2013
Idag har det varit fint väder på förmiddan, men sen satte det igång att storma häftigt. Jag gick ut för att fortsätta i trädgården, men det stannade vid att jag planterade alla penseerena som jag köpte igår, sen drog jag mej in igen och hängde upp de nytvättade gardinerna och putsade ett par fönster till. Gässlingarna har nu flyttat ut i huset och jag kunde städa och lufta ut osen.
När jag var något så när klar med undanplocket så plockade jag fram den nya symaskinen. Jag provade de olika pressarfötterna  och läste instruktioner mm . Den verkar till att fungera bra. Jag började med att laga ett par byxor till Amanda-Men som vanligt så är det svårt att komma till i de smala benen. Lite trångt under pressarfoten är det också när man ska in med ett helt par jeans.
Onsdagen den 17 april 2013
Idag har det varit 15 grader varmt fint och soligt!
Jag har räfsat och klippt buskar i halva trädgården, nu återstår bara västra sidan och det är inte så lite det, eftersom jag inte alls har räfsat vid den sidan.
Vi drack kaffe i trädgården och sen körde jag till Hammenhög för att bli  klippt och permanentad. Det var jätteskönt att bli av med det långa håret. Sen körde jag in till Simrishamn för att gå på invigningsfest i den nya blomsteraffären Kockska gården. Det var Sandra som skickade inbjudan på Facebook. Det är en fin blomsteraffär med många fina och ovanliga växter. Jag köpte kryddor-timjan och oreganoplantor, penseer, en bukett papegojtulpaner-väldigt fina och en Hortensia som står i full blom. Hortensior har ett speciellt minne för mej. Eftersom både farmor och mor fyllde år i april, Farmor fyllde år den 5 april och mor den 22 april. Det var väldigt vanligt att ge bort en blomma när folk kom på födelsekalas och varje år fick de flera hortensior. När de blommat ut , sattes de i en rad i trädgården och med åren blev det många och stora buskar. De blommade i augusti och när Marianne o Lars-Inge gifte sej så kläddes äreporten med hortensior från mors trädgård.
Senare ikväll kom Jonathan och ville ta en titt på gässlingarna, som fortfarande är kvar i badrummet, men imorgon ska de ut i gåsahuset. Det blir ju en speciell odör, som inte är så rolig att ha i badrummet.
Jag gjorde klart två par virkade skor i olika storlekar

Tisdagen den 16 april 2013
Idag har det varit rätt så varmt., men såklart blev det tjockdimma mot kvällen
Josefine ringde i förmiddags och ville att vi skulle koka köttsoppa och göra avtryck på Neos fot och hand.
Hon hadlade med sej kött och grönsaker och sen skalade vi grönsaker och la i köttet och full fräs på spisen.
Sen var det Neos fot och handavtryck som skulle göras- Ja hade en flaska plakatfärg i mina gömmor så det var bara att blanda med lite vatten.
Sen var det tid för Neo. Vi doppade foten i färgen och tryckte foten två gånger mot pappret. Efter andra försöket lyckades vi få till ett fint fotavtryck-men sen var det tid för handen och då hade han hunnit fatta att här var det tvång på gång. Han vägrade öppna handen när vi närmades pappret. Han skrek i högan sky när vi försökte öppna handen, men till slut fick vi två tryck ändå-nu med halva armen infärgad. Sen blev det tvättning av hand och fot-Det gillade han betydligt bättre-att få slabba i vann
Han fick även hälsa på en gässling. Han såg verkligen lika förvånad ut som gässlingenSen var soppan klar och den smakade gott! När Josefine gått hem så blev det fönsterputsning fram till kl. 18.00 då jag körde till Lars-Inges för att gemensamt köra till Monica i Ystad för styrelsemöte.


Måndagen den 15 april 2013.
Idag blåste det friskt , men nu börjar det bli varmt och snön har försvunnit helt på gården. Städade i köksskåpen. Vid tretiden körde jag till Ystad och lämnade 3 etsningar med ram till Sjukhusets konstförening Zefyren. Sen köpte jag en ny symaskin Janome. Min gamla maskin har pajat helt, men den var också 55 år gammal-köpte den 1958 för 675 kr. Mer än en månadslön på den tiden.
Sedan gick jag en runda på ÖB och till sist var jag på Folkdräktskurs på Västervångsskolan. Annette fick också sin tavla!

