Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 

 

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

Böcker                Maltes stig

GammaldagsJul med Österlens Folkdansgille

Uppvisning på Gröstorps Alpackor den 31 maj 2013
Midsommaruppvisning2013
Överraskningen för Susanne 45
Smedstorps skola 60 år-återträff
Uppvisning på Gröstorps Alpackor den 6 sept 2013

 

Augusti 2013
Lördagen den 31 augusti
Läst och släktforskat
Fredagen den 30 augusti

Läst och släktforskat-städat och bakat
Torsdagen den 29 augusti 2013
Idag kom Rudiger med familj  inkl de 4 barnen
för att äta middag. Vi satt i trädgården och åt. Sen plockade Rudiger och Heidelgard fram sina instrument och spelade i ca 1 timmes tid. De är ju helt fantastiska till att spela. Barnen lekte själv i trädgården, snälla och rara emellanåt som de hängde på mammas rygg när hon spelade.Väldigt roligt att de kom hit och hälsade på oss.Sedan körde de vidare till Kivik för att besöka Kiviksgraven och ev. Stenshuvud.
Jag vet inte var de sen blev av för de kom aldrig till Annette på kvällen
-men barnen var kanske för trötta. De sov i bilen när de blev trötta
 


Vilken härlig musik vi blev bjudna på i trädgården


Rudiger och Heidelgard


Att kunna spela fiol och samtidigt ha ett barn ridande på ryggen är en stor skicklighet


Jättegott med spiddekaga


Nu passar vi på när mor o far spelar-de tycker att det är för mycket socker i den


Titta vilken fin vagn vi hittade !
 


Rudiger i speltagen


Lite gruff mellan 3 och 5 åringen blev det emellanåt när mamma o pappa spelade

 

 


Titta en liten tomte!!!Tror ni han vill ha en bit spiddekaga!

Onsdagen den 28 augusti 2013
Vi bjöd in hela familjen till oss för en träff med Rudiger med familj, som övernattade hos Marianne och Lars-Inge i natt, men sen packade de in allt i bilen och gjorde en Österlenrunda på egen hand. Hur de lyckades gå in på Glimmingehus hela familjen utan att betala är en gåta!!!Skickligt kan man väl säga! Rudiger som ju varit på Österlen många gånger, känner bygden som sin egen ficka och kan utan problem själv ta sej fram till sevärdheterna-
Kl 18.00 kom allihop och vi var runt 20 st som åt och drack och sjöng och spelade. När Annette kom så lärde Rudiger henne att dansa schueplattlerdans-

 

   
Eftersom äldsta sonen Frode fyllde 9 år idag så hade Marianne gjort en födelsedagstårta med 9 ljus . Sen sjöng vi en tysk  och en svensk födelsevisa för honom. som present fick han en Ria Myllesäck


Tisdagen den 27 augusti 2013
Ikväll hade jag kräftskiva med flickorna i stickegänget. Strax innan de skulle komma ringde Lars-Inge och berättade att det kommit gäster från Tyskland-Bodensee. Det var Rudiger med familj, fru Heidelgard och 4 små barn 3-5-7-9 år gamla. Det blev födelsedagsfest eftersom _Heidelgard fyllde 31 år, hos Marianne o Lars-Inge, där alla som kunde av vår familj var församlade på kvällen-även Ingvar.
Vi åt kräftor här i vårt uterum och som vanligt hade vi kul, sjöng,snackade och vinade
 


Karin och Lena

Ann och Elna


Tänk vilken skillnad det kan vara på kräftor i paket

 

