Ann-Margret Malmqvist
Österlenagår
Stiby 258,27296 Gärsnäs
tel. 0414-50888, mobil 0708508884

bankgiro 5197-9227

 
annmargret.malmqvist@telia.com
Start
Konst
Lekbok
Ria Myllesäck
Folkdans
Folkdräkter
Österlenavisan
 
Österlens Folkdansgille
Ann-Margret
Blogg
Familjen
Malmqvist Dörrar & fönster
Malmqvist El
AnnetteMalmqvist
Lars-Inge Malmqvist
Susanne Löfström
Maltes Stig
Österleninga
bunken

 

Böcker                 Maltes stig

OKTOBER 2012

Fredagen den 19 oktober 2012
Idag var jag uppe kl 9.00 och satte på panntofflor till soppan-studerumpasön.De första soppätarna kom kl 12.00.
Det var Lars-Inge, Gustav, Erik, Johan och Susanne. Det verkade i alla fall som om de gillade soppan. På kvällen kom Josefine, Johan och Julia och de åt också med god aptit. De andra i familjen var inte så intresserade av soppan så de kom inte- eller så kom de inte p.g. av att de var sjuka, eller upptagna på annat håll.
Resten frös jag in.
Ikväll har jag sytt ihop Gustavs folkdräktströja och gjorde prickstickningar i nederkanten.Pressade !!! Så nu är Eriks och Gustavs tröjor lika långt komna!

Torsdag den 18 oktober 2012
En riktigt jäktig dag. För det första försov jag mej rejält till kl halv elva.Sen gjorde jag rabbemos , men hann inte äta innan jag skulle ge mej iväg för att sätta in annons till Ingvar innan kl. 12.00.
Jag körde sen till Skönadal för att gå mannekäng för Seniorshopen. Det är alltid kul att prova kläder som passar .
Vi var sju mannekänger och vi  gick vardera tre gånger. Det blev allt lite nya kläder i min garderob. Lilian gick också mannekäng i mina stora skor, ca 3 nummer för stora.
Sen blev det en kopp kaffe och sen iväg för att handla oxsvans hos Häggs-hem med maten och iväg igen till Gymmet i Hammenhög. Där träffade jag Johan och Erik som hade klarat uppkörningen till körkort
- Johan bilkörkort och -Erik motorcykelkörkort.Grattis på er!!!
Sen kollade jag på Gustavs nya lägenhet mitt emot Malmqvist El. LarsInge och Gustav var i full fart med renoveringen.
Sen var det tid för folkdräktskursen på Tulpanen.
När jag kom hem satte jag igång  att slaa morötter, palsternackor, sellerirot, potatis,purjolök och gul lök till morgondagens ´´Studerumpasö´´.Barn o barnbarn kommer på soppbesök på olika tider så det är bäst att ha allt sånt gjort.
Nu sitter jag här och skriver och nu ska jag lägga mej Gonatt

Onsdag den 17 oktober 2012
Idag har jag sytt frenetiskt på Eriks tröja-nu ska den bara provas.och ärmarna ska sys i , bandas och broderas, så den är inte klar ännu och sen är det Gustav tröja , väst till Erik och Julia särk, sen har alla barnbarnen snart folkdräkter-ja det är förstås byxor till alla pågarna.
Jonathan kom på besök i eftermiddags- Synd att jag inte var hemma mer än en halvtimme eftersom jag hade bestämt med Josefine.

Josefine ringde och undrade om jag ville följa med  och simma ikväll och så klart  ville jag det. Det är jätteskönt med simning. Vi-Josefine, Julia,Amanda o Lotta o jag  körde till Korsavadshallen. Jag simmade ca 600 m på samma tid som Josefine simmade 1000 m, så man ligger i lä där, men det är ju lite åldersskillnad förstås.Men skönt var det.Sen blev det Bonde söker fru och kantning av nederkanten på Eriks tröja till ca kl. 02.00

Tisdagen den 16 oktober 2011
Idag har jag klippt två tröjor till de store pågarna, så nu hoppas jag kunna springa fatt den för att prova på dem. Det är inte lätt.Gustav är hemma från Stockholm, men håller på att renovera en lägenhet och Erik jobbar dagarna i ända på Malmqvist El eller spelar innebandy eller nåt annat.
Ikväll har jag broderat på ett folkdräktsliv och tråcklat ihp en tröja med foder
Släktforskat och kollat på TV

Måndagen den 15 oktober 2011
Idag regnade det igen och taket höll tätt. Vid halv 2 tiden kom det 23 damer från Kärnans Dagcentral   i Sjöbopå besök i min atelje´´
Jag berättade om mina bilder, hur man gör kopparetsningar och om alla traditioner som finns på mina bilder. Sen blev det rundgång i ateljen och alla tyckte det var roligt . De frågade och var mycket intresserade. De stannade en och en halv timme och sen skulle de dricka kaffe på ´Norrmans kafe
Ikväll körde jag lite tidigare till Ystad för att se om det fanns ulltyg och fodertyg till pågarnas tröjor.Det är väldigt svårt att hitta en affär som har sådana tyger, men jag hittade lite på Tygtokig.
Sen var det folkdräktskurs på Västervångsskolan

Söndagen den 14 oktober 2012
Idag har det regnat hela dan och Ingvar kröp upp på en vinglig stege för att stoppa vatten droppandet från taket. Det var flera tegelpannor som behövde bytas ut och det lyckades som  tur var
Fam Laike kom med en vagga som jag hade målat för 20 år sen. De hade köpt den av snickaren i Tommarp för att ge till sitt barnbarn som fyller 2 år. Nu ville de att jag målade dit flickans namn istället för det namn som stod där innan.
På kvällen var det först bugg och sen folkdans. Kul