Söndagen den 14 april 2013
Idag var det varmt och soligt på förmiddan så då gav jag mej ut i trädgården, räfsade, sopade gården och putsade fönster på uterummet. Hela dan tog det. Sen satte jag mej uttröttad i uterummet och läste romanen Den döende detektiven av Leif GW Persson-jättespännande

Lördagen den 13 april 2013
Idag regnar det riktigt mycket, hoppas att all snön försvinner så att man kan gå ut utan att va rädd för att bryta benen( det kan man förstås göra ändå).
Idag har det hänt-den första gässlingen kröp ur skaler inatt. Det har tagit en hel dag innan den själv kunde hacka sej ut genom det hårda skalet och imorse gick den omkring bland de andra äggen

Och nu är de två stycken
.Bara några timmar gammal

Här kämpar gässlingen för att komma ur sitt skal

Jonathan o Madde kom för att kolla ,liksom Julia, Josefine, Johan och Neo.
Fredagen den 12 april 2013

Idag har det varit mulet och dimmigt hela dan. Jag har städat och gjort ingenting hela dan!

Klagaade igår på att jag inte fick några bilder på gymmet i Hammenhög  igår, men några blev det ändå


Lars-Inge vid en kraftmaskin


Erik lyfter allt vad stången hållerHenke, ser till så att allt går rätt till

Lars-Inge var här och kopplade in ett nytt element och kännare i äggkläckaren så nu fungerar allt som det ska och det ska bli riktigt skönt- Det piper i gåsaäggen också så det är väl snart dags får jag hoppas.
Ikväll har vi först tittat på Lets dance och nu tittar jag på Picassos äventyr av Hasse o Tage-inspelad i Tomelilla-Fantastiskt hur de kunde göra om hela inner ´´stan´´.Många Tomelillabor var statister och speciellt  Jolly Bob och massor av kända skådespelare deltog. Gösta Ekman är Picasso och Hasse Alfredssons hans far, Margareta Krok hans mor. Ja den är riktigt rolig !

Torsdagen den 11 april 2013
Idag har vädret varit riktigt grått igen och ikväll regnade det-Det var länge sen i motsats till alla snö som vräkt ner hela vintern. Idag har jag fortsatt sorteringen!

Anna Hervestad hade skrivit en hel del uppgifter  om hennes familj på datorn , så nu är de inskrivna i släktprogrammet
Efter middagen kom Erik för att titta till termostaten på äggkläckaren - Fel på kännaren igen! Tråkigt , men nu har jag skickat efter en ny.
Vid halvfemtiden körde jag ner till Gymmet för att fotografera pojkarna i action-men de vände mest ryggen till så nu blir det inga fler bilder på den aktiviteten.


Ikväll har vi haft folkdräktskurs igen.-Ann o Lena var nerom och snackade en stund också!

Onsdagen den 10 april 2013
Idag är det kallt och rått i luften, men det gör ingenting för jag har fortsatt i uterummet, burit in alla dynorna och torkat golv och sorterat, sorterat . Öppnade datorn och döm om min förvåning  när jag fick ett mail ifrån helge Hervestads barnbarn Anna. Det var riktigt trevligt, men rätt underligt eftersom det är bara en vecka sen JanInge o Lisbeth skrev ner uppgifter om släkten åt mej. Anna Hervestad undrade om vi var släkt och visst är vi släkt! Helge, Inge och Sten var farmors syster Hilmas söner och kusiner till far.
Jag svarade genast och berättade hur vi var släkt!

Tisdagen den 9 april 2013
Idag har solen varit igång hela dan, men vinden har varit kall, så jag har hållit mej i uterummet  mest hela dan och röjt.
Josefine och Neo kom upp hit efter besöket på barnavårdscentralen.
Jag passade på att prova de virkade skorna på Neo-men,men de var alldeles för små trots att jag virkade storlek 3-6 mån.
Men det är ingen fara-de kommer säkert till användning.
Neo börjar bli riktigt stor nu-kan hålla nacken uppe rätt länge i sträck.Javisst e han kär den lille pågen