Måndagen den 26 augusti 2013
Putsade fönster utvändigt i uterummet
Idag fixade jag lite med laxtårta och lite av varje för morgondagens kräftskiva
Söndagen den 25 augusti 2013
Idag kom Jonathan och Julia och Madde som klappade om källingarna, cyklade 4-hjuling och fixade och grejade. Jag klippte gräsmattan och släktforskade
Lördagen den 24 augusti 2013
Idag kom Jonathan och Julia och Madde som klappade om källingarna, cyklade 4-hjuling och fixade och grejade
Fredagen den 23 augusti 2013
Kräftfest hos Signe
Idag reste vi till Malmö med 16-tåget och kom fram kl.18.00. Det var tjall på  spåren innan Svedala så vi väntade en halvtimme där och sen var det sista dagen på Malmöfestivalen så tåget var överfullt med många som fick stå under färden. Stan var proppfull med folk, så vi orkade iinte vänta på bussen -vi gick till Drottningtorget och Norregatan. signe tog emot oss-pigg o gla som vanligt. Vi var bland de första som kom, och kunde i lugn och ro njuta av den fina dukningen som signe hade gjort, med fiskenät och glaskulor Sen ramlade det på med gäster. Alla hade med sej mat. Men Lis från Strömstad hade med sej huvudrätten massor av färska räkor och vars en stor havskräfta ca 30 cm lång. Räkorna smakade helt annorlunda än de frysta som man brukar äta för att inte tala om havskräftorna .Helt underbart goda-jag har aldrig nånsin ätit såna tidigare.
Vi blev proppmätta och orkade knappt äta alla de goda kakorna som Maria hade bakat. Till detta drack vi vin, vi sjöng och berättade historier. Verkligen en trevlig fest som 91åriga Signe ställde till med
. Vi åkte hem med 23-tåget-sista tåget som gick till Simrihamn. Hela centralen myllrade av ungdomar som sprang härsan o tvärsan. vi drog oss ner i tunnels i god tid och ställde oss strategiskt så att vi skulle kunna få en sittplats. Men vi hade ingen chans. Ungdomarna trängde sej in genom dörrarna och fick sittplatser. Så vi fick stå!
Det är verkligen skillnad på förr och nu- Men till slut fick vi vars en sittplats. Det är verkligen konstigt att Sj inte sätter in fler vagnar till tågen när de vet att det kommer att bli överfullt i alla vagnarna.
Men vi kom hem så det var ju ingen fara med det!

Torsdagen den 22 augusti 2013
Idag har det kommit lite regn då och då, och jag har städat undan lite, mest slöat. Mot kvällen kom Julia, Jonte och Madde för att klappa de tre källingarna och hämta 4 hjulacykeln för en cykeltur runt byn.Jag
cyklade Ulriksbergarundan ikväll igen.man får ju träna!!!!!!


Sen har jag gjort hemsidan!

Onsdagen den 21 augusti 2013
Imorse vaknade jag vid halv sextiden och hade fruktansvärt ont i ena vristen. Det gjorde lika ont som när man har brutit brnrt, men jag kunde stödja på det i alla fall. Ingen Alvedon hade jag hemma-men efter en timmes vridande i sängen gick jag upp och letade febrilt efter nåt smärtstillande och jag hittade en Tramadon som jag genast kastade i halsen .Efter en halvtimme försvann smärtan och jag sov till kl halv tolv.

Sen lagade jag middag och provade att gå och ingenting kändes .Man kan undra om man kan vricka foten i sängen???
Gulli ringde och ville att vi skulle köra till prästens badkar. Det har vi planerat hela sommaren men nu blev det av. Som tur var så hade min fot slutat att värka.

Vi packade ner bröd och lite att grilla och for iväg till Prästens badkar. Vi hittade genast en grillplats precis ovanför badkaret. Det var lugnt och stilla på havet och vilken härlig kväll vi hade -här kommer bilderna!
 


Tisdagen den 20 augusti 2013
Idag kl. 10 stod vi på skolgården i Smedstorp för att fira skolans 60 årsjubileum
 1953 gick Ingvar i klass 8 och den klassen var då äldst.Sen var alla de andra klasserna också inbjudna  från 1:an till 8:an. Det kom 65 pers. och det var ju inte dåligt.