Lördagen den 13 oktober 2012
Lars-Inge o Erik tittade in en stund innan de körde till bandymatsch. De fick smaka lite av soppan som jag kokt innan de begav sej iväg, men jag hann i alla fall prova en tröjtoile på Erik-Den passade!
På eftermiddan var Annette o Håkan uppe och lämnade alla gröna tomater som inte mognar. Jag ska göra tomatchutney-

Fredagen den 12 oktober 2012
Idag har det varit strålande fint  väder med sol och blå himmel
Susanne kom i förmiddags på promenad med Kucci. Sen följde jag med Ingvar till Svabesholm för att hämta tegelpannor till taket på ateljen som saknar en del pannor, så att det läcker in vatten- Inte kul precis. Men idag har det mesta blivit lagat då Ingvar klättrade upp på en vinglig stege och lade dit en del takpannor- Jag körde till affären för att handla, men kunde inte motstå att ta en fotograferingsrunda i det fina vädret och med de väldiga molnen.Jag beslöt att göra en släktforskningsrunda

Jag fotograferade Borrby nr 12 där bla mormor  och hennes mor och mormor är födda, och sen fotograferade jag Hoby nr 7 , där mor är född. Sen tog jag lite foto på platser där jag har historier från, bl. a Drankabassängen i Hoby.
Körde sen hem och städade klart i Ateljen- Jag får besök från Sjöbo på måndag, så det gäller att sopa ner alla spindlar och puppor som samlats under sommaren.
Torsdagen den 11 oktober 2012
Idag har det varit fint och soligt väder och ca 10 gr varmt.Jag har städat i ateljen efter sommarens regniga väder , skurit lite passpartouter och hängt lite tavlor på plats. Till slut var jag så trött att jag orkade inte mera utan gick in och broderade
på ett folkdräktsliv, som snart är färdigt
Onsdagen den 10 oktober 2012
Idag var det riktigt fint väder. Julia och jag körde till Vårhallen för att fotografera och sen körde vi till Kivik för att titta på äppeltavlan, som jag inte har sett innan. Den var i alla fall färggrann.
Ikväll var jag inbjuden till Glimmingehus för att berätta om Sägner runt borgen, från Österlen.Lokalhistoria kallades det.
Det hade samlats en hel del kulturintresserade människor och några från museet
, ordf Gunnel t.ex, Sigvard o Astrid. Det var ca 40 pers. Det var meningen att alla skulle berätta, men det var verkligen inte många som tog till orda. Jag berättade flera historier, Jätten i allen, Soldaten med skramlande rustning i vallgraven, De två vandrande damerna, Vättarna i trädet vid dammen,Svänga hästarna, Den långe dansen, Luciatraditionen, Staffansritten, Gå med stjärnan, Likkistan på borggården
Sen läste Astrid en vers på dialekt om Gloson och jag berättade om vad en Gloso är.
När jag presenterade mej berättade jag att jag var född på en gård Ö.Herrestad nr 40 , som gått i släkten sedan 1600talet och med samma släkt i rakt nedstigande led. Efteråt kom en man fram och berättade att även han ingick i gårdens släktlista. Han undrade om jag trodde att han kunde få besöka gården-han ville gärna se hur den såg ut nu, han hade besökt far o mor på 1950-talet då far gjorde en grundlig förbättring av husen. Jag berättade att numera är det en systerson som äger gården och som rivit ner halva gården. Jag trodde  att mannen skulle svimma. Han var aktiv i en förening som bevarade gamla kulturgårdar . Han tänker nu kontrollera att det jag sa  stämde-han hade svårt för att tro detta-och om det var som jag sa, så kommer han att lägga in en anmälan om förstörelse av gamla kulturgårdar som har generationsanknytning. Så får man inte lov att göra ostraffat. Det kommer att  bli dryga böter för den ansvarige.
Det var en trevlig och givande kväll!!!!!
Tisdagen den 9 oktober 2012
Idag  har jag blivit permanentad hos Ann-Marie och efteråt besökte jag Erik o Sandra . Jag hade med mej flera tavlor som Erik fått under åren och som behövde ha passpartout. Nu kan de hänga upp tavlorna på väggarna i sin nya lägenhet. Kul att de vill hänga upp dem. Det har ju samlats en del under åren. En akvarell  på 5-10-15-20årsdagarna , alla trycken och några etsningar.
Måndagen den 8 oktober 2012
Tidigt imorse ringde Ingemar och ville ha hjälp i skogen. Han har precis opererat sina ögon för starr och kunde inte lyfta bytet på jaktstigen. Jag följde också med eftersom det var så fint och soligt väder. Ally och jag tog en liten skogspromenad.
På kvällen hade jag folkdräktskurs i Ystad.

Söndagen den 7 oktober 2012
Ikväll började buggkursen i Allaktivitetshuset  med 25 pers. mest ungdomar och efteråt hade vi folkdans
till bandspelsmusik-Bert är opererad i ögonen

Lördagen den 6 oktober 2012
Fredagen den 5 oktober 2012
Torsdagen den 4 oktober 2012
Folkdräktskurs i Hammenhög, men först blev deet  en timmes träning på gymmet i Hammenhög
-Skönt att komma igång igen.

Onsdagen den 3 oktober 2012
Tisdagen den 2 oktober 2012
Måndagen den 1 oktober 2012
Styrelsemöte i Österlens Folkdansgille hos Monica i Ystad