Måndagen den 8 april 2013

Idag fyller Marianne 50 år
GRATTIS, GRATTISIdag har det varit solsken och riktigt varmt. Vi har räfsat i rabatten intill Blå  eftersom den hela tiden är full av vårblommor av alla slag  och kommer inte löv och kvistar bort tidigt så river man sönder blommorna. Sen drack vi kaffe för första gången i trädgården, sedan jag asade ut trädgårdsmöblerna, men jag fick först skotta bort snön från uterumstrappan för att komma ut.
Sen började jag röja i uterummet och det tog sin lilla tid. Jag får fortsätta imorgon! för nu är jag trött i ryggen
Jonathan kom hit och putsade vår bil invändigt på instrumentbrädan-så nu skiner den som ny!!
Lisbeth o Jan-Inge skickade en hel del uppgifter om släkten Håkansson fr. Stora Herrestad, så nu har jag skrivit alltihop. 2 timmar har det tagit

Söndagen den 7 april 2013

Idag är det genomträngande kallt igen, trots att ssolen skiner.
Det är sista dan i dag på konstrundan och den dag så man får lämna ut de inköpta akvarellerna. Etsningarna får ju folk med sej direkt eftersom det finns flera ex av varje.
Jag har lagt in flera paket med tavlor och gjorde även Mariannes present klar. Jag har också bundit en blomsterkrans av snödroppar  till henne.

´´Man tager vad man haver´´ sa Kajsa Varg-ett uttryck som man på senare tid kommit på att det inte alls stämmer eftersom hon var väldigt noga med alla ingredienser och tillbehör.och hon ville alltid ha den bästa kvaliteten.
Men det är förstås inget fel på snödroppar- de har ju blommat under snön nu i flera månader
Ikväll ska vi ha folkdansträning i Allaktivitetshuset och det är då vi tänker överraska Marianne som fyller 50 år imorgon.
Ikväll blev det verkligen den överraskningsfest som vi hade väntat oss, men som Marianne var ovetande om. Vi som inte var med på dansträningen, samlades i hallen med madakorgar o div presenter.

Vi kikade in genom dörren coh dönade in mitt i träningen

 med Vi gratulera

Så här överraskad blev hon!-Bert hörde till de invigda.

Sen blev det gratulationer

 

Under tiden dukades maten fram-1 maträtt

och dryck per par och plötsligt var ett helt bord med mat uppdukat


45 personer var med på festen, alla spontaninkallade endast  2 dagar tidigare,


vi firade jubilaren med sång och raket, sen blev det kaffe  och tårta och till sist dansades det Flickornas polka
Lördagen den 6 april  2013
Idag känns det nästan som om våren har kommit, krokus, scillor, snödroppar och vintergäck blommar och råkorna har fullt schå i träden. Jag har för första gången suttit i trädgården och solat under tiden som  besökarna kommer, då får jag avbryta och gå in. Det är nästan varmare utomhus-men ikväll började de blåsa så då var det slut med värmen.
Stekte flera paket med lycklinglår inför morgondagen då vi tänker överraska Marianne i Allaktivitetshuset. Jag bakade även en havregrynstårta med kolakräm och grädde som mellanlägg.

Ikväll kom Lars-Inge och Johan för att hjälpa Ingvar med äggkläckaren. Lars-Inge fixade till felet så nu är det tillräckligt varmt i kläckningsavdelningen också, så nu åker de första äggen in där.
Nu är Julias särkakjol färdigrynkad-det har tagit tid eftersom jag ser  mycket sämre
nu än tidigare. Jag hann även med att sy lite smock på halva kjolen, under tiden som jag tittade på en väldigt spännande film som handlade om Tor med hammaren.
Fredagen den 5 april 2013

Idag har det varit lite ruggigt och kallt trots att solen har tittat fram emellanåt
Jag sov till klockan halvtio idag för första gången på hela påskveckan och det var skönt.
Jag har sytt på livet på en folkdräkt i eftermiddags  under tiden som jag passade min atelje-

det är inte många besökare som kommer  på vardagarna men nu är det bara två dar kvar, sen är det slut på besöken, såvida de inte vill dyka upp andra dagar, för jag har ju alltid öppet när jag är  hemma.
Jonathan och Madde med lillebror Joel kom för att hämta vår bil och köra till stan för att tvätta den. Den blev så fin o blank så nu vågar vi inte köra med den-åtminstone Ingvar- för han kör mitt i korrorna-tror jag i alla fall.
Visserligen säjer han att det är jag som skitar mner bilen-men det kan förstås diskuteras

Ikväll har jag sytt klart Mariannes folkdräkt-hoppas att den passar henne.