Smedstorps skola 60 år-återträff
Jonathan kom sedan och skruvade och grejade , han börjar inte skolan förrän imorgon.
Jag klippte ner alla de stora bladen på gården och utanför i rabatten. Det tog tid eftersom stjälkarna är både tjocka ock sega.
I kväll cyklade jag Ulriksbergarundan

Måndagen den 19 augusti 2013
Idag var jag på lasarettet och blev scannad på hjärtat, men de hittade inga fel, så det blev det vanliga rådet. Ta en Alvedon och Ut o gå, fast nu skulle jag ha stavar som jag skulle veva runt med och inte gå o fjutta som de flesta gör enligt doktorn-men visst kunde man få ont i axlarna, men då får man ju betala ny avgift och en ny omgång Alvedon.
Jonathan kom upp och hjälpte Ingvar med diverse saker och sen hittade han en färgspruta som han gjorde ren.
På kvällen cyklade jag Ulriksbergarundan med Susanne

Söndagen den 18 augusti 2013
Idag har jag inte gjort nånting mer än lagat middag och skrivit!
Lördagen den 17 augusti 2013
Ikväll var vi hos Anita Skoog som fyller år imorgon. vi åkte dit med Annette o Håkan. Först körde vi till Sjöbo till hennes lägenhet och där kom även andra gäster som skulle fortsätta tillsammans med oss. Vi fotsatte till Snogeholms strövomräde och hamnade i ett mycket naturskönt område med böljande ängar och vacker lövskog hela vägen.


Vi stannade vid Sjöstugan alldeles intill Snogeholmsjöns strand.
Här kommer Anita gående mot stranden,

 

Den vackra Snogeholmssjön i solnedgången
Vädret var helt perfekt, inte ett löv rörde sej under hela kvällen och varmt och skönt var det


annette kollar vattnets temperatur-säkert 20-men hon hade glömt baddräkten

Håkan var grillmästare på de båda fina grillarna som var helt nygjorda.
I vilket fall som helst så smakade köttet jättegott

Annette o Bosse lägger duk på borden


Olivia kollar vad morfar Håkan sysslar med


Skål och VälkomnaMaten klar att severas


Sofie med ett glas öl


Annette o Håkan vid äbblakagebordet

 


Nu vill jag leka och inte bara sitta där på bänken


Tycker inte du det också?

En riktigt härlig kväll på en plats vi aldrig har varit på. Vi kunde vara kvar till 22.tiden då det började mörkna, men fullmånen lyst mellan träden bakom oss. Det var en fin anläggning med 3 hus på tomten. Kök och samlingsrum med 4 liggplatser och så storstugan där 10 sängar var upphängda på väggen och det fanns plats att dansa. På sängarna fanns det många sittplatser. På ovanvåningen var det plats för 20-30 pers att övernatta. Ett populärt ställe för lägerliv!
Fredagen den 16 augusti 2013
Idag har det varit fint väder, d.v.s.sånt väder som jag tycker är Ok med lite vind och sol om varann. Jag var hos Malmqvist El och pratade med -Marianne och sen körde jag till Larsgård och tittade på Idas valpar 4 st jättekära valpar 8 veckor gamla. De tre ska snart få nya hem.Lars-Inge o Erik höll på att fälla träd
Jonathan och Madde var här i eftermiddags och fixade med släpkärran till fyrahjulacykeln. Den blev riktigt färdig nu!
Jag ramade in en tavla till Anita, som vi ska besöka imorgon
Ikväll har jag letat i Ancestry efter en gammal släkting, men inte kunde jag hitta honom. Man håller på att bli tossig

Torsdagen den 15 augusti 2013
Idag fyller Julia 14 år Grattis ,Grattis!

Fint väder, med moln på himlen och lite vind i seglen så det var inte så hett.
Jag följde med Ingvar till  Simrishamn-han skulle lämna lite skrot o annat avfall på tippen. Det ska sorteras i olika containrar så det tog en hel timme, sen skulle han till Ystads Allehanda och jag gjorde mitt ärende-lämnade in Anjas kedja till Ola Lanzing.
Sen körde vi till Lantmannaföreningen och till slut kom vi hem-2 timmar till spillo.

Ikväll var vi på födelsekalas hos Julia som fyller 14 år idag. Vi började med att äta tacos med allt tillbehör och ssen åt vi krusbärspaj.
Däremellan lekte vi de trditionella Julialekarna på gräsmattan, nämligen pungboll, pinnboll och byxboll. Väldigt kul att titta på. Jag passade Neo och fotograferade.
Gustav, Nina, Ida och Ellen var inte där.Inte heller  Marianne som hade ont i huvudet och ögonen
och skulle ta det lugnt,var där.
Här får bilderna tala för sej själv:
 


Julia 14 år


med systrarna Amanda och Matilda


Mamma Susanne och Josse med ännu en ny grimas


Frida med Neo

Nu ska de bli leka av! Pungboll

Erik kollar så att startlinjerna stämmer på mm


Annette visar hur bollen ska svängas och helst träffa bollen på marken


Tävlinge igång! Annette o Jonathan tävlar mot varann
Ett pågalag och ett tösalag . Halva laget vid ena änden och halva i den andra änden.Sen puttar man bollen mot det egna laget och överlämnar pungbollen till den som står på tur i andra änden.

Jonathan kastar sej fram med den svängande bollen som är nerstoppad i en ´´hossa´´ och knuten om midjan


Amanda har en mera rak stil, när hon får bollen på marken i rullning


Johnny, som aldrig varit med om såna tokigheter ,
klarar sej galant , till tösernas besvikelse


Robin tillrättavisar Julia: Du får inte hålla med handen!
 Det är fusk!


Julia har fått in rätta svängen och är snart i mål!


På terassen sitter Neo och kollar in lekarna med stora ögon!
Du får vänta till nästa år Neo! Hon med slören är jag!


Johan har bra sväng på bollen och träffar nästan varenda gång


liksom Lars-Inge. Ju längre ben man har, ju mer får man böja sej, men Lars-Inge har istäl´let förlängt ´hossan´´ till lagom höjd

Madde kämpar på med bollen och Jonte ser till så att hon inte fuskar. hon tävlar mot Robin


Erik är sista man i laget och följes med stort engagemang från pågarnas horisont


och här svänger Frida sin ´´hossa´´


robin gör segergesten med bägge armarna


och Herregud vikket skrigane de ble!
Pågarna for runt i en ring å väckte alle naboana, som de viade(gormade)=skrek
Ja vi vet!! Pågarna vann för en gångs skull!!!!

Nu ska det bli Pinnboll!
Julia  och Susanne har hittat två fina lagom pinnar.
Här är vår pinge!!!


Susanne startar genom att med pingen mellan benen hoppa med långa skutt till Julia där hon lämnar pingen


Julia har precis överlämnat pingen till Madde ; som genast ger sej iväg med pingen mellan benen till andra sidan


Här landar Sandra hos Annette med pingen
I bakgrunden klyddar pågarna med pingen så gott de kan


Här kommer avgörandet Josefin och Annette  avgör matschen. Gissa vilka som vann??? Töserna förstås!


Här står domaren Håkan med segerdrycken i handen

Sista leken innan mörkret börjar falla: Byxboll


Här gäller det att ´´stridda´´ och sen försvara sitt ´´stridd´´ så inte bollen slinker igenom för då åker man ut, precis som Robin precis har gjort. Till slut blir det bara två kvar som kämpar hårt för att bli sist! Jag tror att Jonathan vann!


Efter lekarna var det tid med krusbärspajen, men först sjöng vi för Julia och hurrade


GRATTIS GRATTIS


Onsdagen den 14 augusti 2013
Idag regnar det som spön i backen, men det har vi ju väntat på länge , så nu är det svalt och skönt så man kan få nånting vettigt gjort. Jonathan kom vid middagstid för att fixa med 4-hjulingen. Han har gjort en liten släpkärra till cykeln med riktig kula som fäste. Så nu kan cykeln köras med släp.


Sen städade han i ett garage för att kunna sätta in sina cyklar. En kreativ påg kan man säja
!
Idag har jag putsat alla fönster invändigt i uterummet och torkat golvet. Skönt för det behövdes verkligen
Nu sidder jag här o skriver o Ingvar har huvet inkört i Tvn och glor på fotboll.
Tisdagen den 13 augusti 2013
Idag regnar det emellan solsken och vindilar
Kucci sprang rundor i kvarteret där han bor och klockan halv 7 i morse låg han framför Susannes hus mitt på vägen, men det gick inte att ta honom. Då kom en man förbi med en hund. Han erbjöd sej att fånga in Kucci. Han lade sej ner på rygg och sträckte upp armar och ben i luften , sprallade och la armarna över ögonen. Vad hände-Jo Kucci sprang bort till honom för att vara med i leken och mannen kunde då ta honom i kopplet -och så var han infångad.Så nu vet Susanne och jag hur vi ska göra nästa gång han rymmer!