 
Idag var det vår i luften med några plusgrader.
Redan vid halvtiotiden
kom det 44 st  glada skolbarn -klass 4- från Ystads kommun.
De kom från Sövestad och Blekeskolan
Men idag delade jag upp dem i två grupper , så ena gruppen hade dragkamp och klättrade i kojan , medan den andra gruppen bänkade sej i min atelje. Jag berättade om hur det går till att göra kopparetsningar och akvareller, om boken och lekarna och om hoppegåsen och sen fick alla ställa frågor. De var väldans intresserade barn som ställde mycket frågor och fotograferade nästan varenda tavla.Sen skiftade vi grupp och då passade jag på att lära alla hur man leker Gåselek.
När Ystadsbarnen var klara kom 35 st barn från klasserna 0-1 från Tryde Friskola. Även de klasserna fick komma i två omgångar för att få plats.
Gustav o Nina kom fräsande på motorcykel och fick en grundlig info om hur mina kopparetsningar tillverkas och om alla mina utomjordingar och rymdvarelser som flyger runt  i ateljen.
De åt våfflor med  grädde o sylt innan de fo r iväg igen.
 Sen hade jag öppet till kl. 17.00.
Ikväll har Österleningabunken varit här för sångträning -12 st.
Vi sjöng igenom många av de gamla visorna - Vi började på skiva ett.
Julia och Jonathan kom uppkörande med bil och var kvar hela tiden medan vi sjöng-jag tror att de är lite intresserade av att vara med, men de avvaktar kanske till nästa gång. De hjälpte till att baka våfflor
Sen bjöd jag på våfflor och kaffe som  bakades i ateljen.
Onsdagen den 3 april 2013
Idag kom det återigen 45 st  skolbarn från Ystads Kommun-från Löderup och Svarte
De delades in i 2 grupper för att få plats. Den ena gruppen lekte utomhus och klättrade i Jonathans koja i trädet .Julia kom cyklande och var hos mej i ateljen. Hon var väldigt förkyld !
Sen hade jag öppet till kl. 17.00
Ikväll hade vi virkejunta hos Lena i Onslnda. Först bjöd hon på en jättegod inbakad oxfile med  gott i och till
Sen började  vi virka babykängor allihop. Vi fick väldigt skiftande resultat och storlekar beroende på garnet-men vi virkade på så att det var kanske jobb för en kväll till, men det var kul. elna som blev farmor den 31 mars var nog den som var mest nällad att få skorna klara till den lille pågen
, som hon skulle besöka imorgon.
Det var en trevlig  kväll med ett glas vin 
som extrakrydda. Bengt hämtade oss
Tisdagen den 2 april 2013
Idag kom det 44 st skolbarn klass 4 från Ystads kommun, Köpingebro och Östra. Det var alldeles
för många på en gång, men det hade blivit en miss i planeringen. Jag berättade först och sen fick alla gå runt och titta och fråga, Sen blev det Vispa skånk och draoxe på ett täcke och till sist fick alla gå ut i det fina vädret och leka Gåselek.
I eftermiddag har det kommit ca 20 personer på besök.

Annandag Påsk den 1 april 2013
Idag har det varit härligt soligt väder och det kunde jag märka på besöksantalet på rundan, det var en hel del kompisar som också dök upp i dörren och det är alltid lika kul!

Försäljningsmässigt så har det varit en riktigt bra dag. Många hade varit på Tjörnedala och tittat någon av de första dagarna och då prickat för min etsning ´´Rymdvarelser´´ som de var nyfikna på och så kom de idag. En etsning tar ju inte slut första dan, så därför kan man ta det lugnt och inte stressa iväg.Men även akvareller blev sålda.
ca 300 personer  var på besök och många ungdomar är väldigt intresserade av etsningarna.Kanske har de som 4deklassare fått åka på konstrunda .
Ikväll var jag anmodad att vara stand in för Viktoria på folkdansen. Eftersom det inte var ledigt i Allaktivitetshuset så var vi i Jonebergsskolans matsal och dansade igenom sommarprogrammet. Jag kände hur trött jag var i huvet-kunde knappt komma ihåg turerna. Marianne, Bert,Gertrud,Karna o Kristina spelade till danserna och Annette  höll i danserna.
Sydde på spets när jag kom hem