Josefine kom gående med Neo i vagnen. På fredag är han ett halvt år. Han kan äta riktig mat nu och är enliten glupsk kille som man inte behöver truga i nån mat.


Julia kom lite senare och så plockades det krusbär för glatta livet. Julia fyller på torsdag och vill då bjuda på krusbärspaj. Josefine ville också göra paj och plockade enliter krusbär och sen ville Ingvar också ha krusbärspaj


 Just när vi satte oss till bords, så ringde Josefine och ville att vi skulle provsmaka hennes paj. Sagt och gjort , vi tog  med oss vår paj och sen åt vi paj hela kvällen. Speciellt Julia gillade pajerna-
 Susanne o Johnny o Kucci kom lite senare gående

Måndagen den 12 augusti 2013
Idag är det blåsigt, men soligt och med väldiga moln på himlen.Doris o Börje kom vid halvtvåtiden och jag följde med dem till Kiviks Musteri, där vi drack kaffe på Lisas kafe och sen handlade inne i butiken.
Sedan körde vi upp över Åkarp, till St.Olof och Smedstorp mot Hammenhög och Gunnarshög. T.o.m gunnarshögs kafe var stängt för säsongen, så visst stänger Österlen långt före hösten.snacka om att förlänga säsongen, som det så vackert heter.Sen körde vi hem och lagade mat, grillad grishals med potatis,sås och tomatsallad och före äggamackor med kräftor.Lite senare drack vi kaffe . Doris o Börje ska köra hem imorgon tråkigt nog, men de har ju lång väg hem. Kul att de kom på besök.
Fortsatte med släktletandet -det tar tid , men man är alldeles antererad. (Datorn vet inte vad antererad är för nånting)
Just nu har jag varit ute på Kuccijakt, men till ingen nytta.Susanne och jag sparkade fotboll mitt i natten för att locka honom till oss, men han tyckte väl att vi var urdåliga för han kom inte i närheten. Han tror hela tiden att vi leker och springer iväg ett litet stycke till så det var lika bra att köra hem. Nu sitter Susanne på terassen och väntar och jag har porten öppen ifallifall.

Söndagen den 11 augusti 2013
Idag vid middagstid kom Doris och Börje och propsade på att bjuda på middag  på hotel Svea. Det var lunschbuffe även idag men 30 kr dyrare eftersom det var söndag. Idag åt vi ungnsbakad lax och med alternativ Wallenbergare och en massa tillbehör. Lika gott idag som i förrgår. Vi hade rätt kul åt engammal gubbe i ena hörnet som försökte visa upp hur rik han var genom att hänga på sej en tjock guldkedja och skryta högt om hur mycket pengar han hade . Rätt ovanlig konversation kan man säja!
Vi njöt av den härliga utsikten över småbåtshamnen i det blåsiga vädret.

Sen gjorde vi en rundtur till Brantevik, in mellan husen på måsgatan och kollade Hamngården och Kanonplatsen-körde upp på Nytorpsvägen förbi mormor o morfars hus och vidare upp till gården Nytorp, som mornor och morfar bodde på 1926-ca 1950.

Numera är den fint renoverad och där morfar slängde ut gödseln är nu ingången till en jättefin affär med inredningsartiklar.Det finns otroligt fina saker att titta på och väldigt intressant att gå runt att botanisera bland alla saker. Tyvärr är det lite dyrt för min kassa, men man kan ju njuta av sakerna ändå! Ett vacker tyg hittade jag förstås som inte var så dyrt så jag kanske åker dit och köper det. Vacker Vardag heter affären numera, men utsikten är lika hänförande som på mormor o morfars tid.
Bornholm syns bäst från Nytorp-
Där träffade vi Ingrid, som rekommenderade oss att köra till Gislövs skola, där det finns en jättefin affär för gamla hantverk och även växter och trädgårdsartiklar. Vi körde över Ö-Nöbbelöv - förbi den ståtliga nedlagda kyrkan och till Gislövs skola, där allt var stängt förutom smedjan

där en ensam smed huserade. Så nu fick vi första beviset på att Österlen har börjat stänga ner inför vintern. Dåligt ,eftersom det strömmade dit folk som ville besöka anläggningen. Men detta kan man faktiskt skylla på turistbyrån som inte alls intresserar sej för de bofasta företagarna utan bara gör reklam för de redan etablerade stora anläggningarna. Jag har egen erfarenhet av detta eftersom, jag får besök av intresserade besökare i min atelje Österlenagår , som undrar varför inte Turistbyrån berättar om vilka ateljeer som kan tänkas ha öppet under sommaren, trots att de propsar på att få besöka de bofasta konstnärerna och inte bara de stora kända gallerierna.
vi hade tänkt dricka kaffe i Gislöv, men nu körde vi istället till Hylkegården för att fika. Besöket i affären gjorde åtminstone mej väldigt beklämd. För mej var det en affär som håller på att dö.Ingen hemslöjd så långt ögat kunde nå, bara utländska grejer som finns överallt, inget som tilltalade mej alls- Tråkigt att se!Sen körde vi över Skillinge och upp över Hoby mot Glimmingehus, Vallby-Gunnarshög och Räävåkravägen och till slut hamnade vi på Österlenagår- Vi
drack vin och åt knäckebröd och ost som tilltugg.Annette , Håkan och Robin kom springande hit upp och vi drack kaffe med nybakta wienerbröd till
Fick svar på mina mail till Ulla-intressanta uppgifter
även om syster Ingrid som flyttade till Bornholm Lördagen den 10 augusti 2013
Julia, Jonathan och Madde kom för att hämta fyrhjulingen för en liten cykeltur på byn. De upptäckte att det fanns tre små söta källingar i källaren. De klappade om dem en liten stund och gav sej senare iväg efter att de plockat krusbär som färdkost.
Men de kom snart tillbaka eftersom det ena framhjulet ramlade av på torget-sen fick de fösa på cykeln tills de kom hit igen.

Ikväll när vi satt i trädgården och åt kvällsmat dök ett par välkända ansikten upp bak trädgårdshörnet. Det var Doris och Börje som kom på besök helt oförhappandes. Kul att de kom. De ville inte ha mat men vi drack kaffe och åt krusbärspaj som jag påpassligt nog hade bakat innan, sen snackade vi en god stund innan de körde till Tryde för att övernatta. Vi bestämde att träffas imorgon igen
Jag satte mej vid datorn och letade efter morfars födelseplats i Glimmiinge. Då kom jag in på en sajt, där någon sökte efter sin farfar Wilhelm Andersson, morfars bror. Jag mailade direkt till henne och det är ju en ny nästkusin som jag har hittat och nu kan vi byta nya uppgifter.
Fredagen den 9 augusti 2013

Idag var det varmt som vanligt, men jag sanerade flugor i vardagsrummet och därför gillade jag inte att stå och laga mat i giftet utan vi tog ett presentkort från Susanne och körde till Hotel Svea för att äta lunch.Det ller var varmt så vi det fick bli i deras trädgård. Det var buffe och man kunde välja på kåldolmar, stekt sill  eller ungsbakad lax. Jag åt lax och  Ingvar smakade av alla sorter. Jag tog en liten bit av kåldolme och det var väldigt gott det också . Mycket fin buffe, Sen besökte vi Malmqvists El och inköpte en kolsyrepatron:
På kvällen for Ingvar till fotbollsmatsch i Smedstorp där Robin sparkade . Själv satt jag vid datorn och letade släkt
Torsdagen den 8 augusti 2013
Idag var det Henrik Johanssons begravningsdag. Ingvar och jag körde dit vid halvelva tiden och då vi kom till Ingelstads kyrka så var den alldeles fullsatt så vi satt på läktaren.vi gick fram allra sist innan Wasaordens medl avslutade. Jag försökte säja några ord från folkdansgillet, men det är inte lätt att prata på begravningar. Folkdansgillet skickade en uppsättning blommor med band.
På hemvägen stannade vi till och åt dagens, rökt kalkonfile, på Ingelstakalkon- Annette kom upp och pratade en liten stund.
Sen koncentrerade jag mej på horden av flugor som plötsligt har behagat att invadera huset.Man håller ju på att bli knäpp, så jag sydde gardiner för att hänga upp.Josefine och Neo kom hit efter besök på barnavårdscentralen- Josefine gillade inte heller flugorna hemma hos sej, så vi körde till lantmannaföreningen för att inhandla Radar och flugnät. Sen har jag satt nät för flera fönster i vardagsrummet och sanerat bort flugorna i uterummet.Så imorgon blir det resten av huset.
Idag har det faktiskt regnat några millimeter, men lika kvavt blev det efter regnet som vanligt.

Onsdagen den 7 augusti 2013
Lika hett idag 26 grader och vindstilla och jag satt i skuggan i trädgården igen. Jonathan kom efter jobbet och fixade till ett drag på fyrhjularen. Men att ha släpen efter cykeln kan nog vara en viss fara kan jag tänka mej
Ikväll var det poolparty hos Ann med stickejuntan. Vi började med en drink och chips och sen hoppade vi bums i poolen. Så härligt det var- 23 grader varmt och så klart så låg jag kvar allra längsti poolen medan de andra duschade. Sen åt vi Chipsgratäng med kyckling -jättegott.Till efterrätt fick vi inbakade persikor och vi blev mätta så vi höll på att spricka. Men roligt hade vi!
Tisdagen den 6 augusti 2013

Har just kommit in från trädgården där jag lyssnat på den stora tystnaden, vilken kväll alldeles stilla och tyst och ljummet iluften. Det enda som rörde sej var fladdermössen som dansade runt på den ljusa himmelen. Dessförinnan cyklade jag Ulriksbergarundan och kom förbi Motorträffen ner på grillplatsen i Gärsnäs. Blev förvånad att så många bilar ca 25 st veteranbilar mm och minst lika många motorcyklar , en häftig vespa med sidovagn och en Kullabuss( d v s en bil som var ombyggd så att sätena var mitt emot varann och ca 10 pers kunde få plats)och en farli massa förviddna-osse ja me min cykel, hade samlat sej där-en riktig folkfest kan man säja.
Efter cykelturen hamnade jag hos Annette o Håkan innan jag kämpade på uppför Stibybacken. Man är ju helt slut innan man kommer hem.

Måndagen den 5 augusti 2013
Idag har det varit ytterligar e en dag med fruktansvärt tröttsam värme ca30 grader. Det har bara varit att hålla sej i skuggan och läsa en bok
Ikväll tog jag en cykeltur Ulriksbergarundan. Det var svalt och skönt att cykla och alldeles vindstilla.Jag susade genom den sovande byn Ö.Herrestad-ingen människa syntes till. sen fortsatte jag mot Gärsnäsgården där  man kunde för en gångs skull kunde man höra ljudet va vindkraftsverkens vingar, svagt ljud , fattar inte de som klagar ,en igelkott sprang över vägen  och lite längre fram möttes jag av en stank från svineriet till vänster
och längre fram låg de runda halmbalarna och en rosablå himmel bakom träden i allèn
Söndagen den 4 augusti 2013
Nejdå det kom ingen åska och inget regn heller inatt, det var precis lika hett idag som igår, ca 25 grader eftersom det blåste lite nätt.
Jag satt som vanligt i trädgården och läste en bok, men så pratade jag med Lars-Inge som var på stranden med nästan hela familjen. Han sa att det var klart och fint vatten och härligt på stranden. Jag bestämde mej snabbt för att jag också skulle åka ner dit och samtidigt ringe Josefine och frågade om jag skulle till stranden. Så vid halv tretiden landade jag på  parkeringen högt upp på vägen. Så kånkade jag ut grejorna, Drahandukar gick på hjul så det var bara att fylla den med allt löst och sen en vilstol, och sen drog jag ner till sanden. Där var redan Johan,Josefine, Neo, Marianne, Lars-Inge, Gustav, Nina, Erik Sandra, Johan, Ellen, Robin , så jag behövde inte känna mej ensam när jag skulle bada. Jag badade 3 gånger -riktigt skönt i vattnet när man väl hade doppat sej. Alla ungdomarna spelade boll och resten solade. Neo fick för första gångnen känna på havsvatten och sprallade på bra i böljorna. Han rös i hela kroppen av att få sparka vatten- Tyvärr hade jag inte med mej kameran-det vågar jag inte för sandens skull, men Johan fotade med sin mobil

Marianne o Lars-Inge åkte hem vid tretiden med Gustav och Nina. Gustavs semester är slut och han måste tillbaka till Stockholm ikväll
Lördagen den 3 augusti 2013
Idag har det varit 29-30 grader varmt och deta har inte blivit mycket gjort idag heller. Men ikväll läste jag slut på boken. En mycket bra bok som jag kan rekommendera.Ikväll när de blev lite svalare tog Ingvarochjag en cykeltur och hamnade hos Susanne.De var visserligen inte hemma då vi kom, men de kom hem senare. Josefine kom och skulle ha tag i lite andra kläder. Hon var på 80-talsfest i Gärsnäs. De hade lekt mitt i solen i 4 timmar så hon var alldeles slut.
Amanda och Julia skulle passa Neo ikväll eftersom Susanne började jobba kl. 21.00 och skulle jobba hela natten- kl 8.30. Igår jobbade hon mellan 7.00-21.00 .
Man kan undra om det verkligen får gå till så ,när man jobbar inom kommunen.Men det gäller ju att vara ´´flexibel- annars är det upp till var och en att söka nytt jobb
´´.Jag tycker mera att det börja likna slaveri,eftersom de anställda inte har ett dugg att säja till om utan blir helt enkelt beordrade att följa schemat annars är det schappen.
När man berättar om de här villkoren för folk så blir man inte trodd. Så kan man eller får inte behandla anställda idag. Men vem av de anställda vågar klaga-då mister de sitt jobb!!!!
Ikväll satt jag ute i trädgården till kl. 22.00 Alldeles ljummet och helt vindstilla.

Fredagen den 2 augusti 2013
Idag är det fruktansvärt hett och jag har inte gjort det minsta merän lagat mat och sen har jag läst en bok i skuggan under träden i trädgården. Boken heter Öster om solen och handlar om en uung flicka som begav sej till Afrikas djungel coh byggde upp ett sjukhus för urinnevånarna. Den sträcker över 3 generationer. Den är otroligt spännande och är en sån där bok som man sträckläser.Men den är både
tjock och tättskriven så det tar tid. Jag satt  i trädgården tills klockan var 21.00

Torsdagen den 1 augusti 2013
Idag har det varit fint väder, med stora vita sommarmoln som hjälpt till att hålla temperaturen nere i normal nivå
I eftermiddags följde jag med Anja till Simrishamn. Hon skulle besöka Ola Lancing som ska tillverka maljor till hennes folkdräkt. Han hade visserligen ingenting klart , men lovade att tillverka maljor till henne.Sen visade kjag var Suckarnas gång var efterrsom hon tänker vara en av försäljarna på lördag. Vi åt jättegoda räkmackor på kafeét mitt emot Thulins och besökte Sandra Kockska gårdens nya blomaffär och sen drog vi mot den utlovade fiskebåten som skulle sälja fisk varje dag, den här veckan, men den hade redan dragit iväg så det fick bli fisk i fiskavagnen istället. Sen promenerade vi bland de gamla husen upp till torget och bilen
Ikväll har jag gjort en cykeltur -Ulriksbergarundan och tog sen en avstickare till Susanne-ingen hemma-vidare till Josefine. Där var Amanda och Matilda och gullade med en sovande Neo. Sen hejade jag på Annette o Håkan, som grillade på terassen med Jonte Per och Sofie och lilla Olivia.Jag fick ett glas dryck med tilltugg innan jag cyklade hem igen, utan att ramla av cykeln!